Ko vam je bitniji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#151 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Fudo387 »

Kako god, lociran si.
:D
Volim Pivu

#152 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Volim Pivu »

Fudo387 wrote:Kako god, lociran si.
ukenjah se
Niemand

#153 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Niemand »

Ne radi se tu ko je vrijedniji, koga vise volis i sl gluposti, jer su to razlicite vrste ljubavi. I tenis i nogomet su sport, pa su razliciti i razlicita su pravila.

Poenta je da u modernom drustvu porodica zakazuje zato sto osobe ne zele odrasti. Nisu spremni preuzeti odgovornost za vlastitu porodicu kao sto su njihovi roditelji to uradili za svoju porodicu, vec se i dalje slepaju roditeljima. Nijedan normalan roditelj nece biti sretan sa djetetom koje nije u stanju zasnovati vlastitu, zdravu porodicu vec njih smara citav zivot.

To nije normalno.

Druga stvar, kao sto vam je bitna i vasa porodica, trebaju vam biti bitni i porodicni odnosi druge strane. Al ako je svakom bitan iskljucivo odnos sa porodicom iz koje potice a zasnovanu porodicu posmatra ko nesto privremeno, vasa djeca u sustini nikad nece imati to sto vi imate-porodicu.

:roll:
Fudo387

#154 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Fudo387 »

Volim Pivu wrote:
ukenjah se
To sto ti zuji iznad krova je dron, sa albanskom zastavom :D
Connaisseur Karlin

#155 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Connaisseur Karlin »

smijesne su osobe koje kazu da ima je bracni partner manje vazan od rodtielja, brace, sestara, pa kako takve osobe planiraju zivjeti u drugom gradu ili drzavi, pitam se, sto bi uradili :D :lol:
insomnia78

#156 Re: RE: Re: Ko vam je bitniji?

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:
Volim Pivu wrote:
ukenjah se
[emoji1]
Hakiz

#157 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:Nismo iz iste porodice,meni je mama rekla da ocekuje od mene da postujem muza i da mi je on bitniji od nje,,ona je to naglasila,smatra da ja i on dijelimo dobro i zlo zajedno i zbog toga smo najbitniji jedno drugom.Znam da ima sebicnih roditelja koji hoce da su prvi u zivotu djeteta za sva vremena,ali moja nije takva
Nisma mislio lično na tvoju porodicu, pisao sam kao primjer, ali u drugom licu. Izvinjavam se.

Nije u pitanju sebičnost roditelja, ne govorim o tome šta roditelj misli ili kaže. Roditelj će i na svoju štetu uraditi nešto za šta misli da će usrećiti njegovog potomka.

Stvar je u osjećaju potomka ko mu je važniji, neko ko mu je poklonio život ili neko ko je slučajno naišao jednog dana. Supružnici, partneri, jedan se otegao, drugi se protegao. Da nije tako, svi bi imali samo jednog partnera u životu i ne bi postojali razvodi.

Ne znači da ja mislim ovako kako pišem, ili suprotno, samo zarad diskusije dajem argumente za drugačije gledište.

Tako da ću ponoviti ono šta sam napisao prije:

Ne postoji ispravan odgovor koji se može primijeniti na sve ljude na pitanje koga staviti na prvo mjesto.

Naravno, to je samo moje mišljenje.
sadie_forever

#158 Re: Ko vam je bitniji?

Post by sadie_forever »

Hakiz wrote:
sadie_forever wrote:Nismo iz iste porodice,meni je mama rekla da ocekuje od mene da postujem muza i da mi je on bitniji od nje,,ona je to naglasila,smatra da ja i on dijelimo dobro i zlo zajedno i zbog toga smo najbitniji jedno drugom.Znam da ima sebicnih roditelja koji hoce da su prvi u zivotu djeteta za sva vremena,ali moja nije takva
Nisma mislio lično na tvoju porodicu, pisao sam kao primjer, ali u drugom licu. Izvinjavam se.

Nije u pitanju sebičnost roditelja, ne govorim o tome šta roditelj misli ili kaže. Roditelj će i na svoju štetu uraditi nešto za šta misli da će usrećiti njegovog potomka.

Stvar je u osjećaju potomka ko mu je važniji, neko ko mu je poklonio život ili neko ko je slučajno naišao jednog dana. Supružnici, partneri, jedan se otegao, drugi se protegao. Da nije tako, svi bi imali samo jednog partnera u životu i ne bi postojali razvodi.

Ne znači da ja mislim ovako kako pišem, ili suprotno, samo zarad diskusije dajem argumente za drugačije gledište.

Tako da ću ponoviti ono šta sam napisao prije:

Ne postoji ispravan odgovor koji se može primijeniti na sve ljude na pitanje koga staviti na prvo mjesto.

Naravno, to je samo moje mišljenje.
Nece svi,znam roditelje koji su sebicni i djetetu zagorcavaju zivot zato sto se tesko nose time da im je dijete u braku i ima svoju porodicu

A sta da je tvoja mati za sve isla pitati svog oca,mater,brata a za tvog oca govorila "jedan se otego drugi se protego" ?
Hakiz

#159 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

MyTao wrote: Roditelji se vole, pomazu, postuju jer to ocekujes od svoje djece sutra...
Ja svoje roditelje pomažem jer osjećam da tako trebam, jer poštujem činjenicu da su mi dali život, jer ne mogu da gledam da se pate, naprosto što ih poštujem i volim. Ne kupujem time karmu da meni moja djeca sutra pomažu. Nemam djecu, neću ih ni imati. Je li to znači da trebam zaboraviti svoje roditelje, da zato što sutra meni neće djeca pomagati, ne trebam ni ja pomagati roditelje. Je li u pitanju ljubav, poštvanje, osjećaj ili trgovina, đavo ga odnio?
MyTao

#160 Re: Ko vam je bitniji?

Post by MyTao »

Hakiz wrote:
MyTao wrote: Roditelji se vole, pomazu, postuju jer to ocekujes od svoje djece sutra...
Ja svoje roditelje pomažem jer osjećam da tako trebam, jer poštujem činjenicu da su mi dali život, jer ne mogu da gledam da se pate, naprosto što ih poštujem i volim. Ne kupujem time karmu da meni moja djeca sutra pomažu. Nemam djecu, neću ih ni imati. Je li to znači da trebam zaboraviti svoje roditelje, da zato što sutra meni neće djeca pomagati, ne trebam ni ja pomagati roditelje. Je li u pitanju ljubav, poštvanje, osjećaj ili trgovina, đavo ga odnio?
Ne vjerujem u karmu.
Volim Pivu

#161 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Volim Pivu »

Fudo387 wrote:
Volim Pivu wrote:
ukenjah se
uh sav se naježih imam neke rodbine u tetovu i skadru :D
Hakiz

#162 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:A sta da je tvoja mati za sve isla pitati svog oca,mater,brata a za tvog oca govorila "jedan se otego drugi se protego" ?
Koliko žena je izgubilo glavu, bilo zapaljeno, posuto kiselinom itd što su uradile nešto ne pitajući oca, brata, majku, ne samo udale se bez pitanja, nego što se nisu htjele udati za onoga kojeg su im oni izabrali.

Ozbiljno, ne možemo na osnovu ličnih preferencija, iskustava itd svoje stavove posmatrati kao jedinicu mjere. Šta je za mene "normalno" za tebe ne mora biti i obratno, I sve je to u redu. Puno se problema napravi kada se drugome počne nametati svoj stav.

U mojoj familiji je, vjerujem kao i u drugim, bilo svega i svakakvih ljudi. I sada nas ima svakakvih. Što samo potvrđuje da ne postoji jednistven odgovor.
mad_max_ba

#163 Re: Ko vam je bitniji?

Post by mad_max_ba »

Ovde prvo treba odvojiti dvije vrste komentatora
Oni koji su u braku
I oni koji nisu

Drugi prve ne razumiju.
Ci-Nick

#164 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Ci-Nick »

mad_max_ba wrote:Ovde prvo treba odvojiti dvije vrste komentatora
Oni koji su u braku
I oni koji nisu

Drugi prve ne razumiju.
Upravo tako.
Trebalo bi prvo reći svoj status pa onda ostaviti komentar.
Momak koji živi kod roditelja, čeka da mu mama servira ručak i sve djevojke, buduće žene vidi kao seksualne objekte, kao nekog ko će mu biti nužno zlo ne može dati relevantan odgovor.
Evo moj status:
Oženjen, 18 godina u braku, dvoje djece, dva brata i sestra, živi roditelji.
Volim svoje roditelje,pazim ih, moja mama često kaže da ne zna kako će mi se odužiti.
Naravno moj odgovor je da se ja ne mogu odužiti za njen trud i borbu za nas.
Sa braćom i sestrom nikad nisam bio u svađi, tu smo jedni za druge kad zatreba.
Ali,...
Žena koja je napustila svoje roditelje, sigurnost svoje porodice, da bi sa mnom gradila neki novi svijet,.. žena koja nam je rodila dvoje djece, žena za koju sam siguran da je 100 % tu u mom životu,.. je iznad svega osim djece.
Hakiz

#165 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote:...žena za koju sam siguran da je 100 % tu u mom životu,.. je iznad svega osim djece.
Prvo, ništa u međuljudskim odnosima nije 100% sigurno.

Drugo, Ako je iznad svega osim djece, onda su djeca iznad svega. Ona je tada, u najboljem slučaju, na drugim mjestu.
Ci-Nick

#166 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Ci-Nick »

Hakiz wrote:
Ci-Nick wrote:...žena za koju sam siguran da je 100 % tu u mom životu,.. je iznad svega osim djece.
Prvo, ništa u međuljudskim odnosima nije 100% sigurno.

Drugo, Ako je iznad svega osim djece, onda su djeca iznad svega, Ona je tada, u najboljem slučaju, na drugim mjestu.

Otkud neko sa takvim nickom da ima stavove kao što su napisani u tvom postu? :wink:
Nick je onako bezveze, više prema politici nego prema životu.
Naš brak je savršen, sve se posložilo i siguran sam da je to naš prvi i jedini brak, ne 100 % nego 1000 %.
Moji roditelji su u braku 61 godinu, roditelji moje žene su do smrti njene majke bili u braku 65 godina.
Za nas je normalno biti vjeran, iskren, svu energiju i ljubav posvetiti porodici.
Istina ima brakova koji su katastrofa, nikad skupa, ne podnose se, bježe jedno od drugog, lažu jedno drugo.
Trpe jedno drugo jer nemaju ekonomskih mogućnosti da se raziđu.
Niemand

#167 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Niemand »

Ci-Nick wrote: Nick je onako bezveze, više prema politici nego prema životu.
Naš brak je savršen, sve se posložilo i siguran sam da je to naš prvi i jedini brak, ne 100 % nego 1000 %.
Moji roditelji su u braku 61 godinu, roditelji moje žene su do smrti njene majke bili u braku 65 godina.
Za nas je normalno biti vjeran, iskren, svu energiju i ljubav posvetiti porodici.
Istina ima brakova koji su katastrofa, nikad skupa, ne podnose se, bježe jedno od drugog, lažu jedno drugo.
Sad si gotov kad te krenu ubijedjivati da ce te zena sutra ostaviti, prevariti, a mozda te vec i vara, uzeti pare i tako to. :D

Nego :thumbup:

Bas lijepo za procitati.
Ci-Nick

#168 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Ci-Nick »

Niemand wrote:
Sad si gotov kad te krenu ubijedjivati da ce te zena sutra ostaviti, prevariti, a mozda te vec i vara, uzeti pare i tako to. :D

Bas lijepo za procitati.
Hvala.
Mogu reći šta god hoće,.. ja znam skim život dijelim i vjerujem joj ( a ne provjeravam ) 100 %.
Hakiz

#169 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

Niemand wrote:

Bas lijepo za procitati.
Ne. Neću ga ubjeđivati da će ga žena prevariti ili mu uzeti novac, pa nisu svi ljudi predatori.

Samo, nikada ne znaš šta te sutra čeka. Možda upoznaš nekoga u koga se zaljubiš.

Ako je ljubav osjećaj, ne možeš ga kontrolisati. Možeš ga ne ostvariti, možeš ne realizovati u praksi tu novu ljubav, ali ne možeš isključiti taj osjećaj.

Tada, čak i ako svjesno odlučiš da nećeš ići dalje u tu situaciju, ostaneš u braku, sa porodicom, sa ženom/mužem sa kojim si trenutno, ostaje jedna činjenica. Pojavila se osoba koju voliš više od trenutnog partnera za kojeg sada tvrdiš da je to ono pravo, nepromjenjivo.

A to za 100% sigurnost, nema frke. Mislim da ništa nije 100% sigurno, ali svako ima pravo da misli i vjeruje u šta hoće.

Ali savršen brak/savršena veza. To ne postoji. U vezi ili braku u kojem s vremena na vrijeme nema trzavica i svađa, barem jedan od partnera ne pokazuje svoje pravo lice. Taj partner trpi. A to, vjerovatno, znači da ima neki interes, neki plan. Ljudi smo, nismo mašine. A to znači da nekada moramo ispustiti paru kroz ventil svađe. Gdje toga nema ili je interes ili psihopatologija u pitanju.
Niemand

#170 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Niemand »

Hakize, vec na drugim temama sam te nekoliko puta zamolila da mi se ne obracas. Hajd pls probaj to nekako zapamtiti i nemoj me citirati. Jednostavno, ti si tip covjeka s kojim ne zelim ni o vremenu pricati. Eto ti cinika, dopisuj se s njim i objasnjavaj njemu kako stvari stoje.
radiša

#171 Re: Ko vam je bitniji?

Post by radiša »

:lol:
Mogla si o nevremenu ako neces o vremenu
Niemand

#172 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Niemand »

radiša wrote::lol:
Mogla si o nevremenu ako neces o vremenu

S tobom se fino posvadjati uvijek. Treba i to cijeniti. :D
radiša

#173 Re: Ko vam je bitniji?

Post by radiša »

Nismo vala odavno tacnije ni jednom u ovoj godini,hocemo sad? :lol:
Niemand

#174 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Niemand »

:D :lol:

:run:
Hakiz

#175 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:smijesne su osobe koje kazu da ima je bracni partner manje vazan od rodtielja, brace, sestara, pa kako takve osobe planiraju zivjeti u drugom gradu ili drzavi, pitam se, sto bi uradili :D :lol:
Ma, najbolje kada se udaš/oženiš smjestiti metak u čelo roditeljima, ili, humanija varijanta, otjerati ih u starački dom i posjećivati ih nikad, a možda ni tad. Šta će ti, imaš ženu/muža.

Ima ona priča. Jednom davno, u stara vremena, oženio se sin i doveo ženu u kuću. Došla djeca, postalo tijesno i odluči on da se riješi roditelja. I odvede prvo oca u šumu. Konta sin, odvešće oca negdje bogu iza nogu, ovaj neće znati da se vrati i umrijeće. Išli oni tako preko sedam gora, iza sedam mora i u jednoj šumi kaže sin ocu "Sjedi ti tata, odoh ja vidjeti ima li šta da se ubere da jedemo". Kaže njemu otac "Dobro sine, samo ti idi, ali nemoj me ovdje da sjednem, hajde barem deset koraka dalje". "Dobro oče, ali zašto, šta je problem sa ovim mjestom".

Veli njemu otac. "Znaš, sine, tu sam i ja svog oca ostavio".
Post Reply