Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- insomnia78
#151 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa nije kukanje ako kazes da su ove brojke napuhane al' eto valjda bolje zna ovaj s linkovima od nas koji zivimo u nabrojanim zemljama
Moze l' se?
MoRe naravno
Jbg, nas dvoje uz bebu i kredit opet uspijemo i ustediti a ne uskracujemo sebi nista
Moze l' se?
MoRe naravno
Jbg, nas dvoje uz bebu i kredit opet uspijemo i ustediti a ne uskracujemo sebi nista
-
Sunny-7
#152 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Helem, kad vidim kako se u Bosni zivi, nije ni cudo sto ljudi traze izlaz iz zemlje, pa na bilo kakav nacin. Jos kad cujem da bi formirani ljudi, porodice, bez razmisljanja otisli za npr. Australiju...razumijem sta ih tjera, i pokusam da razumijem, i strasno mi je, da im je cak i neizvjesnost takvog poteza bolja opcija nego ostati u Bosni.
Neko je spominjao migraciju stanovnistva zap. Evrope. Razlika je sto oni odlaze dobrovoljno,iz dobrog u bolje, a nas narod samo zeli zivot dostojan covjeka. Mozda ce na zapadu i uspjeti ostvariti neku karijeru, vjerovatno ce mu rad biti priznat za onoliko koliko vrijedi, ali onaj osjecaj neke praznine u dusi ne nestaje. Znam da zvuci soc, al takvi smo mi, prokleti.
"Nesreca je sto smo zavoljeli tu svoju mrtvaju, pa necemo iz nje, a sve se placa, pa i ta ljubav." (M.S.)
E moj Mesa...
Neko je spominjao migraciju stanovnistva zap. Evrope. Razlika je sto oni odlaze dobrovoljno,iz dobrog u bolje, a nas narod samo zeli zivot dostojan covjeka. Mozda ce na zapadu i uspjeti ostvariti neku karijeru, vjerovatno ce mu rad biti priznat za onoliko koliko vrijedi, ali onaj osjecaj neke praznine u dusi ne nestaje. Znam da zvuci soc, al takvi smo mi, prokleti.
"Nesreca je sto smo zavoljeli tu svoju mrtvaju, pa necemo iz nje, a sve se placa, pa i ta ljubav." (M.S.)
E moj Mesa...
- cLo
#153 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Gledam Finci na Eurosong poslali ljude s Downovim sindromom
Kod nas inkluziju samo u parlamentu isprobavaju.
Kod nas inkluziju samo u parlamentu isprobavaju.
-
paladinka
#154 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sa prosjecnom platom si ljudi u Bosni slabo sta mogu priustiti , nije zivot samo jesti . Na zapadu , ako nemas previse velika ocekivanja , kao sto pojedinci kroz pricu namecu , tipa stan u centru ( gdje zive bogatasi ) , skupo auto itd,itd . sa prosjecnom platom mozes sasvim lijepo i pristojno zivjeti , bez nekog velikog opterecenja .
- cLo
#155 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ima ona reklama za nekakvu seriju stalno pići na TiVi : oooodddoooooh jaaaaaaaa, ti za me nećeš više čut', nemoj biti zabrinut, ide mi se, a i ne ide. 
-
napalhame
#156 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Taj podatak što si naveo od 26500 funti bruto za 2012. godinu je medijana zarada, ne prosjek zarada. Medijana za 2014. je 27200, a prosjek 33500 funte. Evo link, publikacija njihovog zavoda za statistiku:
http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171778_385428.pdf
U statistici Eurostata se govorilo u prosjeku, ne medijani.
Ti podaci o platama prema zanimanjima ili nisu tačni ili se odnose na part-time poslove, jer neko ko radi 40 sati sedmično (2080 plaćenih sati godišnje) ne može imati nižu bruto platu od 13520 funti godišnje, jer je minimalna satnica 6,5 funti (od oktobra 6,7 funti). Tačni podaci za full-time poslove prema zanimanjima su na ovom linku, tabela 14 i znatno su viši od ovih navedenih iznosa, pogotovo za ove niže plaćene poslove:
http://www.ons.gov.uk/ons/publications/ ... A77-337425
Ako može izvor tvojih informacija. Ja sam svoj naveo i ne bih se dalje raspravljao statistikom.
Osim toga ne znam šta vas dvojica (ili jedan s dva accounta) pokušavate dokazati, da je bolje u BiH? Ili je u pitanju klasično bosansko obeshrabrivanje raje što bi otišla polu-istinitim informacijama, jer ne daj bože da još neko ode iz BiH, a tek ne daj bože da nađe tamo bolji posao od vašeg.
I ne bi svi što idu radili kao čistači i konobari, imamo mi i pametne, kvalifikovane raje koja ovdje od idiota ne može doći do izražaja.[/quote]
Moj izvor informacija je trenutni zivot u Londonu i trazenje posla u istom, ovdje se zrak placa , za 500 funti mozes u Darby naci stan u Londonu i okolo za 800 funti mozes sobu naci i to ako imas primanja jer ti niko nece izdati nista ako ne radis , a dok oni skontaju da si ti pametan iz Bosne dosao ovdje da radis prodje vrijeme jer 98% nisu nikad culi za Bosnu a ovdje ti je situacija da se vecina poslova dobije preko poznanstva jer niko nikom ne vjeruje, u ostalom svaki dan preko 1 mil. ljudi trazi posao sa EU papirima a oni imaju prednost u odnosu na ostale. Ove price za socijele itd.... to mozda fino zvuci kad ti neko prica ili iz Bosne a dok dodjes na socijalu to je skroz druga prica jer oni ne kriju da ljudi sa parama ovdje mogu sve dok ostali im ne trebaju, to saznas odmah na airodromu kad dodjes sto si dosao itd.....
Ja ti zelim svu srecu da dodjes ovdje i da uspijes jer je stvarno dobro ovdje ko moze da zivi i radi.
Ti podaci o platama prema zanimanjima ili nisu tačni ili se odnose na part-time poslove, jer neko ko radi 40 sati sedmično (2080 plaćenih sati godišnje) ne može imati nižu bruto platu od 13520 funti godišnje, jer je minimalna satnica 6,5 funti (od oktobra 6,7 funti). Tačni podaci za full-time poslove prema zanimanjima su na ovom linku, tabela 14 i znatno su viši od ovih navedenih iznosa, pogotovo za ove niže plaćene poslove:
Ako može izvor tvojih informacija. Ja sam svoj naveo i ne bih se dalje raspravljao statistikom.
Osim toga ne znam šta vas dvojica (ili jedan s dva accounta) pokušavate dokazati, da je bolje u BiH? Ili je u pitanju klasično bosansko obeshrabrivanje raje što bi otišla polu-istinitim informacijama, jer ne daj bože da još neko ode iz BiH, a tek ne daj bože da nađe tamo bolji posao od vašeg.
I ne bi svi što idu radili kao čistači i konobari, imamo mi i pametne, kvalifikovane raje koja ovdje od idiota ne može doći do izražaja.[/quote]
Moj izvor informacija je trenutni zivot u Londonu i trazenje posla u istom, ovdje se zrak placa , za 500 funti mozes u Darby naci stan u Londonu i okolo za 800 funti mozes sobu naci i to ako imas primanja jer ti niko nece izdati nista ako ne radis , a dok oni skontaju da si ti pametan iz Bosne dosao ovdje da radis prodje vrijeme jer 98% nisu nikad culi za Bosnu a ovdje ti je situacija da se vecina poslova dobije preko poznanstva jer niko nikom ne vjeruje, u ostalom svaki dan preko 1 mil. ljudi trazi posao sa EU papirima a oni imaju prednost u odnosu na ostale. Ove price za socijele itd.... to mozda fino zvuci kad ti neko prica ili iz Bosne a dok dodjes na socijalu to je skroz druga prica jer oni ne kriju da ljudi sa parama ovdje mogu sve dok ostali im ne trebaju, to saznas odmah na airodromu kad dodjes sto si dosao itd.....
Ja ti zelim svu srecu da dodjes ovdje i da uspijes jer je stvarno dobro ovdje ko moze da zivi i radi.
- Edin H.
#157 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Je li tebi jasno da ogroman brolj judi radi part time poslove, cesto na zero hours contract (znaci radis za minimalnu ili malo vecu od minimalne nadnice) samo kada im trebas. Pa to je bio I jedan od glavnih politickih proklamacija Labour party pred izbore da ce ukinuti zero-hours ugovore I da ljudi ne mogu platiti racune od part-time poslove. Hajde sada nadji statistiku koliko ljudi je istjerano iz stanova zbog tzv. bedroom tax.TRANCE wrote:
Taj podatak što si naveo od 26500 funti bruto za 2012. godinu je medijana zarada, ne prosjek zarada. Medijana za 2014. je 27200, a prosjek 33500 funte. Evo link, publikacija njihovog zavoda za statistiku:
Osim toga ne znam šta vas dvojica (ili jedan s dva accounta) pokušavate dokazati, da je bolje u BiH? Ili je u pitanju klasično bosansko obeshrabrivanje raje što bi otišla polu-istinitim informacijama, jer ne daj bože da još neko ode iz BiH, a tek ne daj bože da nađe tamo bolji posao od vašeg.![]()
I ne bi svi što idu radili kao čistači i konobari, imamo mi i pametne, kvalifikovane raje koja ovdje od idiota ne može doći do izražaja.
Ova tvoja statistika se odnosi samo na ljude u ful time employment-u, te mi se cini da radis za konzervativnu partiju, jer su ove statistike fingirane, kako to konzervativci ver rade (prisjetimo se uloge Mlacolm Riffkina i Douglasa Herda u ratu u BiH).
For the year ending 5 April 2014 median gross annual earnings for full-time employees (who had been in the same job for at least 12 months) were £27,200, an increase of 0.7% from the previous year
Uglavnom poenta je da nije zlato sve sto sija, Food banks su u porastu (neke vrsta ekvivalenta narodnim kuhinjama), ljudi redovno zavrsavaju na ulici. Cak i ti obrazovani koje ti spominjes, kao sto raniji forumas spomenu, u Londonu jedva prezivaljavaju, kada plate izuzetno skupe stanove, a pocesto nemaju ili izgube posao. Ili ljude kuce, nakon sto su deceniju placali mortgage, jer izgube posao, godine cine svoje, drugi ne mogu naci. Postavlja i pitanje odliva mozgova, gdje BiH investira u necije skolovanje, a onda covjek steceno znanje koristi u inostranstvu. Nece se desiti, ali bi trebao postojati nacin da se dio zaradjenih sredstava vraca BiH (kao npr. kada mali fudbalski klub razvije igraca), jer na ovaj nacin samo koristi imaju razvijene zemlje.
Evo sada Teresa May najavljuje da ce probati ukinuti Human rights act, znaci ukoliko do toga dodje, poslovi ce prvo ici Englezima, bez obzira na strucnost.
Naravno da se nista ne moze porediti sa "naprednim" BiH kapitalizmom, gdje ljudi rade, a ne dobiju platu godinu dana, medjutim nigdje novac ne raste na grani i dosta zavisi od individualnih sposobnosti, pa i srece. Ipak, cesto ljudi u BiH sa solidnim poslovima imaju bolju kvalitetu zivota i priuste sebi odlazak u pozoriste, kino, fudbalsku utakmicu, skijanje,restoran, odlazak na more, sto je mnogima u UK nedostizno.
- ćiribiribela
#158 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Cuj moda!
Rado bih ja ostala u Bosni, ali bezobrazno je od mene da sa svojih 26 godina jos zivim od roditelja i da nemam nista svoje. I za cim da nostalgisem, lezanju u sobi po citav dan, ispijanju kafa, slanjem milion mailova za prijave za posao?!
Rado bih ja ostala u Bosni, ali bezobrazno je od mene da sa svojih 26 godina jos zivim od roditelja i da nemam nista svoje. I za cim da nostalgisem, lezanju u sobi po citav dan, ispijanju kafa, slanjem milion mailova za prijave za posao?!
Last edited by ćiribiribela on 23/05/2015 15:27, edited 1 time in total.
- mousstapha
#159 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bjezi ko bi se naviko na kafu s nogu iz Starbucksa.ćiribiribela wrote:Cuj moda!![]()
Rado bih ja ostala u Bosni, ali bezobrazno je od mene da sa svojih 26. godina jos zivim od roditelja i da nemam nista svoje. I za cim da nostalgisem, lezanju u sobi po citav dan, ispijanju kafa, slanjem milion mailova za prijave za posao?!
- ćiribiribela
#160 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sta se mora nije tesko.mousstapha wrote: Bjezi ko bi se naviko na kafu s nogu iz Starbucksa.
- Edin H.
#161 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
£2.65, pa ti gledajćiribiribela wrote:Sta se mora nije tesko.mousstapha wrote: Bjezi ko bi se naviko na kafu s nogu iz Starbucksa.
-
saja_dj
#162 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
2.65 na koju prosječnu Platu?Edin H. wrote:£2.65, pa ti gledajćiribiribela wrote:Sta se mora nije tesko.mousstapha wrote: Bjezi ko bi se naviko na kafu s nogu iz Starbucksa.
U Sarajevu 2.50-3.00 km na Platu od 800km
Da se ne varamo za bosansku Platu nije kafa nista jeftinija nego za englesku. (I mnogo ostalih stvari)
- Edin H.
#163 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Podrzavam porast plata u BiH na engleski nivo, a da cijene usluga ostanu na bosanskom nivousaja_dj wrote:2.65 na koju prosječnu Platu?
U Sarajevu 2.50-3.00 km na Platu od 800km![]()
Da se ne varamo za bosansku Platu nije kafa nista jeftinija nego za englesku. (I mnogo ostalih stvari)
- diason
#164 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Radim od kraja srednje skole, evo 15 godina se nabralo, obicno i vikende, od jutra pa dok se pos'o ne zavrsi.Zivim sa roditeljima, nisam nista stekao u zivotu, a kako stvari stoje dabogda i da cu.
Danas mi mama kupila pive da odmorim, inace ne idem po kafama, kladionicama, ne nosim moderne telefone i Deen Back me ne voli jer ne nosim originale.Volio bih kad bi se prilika ukazala otici iz BiH, zbog mode.
Danas mi mama kupila pive da odmorim, inace ne idem po kafama, kladionicama, ne nosim moderne telefone i Deen Back me ne voli jer ne nosim originale.Volio bih kad bi se prilika ukazala otici iz BiH, zbog mode.
-
razonoda
#165 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Trenutno , Bosna je prihvatljiva za ''STRANE'' penzionere, po cijenema i polozaju. Samo da rijese PAR SITNICA , bila bi puna evropljana. S tim i novim poslovima, prijektima itd.Edin H. wrote:Podrzavam porast plata u BiH na engleski nivo, a da cijene usluga ostanu na bosanskom nivousaja_dj wrote:2.65 na koju prosječnu Platu?
- stakasa
#166 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ma kakvi strani penzioneri, nema sanse. Jedino mozda dijaspora sa zaradenim penzijamarazonoda wrote:Trenutno , Bosna je prihvatljiva za ''STRANE'' penzionere, po cijenema i polozaju. Samo da rijese PAR SITNICA , bila bi puna evropljana. S tim i novim poslovima, prijektima itd.Edin H. wrote:Podrzavam porast plata u BiH na engleski nivo, a da cijene usluga ostanu na bosanskom nivousaja_dj wrote:2.65 na koju prosječnu Platu?
-
nino90
#167 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
BiH je drzava za nekih 800 000 ljudi, SDA HDZ i trecu ( ko god jeu rs, dodikovi vjaljda) elitu. Da oni fino po drzvanim instutucijama rade. Za sve ostalo, ima nesto privatnika koji dobro rade i ostali preaivljavaju. Moglo bi biti bolje da vecina politicara to zeli, no ne zele raditi u interesu ljudi, na kraju opet ih isti narod bira
-
TRANCE
#168 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Part-time i poslove od par dana imaš u svakoj državi i ekonomiji, pa i u BiH. Dosta raje u BiH radi preko ugovora o djelu, studentskih servisa, raznih marketing agencija koje plaćaju po satu i sl. Razlika je samo što su dosta ljudi u UK-u sami odabrali da rade part-time (obično žene da se mogu brinuti više o djeci, dok partner radi full-time), dok ih je u BiH natjerala nevolja i nedostatak boljeg posla.Edin H. wrote:Je li tebi jasno da ogroman brolj judi radi part time poslove, cesto na zero hours contract (znaci radis za minimalnu ili malo vecu od minimalne nadnice) samo kada im trebas. Pa to je bio I jedan od glavnih politickih proklamacija Labour party pred izbore da ce ukinuti zero-hours ugovore I da ljudi ne mogu platiti racune od part-time poslove. Hajde sada nadji statistiku koliko ljudi je istjerano iz stanova zbog tzv. bedroom tax.TRANCE wrote:
Osim toga ne znam šta vas dvojica (ili jedan s dva accounta) pokušavate dokazati, da je bolje u BiH? Ili je u pitanju klasično bosansko obeshrabrivanje raje što bi otišla polu-istinitim informacijama, jer ne daj bože da još neko ode iz BiH, a tek ne daj bože da nađe tamo bolji posao od vašeg.![]()
I ne bi svi što idu radili kao čistači i konobari, imamo mi i pametne, kvalifikovane raje koja ovdje od idiota ne može doći do izražaja.
Ova tvoja statistika se odnosi samo na ljude u ful time employment-u, te mi se cini da radis za konzervativnu partiju, jer su ove statistike fingirane, kako to konzervativci ver rade (prisjetimo se uloge Mlacolm Riffkina i Douglasa Herda u ratu u BiH).
For the year ending 5 April 2014 median gross annual earnings for full-time employees (who had been in the same job for at least 12 months) were £27,200, an increase of 0.7% from the previous year
Uglavnom poenta je da nije zlato sve sto sija, Food banks su u porastu (neke vrsta ekvivalenta narodnim kuhinjama), ljudi redovno zavrsavaju na ulici. Cak i ti obrazovani koje ti spominjes, kao sto raniji forumas spomenu, u Londonu jedva prezivaljavaju, kada plate izuzetno skupe stanove, a pocesto nemaju ili izgube posao. Ili ljude kuce, nakon sto su deceniju placali mortgage, jer izgube posao, godine cine svoje, drugi ne mogu naci. Postavlja i pitanje odliva mozgova, gdje BiH investira u necije skolovanje, a onda covjek steceno znanje koristi u inostranstvu. Nece se desiti, ali bi trebao postojati nacin da se dio zaradjenih sredstava vraca BiH (kao npr. kada mali fudbalski klub razvije igraca), jer na ovaj nacin samo koristi imaju razvijene zemlje.
Evo sada Teresa May najavljuje da ce probati ukinuti Human rights act, znaci ukoliko do toga dodje, poslovi ce prvo ici Englezima, bez obzira na strucnost.
Naravno da se nista ne moze porediti sa "naprednim" BiH kapitalizmom, gdje ljudi rade, a ne dobiju platu godinu dana, medjutim nigdje novac ne raste na grani i dosta zavisi od individualnih sposobnosti, pa i srece. Ipak, cesto ljudi u BiH sa solidnim poslovima imaju bolju kvalitetu zivota i priuste sebi odlazak u pozoriste, kino, fudbalsku utakmicu, skijanje,restoran, odlazak na more, sto je mnogima u UK nedostizno.
Metodologija za statistiku je ista bez obzira na političku stranku na vlasti. Ako misliš da se statistika štima ovisno od stranke na vlasti, a da to opozicija i 65 miliona ljudi u UK-u ne bi provalilo, onda ok, ti budi prvi koji će raskrinkati tu zavjeru.
Ne radim za konzervativce, u BiH sam još uvijek
Što se tiče života u Londonu, više se isplati živjeti u drugim gradovima zbog nižih cijena nekretnina i javnog prijevoza, te niže nezaposlenosti, jer je stopa nezaposlenosti u Londonu viša od UK prosjeka. Međutim svi imigranti polete u London da se mogu pohvaliti kući da su u Londonu, pa onda kukaju na cijene svega. Ima dosta boljih gradova za porodični život, s nižom nezaposlenošću, nižim cijenama, a ne puno nižim platama (Edinburgh, Southampton, Aberdeen npr.).
U UK-u barem imaju priliku da dobiju "mortgage", kod nas 90% ljudi niti može dobiti kredit niti ga može otplaćivati, s obzirom na niske plate i visoke kamatne stope.
Što se tiče ulaganja BiH u obrazovanje i odliva mozgova, u većini slučajeva studenti sami plaćaju školarine na fakultetima. Dosta je mali procenat redovnih studenata koji nešto malo plaćaju (možda 20-30% studenata od ukupnog broja). Ja sebi platih preko 10 milja KM bachelor i master studij u BiH i onda mi neko počne s pričom o "besplatnom" studiju ovdje. I džaba što je država kao nešto uložila u studente, kad im poslije ne nudi nikakvu perspektivu.
- Edin H.
#169 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Mrsko mi je objasnjavati, ali zivis u poprilicnoj zabludi, samo cu reci sljedece.TRANCE wrote:Part-time i poslove od par dana imaš u svakoj državi i ekonomiji, pa i u BiH. Dosta raje u BiH radi preko ugovora o djelu, studentskih servisa, raznih marketing agencija koje plaćaju po satu i sl. Razlika je samo što su dosta ljudi u UK-u sami odabrali da rade part-time (obično žene da se mogu brinuti više o djeci, dok partner radi full-time), dok ih je u BiH natjerala nevolja i nedostatak boljeg posla.
Metodologija za statistiku je ista bez obzira na političku stranku na vlasti. Ako misliš da se statistika štima ovisno od stranke na vlasti, a da to opozicija i 65 miliona ljudi u UK-u ne bi provalilo, onda ok, ti budi prvi koji će raskrinkati tu zavjeru.
Ne radim za konzervativce, u BiH sam još uvijekAli da sam tamo, glasao bih za njih, možda se čak i učlanio u njihovu stranku, jer s konzervativcima će imati veći ekonomski rast nego s laburistima, što će na kraju doprinijeti boljem životu svih građana, i bogatih i siromašnih. S laburistima bi bila samo jednakost u siromaštvu kroz velike poreze. Kada su konzervativci došli na vlast poslije laburista, budžetski deficit je bio 11% GDP-a, nezaposlenost 8,4%, realan rast plata negativan... Danas je budžetski deficit 5%, te će ga svesti na nulu do 2020., nezaposlenost 5,5%, s tendencijom daljeg opadanja, realan rast plata pozitivan (godišnji rast plata 2,2%, inflacija -0,1%). Slažem se da socijalna priča Eda Milibanda bolje zvuči širokim narodnim masama, ali ekonomski pokazatelji su neumoljivi.
Što se tiče života u Londonu, više se isplati živjeti u drugim gradovima zbog nižih cijena nekretnina i javnog prijevoza, te niže nezaposlenosti, jer je stopa nezaposlenosti u Londonu viša od UK prosjeka. Međutim svi imigranti polete u London da se mogu pohvaliti kući da su u Londonu, pa onda kukaju na cijene svega. Ima dosta boljih gradova za porodični život, s nižom nezaposlenošću, nižim cijenama, a ne puno nižim platama (Edinburgh, Southampton, Aberdeen npr.).
U UK-u barem imaju priliku da dobiju "mortgage", kod nas 90% ljudi niti može dobiti kredit niti ga može otplaćivati, s obzirom na niske plate i visoke kamatne stope.
Što se tiče ulaganja BiH u obrazovanje i odliva mozgova, u većini slučajeva studenti sami plaćaju školarine na fakultetima. Dosta je mali procenat redovnih studenata koji nešto malo plaćaju (možda 20-30% studenata od ukupnog broja). Ja sebi platih preko 10 milja KM bachelor i master studij u BiH i onda mi neko počne s pričom o "besplatnom" studiju ovdje. I džaba što je država kao nešto uložila u studente, kad im poslije ne nudi nikakvu perspektivu.
Ko kod podrzava konzervativce nakon njihove uloge u ratu u BiH, uostalom uzimali su novac od bogatih srpskih industrijalaca, treba se dobro preispitati.
Konzervativce ne zanima tvoje obrazovanje, samo koliko mozes rintati da mu napravis sto je moguce vise novaca, a da te sto manje plati i da ti uzme nazad, ono sto ti je dao. Ako mislis raditi kao broker u City-ju, mozda si u pravu, sto podrzavas ljude koji su vratili standard prosjecnog Engleza na nivo prije 30 godina. Mortgage mozes dobiti ako zivis kao biljka 5 - 10 godina da skupis za deposit i u medjuvremenu ne izgubis posao kao tehnoloski visak. Ljudi ne rade part time ili zero hours zato sto zele, nego zato sto moraju prezivjeti.
Samo mi nemoj sada o nasima sto se prave bolesni i rade na crno, pa onda kao dovuku neku zvijer u BiH ili prave kuce.
Last edited by Edin H. on 23/05/2015 17:45, edited 1 time in total.
-
razonoda
#170 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Iznajmljivanje stanova -kuca u BIH JE PRIHVATLJIVA, zasto se mora kupovati , ako nema uslova za to. Sramota -biti podstanar 
- uglavnomja
#171 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
izvini, ali veze nemas o cemu govorisberenice wrote: Predlozila sam da se vjencamo, a ja bih mu platila neke pare cim bih pocela raditi i pristao je.
Sudbina se poigrala i nisam odigrala na tu kartu, ali sam otisla na malo drugaciji nacin.
Ali me interesuje sta to ima tako grozno u tome udati/ozeniti se za papire, ukoliko je sve jasno? Posao ko posao (ne govorim sad o ljudima koji glume nekome ljubav, nego evo o mojoj situaciju).
kakav posao? to je brak, 24 sata dnevno u ista 4 zida, 3-5 godina, sve pod kontrolom drzave.
i to pod uslovom da prodjete ntervjue i da dokazete da je brak iz ljubavi
onda pocnje zivot ... ti zavisis od njega. na stranu sto nikoga ne ceka posao cim predje granu, nego sto on ima svoj zivot, nije ozenjen, znaci cure su opticaju, treba mu stan ... a ti smetas
a on te moze nogirati kad god hoce ne samo iz kuce nego i iz zemlje, jer dok ne dobijes stalnu boravisnu dozvolu ti si samo "supruznik" na cekanju. Jedino pravo koje imas je da radis, ali ne i da se odselis.
- muha_sa
#172 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
halooo, ne interesuje me NICIJI privatni žživot pa ni TVOJberenice wrote:Izvini, molim te, ali sta to fali nama koji su ekstra isplanirali odlazak na taj nacin, jer je jedini najrealniji za, recimo, moju situaciju?!muha_sa wrote:imam kčerku, zeta i unucad u ŠveCkoj--oboje zaposleni na dobrim mjestimaunucad tamo rodjena--ljubi ih deduka
![]()
sad bih otišAo tamo da živim i NIKAD ne bih došAo ni na odmor koliko mi se sve gadi iako sam BIO lud za ovim gradom.
ne bih išao iz ekonomskih razloga--nema govora![]()
dajte mi recept kako otic i ostat tamo, slijedi nagrada![]()
rijetki su koji imaju tu mogucnost i njima svaka cast, naravno da treba otic i samo lud to ne bi iskoristio, al kad pocnu maštat o odlasku ovi koji nemaju ama baš nikakve šanse osim eventualne udaje/ženidbe za papire to je ono o cem ja vazim
Nisam doktor nauka, studirala jesam, no nikad ne predah onaj diplomski, a i ebat ga, da ne lajem. Poslije faksa sam stalno radila, nekih 7 godina, ali sam pala i ubila se, pa me otjerase s posla - vratih se materi na grbacu u mali grad iz presvijetlog Sarajeva.
Bacim se u potragu sljedecih 6 mjeseci... Nekih 90-ak prijava, ali nista... Osjetim da se omca oko vrata lagano suzava i vec pocinje da me steze.
Sjetim se bivseg radnog kolege, Svabe, s kojim sam u prijateljskim i samo prijateljskim odnosima... Nije mi bilo bas ugodno pitati, jer me zna kao veselu i bezbriznu osobu, a sad sam postala tmurna i prestrasena.
Predlozila sam da se vjencamo, a ja bih mu platila neke pare cim bih pocela raditi i pristao je.
Sudbina se poigrala i nisam odigrala na tu kartu, ali sam otisla na malo drugaciji nacin.
Ali me interesuje sta to ima tako grozno u tome udati/ozeniti se za papire, ukoliko je sve jasno? Posao ko posao (ne govorim sad o ljudima koji glume nekome ljubav, nego evo o mojoj situaciju).
biga me kako si otišla i kako ceš ostat--TVOJA STVAR.
imaš li nam još štogod napisat
- Aurelia Bronski
#173 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
muha_sa wrote: dajte mi recept kako otic i ostat tamo, slijedi nagrada![]()
Nije zar Raska dohakala Agneti?
Moramo ti drugu trazit'
-
razonoda
#174 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ti se odrodio od svojih u sa-----chuj ne interesuje te privatni zivot
Osoba je dala svoj doprinos kako otici- ima toga i to radi. Tesko je naci ali vrijedi pokusati, za nekoga koji nema drugih opcija.
- muha_sa
#175 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Aurelia Bronski wrote:muha_sa wrote: dajte mi recept kako otic i ostat tamo, slijedi nagrada![]()
Nije zar Raska dohakala Agneti?![]()
Moramo ti drugu trazit'![]()
Agneta me ostavila, nece cak ni da joj cukice na pišanje izvodim