Da istresem dusu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
meteorit135531

#151 Re: Da istresem dusu

Post by meteorit135531 »

Sto vise čitam ovu temu , u stomaku mi se javlja bas onaj osjećaj kad bi želio da povratim sav sadržaj svog zeludca kad ovakvi forumasi poput beobasketa pišu .

Koji je tebi kurac , čovječe ? :-) U svojim postovima pišeš da su Bosanci lijeni ljudi i da ne žele da rade...oke, ako idemo tom logikom, zašto bi onda pokušavali da odu na zapad , tamo gdje si ti ? Pitam ja tebe , zašto ?
Povrh svega ; u tvojim postovima se može pronaći tolika ogorčenost (valjda vlastitim životom da mi je degutantno čitati sve te silne generalizacije kojima obasipas ovu temu ). Ispade da su svi Skandinavci nezadovoljni i da su teški depresivci i da eto , oformili red u Kopenhagenu pred ambasadom BIH jer silno žele u Bosnu... :roll:

Pa jbt, bili su protesti za onog klinca iz BIH sto su danske vlasti protjerale njegovu porodicu (otac mu se pokušao ubiti da spriječi deportaciju )...
Rade Danci 50 sati , plaćeni su za 37.
(U Bosni ljudi rade po 300 sati mjesečno , plate kasne po par mjeseci. (Radnici Pretisa nisu primili okruglo 30 plata , nezaposlenost među mladima preko 70%... :-)

77% mladih bi ovog trenutka napustilo BIH. Jel to zbog toga da bi bili lijeni na zapadu ili da bi svojim radom i trudom nešto stekli u životu ? Jer u Bosni to očito ne mogu..

De , prosvijetli me Boga ti. :thumbup:
beobasket

#152 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

I sta na kraju bi? Vracen u Bosnu, bar tako koji poznaju porodicu pricaju. Bio sam taj dan na aerodormu kada je tog malog ludi otac poceo rezati vene. Kazu ima sizofeniju tezeg oblika ali sin nebi dosao na listu za deportaciju da nema razloga. Nije ovo iracionalna drzava gdje u po noci bez razloga hapse ljude. I opet ponavljam life is a bitch, i ja nekada moram par dana u svako cetri sedmice dezurati nocnu smjenu pa sta. Imam odgovornost za brdo radnika pa sta, od koji pola samo sto nije pred srcani pa sta - da vidis kad mu pritisak kaze 153/119, obicni radnik. Jedan od 50 i kusur hiljada radnika, a nije jedini. Opet, life is a bitch.

U Bosni je precepcija kako ce vani raditi par sati a imati visestruko vecu platu. I kad smo kod lijenosti zasto poneki koji dodju preko braka poslje par godina predaju zahtjev za prijevremensku (invalidsku) penziju... Pocesto cujem za takav slucaj. Pitanje bi se moglo postaviti jel ko lijen ili samo slabo placen ali to nije slucaj. Najlakse je reci nisam adekvatno placen, izvini ali to je jedna od najsupljih sto sam cuo. U Bosni si placen toliko koliko je i standard Bosne. Za visi strandard treba vise privatnih fimi ne drzavnih tvornica iz SFRJ vakta. I opet kazem u Bosni nije toliko teska situacija koliko ljudi navijaju da je teska. Omladina ljena koja trazi neke adekvatnosti, crvene staze i posao da im drugi traze. Ima izuzetaka ali vecina. U jednoj Danskoj, Svedskoj, Njemackoj i tako dalje se radi deset puta vise nego u Bosni.

77 % bi napustili samo da napuste i okuse kako je ziviti negdje drugo, to nema nista sa radom ili biti sposoban. Isli bi kod tetke kao sto i sada brojni cine. :wink: Dok u jednu ruku je ista ta tetka kriva, slala se para djeci da imaju za kafica, kladionice i cigara. Lkase je kad tetka poslja 150 maraka nego traziti posao. Sve to ima utjecaja na razvoj lijenosti.

Moj zakljucak; u Bosni minimum 2/3 omladine bez posla je lijeno i nece da radi, jer je razvilo naviku da ima dzebaprac od roditelja ili tetkih iz Njemacke. Dnevna marsuta su kafici i tako te zajebancije. U visu skolu se ide jer i drugi idu, upisuju se predmeti jer i prijateljica ide na isti i tako u pojedinim strukama imas hiper brojku skolovanih. Ko je kriv, oni sami, zasto, jer nisu naucili razmisljati i nato kad dodamo lijenost. Sama cinjenica da vecina gleda kao uspjeh samo pobjeci iz Bosne je znak o kakvoj lijenosti je rijec. Molim te lijepo pobjeci negdje je uspjeh ne zato sto ces tamo biti uspjesan vec samo zato da dokazes se ostalima koji ostaju iza tebe kako si uspjeo pobjeci. Kolije je to mentalni sklop kod omladine.
Rezultati istraživanja agencije Populari iz Sarajeva pokazali su da značajan broj mladih u Bosni i Hercegovini ne traži posao zbog lijenosti, prenosi Anadolu Agency.

“Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi u BiH nisu nezaposleni samo zbog nedostatka posla nego i zbog toga što ne žele tražiti posao i očekuju da će neke ustanove naći posao za njih”, navedeno je iz Popularija.

Naime, spomenuto istraživanje je pokazalo da oko 60 posto mladih ljudi u BiH su bez zaposlenja zbog toga što se nudi mali broj poslova na tržištu rada ali i zbog toga što mladi očekuju da netko drugi nađe posao umjesto njih.

Također, isto istraživanje je pokazalo da mnogi mladi ljudi u BiH imaju velika očekivanja o tome koliko oni zaslužuju nakon završenog školovanja dok vrlo malo razmišljaju o tome kakvo znanje se traži od njih na tržištu rada.

Iz Popularija poručuju da su mnogi mladi ljudi u BiH naslijedili razmišljanja o radu iz socijalističke Jugoslavije kada se podrazumijevalo da svatko tko ima diplomu odmah dobije i zaposlenje.
Njanjavi

#153 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Jel fakat ovaj uporedjuje situaciju gdje insan zbog deportacije sebi reze vene sa svojim sljakanjem u trecoj smjeni :lol:
Mensecini da je zvizgonja zrtva dugogodišnjeg bullyinga, dedem men ga zao, proplakacu citajuc ga.
Pa čovječe ja sinoc nisam spavao od sikirancije za tobom, paprike skupe, preskupe, poljaci nahrupili, ma tuga mejtefa mi :(
DZONPI

#154 Re: Da istresem dusu

Post by DZONPI »

Imam osjecaj da je pojedinim ljudima u inostranstvu krivo sto neko ima u Bosni bilo bi im izgleda lakse tamo gdje su kad bi dole bila katastrofa lakse bi podnijeli boravak u inostranstvu ovako vide da se i dole moze solidno zivjet pa se sjebu u stilu koji ja kurac ovdje radim mogo sam i u Bosni ovako.
KB9

#155 Re: Da istresem dusu

Post by KB9 »

problem je u narodu
jeza u ledja

#156 Re: Da istresem dusu

Post by jeza u ledja »

beobasket je Zviz iz Danske. Banovan je, ali nema veze jel. :roll: Ja samo preskacem njegove postove, apsolutno mi se ne da citati sta pise, ali vidim prica se svela na reakciju na njegove postove. Njega nesto drma zestoko, ne ulazite u raspravu s njim ba.

A inace, nevezano za pricu s njim, zaintrigirao me pocetni post, ali i neshvatanje i njega i ostalih, drugih ljudi i njihovih sudbina - istovremeno trazeci razumijevanje za svoje probleme. To je ono sto meni smeta, al jebiga, i ja sam sam garant takav, samo na drugi nacin, iz neke svoje perspektive. :-? Tako svi mi izgleda, svako nesto svoje prica, a malo ko ima razumijevanja za druge.
SG-1

#157 Re: Da istresem dusu

Post by SG-1 »

KB9 wrote:problem je u narodu
narod je kriv.
svi u napad

#158 Re: Da istresem dusu

Post by svi u napad »

Ode tema i krivom smjeru pa rekoh da i ja nesto kazem pomazuci da se nastavi ici u krivo. Kod nas je sve crni bijelo. Il valaj il ne valja. Nigdje sredine i razmisljanja. Evo npr par primjera naseg ponasanja i iskrenosti. Krenimo od glasanja na izborima. Niko ne voli Baketa osim uze familije (cak ni u stranci nije omiljen). Ja ni od koga nisam cuo lijepu rijec ili procitao nesto lijepo o njemu. Kad ne lezi vraze covjek pobjedi na izborima (i opet bi pobjedio da ima pravo na treci mandat). Evo neko napisa kako radnici rade na gradjevini za 25 KM. Hajd sad nadjite tog majstora koji vam kuka u kafani ili na sijelu da radi za 25 Km i ponudite mu 50 da radi sutra kod vas, Ja znam odgovor. Jebo bi vam od tave civiju (ja da ti radim za tu lovu, jes´l ti pametan). Ja nikad nisam uspio naci nekog majstora da mi radi za 50 Km. Imam primjer zene koja mi ponekad ocisti stan. Kako to kod nas hoda ispricamo se uz kafu i svasta jedni drugima kazemo ili otkrijemo o sebi ili nekom poznaniku. Tako ona povremeno cisti na bazenu za 20-30 km cijeli dan. Kod mene za 4-5 sati bez pardona kao starom musteriji 80 plus kafa i rucak.
Sta sam ovim htio reci? Dakle mi sami prihvatamo suplje i nista ne mjenjamo. Zasto ja ne stavim oglas npr. trazim cistacicu koja ce ocistit stan za 50 Km. Kukanje je dio nase svakodnevnice. Stanje i nije tako lose kako se prica. Meni je zao samo penzionera i starijih bolesnih ljudi. Svi drugi mogu promijeniti svoj zivot radeci na promjenama licno a ne cekajuci da neko drugi rijesi probleme. To je nas problem. Politicari cekaju da im EU, USA ili islamske zemlje dadnu para ili izgrade fabrike i ceste a oni ce dobivati platu ni zasto. Covjek koji ima plan ce uspjeti, jer radeci na ostvarivanju tog plana ce bar nesto ucinit a onaj koji ni ne pokusava nema se cemu nadati. Mi cemo i dalje pisati na ovom forumu ali necemo izaci na proteste (nek to drugi rade za nas). Mi cemo i dalje glsati za "nase" ili za nekog koga poznajemo ili nam je rod bez obzira na njegovo znanje ili sposobnost. Garantujem zivotim da 98% raje nije nikad procitalo program neke partije.
Hajd da vise ne duzim. Moramo se mijenjati sami ako zelimo nesto boljeu buducnost. Hajmo dati sansu ovim novim partijama koje nisu imale sansu da "kradu" (mi unaprijed donosimo zakljucke jer mi sve znamo). Probajmo nesto mijenjati sami ne cekajuci da nam Bake ili Zlaja nesto promjene. Njima smo dali sanse i vidjeli da oni to ne mogu. Zajebali su nas vise puta. Da li smo mi toliki mazohisti da terbamo dati sansu Niksicu ili Sepicu. Pa oni su jos gori od orginala. Pocnimo se mjenjati. Ja krecem sa cistacicom. :D :D :-D :izet:
beobasket

#159 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

DZONPI wrote:Imam osjecaj da je pojedinim ljudima u inostranstvu krivo sto neko ima u Bosni bilo bi im izgleda lakse tamo gdje su kad bi dole bila katastrofa lakse bi podnijeli boravak u inostranstvu ovako vide da se i dole moze solidno zivjet pa se sjebu u stilu koji ja kurac ovdje radim mogo sam i u Bosni ovako.

Ja u tim pojedinim o kojima pises sebe ne prepoznajem. Niti ces ikada gdje imati priliku tako nesto od mene cuti. Naprotiv, u svakom pogledu podrzajem razvoj u Bosni, ali preko nekih cinjenica nije moguce preci. Primjerice, oni sto imaju previse su bjesni, jer misle da su boga pocesali za bradu. Suprotno njima imas ljude koji nisu narocito materialno opremljeni i kao produzetak te ruke isti pucaju sa koje kakvim kompleksima. Znaci broj normalnih u Bosni je jako mal. Kad je rijec iskljucivo o omladini onda je moguce malo na drugaci nacin opisati cjelokupnu situaciju. Muski bi da budu DJ a zenske manekenke, jer tako kaze MTV. Zasto bilo sta proizvoditi kad mozes sve uvoziti i tako dalje.
Njanjavi

#160 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Kralju ne moze nikad na bolje sve dok insan uzima zdravo za gotovo taj predinstalirani mindset da je politicki sistem kakav jest jedini validan nacin funkcionisanja drustva.
Jednostavno je tako.
Meni je neshvatljiva ta zatvorenost uma u insana i to svjesno ovcje stanje uma da mora neki izabrani coban za tebe donosit odluke i glumit mini boga jer ga ti sam izaberes.
Mislim da u tome lezi srz problema, u toj antickoj praksi, obscelitnoj, prastaroj, politickom sistemu i biranju tih debila.
Masu puta sam pitao ljude bil dozvolili nekome da 4 godine biraju za njih neke osobe kakve gace i carape da nose, svi kazu jesi lud, ne bi.
A tek tako uzimamo zdravo za gotovo sistem ovakav kakav jest gdje neki tamo odlučuju o mnogo bitnijim stvarima 4 godine.
Sve evoluira ali taj sistem se ne mjenja stoljećima.
Neshvatljivo mi je to i jebi me.
Mislim da je to najveci kukavičluk insana, to sakrivanje i pranje odgovornosti drustvene sa sebe i prepustanje tim idiotima.
Jerbo lakse insanu vazda rec aha vidi klosara lopov vakav nakav, zajebo nas nego uzet muda u sopstvene sake i odgovornost za sopstveni zivot i drustvo.
Sve dok smo takvi i ne evoluiramo u tom pogledu, ni ne zaslužujemo bolje.
Tromblon

#161 Re: Da istresem dusu

Post by Tromblon »

Vala kad čitam ovog beobasketa dobijem tačno sliku naših dijasporaca kakvu sam vidio u Danskoj. Otišao sam u Dansku prije nekoliko godina. Ne trbuhom za kruhom jer sam i trbuh i kruh imao u Sarajevu. Drugi životni razlozi su me odveli ovdje. Živim u Kopenhagenu. Kada sam otišao naravno da sam počeo kontaktirati naše ljude. Tražio sam neki savjet, pomoć za eventualni posao, a nisam dobio ništa. Nisam mogao vjerovati kakav je profil ljudi to.Pomogli su mi Danci, Poljaci, Rusi, Afrikanci, ali neki Bosanac ne.

"Kasno si ti došao", "Teško je naći posao u Danskoj", "Sada si zakasnio, prije je bilo bolje", "Šta si dolazio sad Sarajlice" to su sami neki od komentara naših ljudi koje sam čuo. Od kontakata sa našim ljudima dobijao sam samo nagon za povraćanje. Zato se i ne družim ovdje sa našima. Ovakav profil je baš i ovaj beobasket.

Sa druge strane sam 2 puta za ovih par godina na vijestima na televiziji čuo i vidio kako zvanično kažu kako su Bosanci najbolje integrisana skupina u Danskoj. Ljudi rade, naučili jezik. Integrisali se. Normalno, da ima ljudi koji koriste blagodeti socijalne države, ali ni blizu da su lijeni i slično. Ni blizu Srbijancima i Crnogorcima. Većina je došla da sisa jasle ili zbog kriminala. Naravno da ima ljudi koji vrijedno rade. Upoznao sam tipove koji su došli u Dansku kad sam ja rođen u 70-im i dana radnog staža nemaju. Primaju socijalu preko 40 godina. Muzu ovu državu.

Danska je uređena država. Imaju sistem koji se poštuje maksimalno. Kakav je, takav je ali je sređen sistem. Ne znam gdje je on radio, ali nebuloze su da se radi 37,5 sati sedmično, a ostatak za džabe. Ne znam koje su to firme gdje je on radio. Sretao sam i ja gazde koji žele da prevare. Mene je jedan Palestinac zavrnuo za nešto para, a sve priča "mi Palestinci, Bosanci braća, islam bla bla" i onda te nasadi. Ćao i vozdra. Drugi posao traži. U firmama gdje gazde nisu Danci ima robovlasničkog odnosa tjeraju da se radi preko maksimuma 12-14 sati, ali se plati. Neko manje, neko više. Bio je skandal kada neka italijanska firma nije plaćala radnike na gradnji metroa, pa su zijanili na sudu gutu para. Tako da nema šanse da neko ne ide na sud kada je pokraden.

Nema šanse da u danskoj firmi radiš prekovremeno ili vikendom a da ti ne plate dodatno. Satnica je minimum 50% uvećana. Radiš, ali zaradiš. Ako i satnica nije uvećana nešto dobiješ hranu, kafu, sokove... Susreo sam se sa tim dosta puta. U danskoj firmi nema šanse da te neko zavrne za pare koje si zaradio. Istina pola sata pauze za ručak se ne plaća obično.

Sa druge strane imaš mogućnosti prekvalifikacije, raznih kurseva. Neki besplatni, a neki se plaćaju. Kada ideš tako na neki kurs dobiješ pomoć od komune kao zamjenu za to što ne radiš.

Za neke bolje plaćene poslove moraš imati neki određeno specifično zanimanje tipa doktor ili da se baviš nekim istraživačkim radom u medicini, pa kompjuteri...Fizikanerski posao nije neplaćen kao kod nas. Za rad u skladištu se može zaraditi npr. oko 2.000 eura.

Druga strana je što je sve skupo. Stan rijetko možeš sebi priuštiti bez full time ugovora. Jedna soba sa korištenjem kuhinje i kupatila u Kopenhagenu košta minimum 3.000 kruna pa do 7,8 hiljada. Jedna marka je oko 4 krune.

Ja sam se prvih godina borio, štedio na sebi, ali sada je ok. Radim i zaradim za pristojan život.

Kada uđemo u EU preporučio bih svim mladima u 20-im godinama da idu u Dansku da studiraju. Obrazovanje je odlično. Ulaskom u EU dobija se pravo na besplatno školovanje. Od države se dobije stipendija SU mjesečno oko 7-8 hiljada kruna plus imaš pravo da radiš određeni broj sati mjesečno i može se to nagurati na 12-13 hiljada kruna. Masa mladih Čeha, Poljaka, Bugara, Rumuna, Mađara koristi ovu privilegiju. Upiše se fakultet na engleskom, a usput učiš danski jezik koji je jako težak.

Žalosno je kada znam da je lakše ovdje doći Argentincima, Pakistancima, Indijcima... nego građanima evropskih zemalja koje nisu u EU.

Beobasket ima pravo kada piše o socijalnim problemima u Danskoj. Sistem ovdje je da olakša život bogatima, a sjebe siromašne. Sadašnji premijer Lokke je bio optužen da je trošio državne pare, plaćao familiji putovanja, kupovao sebi odjeću bla bla i godinu kasnije je postao premijer. I kod njih ima korupcije i mita, ali prosječan Danac to ne bi nikad priznao.

Uzimaju socijalu od beskućnika, samohranih majki, penzionera, ali tako je i svuda. I kod nas prvo penzionerima smanje penziju.

Na primjer samohrana majka prima pomoć i ima 2 sina. Stariji od 16 godina dobio posao u McDonaldsu koji je najmanje plaćen. I komuna odbije od mamine pomoći cifru koju je sin zaradio jer smatraju da im je to dovoljno za život. Ljudi koji su u braku i imaju djecu a ostanu bez posla se razvoda ili sele, bar na papiru, kako im se ne bi smanjila pomoć dok ne nađu drugi posao.

Kada radiš imaš razne pogodnosti. Prvo je povrat poreza. Porez je ovdje ukupno 44%. Odbije se od tvoje plate, ali ti svake godine vrate novca. Drugi je takozvane „feriepenge“ ili novac za odmor koji se odvaja od tvoje plate. Tako svake godine imaš štek za ljetovanje. Plaćaš A-kassu svaki mjesec. Ako dobiješ otkaz ili nakon 2,3 godine nećeš da radiš prijaviš se na A-kasu i dobijaš 80% od svoje plate svaki mjesec. Ako to ne iskoristiš do penzije dobijaš drugu penziju.

Sa ove daljine mogu reći da mi najviše fali cijela BiH. Da se razumijemo BiH je za mene nešto više od svetinje. Cijeli život sam proveo u Sarajevu. Cijeli rat sam se borio. Nakon svega se samo pitam zbog čega jer Alija i kompanija izdali sve zbog čega sam se borio. Muka mi je kada vidim šta rade od države.

Eto, malo je veći upis, ali vala morao sam zbog ovog beobasketa. Ima nešto trulo u državi Danskoj. Ima fašizma, rasizma, ali ima sređena država sa svojim sistemom koji vrijednuje ono što uradiš. Ako nekoga nešto više zanima neka pita.
Njanjavi

#162 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Svaka cast ljudino.
Dabogda se ti nama opario!
paladinka

#163 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

Predrasude su najgori problem sto se tice ovakvih diskusija, meni je licno muka vise kad neko podje pricati kako je omladina u Bosni lijena .
jeza u ledja

#164 Re: Da istresem dusu

Post by jeza u ledja »

Njanjavi wrote:Svaka cast ljudino.
Procitah tvoj prvi/drugi post na ovoj temi, kako i Dadin post. Nista ti naizgled nisi napisao lose ili uvrjedljivo, ali iznenadices se, mene su bas tvoji postovi dotakli kao primjer nekog ko istovremeno trazi razumijevanje, a ne razumije onog prvog do sebe. Nisam htio se uplitati al neise...

Tebi je problem sto si musliman, jel? Ili sto imas muslimansko ime/prezime? Gledaju te ko kakvu crnu ovcu na aerodromu? Ko kakvog teroristu? Izroda? I onda pocnes narativ, mi Bosanci, mi Bosnjaci, mi muslimani. A ja citam tebe, citam Dadu, i sve isto ti mogu reci, malo se istresti. Dze sam bio, sta sam radio. Izgubljena generacija. (Par godina sam mladji ako se ne varam). Ti imas problem jer te stavljaju u neki tor, ali istovremeno trazis utjehu kao dio tog tora i time iskljucujes druge, na isti nacin na koji iskljucuju tebe jer si oznacen kao pripadnik necega sto sustinski nisi. Eh, isto to ti radis - drugima. Al to ne vidis jebiga. :wink:

Eh, kad to vidis, onda ces skontati da jednacina i nije bas tako jednostavna. Nije tebi kao takvom jedinom grah naopako pao.

Suosjecanje i razumijevanje razine tezine situacije ima svoj limit, jebiga. Najlakse se deklarisati, pogotovo kad te svi drugi vec deklarisu, ali ako ne razumijes da se trebas boriti protiv toga razumijevajuci druge, a ne povlacenjem u svoj tor, onda si i sam dio toga.

Znam, filozofiram, ko treba skontace. Valjda.
No ako treba moze se i nacrtati.
Njanjavi

#165 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

jeza u ledja wrote:
Njanjavi wrote:Svaka cast ljudino.
Procitah tvoj prvi/drugi post na ovoj temi, kako i Dadin post. Nista ti naizgled nisi napisao lose ili uvrjedljivo, ali iznenadices se, mene su bas tvoji postovi dotakli kao primjer nekog ko istovremeno trazi razumijevanje, a ne razumije onog prvog do sebe. Nisam htio se uplitati al neise...

Tebi je problem sto si musliman, jel? Ili sto imas muslimansko ime/prezime? Gledaju te ko kakvu crnu ovcu na aerodromu? Ko kakvog teroristu? Izroda? I onda pocnes narativ, mi Bosanci, mi Bosnjaci, mi muslimani. A ja citam tebe, citam Dadu, i sve isto ti mogu reci, malo se istresti. Dze sam bio, sta sam radio. Izgubljena generacija. (Par godina sam mladji ako se ne varam). Ti imas problem jer te stavljaju u neki tor, ali istovremeno trazis utjehu kao dio tog tora i time iskljucujes druge, na isti nacin na koji iskljucuju tebe jer si oznacen kao pripadnik necega sto sustinski nisi. Eh, isto to ti radis - drugima. Al to ne vidis jebiga. :wink:

Eh, kad to vidis, onda ces skontati da jednacina i nije bas tako jednostavna. Nije tebi kao takvom jedinom grah naopako pao.

Suosjecanje i razumijevanje razine tezine situacije ima svoj limit, jebiga. Najlakse se deklarisati, pogotovo kad te svi drugi vec deklarisu, ali ako ne razumijes da se trebas boriti protiv toga razumijevajuci druge, a ne povlacenjem u svoj tor, onda si i sam dio toga.

Znam, filozofiram, ko treba skontace. Valjda.
No ako treba moze se i nacrtati.
Ok vidim haman bolje od mene znas sta ja napisah, haman bolje od mene me i razumijes, pa de samo bgti ukazi mi na taj dio gdje ja nesta glorifikovah "nas" neki tor preko bilo kojeg drugog "tora"
Izvinjavam se jesam li trebao nabrojat i ostale etnicitete i religije?
Nije valjda da se forumska rvacka mladez i zbog takvih postova osjeca majorizirano???
Ja ako ista uradih ukazah na lose strane ghetoizacije, sa ciljem, pazi sad zvucace nevjerovatno, prihvatanjem pozitivnih strana drukcijeg.
E to ako je povlacenje u svoj tor, jbga onda.
I btw, samo da napomenem, kad vec moram nacrtat, ja se ne zalih, ja ne trazih nista na forumu, pogotovo ne razumjevanje, just sayinn, to sto ti dozivljavas tako moj komentar i post fakat nema nista sa mojom namjerom.
jeza u ledja

#166 Re: Da istresem dusu

Post by jeza u ledja »

ja ti govorim kako na mene utice tvoje razmisljanje, ne i da mislim da si ti to tako namjeravao. znaci po tebi, u meni je problem sto ja to tako shvatam. ali eto vidis da je to ono sto ja govorim - nedostatak razumijevanja. vidis, i ja i ti smo u razlicitim kontekstima "majorizirani", a u stvari smo slicni.
to moze u ovom kontekstu, a moze se primjeniti i na razne druge razine. ljudi jednostavno precesto ne mogu da kroz shvatanje problema drugih nadju zajednicku nit, vec im je lakse priskociti grupi u koju su stavljeni i kroz tu prizmu posmatrati svijet.

evo da pojednostavim, citam post dade, hamam mi dodje da zaplacem, onda procitam dio o muslimanstini, da tako kazem, pogotovo nakon sto si se ti na to nadovezao, i tu se moja tuga pretvara u ljutnju. nije da ja ne razumijem tvoj stav i problem, kojeg ja nemam, ali eto ne vidim da ti ostavljas prostora da razumijes nekog drugog i to upravo u kontekstu kojeg ti prezentujes.
jebena situacija....

ali ako te boli kurac za tim, vjeruj mi i to razumijem.
Njanjavi

#167 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Slusaj druze jednu stvar, katolik u bosni mi moze srat o majorizaciji tek kad osvane bosanska skola, il muslimanska, kako god oces nazovi je u sred sirokog brjega, citluka, duvna, livna, viteza, kao sto imas katolicke skolske centre sirom normalnih multikulturalnih gradova u Bosni ukljucujuci i moj grad.
Prema tome, bosanski katolik ima vise prava jbenog u Bosni od mene koji je spletom okolnosti dobio muslimansko ime po rodjenju.
I btw, namjerno vas nazvah Bosanskim katolicima, jer hrvati niste nit cete ikad bit.
Bon voyage :)
Bodkin

#168 Re: Da istresem dusu

Post by Bodkin »

Njanjavi wrote:Slusaj druze jednu stvar, katolik u bosni mi moze srat o majorizaciji tek kad osvane bosanska skola, il muslimanska, kako god oces nazovi je u sred sirokog brjega, citluka, duvna, livna, viteza, kao sto imas katolicke skolske centre sirom normalnih multikulturalnih gradova u Bosni ukljucujuci i moj grad.
Prema tome, bosanski katolik ima vise prava jbenog u Bosni od mene koji je spletom okolnosti dobio muslimansko ime po rodjenju.
I btw, namjerno vas nazvah Bosanskim katolicima, jer hrvati niste nit cete ikad bit.
Ali imas problem kad te stranci svrstavaju u torove dok nemas problema odredjivati sta i ko su cijeli narodi :thumbup:
Njanjavi

#169 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Bodkin wrote:
Njanjavi wrote:Slusaj druze jednu stvar, katolik u bosni mi moze srat o majorizaciji tek kad osvane bosanska skola, il muslimanska, kako god oces nazovi je u sred sirokog brjega, citluka, duvna, livna, viteza, kao sto imas katolicke skolske centre sirom normalnih multikulturalnih gradova u Bosni ukljucujuci i moj grad.
Ali imas problem kad te stranci svrstavaju u torove dok nemas problema odredjivati sta i ko su cijeli narodi :thumbup:
Nemam problem sa logikom jbga, mogu i ja kenjat do sutra da se osjecam kao izraelac, ali fakti govore drukcije.
Rodjen sam na teritoriji Bosne, znaci ja sam Bosanac.
Ne moze bit Hrvat a rodjen na teritoriji Bosne.
Cinjenicno stanje i to je to :D
Bodkin

#170 Re: Da istresem dusu

Post by Bodkin »

Njanjavi wrote:
Bodkin wrote:
Nemam problem sa logikom jbga, mogu i ja kenjat do sutra da se osjecam kao izraelac, ali fakti govore drukcije.
Rodjen sam na teritoriji Bosne, znaci ja sam Bosanac.
Ne moze bit Hrvat a rodjen na teritoriji Bosne.
Cinjenicno stanje i to je to :D
Ali moze hrvat u vojvodini,bosnjak u srbiji i srbin u hrvatskoj.
Njanjavi

#171 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Moze kad je poslijeratni sljam.u akademskim krugovima gurao do besvjesti tu furku.
I moze samo medju botovima.
Ko ima imalo mozga vidi koliko je smjesna takva klasifikacija zivlja.
U vojvodini moze bit samo vojvodjanin katolicke vjeroispovjesti, u srbiji srbin muslimanske, ne moze bit insan rodjen u srbiji bosanac.
Doduse moze ako je rodjen u Hrvatskoj il Bosni pa tamo zivi, jedino tako.
Kraj price.
GeeTnT

#172 Re: Da istresem dusu

Post by GeeTnT »

Brzo ce doci vrijeme kada ce se samo sljam diciti srpstvom, ostale ce biti sramota.
Korisničkoime

#173 Re: Da istresem dusu

Post by Korisničkoime »

beobasket wrote:I sta na kraju bi? Vracen u Bosnu, bar tako koji poznaju porodicu pricaju. Bio sam taj dan na aerodormu kada je tog malog ludi otac poceo rezati vene. Kazu ima sizofeniju tezeg oblika ali sin nebi dosao na listu za deportaciju da nema razloga. Nije ovo iracionalna drzava gdje u po noci bez razloga hapse ljude. I opet ponavljam life is a bitch, i ja nekada moram par dana u svako cetri sedmice dezurati nocnu smjenu pa sta. Imam odgovornost za brdo radnika pa sta, od koji pola samo sto nije pred srcani pa sta - da vidis kad mu pritisak kaze 153/119, obicni radnik. Jedan od 50 i kusur hiljada radnika, a nije jedini. Opet, life is a bitch.

U Bosni je precepcija kako ce vani raditi par sati a imati visestruko vecu platu. I kad smo kod lijenosti zasto poneki koji dodju preko braka poslje par godina predaju zahtjev za prijevremensku (invalidsku) penziju... Pocesto cujem za takav slucaj. Pitanje bi se moglo postaviti jel ko lijen ili samo slabo placen ali to nije slucaj. Najlakse je reci nisam adekvatno placen, izvini ali to je jedna od najsupljih sto sam cuo. U Bosni si placen toliko koliko je i standard Bosne. Za visi strandard treba vise privatnih fimi ne drzavnih tvornica iz SFRJ vakta. I opet kazem u Bosni nije toliko teska situacija koliko ljudi navijaju da je teska. Omladina ljena koja trazi neke adekvatnosti, crvene staze i posao da im drugi traze. Ima izuzetaka ali vecina. U jednoj Danskoj, Svedskoj, Njemackoj i tako dalje se radi deset puta vise nego u Bosni.

77 % bi napustili samo da napuste i okuse kako je ziviti negdje drugo, to nema nista sa radom ili biti sposoban. Isli bi kod tetke kao sto i sada brojni cine. :wink: Dok u jednu ruku je ista ta tetka kriva, slala se para djeci da imaju za kafica, kladionice i cigara. Lkase je kad tetka poslja 150 maraka nego traziti posao. Sve to ima utjecaja na razvoj lijenosti.

Moj zakljucak; u Bosni minimum 2/3 omladine bez posla je lijeno i nece da radi, jer je razvilo naviku da ima dzebaprac od roditelja ili tetkih iz Njemacke. Dnevna marsuta su kafici i tako te zajebancije. U visu skolu se ide jer i drugi idu, upisuju se predmeti jer i prijateljica ide na isti i tako u pojedinim strukama imas hiper brojku skolovanih. Ko je kriv, oni sami, zasto, jer nisu naucili razmisljati i nato kad dodamo lijenost. Sama cinjenica da vecina gleda kao uspjeh samo pobjeci iz Bosne je znak o kakvoj lijenosti je rijec. Molim te lijepo pobjeci negdje je uspjeh ne zato sto ces tamo biti uspjesan vec samo zato da dokazes se ostalima koji ostaju iza tebe kako si uspjeo pobjeci. Kolije je to mentalni sklop kod omladine.
Rezultati istraživanja agencije Populari iz Sarajeva pokazali su da značajan broj mladih u Bosni i Hercegovini ne traži posao zbog lijenosti, prenosi Anadolu Agency.

“Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi u BiH nisu nezaposleni samo zbog nedostatka posla nego i zbog toga što ne žele tražiti posao i očekuju da će neke ustanove naći posao za njih”, navedeno je iz Popularija.

Naime, spomenuto istraživanje je pokazalo da oko 60 posto mladih ljudi u BiH su bez zaposlenja zbog toga što se nudi mali broj poslova na tržištu rada ali i zbog toga što mladi očekuju da netko drugi nađe posao umjesto njih.

Također, isto istraživanje je pokazalo da mnogi mladi ljudi u BiH imaju velika očekivanja o tome koliko oni zaslužuju nakon završenog školovanja dok vrlo malo razmišljaju o tome kakvo znanje se traži od njih na tržištu rada.

Iz Popularija poručuju da su mnogi mladi ljudi u BiH naslijedili razmišljanja o radu iz socijalističke Jugoslavije kada se podrazumijevalo da svatko tko ima diplomu odmah dobije i zaposlenje.
Tipična priča priglupog dijasporca. Da budemo jasni masa dijasporaca niti je priglupo niti bilo šta slično tako da se ovo odnosi samo na tebe lično. Možeš prijaviti post zbog uvrede ok je zaslužio sam i ban u ovom slučaju.
Tvoj zaključak o omladini u Bosni iz jebene Danske, ne znam molim te pojasni mi kako ti iz Danske znaš koji se kurac ovdje događa.
U BiH proiblem zaposlenja je slojevit.

Prvo nađeš posao radiš preko 8 sati dnevno i nikad nikome ni ne pada na pamet da ti plati prekovremeno. Ok je i to da se desi koji put, po potrebi. Međutim imaš firmi kojima je radno vrijeme od 8-17 ili od 8-18 sasvim regularno ono to je normalno nema tu niakvo prekovremenog rada. Prednost inostrantva je što će ti prekovremeno platiti i što nemaš firmi koje sasvim otvoreno krše Zakon o radu i furaju dnevno radno vrijeme veće od propisanog maksimuma.

Drugo nađeš posao nema plate, ili plata kasni, pa ti plati jednom 100 KM, pa drugi put 200 KM, pa treći put 50 KM, i to sve nakon što si ga 10 puta pitao gazda kad će plata, imal kakvih para danas. JBg radiš ko crnac i opet moliš i prosiš za svoje zarađene pare ne jednom ili dva puta več svaki jebeni mjesec isti i ako ne pitaš lik ti mrtav hladan neće nikada ni platiti. Predsnost inostranstva što je to izniman slučaj.

Treće radiš ali nisi osiguran, ok je hajd mlad si početak 20-tih da stekneš radnog iskustva, jbg realno to te i prodaje na tržištu rada, pare dobro dođu da starci ne moraju sve sami da snose ali kako prolazi godina za godinom svako normalan se počne da pita kuda ovo vodi, promjenio si ti i dva tri posla ali od ukupno 6-7 godina rada imaš par mjeseci u kojim si bio prijavljen tada vidiš da je vrag odnio šalu i da ako nastaviš tako nikad penzije nećeš vidjeti a da kao starac nećeš moći raditi. Ili osiguran si kao sve regularno ne moj da se brineš kad ono kurko lik ne plaća doprinose ni za tebe ni za kolege pa ni za sebe samog već 2-3 godine ti skontaš kad mu uleti inspekcija, na sve to njegov komentar, jbg nije se moglo šta ću. Koliko takvih slučajeva iz Danske poznaješ iskreno to je u inostranstvu rijetkost.

Četvrto u svemu još dobar ishod radiš, radiš i prekovremeno ali hajd ok je to nije često, gazda jest malo hajvan ali hajd nije ni to toliko strašno, plata je onako prosjek ali si osiguran na minimalac a ostatak dobiješ u koverti, kontaš nije strašno makar ne spadam u ova prethodno navedena tri slučaja ili ne daj Bože da nikako nemam posla međutim kako godine motaju skontaš da ćeš na kraju imati neku crkavicu od penzije da ti neće moći ni za režija biti a kamoli šta drugo i počneš da se pitaš.

Da ne govorim o tome da je čista glupost reći da su plate spram standarda to samo može izvaliti neko ko nije ovdje, ne pričam ti ni o kakvom luksuzu, restoranima, kino, pozorište nego o redovnim troškovima života znači, kirija, režije, jelo, piće, zdravstvo, školstvo, ono osnovno što ti treba. Prosječna plata FBiH je iznad prosječne plate FBiH u realnom sektrou, tih oko 800,00 KM prosječne plate u FBIH čine i plate budžetlija kada bi se gledala prosječna plata u realnom sektoru - privreda ne znam da li bi prelazila 600,00 KM.

Ima ne kažem da nema i omladine koja sere pogotovo sa VSS, upiše defektologiju a 300 defektologa na birou i konta što nema posla, diplomira pravo i ne pada mu napamet da ide u privatni sektor da radi kako vele za "seljačinu" a on visokoobrazovan. Međutim takvi su manjina jer da nisu nebi nam stopa nezapolsenosti bila takva kava jeste.

Ja sa navedenim nemam problema, samozaposlen sam, imam primanja znatno iznad prosjeka, imam rješenu stambenu situaciju, imamo koliko toliko djelatnost koja je sigurna od raznoraznih kriza. Ja lično ne bi išao u inostranstvo ali da mnogi mladi nemaju druge e to vidim svaki dan i zaista mi je pun kurac likova koji vide Bosnu na TV da nam govore kako nam je ovdje.
beobasket

#174 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

Korisničkoime wrote:Tipična priča priglupog dijasporca. Da budemo jasni masa dijasporaca niti je priglupo niti bilo šta slično tako da se ovo odnosi samo na tebe lično. Možeš prijaviti post zbog uvrede ok je zaslužio sam i ban u ovom slučaju.
Tvoj zaključak o omladini u Bosni iz jebene Danske, ne znam molim te pojasni mi kako ti iz Danske znaš koji se kurac ovdje događa.
U BiH proiblem zaposlenja je slojevit.
Samo vrijedjaj.
Korisničkoime wrote:Prvo nađeš posao radiš preko 8 sati dnevno i nikad nikome ni ne pada na pamet da ti plati prekovremeno. Ok je i to da se desi koji put, po potrebi. Međutim imaš firmi kojima je radno vrijeme od 8-17 ili od 8-18 sasvim regularno ono to je normalno nema tu niakvo prekovremenog rada. Prednost inostrantva je što će ti prekovremeno platiti i što nemaš firmi koje sasvim otvoreno krše Zakon o radu i furaju dnevno radno vrijeme veće od propisanog maksimuma.
U toj istoj kako sam kazes jebenoj Danskoj prekoradno vrijeme je samo placeno u pojedinim slucajima. Vecina nema nista od rada prekovremena vec radi da zardi posao.
Korisničkoime wrote:Drugo nađeš posao nema plate, ili plata kasni, pa ti plati jednom 100 KM, pa drugi put 200 KM, pa treći put 50 KM, i to sve nakon što si ga 10 puta pitao gazda kad će plata, imal kakvih para danas. JBg radiš ko crnac i opet moliš i prosiš za svoje zarađene pare ne jednom ili dva puta več svaki jebeni mjesec isti i ako ne pitaš lik ti mrtav hladan neće nikada ni platiti. Predsnost inostranstva što je to izniman slučaj.
U Danskoj ako imas para tuzakaj se, jer obicno ljudi sa niskim primanjima (poslom) nemaju bas prara na bacanje da pokraj radnicke kase jos odvajaju gotovo istu sumu za sindikat koji ce ih zastupati na sudu u slucaju slicnih zenancija.
Korisničkoime wrote:Treće radiš ali nisi osiguran, ok je hajd mlad si početak 20-tih da stekneš radnog iskustva, jbg realno to te i prodaje na tržištu rada, pare dobro dođu da starci ne moraju sve sami da snose ali kako prolazi godina za godinom svako normalan se počne da pita kuda ovo vodi, promjenio si ti i dva tri posla ali od ukupno 6-7 godina rada imaš par mjeseci u kojim si bio prijavljen tada vidiš da je vrag odnio šalu i da ako nastaviš tako nikad penzije nećeš vidjeti a da kao starac nećeš moći raditi. Ili osiguran si kao sve regularno ne moj da se brineš kad ono kurko lik ne plaća doprinose ni za tebe ni za kolege pa ni za sebe samog već 2-3 godine ti skontaš kad mu uleti inspekcija, na sve to njegov komentar, jbg nije se moglo šta ću. Koliko takvih slučajeva iz Danske poznaješ iskreno to je u inostranstvu rijetkost.
U Danskoj je dobra volja poslodavca odnosno kakav dogovor ima njegov sindikat i sindikat radnika koje zaposljava. Vecina ne uplaciva penziono. Obicno firme koje jako dobro stoje cine, ostali nista ili tako malo da bi morao raditi 100 godina kako bo prikupio nesto solidno. Imas pravo na drzavnu penziju koja je simbolicna kad usporedis cijene u drzavi, a ista ne raste u porastu sa inflacijom. Da bi imao pravo na puni iznos koji je vec tako minimalan i smjesan moras ako si rodjen ili dosao u Dansku prije 2011 godine imati najmanje 40 godina boravka od svoje 15 godine ili poslje 2011 je 47 godina od 15 godine starosti. Ako imas srecu naci poslodavca koji nudi penziju (uplatu, on placa 2/3 a ti od plate 1/3) onda ces na kraju opet kad dodjes u penzione dane morati drzavi vratit cca. 45 % u smislu poreza.
Korisničkoime wrote:Četvrto u svemu još dobar ishod radiš, radiš i prekovremeno ali hajd ok je to nije često, gazda jest malo hajvan ali hajd nije ni to toliko strašno, plata je onako prosjek ali si osiguran na minimalac a ostatak dobiješ u koverti, kontaš nije strašno makar ne spadam u ova prethodno navedena tri slučaja ili ne daj Bože da nikako nemam posla međutim kako godine motaju skontaš da ćeš na kraju imati neku crkavicu od penzije da ti neće moći ni za režija biti a kamoli šta drugo i počneš da se pitaš.
Dijelis sudbinu dobrog broja danskih penzionera :wink: Jel ti sad lakse?
Korisničkoime wrote:Da ne govorim o tome da je čista glupost reći da su plate spram standarda to samo može izvaliti neko ko nije ovdje, ne pričam ti ni o kakvom luksuzu, restoranima, kino, pozorište nego o redovnim troškovima života znači, kirija, režije, jelo, piće, zdravstvo, školstvo, ono osnovno što ti treba. Prosječna plata FBiH je iznad prosječne plate FBiH u realnom sektrou, tih oko 800,00 KM prosječne plate u FBIH čine i plate budžetlija kada bi se gledala prosječna plata u realnom sektoru - privreda ne znam da li bi prelazila 600,00 KM.
U Danskoj sa platom od 3.000 maraka mozes samo plakati. Dok poplacas sve ostane ti da jedes sto nadjes po popustu i eventualno sto tako skupljas i mrznes. O odmorima, autu i ostalim zajebancijama zaboravi. Primjerice jedan od tako lose placenih poslova su vozaci kamiona, ugostiteljstvo, ciscenje, cak i medicinske sestre (novo skolovane) imaju tako losu platu da je to bogu plakati. Grabe se za ekstra smjene u dugim opcinama preko zamjenickog biroa kako bi imali 'normalan' zivot.
Korisničkoime wrote:Ima ne kažem da nema i omladine koja sere pogotovo sa VSS, upiše defektologiju a 300 defektologa na birou i konta što nema posla, diplomira pravo i ne pada mu napamet da ide u privatni sektor da radi kako vele za "seljačinu" a on visokoobrazovan. Međutim takvi su manjina jer da nisu nebi nam stopa nezapolsenosti bila takva kava jeste.

Ja sa navedenim nemam problema, samozaposlen sam, imam primanja znatno iznad prosjeka, imam rješenu stambenu situaciju, imamo koliko toliko djelatnost koja je sigurna od raznoraznih kriza. Ja lično ne bi išao u inostranstvo ali da mnogi mladi nemaju druge e to vidim svaki dan i zaista mi je pun kurac likova koji vide Bosnu na TV da nam govore kako nam je ovdje.
Bujrum kod mene pa cuj sta misle nasi ovdje u Danskoj o lijenosti u Bosni. Svak ima rodbine i skoro svak je pokusao pomoci kako moze i umije ali niko nije dole htjeo osim, imamo paypal, westernunion pa ti samo salji. Na to se sve svodi. Tetke ulijenile omladinu.

Biti neko i nesta u opcini, kantonu ili drzavi u Bosni vs. Danska = prednost Bosna.
Biti visoko obrazovan imati super poziciju u Bosni vs Danska = prednost Danska
Biti obicni radnik ili tkz. neka sredina u Bosni vs. Danska = isto ti se pise, gledas gdje trosis, kako ces platit racune, razmisljas sigurno kako kad ostaris. Imas nasih napustaju djecu i unucar u Danskoj, jer im je jeftinije sa 500 maraka ziviti u Bosni nego sa penzionim primanjima u Danskoj.
jeza u ledja

#175 Re: Da istresem dusu

Post by jeza u ledja »

Pa ti savrseno opisa ono sto sam ti i rekao. I fino ti Bodkin napisa, imas problem sto te drugi svrstavaju u torove, ali ti bi druge isto tako da svrstavas u njih. :roll: Mislim ne mozes vise bit kontradiktorniji.

Napisah ti fino na pocetku - citam tebe kako se zalis, ali citam i vidim da ti ne vidis prvog do sebe. Kazes, rodio si se u Bosni, ti si Bosanac. A jel? Otkricu ti tajnu - i ja sam Bosanac. :bih: I sta cemo sad? Eee, upalis, je'le? :wink: Ali eto, fino se ti svom toru pridruzi, pa pricaj da si Bosanac, ali ti je najveci problem sto imas muslimansko ime. To sto si Bosanac je ocigledno postalo sekundarno. Tu su te smjestili drugi, ali sad se tu osjecas medju svojima. Njima se onda zali.

A vrhunac mi je kad napisa "bosanska, ili muslimanska, nazovi kako hoces". :oops:

Kurko. :wink: Hajd sad, nastavi gdje si stao.
Post Reply