Kikibombona wrote:salik79 wrote:
U tom vaktu i tim okolnostima. Izvlacenje samo jednog ajeta iz citavog konteksta, gdje se spominju dobrocinstvo, roditelji, rodbina, bliznji, pa sve do sirotinje, je zlonamjerno. Ako nam se nalaze lijep odnos (odnosno uzvracanje jos ljepsim ophodjenjem od pruzenog) prema onima koji nas zbog vjere ne ubijaju, protjeruju, omalovazavaju,..., je sam po sebi dokaz kakav odnos treba biti prema najblizima.
Tvoji odgovori idu u prilog nekim od najjcih argumenata ateista, meni najuvjerljivijih... Kuran se bavio dnevnom politikom i aktuelnim odnosima! Kuran je knjiga regionalnog karaktera.
Valjda je Kuran za svevremenska knjiga, valjda je namijenjena za cijeli svijet!??
Sta Bog ima sagledavati i vagati, gledati da se neko ne uvrijedi, da ne odreaguje u afektu!??
Valjda je logicno da postavi zakone i pravila za sve i aj cao.
Medjutim.... Cak se bavio i Aisom i njenim navodnim nevjerstvom. Pa dajte, ljudi.... Jasno da je Muhamed pisao, manipulisao narodom.
Maloprije sam nesto vrtio i iscackao da se u Kuranu pominje 16 zivotinja. Sve redom zivotinje sa BI i Arapima itekako poznate. Ja ukucam na google 'islam o pingvinima' i nista mi nije izbacilo.

Kiki, moze li jedan najiskreniji savjet tebi, kao mom forumskom drugu?!

Uzmi nekada sam, sasvim neopterecen bilo cime, Kur'an na Bosanskom (preporucio bih razlicite prijevode - Korkut, Mlivo, Karic) i ako jos kojim jezikom vladas i te prijevode. Onda se udubi u iscitavanje ajeta i, po mogucnosti, komentara na ajete. Tako ces upotpuniti sliku, a ne furati rekla-kazala logiku. Ovo ti govorim jer mislim da si pametan i ok momak, ali pogresno informiran (jer stices pojam o islamu preko muslimana, koji nisu savrseni - jbg). Primjer ti dajem u jednom mom prijatelju koji je rodjen i odrastao u Njemackoj. Brilijatan um, uvijek medju najboljim ucenicima i studentima. Doktorirao informatiku, doskora bio na Institutu za seizmologiju pri ETH ZUERICH angaziran, odskora dobio bolju ponudu i presao u neku programersku firmu (vezano za bankarske software - ako se dobro sjecam nesto oko bit - coina). Davno nekad bio i glavna faca u Sony-Erricssonu za tehnicka pitanja, u Irskoj. Ukratko, covjek kojem je sve u zivotu ili 1, ili 0

Drustvo mu bili pretezno Njemci. Zivio "zapadnjackim" stilom zivota. Vjera ni u malom mozgu...Da bi jedan dan, nakon zavrsenog studija, prije doktorskog, se poceo interesirati za vjeru. Rekao sam sebi - Kur'an na njemackom, Kur'an na engleskom i Kur'an na bosanskom. Istovremeno citao -s jednog, na drugi, pa na teci - i uporedjivao. Otprilike mjesec dana intenzivno tabirio i promisljao o onomebsto je citao. I slagao svoje jedinice i nule. Na kraju zatvorio sva tri i zakljucio s Jedinicom. Od tada je predani vijernik, dobar prijatelj sa svima s kojima je i prije bio, covjek koji zivi da bi ispunio ono sto sam maloprije Hadiri replicirao u vezi susreta s Bogom. Ima ogromne place, na svim poslovima na kojimabje radio, ali samo izdvaja onaj dio koji je njemu i njegovoj porodici potreban za normalan zivot (bez ikakvog luksuza), a ostatak ide potrebnima -vecinom trajnim nalogom u banci.
Nemoj me pogresno shvatiti i misliti kako ti ovom pricom zeli mijenjati tvoje ubjedjenje - ne, mozda kod tebe opet bude na kraju 0, ali ce ti pomoci da realno sagledas islam kao vjeru i da onda na tim osnovama zasnivas svoje daljnje diakusije i promisljanja sa sugovornicima.
Halali, ako je ovo malo s brda, s dola, ali pisem s tableta i s manjim, ili vecim, prekidima