Zaboravi moju primjedbu vezanu za auto-translator.Connaisseur Karlin wrote:Da,to je sutsina mog pitanjaand wrote:pa jel se ustanovilo ko je direktor?julisiz es grant wrote:Dijete drago, prema našim zakonima direktor je taj koji predstavlja ustanovu pred trećim licima, pa i pred sudom. On i samo on ima tu ovlast, ne vlasnik, ne upravni odbor ni niko treći. To je jedna od dužnosti direktora.
ako se radi o turskom državljaninu, pretpostavljam da pitanje koje želi postaviti forumašica ,da li po našem zakonu ako stranac vodi neki proces pred sudom u isti bude uključena i amabasada njegove države, a vidjeli smo u kakvim su odnosima.![]()
Ja sam kao strana drzavljanka u EUna skolovanju morala biti prijavljena u SAD ambasadi.
Od sada svoja pitanja šalji Jeleni, pa će nam ih ona proslijediti, nadahnuta suštinom.
Puno vremena izgubismo gatajući šta si htjela reći.
Što nas dovodi do sljedećeg problema.
Ja i dalje, nakon Jelenine intervencije, ne kontam šta si htjela reći?
Nešto kao naslućujem, pa da u skladu sa tim dam par pojašnjenja:
a) Bosna Sema je pravni subjekt registrovan u Bosni i Hercegovini, iz čega proizilazi i pravo na zakonsku zaštitu.
Direktor, ko god da je, svoju dužnost obavlja u skladu sa domaćim zakonodavstvom, uz odgovarajuću radnu i boravišnu dozvolu.
Iz čega proizilaze njegova zakonska prava.
Tužba za klevetu i narušavanje ugleda uz prigodan odštetni zahtjev je već predata nadležnom sudu, koji je tužbu zaprimio, i o tome obavijestio bračni par sa nekoliko prezimena.
b) Bosna Sema nije "Turska" škola, ne predstavlja kao "Turska" škola, niti je odštetni zahtjev predala iz Turske, pozivajući se na tursko zakonodavstvo. Zbog toga joj ne treba ni zaštita ni pomoć Turskog konzulata. (direktno konzularno petljanje u civilnu parnicu bi bilo krajnje neuobičajeno)
Ukoliko nekom od osoblja škole sa turskim pasošem, tokom ovog postupka ili u bilo kojem drugom slučaju, bude trebala pomoć konzulata Republike Turske, jer osjeti da je, zbog toga što je strani državljanin, na bilo koji način pravno diskriminisan, ta osoba će dobiti pomoć konzulata, jer konzulati za to i služe. To im je posao. Bez obzira na to kojoj političkoj stranci, ili svjetonazoru ta osoba pripadala, i u kakvim god odnosima turska vlada bila sa njegovim poslodavcem.
Osjećam se jako budalasto pišući ove "For dummies" upute u sudske i diplomatske procedure.
Onda skontam kolika je budala onaj koji je prvi napisao "Ne postoje glupa pitanja...", pa mi bude lakše.