Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.salik79 wrote:JanuaryJones wrote:http://www.vkbi.ba/index.php?option=com ... &Itemid=69salik79 wrote:
Gdje to pise?!
Moze li citat da ne citam sada sve, nisam bas u prilici?
Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
- JanuaryJones
#151 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
- salik79
#152 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Mislio sam vise za neki zakonski, ili podzakonski akt...pravilnik?!supercali wrote:pitaj gurua koji je to nametnuo gdje pisesalik79 wrote:
Gdje to pise?!
muhamed filipovic
- JanuaryJones
#153 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Pročitaj Deklaraciju sa prvog Bošnjačkog Sabora.salik79 wrote:Mislio sam vise za neki zakonski, ili podzakonski akt...pravilnik?!supercali wrote:pitaj gurua koji je to nametnuo gdje pisesalik79 wrote:
Gdje to pise?!
muhamed filipovic
- joint union
#154 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
zato sam i stavio "danas izjasnjavaju" znajuci da ces se uhvatiti za jukica i co. Koja je onda razlika izmedju bosanca i bosnjaka i kako se te odrednice prevode na npr engleski jezik?salik79 wrote:joint union wrote:Ti znas nekog bosnjaka pravoslavca ili katolika da se tako izjasnjva danas? Daj jednog.salik79 wrote:
Gdje to pise?!
Znam i znao sam, cak i za vrijeme studija u Njemackoj upoznao, koji su za sebe tvrdili da su Bosnjaci (ne Bosanci, nego Bosnjaci). To jeste cudno, u ovom cudnom vaktu, a trebalo bi biti nesto najnormalnije. Fra Andjeo Zvizdovic, Ivan Frano Jukic i mnogi drugi su, ne tako davno, bili gorljivi borci za Bosnu, Bosnjastvo i Bosanski jezik.
P.s. Upravo mi nesto naumpade - cini mi se da se Simo Esic izjasnjava kao Bosnjak.
- supercali
#155 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
zali boze u sta si protracio tih 50 i kusur godina ondaPapakizSarajeva wrote:
Decko, meni je preko 50 godina i nemoj se na taj balavunderski nacin zajebavati sa mnom ...
i pitate se kakva je omladina danas?
pa dovoljno je vidjeti kakvi su ovi 50+ tako da je omladina zlatna kakvi ste vi
- supercali
#156 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
samo mi reci je li to prije onog bosnjackog sabora ili kasnijehadzun wrote:ako kemo misli da je to bolje za njegovo dijete..pozdravljam!
ako neko misli da je bošnjak izmišljena kategorija, evo slike sa Sarajevske Katedrale...i takve pozdravljam
- Dozer
#157 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.
Ethnicity - etnicitet, narod
Citizenship - drzavljanstvo
Nationality - nacionalnost, nacija, pripadnost drzavi, ili pripadnost narodu u drzavnoom smislu.
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.
Nationality - nacionalnost, nacija, pripadnost drzavi, ili pripadnost narodu u drzavnoom smislu.
- York Light 100`s
#158 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Oni su možda vratili ime Bošnjak i time postalo ekskluzivno za muslimane u BiH ali to ne znači da je to bilo uvjek ekskluzivno za muslimane u BiH pa da im je sada vraćenoJanuaryJones wrote:Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
- salik79
#159 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
JanuaryJones wrote: Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
Muslimani, sa velikim M, uopce nije podrazumijevalo vjersku pripadnost. Namenuti naziv za narod, podmetnut kao trojanski konj, a ujedno i znak dobre volje, kvazi da nam se prizna bilo kakva pripadnost mimo dvije odrednice (kasnije je uvedena i treca), a sve u cilju negacije Bosnjaka kao nacije. A zatiranje Bosnjacke nacije i cjepkanje prema vjerskoj pripadnosti je krenulo dosta ranije - na sta su jos tada ukazivali veliki Bosnjaci, koje sam spomenuo u jednom od prethodnih upisa - dakle nikakvog uticaja na to nije mogao imati ni Muhamed Filipovic, niti bilo ko drugi te famozne 93. godine.
- JanuaryJones
#160 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ja to znam, kopiram sa vkbi liku kojem je mrsko čitati.York Light 100`s wrote:Oni su možda vratili ime Bošnjak i time postalo ekskluzivno za muslimane u BiH ali to ne znači da je to bilo uvjek ekskluzivno za muslimane u BiH pa da im je sada vraćenoJanuaryJones wrote:Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
- joint union
#161 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Razlika derasticna.Dozer wrote:Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.
i ovolika dreka oko toga jel' c ili n. E ovo samo kod nas moze.
a srbin i srbijanac?
- JanuaryJones
#162 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Wtf? Koje vjere života ti mogu biti Muslimani?salik79 wrote:JanuaryJones wrote: Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
Muslimani, sa velikim M, uopce nije podrazumijevalo vjersku pripadnost. Namenuti naziv za narod, podmetnut kao trojanski konj, a ujedno i znak dobre volje, kvazi da nam se prizna bilo kakva pripadnost mimo dvije odrednice (kasnije je uvedena i treca), a sve u cilju negacije Bosnjaka kao nacije. A zatiranje Bosnjacke nacije i cjepkanje prema vjerskoj pripadnosti je krenulo dosta ranije - na sta su jos tada ukazivali veliki Bosnjaci, koje sam spomenuo u jednom od prethodnih upisa - dakle nikakvog uticaja na to nije mogao imati ni Muhamed Filipovic, niti bilo ko drugi te famozne 93. godine.
- JanuaryJones
#163 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Srbijanac je svako ko živi u Srbiji, ma koje vjere i narodnosti bio. Srbi su ekskluzivno pravoslavci.joint union wrote:Razlika derasticna.Dozer wrote:Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.
Nationality - nacionalnost, nacija, pripadnost drzavi, ili pripadnost narodu u drzavnoom smislu.![]()
a srbin i srbijanac?
- Dozer
#164 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ne da Bosnjak nije bio naziv za BH muslimane, nego muslimana u BiH nije ni bilo dok ne dodjose Osmanlije, a onda su oni stare Bosnjane preimenovali u pogrdne Bosnjake, ali cak ni tada to nije bio naziv za novonastalu vjersku skupinu, nego opet za sve stanovnike tadasnje Bosne (Hercegovine nije bilo tad ni na mapi).
Dakle, Alija i SDA su 93 napravili takvu medvjedju uslugu BH muslimanima da se to vise nikada nece moci ispraviti.
Da sve bude tragikomicnije, taj isti Alija je u svojim zadnjim bolnickim danima svom narodu poslao poruku - "moramo biti sto vise Bosanci, jer samo ce to sacuvati ovu zemlju".
Ovaj snimak je bio na YT, a i na nekim ovdje temama, pa kome nije mrsko traziti, neka trazi.
Dakle, Alija i SDA su 93 napravili takvu medvjedju uslugu BH muslimanima da se to vise nikada nece moci ispraviti.
Da sve bude tragikomicnije, taj isti Alija je u svojim zadnjim bolnickim danima svom narodu poslao poruku - "moramo biti sto vise Bosanci, jer samo ce to sacuvati ovu zemlju".
Ovaj snimak je bio na YT, a i na nekim ovdje temama, pa kome nije mrsko traziti, neka trazi.
-
PeppermintSA
#165 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Islam je ubjedljivo, ali ubjedljivo najveća i najizraženija karakteristika bošnjačke nacije. Većina ostalih karakteristika su u domenu mitomanije, htjeli mi to priznati ili ne. Zato se i na silu pokušava forsirati priča o srednjojvjekovnoj Bosni iako među Bošnjacima ne postoji kolektivno sjećanje na predosmanlijsku Bosnu.salik79 wrote:JanuaryJones wrote: Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
- joint union
#166 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
tj, bosanac je svako ko zivi u bosni, ma koje vjere i narodnosti bio. Bosnjaci su ekskluzivno muslimani. Jel to?JanuaryJones wrote:Srbijanac je svako ko živi u Srbiji, ma koje vjere i narodnosti bio. Srbi su ekskluzivno pravoslavci.joint union wrote:Razlika derasticna.Dozer wrote:Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.
Nationality - nacionalnost, nacija, pripadnost drzavi, ili pripadnost narodu u drzavnoom smislu.![]()
a srbin i srbijanac?
- salik79
#167 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Prije tog famoznog velikog M su mogli biti iskljucivo Srbi, Hrvati, ili neopredjeljeni. Ima li ti i u tome nesto cudno?JanuaryJones wrote:Wtf? Koje vjere života ti mogu biti Muslimani?salik79 wrote:JanuaryJones wrote: Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
- PapakizSarajeva
#168 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Pa recimo to ovako, nisam ja promjenio svoje musliman u Bosnjak ... To mi natureno od strane Alije, a debelo potvrdjeno Radovanovim gelerima u obje noge koje i sada nosim, snajperskim hicima i haubickim i minobacackim granatama po Sarajevu, pepelom zapaljene Vjecnice koji mi je padao po avliji, a ja ga gledao i plakao, odnosno Praljkovim rusenjem starog mosta u Mostaru. Ne daj Boze da sam kojim slucajem, ni kao BH musliman ni kao Bosnjak, a ni kao Bosanac zaglavio u Keratermu ili Heliodromu. Ne smatram Bosnjastvo ekskluzivitetom BH muslimana, a tako ga predstavljaju bosnjacke elite i kao takvog su ga oni plasirali drugim narodima u BiH. Isto tako ne smatram da izjasnjavanje samo Bosnjaka, kao Bosanaca moze da nam obezbijedi bolji, ljepsi, ugodniji zivot ...breuer wrote:PapakizSarajeva wrote:Decko, meni je preko 50 godina i nemoj se na taj balavunderski nacin zajebavati sa mnom ...
Pa ako ti je 50, dakle, otprilike oko tridesete
Samo neka zajednicki izabrana odrednica nacije (moze i Bosanac, ako to drugi prihvataju), opsteprihvatljiva za sve gradjane u BiH vodi napretku i pomirenju ...
- joint union
#169 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
PapakizSarajeva wrote:Pa recimo to ovako, nisam ja promjenio svoje musliman u Bosnjak ... To mi natureno od strane Alije, a debelo potvrdjeno Radovanovim gelerima u obje noge koje i sada nosim, snajperskim hicima i haubickim i minobacackim granatama po Sarajevu, pepelom zapaljene Vjecnice koji mi je padao po avliji, a ja ga gledao i plakao, odnosno Praljkovim rusenjem starog mosta u Mostaru. Ne daj Boze da sam kojim slucajem, ni kao BH musliman ni kao Bosnjak, a ni kao Bosanac zaglavio u Keratermu ili Heliodromu. Ne smatram Bosnjastvo ekskluzivitetom BH muslimana, a tako ga predstavljaju bosnjacke elite i kao takvog su ga oni plasirali drugim narodima u BiH. Isto tako ne smatram da izjasnjavanje samo Bosnjaka, kao Bosanaca moze da nam obezbijedi bolji, ljepsi, ugodniji zivot ...breuer wrote:PapakizSarajeva wrote:Decko, meni je preko 50 godina i nemoj se na taj balavunderski nacin zajebavati sa mnom ...
Pa ako ti je 50, dakle, otprilike oko tridesete
Samo neka zajednicki izabrana odrednica nacije (moze i Bosanac, ako to drugi prihvataju), opsteprihvatljiva za sve gradjane u BiH vodi napretku i pomirenju ...
- House
- House
#171 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Dozer wrote:Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.
Bosniak
Last edited by House on 20/01/2015 23:22, edited 1 time in total.
- Dozer
#172 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Upravo tako. I samo nemoj krenuti s pricom da u Srbiji sebe ljudi tako ne nazivaju jer to je toliki supljak.... ja cu te sad odvesti u BG, NS, ili nesto manje poput Loznice recimo, i ljudi ce ti se na takve nebuloze samo nasmijati i ponosno reci da oni jesu Srbijanci, a da je to Srbi u nacionalnom smislu samo novokomponiovana fasisticka budalastina.joint union wrote: tj, bosanac je svako ko zivi u bosni, ma koje vjere i narodnosti bio. Bosnjaci su ekskluzivno muslimani. Jel to?
Last edited by Dozer on 21/01/2015 11:33, edited 2 times in total.
-
Pjanic15
#173 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
U ovoj zemlji se odavno zloupotrebljavaju etnije. Imaš onih ljudi kojima ne predstavljaju nikakav problem ni ti osnova za bilo šta, dok ima onih koji stvaraju od njih problem i temelje se isključivo na istim. Etnija bošnjak, srbin, hrvat je samo jedna u nizu etnija, problem su oni koji nameću jednu nad drugom, ili je nameću iznad nacionalnosti. Najbolji primjer zloupotrebe etnije, tačnije bošnjaka jeste Karadžić u videu ispod, treba biti razuman i zapitati se zašto bi jedan krvnik bošnjaka i ove zemlje "glumatao" sa ovim, te ima li razlike u retorici o bošnjaštvu sa onim koji ga zagovaraju, tačnije nameću iznad drugih etnija. Jasno od kolike je važnosti da bošnjaci padnu na podmetanja o etničnosti nad nacionalnosti, na podjele, na bitnost vlastitog interesa etnije nego države i nacije.
http://youtu.be/kwExGkKzo1k?t=44s
http://youtu.be/kwExGkKzo1k?t=44s
- York Light 100`s
#174 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
A šta je sa Hrvatima?JanuaryJones wrote:Srbijanac je svako ko živi u Srbiji, ma koje vjere i narodnosti bio. Srbi su ekskluzivno pravoslavci.joint union wrote:Razlika derasticna.Dozer wrote:Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.
a srbin i srbijanac?
Ako su katolici iz Bosne ekskluzivno Hrvati šta je onda npr. Ibrica Jusić?
Gdje se tu pravi razlika kao kod Srbina i Srbijanca u tvom primjeru?
- House
#175 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
lock temu
Kemo se osramotio i kraj priče
Kemo se osramotio i kraj priče