Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#151 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
uglavnomja wrote:

nemoj mijesti kruske i jabuke ... rat je u ljudskoj prirodi, nazalost. samo ga je napredak civilizacije dobro skresao.

pricamo o vjeri u 21. vijeku.
o izgledu
o tome da vjeri koja trazi da se 5 puta dnevno klanja nema mjesta u radnom svijetu
da zenama u odjeci nema mjesta na javnim bazenima
o nepostojecim zenskim pravima
o vjeri koja zabranjuje obrazovanje, muziku, radio, tv ...
o vjeri koja unistava druge spomenike, stare hiljadama godina
o vjeri koja prica o ljubavi, miru ... a ubija hiljade pripadnika svoje vjere zato jer nisu dovoljno NAZADNI!
o vjeri koja licemjerno korsiti sve sto je zapad izmislio, od struje, auta, aviona, telefona, kompjutera, interneta ... do facebooka, kojeg je, gle cuda, izmislio lik koji se preziva cisto jevrejski, .
i ne smata im na tom fb pozivati na rat protiv jevreja
ne smeta im na engleskom pozivati na rat protiv amerikanac
ne smeta proklinjati sve one koji jedu svinjetinu i piju alkohol preko kompjutera koje su izmislile i napravile glave koje su jele i sunku i cirkale ...
pljuju i napadaju taj isti zapad koji je pruzio azil stotinama hiljada izbjeglica ...
itd

pricamo o tome da danas svako pita nekakvog vjerskog autoritata kako da zivi :cry: banalne gluposti. mozak iskljucen. ceka se uputstvo koje slijepo i bespogovorno slijedi. smijem li biti drug sa covjekom koji ne klanja svaka dan, inace ne pije i dobar je musliman? smije li zena sama putovati do zenice? blavblabla ... gomila idiotluka.

covjek mora biti dobro zaslijepljen pa ne vidjeti da islem ide u nazad, ogromnom brzinom, ka pecinskom dobu.
!
Sve to sto sto si nabrojao je fenomen danasnjice koji se nije desavao prije i koji se desava u manjem dijelu islamskog svijeta. Pogledaj kartu zemalja sa muslimanskom vecinom i reci iskreno na koliko procenata se desavaju ovi fenomeni. Neke zemlje su nazadovale a neke napredovale,.. ali daleko od toga da islam generalno ide unazad,...

Ustvari mi nije ni jasno kako vjera moze ici naprijed ili nazad. Ja samo vidim pojedine zemlje koje tehnoloski i po pitanju sloboda idu naprijed ili nazad.

ja ne mogu naci ni jednu zemlju koja je napredovala, a onih koje su nazadovale je previse: irak, egipat, libija, alzir, tunis, sirija ... treba li jos? u svim tim zemljama su razna ekstremna braca preuzela vlast.

cak su i afganistan i pakistan u gorem polozaju nego prije 20-ak godina.

i ne znam u kolikom dijelu svijeta se prije desavalo, znam da se desava danas u europi. a prije nije. mada sta to znaci prije? prije 700 godina? prije 1000? ili prije 30?

budine statue su postojale hiljadama godina, do nedavno. sta bi s njima?

i to je vidljivi islam. tako ga predstavljaju novi tumaci vjere i ovce koje ga bespogovorno slijede. rigidni, kruti, neobrazovani, agresivni, primitivni, glupi ... opis kozojeba
sandokann

#152 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sandokann »

Zviz wrote:
Naknada nakon posla dagpenge sto kaze, je bila 4 godina i prije godinu i kusur smanjena na dvije i opet se razmatra da se vrati na 4!

Vezano za Dr. titulu.

"For the ph.d. degree, the candidate writes a major thesis and has to defend it orally at a formal disputation. In the disputation, the candidate defends their thesis against three official opponents as well as opponents from the auditorium (ex auditorio). As opposed to the PhD/Ph.D. degree from English speaking countries, the Danish ph.d. degree does not give the owner the right to use "Dr." in front of their name.

For the higher doctorate, the candidate writes a major thesis and has to defend it orally at a formal disputation. In this disputation, the candidate (called præces) defends this thesis against two official opponents as well as opponents from the auditorium (ex auditorio)."

Sto se tice Saudiske Arabije. Hajd googlaj molim te. Sta radi Arlin covjek na kojeg je bilo pucano i Saudiskoj Arabiji, aja sef odjela dole za Arlu a sta Arla dole radi matare ti ako oni nista od njih ne uvoze? http://politiken.dk/udland/ECE2463098/d ... -i-riyadh/

Jarane Danska ima para ko koliko Saudiska pustare... Danska samo godisnje odvoji oko 4 i kusur milijadre eura za stipendije studentima. Za socijalni fond i sl. preko 60 milijadri eura. Drzava koja najvise od svih u svijetu daje treci zemljama u razvoju kad se racuna po glavi stanovnika i sl.
Naknada nakon posla je 2 godine, a ne 4. Necemo o razmatranjima, jer su to ipak razmatranja.

Doktor, osoba koja je zavrsila medicinski fak., se u Danskoj zove laege - sto bi na nasem znacilo lijecnik. To je stvar jezika, a ne titule. PhD je doktor nauka, u slobodnom prijevodu. Sta tu nije jasno?

Saudijska Arabija je objavila da je donijela državni budžet za 2014. godinu od rekordnih 228 milijardi dolara. Koliki je budzet Danske???

Saudijska Arabija je zemlja koja posjeduje 17% svjetske rezerve nafte. Ne znam odakle izvlacis toliko bogastvo Danske, obzirom da se ne nalazi ni na jednom pokazatelju svjetskih ekonomskih sila - bar ne medju prvih 20. Premala je to zemlja da bi mogla sa Turskom, a ne sa Saudijskom Arabiom, a uz to nema nikakva prirodna bogastva da bi se svrstala tu gdje je ti postavljas.
Arla ne izvozi za Saudjsku Arabiju, ostala su neka postrojenja u Saudiji koju polaku, ali sigurno, iseljavaju. Ali, Arla ne izvozi dole.
hAZNADAR

#153 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

Comaneci wrote:Da sumiramo - ponasanje muslimana u Evropi nema uzroke u Islamu. To sto su zemlje sa muslimanskom vecinom sve redom disfunkcionalne, ni to nema veze sa islamom. Vidimo da iste probleme prate muslimane sirom svijeta, ali islam nema veze sa tim...izvini ali I'm not buying it.

Pricas kao da se promjena koja se desila u krscanskom svijetu dodogila sama od sebe. Ne, haznadar, dogodila se tako sto su se krscani u Evropi rascistili sa svojim dogmama. Ti kazes da islam i krscanstvo nisu isti i da to ne moze u islamu. Slazem se. I bas zato znam da islamski svijet nece nikada stici nivo danasnje Evrope.

Mozes ti ako je tebi lakse sebi pricati kako ce sigurno islamski svijet za 100, 200, 500 god napredovati jer se "epohe mjenjaju". Epohe se mjenjaju da, ali samo ako se dogme i paradigme mjenjaju. A islam, samim tim sto prosto odbija promjene, nece nikada dozvoliti muslimanska drustva da napreduju do "evropskih" mjera danas. To je nemoguce.
Znam da ne kupujes.

Ne moze se reci da su sve muslimanske zemlje disfunkcionalne. Jesu li Turska, Malezija disfunkcionalne, a i Iran nije vise sto je bio. To sto je vecina zemalja sa muslimanskom vecinom manje razvijena ili u krizi je vise do podneblja, mentaliteta, historijskih okolnosti, kaskanja u procesu nacionalizma i organizacije,....

Pogledaj malo kartu svijeta. Nerazvijeno je vise od pola svijeta gdje nisu samo muslimani. Skoro cijela Afrika ukljucujuci i znatan krscanski dio, a ni latinska Amerika nije bas socijalni raj. Ne zivi covjek nista bolje ni u jakim drzavama poput Kine, Indije,.. nista bolje negoli u Turskoj napr. I sam bi kladim se radije zivio u Turskoj negoli u krscanskom raju bilo koje zemlje centralne Afrike, Nikaragvi,...

Dakle - nisu sve krscanske i protestantske zemlje razvijene,.. a osim toga imamo i Japan koji defakto nije krscanski a ni ateisticki.
Ono sto danasnje razvijene zemlje izdvaja je to sto su se organizovale u periodu nacionalizma 19-og vijeka i krenule putem industrijalizacije. I taj trend se nije prekinuo. Blage veze nema vjera sa time i uloga vjere u drustvu ,.. jer da je tako - komunisticke zemlje bi izrasle u najnaprednije - a tako se nije desilo.
Tako da razvoj zapadne Evrope, Amerike i Japana nije zbog vjere vec zbog nacionalizma, homogenizovanja nacije, discipline, utrke u tehnologiji i gradnji, .. sto je imalo svoju cijenu u svjetskim ratovima ali i pozitivne ucinke danas u miru. I tu se vjera nije ni trunku promijenila u tom razdoblju, kao ni dogma. Promijenila se samo svijest i odnos prema vjeri gdje ljudi manje stavljaju fokus na pravila i zabrane i gdje je nacionalni identitet ispred vjerskog. I samo u tom kontekstu se moze povuci poredjenje gdje se muslimanski svijet danas lomi izmedju fokusa na vjerskim pravilima i zabranama ili fokusu na moralu.

Pa ti trazi korijen u islamu i dalje - neces ga naci jer islam i ne poznajes. Radije procitaj sta je rekao Cat Stevens - danas Yusuf Islam o islamu i muslimanima - sam nadji i sve ce ti se reci. Sa nastupom "bivsi musliman" kao sto sam za sebe rece - sve vise sticem utisak da imas averziju prema islamu generalno jer gledas samo lose strane. Tako isto istovjetno i islamisti razmisljaju samo obrnuto,.. kada ih slusam kada pilave o zapadu samo kroz prizmu Brejvika, Fritzla, homo brakova, bijele kuge, odumiranja braka, depresije, dekadencije, dvostrukog morala, rasizma, licemjerja,... savrseno je lako u ovom danasnjem ludilu gledati crno bijelo. Prikljuci se nekom od aktuelnih antiislamskih okupljanja gdje isto tako likovi vide problem u islamu. Al nas postedi toga ovdje gdje pokusavamo biti objektivni.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#154 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

sandokann wrote:
Zviz wrote:
Naknada nakon posla dagpenge sto kaze, je bila 4 godina i prije godinu i kusur smanjena na dvije i opet se razmatra da se vrati na 4!

Vezano za Dr. titulu.

"For the ph.d. degree, the candidate writes a major thesis and has to defend it orally at a formal disputation. In the disputation, the candidate defends their thesis against three official opponents as well as opponents from the auditorium (ex auditorio). As opposed to the PhD/Ph.D. degree from English speaking countries, the Danish ph.d. degree does not give the owner the right to use "Dr." in front of their name.

For the higher doctorate, the candidate writes a major thesis and has to defend it orally at a formal disputation. In this disputation, the candidate (called præces) defends this thesis against two official opponents as well as opponents from the auditorium (ex auditorio)."

Sto se tice Saudiske Arabije. Hajd googlaj molim te. Sta radi Arlin covjek na kojeg je bilo pucano i Saudiskoj Arabiji, aja sef odjela dole za Arlu a sta Arla dole radi matare ti ako oni nista od njih ne uvoze? http://politiken.dk/udland/ECE2463098/d ... -i-riyadh/

Jarane Danska ima para ko koliko Saudiska pustare... Danska samo godisnje odvoji oko 4 i kusur milijadre eura za stipendije studentima. Za socijalni fond i sl. preko 60 milijadri eura. Drzava koja najvise od svih u svijetu daje treci zemljama u razvoju kad se racuna po glavi stanovnika i sl.
Naknada nakon posla je 2 godine, a ne 4. Necemo o razmatranjima, jer su to ipak razmatranja.

Doktor, osoba koja je zavrsila medicinski fak., se u Danskoj zove laege - sto bi na nasem znacilo lijecnik. To je stvar jezika, a ne titule. PhD je doktor nauka, u slobodnom prijevodu. Sta tu nije jasno?

Saudijska Arabija je objavila da je donijela državni budžet za 2014. godinu od rekordnih 228 milijardi dolara. Koliki je budzet Danske???

Saudijska Arabija je zemlja koja posjeduje 17% svjetske rezerve nafte. Ne znam odakle izvlacis toliko bogastvo Danske, obzirom da se ne nalazi ni na jednom pokazatelju svjetskih ekonomskih sila - bar ne medju prvih 20. Premala je to zemlja da bi mogla sa Turskom, a ne sa Saudijskom Arabiom, a uz to nema nikakva prirodna bogastva da bi se svrstala tu gdje je ti postavljas.
Arla ne izvozi za Saudjsku Arabiju, ostala su neka postrojenja u Saudiji koju polaku, ali sigurno, iseljavaju. Ali, Arla ne izvozi dole.
Doktorat nema nista sa doktorom medicine! Ne lupetaj matareti i Dr. titula nema nista sa doktorom medicine!!!!!! Ima nas ovdje koji te jeben titule imamo i znamo o cemu pricamo! Oko 200 milijadi eura je danske! Heb ti mene ako si ti vidio Danske a kamo u njoj zivijo. Ovdje je socijala koliko u Americi prosjecan direktor obicnije fimre moze sebi da odvoji za platu! Znam kad sam sta zavrsio i sta mi je receno i gdje i kako smijem da koristim titule i ako obozavam da jebem i da budem bez dlake na jeziku to ne znaci da cu sebi dopusti da neko sasav mi laprda. Ja imam FAKTE uvijek uz zebe i ako nemas reference kad samnom pricas adios!
I ako znas danski u sta dvoumim imas google utupaj arlu i KSA ili bliski istok i pogledaj sta sve imas na prodaji.
Last edited by Zviz on 12/01/2015 22:19, edited 1 time in total.
sandokann

#155 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sandokann »

Zviz wrote:
sandokann wrote:
Zviz wrote:

Vezano za Dr. titulu.

Doktorat nema nista sa doktorom medicine! Ne lupetaj matareti i Dr. titula nema nista sa doktorom medicine!!!!!! Ima nas ovdje koji te jeben titule imamo i znamo o cemu pricamo! Oko 200 milijadi eura je danske! Heb ti mene ako si ti vidio Danske a kamo u njoj zivijo. Ovdje je socijala koliko u Americi prosjecan direktor obicnije fimre moze sebi da odvoji za platu!
Naravno da doktor medicine nema nista sa PhD-om.
Kako to da je danski budzet manji od saudijskog?
Zavrsio sygeplaejrske u Odensi, dao razliku obzirom da sam bio med. tehnicar iz Sarajeva svojim dolaskom, krajem '90-tih.

Znam za socijalu, ali reci raji i o porezu, PDV-u, cijeni auta, cigara... Odnosno, o tom blagostanju.
Zviz

#156 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

Danski drzavni budget je veci od Saudiskog za nekoliko % oni dole racunaju u Dolarima koji je nizi od Eura!

Citav bliski istok bi pokrepo da nema Arle. Kad su bojkotovali njene proizvode su cijene an mljecne produkte skocile drasticno, jer Arla im drzi cijene da su prihvatljive. Sve te mljecne produkte sto mozes ovdje kupiti se dole prodaju pa cak i danski sirevi! To jedu Arapi ko ludjaci.

http://www.arla.com/contact/contact/the ... nd-africa/

PDV je 25% na sve sto si mozes zamisliti.

Cijene auta su visoke ali nije da se mjeri kvalitet i uspjeh kro koliko veliko auto imas. Hajmo gledati koliko danaca ima vikendicu za 150.000€ u prosjeku. Koliko Danaca ima stan u Svicarskoj, Franucskoj, kucu na jugu Francuske ili Spanije? Ti imas mesta po Spaniji gdje od 500 kuca je u Danskim rukama gotovo 40%! Prosjecna satnica je 35€ brutto! A doktorima medicine i to skoro pocetnicima nije ispod 100€ na h!

Kutija cigara u prosjeku je nepunih 6€ mislim ove poznatiji brendovi.
sandokann

#157 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sandokann »

Ako si isao dole mogao si vidjeti u supermarketima i ostalim prodajnim mjestima nesto sto je izbacilo Arlu odavno, a zove se Almarai.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#158 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hrasno38 »

Zviz wrote:Danski drzavni budget je veci od Saudiskog za nekoliko % oni dole racunaju u Dolarima koji je nizi od Eura!

Citav bliski istok bi pokrepo da nema Arle. Kad su bojkotovali njene proizvode su cijene an mljecne produkte skocile drasticno, jer Arla im drzi cijene da su prihvatljive. Sve te mljecne produkte sto mozes ovdje kupiti se dole prodaju pa cak i danski sirevi! To jedu Arapi ko ludjaci.

Cijene auta su visoke ali nije da se mjeri kvalitet i uspjeh kro koliko veliko auto imas. Hajmo gledati koliko danaca ima vikendicu za 150.000€ u prosjeku. Koliko Danaca ima stan u Svicarskoj, Franucskoj, kucu na jugu Francuske ili Spanije? Ti imas mesta po Spaniji gdje od 500 kuca je u Danskim rukama gotovo 40%! Prosjecna satnica je 35€ brutto! A doktorima medicine i to skoro pocetnicima nije ispod 100€ na h!

Kad hoces nesto da tvrdis onda dobro prouci materiju!!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_go ... by_country
Zviz

#159 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

Htejo ti vjerovati ili ne Danska je bog i batina sto se ekonomiej tice.

Imas par drzava tj. Norveska, Svicarska, Danska neracunajuci ostale minaturne drzave poput Luksamburga, Andore itd. Ja sam ti bio neki dan u Bernu. Cijene kad pogledam tamo i ovdje u Kopenhagenu bukvano receno 1 na prema 1! Restorani nesto malo jeftiniji mozda nekig 5-10% u prosjeku, zato kod nas hrana za 10% jeftinija u prodavnicama. Najam stanova i sl. gotovo 1 na prema 1. Cak za samce stancici (garosnjere) jeftinije u Bernu nego u Kopenhagenu ostale varijante mozda Bern skuplji za 1-3% ili Kopenhagen. Kod nas auta su zato za 40-50% skuplja nego kod njih. Ali zato stanovi za kupiti jeftiniji jedno za 30%. Javni transpot mozda u Kopenhagenu za 5-10% skuplji. Zato je taxi za jedno 15% dok njih skuplji. Sve kad svedes u pet deka gore dole. Ali zato srednja i niza klasa u Kopenhagenu ima bolji zivot nego ista u Bernu. Sa nekih 35.000kr na ruke u Kopenhagenu bi mi mozda trebalo 36.000kr na ruke u Bernu da imam isti nivo. Jedino bogato placeni u Bernu mozda imaju vise od 30-40% medju rukama zbog niskih poreza. No kad se odbije za sva osiguranja na kraju i to spane mozda na nekih 10% jaca kupna moc bogatasa u Bernu na sprem Kopenhagena.

To su ekonomeske vele sile obe ukljucujuci i Norvesku. Ali zato u Danskoj u prosjeku slabo ko radi vise 35 sati sedmicno i ako po zakonu pise da je 37. ;-) U Svicarskoj ispod 40 slabo ko da pada.

Sto se Arle tice. To je jedna od svjetskih firmi po pitanju mljecnih prozivoda. Poznam ja brdo Iranaca koji su ovdje dosli da studiraju pa kazu da su im puni regali danskih mljecnih proizvoda i to u po Teherana.
Zviz

#160 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

hrasno38 wrote:
Zviz wrote:Danski drzavni budget je veci od Saudiskog za nekoliko % oni dole racunaju u Dolarima koji je nizi od Eura!

Kad vec hoces da se dokazes onda prostudiraj sta znaci est. i koja je godina 2011 a koju imam :wink:

Imas srecu da ti ja nisam profesor, jer kod mene nebi nikada prosao, bar ne dok god nebi znao da citas kljucne detalje!
Zviz

#161 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

evo odgovora iz made in china
"Lokalne vlasti su zabranu burke zatražile još u decembru, a tek danas ju je podržalo regionalno kinesko zakonodavstvo.

Američki mediji pišu kako će potezi poput ovih samo produbljivati otuđenost već razočarane manjinske skupine – Ujgura. Još otkako su Ujgur muslimani krenuli u ubilački pohod na željezničkoj stanici u Kinmingu prošlog marta, kineske vlasti su skupinu označile kao potencijalne ekstremiste, udijelivši im restiktivne mjere.

Vlasti pokrajine Xinjiang naknadno su zabranile studentima da poste za mjesec Ramazan, a u gradu Karamyju je ženama zabranjeno da nose burke, marame i hidžabe, dok muškarci ne mogu nositi velike brade.

"Burka nije tradicionalnI odijevni predmet za Ujgur žene... ovaj potez je shvaćen kao pokušaj da se suzbije rastući ekstremizam koji prisiljava žene da ostave svoje tradicionalne šarene haljine i počnu nositi crne burke", piše u izvještaju kineske agencije Xinhua. "
Samo kod njih nema zajebancoje oni to odma na demokratski nacin zbrisu sa lica zemaljske kugle.
hrasno38

#162 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hrasno38 »

Zviz wrote:Htejo ti vjerovati ili ne Danska je bog i batina sto se ekonomiej tice.

Imas par drzava tj. Norveska, Svicarska, Danska neracunajuci ostale minaturne drzave poput Luksamburga, Andore itd. Ja sam ti bio neki dan u Bernu. Cijene kad pogledam tamo i ovdje u Kopenhagenu bukvano receno 1 na prema 1! Restorani nesto malo jeftiniji mozda nekig 5-10% u prosjeku, zato kod nas hrana za 10% jeftinija u prodavnicama. Najam stanova i sl. gotovo 1 na prema 1. Cak za samce stancici (garosnjere) jeftinije u Bernu nego u Kopenhagenu ostale varijante mozda Bern skuplji za 1-3% ili Kopenhagen. Kod nas auta su zato za 40-50% skuplja nego kod njih. Ali zato stanovi za kupiti jeftiniji jedno za 30%. Javni transpot mozda u Kopenhagenu za 5-10% skuplji. Zato je taxi za jedno 15% dok njih skuplji. Sve kad svedes u pet deka gore dole. Ali zato srednja i niza klasa u Kopenhagenu ima bolji zivot nego ista u Bernu. Sa nekih 35.000kr na ruke u Kopenhagenu bi mi mozda trebalo 36.000kr na ruke u Bernu da imam isti nivo. Jedino bogato placeni u Bernu mozda imaju vise od 30-40% medju rukama zbog niskih poreza. No kad se odbije za sva osiguranja na kraju i to spane mozda na nekih 10% jaca kupna moc bogatasa u Bernu na sprem Kopenhagena.

To su ekonomeske vele sile obe ukljucujuci i Norvesku. Ali zato u Danskoj u prosjeku slabo ko radi vise 35 sati sedmicno i ako po zakonu pise da je 37. ;-) U Svicarskoj ispod 40 slabo ko da pada.

Sto se Arle tice. To je jedna od svjetskih firmi po pitanju mljecnih prozivoda. Poznam ja brdo Iranaca koji su ovdje dosli da studiraju pa kazu da su im puni regali danskih mljecnih proizvoda i to u po Teherana.
Bio u Danskoj, Svicarskoj, Norveskoj, Svedskoj iymedju ostalih i recimo znam da vikendom Norveyani Svedjani idu u Dansku da dernece jer je ihihi jeftinija a dobro u Svedskoj je doduse hebeno za alkohol i cijena mu je na nivou "zlatnih poluga". Kopenhagenom ne mozes proci vikendom kolika je guzva i na ulici mozes vidjeti apsolutno sve,
Norveska je za nase i za svjetske pojmove skupa ko dragi kamen i sada je tamo skutija cigara 11 EUR a kesica bombona ko ovdje dvije kile janjetine.:). Ali ja znam i bez tebe da je generalno Skandinavska ekonomija zaista prejaka i uredjena do bola medjutim prevashodno sam regaovao na tvoju tvrdnju o drzavnom budzetu Danske i Arabije gdje je Danska podobro ispod Arabije pa cak i jedna Norveska koja ima takodje naftu.
hrasno38

#163 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hrasno38 »

Zviz wrote:
hrasno38 wrote:

Kad vec hoces da se dokazes onda prostudiraj sta znaci est. i koja je godina 2011 a koju imam :wink:

Imas srecu da ti ja nisam profesor, jer kod mene nebi nikada prosao, bar ne dok god nebi znao da citas kljucne detalje!
Evo ti jos malo profesore pa studiraj ili se edukuj, Tacno je da se ja ne bavim ekonomijom i da sam tanak u toj oblasti ali ljudi izmislili internet pa na jedan klik dobijes podatke. Danski drzavni budzet ni u jednoj varijenti nije veci od Saudijskog jer su date tabele sve u lijepim $!!! Ovo je malo novije....2013:)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... _(nominal)
Zviz

#164 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

hrasno38 wrote:
Zviz wrote:Htejo ti vjerovati ili ne Danska je bog i batina sto se ekonomiej tice.

Bio u Danskoj, Svicarskoj, Norveskoj, Svedskoj iymedju ostalih i recimo znam da vikendom Norveyani Svedjani idu u Dansku da dernece jer je ihihi jeftinija a dobro u Svedskoj je doduse hebeno za alkohol i cijena mu je na nivou "zlatnih poluga". Kopenhagenom ne mozes proci vikendom kolika je guzva i na ulici mozes vidjeti apsolutno sve,
Norveska je za nase i za svjetske pojmove skupa ko dragi kamen i sada je tamo skutija cigara 11 EUR a kesica bombona ko ovdje dvije kile janjetine.:). Ali ja znam i bez tebe da je generalno Skandinavska ekonomija zaista prejaka i uredjena do bola medjutim prevashodno sam regaovao na tvoju tvrdnju o drzavnom budzetu Danske i Arabije gdje je Danska podobro ispod Arabije pa cak i jedna Norveska koja ima takodje naftu.
Svedjani dolaze da piju jer nemaju gdje u Svedskoj da piju. Dok u Svedskoj kapi alkohola nema u prodavnicama, u Danskoj djeca iz vrtica ga mogu kupiti. Cijene u Lokalima nisu nimalo jeftine. Jedno belgisko pivo te kosta ko 40% gajbe pive u Belgiji tj. ista piva marka. U Svedskoj se ljudi boje alkohola ko da ih neko nevidi. Evo ti video pa pogledaj kako raguju kad ih upitas za alkohol da li imaju kod kuce.

:mrgreen:

Norveska je pica za sebe. Mada neke stvari su i kod njih jeftinije nego kod nas u Danskoj. Npr. prema standardu gledano vikendice.
sandokann

#165 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sandokann »

Otkad to?
Sumnjam, obzirom na dugogodisnje sankcije prema Iranu.
uglavnomja

#166 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

Zviz wrote:
hrasno38 wrote: Bio u Danskoj, Svicarskoj, Norveskoj, Svedskoj iymedju ostalih i recimo znam da vikendom Norveyani Svedjani idu u Dansku da dernece jer je ihihi jeftinija a dobro u Svedskoj je doduse hebeno za alkohol i cijena mu je na nivou "zlatnih poluga". Kopenhagenom ne mozes proci vikendom kolika je guzva i na ulici mozes vidjeti apsolutno sve,
Svedjani dolaze da piju jer nemaju gdje u Svedskoj da piju. Dok u Svedskoj kapi alkohola nema u prodavnicama, u Danskoj djeca iz vrtica ga mogu kupiti. Cijene u Lokalima nisu nimalo jeftine. Jedno belgisko pivo te kosta ko 40% gajbe pive u Belgiji tj. ista piva marka. U Svedskoj se ljudi boje alkohola ko da ih neko nevidi. Evo ti video pa pogledaj kako raguju kad ih upitas za alkohol da li imaju kod kuce.

:mrgreen:

Norveska je pica za sebe. Mada neke stvari su i kod njih jeftinije nego kod nas u Danskoj. Npr. prema standardu gledano vikendice.

:cry:

flasa pica je gotovo 3 puta skuplja u norveskoj nego u sveCkoj
Zviz

#167 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

sandokann wrote:
Otkad to?
Sumnjam, obzirom na dugogodisnje sankcije prema Iranu.
Ti kao da zivis na Marsu. Pa ako kazes da si u Odense onda znas i sam koliko Bosanaca nad 50 god. uziva u prijevremenskoj penziji koja je samo 12.500kr na ruke mjesecno!

200 Bosanca u toj pozicije kosta dansku drzavu mjesecno 2.500.000kr, godisnje 30.000.000kr miliona kr. ili bolje receno malo jace od 4 miliona eura. A oko 4.500 bosanca uziva u toj penziji! Godisnji trosak cca. 675 miliona kr, znaci brojska se negdje krece brliu 100.000.000 eura godisnje. A u Danskoj na prijevremenoj penziji je oko 300.000 ljudi! Godisnji trosak drzave za te je oko 6 milijardi eura!!! A gdje su drzavne penzije. Dodatci za stanove, stipendije itd. Dodatci za djecu, samohrane majke i sl. vjeruj mi ja imam nekada osjecaj da se novac spampa da se sve to pokrije.

Pa svicarksim ekspertima ne ide u glavu kako sve to moze danska a na papiru kao nema za to sve. Mada u Danskoj mucki ima na sve strane. Pola stvari nije ni javno ni za jednu drzavu. Brojevi koji se daju agencijama za statiski i sl. su upola tacni to svak zna to je javna tajna kod nas. Sta boli briga druge koliko imamo i sta imamo. Najave jedan budgeta a urealitetu je savsim deseti.

Svicarcu su rekli kad bi oni davali sve usluge koje prizaju Danska ili Norveska svojim gradjanima i plus dzaba zdravstvo da bi kapitulirali u roku od pola godine. U Danskoj mozes dobiti dodatak na zivotinje da ih hranis!
Last edited by Zviz on 12/01/2015 23:47, edited 1 time in total.
Zviz

#168 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:

:cry:

flasa pica je gotovo 3 puta skuplja u norveskoj nego u sveCkoj

A alkohol u Danskoj skuplji nego u Svicarskoj a opet od Norveske duplo jeftinij! :D Ja kad idem u Norvesku prvo se dobro nadrogiram da se nicega nesjetim ... izasli mi na veceru kad nam donese naka fina zgodna konobarica racun, kad se nisam ubancaio. :lol: Mogli ste jednu nulu smanjiti :D Ali zato kad Familija Norge dodje kod nas u Dansku troja kolica za kupovunu vucaju i trpaju li trpaju, negledaju cijene :D
insomnia78

#169 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by insomnia78 »

A tek sto kinezi majoriziraju, eno zabranili burku
A bosnjo se kune u slobodarsku Rusiju i Kinu
animals

#170 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by animals »

insomnia78 wrote:A tek sto kinezi majoriziraju, eno zabranili burku
A bosnjo se kune u slobodarsku Rusiju i Kinu
Samo se budala moze kleti u te dvije totalitarne drzave..
Gojeni H

#171 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote: pricamo o vjeri u 21. vijeku.
Da, i ...? 90 % ljudi na zemaljskoj kugli vjeruju u neku vrstu bozanstva. U Japanu na primjer vjeruju u duhove predaka, u kucama imaju sveta mjesta gdje se moli duhovima predaka za prosperitet. Shinto vjera je veoma zastupljena u svakodnevnim aktivnostima prosjecnog gradjanina.
Indija se smatra najreligioznijom zemljom na svijetu.
SAD su veoma religiozne i kolektivne molitve s eodrzavaju povodom mnogih lokalnih svecanosti.
o izgledu
Ne kontam
o tome da vjeri koja trazi da se 5 puta dnevno klanja nema mjesta u radnom svijetu
S tobom se ne bi slozile stotine miliona ljudi koji klanjaju i rade, bez problema. Za jedan namaz ti ne treba vise od 10 minuta.
Takodje se s tobom ne bi slozili ni nemuslimani koji rade zajedno s ljudima koji obavljaju molitvu.
da zenama u odjeci nema mjesta na javnim bazenima
Zasto?
o nepostojecim zenskim pravima
Zenska prava su veoma ogranicena u mnogim islamskim zemljama, istina. Ali isto je u mnogim konzervativnim sredinama koje nisu islamske.
o vjeri koja zabranjuje obrazovanje, muziku, radio, tv ...
Odakle ti da islam zabranjuje obrazovanje, TV, itd.
o vjeri koja unistava druge spomenike, stare hiljadama godina

Da li islam gledamo kroz postupke ISIL-a ili ... ?
o vjeri koja prica o ljubavi, miru ... a ubija hiljade pripadnika svoje vjere zato jer nisu dovoljno NAZADNI!
Ako ta "vjera" ubija, kako se zove ova vjera "pripadnika iste koji nisu dovoljno nazadni"?

*Nego bona, ucis li ti taj norveski?
@mba

#172 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by @mba »

uglavnomja wrote:
@mba wrote:
nigor wrote:Suština problema je u islamofobima, a ne u muslimanima.
Npr. Europljani su dozvolili ulazak u svoje zemlje nekome ko ne zna njihov jezik, a sada kritikuju tog istog stranca jer ne zna jezik, pa što ste ga pustili, dalje, dozvolili su nekom nepismenom crncu iz Afrike dolazak u svoju zemlju, a sada tog istog kritikuju jer je nepismeni crnac iz afrike, dozvolili su ljudima da dođu u njihovu zemlju kao muslimani, obučeni po islamskoj tradiciji garantujući im slobodu vjerskog identiteta, pa ih sada napadaju zbog marama itd. itd.

Mislim, šta su očekivali od nekog crnog muslimana iz Somalije koji je čitav život po nekoj pustari trčao gole guzice i jeo mrave, da nisu možda očekivali kako on ima neke radne navike, europsku kulturu življenja, kako će naučiti jezik i biti vrijedan član europskog društva... ma dajte, znali su oni dobro da od toga nema ništa, oni su njega pustili da im se useli u zemlju upravo zbog stvaranja atmosfere kako bi kasnije imali opravdanje za ono što će kasnije uslijediti.

Mislim da europljani treba da se relaksiraju i opuste, da prestanu biti licemjerni i konačno prihvate i sami ideje i zakone koje svima ostalima nameću, ili neka jasno bez uvijanja priznaju ko su i šta su, da su im ideje propale ko mudo kroz šuplje gaće i da se kaju zbog svojih zakona.

Oni cijelo vrijeme balansiraju negdje između, toliko su gordi i smoljubljivi da ne mogu sebi dozvoliti da priznaju kako su pogriješili, kako je šengen i sva liberalna sranja bila velika greška i sada traže razlog za ukidanje tih sloboda tako što će naći dežurnog krivca, žrtvu i reći, eto moramo tako zbog njih. Umjesto da priznaju, jesmo, zajebali smo se, nismo trebali donositi ovakvve zakone i kraj priče, oni umjesto toga prave incidente, provociraju, vrijeđaju samo da se situacija zaoštri kako bi imali povoda da isprave svoje greške, a na kraju i sprovedu konačno riješenje, jer vidimo, europljani sve rade u pravcu konačnog riješenja.

pametno receno :thumbup:

samo fali druga strana price. ni jedna prica nije jednostrana. po tvojoj prici europa ih je dovela (vecini spasila zivot i omogucila egzistenciju bez da prstom mrdnu, zla europa ).
a sta s njima? oni su tu pasivni objekt? :-)

dodje 10 somalaca (mada su oni najgori primjer, po svim pricama ), 5 ih nauci jezik, nauci da ne hoda gologuz, nauci da vozi auto, da ceka na semaforu, nadje posao, salje djecu u skolu, nadje prijatelje na novom jeziku ... nauci skijati iklizati, igrati lopte ... ukratko uklopi se u sredinu.

a drugih 5 ima stav: ja necu da ucim njihov jezik, neka oni uce moj. i oni mi moraju dati stan i socijalu u sve sto im trazim, blabla i oni se moraju prilagodjavati meni. vjeruj da ne bi volio imati jednog takvog za komsiju :run:

pa ia za takve ima lijeka, ako siu negdje kao gost i ponasaj se tako i to je to!

al opet jedno pod pitanje, kako su se kolonijalne sile ponasale kad su isle u afriku, jeli bilo asimilacije kolonijlalnih sila ili su nametnuli svoje neke vrijednosti, silom naravno?

JA NISAM CHARLIE!
sandokann

#173 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sandokann »

Zviz wrote:
Ti kao da zivis na Marsu. Pa ako kazes da si u Odense onda znas i sam koliko Bosanaca nad 50 god. uziva u prijevremenskoj penziji koja je samo 12.500kr na ruke mjesecno!

200 Bosanca u toj pozicije kosta dansku drzavu mjesecno 2.500.000kr, godisnje 30.000.000kr miliona kr. ili bolje receno malo jace od 4 miliona eura. A oko 4.500 bosanca uziva u toj penziji! Godisnji trosak cca. 675 miliona kr, znaci brojska se negdje krece brliu 100.000.000 eura godisnje. A u Danskoj na prijevremenoj penziji je oko 300.000 ljudi! Godisnji trosak drzave za te je oko 6 milijardi eura!!! A gdje su drzavne penzije. Dodatci za stanove, stipendije itd. Dodatci za djecu, samohrane majke i sl. vjeruj mi ja imam nekada osjecaj da se novac spampa da se sve to pokrije.

Pa svicarksim ekspertima ne ide u glavu kako sve to moze danska a na papiru kao nema za to sve. Mada u Danskoj mucki ima na sve strane. Pola stvari nije ni javno ni za jednu drzavu. Brojevi koji se daju agencijama za statiski i sl. su upola tacni to svak zna to je javna tajna kod nas. Sta boli briga druge koliko imamo i sta imamo. Najave jedan budgeta a urealitetu je savsim deseti.

Svicarcu su rekli kad bi oni davali sve usluge koje prizaju Danska ili Norveska svojim gradjanima i plus dzaba zdravstvo da bi kapitulirali u roku od pola godine. U Danskoj mozes dobiti dodatak na zivotinje da ih hranis!

Ja sam zivio desetak godina u Danskoj, i nisam mogao duze. Zena se pozelila rodne grude. I danas ponekad odem u skandinaviju, kada uhvatim kakav vikar posao preko ljeta, obzirom da imam drzavljanstvo.

Jasno je da Danska ima sredjen sistem, funkcionalan, ali to ne znaci da je najmocnija ekonomija svijeta. Pogotovo ne jaca od Saudijske. Imao sam priliku raditi i na OUH - Odense i u Rijadu. U Odensi, na OUH, imas i crkvene mise i zaposlenog popa, kao u Rijadu imama. Ista stvar!
Samo sto ti zelis pokazati da Danci nemaju nista sa religiom, a imaju Ministarstvo Crkve :)

Danska se samofinancira kroz porez i PDV, jer je uzasno visok porez. Takav samofinacirajuci sistem ima svoje prednosti, a naravno i mane.

Ali da su najjaca ekonomija svijeta je smijesno.
Itakoto

#174 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Itakoto »

Jeste naporni. Rekoh sebi da procitam sta korisno kad oni razvezali raspravu o zivotnom standardu Danske, Norveske, SveCke i Svicarske...
kolega @Zviz je fakat zaljubljen u Dansku, Dance i sve sto smrdi na njih. Ohladi malo, lakopo.
mrAdil

#175 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by mrAdil »

Fakat, gdje ja ta Danska?

Cuj frajera - najjaca ekonomija svijeta. Allahselamet!
Post Reply