Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
todd_smith

#151 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by todd_smith »

palestinka wrote:
todd_smith wrote:Sve je to u pe' deka

Znam neke koje su lomili ko konje i ispali debili, znam druge koje su isto tako lomili sada zavrsavaju doktorate, smiju se sa roditeljima

Znam neke kojima su kupivali sve i svasta samo da bude kako dijete pozeli, i ispali su debili. Znam isto tako neke kojima se sve ugadjalo, eno haman drzavni tuzitelji, respektabilni ljudi.

Mene su licno nekad rijecima usutili, nekad pogledom ali 90% vremena kablovima, zicama, sipkama, prutovima, rukama, nogama, papucama, vojnim opasacem udarali i mlatili toliko da su mi masnice danima bile po rukama, nogama. Nekada sam zasluzio i popio batine, nekada nisam. Iskreno.

Jbga nije svako ni stvoren da bude roditelj. Nakupi se na poslu, te brige, te ovo te ono, ponese covjeka pa na djetetu ispali sve. Ne opravdavam da se razumijemo, nego razumijem.

Sta je to sve za mene znacilo? Ne znam, mislim da sam normalan, razmisljam zrelo, ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, ne kurvam se. Imam svoje "JA", imam odlicnu skolu, imam posao, imam ono sto bi rekli "imam auta, kuce, stanove, ne fali mi nista u zivotu" i tako je nekako realno, sto se tice mene i mene kao osobe. Druga stvar je to sto je takav nacin vaspitanja i slicno uticao na moj odnos sa roditeljima ali Boze moj, sami se radjamo, sami umiremo.

O tome pričam, djeca nikad ne zaboravljaju kad ste ih tukli. Djeca, kasnije odrasli ljudi, možda će vas voditi ljekaru, zvati za praznike, ići u kupovinu, raditi sve što rade "dobra djeca", ali vas neće voljeti ako ih tučete. Nikada. Izrašće u debile ili u vrijedne i odgovorne ljude nezavisno od toga jeste li ih fizički kažnjavali, ali će vas mrziti kad se sjete kako ste ih udarali. U redu, sad kao pravimo distinkciju kad neko jednom dva puta udari po guzi dijete jer se uplašio ili refleksno, ali kad jednom udarite, ponovo ćete. Zapitajte se ljudi zašto uopće želite djecu, jer je vrijeme, familija vrši pritisak, mislite da tako treba...dijete se voli i koliko god pokušam da uvažim i drugačije mišljenje, ne mogu. Djecu ne smijete tući ili bar priznajte da stradaju zbog vašeg nezadovoljstva životom, partnerom, zbog nedostatka seksa, velikog kredita, teškog posla...život nije isti i ne možete do besvijesti pričati telefonom, gledati serije, spavati popodne i imati život koji ste imali kao osoba bez djece. Obavezni ste ste prema malim bićima koja su vam, barem po društvenim mrežama, ljubav, duša, sreća,vaše sve. Tako se i ponašajte.
Ako se dijete mota oko nogu dok pravite ručak, nemojte ga ošamariti. Saslušajte ga pet minuta, nađite mu drugu zabavu, nabavite plastičnu kuhinju da kuha sa vama u svojoj kuhinji, razmislite malo?!? I neka sam ja emotivna, a svi ostali pametni. Najbolje se držite preventive - zauvijek.
Ma jok, daleko od toga da mrzim i slicno. Ili da imam nesto lose podsvjesno za reci ili osjetiti.

Kao sto sam rekao iznad nakupi se zbog teskog zivota, jbg nije ni roditeljima uvijek sve med i mlijeko u zivotu pa da im djeca budu jedina briga. Zato sam i napisao to.

Ovo se vise odnosilo na jaranski odnos sa roditeljima. Znam lika kojem je stari bukvalno onu drvenu stolicu od ledja razbio dok ga je mlatio, danas mu je 26 godina smije se sa istim likom, jarani, nerazdvojni.

Meni to ne ide u glavu i ja sa svojim nikada ne bih mogao tako da mi se to desilo. Hvala Bogu pa nije.
palestinka

#152 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by palestinka »

todd_smith wrote:
palestinka wrote:
todd_smith wrote:Sve je to u pe' deka

Znam neke koje su lomili ko konje i ispali debili, znam druge koje su isto tako lomili sada zavrsavaju doktorate, smiju se sa roditeljima

Znam neke kojima su kupivali sve i svasta samo da bude kako dijete pozeli, i ispali su debili. Znam isto tako neke kojima se sve ugadjalo, eno haman drzavni tuzitelji, respektabilni ljudi.

Mene su licno nekad rijecima usutili, nekad pogledom ali 90% vremena kablovima, zicama, sipkama, prutovima, rukama, nogama, papucama, vojnim opasacem udarali i mlatili toliko da su mi masnice danima bile po rukama, nogama. Nekada sam zasluzio i popio batine, nekada nisam. Iskreno.

Jbga nije svako ni stvoren da bude roditelj. Nakupi se na poslu, te brige, te ovo te ono, ponese covjeka pa na djetetu ispali sve. Ne opravdavam da se razumijemo, nego razumijem.

Sta je to sve za mene znacilo? Ne znam, mislim da sam normalan, razmisljam zrelo, ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, ne kurvam se. Imam svoje "JA", imam odlicnu skolu, imam posao, imam ono sto bi rekli "imam auta, kuce, stanove, ne fali mi nista u zivotu" i tako je nekako realno, sto se tice mene i mene kao osobe. Druga stvar je to sto je takav nacin vaspitanja i slicno uticao na moj odnos sa roditeljima ali Boze moj, sami se radjamo, sami umiremo.

O tome pričam, djeca nikad ne zaboravljaju kad ste ih tukli. Djeca, kasnije odrasli ljudi, možda će vas voditi ljekaru, zvati za praznike, ići u kupovinu, raditi sve što rade "dobra djeca", ali vas neće voljeti ako ih tučete. Nikada. Izrašće u debile ili u vrijedne i odgovorne ljude nezavisno od toga jeste li ih fizički kažnjavali, ali će vas mrziti kad se sjete kako ste ih udarali. U redu, sad kao pravimo distinkciju kad neko jednom dva puta udari po guzi dijete jer se uplašio ili refleksno, ali kad jednom udarite, ponovo ćete. Zapitajte se ljudi zašto uopće želite djecu, jer je vrijeme, familija vrši pritisak, mislite da tako treba...dijete se voli i koliko god pokušam da uvažim i drugačije mišljenje, ne mogu. Djecu ne smijete tući ili bar priznajte da stradaju zbog vašeg nezadovoljstva životom, partnerom, zbog nedostatka seksa, velikog kredita, teškog posla...život nije isti i ne možete do besvijesti pričati telefonom, gledati serije, spavati popodne i imati život koji ste imali kao osoba bez djece. Obavezni ste ste prema malim bićima koja su vam, barem po društvenim mrežama, ljubav, duša, sreća,vaše sve. Tako se i ponašajte.
Ako se dijete mota oko nogu dok pravite ručak, nemojte ga ošamariti. Saslušajte ga pet minuta, nađite mu drugu zabavu, nabavite plastičnu kuhinju da kuha sa vama u svojoj kuhinji, razmislite malo?!? I neka sam ja emotivna, a svi ostali pametni. Najbolje se držite preventive - zauvijek.
Ma jok, daleko od toga da mrzim i slicno. Ili da imam nesto lose podsvjesno za reci ili osjetiti.

Kao sto sam rekao iznad nakupi se zbog teskog zivota, jbg nije ni roditeljima uvijek sve med i mlijeko u zivotu pa da im djeca budu jedina briga. Zato sam i napisao to.

Ovo se vise odnosilo na jaranski odnos sa roditeljima. Znam lika kojem je stari bukvalno onu drvenu stolicu od ledja razbio dok ga je mlatio, danas mu je 26 godina smije se sa istim likom, jarani, nerazdvojni.

Meni to ne ide u glavu i ja sa svojim nikada ne bih mogao tako da mi se to desilo. Hvala Bogu pa nije.

Ok, ja poznajem ljude koji osjećaju ovako kao što sam napisala. Tuga je to. Drago mi je što nisi u toj kategoriji.
k3ngur

#153 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by k3ngur »

I Tita su pendrecili njegovi pa opet ispade covjek. :D :P
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#154 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by Chmoljo »

hoće l' mi ko reći gdje su ovdje palestinka i šatirana?
dulekrele

#155 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by dulekrele »

Plakanje, deranje i kobacanje decije posve je zdravo
Ne zaboravimo na ubilacki upliv sobnog vazduha na decu
Ko zabranjuje deci da se igraju, skacu pevaju i deru, taj je
Ljubiti decu nezdravo je
Spavati sa decom pod jednim pokrivacem nezdravo je
Drzati decu u narucju nezdravo je
Decu treba naviknuti da spavaju otkrivena lica i svuda
Odevati decu u tesnu odecu i obucu, jako je skodljivo
Deci treba dopustiti da jedu koliko god hoce, svakojaka voca
Majka svaka, treba da nauci decu svakome korisnome radu domacem
Radi zdravlja i razumnosti, deci imaju pravo podviknuti
ZenaZbrkovima

#156 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by ZenaZbrkovima »

ćiribiribela wrote:joj kad se sjetim "idi donesi motku iz dvorista" trauma. :mrgreen: :mrgreen:
Cuj motku :shock: ahahah :lol:
To se vec moze okarakterisati kao nasilje.. Ja sam znala za prut, motka bas.. i nije.. radila.. :D
ćiribiribela

#157 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by ćiribiribela »

ZenaZbrkovima wrote:
ćiribiribela wrote:joj kad se sjetim "idi donesi motku iz dvorista" trauma. :mrgreen: :mrgreen:
To se vec moze okarakterisati kao nasilje.. Ja sam znala za prut, motka bas.. i nije.. radila.. :D
Doneses motku i onda ti kaze "ispruzi ruku" :lol: :lol: a mi ko djeca mislili ako donesemo tanju da manje boli :lol:
ZenaZbrkovima

#158 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by ZenaZbrkovima »

ćiribiribela wrote:
ZenaZbrkovima wrote:
Doneses motku i onda ti kaze "ispruzi ruku" :lol: :lol: a mi ko djeca mislili ako donesemo tanju da manje boli :lol:
Pa nije to motka bolan nego sipka.. prut :D
ćiribiribela

#159 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by ćiribiribela »

to je motka u mom kraju. :mrgreen:
k3ngur

#160 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by k3ngur »

:lol: :lol: :lol:
palestinka

#161 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by palestinka »

Chmoljo wrote:

hoće l' mi ko reći gdje su ovdje palestinka i šatirana?

Ti si primjer da neku djecu treba tući da bi od njih nešto pametno ispalo. Ako te nisu tukli roditelji, trebali su.
Bloo
Globalna šefica

#162 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by Bloo »

ćiribiribela wrote:to je motka u mom kraju. :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

zabrinu nas ti sve :D
The Realist

#163 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by The Realist »

Dobro, jasam mislio da ovdje pricamo o eventualnom fizickom kaznjavanju u nekim situacijama, a ne o premlacivanju djece i samaranju, jer se motaju oko nogu dok se rucak sprema, ili zato sto skacu po namjestaju.....

Meni je mala hemijskom isparala ekran na TV-u, pa nije kaznjena, jer sta ona zna, a mi joj dopustili da sara po zidovima da se razvija.

Isto je uspjela da ekran monitora ispara, ali tu sam ja kriv :D.

No, necu ju tu kaznjavati. doduse, dvije godine je tada imala samo.
Bloo
Globalna šefica

#164 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by Bloo »

The Realist wrote:Dobro, jasam mislio da ovdje pricamo o eventualnom fizickom kaznjavanju u nekim situacijama, a ne o premlacivanju djece i samaranju, jer se motaju oko nogu dok se rucak sprema, ili zato sto skacu po namjestaju.....

Meni je mala hemijskom isparala ekran na TV-u, pa nije kaznjena, jer sta ona zna, a mi joj dopustili da sara po zidovima da se razvija.

trebao si joj išarati omiljenu slikovnicu :D
ZenaZbrkovima

#165 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by ZenaZbrkovima »

Bloo wrote:
The Realist wrote:Dobro, jasam mislio da ovdje pricamo o eventualnom fizickom kaznjavanju u nekim situacijama, a ne o premlacivanju djece i samaranju, jer se motaju oko nogu dok se rucak sprema, ili zato sto skacu po namjestaju.....

Skratit joj za glavu najdrazeg medu :oops:
Bloo
Globalna šefica

#166 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by Bloo »

ZenaZbrkovima wrote:
Bloo wrote:

svezati je za stolicu, i gledati u nju i jesti eurokrem polako :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#167 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by hrasno38 »

Dakle ocito je da imamo oprecna misljenja ali o blagom fizickom kaznjavanju nikako izvljavanju nad djecom. Zemlje gdje je zakonski rjeseno da roditelj ni u kom slucaju ne smiju fizicki kaznjavati roditelje a kako pisu psiholozi susrecu se sa problem hijerarhije i preko potrebnog autoriteta u porodici gdje na vrhu ljestvice jednostavno po prirodnim zakonima moraju biti roditelji a nikako djeca izravnata ili cak hijerarhijski jaca od roditelja. U takvim situacijama roditelji jednostavno ostaju nemocni kada dijete nakon svih mogucih pokusaja nece da poslusa i gube totalni autoritet ciji ce gubitak biti problematican tek kasnije, kada djeca porastu. Tada se ne dobija otpor vriskanjem i placom nego puno grublje. Porodicni autoritet je vec drugo vremena u krizi sto se moze vidjeti svakodnevno u stavrnom zivotu i sa sve vise rastucim kriminalom maloljetnih lica ili onih koji su tek zagazili punoljetstvo. Najvece greske koje roditelji prave u odgoju djeteta je to da mu daju sve sto zine. Kasnije kada nesto ne dobije kad zine onda uzima samo i bez pitanja. U porodici mora postajati hijerarhija i autoritet kao i u svakoj sferi drustva, kao i kod ostalih zivih bica i moraju postojati kazne koje su efikasne. Kod nekoga samo namrsteni pogled djeluje a nekoga mozes tuci ko vola u kupusu i bude dzaba. Zato roditelj mora poznavati dobro svoje dijete i znati sta najbolje djeluje na njega. Kada se napravi dobar temelj kuca ce biti uvijek stabilna. Bolje da nas se ponekad djeca i plase u odrastanju nego da se mi plasimo za njih kad odrastu.
Razmisljanja majki i oceva ssu sasvim prirodno dijametralno suprotna i to je isto tako u potpunosti razumljivo ali apsolutno se nemali broj puta pokazalo u zivotu da prevelike doze ljubavi znaju biti i stetne kao i ne pokazivanje ljubavi. Ne kaze se dzaba za sredinu da je zlatna i kad je uspijemo pronaci onda nam je najbolje.
ZenaZbrkovima

#168 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by ZenaZbrkovima »

Bloo wrote:
ZenaZbrkovima wrote:
Bloo wrote:

svezati je za stolicu, i gledati u nju i jesti eurokrem polako :D
Odvest je na cevape a nju ostaviti ispred dok ne pojedes desetku s lukom :mrgreen:
The Realist

#169 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by The Realist »

Bloo wrote:
To ona sama uradi i tu pokušavamo spriječiti stvari :D.

Ti i @ŽenaZbrkovima trebate pomoć :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , ali vjerujem da djeca slušaju, šta jest' jest' :D .
hrasno38 wrote:Dakle ocito je da imamo oprecna misljenja ali o blagom fizickom kaznjavanju nikako izvljavanju nad djecom. Zemlje gdje je zakonski rjeseno da roditelj ni u kom slucaju ne smiju fizicki kaznjavati roditelje a kako pisu psiholozi susrecu se sa problem hijerarhije i preko potrebnog autoriteta u porodici gdje na vrhu ljestvice jednostavno po prirodnim zakonima moraju biti roditelji a nikako djeca izravnata ili cak hijerarhijski jaca od roditelja. U takvim situacijama roditelji jednostavno ostaju nemocni kada dijete nakon svih mogucih pokusaja nece da poslusa i gube totalni autoritet ciji ce gubitak biti problematican tek kasnije, kada djeca porastu. Tada se ne dobija otpor vriskanjem i placom nego puno grublje. Porodicni autoritet je vec drugo vremena u krizi sto se moze vidjeti svakodnevno u stavrnom zivotu i sa sve vise rastucim kriminalom maloljetnih lica ili onih koji su tek zagazili punoljetstvo. Najvece greske koje roditelji prave u odgoju djeteta je to da mu daju sve sto zine. Kasnije kada nesto ne dobije kad zine onda uzima samo i bez pitanja. U porodici mora postajati hijerarhija i autoritet kao i u svakoj sferi drustva, kao i kod ostalih zivih bica i moraju postojati kazne koje su efikasne. Kod nekoga samo namrsteni pogled djeluje a nekoga mozes tuci ko vola u kupusu i bude dzaba. Zato roditelj mora poznavati dobro svoje dijete i znati sta najbolje djeluje na njega. Kada se napravi dobar temelj kuca ce biti uvijek stabilna. Bolje da nas se ponekad djeca i plase u odrastanju nego da se mi plasimo za njih kad odrastu.
Razmisljanja majki i oceva ssu sasvim prirodno dijametralno suprotna i to je isto tako u potpunosti razumljivo ali apsolutno se nemali broj puta pokazalo u zivotu da prevelike doze ljubavi znaju biti i stetne kao i ne pokazivanje ljubavi. Ne kaze se dzaba za sredinu da je zlatna i kad je uspijemo pronaci onda nam je najbolje.
Ovo je tačno i štaviše psiholozi su sami rekli da djeci treba autoritet. Kod nas u kući je supruga ta koja više popušta, a ja sam strožiji (mada nijedno nije posebno strogo, samo ja burnije reagiram), s tim da nema rasprave oko nekih stvari i tu zajedno nastupamo. Još sam ja staromodniji i nikada nisam dozvolio da suprugu, naše roditelje i mene zove imenom, tu se mora znati ko je ko i apsolutno me tu ne zanima zašto i kako (pošto su joj te stvari zanimljive, naravno da ju ne kaznim za takvo nešto, ali joj dajem do znanja da ne smije to raditi i brzo prihvati to).
Chmoljo

#170 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by Chmoljo »

palestinka wrote:

Ti si primjer da neku djecu treba tući da bi od njih nešto pametno ispalo. Ako te nisu tukli roditelji, trebali su.
pa ja. ko se ne slaže s tobom, treba ga tući.
Zastavnik_dzemo

#171 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by Zastavnik_dzemo »

šatirana_ljubičica wrote:
Zastavnik_dzemo wrote:ja kad abda insalah budem imao svoju djecu ... svako jutro ce pocinjati sa 2-3 samara .. onako, preventivno, za svaki slucaj.
kretenu, kad ih ne budeš mogao imati sjeti se ove rečenice
Admine molim te da reagujes. Vrijedja me.

Sacuvaj nas boze vake zenturace. Amin.
palestinka

#172 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by palestinka »

Chmoljo wrote:
palestinka wrote:

pa ja. ko se ne slaže s tobom, treba ga tući.

Nije problem što nam se mišljenja razlikuju nego što se rugaš, maliciozan si. Samo vraćam jednako. I s drugim forumašima se ne slažem, pa lijepo razgovaramo.
Chmoljo

#173 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by Chmoljo »

nisam ja maliciozan, nego prodajete patetiku.
dale cooper

#174 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by dale cooper »

Chmolju je trebalo tastaturom tući. :mrgreen:
palestinka

#175 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?

Post by palestinka »

Chmoljo wrote:nisam ja maliciozan, nego prodajete patetiku.
Tebi patetično, ja mislim iskreno sve što sam napisala. I ja mrzim patetiku, ali ako nešto što stvarno mislim zvuči tako, poklopilo se. Ti čitaj šta ti se sviđa.
Post Reply