Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#151 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Alfons Kauders »

Dr. Kuca wrote:Fol ono nekog podjebava :lol:
Pa vidim da se primate ko saucesce.

Kao i svaki put na ovim temama, to obilato koristim. :)
ja71

#152 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by ja71 »

Mislim da je u Bosanskom (a mozda i u Balkanskom) mentalitetu jako izrazena ta neka bolesna potreba da se drugi prikazu manje vrijednim. Valjda zbog vlasitog ega jer ako su drugi manji onda sam "ja" veci, ili bar tako izgledam.

Po meni otuda dolazi ta netrpeljivost: Sarajlije su iz najveceg grada (ostalo valjda i nisu "gradovi" ).
Tuzlaci/Zenicani se onda odupiru kontra-netrpeljivoscu.

Dalje Tuzlaci smatraju da u Lukavcu, Zivinicama (tamo gdje je aerodrom) i BOOOnovicima zive seljoberi jer to nisu "pravi gradovi".
Ovi opet ne podnose (urbane) Tuzlake jer su "digli nos" i "nesto se foliraju".

Lukavac/Zivinice/Banovici to prenose na okolna sela koja opet odgovaraju sa kontra-netrpeljivoscu.

Cak i medju selima postoji neka hijerarhija ("jos im nije pros'o asfalt", "brdjani", "uzgajaju kokosi" ...).
Dr. Kuca

#153 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Dr. Kuca »

Alfons Kauders wrote:
Pa vidim da se primate ko saucesce.

Kao i svaki put na ovim temama, to obilato koristim. :)

Ti se primas ko mlada :)
ilkbahar

#154 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by ilkbahar »

Alfons Kauders wrote:
ilkbahar wrote:
Alfons Kauders wrote:Ukratko - Tuzla ne voli Sarajevo radi odnosa istog prema Tuzli... Od kojeg je jedino bio gori odnos VRS prema Tuzli, s Majevice... S tim da su cetnici tuzlanskoj privredi pricinili dosta manje materijalne stete od Sarajeva.

Drugim rijecima, sasvim opravdano i zasluzeno. Ne vidim zasto se Sarajevo buni? Niste valjda kontali da nas mozete jebat u zdrav mozak 25 godina, i da vas nakon svega volimo?

Kada prestanete birati Bakira i kada nam prestanete klepati pare, mozda od nas cujete neku finu rijec. :D Mada sumnjam. Sarajevo je u Tuzli davno polozilo. :D
Nikako da shvatite da za taj odliv novca nikako nisu krivi gradjani nego politika. Vjeru kad bi birali, radje bi da se pare uloze u zeljezaru zenica na primjer ili u tuzlanski turizam pa da ljudi rade nego u hebeni trotuar, tranzit za ljude koji hodaju u kolicima i slicne gluposti. Privatne kuce i stanovi nakon rada su se renovorali vlastirim parama gradjana, male su bile donacije. Sto se tice Bakira, jebiga nije nam simpatican, al ne mozemo da ga nadglasamo od doslja iz drugih gradova koje je pozaposljavo u institucije. Vjeruj i nas jebu u zdrav mozak, sve nam sjebase, samo grade trgovacke centre, obicna raja i nem.para da u njima.kupuje. Prodase nam vrelo bosne arapima, ma rashalatise oni to.sarajevo.
Meni je tuzla uvijek bila draga.i imam nekoliko prijatelja iz tuzle koji su divni. I mislim da Sarajlije.vole tuzlu, tako da se nemate sta osjecati neprijateljski prema nama. Zenica druga prica, ogledalo su ona dva narkomana koja su doslaa u sa samo da se popjsaju, neko je spomenuo. Oni jednostavno se radjaju sa zeljom da seru po sarajevu.
Sve stoji ali... Vi ih birate. Ne mi.
Napisah nesto drugo pa izbrisah.... Mogo si me vala zaposlit kad se vec rasturas i hvalis.... Posaljem ti cv ako mi posaljes e mail u pp. Radim sve postene poslove, nista nije problem.
Last edited by ilkbahar on 09/12/2016 11:03, edited 1 time in total.
sumirprimus

#155 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

JA :izet: samo zeljuuuu i sarajvo!
i otpozadi za svaki slucaj :izet: :D
sumirprimus

#156 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

ja71 wrote:Mislim da je u Bosanskom (a mozda i u Balkanskom) mentalitetu jako izrazena ta neka bolesna potreba da se drugi prikazu manje vrijednim. Valjda zbog vlasitog ega jer ako su drugi manji onda sam "ja" veci, ili bar tako izgledam.

Po meni otuda dolazi ta netrpeljivost: Sarajlije su iz najveceg grada (ostalo valjda i nisu "gradovi" ).

Dalje Tuzlaci smatraju da u Lukavcu, Zivinicama (tamo gdje je aerodrom) i BOOOnovicima zive seljoberi jer to nisu "pravi gradovi".

Lukavac/Zivinice/Banovici to prenose na okolna sela koja opet odgovaraju sa kontra-netrpeljivoscu.

Cak i medju selima postoji neka hijerarhija ("jos im nije pros'o asfalt", "brdjani", "uzgajaju kokosi" ...).
i na kraju vrh brate.brdo,kota,nemas dje dalje, ne mos prijec,prijedjes,pasces,zima vjetar duva,onaj gunj na se,cjepanicu podase, i aha aha..
Henry Chinaski

#157 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Henry Chinaski »

_BataZiv_0809 wrote:Ove i ovakve teme najbolje ilustruju koliko volimo robovati stereotipima i koliko nas je lako podijeliti. Vlast da moze birat narod, ne bi ovako dobro izabrala.
Ne bih rekao da je naš ekskluzivitet robovanje stereotipima.
Što je niži nivo obrazovanja ili što si skloniji da želiš nešto da čuješ, to ti je lakše povjerovati. Uzimanje grupice polupismenih navijača ili tipova poput radiše (koji vjerovatno i sam spada u ovu kategoriju) kao relevantan uzorak je samo po sebi neozbiljno.
Moramo priznati da smo nepismeno društvo kojim nije teško manipulisati ili ga dijeliti.
Last edited by Henry Chinaski on 09/12/2016 11:07, edited 1 time in total.
sumirprimus

#158 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

Henry Chinaski wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ove i ovakve teme najbolje ilustruju koliko volimo robovati stereotipima i koliko nas je lako podijeliti. Vlast da moze birat narod, ne bi ovako dobro izabrala.
Ne bih rekao da je naš ekskluzivitet robovanje stereotipima.
Što je niži nivo obrazovanja. Što si skloniji da želiš nešto d čuješ, to ti je lakše povjerovati. Uzimanje grupice polupismenih navijača ili tipova poput radiše (koji vjerovatno i sam spada u ovu kategoriju) kao relevantan uzorak je samo po sebi neozbiljno.
Moramo priznati da smo nepismeno društvo kojim nije teško manipulisati ili ga dijeliti.
ko je bre polupismen?sta se vredjas???
sumirprimus

#159 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

KB9 wrote:to su ti maloumne navijacke furke na koje se pale samo bubuljicavi kreteni
jeko bubuljicav,haj jedan na jedan junace.
ako smijes! 8-) :izet: :evil:
Alfons Kauders

#160 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Alfons Kauders »

ja71 wrote:Mislim da je u Bosanskom (a mozda i u Balkanskom) mentalitetu jako izrazena ta neka bolesna potreba da se drugi prikazu manje vrijednim. Valjda zbog vlasitog ega jer ako su drugi manji onda sam "ja" veci, ili bar tako izgledam.

Cisto sumnjam da si ikad posjetio neko od navedenih mjesta.

Ne, Tuzla ne smatra da u Lukavcu, Zivinicama zive seljaci... Zapravo smatra, ali u istoj mjeri koliko smatra da seljaci zive u Tuzli. Ja ti kao "rodjeni" Tuzlak mogu reci da ima tog podjebavanja (narocito za Banovice, i to prije Kukica), ali da je vecinom bezazleno, nerijetko i dobronamjerno. Geografija je drugacija sefe.

Tuzla je okruzena manjim mjestima koja opet imaju masu stanovnistva. Recimo Zivinice, (tamo gdje nije aerodrom, jer je isti u Dubravama, ne Zivinicama, ako ne mislis na Ciljuge - a to je pista, ne aerodrom), imaju oko 70,000 stanovnika na Opstini, a Tuzla oko 120,000, a autom ti iz Tuzle do Zivinica treba kao da u Sarajevu krenes iz centra do Ilidze. Fakticki je sve naseljeno i povezano, pa imas masu ljudi koji svaki dan idu na posao u Tuzlu iz Zivinica ili Lukavca. Imas i masu raje iz Tuzle koja na posao ide u Lukavac.

Toga nema u Sarajevu, pa u pravilo Sarajevo ima manje dodira sa manjim sredinama i manje razumijevanja. Ja ne pamtim da sam ikad u Tuzli cuo recenicu tipa "Seljacina iz Gracanice", jer vecina ljudi ima pozitivno misljenje o Gracanlijama (i trebaju imati - ne znam ih puno, ali one koje poznajem su prva liga).

Dakle to je dio problema, sto u Sarajevu ljude vide kao nekakve strance ili doslje, a u Tuzli smo odrasli uz njih, radili s njima, zenili se i udavali, ratovali zajedno. Sarajevo cisto geografski nije bilo u prilici da ima takvo iskustvo, pa je u Sarajevo svako ko dodje iz Breze "dosljo" a u Tuzli se niko i ne osvrne na nekog iz Zivinica ili Lukavca, jer je to stvar navike. Odrasli smo skupa i niko se pretjerano ne zamara porijeklom osim navijaca 2. kantonalne lige.

Tuzla je vazda puno vise podjebavala npr. ljude iz Podrinja ili Semberije, nego ove iz okolnih mjesta.
sumirprimus

#161 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Alfons Kauders wrote:
Dr. Kuca wrote: Meni nije tuzla problem, ali ja jesam problem tuzli. Mi vas ugostimo, eto i pustimo vas firmu da otvorite, zaradjujete hljeb preko ledja Sarajlija, ja u tz? Boga mi tesko bi firmu otvorio. Sto je najgore po ministarstvima i sudovima ima najvise, paljanja, tuzlaka, zenicana, kakanjaca, zavidovcana, biscana itd. Sarajlije u glavnom konobare.
Nit me ko "ugostio" nit mi je ko "pustio" da otvorim firmu. To je radio Sud u Tuzli, ne u Sarajevu, a koliko znam, ovo je jedna drzava. Zapravo nije "pustio" vec uradio svoj posao. Da nisu "pustili" onda bih ih tuzio i dobio, kao i sud u Sarajevu koji bi odbio izvrsiti registraciju firme, narocito ako bi u obrazlozenju stajalo "jer je vlasnik iz Tuzle"...

Zaradjujemo hljeb preko ledja Sarajlija tako sto zajedno radimo za izvoz i ljudima dajemo natprosjecne plate?

Tuzla izrabljuje Sarajevo :lol: Matero :lol:
Daj vas dvojica pustite se te priče, zar ne vidite da je tema ciljano otvorena da se posije mržnja. Ja sam iz SA, rođen u SA ali volim svaki pedalj ove zemlje, Tuzlu, Zenicu, Zavidoviće, Brčko, Mostar...kakva mržnja. Šta bi Tuzla bila bez Sarajeva, Zenice i obratno? Ne bi ni postojala na ovim prostorima i ovakvoj političkoj situaciju. Baš znate biti naivni, da ne kažem glupi. Eto oprostite ako sam koga uvrijedio ali mislim da znate šta govorim. Pamet u glavu! :oops:
dzabe nas volis., odma da ti kazem.pamet nema nista s tim :D
:evil:
sumirprimus

#162 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

jel malo 4???
jel :D
Alfons Kauders

#163 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Alfons Kauders »

ilkbahar wrote:
Alfons Kauders wrote:
ilkbahar wrote: Nikako da shvatite da za taj odliv novca nikako nisu krivi gradjani nego politika. Vjeru kad bi birali, radje bi da se pare uloze u zeljezaru zenica na primjer ili u tuzlanski turizam pa da ljudi rade nego u hebeni trotuar, tranzit za ljude koji hodaju u kolicima i slicne gluposti. Privatne kuce i stanovi nakon rada su se renovorali vlastirim parama gradjana, male su bile donacije. Sto se tice Bakira, jebiga nije nam simpatican, al ne mozemo da ga nadglasamo od doslja iz drugih gradova koje je pozaposljavo u institucije. Vjeruj i nas jebu u zdrav mozak, sve nam sjebase, samo grade trgovacke centre, obicna raja i nem.para da u njima.kupuje. Prodase nam vrelo bosne arapima, ma rashalatise oni to.sarajevo.
Meni je tuzla uvijek bila draga.i imam nekoliko prijatelja iz tuzle koji su divni. I mislim da Sarajlije.vole tuzlu, tako da se nemate sta osjecati neprijateljski prema nama. Zenica druga prica, ogledalo su ona dva narkomana koja su doslaa u sa samo da se popjsaju, neko je spomenuo. Oni jednostavno se radjaju sa zeljom da seru po sarajevu.
Sve stoji ali... Vi ih birate. Ne mi.
Napisah nesto drugo pa izbrisah.... Mogo si me vala zaposlit kad se vec rasturas i hvalis.... Posaljem ti cv ako mi posaljes e mail u pp. Radim sve postene poslove, nista nije problem.
Posalji, bujrum.

Trazi se 5+ godina iskustva. Ako zadovoljis, idemo dalje.
sumirprimus

#164 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

on ako tebe zaposli,izbrisacemo ga sa spiska tuzlaka!
Alfons Kauders

#165 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:on ako tebe zaposli,izbrisacemo ga sa spiska tuzlaka!
Pusti ba da malo izrabljujem... :izet: Rade za samo 2000-2250KM... :izet: Valja to podnijeti...

Da sam Sarajlija, garant bi imali preko 3000KM mjesecno i pride komemorativnu zlatnu kasiku. :lol:
sumirprimus

#166 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

Dr. Kuca wrote:Sve se ne voli Sarajevo, a svi dodju studirat, radit ovamo. Seljacka posla, grizu ruku koja ih hrani.
kako hrani,iz usta izbijaju,meni jednom izbise senvić iz ruku,kaje jel me sramota,ramazan, a ja jedem. :shock: :-)
ja71

#167 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by ja71 »

Alfons Kauders wrote:Cisto sumnjam da si ikad posjetio neko od navedenih mjesta.
ovdje si totalno profulo ...
Alfons Kauders wrote: Tuzla je vazda puno vise podjebavala npr. ljude iz Podrinja ili Semberije, nego ove iz okolnih mjesta.
ovo ipak dokazuje moju teoriju o "boljim" i "losijim" bosancima
Last edited by ja71 on 09/12/2016 11:24, edited 1 time in total.
sumirprimus

#168 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

Alfons Kauders wrote:
sumirprimus wrote:on ako tebe zaposli,izbrisacemo ga sa spiska tuzlaka!
Pusti ba da malo izrabljujem... :izet: Rade za samo 2000-2250KM... :izet: Valja to podnijeti...

Da sam Sarajlija, garant bi imali preko 3000KM mjesecno i pride komemorativnu zlatnu kasiku. :lol:
kakve dvije milje prosjek je 600...
moram pakete svaki mjesec slat rodbini.
Alfons Kauders

#169 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:
Dr. Kuca wrote:Sve se ne voli Sarajevo, a svi dodju studirat, radit ovamo. Seljacka posla, grizu ruku koja ih hrani.
kako hrani,iz usta izbijaju,meni jednom izbise senvić iz ruku,kaje jel me sramota,ramazan, a ja jedem. :shock: :-)
Znam jos jednog Tuzlaka kojem se desilo nesto slicno... Pa je na kraju liku i on izbio... Ne sendvic, vec dva zuba...

A bilo je i scena sa zenama, koje su bile jos smijesnije. :D Jedna policajka sa Sjenjaka je prije desetak godina premlatila trojicu pitara, malo falilo da izgubi posao. A tu je naravno i stanovita mlada dama koja je konobaru slomila ruku jer je ufatio za sisu. Sto je najgore, kod doticne je samo trebao pitati i ne bi bilo problema. Fasovala krivicnu i dobila pola stranice u Avazu, kako Tuzlanke dolaze u Sarajevo da biju nejac...

Ja nisam imao slicnih problema, ako oduzmemo onu scenu kada je malo falilo da kurvu u studenstkoj bacimo kroz prozor, jer je lika iz Vlasenice nazvala "ćetnikom" iz Tuzle, mada je liku pola porodice pobijeno, a on zavrsio u logoru i radnom vodu VRS. Da me nije bilo, lik bi je bacio kroz prozor.

Ponekad mi bude zao sto mu nisam pomogao.
Alfons Kauders

#170 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Alfons Kauders »

ja71 wrote:
Alfons Kauders wrote:Cisto sumnjam da si ikad posjetio neko od navedenih mjesta.
ovdje si totalno profulo ...
Alfons Kauders wrote: Tuzla je vazda puno vise podjebavala npr. ljude iz Podrinja ili Semberije, nego ove iz okolnih mjesta.
ovo ipak dokazuje moju teoriju o "boljim" i "losijim" bosancima
Ne dokazuje, vec dokazuje da si se zajebo i pisao stvari koje ne stoje, pa se sad hvatas za slamke.
ja71

#171 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by ja71 »

Alfons Kauders wrote: Ne dokazuje, vec dokazuje da si se zajebo i pisao stvari koje ne stoje, pa se sad hvatas za slamke.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ilkbahar

#172 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by ilkbahar »

Alfons Kauders wrote:
Posalji, bujrum.

Imam sest i po, jel.moze?
ja71

#173 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by ja71 »

Alfons Kauders wrote: Recimo Zivinice, (tamo gdje nije aerodrom, jer je isti u Dubravama, ne Zivinicama, ako ne mislis na Ciljuge - a to je pista, ne aerodrom)
... inace Dubrave Gornje su u sastavu opstine Zivinice.

tvojom "logikom" bi i "Medjunarodni Aerodrom Tuzla" trebalo preimenovati valjda u "Medjunarodni Aerodrom Dubrave"
Last edited by ja71 on 09/12/2016 11:37, edited 1 time in total.
sumirprimus

#174 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

ilkbahar wrote:
Alfons Kauders wrote:
Posalji, bujrum.

Imam sest i po, jel.moze?
I PO? JES SIGURAN? :lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#175 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by sumirprimus »

ja71 wrote:
Alfons Kauders wrote: Recimo Zivinice, (tamo gdje nije aerodrom, jer je isti u Dubravama, ne Zivinicama, ako ne mislis na Ciljuge - a to je pista, ne aerodrom)
... inace Dubrave Gornje su u sastavu opstine Zivinice.

tvojom "logikom" bi i "Medjunarondni Aerodrom Tuzla" trebalo preimenovati valjda u "Medjunarondni Aerodrom Dubrave"
to treba pripojit tuzli.
Post Reply