Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#151 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

The BEN10 wrote:
JoseMujica wrote:može li malo pojašnjenje...neki dan tako pričamo baš ovo isto limiti da ne bla bla i kad ovaj jaro zavro da njegova banka ne obračunava kamate kad dižeš lovu u okvirima odobrenog limita....znači. primjer limit ti je 1.000 KK a ti digneš 800-900 KM i kaže da njegova banka ne obračunava kamate na to nego samo ako dižeš preko limita (iako ne znam kako možeš podići iznos preko limita :? ) . A glavni mu je argument da nema kamata prikazanih na mjesečnom izvodu.
Zelenaši, koji žive od toga da gule stoku sitnog zuba, su toliko dobri da besplatno daju svoj novac raji koja ima limite da troši!? To mu ga dodŽe kao mikrokredit, samo, jelte, bRez kamate. How yes no... :-) :-) :-)
Kazes fino necu, jel i mirna Bosna.
Zanimljiv je fenomen da ljudi uzimaju kredite, ulijecu u minuse, pa kad pocnu problemi, onda su banke zelenasi, pljackasi, tjeraju svijet da se zavaljuje....i mijenja se slika za 180 stepeni.
Ne daje niko nista besplatno, da se razumijemo.
Ko nece da ima nista s bankama, nek steka kesh i suti.
Mada, danas je nemoguce zivjeti bez dodira s bankama. Ako nista, sav platni promet ide preko racuna, tako da je skoro nemoguce da nemas otvoren racun u banci. Samim tim i imas bar troskove odrzavanja tog racuna.
radiostar

#152 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by radiostar »

"- Kamatna stopa na dozvoljeno prekoracenje koja je primijenjena u izvjestajnom periodu iznosi 15,99%"

ovo pise na mom izvodu
The BEN10

#153 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

https://www.unicreditbank.ba/home/wps/w ... cem_racunu
Koji su troškovi koje klijent plaća korištenjem dopuštenog prekoračenja?

Klijentima koji koriste dopušteno prekoračenje po tekućem računu, Banka mjesečno obračunava i naplaćuje redovnu kamatu na iskorišteni iznos dopuštenog prekoračenja sukladno važećoj Odluci o kamatnim stopama u poslovanju s fizičkim osobama.
Deri miško!!! :shock:
"- Kamatna stopa na dozvoljeno prekoracenje koja je primijenjena u izvjestajnom periodu iznosi 15,99%"
The BEN10

#154 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

http://bif.rs/2015/11/unicredit-banka-s ... po-racunu/
UniCredit Banka je, u skladu sa zahtevima svojih klijenata i trenutnim povoljnim uslovima na tržištu, smanjila nominalnu kamatnu stopu za dozvoljeno prekoračenje po računu na 19,9% na godišnjem nivou. Smanjenjem kamatne stope, koje obuhvata kako postojeće, tako i nove klijente, UniCredit Banka se učvrstila na poziciji među najkonkurentnijim na tržištu kada je ovaj proizvod u pitanju. Pored toga, banka nastavlja da izlazi u susret klijentima kojima je potrebna podrška da nadomeste privremeni manjak u budžetu, tako što omogućava da iznos dozvoljenog prekoračenja do 12.000 dinara, koriste bez obračuna bilo kakve kamate.
Tomahawk11 wrote:Zanimljiv je fenomen da ljudi uzimaju kredite, ulijecu u minuse, pa kad pocnu problemi, onda su banke zelenasi, pljackasi, tjeraju svijet da se zavaljuje....i mijenja se slika za 180 stepeni.
Hvala Bogu, živim kako si mogu priuštiti, nemam posla sa zelenašima koji su lopovi u rukavicama.
Last edited by The BEN10 on 23/12/2015 15:38, edited 1 time in total.
512MB

#155 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

JoseMujica wrote:može li malo pojašnjenje...neki dan tako pričamo baš ovo isto limiti da ne bla bla i kad ovaj jaro zavro da njegova banka ne obračunava kamate kad dižeš lovu u okvirima odobrenog limita....znači. primjer limit ti je 1.000 KK a ti digneš 800-900 KM i kaže da njegova banka ne obračunava kamate na to nego samo ako dižeš preko limita (iako ne znam kako možeš podići iznos preko limita :? ) . A glavni mu je argument da nema kamata prikazanih na mjesečnom izvodu.

nas dvojica smo pokušavali da mu pojasnimo da ima kamata na svaki minus, da banka jedva čeka da uđeš u minus, al nema šanse da dopremo do čoeka....u jednom trenutku je dotle došlo da je haman htio da se bije :roll: te mi prekinusmo priču

evo iščitah temu i vidim da se znači obračunava dnevno kamata :D U mom slučaju, kada sam otvarao račun (debitna), izričito sam tražio da nemam odobreni limit, već da je 0=0, no banke danas softwerski prate protok novca preko računa, pa su mi nakon nekog vremena automatski odobrili mislim 1 ili 2 plate i zato sam im htio jebat mater da prostite al kaže žena: haj ne seri neka ga.

e pitanje: Dal negdje u ugovoru kad otvaraš račun piše nešto o limitu i kolka je kamata? i drugo Zašto ta kamata nije prikazana na izvodu? jer vidim da je i Dozer pisao da mu nema na izvodu te kamate

ps
morebit je Dozer ovaj moj drug al se ne znamo na forumu :lol: :lol: :lol:
Na ugovoru nestoji uglavnom nista. Svaka banka ima interni ranking za klijente (uglavnom 7 razina), e sad od tvog rankinga zavisi i cifra do koje ti banka smije dati minus/lovu. Ti "mini krediti" se nesklapaju ugovorom (potpis) vec je to dobra volja i banke da ti posudi pare. Ja imam 10 milja € limit na ziro racunu za nedaj boze (na mastercard 20 milja), i uglavnom nekoristim to ako neznam da cu za najduze jedan quartal to poklopit.

Sve u svemu, skupa stvar, kamate oko 15% (dnevno se obracunava) i uglavnom je bolje uzeti normalni kredit ako se vec zna da ce duze trajat da se vrati.
animals

#156 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by animals »

The BEN10 wrote:
animals wrote: Ne znam kako je u Bosni, ali vani je kamata na minus oko 14 procenata...
minus se ne isplati nikako..
Pa naravno. Al ne mogu vjerovati da u vezi sa tim imamo toliko građana naivnih poput francuskih sobarica. :lol:
Mislim ono, sam koncept zelenaštva jeste da gule tamo gdje stignu i ne stignu, što jače i više, i sad bi oni kao dobre duše trebali raji davati pozajmice for free. Stvarno...
Pa banke najvise na minusima zaradjuju..
istovremeno se pomaze ekonomija, ljudima se daju minusi, ljudi nemilosrdno kupuju
i sto im treba i ne treba..tako opstaju trgovine, drzava ubire porez, banke uzimaju na minuse jako velike kamate..
svi dobijaju osim onoga ko je u minusu..taj tone i tone, na kraju ljudi moraju uzimati kredite da bi minuse vratili..
vrazije kolo , koje su osmislili da bi banke jos vise zaradile..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#157 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by JoseMujica »

meni je to sve jasno al da mi je samo tu enigmu riješiti zašto mu ne prikaže tu kamatu na izvodu sam oda čoeku oči otvorim :?
512MB

#158 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

animals wrote:
Tomahawk11 wrote:Cekaj, neko hoce reci da se moze ustedjeti stan za 5 godina?! :lol: :lol:
Ne zivimo u Austriji ili Njemackoj :mrgreen:
Dio kes, dio stambeni kredit. Nisam htio u podstanare ni roditeljima na grbacu.
Ne mozes ni u Austriji ustedjeti za stan, za 5 god..
treba ti 25 god..
Nemozes ni za 25 ako pored stednje placas jos i kiriju.
The BEN10

#159 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

JoseMujica wrote:meni je to sve jasno al da mi je samo tu enigmu riješiti zašto mu ne prikaže tu kamatu na izvodu sam oda čoeku oči otvorim :?
Pa ako cijenjeni gospodin prijatelj nije kadar da skonta nešto što je logično, bojim se da mu ni izvodi neće plaho pomoći. :-?
Tomahawk11
Globalni moderator

#160 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

JoseMujica wrote:meni je to sve jasno al da mi je samo tu enigmu riješiti zašto mu ne prikaže tu kamatu na izvodu sam oda čoeku oči otvorim :?
Jesi li gledao taj njegov izvod?
sheilak

#161 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by sheilak »

Meni sama banka odobrila manje od pola plate limit jer ga nisam trazio i svaki mjesec pokrijem limit kad odem u minus tako da sam u minusu 490 dok ne stigne plata e sada mjesecno mislim da mi kamate ne mogu biti vece od 5-6 maraka tako da na godisnjen nivou banci dam jedno 70-ak maraka kamate sto je podnosljivo u ovom trenutku iako razmišljam da i to nulisem i da trazim da mi ukinu limit
Volio bih da mi neko od ekonomista bankara i sl kaze koliko platim kamata mjesecno na iznos od 490 u minusu
A sto se tice trosenja stedim da bi kupio stvari do 5000 a preko uzmem kredit na godinu do nekih 10000 i vracam oko 1000 kamata i to je za mene razumljivo ako ti kredit treba hitno s tim da ja imam i dodatne prihode pored zaposlenja a i ne zivim sam tako da je zasada meni lako i dobro (r)
Last edited by sheilak on 23/12/2015 15:48, edited 1 time in total.
animals

#162 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by animals »

Pa nema tu ugovora, tako da se ne prikazuju kamate..
one variraju, da ti banka da ides u minus tri bruto plate,a ti izvoli, sto veci minus vece kamate..
jer oni ne sklapaju nikakve ugovore, slobodna volja..
minuse na zapadu koriste vecina gradjana, inace ne bi prezivjeli drugacije..
tako i drzave funkcioniraju..da nema ti minusa, gradjani npr za Bozicnu groznicu bi potrosili puno manje..
sa samim time, svi profitiraju..
512MB

#163 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

Banka to uglavnom odbija qvartalno, dakle svaki treci mjesec bi trebalo biti na izvodu (ako pravilno kontam sta je izvod)
Last edited by 512MB on 23/12/2015 15:48, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#164 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by JoseMujica »

Tomahawk11 wrote:
nisam...ne znam ni kako dođosmo na tu priču pa je sve ostalo na rekla-kazala
Tomahawk11
Globalni moderator

#165 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
animals wrote:
Tomahawk11 wrote:Cekaj, neko hoce reci da se moze ustedjeti stan za 5 godina?! :lol: :lol:
Ne zivimo u Austriji ili Njemackoj :mrgreen:
Dio kes, dio stambeni kredit. Nisam htio u podstanare ni roditeljima na grbacu.
Ne mozes ni u Austriji ustedjeti za stan, za 5 god..
treba ti 25 god..
Nemozes ni za 25 ako pored stednje placas jos i kiriju.
Vise sam mislio na plateznu moc. Ok, ne mozes za 5, mozes za 10.
Moja tetka je u Austriji platila stan kesom 185 000 eura.
Ovdje da bi ustedio nekih 60-100 000 KM, to je veoma tesko.
Tomahawk11
Globalni moderator

#166 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

JoseMujica wrote:
Tomahawk11 wrote:
nisam...ne znam ni kako dođosmo na tu priču pa je sve ostalo na rekla-kazala
Onda nista. Ne postoji limit za koji se ne placa kamata.
Ako banka ne prikazuje, nek ih tuzi.
prog321

#167 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Prije ćeš u BiH uštediti 100 hiljada Km nego u Austriji 180 hiljada Eura.
Možda ti tetka dobila lutriju? :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#168 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:Prije ćeš u BiH uštediti 100 hiljada Km nego u Austriji 180 hiljada Eura.
Vjeruj, nije, iako odigra onu neku Euronesto.
Doduse, radi i dodatni posao, ali opet....
Ne bih se slozio.
Hoces reci da se mi ovdje vise rasipamo i trosimo nego dijaspora?
512MB

#169 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

I jel imala policiju na vratima? :)
JThomas

#170 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by JThomas »

jebo majku ako od tih 3606 postova 3500 nije, na ovaj ili na onaj način, pravdanje samom sebi odluke da se vratiš.

od čega da uštedi u bih čovjek koji ima prosječnu ili ispodprosječnu platu, koji nije biznismen ni političar? njemu je štednja negativna, on se grebe od drugih, od dijaspore, zadužuje se da bi pokrio tekuću potrošnju.
prog321

#171 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Tomahawk11 wrote:
prog321 wrote:Prije ćeš u BiH uštediti 100 hiljada Km nego u Austriji 180 hiljada Eura.
Vjeruj, nije, iako odigra onu neku Euronesto.
Doduse, radi i dodatni posao, ali opet....
Ne bih se slozio.
Hoces reci da se mi ovdje vise rasipamo i trosimo nego dijaspora?
Moraš ti još odrasti.
animals

#172 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by animals »

Tomahawk11 wrote:
Sve zavisi..ako je tvoja tetka imala stan koji je malo placala, ili imala hausmeister stan,
onda je mogla i ustedjei te novce..to su prijasnje generacije iskoristile..
toga vise nema..stanovi su jako skupi, govorim o drzavnim ili genosseschafts stanovima u kojima su kirije jako skupe..
a vecina ljudi koriste danas te stanove, tako da je jako tesko ustedjeti neke novce..
osim ako ti roditelji ne pomognu..
Dozer

#173 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Dozer »

Trebal' kome kesha? Dajem do 20 milja, do 3 mjeseca, kamata 15% mjesecno? :D
prog321

#174 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

@ animal.

Mogla je tako nekih 50- 60 hiljada uštediti.
185 hiljada je velika brojka. Teško je to postići tako.
Osim ako nije nasljedila od nekog bogataša neku sumu.
512MB

#175 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote: Vise sam mislio na plateznu moc. Ok, ne mozes za 5, mozes za 10.
Evo da tvoja tetka pored svih izdataka (kirija, auto, hrana, odjeca, djeca, godisnji, ...) mjesecno stavi 200€ na stranu, sto bi bila jako dobra ustedjevina, to je:

(200€ x 12mjeseci) x 10godina = 24000€

Dakle 24 milje € ustedila u 10 godina. Nek je 24500 sa kamatom. Izracunaj kolko treba stedit da ustedi 185 milja.

Dakle vjerovatno vas tetka malo handri.
Post Reply