Korisničkoime wrote:Tipična priča priglupog dijasporca. Da budemo jasni masa dijasporaca niti je priglupo niti bilo šta slično tako da se ovo odnosi samo na tebe lično. Možeš prijaviti post zbog uvrede ok je zaslužio sam i ban u ovom slučaju.
Tvoj zaključak o omladini u Bosni iz jebene Danske, ne znam molim te pojasni mi kako ti iz Danske znaš koji se kurac ovdje događa.
U BiH proiblem zaposlenja je slojevit.
Samo vrijedjaj.
Korisničkoime wrote:Prvo nađeš posao radiš preko 8 sati dnevno i nikad nikome ni ne pada na pamet da ti plati prekovremeno. Ok je i to da se desi koji put, po potrebi. Međutim imaš firmi kojima je radno vrijeme od 8-17 ili od 8-18 sasvim regularno ono to je normalno nema tu niakvo prekovremenog rada. Prednost inostrantva je što će ti prekovremeno platiti i što nemaš firmi koje sasvim otvoreno krše Zakon o radu i furaju dnevno radno vrijeme veće od propisanog maksimuma.
U toj istoj kako sam kazes jebenoj Danskoj prekoradno vrijeme je samo placeno u pojedinim slucajima. Vecina nema nista od rada prekovremena vec radi da zardi posao.
Korisničkoime wrote:Drugo nađeš posao nema plate, ili plata kasni, pa ti plati jednom 100 KM, pa drugi put 200 KM, pa treći put 50 KM, i to sve nakon što si ga 10 puta pitao gazda kad će plata, imal kakvih para danas. JBg radiš ko crnac i opet moliš i prosiš za svoje zarađene pare ne jednom ili dva puta več svaki jebeni mjesec isti i ako ne pitaš lik ti mrtav hladan neće nikada ni platiti. Predsnost inostranstva što je to izniman slučaj.
U Danskoj ako imas para tuzakaj se, jer obicno ljudi sa niskim primanjima (poslom) nemaju bas prara na bacanje da pokraj radnicke kase jos odvajaju gotovo istu sumu za sindikat koji ce ih zastupati na sudu u slucaju slicnih zenancija.
Korisničkoime wrote:Treće radiš ali nisi osiguran, ok je hajd mlad si početak 20-tih da stekneš radnog iskustva, jbg realno to te i prodaje na tržištu rada, pare dobro dođu da starci ne moraju sve sami da snose ali kako prolazi godina za godinom svako normalan se počne da pita kuda ovo vodi, promjenio si ti i dva tri posla ali od ukupno 6-7 godina rada imaš par mjeseci u kojim si bio prijavljen tada vidiš da je vrag odnio šalu i da ako nastaviš tako nikad penzije nećeš vidjeti a da kao starac nećeš moći raditi. Ili osiguran si kao sve regularno ne moj da se brineš kad ono kurko lik ne plaća doprinose ni za tebe ni za kolege pa ni za sebe samog već 2-3 godine ti skontaš kad mu uleti inspekcija, na sve to njegov komentar, jbg nije se moglo šta ću. Koliko takvih slučajeva iz Danske poznaješ iskreno to je u inostranstvu rijetkost.
U Danskoj je dobra volja poslodavca odnosno kakav dogovor ima njegov sindikat i sindikat radnika koje zaposljava. Vecina ne uplaciva penziono. Obicno firme koje jako dobro stoje cine, ostali nista ili tako malo da bi morao raditi 100 godina kako bo prikupio nesto solidno. Imas pravo na drzavnu penziju koja je simbolicna kad usporedis cijene u drzavi, a ista ne raste u porastu sa inflacijom. Da bi imao pravo na puni iznos koji je vec tako minimalan i smjesan moras ako si rodjen ili dosao u Dansku prije 2011 godine imati najmanje 40 godina boravka od svoje 15 godine ili poslje 2011 je 47 godina od 15 godine starosti. Ako imas srecu naci poslodavca koji nudi penziju (uplatu, on placa 2/3 a ti od plate 1/3) onda ces na kraju opet kad dodjes u penzione dane morati drzavi vratit cca. 45 % u smislu poreza.
Korisničkoime wrote:Četvrto u svemu još dobar ishod radiš, radiš i prekovremeno ali hajd ok je to nije često, gazda jest malo hajvan ali hajd nije ni to toliko strašno, plata je onako prosjek ali si osiguran na minimalac a ostatak dobiješ u koverti, kontaš nije strašno makar ne spadam u ova prethodno navedena tri slučaja ili ne daj Bože da nikako nemam posla međutim kako godine motaju skontaš da ćeš na kraju imati neku crkavicu od penzije da ti neće moći ni za režija biti a kamoli šta drugo i počneš da se pitaš.
Dijelis sudbinu dobrog broja danskih penzionera

Jel ti sad lakse?
Korisničkoime wrote:Da ne govorim o tome da je čista glupost reći da su plate spram standarda to samo može izvaliti neko ko nije ovdje, ne pričam ti ni o kakvom luksuzu, restoranima, kino, pozorište nego o redovnim troškovima života znači, kirija, režije, jelo, piće, zdravstvo, školstvo, ono osnovno što ti treba. Prosječna plata FBiH je iznad prosječne plate FBiH u realnom sektrou, tih oko 800,00 KM prosječne plate u FBIH čine i plate budžetlija kada bi se gledala prosječna plata u realnom sektoru - privreda ne znam da li bi prelazila 600,00 KM.
U Danskoj sa platom od 3.000 maraka mozes samo plakati. Dok poplacas sve ostane ti da jedes sto nadjes po popustu i eventualno sto tako skupljas i mrznes. O odmorima, autu i ostalim zajebancijama zaboravi. Primjerice jedan od tako lose placenih poslova su vozaci kamiona, ugostiteljstvo, ciscenje, cak i medicinske sestre (novo skolovane) imaju tako losu platu da je to bogu plakati. Grabe se za ekstra smjene u dugim opcinama preko zamjenickog biroa kako bi imali 'normalan' zivot.
Korisničkoime wrote:Ima ne kažem da nema i omladine koja sere pogotovo sa VSS, upiše defektologiju a 300 defektologa na birou i konta što nema posla, diplomira pravo i ne pada mu napamet da ide u privatni sektor da radi kako vele za "seljačinu" a on visokoobrazovan. Međutim takvi su manjina jer da nisu nebi nam stopa nezapolsenosti bila takva kava jeste.
Ja sa navedenim nemam problema, samozaposlen sam, imam primanja znatno iznad prosjeka, imam rješenu stambenu situaciju, imamo koliko toliko djelatnost koja je sigurna od raznoraznih kriza. Ja lično ne bi išao u inostranstvo ali da mnogi mladi nemaju druge e to vidim svaki dan i zaista mi je pun kurac likova koji vide Bosnu na TV da nam govore kako nam je ovdje.
Bujrum kod mene pa cuj sta misle nasi ovdje u Danskoj o lijenosti u Bosni. Svak ima rodbine i skoro svak je pokusao pomoci kako moze i umije ali niko nije dole htjeo osim, imamo paypal, westernunion pa ti samo salji. Na to se sve svodi. Tetke ulijenile omladinu.
Biti neko i nesta u opcini, kantonu ili drzavi u Bosni vs. Danska = prednost Bosna.
Biti visoko obrazovan imati super poziciju u Bosni vs Danska = prednost Danska
Biti obicni radnik ili tkz. neka sredina u Bosni vs. Danska = isto ti se pise, gledas gdje trosis, kako ces platit racune, razmisljas sigurno kako kad ostaris. Imas nasih napustaju djecu i unucar u Danskoj, jer im je jeftinije sa 500 maraka ziviti u Bosni nego sa penzionim primanjima u Danskoj.