Omladina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#151 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

HAVANA wrote:
Alfons Kauders wrote:
muha_sa wrote: ti nemoj--niko te ne nagovara :D

za dobrog zavarivaca ima posla u cijelom svijetu i nema te mašine koja ce ga zamjenit :-D

ima još hejbet zanimanja al mi se vala ne da naprdivat :-) imam pametnijeg posla :-D još malo i odoh ko dingospo sjest u aVto--otic kod privatnika kod kojeg radim a koji me upravo zvao da dodjem :-D presvucem se u radno odjelo--2-3 sata ostanem i odradim poso :thumbup: operem rucice :) skinem radno a obucem paradno :-D javim se glavnom, on mi a nekoliko cenera a ja u votži na čaršiju :-D

a vi sjedite i kukajte kako nema posla.

inace je u penzionerima buducnost--oni su avangarda :D
E moj Muha, napravice ba Kinezi masinu kad tad... :D

Tako me na slicnoj forumskoj diskusiji jedan od ovih nasih mladih strucnjaka prosle godine uvjeravao da sam metuzalem, da me pregazilo vrijeme, i da ce nove generacije postavljati fasade pomocu 3D printera (jer se tako vec radi vani, a ja matorac pricao o mrezicama i stiroporu, jal osmica jal petica).

Carko reko moj, ne radi se tako vani, a jos manje kod nas. :D Jok, sta ti znas, vi matori se ne kontate u tehnologiju, vani su vec poceli stampat kuce, komplet s fasadama i sl. :D Jesu reko na YouTube, razvija se tehnologija, ali se ne koristi jer je preskupa, nedostupna i ogranicena na prefabricirane gradjevine. Dzaba pricat, to je buducnost, i covjek me pocne uvjeravat da ima pravo, haman uvjeren da samo sto nisu poceli raditi 3D stampane fasade po Buca Potoku. Ono, postavis skelu, na skelu robota, i jos mu dodas par teretnih piva i cenera s lukom, da uradi ko sebi. :D

Tako da momka ne zanimaju fasade, vec iskljucivo stampane fasade, odnosno spreman je cekati 20-30 godina na svoj posao iz snova. Do tad, neka glupi metuzalemi postavljaju mrezice i stiropor, ko nam je kriv sto nismo ucili skolu, pa moramo prljati ruke? :D Jer omladinu ne zanima posao u kojem moraju pustiti iPhone iz ruku na vise od 5 minuta.
Mudo od ovce ce postavit skelu,ja neki dan kihnuh 34 milje,i to me jebo, kasnio.Da je 3 dana prije zavrsio imao bi rentu za 2 mjeseca od 2700 maraka. :evil: Kakvih 20 godina,3 dana me jebase.
34k za fasadu?!

Jbt pa kolika je gradjevina u pitanju, 700 kvadrata?
Styling

#152 Re: Omladina

Post by Styling »

Niemand wrote:
Sve je to super al ja u svom postu nisam spominjala nikakav posao kao ni nekakvo rjesavanje mojih nekakvih problema kao ni nezaposlenost a ni oglase po portalima. Tako da, ne znam u cemu je problem za koji pitas.

A ostalo je tacno. Pasivni, letargicni, nema incijative, prepusteni stihiji, sve tacno. Jer ipak, mi trebamo ici odavde ako nam se ne svidja, a ovo se mijenjati ne moze. Cemu onda.

Pa naravno. do vas je. Ima jedna stara narodna "Svak' je kovac svoje srece". Ili krenuti u nepoznato i probati srecu negdje drugo ili sjediti i kukati nad svojom sudbinom, Ili trece, pokusati nesto promijeniti. Bar imate izbor.
piupiu

#153 Re: Omladina

Post by piupiu »

Alfons Kauders wrote:
Noup, to je malcice pojednostavljeno, a i off topic je.

Naime, ako su vec htjeli zaraditi pare na nama, mogli su to odraditi dosta jednostavnije, i bez rata. Bilo je dovoljno da jednostavno pokupuju preduzeca koja vide kao "konkurente" i to je to. Zasto bi se zajebavali? Sve sto je bilo potencijalno zanimljivo u SR BiH, moglo se kupiti za relativno male pare. Da je npr. General Electric kupio Energoinvest, to bi bila relativno mala transakcija u odnosu na velicinu obje firme (GE trenutno ima preko $100bn prometa godisnje, a market cap je skoro $300bn)

A pomenuta mapa je bila fejk, mada je CIA imala nekoliko scenarija vezanih za raspad Jugoslavije, vecinom iz osamdesetih. Dosta njih je objavljeno, vise nisu povjerljivi, i mozes ih pronaci na CIA FOIA reading room:

http://www.foia.cia.gov/
Jeste off topic i jeste totalno pojednostavljeno - ja i ne govorim o korporacijama i ex-Yu tržištu nego o doktrini i uvezanosti tržišnih imperativa i svjetske politike. Uvijek držim na pameti da dvije trećine ukupne svjetske trgovine u rukama drži 500 multinacionalnih korporacija, koje velike pare obrću izmedju ostalog podržavajući ratnu ekonomiju ili su na neki drugi način vezane za nju. Da, vrlo je moguće da je ta mapa bila samo dio 'analitičkog' dijela Agencijinog posla, mada, kao što rekoh, ne vjerujem u njihovu vidovitost ... to da li je mapa bila fejk ili nije, ne znam, ne sjećam se, samo se sjećam da je bila velika frka oko toga, ali tada me te stvari nisu zanimale. Hvala na linku, pogledaću!
madner

#154 Re: Omladina

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Ja svaki mjesec radim i po 160 sati, stavim ovih 5000 u padze. Onda idem malo do ovog zemljisa sto sam kupio da Arapi odkupe za velike pare, provjerim da mi nije neko medju diro, nadjem par ovih fizickih radnika da ovaj vocnjak sto sam dobio na poticaj obrade, skupim ove dvije kirije i tako iz mjeseca u mjesec.

Uglavnom moze se, samo treba marljivo raditi i ne talasati. :D
Dobro, ti si ipak predsjednik stranke, moze ti se. A ima se i nekretnina, zemlje, cak i maksuzije...

A ja? Zivim u ovom stancicu pod kirijom, nemam u ulici ni parkinga, jos mi pride neki cmar parkira limuzinu od 5 metara na cosku, ne mogu ajnslag ufatit kako treba. A valja raditi u tim neljudskim uslovima, nekad cak i po 120 sati mjesecno. Cisto robovlasnistvo. Nemam vremena ni da si skuham da jedem, hranim se vani, kojekakvim junk foodom, od Sebilja do Druge Kuce (btw, nidje u gradu nema lososa vec nekoliko dana, pa sam se morao presaltat na biftek - ali uvjeravaju me da losos stize za dan-dva).

I nakon sve zajebancije, gazda mi na kraju mjeseca samo baci onih mizernih 800 na sto ko da sam ker. Fuj!
Ma kada vozis ono smece iz Wolfsburga sto ima vec 4 godine. :D

Umjesto ko covjek da kupis bar C klasu ili GLC :D

Lososa nema jer neko samo istog narucuje u onoj radnji za paste. :D
insomnia78

#155 Re: Omladina

Post by insomnia78 »

Dje ste haustori-majstori :D
Hajte vamo, ja se ubih od posla. Ne mozes stici, pucamo prekovremene ko veliki
Niemand

#156 Re: Omladina

Post by Niemand »

Styling wrote:
Pa naravno. do vas je. Ima jedna stara narodna "Svak' je kovac svoje srece". Ili krenuti u nepoznato i probati srecu negdje drugo ili sjediti i kukati nad svojom sudbinom, Ili trece, pokusati nesto promijeniti. Bar imate izbor.
Moze covjek promjeniti svoj zivot, moze imati lijep zivot i sto se tice materijalnog, al valja meni bolan zivjeti ovdje i imati djecu a oko mene se sve raspada. Nije to do posla i do para, to se bar nekad rijesi. Al generalno situacija u bosni, ni ti ni ja je ne mozemo promjeniti.

Nazalost.
HAVANA

#157 Re: Omladina

Post by HAVANA »

Alfons Kauders wrote:
HAVANA wrote:
Alfons Kauders wrote:
E moj Muha, napravice ba Kinezi masinu kad tad... :D

Tako me na slicnoj forumskoj diskusiji jedan od ovih nasih mladih strucnjaka prosle godine uvjeravao da sam metuzalem, da me pregazilo vrijeme, i da ce nove generacije postavljati fasade pomocu 3D printera (jer se tako vec radi vani, a ja matorac pricao o mrezicama i stiroporu, jal osmica jal petica).

Carko reko moj, ne radi se tako vani, a jos manje kod nas. :D Jok, sta ti znas, vi matori se ne kontate u tehnologiju, vani su vec poceli stampat kuce, komplet s fasadama i sl. :D Jesu reko na YouTube, razvija se tehnologija, ali se ne koristi jer je preskupa, nedostupna i ogranicena na prefabricirane gradjevine. Dzaba pricat, to je buducnost, i covjek me pocne uvjeravat da ima pravo, haman uvjeren da samo sto nisu poceli raditi 3D stampane fasade po Buca Potoku. Ono, postavis skelu, na skelu robota, i jos mu dodas par teretnih piva i cenera s lukom, da uradi ko sebi. :D

Tako da momka ne zanimaju fasade, vec iskljucivo stampane fasade, odnosno spreman je cekati 20-30 godina na svoj posao iz snova. Do tad, neka glupi metuzalemi postavljaju mrezice i stiropor, ko nam je kriv sto nismo ucili skolu, pa moramo prljati ruke? :D Jer omladinu ne zanima posao u kojem moraju pustiti iPhone iz ruku na vise od 5 minuta.
Mudo od ovce ce postavit skelu,ja neki dan kihnuh 34 milje,i to me jebo, kasnio.Da je 3 dana prije zavrsio imao bi rentu za 2 mjeseca od 2700 maraka. :evil: Kakvih 20 godina,3 dana me jebase.
34k za fasadu?!

Nije samo fasada,i krov.Fasade je 312m2 desetke .14200 sa olucima i par dodatnih sitnica...
kritichar

#158 Re: Omladina

Post by kritichar »

U normalnom opresivnom režimu, pitanje omladine bi se riješilo na način da se kafane zatvore u toku radnog vremena, a organizuju prisilne radne akcije.
Alfons Kauders

#159 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

piupiu wrote:
Alfons Kauders wrote:
Noup, to je malcice pojednostavljeno, a i off topic je.

Naime, ako su vec htjeli zaraditi pare na nama, mogli su to odraditi dosta jednostavnije, i bez rata. Bilo je dovoljno da jednostavno pokupuju preduzeca koja vide kao "konkurente" i to je to. Zasto bi se zajebavali? Sve sto je bilo potencijalno zanimljivo u SR BiH, moglo se kupiti za relativno male pare. Da je npr. General Electric kupio Energoinvest, to bi bila relativno mala transakcija u odnosu na velicinu obje firme (GE trenutno ima preko $100bn prometa godisnje, a market cap je skoro $300bn)

A pomenuta mapa je bila fejk, mada je CIA imala nekoliko scenarija vezanih za raspad Jugoslavije, vecinom iz osamdesetih. Dosta njih je objavljeno, vise nisu povjerljivi, i mozes ih pronaci na CIA FOIA reading room:

http://www.foia.cia.gov/
Jeste off topic i jeste totalno pojednostavljeno - ja i ne govorim o korporacijama i ex-Yu tržištu nego o doktrini i uvezanosti tržišnih imperativa i svjetske politike. Uvijek držim na pameti da dvije trećine ukupne svjetske trgovine u rukama drži 500 multinacionalnih korporacija, koje velike pare obrću izmedju ostalog podržavajući ratnu ekonomiju ili su na neki drugi način vezane za nju. Da, vrlo je moguće da je ta mapa bila samo dio 'analitičkog' dijela Agencijinog posla, mada, kao što rekoh, ne vjerujem u njihovu vidovitost ... to da li je mapa bila fejk ili nije, ne znam, ne sjećam se, samo se sjećam da je bila velika frka oko toga, ali tada me te stvari nisu zanimale. Hvala na linku, pogledaću!
Problem s "ratnom ekonomijom" je sljedeci: nakon zavrsetka Prvog Svjetskog, doslo je do naglog pada u proizvodnji i razvoju naoruzanja (osim u Japanu). Nakon Drugog Svjetskog, to se nije desilo, vec se u roku od par godina krenulo u novu trku koja traje do danas.

To je upropastilo SSSR (dobrim dijelom), a omogucilo zapadnim silama da pobijede u Hladnom Ratu bez ispaljenog metka (ne racunajuci lokalne proxy konflikte).

Problem je sto je taj razvoj i to bacanje para u furunu rezultiralo razvojem mnogih tehnologija koje su promijenile skoro sve industrije. Tako da ovo kucam na hardveru koji vjerovatno ne bi postojao da nije bilo "ratne ekonomije", sto nas dovodi do sljedeceg problema - sta je danas "ratna ekonomija"?

Definicija vise nije uska kao prije 70 godina, ne radi se samo o puskama i granatama, vec o svemu i svacemu. Primjera radi, sistem direktnog ubrizgavanja goriva je koristen za vojne potrebe decenijama prije no sto se pojavio u nasim autima, ABS je osmisljen za upotrebu na avionima, prvi digitalni kompjuteri su napravljeni sa dekripciju, a poslije su koristeni za simuliranje svega i svacega, od nuklearnih eksplozija do evolucije virusa. Ne zaboravimo Internet, kojeg takodjer ne bi bilo bez "ratne ekonomije".

Kako je oruzje postajalo sve naprednije, tako su i cijene isle gore, a taj novac je isao mnogo vecem broju firmi nego prije 1945, jer je bilo potrebno vise znanja i rada da se naprave takva cudovista. Koliko je firmi radilo na avionima 1940? Rolls Royce napravi motor, Marconi radio, De Havilland trup, male firme instrumente i sl... A danas? Za cijenu jednog modernog lovca, ako odbijemo inflaciju, mogle bi se dobiti citave eskadrile u Drugom Svjetskom. I na tim poslovima rade stotine firmi i desetine hiljada ljudi. Njihovo znanje i tehnologija nisu rezervisani iskljucivo za namjensku industriju, jer bi to bilo neisplativo.

Da bi se razvila infrastruktura potrebna za takve industrije, te tehnologije je potrebno unovciti na civilnom trzistu, tako da je sada nemoguce posmatrati namjensku industriju odvojeno od ostatka industrije.
Alfons Kauders

#160 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

HAVANA wrote:
Alfons Kauders wrote: 34k za fasadu?!

Nije samo fasada,i krov.Fasade je 312m2 desetke .14200 sa olucima i par dodatnih sitnica...
Onda ima smisla, realna cifra.

Nek je sa srecom drug :)
Alfons Kauders

#161 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Ja svaki mjesec radim i po 160 sati, stavim ovih 5000 u padze. Onda idem malo do ovog zemljisa sto sam kupio da Arapi odkupe za velike pare, provjerim da mi nije neko medju diro, nadjem par ovih fizickih radnika da ovaj vocnjak sto sam dobio na poticaj obrade, skupim ove dvije kirije i tako iz mjeseca u mjesec.

Uglavnom moze se, samo treba marljivo raditi i ne talasati. :D
Dobro, ti si ipak predsjednik stranke, moze ti se. A ima se i nekretnina, zemlje, cak i maksuzije...

A ja? Zivim u ovom stancicu pod kirijom, nemam u ulici ni parkinga, jos mi pride neki cmar parkira limuzinu od 5 metara na cosku, ne mogu ajnslag ufatit kako treba. A valja raditi u tim neljudskim uslovima, nekad cak i po 120 sati mjesecno. Cisto robovlasnistvo. Nemam vremena ni da si skuham da jedem, hranim se vani, kojekakvim junk foodom, od Sebilja do Druge Kuce (btw, nidje u gradu nema lososa vec nekoliko dana, pa sam se morao presaltat na biftek - ali uvjeravaju me da losos stize za dan-dva).

I nakon sve zajebancije, gazda mi na kraju mjeseca samo baci onih mizernih 800 na sto ko da sam ker. Fuj!
Ma kada vozis ono smece iz Wolfsburga sto ima vec 4 godine. :D

Umjesto ko covjek da kupis bar C klasu ili GLC :D

Lososa nema jer neko samo istog narucuje u onoj radnji za paste. :D
Sta cu se kurcit autom? Nisam balija, :D ja auto prodajem kada mu vrijednost padne ispod jedne mjesecne plate, a zamjensko kupujem za tri plate. To mi je vazda bila racunica. :D

A ti si mi supak pojeo sav losos?! Znao sam...
The BEN10

#162 Re: Omladina

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:Jer omladinu ne zanima posao u kojem moraju pustiti iPhone iz ruku na vise od 5 minuta.
Dobro, kod nekih možda ipak u obzir dolaze poslovi koji podrazumijevaju aktovku sa laptopom, službeno auto i kancelariju koja iz Unitic-a gleda na SCC... :oops:
Alfons Kauders

#163 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:Jer omladinu ne zanima posao u kojem moraju pustiti iPhone iz ruku na vise od 5 minuta.
Dobro, kod nekih možda ipak u obzir dolaze poslovi koji podrazumijevaju aktovku sa laptopom, službeno auto i kancelariju koja iz Unitic-a gleda na SCC... :oops:
Da, ali samo ako je kancelarija na uglu, ostakljena s obje strane! :D
Banksy

#164 Re: Omladina

Post by Banksy »

bhnapoleon1 wrote: Potaknut pisanjem jednog formuaša ovdje da je danas omladina gluplja nego prije odlucih da otvorim temu.
Je li omladina gluplja nego prije rata i par godina poslije rata ?
Licno mislim da je prvo tesko govoriti o omladini jer svi prvo vide one sto im je zivotni zadatak otic u kladionicu, tako da se samo o njima govori dok mnogi vrijedni mladi ljudi se ne spominju. Generalno se ima previse pesimistican i crn pogled na svijet.
Jeste gluplja, no nije do njih. Iako većinu naučenog nose iz kuće, od roditelja koji im mogu pružiti kvalitetan odgoj i naučiti ih sistemu rada, discipline i obrazovanja, svi oni podliježu globalnim trendovima površnosti, gluposti, nasilja, jeftine zabave i senzacionalizma. Cijeli svijet je gluplje mjesto nego što je bio prije, recimo, 50 godina, uz našu lokalnu specifičnost tranzicije društvenog uređenja, raspada matične države, ratnog stradanja i masovnog iseljavanja inteligencije. Nije im lako.
statixx

#165 Re: Omladina

Post by statixx »

Niemand wrote:
Styling wrote:
Moze covjek promjeniti svoj zivot, moze imati lijep zivot i sto se tice materijalnog, al valja meni bolan zivjeti ovdje i imati djecu a oko mene se sve raspada. Nije to do posla i do para, to se bar nekad rijesi. Al generalno situacija u bosni, ni ti ni ja je ne mozemo promjeniti.

Nazalost.
Sa takvim razmisljanjem moj brat i njegova zena su nedavno otisli odavde, cim im se ukazala prilika. Nisu mogli da gladaju vise ovaj jad od drzave i njenih institucija - korak naprijed pa tri nazad.
tandmand

#166 Re: Omladina

Post by tandmand »

Thorgerson wrote:O tome se radi, nemamo sistema, nemamo nista. Ako nema posla za pravnika - zatvori brate pravni fakultet ili smanji upis na 5 godina. Tako se radi u normalnim drzavama. Ne trebaju ti ekonomisti - iduce godine nemoj upisati 2000 studenata, nego upisi 200. Digni kriterij da ga samo toliko ljudi moze upisati.
Po meni veću krivicu snose studenti koji to upišu a i njihovi roditelji koji su ih krivo savjetovali. Valjda postoje svima dostupni podaci, koliko pravnika i ekonomista čami na birou u nekom gradu. Neznam čemu se nadaju, Tito neće ustati ... :-) Druga stvar je da bi svi nešto administrirali, piskarali, da se njih nešto pita da oni naređuju onima koji su u proizvodnji, koji nešto grade, koji su završili težak tehnički fakultet, jer je to kao ispod njihovog nivoa; gdje bi on da isprlja ruke mašinskim uljem, nečijom krvlju .. da stavi šljem na glavu i popne se na skelu. Vladaju tržišni uslovi, socijalizam još postoji samo u SDA firmama za uhljebljavanje. Ako ta djeca rasturaju dizajn web stranica, nije problem .. ali mora znati da mora zaraditi svoju platu, da svaki dan mora dati rezultat svoga rada naplativ u novcu a ne da se on zaposli i jednom godišnje prezentira neku ublehu.
Niemand

#167 Re: Omladina

Post by Niemand »

statixx wrote: Sa takvim razmisljanjem moj brat i njegova zena su nedavno otisli odavde, cim im se ukazala prilika. Nisu mogli da gladaju vise ovaj jad od drzave i njenih institucija - korak naprijed pa tri nazad.
Jos na to kad dodas nekakav neobjasnjiv mahala mentalitet lijepo ti dosta svega. Bar ce im djeca rahat zivjeti.
piupiu

#168 Re: Omladina

Post by piupiu »

Alfons Kauders wrote:
Problem s "ratnom ekonomijom" ...
Upravo tako, problem s 'ratnom ekonomijom' je da je ona neizostavan dio globalne, sveuvezane ekonomije koja se ne može raspetljati. Od zapadnih penzionih fondova uloženih u multinacionalke ... preko Halliburtonove milijarde zaradjene u Bosni i na Kosovu i 39 milijardi zaradjenih u Iraku ... do zemalja koje više nisu u stanju same sebe ni hraniti, ni braniti ...
Fudo387

#169 Re: Omladina

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
bhnapoleon1 wrote: Potaknut pisanjem jednog formuaša ovdje da je danas omladina gluplja nego prije odlucih da otvorim temu.
Je li omladina gluplja nego prije rata i par godina poslije rata ?
Licno mislim da je prvo tesko govoriti o omladini jer svi prvo vide one sto im je zivotni zadatak otic u kladionicu, tako da se samo o njima govori dok mnogi vrijedni mladi ljudi se ne spominju. Generalno se ima previse pesimistican i crn pogled na svijet.
Jeste gluplja, no nije do njih. Iako većinu naučenog nose iz kuće, od roditelja koji im mogu pružiti kvalitetan odgoj i naučiti ih sistemu rada, discipline i obrazovanja, svi oni podliježu globalnim trendovima površnosti, gluposti, nasilja, jeftine zabave i senzacionalizma. Cijeli svijet je gluplje mjesto nego što je bio prije, recimo, 50 godina, uz našu lokalnu specifičnost tranzicije društvenog uređenja, raspada matične države, ratnog stradanja i masovnog iseljavanja inteligencije. Nije im lako.
Nisu gluplji, pametniji su. Bolje mu je da podlijeze globalnim trendovima jeftine zabave nego da podlegne lokalnim trendovima ukopavanja na livadi i iscekivanja kad ce te pat popolovit. Samo se vi djeco zezajte, uzivajte, boli vas kita. Ovi sto cam govore da nista ne znate ispali su najgluplji od svih generacija do sad i skoro svi gutaju apaurine.
Zokipfc

#170 Re: Omladina

Post by Zokipfc »

piupiu wrote:
Zokipfc wrote: Offtopic: Zna li neko gdje mogu naci (elektronsku) arhivu Mladine? Zvuci bas interesantno, piupiu :thumbup:
I sama sam to pokušavala naći, ali nisam našla to što sam tražila na Internetu. Našla sam jedan ili dva pomena u nekim analizama medija iz tog perioda.
Moze li link za te analize? Ako su ti 'pri ruci', ako ne, ne mora :)
broj dva

#171 Re: Omladina

Post by broj dva »

Nisam siguran ali mislim da su djeca pametnija danas nego nekad. Ne da se desila neka genetska promjena ili da umovi rade bolje nego jedostavno rasu u komplikovanijem svjetu sa vise informacija.
Gledam svog trogodisnjaka kako barata sa tabletom i kontam da sam ja prvi put PC koristio sa 18 godina...
Sada, sta ce uraditi sa tom "pameti", hoce li se ugledati na Bibere i Gage i ostale posasti, hocemo li napraviti soviniste i nacionaliste od njih, hocemo im puniti glace predrasudama i vlastitim problemima je do nas ne do djece.
ExNihilo

#172 Re: Omladina

Post by ExNihilo »

Normalno da su pametnija. Svijet je danas daleko kompleksnije mjesto nego je to bio prije, a o povećanju konkurencije u svim sferama života da ne pričamo. Stoga, ko ne želi završiti "ispod točka", mora se adaptirati, što za sobom povlači poznavanje više vještina i baratanje većom količinom informacija. Pa danas nije rijetkost da desetogodišnjaci solidno pričaju jedan ili dva strana jezika i koriste informacione tehnologije na nivou power usera.

Ko ne vjeruje, neka nađe na netu esej na osnovu kojeg je Kennedy primljen na Harvard. Danas se bolji eseji pišu u prigradskim osnovnim školama na brdovitom Balkanu, da ne idemo dalje. Stoga mi je apsurdno vidjeti da neko tvrdi kako su ljudi gluplji danas nego su bili prije nekoliko decenija. Moraš baš biti odvojen od realnosti da tako nešto tvrdiš.
dezurni_ucenik

#173 Re: Omladina

Post by dezurni_ucenik »

Malo i pretjerujete. Ispade da je svako ko je sa 5 godina upalio tablet i koristio ga, da je genijalac. Treba razdvojiti one koji tehnologiju koriste za instagram i facebooke od onih koji zele da nauce neki programski jezik. Ako je tako kako vi govorite, onda je svako dijete koje sjedi i duva ono crijevo, buduci kompjuterski genijalac. Ipak je ovih instagramovaca mnogo vise od potencijalnih buducih programera.
'Generacija ja, ja, ja'

Kao individualci, milenijska generacija lakše prihvaća raznolikost, ne samo u pogledu homoseksualaca, žena i manjina. Informirani su, ali nisu aktivni. Oni su kul, ali nimalo strastveni. Osuđuju ratove i glad u svijetu, ali ništa ne poduzimaju. Novac im je bitan, ali više kao sredstvo za stjecanje novih iskustava i doživljaja, nego gomilanje kućerina s bazenima
Tomahawk11
Globalni moderator

#174 Re: Omladina

Post by Tomahawk11 »

dezurni_ucenik wrote:Malo i pretjerujete. Ispade da je svako ko je sa 5 godina upalio tablet i koristio ga, da je genijalac. Treba razdvojiti one koji tehnologiju koriste za instagram i facebooke od onih koji zele da nauce neki programski jezik. Ako je tako kako vi govorite, onda je svako dijete koje sjedi i duva ono crijevo, buduci kompjuterski genijalac. Ipak je ovih instagramovaca mnogo vise od potencijalnih buducih programera.
'Generacija ja, ja, ja'

Kao individualci, milenijska generacija lakše prihvaća raznolikost, ne samo u pogledu homoseksualaca, žena i manjina. Informirani su, ali nisu aktivni. Oni su kul, ali nimalo strastveni. Osuđuju ratove i glad u svijetu, ali ništa ne poduzimaju. Novac im je bitan, ali više kao sredstvo za stjecanje novih iskustava i doživljaja, nego gomilanje kućerina s bazenima
Upravo. Masa je mladih koji su pasivni u tom svom ''znanju''. Prikljuceni na racunar, tablet, smartphone ko na infuziju, a u real life ne postoje. Asocijalni totalno. Sportske aktivnosti - nula. Nema ih. Basket igraju ''klinci'' od 30+ godina. Eseji koji se spominju - pa ko to jos pise?! Kao i seminarske, maturske, diplomske....sve se prepisuje sa interneta. Sad ce neko reci pamet je i snaci se. Hm, prepisati nesto sa Google i nije neka pamet.
Naravno, slozio bih se s onim da danasnja djeca definitivno imaju mogucnost da budu nadprosjecno pametnija, obrazovanija, sirih vidika od djece '70., '80., '90. Pitanje je koliko ima onih koji su zaista takvi, a koji odrastaju u asocijalne ostecene persone naucene da ne razmisljaju i da za sve ima neko pomagalo.
ExNihilo

#175 Re: Omladina

Post by ExNihilo »

U civiliziranom svijetu, na iole pismenim univerzitetima, ne smiješ prepisati niti jednu jedinu rečenicu eseja/diplomskog. Neka ti ne bude Travnik mjera svjetske omladine. :wink:
Post Reply