Muzika dok je ezan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kikibombona

#151 Re: Muzika dok je ezan

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
U tom vaktu i tim okolnostima. Izvlacenje samo jednog ajeta iz citavog konteksta, gdje se spominju dobrocinstvo, roditelji, rodbina, bliznji, pa sve do sirotinje, je zlonamjerno. Ako nam se nalaze lijep odnos (odnosno uzvracanje jos ljepsim ophodjenjem od pruzenog) prema onima koji nas zbog vjere ne ubijaju, protjeruju, omalovazavaju,..., je sam po sebi dokaz kakav odnos treba biti prema najblizima.
Tvoji odgovori idu u prilog nekim od najjcih argumenata ateista, meni najuvjerljivijih... Kuran se bavio dnevnom politikom i aktuelnim odnosima! Kuran je knjiga regionalnog karaktera.

Valjda je Kuran za svevremenska knjiga, valjda je namijenjena za cijeli svijet!??

Sta Bog ima sagledavati i vagati, gledati da se neko ne uvrijedi, da ne odreaguje u afektu!?? :-)

Valjda je logicno da postavi zakone i pravila za sve i aj cao.

Medjutim.... Cak se bavio i Aisom i njenim navodnim nevjerstvom. Pa dajte, ljudi.... Jasno da je Muhamed pisao, manipulisao narodom.

Maloprije sam nesto vrtio i iscackao da se u Kuranu pominje 16 zivotinja. Sve redom zivotinje sa BI i Arapima itekako poznate. Ja ukucam na google 'islam o pingvinima' i nista mi nije izbacilo. :D
Kikibombona

#152 Re: Muzika dok je ezan

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
Krscani su mijenjali i "doradjivali"/"prilagodjavali" vjerozakon i praksu, tako da ti poredjenje i nije bas neko.
Pa i muslimani bi uradili isto da ti hadisi nisu napisani u vrijeme halifa ili koga vec....

Krscane je kostalo zato sto u vrijeme nastanka nisu imali politicku moc. Bili su ilegala. Zato je mnogo toga izgubljeno, iskrivljeno.... Meni je fascinantno da je krscanstvo uopste opstalo.

Da je islam bio u ilegali, kakav bi buckuris onda bio. Al imali su politicku moc, bili jaki, pa su mogli dosta toga sacuvati u izvornom obliku.
salik79

#153 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

HadiRa wrote:
Kikibombona wrote:

Pa vidi krscane dragi Salik! :-)

Da ih Isus moze vidjeti, rekao bi, ko su ovi ljudi i sta ovo oni rade! :D

Pa sam islam zagovara da je krscanstvo iskrivljeno..... Valjda su po islamu prvi krscani klanjali, ukljucujuci i Isusa?

Kako god, nema sumnje da se krscanska molitva razlikuje od one koju je upraznjavao Isus i prvi krscani....
ima u ovome istine..

ali, sta li nam kazuje cinjenica, da ce u Dzennetu biti i jevreja i krscana .. bez obzira na nacin na koji se mole ? :-D

قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

Reci:" Ja sam samo covjek kao i vi i meni se objavljuje da je vas Bog jedan jedini Bog. Ko se nada susretu sa svojim Gospodarom, neka dobra djela cini i nikoga drugog ne pridruzuje u sluzbovanju (obozavanju) svome (svoga) Gospodaru(a).
HadiRa

#154 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

Kikibombona wrote:
Pa i muslimani bi uradili isto da ti hadisi nisu napisani u vrijeme halifa ili koga vec....

pravi vjernici nikada ne bi to uradili, jer kod njih postoji nesto sto se zove -svetinja- .. i sto im je draze i od samog sopstevnog zivota :-D
HadiRa

#155 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

salik79 wrote:
HadiRa wrote:
Kikibombona wrote:

Pa vidi krscane dragi Salik! :-)

Da ih Isus moze vidjeti, rekao bi, ko su ovi ljudi i sta ovo oni rade! :D

Pa sam islam zagovara da je krscanstvo iskrivljeno..... Valjda su po islamu prvi krscani klanjali, ukljucujuci i Isusa?

Kako god, nema sumnje da se krscanska molitva razlikuje od one koju je upraznjavao Isus i prvi krscani....
ima u ovome istine..

ali, sta li nam kazuje cinjenica, da ce u Dzennetu biti i jevreja i krscana .. bez obzira na nacin na koji se mole ? :-D

قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

Reci:" Ja sam samo covjek kao i vi i meni se objavljuje da je vas Bog jedan jedini Bog. Ko se nada susretu sa svojim Gospodarom, neka dobra djela cini i nikoga drugog ne pridruzuje u sluzbovanju (obozavanju) svome (svoga) Gospodaru(a).

e bravo salik !

vidis, ovo bi se moglo nazvati nultom tackom vjerovanja..

sta znam ja, ali ljudi su cudni.. nekako se odmah uznemire, kad im se pomene ili priprijeti Bozijom kaznom, medjutim, Uzviseni Allah se zakleo da je Njegov oprost veci od Njegove srdzbe..

mozda debelo grijesim, ali po meni je klasicna arogancija oblikovati Boga po svojim uzusima.. i insane koje je On odabrao za Prvake. :-D
prenosnik

#156 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

Istetoviras Selmu i koga briga gdje ces, s kim ces, sta ces...
:D-moze li se dzinn zaljubiti u zenu
-neprijatelj zaceca
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:21, edited 1 time in total.
HadiRa

#157 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
HadiRa wrote:
mozda debelo grijesim, ali po meni je klasicna arogancija oblikovati Boga po svojim uzusima.. i insane koje je On odabrao za Prvake. :-D
a po cijim ga ti oblikujes?

o pa djes prenosnik :-D

pa jednom sam ti odgovorila na nesta slicno .. ja to po Dusi i iz Duse tabirim :D
prenosnik

#158 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

HadiRa wrote: o pa djes prenosnik :-D

pa jednom sam ti odgovorila na nesta slicno .. ja to po Dusi i iz Duse tabirim :D
djes, hadira ;)

pusti mistiku. cak je i salik prilicno direktno priznao da od hadisa bira one koji su po njegovim uzusima (nefsu, dusi, pameti), a ostale odbacuje. je li i ti po svojim uzusima i pameti oblikujes boga?
L u c i f e r

#159 Re: Muzika dok je ezan

Post by L u c i f e r »

po dusi i iz duse tj

sto je babi milo

to joj se i snilo
HadiRa

#160 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
HadiRa wrote: o pa djes prenosnik :-D

djes, hadira ;)

pusti mistiku. cak je i salik prilicno direktno priznao da od hadisa bira one koji su po njegovim uzusima (nefsu, dusi, pameti), a ostale odbacuje. je li i ti po svojim uzusima i pameti oblikujes boga?
ama prenosnik, lahko ti je to znati

samo ukljucis one radio-talase u srcu, i to ti je to..

Bog je u tebi, u tvom srcu.. moras ga moci videjti.

zapravo, samo ako to iskreno zelis. :D
HadiRa

#161 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

L u c i f e r wrote:po dusi i iz duse tj

sto je babi milo

to joj se i snilo

haha, morebit i dedo Lucifer sanja cudne snove :-)
Kikibombona

#162 Re: Muzika dok je ezan

Post by Kikibombona »

HadiRa wrote:
Kikibombona wrote:

pravi vjernici nikada ne bi to uradili, jer kod njih postoji nesto sto se zove -svetinja- .. i sto im je draze i od samog sopstevnog zivota :-D
Malo je pravih vjernika, uvijek ih je bilo malo....

Evo i ove vjernici koje poznajem, svi ce radije sa mnom na vopi nego u dzamiju, a uvrijedili bi se da im kazes da nisu muslimani. :D Al to ne smatram losim, naprotiv.... Ljudi su iz vjere uzeli koliko im treba, da si malo olaksaju ovozemaljski zivot. Od takvih vjernika, kakvi su prijatelji na koje mislim, nikoga glava nece zaboliti, nikome nista nece nametiti, nikoga na vjeru prisiljavati.

Muslimani su islam iskrivili cim ima toliko sekti i cim mi ne znamo koja je prva. Nemamo blage veze koju bi sektu sada Muhamed podrzao.... mozda ne bi nijednu!??
prenosnik

#163 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

Evo i ove vjernici koje poznajem, svi ce radije sa mnom na vopi nego u dzamiju, a uvrijedili bi se da im kazes da nisu muslimani. :D Al to ne smatram losim, naprotiv.... Ljudi su iz vjere uzeli koliko im treba, da si malo olaksaju ovozemaljski zivot. Od takvih vjernika, kakvi su prijatelji na koje mislim, nikoga glava nece zaboliti, nikome nista nece nametiti, nikoga na vjeru prisiljavati.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:22, edited 1 time in total.
HadiRa

#164 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

Kikibombona wrote:
HadiRa wrote:
Kikibombona wrote:

Malo je pravih vjernika, uvijek ih je bilo malo....

Muslimani su islam iskrivili cim ima toliko sekti i cim mi ne znamo koja je prva. Nemamo blage veze koju bi sektu sada Muhamed podrzao.... mozda ne bi nijednu!??

o dabome da bi Muhammed a.s. danas podrzao neke insane.. jos kako

ali ih je vrlo, vrlo malo.. na sveopstu zalost :-D
prenosnik

#165 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

L u c i f e r

#166 Re: Muzika dok je ezan

Post by L u c i f e r »

HadiRa wrote:
L u c i f e r wrote:po dusi i iz duse tj

sto je babi milo

to joj se i snilo

haha, morebit i dedo Lucifer sanja cudne snove :-)
uglavnom brezobrazne :oops:
HadiRa

#167 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
HadiRa wrote: ama prenosnik, lahko ti je to znati

samo ukljucis one radio-talase u srcu, i to ti je to..

Bog je u tebi, u tvom srcu.. moras ga moci videjti.

zapravo, samo ako to iskreno zelis. :D
nije u vrijeme poslanika postojao radio bir, tako da je to bid'a :p

nego, rekoh da pustis mistiku. mozes li? po cijim ti uzusima oblikujes boga? dusa sa velikim D nije odgovor, nego izbjegavanje odgovora.

ama, kako da nije postojao radio bir u tadasnje vrijeme, kad je postojao i prije triliona godina :D

medjutim, Poslanik a.s. je slusao radio Dzibril, bez da je igdje ukljucio u steckdozu, jel tako :D

i sto si vise navalio da upoznas "mog" Boga, jel ? :D
salik79

#168 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:
U tom vaktu i tim okolnostima. Izvlacenje samo jednog ajeta iz citavog konteksta, gdje se spominju dobrocinstvo, roditelji, rodbina, bliznji, pa sve do sirotinje, je zlonamjerno. Ako nam se nalaze lijep odnos (odnosno uzvracanje jos ljepsim ophodjenjem od pruzenog) prema onima koji nas zbog vjere ne ubijaju, protjeruju, omalovazavaju,..., je sam po sebi dokaz kakav odnos treba biti prema najblizima.
Tvoji odgovori idu u prilog nekim od najjcih argumenata ateista, meni najuvjerljivijih... Kuran se bavio dnevnom politikom i aktuelnim odnosima! Kuran je knjiga regionalnog karaktera.

Valjda je Kuran za svevremenska knjiga, valjda je namijenjena za cijeli svijet!??

Sta Bog ima sagledavati i vagati, gledati da se neko ne uvrijedi, da ne odreaguje u afektu!?? :-)

Valjda je logicno da postavi zakone i pravila za sve i aj cao.

Medjutim.... Cak se bavio i Aisom i njenim navodnim nevjerstvom. Pa dajte, ljudi.... Jasno da je Muhamed pisao, manipulisao narodom.

Maloprije sam nesto vrtio i iscackao da se u Kuranu pominje 16 zivotinja. Sve redom zivotinje sa BI i Arapima itekako poznate. Ja ukucam na google 'islam o pingvinima' i nista mi nije izbacilo. :D
Kiki, moze li jedan najiskreniji savjet tebi, kao mom forumskom drugu?! ;-) Uzmi nekada sam, sasvim neopterecen bilo cime, Kur'an na Bosanskom (preporucio bih razlicite prijevode - Korkut, Mlivo, Karic) i ako jos kojim jezikom vladas i te prijevode. Onda se udubi u iscitavanje ajeta i, po mogucnosti, komentara na ajete. Tako ces upotpuniti sliku, a ne furati rekla-kazala logiku. Ovo ti govorim jer mislim da si pametan i ok momak, ali pogresno informiran (jer stices pojam o islamu preko muslimana, koji nisu savrseni - jbg). Primjer ti dajem u jednom mom prijatelju koji je rodjen i odrastao u Njemackoj. Brilijatan um, uvijek medju najboljim ucenicima i studentima. Doktorirao informatiku, doskora bio na Institutu za seizmologiju pri ETH ZUERICH angaziran, odskora dobio bolju ponudu i presao u neku programersku firmu (vezano za bankarske software - ako se dobro sjecam nesto oko bit - coina). Davno nekad bio i glavna faca u Sony-Erricssonu za tehnicka pitanja, u Irskoj. Ukratko, covjek kojem je sve u zivotu ili 1, ili 0 :-D Drustvo mu bili pretezno Njemci. Zivio "zapadnjackim" stilom zivota. Vjera ni u malom mozgu...Da bi jedan dan, nakon zavrsenog studija, prije doktorskog, se poceo interesirati za vjeru. Rekao sam sebi - Kur'an na njemackom, Kur'an na engleskom i Kur'an na bosanskom. Istovremeno citao -s jednog, na drugi, pa na teci - i uporedjivao. Otprilike mjesec dana intenzivno tabirio i promisljao o onomebsto je citao. I slagao svoje jedinice i nule. Na kraju zatvorio sva tri i zakljucio s Jedinicom. Od tada je predani vijernik, dobar prijatelj sa svima s kojima je i prije bio, covjek koji zivi da bi ispunio ono sto sam maloprije Hadiri replicirao u vezi susreta s Bogom. Ima ogromne place, na svim poslovima na kojimabje radio, ali samo izdvaja onaj dio koji je njemu i njegovoj porodici potreban za normalan zivot (bez ikakvog luksuza), a ostatak ide potrebnima -vecinom trajnim nalogom u banci.

Nemoj me pogresno shvatiti i misliti kako ti ovom pricom zeli mijenjati tvoje ubjedjenje - ne, mozda kod tebe opet bude na kraju 0, ali ce ti pomoci da realno sagledas islam kao vjeru i da onda na tim osnovama zasnivas svoje daljnje diakusije i promisljanja sa sugovornicima.

Halali, ako je ovo malo s brda, s dola, ali pisem s tableta i s manjim, ili vecim, prekidima :D
Last edited by salik79 on 23/02/2015 22:22, edited 3 times in total.
HadiRa

#169 Re: Muzika dok je ezan

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
HadiRa wrote: o dabome da bi Muhammed a.s. danas podrzao neke insane.. jos kako

ali ih je vrlo, vrlo malo.. na sveopstu zalost :-D
one o kojim ti po svojoj pameti imas visoko misljenje? :P
a ovaj cu ti ad hominem previdjeti, zato jer sam to ja - HadiRa , okej :D
prenosnik

#170 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

prenosnik

#171 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

Kikibombona

#172 Re: Muzika dok je ezan

Post by Kikibombona »

Dobro, Salik, hajde da zavrsimo sa pricom na ovoj temi, sve smo rekli. :)

Procitat cu valjda nekad u cjelosti....

Selam!
prenosnik

#173 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

salik79 wrote:
Kiki, moze li jedan najiskreniji savjet tebi, kao mom forumskom drugu?! ;-) Uzmi nekada sam, sasvim neopterecen bilo cime, Kur'an na Bosanskom (preporucio bih razlicite prijevode - Korkut, Mlivo, Karic) i ako jos kojim jezikom vladas i te prijevode. Onda se udubi u iscitavanje ajeta i, po mogucnosti, komentara na ajete. Tako ces upotpuniti sliku, a ne furati rekla-kazala logiku. Ovo ti govorim jer mislim da si pametan i ok momak, ali pogresno informiran (jer stices pojam o islamu preko muslimana, koji nisu savrseni - jbg). Primjer ti dajem u jednom mom prijatelju koji je rodjen i odrastao u Njemackoj. Brilijatan um, uvijek medju najboljim ucenicima i studentima. Doktorirao informatiku, doskora bio na Institutu za seizmologiju pri ETH ZUERICH angaziran, odskora dobio bolju ponudu i presao u neku programersku firmu (vezano za bankarske software - ako se dobro sjecam nesto oko bit - coina). Davno nekad bio i glavna faca u Sony-Erricssonu za tehnicka pitanja, u Irskoj. Ukratko, covjek kojem je sve u zivotu ili 1, ili 0 :-D Drustvo mu bili pretezno Njemci. Zivio "zapadnjackim" stilom zivota. Vjera ni u malom mozgu...Da bi jedan dan, nakon zavrsenog studija, prije doktorskog, se poceo interesirati za vjeru. Rekao sam sebi - Kur'an na njemackom, Kur'an na engleskom i Kur'an na bosanskom. Istovremeno citao -s jednog, na drugi, pa na teci - i uporedjivao. Otprilike mjesec dana intenzivno tabirio i promisljao o onomebsto je citao. I slagao svoje jedinice i nule. Na kraju zatvorio sva tri i zakljucio s Jedinicom. Od tada je predani vijernik, dobar prijatelj sa svima s kojima je i prije bio, covjek koji zivi da bi ispunio ono sto sam maloprije Hadiri replicirao u vezi susreta s Bogom. Ima ogromne place, na svim poslovima na kojimabje radio, ali samo izdvaja onaj dio koji je njemu i njegovoj porodici potreban za normalan zivot (bez ikakvog luksuza), a ostatak ide potrebnima -vecinom trajnim nalogom u banci.

Nemoj me pogresno shvatiti i misliti kako ti ovom pricom zeli mijenjati tvoje ubjedjenje - ne, mozda kod tebe opet bude na kraju 0, ali ce ti pomoci da realno sagledas islam kao vjeru i da onda na tim osnovama zasnivas svoje daljnje diakusije i promisljanja sa sugovornicima.

Halali, ako je ovo malo s brda, s dola, ali pisem s tableta i s manjim, ili vecim, prekidima :D
ih, nije to nista

http://saff.ba/jevrej-iz-izraela-presao ... OubA3w7zLV
nasa

#174 Re: Muzika dok je ezan

Post by nasa »

Dobri ste :D
Francuz k'o da je Englez pita jehovnog svjedoka zar Kur'an nije savrsena uputa :D

@kiki, takvom analogijom ja bih se trebala zamarati sa svim preostalim religijama odnosno pripadnicima istih jer mahom nije da bas sipaju poeziju o muslimanima, hajde kako god, ti znas najbolje sto nesto radis...
salik79

#175 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:Dobro, Salik, hajde da zavrsimo sa pricom na ovoj temi, sve smo rekli. :)

Procitat cu valjda nekad u cjelosti....

Selam!

Alejkumu selam! Nisam ni mislio odmah :-D Nekada, kada osjetis da te to i stvarno zanima, a ne budes imao previse obaveza :)
Post Reply