Kikibombona wrote:m_l wrote:
Hajde de...
Nego, navedite primjere gdje su vasa prava ugrozena!
- vjerski pozdravi iako ne zna da li je covjek kojeg pozdravlja vjernik (bahatost, nekultura)
- cestitanje vjerskih priznika iako ne zna da li je covjek vjernik
- vjeronauka u skolama, razdvajanje djece (djeca vjernici uce da je lose biti nevjernik, a njihovi drugari koji ne idu na vjeronauku su svakako nevjernici)
- vjera propagira da su obicaji nevjernika losi, da su opsjednuti sejtanima, da su nemoralni, ovakvi - onakvi (na taj nacin se nevjernici cesto dehumaniziraju)
- preglasno podeseni instrumenti za pozive na molitvu (uznemiravaju i cesto bude mnoge nevjernike)
- izgradnja vjerskih objekata s ciljem zapisavanja teritorije
- portali poput saffa i vijesti ummeta koji vrijedjaju svakoga ko nije po njihovoj mjeri
- ugrozava sama cinjenica da je religija uzrok ruzne podjele medju ljudima
Ako vas nije briga sto nevjernicima nesto smeta, zasto bi nas bilo briga sto vama smetaju karikature i slicne stvari?
Volite brate zakukati..... al niposto ne volite promijeniti nesto u svojoj zajednici kako bi se svi osjecali komotnije.
-Ustvari pozdraviti nekoga je znak kulture i respekta. Iako ti ne prihvataš vjerske pozdrave to ne mora značiti da su tvoja prava ugrožena. Nije ni pomoz Bog moj pozdrav ali se ne osjećam ugroženo pozdravom. Pozdravi i ti nekoga drugi put sa "dobar dan" i vidjet ćeš da te većina neće dovesti u situaciju gdje ćeš se osjećati ugroženom već uzvratiti sa "dobar dan i tebi sine"
-Isto nema veze sa ugroženim nego je dobar gest. Bio sam u situaciji da mi je neko čestitao Božić i ja se nisam naljutio. A što bi? Zato što je prijatan? Glupost. Uzvrati sa "hvala ali ja ne slavim"
-Pa mora se objasniti djeci zašto je biti vjernik pozitivno i zašto ne dolaziti na vjeru nije pozitivno. Pa neće valjda reći hodža "Dobro je i ovako i onako, biti i vjernik i nevjernik". Ako si zaboravio i roditelji te jadne djece što ne idu na čas ne govore baš najpozitivnije o djeci što pohađaju vjeronauku
- Pa normalno da vjernici o nevjernicima imaju negativno mišljenje, šta bi ti? Da ih hvale?
-Isto je u državama poput Njemačke i Austrije gdje imaš prava kao ateista gdje su crkvena zvona veoma glasna. To je univerzalni problem. Opet nema veze sa ugroženim pravima. I nekog muslimana probude crkvena zvona pa to ne znači da su mu prava kao muslimana više ugrožena zbog toga
-Vjerski objekti su dio svakoga grada kao i opština, biblioteke, trgovine, kafići. To što ih ti ne možeš očima smisliti je tvoj problem
-E i jesi potrefio najekstremnije slučajeve. Vidiš da se i većina muslimana zajebavaju s njima
-Ko misli da je religija uzrok zlu taj živi u svijetu meda i ljubičica. Čovjek je po prirodi šupak, skoro svaki rat koji se vodio u ime religije ispostavilo se da je se radilo o zauzimanju teritorije, u vezi nafte illi drugih dobara. Da smo svi iste vjere izmislio bi se neki drugi razlog. Brat brata, od iste majke, zakolje zbog međe. Da smo svi iste vjere onda bi Čarli umjesto muslimana pravio karikaturu o kršćanu Alžircu zato što je Francuz bijel a Alžirac mrk pa eto podloge za karikaturu. Da nema religije onda bi bio razlog nešto drugo kako bi se narod primamio za rat ali to ne mjenja činjenicu da religija kao religija nije uzrok problema nego je do čovjeka i njegove pohlepe za moći
Sve što si nabrojao ne doprinosi ničemu da se ti osjećaš ugroženim, to što si ti nabrojao su stvari u tvom životu gdje te društvo tretira kao vjernika jer nisi imao hrabrosti da svojoj okolini dadneš do znanja da nisi vjernik, to je do tvoje slabosti da se otvoriš a ne do tvoje ugroženosti