U Egiptu narod proslavlja petnaestu noć ša'bana, a ta noć nema vrijednosti koja joj se pridaje ovim prevelikim uzdizanjem. Razgovarah sa jednim bratom, znanstvenikom iz Zaliva, koji mi reče: „Zaista kod vas apokrifni i slabi hadisi imaju dobru prođu na tržištu.“ Rekao sam: „Nažalost i kod vas, također.“ Reče mi: „Mi provjeravamo hadise koje navodimo i oni su u skladu sa našim propisima“, pa se nasmija, a ja mu brzo odgovorih: „Mislim da su hadisi koji se odnose na petnaestu noć ša'bana jači od hadisa koji zabranjuju pjesmu.“ Odgovorio je negodujući: „Nije tačno! Pjesma i muzički instrtunenti su jasno zabranjeni sunnetom Resulullaha.“ Rekao sam: „Dođi da zajedno pročitamo šta kaže Ibn Hazm o tom pitanju, zatim gledaj kako ćeš postupiti.“ Ibn Hazm kaže: „Prodaja šahovskih rekvizita, frula, lutnji, harfi i gitara je dozvoljena. Ko slomi neki od tih predmeta, treba ih namiriti, osim ako je na njemu naslikana slika, ili izvajan kip, jer za njihovo lomljenje nema naknade. Pravična naknada za spomenute predmete je obavezna, jer to je vlasništvo onoga ko ih posjeduje.“ Ibn Hazm dalje kaže: Osnova koja dozvoljava sve što smo spomenuli jesu riječi Uzvišenog:„Stvorio je (Allah) za vas sve što je na Zemlji.“5
„Dozvolio je Allah trgovinu...“6
"...i kad vam je On objasnio šta vam je zabranio...“7 Što znači da su u osnovi stvari dozvoljene. I nema zabrane osim zakonodavnim tekstom. Allah je zabranjeno označio Knjigom i jezikom Svoga poslanika, a nema jasnog teksta o zabrani bilo čega od naprijed spomenutih predmeta za prodaju. Zatim, Ibn Hazm spominje da Ebu Hanife obavezuje naknadu za neki od polomljenih predmeta za zabavu. Rekao je: „Oni koji zabranjuju navedeno pozivaju se na neispravne predaje ili su ispravne, ali se ne mogu koristiti kao dokaz. Od takvih je i predaja koju prenosi hazreti Aiša, majka pravovjernih, od Muhammeda, alejhis-selam, da je rekao: 'Allah je zabranio prodaju, zacjenjivanje, poučavanje i slušanje pjevačica.'“ Komentirajući sened ovog hadisa Ibn Hazm kaže: „U njemu je među ravijama Lejs koji je slab, i Sei'd b. Ebi Rezin koji je nepoznat, ne zna se ko je on. Prenosi se od njegova brata, a šta to znači od njegova brata? On je nepoznat, iako je imenovan, a kako je tek njegov brat, koji ni imenom nije spomenut?! I predaja od Alija b. Ebi Taliba da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada moj ummet postigne petnaest loših navika, tada će ga zadesiti nesreća, a od tih navika su: uzimanje pjevačica i harfi, pa neka očekuju u tom slučaju crveni vjetar, izobličenje i propadanje.“ O prenosiocima ovog hadisa Ibn Hazm kaže: „Lahik b. el-Husejn i Darar b. Ali el-Humski su nepoznati, a Ferdž b. Fedale je odbačen. Od Muavije se prenosi da je rekao: 'Poslanik je zabranio devetero i ja vam ih sada zabranjujem, među njima je spomenuo pjesmu i naricanje.' Ibn Hazm kaže: Među prenosiocima je Muhammed b. Muhadžir koji je slab i Kisjan koji je nepoznat.“
Ebu Davud prenosi svojim senedom od šejha, a on od Ibn Mes'uda da je rekao: „Čuo sam Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, gdje kaže: 'Zaista pjesma razvija licemjerstvo u srcu!' Ibn Hazm veli: Prenošenje od "šejha" je jako čudno, ko je taj "šejh"?Od Ebi-Malika el-Eš'arija se prenosi da je čuo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: „Od mog ummeta biće ljudi koji će piti vino, a zvaće ga drugim imenima, pored njih će svirati harfe i pjevačice, uništiće Allah njima zemlju.“ Ibn Hazm, komentirajući sened, kaže: „Muavija b. Salih je slab i kazna spomenuta u njemu nije za harfu, kao što nije ni za pjevačicu. Jasno je da je to zbog toga što su smatrali vino dozvoljenim, a vjera se ne uzima na osnovu pretpostavki.“ Enes b. Malik prenosi da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko bude sjedio pored pjevačice i slušao je, Allah će na Sudnjem danu u njegove uši sipati rastopljeno olovo.“ Ibn Hazm kaže: „Ovaj hadis je apokrifan, uopće nije poznat preko Enesa. Mekhul prenosi da je Aiša, r.a., rekla: 'Poslanik je rekao: 'Ko umre imajući robinju pjevačicu, nemojte mu klanjati dženazu.'“ Ibn-Hazm kaže: „Mekhul nije sreo Aišu, a Hašim i Omer su nepoznati prenosioci. Postoji hadis, čiji put prenošenja ne znamo, a glasi: 'Zabranio je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dva prokleta zvuka: glas narikače i glas pjevačice', a sened mu je nikakav. Ebu Umame je čuo Resulullaha da kaže: „Nije dozvoljena prodaja i kupovina pjevačica, a zarada na njima je zabranjena.“ Za to je sišla i potvrda u Allahovoj Knjizi:
„Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahovog puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzeli.
„Tako mi Onog u čijoj je ruci moj život, ne podigne čovjek glas pjevajući, a da ga ne uzjašu dva šejtana udarajući po prsima i leđima, dok ne ušuti.“9 Proučavajući prenosioce Ibn Hazm je našao da su slabi, odbačeni i nepoznati. Možda je najznačajnije što se spominje u ovom poglavlju ono što prenosi El-Buhari, kao muallek hadis, od Ebu Malika el-Eš'arija da je on čuo Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: „Biće od mog ummeta i onih koji će smatrali dozvoljenim puplin, svilu, vino i harfu.“Muallek predaje koje bilježi El-Buhari su uglavnom prihvatljive, jer su većinom spojenog seneda, međutim, Ibn-Hazm kaže: „Ovdje je sened prekinut, nije spojen između Buharije i Sadake b. Halida, prenosioca hadisa.“ Kažemo da El-Buhari možda misli na dijelove jedne cjelokupne slike, odnosno cijelu proslavu koja sadrži vino, pjesmu, nemoral i sl., što je zabranjeno i u čemu su svi muslimani složni. O zabrani pjesme Ibn-Hazm kaže: „O toj temi nema ispravne predaje: sve što govori o tome je apokrifno. A tako mi Allaha, da je njihov sened ili jedan od njih došao pouzdanim putem od Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, ne bismo se predomišljali da ga prihvatimo.“ Zatim Ibn Hazm posmatra časni ajet:
„Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu da bi, ne znajući koliki je to grijeh sa Allahovog puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzeli.“10
On negira da se ajet odnosi na pjesmu. Tekst ajeta objašnjava njegovu namjeru: onaj ko želi odvesti od Allahova puta i da bi ih za predmet ismijavanja uzeo - on je kafir, na čemu su muslimani složni. Ako neko kupi mushaf da bi odvodio s Allahova puta - on je kafir.
ali eto za one koje interesuje jedan drugaciji pristup muzici odnosno dozvola.