Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post Reply
JanuaryJones

#151 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

salik79 wrote:
JanuaryJones wrote:
salik79 wrote:
Gdje to pise?!
http://www.vkbi.ba/index.php?option=com ... &Itemid=69

Moze li citat da ne citam sada sve, nisam bas u prilici?
Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
salik79

#152 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by salik79 »

supercali wrote:
salik79 wrote:

Gdje to pise?!
pitaj gurua koji je to nametnuo gdje pise
muhamed filipovic
Mislio sam vise za neki zakonski, ili podzakonski akt...pravilnik?!
JanuaryJones

#153 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

salik79 wrote:
supercali wrote:
salik79 wrote:

Gdje to pise?!
pitaj gurua koji je to nametnuo gdje pise
muhamed filipovic
Mislio sam vise za neki zakonski, ili podzakonski akt...pravilnik?!
Pročitaj Deklaraciju sa prvog Bošnjačkog Sabora.
joint union

#154 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by joint union »

salik79 wrote:
joint union wrote:
salik79 wrote:
Gdje to pise?!
Ti znas nekog bosnjaka pravoslavca ili katolika da se tako izjasnjva danas? Daj jednog.

Znam i znao sam, cak i za vrijeme studija u Njemackoj upoznao, koji su za sebe tvrdili da su Bosnjaci (ne Bosanci, nego Bosnjaci). To jeste cudno, u ovom cudnom vaktu, a trebalo bi biti nesto najnormalnije. Fra Andjeo Zvizdovic, Ivan Frano Jukic i mnogi drugi su, ne tako davno, bili gorljivi borci za Bosnu, Bosnjastvo i Bosanski jezik.

P.s. Upravo mi nesto naumpade - cini mi se da se Simo Esic izjasnjava kao Bosnjak.
zato sam i stavio "danas izjasnjavaju" znajuci da ces se uhvatiti za jukica i co. Koja je onda razlika izmedju bosanca i bosnjaka i kako se te odrednice prevode na npr engleski jezik?
supercali

#155 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by supercali »

PapakizSarajeva wrote:
Decko, meni je preko 50 godina i nemoj se na taj balavunderski nacin zajebavati sa mnom ...
zali boze u sta si protracio tih 50 i kusur godina onda
i pitate se kakva je omladina danas?
pa dovoljno je vidjeti kakvi su ovi 50+ tako da je omladina zlatna kakvi ste vi
supercali

#156 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by supercali »

hadzun wrote:ako kemo misli da je to bolje za njegovo dijete..pozdravljam!
ako neko misli da je bošnjak izmišljena kategorija, evo slike sa Sarajevske Katedrale...i takve pozdravljam
Image
samo mi reci je li to prije onog bosnjackog sabora ili kasnije
Dozer

#157 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.

Ethnicity - etnicitet, narod
Citizenship - drzavljanstvo
Nationality - nacionalnost, nacija, pripadnost drzavi, ili pripadnost narodu u drzavnoom smislu.
York Light 100`s

#158 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by York Light 100`s »

JanuaryJones wrote:Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
Oni su možda vratili ime Bošnjak i time postalo ekskluzivno za muslimane u BiH ali to ne znači da je to bilo uvjek ekskluzivno za muslimane u BiH pa da im je sada vraćeno :-)
salik79

#159 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by salik79 »

JanuaryJones wrote: Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.

Muslimani, sa velikim M, uopce nije podrazumijevalo vjersku pripadnost. Namenuti naziv za narod, podmetnut kao trojanski konj, a ujedno i znak dobre volje, kvazi da nam se prizna bilo kakva pripadnost mimo dvije odrednice (kasnije je uvedena i treca), a sve u cilju negacije Bosnjaka kao nacije. A zatiranje Bosnjacke nacije i cjepkanje prema vjerskoj pripadnosti je krenulo dosta ranije - na sta su jos tada ukazivali veliki Bosnjaci, koje sam spomenuo u jednom od prethodnih upisa - dakle nikakvog uticaja na to nije mogao imati ni Muhamed Filipovic, niti bilo ko drugi te famozne 93. godine.
JanuaryJones

#160 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

York Light 100`s wrote:
JanuaryJones wrote:Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
Oni su možda vratili ime Bošnjak i time postalo ekskluzivno za muslimane u BiH ali to ne znači da je to bilo uvjek ekskluzivno za muslimane u BiH pa da im je sada vraćeno :-)
Ja to znam, kopiram sa vkbi liku kojem je mrsko čitati.
joint union

#161 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by joint union »

Dozer wrote:Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.

Nationality - nacionalnost, nacija, pripadnost drzavi, ili pripadnost narodu u drzavnoom smislu.
Razlika derasticna. ;-)
i ovolika dreka oko toga jel' c ili n. E ovo samo kod nas moze.
a srbin i srbijanac?
JanuaryJones

#162 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

salik79 wrote:
JanuaryJones wrote: Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.

Muslimani, sa velikim M, uopce nije podrazumijevalo vjersku pripadnost. Namenuti naziv za narod, podmetnut kao trojanski konj, a ujedno i znak dobre volje, kvazi da nam se prizna bilo kakva pripadnost mimo dvije odrednice (kasnije je uvedena i treca), a sve u cilju negacije Bosnjaka kao nacije. A zatiranje Bosnjacke nacije i cjepkanje prema vjerskoj pripadnosti je krenulo dosta ranije - na sta su jos tada ukazivali veliki Bosnjaci, koje sam spomenuo u jednom od prethodnih upisa - dakle nikakvog uticaja na to nije mogao imati ni Muhamed Filipovic, niti bilo ko drugi te famozne 93. godine.
Wtf? Koje vjere života ti mogu biti Muslimani?
JanuaryJones

#163 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

joint union wrote:
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.

Razlika derasticna. ;-)
a srbin i srbijanac?
Srbijanac je svako ko živi u Srbiji, ma koje vjere i narodnosti bio. Srbi su ekskluzivno pravoslavci.
Dozer

#164 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Ne da Bosnjak nije bio naziv za BH muslimane, nego muslimana u BiH nije ni bilo dok ne dodjose Osmanlije, a onda su oni stare Bosnjane preimenovali u pogrdne Bosnjake, ali cak ni tada to nije bio naziv za novonastalu vjersku skupinu, nego opet za sve stanovnike tadasnje Bosne (Hercegovine nije bilo tad ni na mapi).
Dakle, Alija i SDA su 93 napravili takvu medvjedju uslugu BH muslimanima da se to vise nikada nece moci ispraviti.
Da sve bude tragikomicnije, taj isti Alija je u svojim zadnjim bolnickim danima svom narodu poslao poruku - "moramo biti sto vise Bosanci, jer samo ce to sacuvati ovu zemlju".
Ovaj snimak je bio na YT, a i na nekim ovdje temama, pa kome nije mrsko traziti, neka trazi.
PeppermintSA

#165 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by PeppermintSA »

salik79 wrote:

Islam je ubjedljivo, ali ubjedljivo najveća i najizraženija karakteristika bošnjačke nacije. Većina ostalih karakteristika su u domenu mitomanije, htjeli mi to priznati ili ne. Zato se i na silu pokušava forsirati priča o srednjojvjekovnoj Bosni iako među Bošnjacima ne postoji kolektivno sjećanje na predosmanlijsku Bosnu.
joint union

#166 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by joint union »

JanuaryJones wrote:
joint union wrote:
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.

Razlika derasticna. ;-)
a srbin i srbijanac?
Srbijanac je svako ko živi u Srbiji, ma koje vjere i narodnosti bio. Srbi su ekskluzivno pravoslavci.
tj, bosanac je svako ko zivi u bosni, ma koje vjere i narodnosti bio. Bosnjaci su ekskluzivno muslimani. Jel to?
salik79

#167 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by salik79 »

JanuaryJones wrote:
salik79 wrote:

Wtf? Koje vjere života ti mogu biti Muslimani?
Prije tog famoznog velikog M su mogli biti iskljucivo Srbi, Hrvati, ili neopredjeljeni. Ima li ti i u tome nesto cudno?
PapakizSarajeva

#168 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by PapakizSarajeva »

breuer wrote:
PapakizSarajeva wrote:Decko, meni je preko 50 godina i nemoj se na taj balavunderski nacin zajebavati sa mnom ...

Pa ako ti je 50, dakle, otprilike oko tridesete :D
Pa recimo to ovako, nisam ja promjenio svoje musliman u Bosnjak ... To mi natureno od strane Alije, a debelo potvrdjeno Radovanovim gelerima u obje noge koje i sada nosim, snajperskim hicima i haubickim i minobacackim granatama po Sarajevu, pepelom zapaljene Vjecnice koji mi je padao po avliji, a ja ga gledao i plakao, odnosno Praljkovim rusenjem starog mosta u Mostaru. Ne daj Boze da sam kojim slucajem, ni kao BH musliman ni kao Bosnjak, a ni kao Bosanac zaglavio u Keratermu ili Heliodromu. Ne smatram Bosnjastvo ekskluzivitetom BH muslimana, a tako ga predstavljaju bosnjacke elite i kao takvog su ga oni plasirali drugim narodima u BiH. Isto tako ne smatram da izjasnjavanje samo Bosnjaka, kao Bosanaca moze da nam obezbijedi bolji, ljepsi, ugodniji zivot ...

Samo neka zajednicki izabrana odrednica nacije (moze i Bosanac, ako to drugi prihvataju), opsteprihvatljiva za sve gradjane u BiH vodi napretku i pomirenju ...
joint union

#169 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by joint union »

PapakizSarajeva wrote:
breuer wrote:
PapakizSarajeva wrote:Decko, meni je preko 50 godina i nemoj se na taj balavunderski nacin zajebavati sa mnom ...

Pa ako ti je 50, dakle, otprilike oko tridesete :D
Pa recimo to ovako, nisam ja promjenio svoje musliman u Bosnjak ... To mi natureno od strane Alije, a debelo potvrdjeno Radovanovim gelerima u obje noge koje i sada nosim, snajperskim hicima i haubickim i minobacackim granatama po Sarajevu, pepelom zapaljene Vjecnice koji mi je padao po avliji, a ja ga gledao i plakao, odnosno Praljkovim rusenjem starog mosta u Mostaru. Ne daj Boze da sam kojim slucajem, ni kao BH musliman ni kao Bosnjak, a ni kao Bosanac zaglavio u Keratermu ili Heliodromu. Ne smatram Bosnjastvo ekskluzivitetom BH muslimana, a tako ga predstavljaju bosnjacke elite i kao takvog su ga oni plasirali drugim narodima u BiH. Isto tako ne smatram da izjasnjavanje samo Bosnjaka, kao Bosanaca moze da nam obezbijedi bolji, ljepsi, ugodniji zivot ...

Samo neka zajednicki izabrana odrednica nacije (moze i Bosanac, ako to drugi prihvataju), opsteprihvatljiva za sve gradjane u BiH vodi napretku i pomirenju ...
:thumbup:
House

#171 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by House »

Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.

Bosniak
Last edited by House on 20/01/2015 23:22, edited 1 time in total.
Dozer

#172 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

joint union wrote: tj, bosanac je svako ko zivi u bosni, ma koje vjere i narodnosti bio. Bosnjaci su ekskluzivno muslimani. Jel to?
Upravo tako. I samo nemoj krenuti s pricom da u Srbiji sebe ljudi tako ne nazivaju jer to je toliki supljak.... ja cu te sad odvesti u BG, NS, ili nesto manje poput Loznice recimo, i ljudi ce ti se na takve nebuloze samo nasmijati i ponosno reci da oni jesu Srbijanci, a da je to Srbi u nacionalnom smislu samo novokomponiovana fasisticka budalastina.
Last edited by Dozer on 21/01/2015 11:33, edited 2 times in total.
Pjanic15

#173 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

U ovoj zemlji se odavno zloupotrebljavaju etnije. Imaš onih ljudi kojima ne predstavljaju nikakav problem ni ti osnova za bilo šta, dok ima onih koji stvaraju od njih problem i temelje se isključivo na istim. Etnija bošnjak, srbin, hrvat je samo jedna u nizu etnija, problem su oni koji nameću jednu nad drugom, ili je nameću iznad nacionalnosti. Najbolji primjer zloupotrebe etnije, tačnije bošnjaka jeste Karadžić u videu ispod, treba biti razuman i zapitati se zašto bi jedan krvnik bošnjaka i ove zemlje "glumatao" sa ovim, te ima li razlike u retorici o bošnjaštvu sa onim koji ga zagovaraju, tačnije nameću iznad drugih etnija. Jasno od kolike je važnosti da bošnjaci padnu na podmetanja o etničnosti nad nacionalnosti, na podjele, na bitnost vlastitog interesa etnije nego države i nacije.

http://youtu.be/kwExGkKzo1k?t=44s
York Light 100`s

#174 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by York Light 100`s »

JanuaryJones wrote:
joint union wrote:
Bosnjak - Bosniac
Razlika ocita.

Razlika derasticna. ;-)
a srbin i srbijanac?
A šta je sa Hrvatima? :D
Ako su katolici iz Bosne ekskluzivno Hrvati šta je onda npr. Ibrica Jusić?
Gdje se tu pravi razlika kao kod Srbina i Srbijanca u tvom primjeru?
House

#175 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by House »

lock temu

Kemo se osramotio i kraj priče
Post Reply