Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Towelie wrote:
Ti sve ne volis nogomet, a medju najktivnijim na temi. Uskoro ocekujem kriticki osvrt na Gvardiolinu taktiku u prvom poluvremenu sinosnjeg meca.
Towelie wrote:
Ti sve ne volis nogomet, a medju najktivnijim na temi. Uskoro ocekujem kriticki osvrt na Gvardiolinu taktiku u prvom poluvremenu sinosnjeg meca.
Dakle za najveće se ne smije navijati.
Za luzere se ne smije navijati.
Da li bi po mjeri hipstera bio jedan Fulham?
- najstariji fudbalski klub iz Londona.
- tokom 90tih veliki uspon - iz četvrte lige za vrlo kratko vrijeme do prve lige.
- nakon najtežeg perioda u istoriji kluba (1994-1997) kupio ih pakistanski milijarder Shahid Khan.
- najveći rival mnogo veći i bogatiji Čelzi, nakon toga Gillingham.
- idiličan stadion u elitnom dijelu Londona, istoimenoj četvrti.
- nakon dugo godina tavorenja igrali 2010 finale lige evrope i naravno - izgubili.
- u drugoj ligi engleske prosjek im je 17 000 gledalaca, do prošle godine dok su bili u prvoj ligi, prosjek 25 000.
Niko ne pominje ubjedljivo najnesrećniji fudbalski klub na svijetu, naravno riječ je o Torinu.
40tih osvajaju 5 naslova prvaka Italije. Era "Grande Torina" (jedan od najboljih timova u fudbalskoj istoriji) se prekida 1949 godine kada u avionskoj nesreći gine cijeli fudbalski tim. Od tada se sve raspalo. Redaju se mučne sezone a svoju sljedeću titulu će dočekati tek 30 godina kasnije.. a to će im biti i posljednja titula. Ubjedljivo prvi tim po broju primljenih golova u sudskoj nadoknadi. U tom svemu diže se gradski rival, prerasta regiju i postaje simbol italije - Juventus. Svi se slažu u jednome. Da Torino nije doživio nesreću '49 godine Juventus sigurno nebi bio ono što je danas.
Nakon pogibije, klub je 11 puta došao do finala italijanskog kupa.. 3 puta su ga osvojili, a 8 puta izgubili.
Igrali su finale superkupa italije.. izubili, kako? Odbijancem, krajnje čudnim golom.
Torino je došao i do finala kupa uefa 1991/92 godine.. Šta je bilo? I to su izgubili, iako nisu izgubili nijednu od 2 utakmice protiv Ajaxa, koji je kup uefa osvojio zbog golova u gostima. (2:2). Dakle dupla nesreća.
Šta se dalje dešava?
Zvijezda ovog nesrećnog kluba postaje Gigi Meroni, superstar, sve je spremno da se Torino vrati na vrh.. međutim u saobraćajnoj nesreći Luigi gine u svojoj 24 godini (1967). Slijede godine razočarenja..
2005 godine Torino u seriji b osvaja drugo mjesto i objezbjeđuje prolaz u elitni italijanski rang, spreman je da se vrati na vrh.. i šta se dešava? Ipak ne idu u seriju A.. finansijski problemi.. klub opet stagnira i propada.
Danas su zapostavljeni.. stjerani u ugao, totalno nebitni. Glavni je njihov gradski rival.
Istorija Torina je obilježena pehovima, razočarenjima, porazima, nesrećom, mukom i tragedijom. Sveopštom tugom. Ali navijači su tu, Torino u prosjeku gleda 15-20 000 ljudi.
Torino igra gradski derbi sa mnogo većim Juventusom. Ali kakav je to derbi ako jedan tim godinama dominira? Tačnije DVADESET godina. Tako je nešto bilo ovdje. 20 godina tuge za navijače Torina u gradskom derbiju.. sve do prije par sedmica, kada su nakon 20 godina, konačno uspjeli pobjediti svog gradskog rivala. Na ulicama Torina se slavilo..
I vrlo bitna stvar. U gradu Torinu dominaciju ima FC Torino (otprilike 80:20 Torino:Juventus), dok u široj okolini i regiji Pijemont apsolutnu dominaciju ima Juventus (90:10 otprilike)
Starosjedioci u gradu koji su generacijama tu najčešće mrze Juventus i potiču navijanje za njihov kako oni kažu jedini pravi gradski klub.
Ali istorija je već ispisana. Torino je apstraktan, slavan.. da, ali nekada davno.. Torino je klub čije je vrijeme prošlo. Svu pažnju na sebe privukao je veći gradski rival koji je opet ispisao stranice fudbalske istorije i time postao ono što Torino nikad nije uspio - svjetski klub.
Utrka je završena, kao i uvijek, još jednim porazom Torina. Torino više nikada neće stići Juventus.
Siddratho wrote:Tema po meni vise vezana za drustvena desavanja nego za fudbal, pa sam je dolucio staviti ovdje.. nakon rata kao sto znate dolazi do popularizacije stranih klubova, pa tamo imamo navijace svih top svjetskih klubova. Sta vi mislite o tome? Kako nekome tamo neki Mancester moze biti blizi od svog lokalnog kluba? Kakva je to vrsta emocije i identifikacije? A kad ih pitas sto navijaju za taj klub, pa eto najbolji su.. Kineze, Indijce, Pakistance bez identiteta i razvijene fudbalske kulture u vlastititim zemljama ja razumijem. Vjerni Cityjevi navijaci, nema sta, od privrzenosti zatrpase im klupski facebook nalog.
Zasto nemamo u sebi vise lokal patriotizma? Po meni je osnov svega i ta neka blizina klubu i atmosfera uzivo. Kako se identifikovati sa jednom Barcelonom gdje ces ti ako bude mogucnosti maksimalno jednom do dvaput imati u svom zivotu priliku da vidis to sve uzivo i da zaista budes dio toga? A racunajmo da mnogi nece nikada ni za to imati priliku u zivotu. Kakva je tu emocija u pitanju? Ja mogu pratiti strani fudbal, ali to je to, nema nista vise...
U "velikom fudbalu" ako ga u zadnje vrijeme kad i gledam uhvatim sebe da podsvjesno uvijek navijam za manje klubove.
Upalim nekad one sportske kanale.. i srce nekako automatski vuce na stranu QPR umjesto Arsenala, Torina umjesto Juventusa, Espanyola umjesto Barcelone, Evertona umjesto Liverpoola pa i Atletica umjesto Reala, iako je Atletico polako ali sigurno prerastao u top, najvece klubove.. i tako meni automatski postane odbojan. Ne sudim.. samo kazem licno misljenje.
Jel jos neko "pati" od slicne stvari? Veliki klubovi odbojni, nezanimljivi.. LS se prati samo kada igra neki "manji" klub i ima sansu da prodje dalje..
Dakle to su uvijek simpatije prema manjem, nemocnijem, manje bogatom klubu.. ali ljubav ja mogu imati samo za jedan klub.. za moj lokalni, gradski, da kazem sarajevski klub. Isto tako i neko drugi iz gradova sirom BIH prema svom obliznjem klubu.
Kako ovo?
Zasto kod nas ne pali ona support your local football club? U Jugoslaviji niko nije navijao za strane klubove. Da li ce potencijalnom regionalnom ligom, jacanjem domaceg fudbala, ovo da se okrene na stranu lokalnog sporta?
Ako je nesto smece smece je a prema smecu ne mogu imat nikakve emocije.Patriotizam postoji prema reprezentaciji jer se tu igra kvalitetan fudbal i tu se mozemo nositi sa velikima a ovaj mahalski-nizerazredni je toliko smijesan da me sramota gledat a kamo li navijat.Zato vecina prati ove strane lige ne zato sto jedan Ronaldo kosta toliko ili Zlatan nego jednostavno zato sto se tamo igra fudbal.O cijenama igraca i finansijskom poslovanju kluba ne vodim evidenciju jer me to ne interesuje.Nije samo kod nas takav slucaj isto ti je u Zagrebu,Beogradu...
Fudbal kod nas je jednostavno pao na jako niske grane,mada na prostorima koje sam spomenuo je dolazilo do nekog iskoraka sto se tice evrope ali ni to nije bog zna sta.Prije se na nasim prostorima igrao jako dobar fudbal zato je vecina bila zainteresovana za klubove sa nasih prostora.
Avangardno wrote:Dakle za najveće se ne smije navijati.
Za luzere se ne smije navijati.
Da li bi po mjeri hipstera bio jedan Fulham?
Svidjaju mi se tvoji postovi na ovoj temi
Fulem je inace najgori fudbalski tim ikad za odigrati na tiket svojevremeno bio bokanegra, vandersar i skvadra
inace mislim da svojatati fudbalski klub ciji stadion pa ni grad ni drzavu a kamoli utakmicu nisi posjetio nikad je meni apsurd apsurda, al misljenje je ko guzica.VolimteŽeljo
Dobar post u vezi Torina.. tuga je to golema ali se bas i ne dotice ove teme.
Bio sam u Torinu i pricao sam sa navijacima tog kluba u njihovoj kafanici. Pa pojedinima, necu reci svima je cijelo postojanje, navijanje, bodrenje kluba svedeno na cekanje pola godine, godinu kad ce se sastati sa Juventusom. Njima je Juve glavna mjera, oni dalje od Juventusa i pobjede nad njim ne razmisljaju. Kompet fudbalska filozofija svedena na cekanje utakmice protiv Juventusa i pobjedu nad njim. I eto nakon 20 godina uspjeli su to ostvariti.. drago mi je zbog toga.
A navijaci Juvea se sprdaju sa Torinom.. Ljudi igraju protiv Dortmunda, Reala, imaju bitnija posla.. sto se tice Juvea, paznja im je na maksimalno 30%, 50% pred derbi.. dok je navijacima Torina taj derbi sve.. oni to cekaju, iscekuju, broje dane i sate do toga.. oni su na jedno 300% paznje.
Prvu utakmicu koju sam gledao, i prvi kontakt sa fudbalom kojeg sam imao, stari me vodio na Kosevo da gledam Sarajevo-Velez.
Kasnije kada sam plakao kao klinac sto je Brazil izgubio od Francuza u finalu `98, stari mi je govorio uz smijeh bolan sto places zbog njih. Kada sam plakao kada je Sarajevo izgubilo, govorio mi je hajde, bice bolje.
Mislim razumijem da neko ima neke simpatije prema gradovima ili igracima ili ekipama. Imam i ja licno. Ali nikada u zivotu za recimo Brazil ili Ronalda ili Rivalda ili Inter, Bajern, Real, Barsu itd itd znaci nikada nisam rekao "MI" kao kolektiv. I ne ide mi u glavu kada neko krene pricati joj jesmo ih uzeli ili slave titulu koju osvoji united kao uzeli smo titulu...jednostavno ne kontam to, ali bas.
sta sve ne trpi forumski post. od davanja dijagnoze milijardama ljudi koji prate strane nogometne glubove, preko svrstavanja takvih ljudi u nekakve nerealizirane osobe sa problemom indentiteta, psiholoskih nekih problema pa do kucnog odgoja. mislim, stvarno.
neko voli balun, iz kojeg god razloga to bilo, voli odredjeni klub, prati ih decenijama, identificira se sa njim i to nigdje na svijetu nije problem osim kod bosnja i balkanaca koji se tuku, maltretiraju i ubijaju, bukvalno, ubijaju po stadionima i oko njih. razbit covjeku glavu jer nosi sal protivnickog kluba/kluba iz drugog grada je normalno, ali reci mi real mardid/bayern/barca je nenormlano i bolesno. i takvi da meni budu standard i mjerilo zivotnih izbora i ponasanja. jos jednom
Vidi ovih "mojih" kraljeva
Fc Le Mans
Ispadnu 2009 u drugu ligu
Grad im 2011 napravi stadion u koji skrka preko 100 miliona i oni 2013 odu u stecaj
Sad stadion maltene propada a oni igraju poluprofesionalno na livadi od 5000 mjesta
Šveđanin wrote:Samo za jedan klub imam istinsku emociju. Sto se tice bosanskih i ex yu klubova pratim ono gdje se desavaju neki pomaci.
Sta to ima pozitivno da sam pratio? Cega se prvo sjecam..
1. FK Sarajevo u Evropi.. gledao sve utakmice ovog ljeta.. bio na utakmici protiv Atromitosa.. kupio stvari iz sopa.. pozitivan projekat.. vrijedi podrzati.
2. RK Zagreb. Klub za primjer.
3. NK Rijeka.
4. HK Medvescak.. EBEL i KHL.
5.. KK Partizan prije par godina a pogotovo 2010. To sto se tada desilo jednostavno je preraslo sportske okvire.. to je nesto vise, zaista nesto posebno. Volio bih ih opet vidjeti u evroligi.