Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post Reply
gay activist

#151 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by gay activist »

BHCluster wrote:Omjer 51-49 vise nije tacan (Brcko distrikt).
Što znači da se RS ukida. :D
Nomo

#152 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Nomo »

pemanapemani wrote:Očito da se RS ne smije i ne može dirati, jer će to nekog uvrijediti. :-)

Velikosrpski elementi se ne trebaju brinuti. Sa ovakvim "probosanskim" snagama za manji entitet nema zime.

Koga boli ku.ac za genocid, svirepe zločine, segregacijsko ime entiteta..., pa to je Alija potpisao i dok postoji svijeta to mora biti tako.

Šta bi dali bijeli fašisti u Južnoafričkoj republici da su imali BiH mentalni sklop crnog stanovništa. (gdje ćeš dirati Ustav, a i bijelci bi se mogli naljutiti)

Ili primjer SAD početkom 20. stoljeća.

Ili primjer Njemačke u 2. svj ratu...

FBiH ćemo čerečiti kako nam padne na pamet, ali svetu kravetinu RS ne smijemo dirati.

Čemu dvostruki standardi?
Zašto je potpis za legalizaciju RS nedodirljiv, a za FBiH nije?

sam si odgovorio . SDA sa Alijom i Tihicem i ostalima nas je za 25 godina naucila da puzemo i gmizemo kao crvi . Da imamo mozak i dostojanstvo kokoske koja hoda po avliji i samo kljuca one mrvice sto joj neko baci sa stola . Kljucajuci i trazeci te mrvice pod stolom ta kokos uopce skoro i ne osjeti kada je neko sutne . Malo kukurikne i opet se vrati na isto mjesto da kljuca . Dok ona ispod stola kljuca otpad i milostinju drugi gore za stolom jedu janjetinu , piju , rezu tortu , dijele , crtaju , kroje planove ...
Mister Yes

#153 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

Point. wrote:Mister Yes, koja si ti prodana picajzla od covjeka, supak jedan. Poserem ti se na tvoje fetishe o manjem entitetu. Fuj, kako te samo nije sramota ovako baljezgati na forumu jednog grada koji je pretrpio 4 godine golgote da se stvori, ono sto ti nazivas, entitet na pravi nacin.
Nije više forum grada već cijele zemlje. Ali i ja sam u tom gradu čitav svoj život uključujući i sve godine rata i agresije i to kao borac ArmijeBiH. U ratu je bilo teško i krvavo ali da nije tako ne bi se to ni zvalo rat. Sarajevo je sa svih strana bilo opkoljeno i naravno da smo stradali. Ali to sve nema veze sa nekim opštim stvarima o kojima se i može govoriti samo kada se izađe iz tog PTSP diskursa.

Meni je uvijek kristalno jasno ko su moji ali to ne znači da ne mogu stvari gledati nepristrasno i sa strane. Gledano sa strane i nepristrasno, Srbi trebaju imati svoju administrativnu jedinicu u BiH i to taman na 50% teritorije BiH. Nisu trebali raditi genocid i etnička čišćenja i to im je čista greška. Ali krivci će za to odgovarati i nema drugog načina na koji se to može gledati (vendeta ne dolazi u obzir jer taj krug vendete se mora zatvoriti). Tačno je i da RS sadrži i neke teritorije na kojima su Bošnjaci bili većina ali isto tako u Federaciji postoje teritorije na kojima su Srbi bili većina.

Znači došlo je do razmjene teritorija. Ja nisam vršio te razmjene ali jesu ih vršili Alija i društvo koji su odmah nakon rata dobili veliku podršku na izborima. Zato ne prihvatam da sada neko napada Aliju kad je čovjek očigledno razmjenio po volji svog naroda. Da nije valjda bi ga narod kaznio na prvim posljeratnim izborima? Alija je za života uvijek dobijao izbore a evo sad i njegov sin dobija izbore. Znači da je narod zadovoljan njihovim djelom. Alija je potpisao RS i Alija je aminovao razmjene teritorija. I narod i dalje volji Izetbegoviće i glasa za njih.

Nego, ti si mi nešto mlogo agresivan. Da nisi u dijaspori slučajno?
Nomo

#154 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Nomo »

Point. wrote:Mister Yes, koja si ti prodana picajzla od covjeka, supak jedan. Poserem ti se na tvoje fetishe o manjem entitetu. Fuj,
kako te
samo nije sramota
ovako baljezgati na forumu jednog grada koji je pretrpio 4 godine golgote da se stvori, ono sto ti nazivas, entitet na pravi nacin.

:lol: :lol: upravo je pocrvenio od sramote ko paprika . e moj point , nije do njega . ti od onih ljudi koji djeci pucali u potiljak , palili zive zene , djecu , strace u visegradu , sahranili te 400 masovnih grobnica i proveli kroz 400 logora ....ti od njih ocekujes da se zacrvene .
Mister Yes

#155 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

pemanapemani wrote: Sve je to divno i krasno, samo što je tvoja polazna tačka da su entiteti države i oko toga gradiš vlastite fiks ideje.
Iz tvog teksta se da zaključiti da su entiteti glavni nosioci svih mogućih prava i da samo građani određenog entiteta odlučuju o svemu.

U tvojoj glavi, RS je u rangu Škotske i Katalonije. Uopće ne uzimaš u obzir da je Ustav BiH aneks mirovnog sporazuma, da RS nema nikakvu historijsku utemeljenost, da je dan tog entiteta 9. januar, da su u tom entitetu konstitutivni svi građani BiH...
:-) kako si samo došao do takvog zaključka? Ja nikada ali nikada nisam rekao da su entiteti države niti sam ih tako tretirao. Čak šta više, uvijek naglašavam da se radi o administrativnim jedinicama i ništa više. Škotska i Katalonija su nebo i zemlja. A sve to što si rekao da ne uzimam u obzir ja uzimam u obzir. Strašno netačan post. Malo je situacija kada se za neki post može reći da je potpuno netačan ali za tvoj se to može reći.
pemanapemani

#156 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by pemanapemani »

Mister Yes wrote:
pemanapemani wrote: Sve je to divno i krasno, samo što je tvoja polazna tačka da su entiteti države i oko toga gradiš vlastite fiks ideje.
Iz tvog teksta se da zaključiti da su entiteti glavni nosioci svih mogućih prava i da samo građani određenog entiteta odlučuju o svemu.

U tvojoj glavi, RS je u rangu Škotske i Katalonije. Uopće ne uzimaš u obzir da je Ustav BiH aneks mirovnog sporazuma, da RS nema nikakvu historijsku utemeljenost, da je dan tog entiteta 9. januar, da su u tom entitetu konstitutivni svi građani BiH...
:-) kako si samo došao do takvog zaključka? Ja nikada ali nikada nisam rekao da su entiteti države niti sam ih tako tretirao. Čak šta više, uvijek naglašavam da se radi o administrativnim jedinicama i ništa više. Škotska i Katalonija su nebo i zemlja. A sve to što si rekao da ne uzimam u obzir ja uzimam u obzir. Strašno netačan post. Malo je situacija kada se za neki post može reći da je potpuno netačan ali za tvoj se to može reći.
Samo ti po svom.

Kada ti odgovara kao argumentaciju uzimaš građanski sistem (jedan čovjek jedan glas, građani određenog područja trebaju određivati sudbinu tog dijela države...). Isto tako, kada ti odgovara uzimaš etnički kriterij, gdje su narodi glavni faktor u svemiru i pitaju se za sve, od jelovnika do tamne materije u međugalaktičkom prostoru.
Kao po pravilu, sva tvoja filozofiranja navode vodu na mlin politike koju forsiraju Dodik i Čović, a svijeću im drži kriminalna organizacija SDA.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#157 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by mk ultra »

BHCluster

#158 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by BHCluster »

Za UEFA-u i FIFA-u.
hornet

#159 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

OldMayor wrote:
hornet wrote:Tako su razmisljali i u Dejtonu, bitno je da stane rat pa ce se sve to kasnije ujediniti, zaboravice se podjele, ekonomija ce integrisati zemlju bla, bla, bla. Kad cete jednom shvatiti da Srbi imaju cilj, a priznanjem RS uradili su vise od pola posla. Znali su dobro i Milosevic, i Karadzic da se priznanjem BiH nece desiti podjela bez pristanka Bosnjaka, ali su isto tako racunali da ce zlocinima i etnickim ciscenjem prvo napraviti ekskluzivni srpski entitet (sto su i uradili), pod dva brutalnim zlocinima tolko ogaditi bilo kakvu ideju zajednickog zivota da druga strana kaze, 'ma nek idu, nema s njima zivota' i sl. I da RS de facto jeste drzava u de facto federalnoj BiH, jer imaju i vise nadleznosti i samostalnosti nego sto imaju drzave clanice u bilo kojoj federalnoj drzavi. Uostalom, po Ustavu imate drzavljanstvo entiteta. Ta prica o nultoj stopi i hljebu je obicna glupost, jer zato sada ako uvedu diferenciranu stopu imacete jeftiniji hljeb (i to neznatno), al ce sve ostalo poskupiti bar 10%, nominalno 5% radi vece stope i sigurno jos toliko radi povecanje cijene energenata, transporta itd, kako vec trgovci to uvijek objasne pa jos i marzu sebi naguraju. BiH i jeste danas labilna, da labilnija ne moze biti upravo radi dva suprostavljena koncepta, jedinstvene BiH sa jedne strane, i podjele BiH sa druge.
Ja i? Jesmo to razvili ekonomiju, jer ti pises kao da jesmo, pa integracija zemlje nije uspjela.

Pa bolan mi imamo najslabije razvijenu ekonomiju u Evropi! Da smo poslije rata krenuli kako treba, danas smo mogli imat plate po 3000 KM i mislis da bi ikoga bolio qrac ko je u vladi, jel sklopljena vlada, ko je ministar ovoga, onoga...ma bi qrac.

Vani gdje sam bio u nekim zemljama, ma bolan ljudi nemaju pojma o politicarima, eventualno znaju za premijera i predsjednika svoje drzave, njihovi dnevnici ne sadrze 99% glavurdi politicara kao nasi. Ne zamaraju se tim glupostima, a zasto bi? Imaju dobre plate, odrade svoje, odu napiju se, provedu, malo prosetaju, pa malo na odmor i laganica... A nama zivot prodje u formiranju silnih vlada, svaki put isto. Kod nas dijete od 13 godina zna nabrojati sigurno 15 poilticara, to nije normalno.

A BiH nije labilna i pusti se te dodikove price. Cuj labilna, BiH je suverena i nezavisna zemlja (neki dan bio dan nezavisnosti), MEĐUNARODNO priznata. O toj ugrozenosti svi laprdaju 20 godina pa nikom nista.

Sto se tice PDV-a znam jbg, trgovci ce to iskoristiti, ali kako ne kotnas da nekog penzionera boli briga ba sto ce flasa vina poskupit? Njemu je bitno da hljeb, hrana pojeftini za 20% i ne samo njega nego vecinu stanovnistva. A da se to mora nadomjesiti povecanjem cijena ostalog luskuza, pa neka, tako je u svim normalnim zemljama (fyi koliko znam samo Danska ima jos jedinstvenu stopu PDV-a, gdje su Danci gdje smo mi - toliko o tome).
Pa i nismo razvalili ekonomiju zato sto je to u ovim okolnostima, sa ovim ustavom, nemoguce. Imamo izraz rahat patnja, i to je to. Zaglupljujemo se kolektivno i sve energiju trosimo na citav taj kompleks međunacionalnih odnosa. Nezdrava sredina. Eh, sad PDV. Pojeftinice hljeb, i to neznatno al sve ostalo ce poskupiti, ne luksuz, vec osnovne zivotne namirnice mimo hljeba i brasna. Ili drugacije receno udar na svaki porodicni budzet ce biti bar 10%. Sve sto placate ili placamo i hrana, i usluge ce poskupiti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#160 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by mk ultra »

da li oni shvataju da žive na osnovu poreza iz FBiH
sve su prodali osim ERS
ugovor o prodaji rafinerije je takav da Vlada RS plaća penale kad ovi ne rade (dug pola milijarde)
raspad 2 najveće banke

nije ni u federaciji sjajno, al RS je katastrofa
OldMayor

#161 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by OldMayor »

hornet wrote:Pa i nismo razvalili ekonomiju zato sto je to u ovim okolnostima, sa ovim ustavom, nemoguce. Imamo izraz rahat patnja, i to je to. Zaglupljujemo se kolektivno i sve energiju trosimo na citav taj kompleks međunacionalnih odnosa. Nezdrava sredina. Eh, sad PDV. Pojeftinice hljeb, i to neznatno al sve ostalo ce poskupiti, ne luksuz, vec osnovne zivotne namirnice mimo hljeba i brasna. Ili drugacije receno udar na svaki porodicni budzet ce biti bar 10%. Sve sto placate ili placamo i hrana, i usluge ce poskupiti.
Ovo sto si napisao je jedna velika ubleha, mozda jedna od najvecih ikada. Stranke i politicari da su birali ne bi mogli bolji ustav sastaviti i napisati. Nista ne moras raditi - uvijek je kriv neko drugi i uvijek imas opravdanje, a narod te voli.

Da ja tebe evo pitam. Sta to fali evo Kantonu Sarajevo da se razvije? Znas pretpostavljam kakve Kanton ima nadleznosti. Ovo mi pade na pamet, jer tamo na drugoj temi se raspravlja o tome da je grad Sarajevo na dnu ljestvice najboljih gradova za zivot.

E sad, evo znaci imas kanton, imas poprilicno homogenu sredinu sto se tice nacionalnosti, dakle tu nemas tih kocenja odbrane vitalnog nacionalnog interesa bla bla bla... I vidi cuda isti taj Kanton Sarajevo je jedna obicna karina. Cim je nestalo kredita, firme pucaju jedna po jedna, nit imas grijanje, nit imas vodu, niti imas prevoz. U cemu je problem? Je li to Ustav nesto tu predvidio? Sta nas to koci da npr napravio efikasnije toplane, bolji gradski prijevoz? Ja ne vidim Dodika i ekipu u skupstini kantona?

Eh to isto se moze prenijeti dalje na Federaciju, ajd ok tu imas malo manje homogeno tijelo. Ali sta to fali federaciji da napravi efikasniju ekonomiju? Pa valjda je jebote i onom dole privatniku u Citluku i onom u Kaknju isto sranje, obojica bi volili da imaju bolje uslove za razvoj posla. Ili eto RS, imaju ovlasti vise nego drzava i federacija, pa vidi ih - zaglibili da ne mogu dublje.

I sad mene zanima, zasto ti mislis da bi odjednom drzava funkcionisala bolje, ako nijedan njen dio ne funkcionise? Ja jesam za ukidanje entiteta, normalno, ali ja nemam neka nerealna ocekivanja, kakva vidim da vi imate. Ako mi ima ista gluplje, nego kad procitam da bi ukidanjem entiteta ovdje sve bilo med i mlijeko. Ma ne bi, bilo bi isto sranje, samo bi onda bili jos sjebaniji i mi i politicari jer ne bi znali koji nam je onda qrac, sto nam onda nista ne funkcionise. :D

Volio bih da grijesim u ovim prognozama, ali jednostavno ne vidim nista sto bi mi moglo ukazati da bi bilo nesto drugacije.
Point.

#162 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Point. »

Mister Yes wrote:
Point. wrote:Mister Yes, koja si ti prodana picajzla od covjeka, supak jedan. Poserem ti se na tvoje fetishe o manjem entitetu. Fuj, kako te samo nije sramota ovako baljezgati na forumu jednog grada koji je pretrpio 4 godine golgote da se stvori, ono sto ti nazivas, entitet na pravi nacin.
Nije više forum grada već cijele zemlje. Ali i ja sam u tom gradu čitav svoj život uključujući i sve godine rata i agresije i to kao borac ArmijeBiH. U ratu je bilo teško i krvavo ali da nije tako ne bi se to ni zvalo rat. Sarajevo je sa svih strana bilo opkoljeno i naravno da smo stradali. Ali to sve nema veze sa nekim opštim stvarima o kojima se i može govoriti samo kada se izađe iz tog PTSP diskursa.

Meni je uvijek kristalno jasno ko su moji ali to ne znači da ne mogu stvari gledati nepristrasno i sa strane. Gledano sa strane i nepristrasno, Srbi trebaju imati svoju administrativnu jedinicu u BiH i to taman na 50% teritorije BiH. Nisu trebali raditi genocid i etnička čišćenja i to im je čista greška. Ali krivci će za to odgovarati i nema drugog načina na koji se to može gledati (vendeta ne dolazi u obzir jer taj krug vendete se mora zatvoriti). Tačno je i da RS sadrži i neke teritorije na kojima su Bošnjaci bili većina ali isto tako u Federaciji postoje teritorije na kojima su Srbi bili većina.

Znači došlo je do razmjene teritorija. Ja nisam vršio te razmjene ali jesu ih vršili Alija i društvo koji su odmah nakon rata dobili veliku podršku na izborima. Zato ne prihvatam da sada neko napada Aliju kad je čovjek očigledno razmjenio po volji svog naroda. Da nije valjda bi ga narod kaznio na prvim posljeratnim izborima? Alija je za života uvijek dobijao izbore a evo sad i njegov sin dobija izbore. Znači da je narod zadovoljan njihovim djelom. Alija je potpisao RS i Alija je aminovao razmjene teritorija. I narod i dalje volji Izetbegoviće i glasa za njih.

Nego, ti si mi nešto mlogo agresivan. Da nisi u dijaspori slučajno?
Ti u Armiji BiH? Vjerujem da tad nisi glasno iznosio ove stavove, jer bi inace bio streljan po kratkom postupku za izdaju. Velis srbi trebaju sa svojih 33% imati 50% teritorije? I to jadni nisu trebali vrsiti genocid, trebali su na mirniji nacin izvrsiti etnicko ciscenje? Jer jedino tako se i mogla napraviti rs, etnickim ciscenjem. Jesi li ti siguran da nisi bio sa druge strane, a ne u A RBiH?
hornet

#163 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

OldMayor wrote:
hornet wrote:Pa i nismo razvalili ekonomiju zato sto je to u ovim okolnostima, sa ovim ustavom, nemoguce. Imamo izraz rahat patnja, i to je to. Zaglupljujemo se kolektivno i sve energiju trosimo na citav taj kompleks međunacionalnih odnosa. Nezdrava sredina. Eh, sad PDV. Pojeftinice hljeb, i to neznatno al sve ostalo ce poskupiti, ne luksuz, vec osnovne zivotne namirnice mimo hljeba i brasna. Ili drugacije receno udar na svaki porodicni budzet ce biti bar 10%. Sve sto placate ili placamo i hrana, i usluge ce poskupiti.
Ovo sto si napisao je jedna velika ubleha, mozda jedna od najvecih ikada. Stranke i politicari da su birali ne bi mogli bolji ustav sastaviti i napisati. Nista ne moras raditi - uvijek je kriv neko drugi i uvijek imas opravdanje, a narod te voli.

Da ja tebe evo pitam. Sta to fali evo Kantonu Sarajevo da se razvije? Znas pretpostavljam kakve Kanton ima nadleznosti. Ovo mi pade na pamet, jer tamo na drugoj temi se raspravlja o tome da je grad Sarajevo na dnu ljestvice najboljih gradova za zivot.

E sad, evo znaci imas kanton, imas poprilicno homogenu sredinu sto se tice nacionalnosti, dakle tu nemas tih kocenja odbrane vitalnog nacionalnog interesa bla bla bla... I vidi cuda isti taj Kanton Sarajevo je jedna obicna karina. Cim je nestalo kredita, firme pucaju jedna po jedna, nit imas grijanje, nit imas vodu, niti imas prevoz. U cemu je problem? Je li to Ustav nesto tu predvidio? Sta nas to koci da npr napravio efikasnije toplane, bolji gradski prijevoz? Ja ne vidim Dodika i ekipu u skupstini kantona?

Eh to isto se moze prenijeti dalje na Federaciju, ajd ok tu imas malo manje homogeno tijelo. Ali sta to fali federaciji da napravi efikasniju ekonomiju? Pa valjda je jebote i onom dole privatniku u Citluku i onom u Kaknju isto sranje, obojica bi volili da imaju bolje uslove za razvoj posla. Ili eto RS, imaju ovlasti vise nego drzava i federacija, pa vidi ih - zaglibili da ne mogu dublje.

I sad mene zanima, zasto ti mislis da bi odjednom drzava funkcionisala bolje, ako nijedan njen dio ne funkcionise? Ja jesam za ukidanje entiteta, normalno, ali ja nemam neka nerealna ocekivanja, kakva vidim da vi imate. Ako mi ima ista gluplje, nego kad procitam da bi ukidanjem entiteta ovdje sve bilo med i mlijeko. Ma ne bi, bilo bi isto sranje, samo bi onda bili jos sjebaniji i mi i politicari jer ne bi znali koji nam je onda qrac, sto nam onda nista ne funkcionise. :D

Volio bih da grijesim u ovim prognozama, ali jednostavno ne vidim nista sto bi mi moglo ukazati da bi bilo nesto drugacije.
Ta druga recenica u tvom postu je kljucna. Ne moze se Sarajevo razviti jer u ovakvom sistemu nikad nece biti izabrani oni koji bi i mogli nesto uraditi. Ima ona latinska izreka Quod initio vitiosum est non potest tractu temporis convalescere. - Što je od početka nevaljano, ne može se ispraviti protekom vremena. Jedino sto je ubleha je ovaj Ustav i uređenje, i to americka ubleha. On određuje i sve društvene procese i uopšte svijest društva, i građana u cjelini i naroda kao kolektiviteta. Citav ovaj sistem je nastao na nepravdi, rat je bio strasan potres sam po sebi, a te posljedice su produzene i zadrzane ovakvim uređenjem. Jednostavno, kad podesis pogresne postavke i ocekujes da ce stvar funkcionasti, da ce se namjestiti samo po sebi, e pa nece.
muzicar_iz_parka

#164 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by muzicar_iz_parka »

Samoproglašeni intelektualci nizaju gluposti i nerealne zahtjeve za redom, prvo je bilo sa nepriznavanjem dejtonskog ustava kao legitimnog, nakon toga ideja luke u Neumu koja bi trebala biti privredno čudo, onda zezancija sa Sutorinom, a kad je sve ovo prethodno propalo pade im na pamet ideja iz naslova.

Raspravljalo se nekad davno na forumu o tome, a suština svega vezanog za prijedlog iz naslova teme je sažeta u slijedećem postu forumaša Nokije:
http://forum.klix.ba/pogresno-ime-repub ... l#p4702996
Haman

#165 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Haman »

Od promjene imena bar za sada nema nista. Ime se mze promijeniti samo promjenom Ustava BiH a ta promjena zahtijava saglasnost sva tri naroda u BiH. Da mogu Srbi bi posrbili i vazduh koji udusemo i podijeli ga na: srpski, hrvatski i muslimanski. Dakle, nisu stvorene politicke prilike za tako nesto.
GeeTnT

#166 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by GeeTnT »

Dugovi nagomilani, rasprodato sve sto vrijedi...pare potrošene, zgrada vlade se osipa, ali ZATO ostalo je ime i treba ga sahranit kako bi niklo NOVO i neokaljano.. ali najjbolji su ovi koji se hvataju za ustav.. :lol: :lol: Pa Dodik da je htio promijenit ime, uradio bi to u 2 dana...

Sad bi da se mijenja ime jer nije bilo "nafakali"....jbg...dugovi su preveliki i sad je najjbolje ime ostaviti onima koji imaju za rate kredita, a novo ime bi predstavljalo i novo tijelo...neopterećeno kreditima. lol

Pametno! Čudi me da se Grci nisu sjetili ovog poteza.
Bodkin

#167 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Bodkin »

Jel treba mijenjati ime? Treba. Kad? Za jedno 50 godina kad se odrade vaznije stvari. Mater jebo ovi svi kvazintelektualci su isti kurac. Dana rada nemaju i samo naprdjuju. Mijenjali bi ustav zbog imena ali im ne smeta nista od diskriminacije do kriminala ili siromastva...
155_mm

#168 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by 155_mm »

ma dajte ljudi kakva promijena imena kakvi bakraci. ta prica je na nivou price da ce SA biti distrikt.
srpski ratni plijen je danas spao na 3 stvari:
1. naziv entiteta
2. blokada drzave
3. kontrola nad 49% teritorije
ukidanjem imena bi se srbima uzela trecina ratnog plijena a to je mnogo. s tim sto ce tacke 2 i 3 u buducnosti sve vise gubiti na tezini. tacka 2 zbog moguceg ukidanja konstitutivnosti.
a kako stvari trenutno stoje moglo bi se desiti da od 49% teritorije samo BL regija ima neku ozbiljniju buducnost.
i to bas teritorija koju ce biti najteze pripojiti srbiji.
i na kraju citav ratni plijen spade na naziv entiteta.
OldMayor

#169 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by OldMayor »

hornet wrote:Ta druga recenica u tvom postu je kljucna. Ne moze se Sarajevo razviti jer u ovakvom sistemu nikad nece biti izabrani oni koji bi i mogli nesto uraditi. Ima ona latinska izreka Quod initio vitiosum est non potest tractu temporis convalescere. - Što je od početka nevaljano, ne može se ispraviti protekom vremena. Jedino sto je ubleha je ovaj Ustav i uređenje, i to americka ubleha. On određuje i sve društvene procese i uopšte svijest društva, i građana u cjelini i naroda kao kolektiviteta. Citav ovaj sistem je nastao na nepravdi, rat je bio strasan potres sam po sebi, a te posljedice su produzene i zadrzane ovakvim uređenjem. Jednostavno, kad podesis pogresne postavke i ocekujes da ce stvar funkcionasti, da ce se namjestiti samo po sebi, e pa nece.
Drug ovo sto pises jednostavno nije tacno, jer nema uporista. Ustav drzave ba nema veze s tim sto put u mojoj ulici nema nijednog sahta, sto nije obnovljen 15 godina itd. To nema apsolutno nikakve veze sa ustavom.

Problem je u ljudima koji vode ovu drzavu. Jer ustav i sitem koji mi imamo u nekoj iole normalnoj zemlji bi mogao itekako funkcionisati. Ameri su sigurno i isli tom pretpostavkom. Ali u drzavi gdje 20 godina biras nacionalisticke stranke - naravno da nece funkcionisati.

I zapamti u drzavi u kojoj biras nacionalisticke stranke NIKAKAV USTAV ne bi mogao funkcionisati, vjeruj mi.

I @Vjeciti je dobro napisao, pogledaj rezultate izbor SR BiH. Eto tada smo imali bolji ustav... Pa sta uradismo? Za dvije godine su uspjeli sjebat stvari gradjene 50 godina i odvesti nas u krvolocni rat. Jos su tadasnje SDA, HDZ i SDS nista naspram danasnjih njihovih nasljednika.

Dakle rezultati izbora '90, sa postotkom glasova....
Stranka demokratske akcije - 31,5%
Srpska demokratska stranka - 26,1%
Hrvatska demokratska zajednica - 16,1%

Pogledaj rezultate 2014.

Dakle, ljudi su problem. Dok ljudi ne okrenu plocu, mi se maknuti necemo, da ne znam kakav ustav imamo. Kad srbi prestanu glasati za svoje nacionaliste, kad se pojavi normalna stranka, kad bosnjaci prestanu glasati za SDA i hrvati za svoje, mozda nekad i nesto napravimo. Kad ce se to desiti, boga pitaj. A onda ce te neke nove stranke sa normalnim razmisljanjima, same skontati sta ne steka u ovom ustavu i mijenjati ga onako kako im odgovara. Ove sada to nece uraditi, jer njima upravo odgovara ovakav ustav. Ti mislis da bi npr. SDA htjela da se ustav promjeni? Ma bi moj qrac, pa tek bi onda morali zapet da rade. Ovako samo mogu reci, jbg srbi nas ometaju, jbg hrvati nas ometaju. I sve cisto, jos ispadnu junaci ej brane kao drzavu. Isto vazi i za druga dva naroda.

Bosnjaci ce uvijek htjeti vise od drzave jer ih je najvise, Srbi opet hoce svoj komad jer i njih ima puno, hrvati naravno ce uvijek reci da su ugrozeni itd...sa tom pricom ne vidim kakav bi to ustav mogao funkcionisati. Ovaj koji imamo je ponavljam ok, kad bi imali normalne ljude izabrane od strane gradjana.
pemanapemani

#170 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by pemanapemani »

Kantoni imaju skoro sve poluge države.
Stanje u kantonima i općinama nema veze sa imenom manjeg entiteta i vjerovatno se ukupno stanje ne bi poboljšalo kada bi se promijenilo ime entiteta.

Šta je problem?

Problem je u tome što ljudi ne mogu shvatiti da je RS dio BiH, u kojem su po Ustavu, ravnopravni svi narodi i građani. Taj teritorij nije autonomna pokrajina srpskog naroda.
Federacijom BiH nisu zadovoljni Bošnjaci i Hrvati (Srbe ne interesuje). RS-om nisu zadovoljni Bošnjaci i Hrvati, a Srbi jesu.
Da li je onda pravedno da se ispunjavaju želje isključivo srpskog naroda, a da se želje drugih zanemaruju?
Da li je pravedno da je FBiH podložna promjeni Ustava, a da se RS ne smije niti spomenuti u tom kontekstu?

Ne čudi me da su Srbi protiv toga, ali me čudi da tzv. "probosanske snage" čuvaju manji entitet kao zjenicu oka svoga.
gay activist

#171 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by gay activist »

pemanapemani wrote:Kantoni imaju skoro sve poluge države.
Stanje u kantonima i općinama nema veze sa imenom manjeg entiteta i vjerovatno se ukupno stanje ne bi poboljšalo kada bi se promijenilo ime entiteta.

Šta je problem?

Problem je u tome što ljudi ne mogu shvatiti da je RS dio BiH, u kojem su po Ustavu, ravnopravni svi narodi i građani. Taj teritorij nije autonomna pokrajina srpskog naroda.
Federacijom BiH nisu zadovoljni Bošnjaci i Hrvati (Srbe ne interesuje). RS-om nisu zadovoljni Bošnjaci i Hrvati, a Srbi jesu.
Da li je onda pravedno da se ispunjavaju želje isključivo srpskog naroda, a da se želje drugih zanemaruju?
Da li je pravedno da je FBiH podložna promjeni Ustava, a da se RS ne smije niti spomenuti u tom kontekstu?

Ne čudi me da su Srbi protiv toga, ali me čudi da tzv. "probosanske snage" čuvaju manji entitet kao zjenicu oka svoga.
Podložna je i RS promjenama, ali velika većina u RS tu vrstu promjena neće. U FBiH vjervatno velika većina hoće promjene, ali neće da mijenja sebe ako i RS ne mijenja sebe. To je malo naopako.
OldMayor

#172 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by OldMayor »

direktni wrote: ima mnogo istine u tome što govoriš, ali ja mislim da je USTAV BiH, osnova za većinu problema.

- Ustav iz Deytona je nelegalan, ali i da nije tako on sadrži niz manjkavosti, koje su svima nama poznate. Ustav jedne zemlje je ogledalo države. U našem slučaju to ogledalo je izvještačeno i diskriminatorsko. Ustavom nam je "naređeno" da se BiH sastoji od dva entiteta i jednog distrikta. Jedan entitet je centraliziran, drugi decentraliziran. Ovim Ustavom je zabranjeno da ljudi imaju jednaka prava i obaveze, ako je dozvoljeno da biraš, onda ti mora biti dozvoljeno i da budeš izabran, na bilo kom pedlju ove države. Nacionalnost je stavljena ispred jedinke-ispred građanina.

Ustav, koji ne daje jednaka prava svakom stanovniku države, je neodrživ ili možda održiv, zarad interesa osoba kojima on odgovara (političkim moćnicima).

Da bi se krenulo naprijed svakom stavniku Države mora biti data jednaka šansa, u suprotnom nikd naprijed.
Vidi, ja ne kazem da je ovaj Ustav idealan. Naravno da nije, ali ponavljam i ovakav kakav je uopste nije prepreka za razvoj na nizim nivoima. Pa uostalom i na entitetskim, kao i na drzavnom niovu. Ok, eto na drzavnom, entitetskom, federalnom nivou se moraju zadovoljiti nacionalni kriteriji. Na Kantonalnom NE MORAJU.

I kako to onda da ti SDA npr odredi jednog Kiflu da vodi Kanton? Je li to ta ekspertna vlada? Jesi ti vidio bolan sastav i ko ce ti sve biti ministri u Kantonu :run: Pa da povratis jbt, sve strucnjak do strucnjaka sa raznih sveucilista od Laktaša do Kiseljaka i Travnika. :roll: Sta su evo uradili u pola godine? Nista. Apsolutno nista.

Zasto eto na Kantonalnom nivou nemamo sposobne, nego opet podobne? Pa nema ti tu Dodika, a nema ni Covica da ti seru. Na njih se ne mozes vaditi. Razumijes? Nas narod konta da ce se promjenom ustava nesta promjeniti, ama nece. Nece apsolutno nista.

Mi imamo problem da RS ne da prenos nadleznosti na drzavu. Pa ne prenosi ih jbt. Ako ti EU to trazi, pa otidji fino zajedno tamo i recite, ljudi ili nas primite ovako, ili nas popustite majke vam. I onda se skocentrisi razvijaj sta mozes, pa ce sutra fino EU trcati za tobom. Nije ni Svica, ni Norveska u EU pa su gotovo dvije najrazvijenije drzave Evrope.

Dodik je pricu o referendumu poceo negdje kad je bila ona Harisova suplja 100% BiH. I sve sto se vise islo na to 100% BiH, ona je postajala manja i manja.

Ova drzava ne moze biti centralizovana. To moraju svi zapamtiti. Ne moze. I mi mozemo jos 100 godina se jebavati oko RS-a, on ce biti tu. Politika se zabavlja sa vama, samo da ne bi morali raditi konkretne stvari. Jer priznat ces, lakse je razglabati o prenosima nadleznosti, o imenima entiteta, nego npr uvoditi politiku ekonomske stednje, razvijati infrastrukturu, dovoditi investitore itd itd.
hAZNADAR

#173 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hAZNADAR »

Ime entiteta je najmanji problem. Diskriminacija, aparthejd,.. su mnogo veci.

Radije bih da Bosnjaci mogu normalno tu zivjeti i da imaju istu perspektivu i mogucnosti kao u Fed. negoli da se mijenja ime.
Skijaš

#174 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Ime entiteta je najmanji problem. Diskriminacija, aparthejd,.. su mnogo veci.

Radije bih da Bosnjaci mogu normalno tu zivjeti i da imaju istu perspektivu i mogucnosti kao u Fed. negoli da se mijenja ime.
Pa to je dio paketa, nemaju istu perspektivu i mogućnosti upravo zbog istih razloga zbog kojih se taj entitet zove kako se zove. I jedno i drugo je rezultat šovinističke politike razdvajanja naroda.
-H-E-L-L-

#175 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by -H-E-L-L- »

Ponavljam opet,Srbi su ga popusili onog trena kad su izgubili Sarajevo i nisu uspjeli uzet tuzlanski bazen,ostaje sad srbovanje i to je to.Ovakav oblik RS i koncentracija stanovnistva ce ih u konacnici kostati vise stanovnika nego da su ubjedljivo izgubili rat.Moze Dodik srbovat sada,ali sta kada za 10-15 g broj srba bude mozda na 700.000 i sa standardom sa kosova posebno na istocnom dijelu,pa vise penzionera nego radnika,birokratije kao i radnika,sve ce robovima koji su se za nju borili uzimat iz usta da je odrzavaju,do kraja ce ih cijediti dok ne podlegnu.Zato je dobro sto svaki entitet vraca svoje dugove da nedaj boze ne bude to sve zajednicko,pa da federacija vraca vraca tudje dugove i ne daj boze pripojit pale i sokolac nekom buducem distriktu sarajevo.Sad ce lijepo postati normalna stvar da se kod komercijalnih banaka zaduzuju za isplate penzija,prodace nista je nemaju vise sta ni prodat,cak im energetski objekti prave minus,rafinerija isto tako sto je mislim jedinstven slucaj u svijetu.
Post Reply