Kur'an je potpun, nego problem je sa hadisima.RNG_25 wrote:Bolje bi bilo, valjda, da se otvori zasebna tema o "(ne)potpunosti" Kur'ana, nego da se ista razmatra ovdje. Sama po sebi jeste zanimljiva, možda bih i ja otvorio tu temu, ali sad sam zauzet ovom.
Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
- zagortenej
#151 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
-
RNG_25
#152 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Mislio sam na tvrdnje prenosnika o manjkavosti/nepotpunosti/nedovoljnosti Kur'ana, s obzirom na to kako u Kur'anu nije *sve* objašnjeno, iako se neke stvari traže. Npr., traži se da se čini nešto (klanja, npr.), ali se ne objašnjava. Ili objašnjava, zavisi kako se gleda.zagortenej wrote:Kur'an je potpun, nego problem je sa hadisima.RNG_25 wrote:Bolje bi bilo, valjda, da se otvori zasebna tema o "(ne)potpunosti" Kur'ana, nego da se ista razmatra ovdje. Sama po sebi jeste zanimljiva, možda bih i ja otvorio tu temu, ali sad sam zauzet ovom.
- zagortenej
#153 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
@prenosnik kritikuje mainstream muslimane što prihvataju određene hadise iako su u suprotnosti sa kur'anom, ali i općenito hadise i na taj način negiraju da je Kur'an potpun i objašnjenje za sve.
-
L u c i f e r
#154 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=ballshitbosnianwoman wrote:salik79 wrote:Sta ti je "ballshit"L u c i f e r wrote:/Moj stav/
Zato što je to sve jedan veliki ballshit, ne zamjeri na iskrenosti...odlichan
! Only Lucifer knows!
-
RNG_25
#155 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Uredu. Mnogo se šta ima o ovome reći. Mnogo. Ali to je zaista tema za sebe.zagortenej wrote:@prenosnik kritikuje mainstream muslimane što prihvataju određene hadise iako su u suprotnosti sa kur'anom, ali i općenito hadise i na taj način negiraju da je Kur'an potpun i objašnjenje za sve.
- Lalena
#156 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Ovo je velika kontradiktornost u Islamu i veoma opasno za reci... Kur'an i Poslanik s.a.v.s. su nerazdvojivi, ustvari, najvecu odbranu hadisa naci cete u Kur'anskim ajetima, a isto tako, u pocetku Objave, Poslanikova s.a.v.s. licnost, njegov karakter koji je bio poznat njegovim sunarodnjacima, je bio dokaz istinitosti Kur'ana...Kur'an je potpun, nego problem je sa hadisima.
I sami sehadet, bez kojega ne mozete biti muslimani, u drugom djelu izjavljuje prihvatanje Poslanika s.a.v.s....
Po Kur'anu, nepostivanje Poslanika s.a.v.s ima za posljedicu ponistavanje nasih dobrih dijela, svihhh...
Danas nema Poslnika s.a.v.s. medju nama, iza njega je ostao njegov sunnet i hadisi... oboje treba postovati.
Cak i ako ne shvatamo, jer da bismo shvatili moramo znati sta, kada i u kom kontekstu je receno...
Evo, navescu vam primjer...
Moj sin se htio osisati po danasnjoj modi (znate, skorz kratko, izbrijano sa strana, s ostavljenom duzom sredinom)... Medjutim, ima hadis koji kaze da se muslimani trebaju ravno sisati, jednako... I ja i mali znamo taj hadis, otprilike...
Medjutim, slucajno u jednom predavanju saslusam objasnjenje samog hadisa... Poslanik s.a.v.s. je vidio djecaka koji je bio veoma ruzno, nejednako osisan... i pitao zasto tako ruzno izgleda? Onda su mu objasnili da su se djecakovi roditelji bojali da dijete neko nece ureci, pa su ga namjerno zato tako osisali (isto praznovjerje ima i kod nas - obuci mu crveno, ili nesto naopako...)
Poslanik s.a.v.s. im je rekao da osisaju djecaka ravno, ili sve kratko, da bude jednako (sto je zabiljezeno i preneseno u hadisu), ali to nema veze sa frizurom, nego s ogradjivanjem od praznovjerja, jer je u suprotnosti s nasom vjerom misliti da ce nas ruzna frizura na neki nacin zastiti, Allah dz.s. je taj koji stiti...
Zato je ne komentarisem hadise...
Korisni jesu, ima ajet "Bez sumnje, ti si najbolje cudi, karaktera", misleci na Poslanika s.a.v.s., a za nas koji smo dosli stoljecima poslije njega, taj karakter je moguce upoznati samo preko hadisa...
- zagortenej
#157 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Nije niko rekao da se ne slijedi Poslanikova a.s. praksa, dapače, ali ko nam garantuje da su hadisi ispravni, i koji su ispravni? Oni sto je rekao neko prije 1000 godina da su ispravni? I onda to se uzima kao osnova vjere uz Kur'an. Dakle, naglasak je na ispravnosti hadisa, i takodje, kad vec pričamo, gdje su hadisi od Poslanikovih a.s. najbližih ashaba?
- zagortenej
#158 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
je li ti poznat sahih hadis da je Poslanik a.s.(tako tvrde ovi što prenose) u jednom vojnom pohodu zarobio jedno pleme, dao da se pobiju neki njegovi pripadnici, i onda oženio udovicu od tog starješine i istu noć s njom imao odnos?!? je li to taj karakter?Lalena wrote: Zato je ne komentarisem hadise...
Korisni jesu, ima ajet "Bez sumnje, ti si najbolje cudi, karaktera", misleci na Poslanika s.a.v.s., a za nas koji smo dosli stoljecima poslije njega, taj karakter je moguce upoznati samo preko hadisa...
da ne spominjem šta navode za godine hazreti Aiše, zatim da je Poslanik a.s. bio opsihren itd, itd ima toga dosta i previše...
ali niko neće da čita, sve se prihvata zdravo za gotovo. to je dogma.
- Lalena
#159 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Allah dz.s. je rekao da je najbolje cudi, karaktera, isto tako rekao je da su prve generacije najbolje ikada... meni je to dovoljno.
Ti mozes o tome misliti sta hoces, ne zelim se raspravljati, niti te ubjedjivati... Znaj samo da ne moze biti musliman onaj koji ne prihvata Muhammeda a.s. kao Poslanika, i ko ga ne smatra najboljim uzorom covjecanstvu - i ovo nisam rekla ja, nego Allah dz.s.
Uvijek ista pitanja, juce sam spomenula primjer Aise r.a. na drugoj temi...
Ja imam obicaj reci svoje, cisto jer osjecam duznost da kazem, ali nije moje da branim Poslanika s.a.v.s, pogotovo ne kroz raspravu, moje je da slijedim njegov sunnet, tj. napustim raspravu i kada mislim da sam u pravu
Ti mozes o tome misliti sta hoces, ne zelim se raspravljati, niti te ubjedjivati... Znaj samo da ne moze biti musliman onaj koji ne prihvata Muhammeda a.s. kao Poslanika, i ko ga ne smatra najboljim uzorom covjecanstvu - i ovo nisam rekla ja, nego Allah dz.s.
Ja imam obicaj reci svoje, cisto jer osjecam duznost da kazem, ali nije moje da branim Poslanika s.a.v.s, pogotovo ne kroz raspravu, moje je da slijedim njegov sunnet, tj. napustim raspravu i kada mislim da sam u pravu
- zagortenej
#160 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
a hoćeš Njegov šefaatLalena wrote:Allah dz.s. je rekao da je najbolje cudi, karaktera, isto tako rekao je da su prve generacije najbolje ikada... meni je to dovoljno.
kao crkva u srednjem vijeku.
i ko ne prihvata Muhammeda a.s. kao Poslanika?
-
prenosnik
#161 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
logicki ti je, cak sa islamskog stanovista, pogresna poceetna postavka. naime, ti stojis na islamskom stanovistu da treba slijediti allaha i poslanika. ok. ali, gresku pravis u tome sto slijedjenje allaha poistovjecujes sa slijedjenjem kur'ana, a slijedjenje poslanika poistovjecujes sa slijedjenjem hadisa. neslijedjenje hadisa stavljas u korelaciju sa nepostivanjem poslanika. to je i logicki, a i sa stanovista islama, nidje veze. jesi li bas sigurna da slijedjenje kur'ana ne obuhvata i slijedjenje allaha i poslanika?Lalena wrote:Ovo je velika kontradiktornost u Islamu i veoma opasno za reci... Kur'an i Poslanik s.a.v.s. su nerazdvojivi, ustvari, najvecu odbranu hadisa naci cete u Kur'anskim ajetima, a isto tako, u pocetku Objave, Poslanikova s.a.v.s. licnost, njegov karakter koji je bio poznat njegovim sunarodnjacima, je bio dokaz istinitosti Kur'ana...Kur'an je potpun, nego problem je sa hadisima.
I sami sehadet, bez kojega ne mozete biti muslimani, u drugom djelu izjavljuje prihvatanje Poslanika s.a.v.s....
Po Kur'anu, nepostivanje Poslanika s.a.v.s ima za posljedicu ponistavanje nasih dobrih dijela, svihhh...
Danas nema Poslnika s.a.v.s. medju nama, iza njega je ostao njegov sunnet i hadisi... oboje treba postovati.
Cak i ako ne shvatamo, jer da bismo shvatili moramo znati sta, kada i u kom kontekstu je receno...
Moj sin se htio osisati po danasnjoj modi (znate, skorz kratko, izbrijano sa strana, s ostavljenom duzom sredinom)... Medjutim, ima hadis koji kaze da se muslimani trebaju ravno sisati, jednako... I ja i mali znamo taj hadis, otprilike...
Medjutim, slucajno u jednom predavanju saslusam objasnjenje samog hadisa... Poslanik s.a.v.s. je vidio djecaka koji je bio veoma ruzno, nejednako osisan... i pitao zasto tako ruzno izgleda? Onda su mu objasnili da su se djecakovi roditelji bojali da dijete neko nece ureci, pa su ga namjerno zato tako osisali (isto praznovjerje ima i kod nas - obuci mu crveno, ili nesto naopako...)
Poslanik s.a.v.s. im je rekao da osisaju djecaka ravno, ili sve kratko, da bude jednako (sto je zabiljezeno i preneseno u hadisu), ali to nema veze sa frizurom, nego s ogradjivanjem od praznovjerja, jer je u suprotnosti s nasom vjerom misliti da ce nas ruzna frizura na neki nacin zastiti, Allah dz.s. je taj koji stiti...
je li kur'an potpun bez hadisa?
sigurno ti je poznato da je po hadisima naredjeno kamenovanje, da je muslimanska vojska silovala zarobljene pripadnice porobljenog plemena cije su muzeve pobili i pitali poslanika da li da izvade polni organ prije ejakulacije, na sta su dobili odgovor da to ne cine, jer allah odlucuje hoce li ili ne nastati novi zivot...u hadisima je poslanik licno odsjekao ruke i noge covjeka kojem su jos usijanim ekserima iskopali oci i ostavili ga da umre vezan na suncu...da treba ubiti svakog ko promijeni vjeru, svakog homoseksualca itd...znas i sama da je to samo dio zvjerstava koja opisuju muhamedov karakter, a koje opise ne nalazis u kur'anu...znas da je u prvim islamskim izvorima, prvom zivotopisu opisano kako je muhamed naredio da ubiju zenu koja je pravila podrugljive pjesme o njemu, majku petero djece, pa se ubica usunjao u njen sator, sa prsa joj sklonio dijete koje je dojilo i rasporio joj utrobu, nakon cega ga je muhamed pohvalio...ne znam treba li nastaviti...
-
prenosnik
#162 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
ne znam mislimo li na isto. mozda je doslo vrijeme da otvoris karte, posto si i sam nagovijestio u otvaranju teme da imas spremne odgovore.RNG_25 wrote:Hadis je već izričito povezan sa Kur'anom. Ako mislimo o istom.prenosnik wrote:ne mogu vjerovati da nikom nije palo na um da poveze ovaj hadis sa kur'anom...
- Lalena
#163 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Ovo i tipkam samo zato sto zelim sefat... inace bi mi bilo svejedno to sta ti mislis, najiskrenijezagortenej wrote:a hoćeš Njegov šefaatLalena wrote:Allah dz.s. je rekao da je najbolje cudi, karaktera, isto tako rekao je da su prve generacije najbolje ikada... meni je to dovoljno.
Ja imam obicaj reci svoje, cisto jer osjecam duznost da kazem, ali nije moje da branim Poslanika s.a.v.s, pogotovo ne kroz raspravu, moje je da slijedim njegov sunnet, tj. napustim raspravu i kada mislim da sam u pravu, a možda i nećeš. takav tvoj stav su, oni koji su napravili ovakvu dogmu od vjere, i željeli da dobiju kod muslimana.
kao crkva u srednjem vijeku.
i ko ne prihvata Muhammeda a.s. kao Poslanika?
-
prenosnik
#164 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
trgovina...nema tu ljubavi...trgovina jeste dozvoljena, ali nista vise od tog...Lalena wrote: Ovo i tipkam samo zato sto zelim sefat... inace bi mi bilo svejedno to sta ti mislis, najiskrenije
- zagortenej
#165 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Ako neko za mog djeda Allah rahmetile kojeg sam volio kaže nešto što nije tačno, ja ću braniti djeda.
Nadam se da je sad jasnije
- Lalena
#166 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Ne znam, i nemoj da mi stavljas u usta nesto sto nisam rekla..prenosnik wrote:logicki ti je, cak sa islamskog stanovista, pogresna poceetna postavka. naime, ti stojis na islamskom stanovistu da treba slijediti allaha i poslanika. ok. ali, gresku pravis u tome sto slijedjenje allaha poistovjecujes sa slijedjenjem kur'ana, a slijedjenje poslanika poistovjecujes sa slijedjenjem hadisa. neslijedjenje hadisa stavljas u korelaciju sa nepostivanjem poslanika. to je i logicki, a i sa stanovista islama, nidje veze. jesi li bas sigurna da slijedjenje kur'ana ne obuhvata i slijedjenje allaha i poslanika?Lalena wrote:Ovo je velika kontradiktornost u Islamu i veoma opasno za reci... Kur'an i Poslanik s.a.v.s. su nerazdvojivi, ustvari, najvecu odbranu hadisa naci cete u Kur'anskim ajetima, a isto tako, u pocetku Objave, Poslanikova s.a.v.s. licnost, njegov karakter koji je bio poznat njegovim sunarodnjacima, je bio dokaz istinitosti Kur'ana...Kur'an je potpun, nego problem je sa hadisima.
je li kur'an potpun bez hadisa?
sigurno ti je poznato da je po hadisima naredjeno kamenovanje, da je muslimanska vojska silovala zarobljene pripadnice porobljenog plemena cije su muzeve pobili i pitali poslanika da li da izvade polni organ prije ejakulacije, na sta su dobili odgovor da to ne cine, jer allah odlucuje hoce li ili ne nastati novi zivot...u hadisima je poslanik licno odsjekao ruke i noge covjeka kojem su jos usijanim ekserima iskopali oci i ostavili ga da umre vezan na suncu...da treba ubiti svakog ko promijeni vjeru, svakog homoseksualca itd...znas i sama da je to samo dio zvjerstava koja opisuju muhamedov karakter, a koje opise ne nalazis u kur'anu...znas da je u prvim islamskim izvorima, prvom zivotopisu opisano kako je muhamed naredio da ubiju zenu koja je pravila podrugljive pjesme o njemu, majku petero djece, pa se ubica usunjao u njen sator, sa prsa joj sklonio dijete koje je dojilo i rasporio joj utrobu, nakon cega ga je muhamed pohvalio...ne znam treba li nastaviti...
Evo ti nekoliko provjereno vjerodostojnih hadis koje ja znam...
Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, kazao:
- Nije vjernik onaj koji drugoga napada i vrijeđa, proklinje, nepristojno se izražava i koji je bestidan. (Tirmizija, Hakim)
Ebu Mussa el-Eš'ari, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao:
- Gladnog nahranite, bolesnog obiđite i zarobljenog oslobodite! (Buharija)
Ebu Šurejh kaže da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao:
- Tako mi Allaha, nije vjernik, tako mi Allaha, nije vjernik, tako mi Allaha, nije vjernik!
- Ko to, Allahov Poslaniče? - upitaše prisutni.
- Onaj od čijeg zla nije siguran njegov susjed - reče Poslanik. (Buharija, Muslim, Ahmed i dr.)
Abdullah ibn Amr kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao:
- Najbolji među vama su oni koji su najljepšeg morala! - u drugoj predaji:
- Među najbolje spadaju oni koji su najljepšeg moraIa. (Buharija)
I izvini, ali smijesno mi kada ti ili neko poput tebe, nadje negdje na nettu ili procita, i misli da je on taj koji treba procijeniti sta je vjerodostojno a sta ne?! Postoje i postojali su ucenjaci, ljudi koji su tome posvetili zivot, koji se time bave i koji su za to strucni...
Doista ti kada trebas operaciju ides automehanicaru umjesto hirurga (jos sam bila blaga u poredjenju)...
-
prenosnik
#167 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
vidi, lalena. to sto je neko pored zvjerstava imao i lijepih djela ga ne moze ciniti uzorom morala. dakle, tvoja logika "pa dobro to, ali vidi i ovo..." je prilicno nerelevantna.
sto se tice navodne neupoznatosti "nekog poput mene" sa time da li su hadisi vjerodostojni, moram odmah izraziti sumnju u tvoje diskutantsko postenje. naime, djelujes kao neko ko poznaje hadise i svoju vjeru, pa ti kao takvoj sigurno mora biti poznato da su svi ti hadisi koje sam naveo vjerodostojni. vrlo lako to mozes provjeriti ili pitati nekog ko zna. jedino price o ubijanju pjesnikinje dok je dojila dijete nema u sahih predajama, nego u najranijem islamskom zivotopisu muhameda.
sto se tice navodne neupoznatosti "nekog poput mene" sa time da li su hadisi vjerodostojni, moram odmah izraziti sumnju u tvoje diskutantsko postenje. naime, djelujes kao neko ko poznaje hadise i svoju vjeru, pa ti kao takvoj sigurno mora biti poznato da su svi ti hadisi koje sam naveo vjerodostojni. vrlo lako to mozes provjeriti ili pitati nekog ko zna. jedino price o ubijanju pjesnikinje dok je dojila dijete nema u sahih predajama, nego u najranijem islamskom zivotopisu muhameda.
- zagortenej
#168 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

još malo pa nestalo
Last edited by zagortenej on 24/12/2014 21:25, edited 1 time in total.
- Lalena
#169 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Nisi me shvatio... Ovakav vid odbrane, raspravom, je nesto sto Poslanik s.a.v.s. ne bi odobrio, on sam nije volio raspravu... Uzvracao je ljubaznoscu i oprostom onima koji su ga prognali, napadali, zeljeli ubiti...zagortenej wrote:Ako neko za mog djeda Allah rahmetile kojeg sam volio kaže nešto što nije tačno, ja ću braniti djeda.
Ljudi kada se uzive u raspravu, shvataju to kao vrstu borbe... kada se osjecas ugrozeno, branis se, u ovom slucaju rijecima... u borbi se gubi objektivnost, i uopste i ne slusa suprotna strana...
Zato, ako jos nesto napisem, postoji mogucnost da ces ti u zelji da me nadgovoris, napisati cak i gore stvari od ovih koje si napisao, ili mozda imati jos gori stav od ovoga koji imas...
Shvatio ti mene ili ne, za mene je ova tema zavrsena. Svako dobro
Opet mi pripisujes nesto sto nisam rekla... ti si napisao nesto meni nepoznato i ja ne vjerujem da je istinito, nisi se udostojio navesti ni ko prenosi, i na takve grozote nikad ne bih rekla dobro... uopste nisi fer u komunikaciji, ne podnosim takvo ponasanje... vjeruj kome hoces, njima - koje citas (a nisi ih ni imenovao), meni, Bogu, Kur'anu, do tebe je... Ja znam sta ja vjerujem, i nemoj slucajno jos jednom dakazes da ti znas sta ja znam ili ne znam i sa cime se slazem, to je laz... kao ovo nprtvoja logika "pa dobro to, ali vidi i ovo..." je prilicno nerelevantna.
mora biti poznato
Pa zar ti ne znas?Naravno da imam, hvala Bogu, koga pitati...pitati nekog ko zna
I tebi lijep pozdrav, i zaobidji me slobodno u buducnosti,ja tebe hocu, ne zato sto se ne slazemo, nego sto si neposten...
-
prenosnik
#170 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
to sto nazivas grozotama je sunnet poslanika opisan u sahih hadisima.Lalena wrote:
Opet mi pripisujes nesto sto nisam rekla... ti si napisao nesto meni nepoznato i ja ne vjerujem da je istinito, nisi se udostojio navesti ni ko prenosi, i na takve grozote nikad ne bih rekla dobro... uopste nisi fer u komunikaciji, ne podnosim takvo ponasanje... vjeruj kome hoces, njima - koje citas (a nisi ih ni imenovao), meni, Bogu, Kur'anu, do tebe je... Ja znam sta ja vjerujem, i nemoj slucajno jos jednom dakazes da ti znas sta ja znam ili ne znam i sa cime se slazem, to je laz... kao ovo nprtvoja logika "pa dobro to, ali vidi i ovo..." je prilicno nerelevantna.mora biti poznatoPa zar ti ne znas?Naravno da imam, hvala Bogu, koga pitati...pitati nekog ko zna
I tebi lijep pozdrav, i zaobidji me slobodno u buducnosti,ja tebe hocu, ne zato sto se ne slazemo, nego sto si neposten...
ako ne znas za te hadise, povrsno ti je poznavanje vjere, sto znaci da slijedis vjeru ciji sadrzaj ne znas, tj. da ne znas ni sta slijedis.
pitaj nekog ko zna, a kome vjerujes, jer si i u ovom i u proslom postu izrazila nepovjerenje u moje poznavanje materije...
nemoj se ljutiti...zbog istine...
-
HM 2011
#171 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Da Vam temu rasječem, koristeći ostavštinu sa Islam BOSNA (eto zaradi čovjek Sevap)
http://--- NO LINKS ---/forum/nauka/ok ... /220/?wap2
SVE SE KREĆE U SVOJIM ORBITAMA
I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni u orbitama svojim plove.
(21 – Al-Anbiya’, 33)
I SUNCE SE KREĆE
I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.
(36 – Yasin, 38)

Elem - ko šta zna, niko ništa ne zna, krhko je znanje, hoće li i kako sunce doći sa zapada, hoće li se zemlja stati okretati, hoće li se okrenuti na drugu stranu - to će saznati neko, da li mi, da li naši superpotomci ili neko iza njih (hoće li se naše loze do tada zagasiti).....
Takođe, bitno je u naglasiti, da u sistematizaciji Hadisa postoji nekoliko grupa od kojih su najbitnije dvije Vjerodostojni i ne-vjerodostojni.....
Takođe prema shvatanju tadašnjeg čovjeka sunce se okretalo oko zemlje i bilo je prosto nepojmljivo običnom čovjeku da se zemlja okreće oko sunca - međutim - sve je moguće, ko šta zna, niko ništa ne zna, krhko je znanje.....
I naravno Hadis ne smije biti u suprotnosti sa Kur"anom - ali opet ko šta zna, niko ništa ne zna, krhko je znanje, posebno ono o budućnosti i posebno ono o Sudnjem danu....
http://--- NO LINKS ---/forum/nauka/ok ... /220/?wap2
SVE SE KREĆE U SVOJIM ORBITAMA
I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni u orbitama svojim plove.
(21 – Al-Anbiya’, 33)
I SUNCE SE KREĆE
I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.
(36 – Yasin, 38)

Elem - ko šta zna, niko ništa ne zna, krhko je znanje, hoće li i kako sunce doći sa zapada, hoće li se zemlja stati okretati, hoće li se okrenuti na drugu stranu - to će saznati neko, da li mi, da li naši superpotomci ili neko iza njih (hoće li se naše loze do tada zagasiti).....
Takođe, bitno je u naglasiti, da u sistematizaciji Hadisa postoji nekoliko grupa od kojih su najbitnije dvije Vjerodostojni i ne-vjerodostojni.....
Takođe prema shvatanju tadašnjeg čovjeka sunce se okretalo oko zemlje i bilo je prosto nepojmljivo običnom čovjeku da se zemlja okreće oko sunca - međutim - sve je moguće, ko šta zna, niko ništa ne zna, krhko je znanje.....
I naravno Hadis ne smije biti u suprotnosti sa Kur"anom - ali opet ko šta zna, niko ništa ne zna, krhko je znanje, posebno ono o budućnosti i posebno ono o Sudnjem danu....
- limeni
#172 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
postoji mogucnost izlaska sa zapada ako bi se unutrasnji dio geografskog omotaca okrenuo sa sjevera na zapad, to se navodno desava svakih 200.000 godina bez prirodne katastrofe. u tom slucaju bi geomagnetske oluje (suncane oluje) unistile sve satelite i elektricne masine na zemlji. druga teorija govori o pomjeranju zemaljske osovine oko 180 stepeni, da bi se okeani izlili i tako stradalo 90% covjecanstva. ocekuje se ovo tek za nekoliko 100.000 godina a sta bi se moralo desiti da bi se ovaj proces ubrzao, niko ne zna.
mnogi su i prije 1000 godina mislili da su na vrhuncu nauke pa nisu znali da se zemlja okrece oko sunca, da se svemir i dalje siri..nismo ni mi danas jos na vrhuncu nauke, ako bog da bice jos zanimljivih otkrica.
mnogi su i prije 1000 godina mislili da su na vrhuncu nauke pa nisu znali da se zemlja okrece oko sunca, da se svemir i dalje siri..nismo ni mi danas jos na vrhuncu nauke, ako bog da bice jos zanimljivih otkrica.
- zagortenej
#173 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Eppur si muove! 
-
RNG_25
#174 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
Napomena: Mislim da je suvišno i reći, ali ipak ću napisati da iznesene tvrdnje su 1) moj (lični) stav i 2) shodno tome, mogu biti posve netačne i ja ne tvrdim da jesu neupitne tačnosti.
Osim već citiranog hadisa broj 3199., ima ih još (ukupno 6, koliko sam ih ja uspio pronaći) u kojima se spominje izlazak Sunca sa zapada. Sada ću citirati... još 3 sa sličnim navodima kao i u 3199., a usput radi praćenja i sam 3199. Samo na bosanskom jeziku prevod, ovaj put, engleski će, možda, doći kasnije; svejedno je, jer se stvar bitno ne mijenjaju, po mom mišljenju.
Jedan od argumenata koji se povlače kada se nema nikakav drugi odgovor na uočene kontradikcije jeste da je riječ o "prenesenom" značenju, odnosno metafori, ili bolje rečeno alegoriji. Mislim da je najjednostavnije da koristim izraz "preneseno značenje".
Tako, neko može tvrditi sljedeće:
Prvo, riječ je o ličnom stavu. Kao i što je neki moj stav o istom također ličan. Dakle, to nije sporno.
Drugo, jedna vrlo bitna stvar, koja se olako i prelako preskače kod pozivanja na "prenesena značenja" jeste - dokaz. Sve što se tvrdi da jeste, ima da se i dokaže da jeste. U suprotnom, sve što se bez dokaza tvrdi da jeste može se i bez dokaza odbaciti i zaključiti da nije. Prema tome, ko god se poziva na to da je riječ o prenesenom značenju, ukoliko želi da to potkrijepi nečim, treba da izloži i dokaze. Alternativa je samo jedna - a to je vjerovanje. A da li će neko da *vjeruje* u tačnost nečije tvrdnje, ni na koji način ne utiče na objektivnu tačnost te tvrdnje niti obavezuje ikoga drugog na prihvatanje, odnosno vjerovanje u tačnost te tvrdnje. A moja odluka je da ne vjerujem u tačnost nečije tvrdnje da je riječ o prenesenom značenju.
Glede ovog konkretno hadisa, ne ulazeći uopšte u ostale kako hadise tako i ajete, koji je dokaz da je riječ o "prenesenom značenju"? Je li dokaz taj da, pošto ništa više ne preostaje osim da se pozove na preneseno značenje, da je onda uredu i da je dokaz upravo to preneseno značenje?
Ovo otvara mnoštvo pitanja. Ima li naznake u samom hadisu da je riječ o prenesenom značenju? Odnosno, da li se iz konteksta kazivanja hadisa može zaključiti da je riječ o prenesenom značenju? Kako neko uopće može znati da li je neko nešto mislio kada je govorio, ako jedino što imamo je tekst, koji nam ne otkriva nečije misli? Kako znati da je Muhammed a.s. govorio u prenesenom značenju? I još bitnije, čak i da ima naznaka za isto, koliki je nivo sigurnosti u takav zaključak?
Ja, niti bilo ko drugi, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je riječ o prenesenom značenju. Jer, to znači da se pozivamo na misli onoga o kojem je nešto napisano, što nikada nam ne može biti poznato. Shodno tome, ostaju razni konteksti govora, ali ni oni nisu pouzdani. Ako će nam izvor konteksta biti neki drugi čovjek, npr. da isti kaže kako Muhammed a.s. je to govorio na način koji ukazuje na preneseno značenje, kako onda znati da taj čovjek govori tačno?
Tako da... na kraju, ostaje samo i sam tekst. Koji ne nudi dokaz da je riječ o prenesenom značenju. Ne nudi nesumnjiv dokaz, po mom mišljenju. A svi ostali dokazi su, u najboljem slučaju, samo pretpostavke. A ja, kao ni bilo ko drugi, nije obavezan prihvatiti te pretpostavke kao istinu. Da ne ostane samo na teorijskom razglabanju, pogledajmo koji su dokazi da se ne radi o prenesenom značenju. Napomena, još jednom - onaj ko tvrdi da je riječ o prenesenom značenju je u obavezi da to dokaže ako želi da se ta njegova tvrdnja smatra validnom; a dokaza nema. Ali dobro, da ne duljim više.
Treće. U osnovi, uvijek se prihvata najjednostavnije značenje, ako nije jasno da je riječ o kompleksnijem. To ne isključuje da postoje dodatna, kompleksnija značenja, ali za njih također treba dokaz. Ništa u citiranim hadisima ne navodi na zaključak da je Muhammed a.s. govorio u prenesenom smislu (neovisno o mogućoj višeznačnosti). Naprotiv, sve ukazuje na to da kada je rečeno:
Četvrto. Zapad, kao geografski pojam, kao i istok, su relativni. Šta je za koga zapad, a šta istok - u smislu lokacije na Zemlji, ne u smislu smjera prividnog kretanja Sunca - ovisi o poziciji toga na Zemlji.
U odnosu na samu lokaciju gdje je Muhammed a.s. provodio najviše vremena, region oko Mekke i Medine, zapadno se već nalaze Egipat, pa samim time i drevna Egipatska civilizacija, Stara Grčka, Rimska civilizacija, Kartaga, region Jordana, Palestine i Izraela. Sami prostor Izraela i Palestine jeste prostor gdje, koliko mi je poznato, Musa a.s. - kao jedan od poslanika - došao sa svojim sljedbenicima. To je također prostor dotadašnje (prije pojave Muhammeda a.s.) vjerske superiornosti, u smislu da je zapadno preovladavalo kršćanstvo, dok je arabija bila dominantno - koliko mi je poznato - idolopoklonička. Egipatska i druge civilizacije su za svoje vrijeme bile među najrazvijenijim, a također - i najreligioznijim, ma koliko da su te religije bile izmišljene (faraon koji se smatrao bogom i slično).
Dakle, koji je to dokaz da se smatra da Sunce simbolizira pojavu napretka na “zapadu”, kada je i u vrijeme Muhammeda a.s., kao i prije, pa i poslije, bilo civilizacija koje su bile naprednije od onih na “istoku”, relativno gledano u odnosu na prostor Mekka/Medina?
Peto. Uočiti kako se u nekim od hadisa kaže:
“Neće nastupiti Kijametski dan sve dok sunce ne iziđe sa zapada. Kada iziđe i svijet ga vidi, svi će postati vjernici”
Kaže se za predznak da kada Sunce izađe sa zapada, svi će vjerovati. Ako se uzme u obzir da je Sunce izašlo već sa zapada, odnosno, da je Zapad sada napredniji od Istoka u skoro svemu - kao što mnogi pobornici prenesenog značenja zapravo tvrde, barem u mom iskustvu - onda kako to da nisu svi vjernici? Očito je da “zapadna” civilizacija već neko vrijeme doživljava uspon i ostavlja “istok” u zaostatku, ali ne vjeruju svi - već naprotiv.
Ovaj argument vrijedi i za dvostruko-preneseno značenje, tj. da Sunce ne simbolizira samo napredak, već jedan specifičan vid napretka - materijalni, kao i tzv. “zapadnjački mentalitet”, šta god to značilo. Jer, "zapadni mentalitet" već uveliko upravlja svijetom, a nekoliko "zapadnih" zemalja je već razvijenije od cjelokupnog ostatka svijeta.
Onima koji se pozivaju na ovakvo značenje preostaje samo reći da "Sunce, tj. prosperitet 'zapada' se još nije desio". Što je zanimljiv stav, ali ultimativno onaj koji je još manje vjerovatan i još više oslonjen na pretpostavku i još manje dokaziv nego bilo šta drugo. Ali sad ne bih o tome.
Šesto. U skladu sa:
"to su riječi Uzvišenog: “I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnog i Sveznajućeg”"
moralo bi se i značenje samog ajeta, koji se u hadisima spominje i na koje se hadis poziva:
Dakle, govori se o nebeskim tijelima. Nema naznake da se radi o alegoriji. A nema ni potrebe da bude. Pogotovo je zanimljivo što se tvrdi da "Sunce ne može/ne treba da dostigne Mjesec", pa prema tome, ne vidim preneseno značenje "Sunce = napredak".
Zaključci:
1. Sve što se bez dokaza tvrdi, bez dokaza se može i odbaciti.
2. Ako ne postoje jasne naznake da je riječ o nečemu drugom, prihvata se osnovno i najjednostavnije značenje (ne znači da nema više značenja).
3. Zapad (kao geografski pojam) je već bio napredniji od istoka (geografski pojam), kada se posmatra region Mekka/Medina, u svakom smislu (pa i religijskom - kršćanstvo, u odnosu na idolopoklonstvo). Bilo je perioda kada je bio u prošlosti napredniji, bio je neposredno pred pojavu Muhammeda a.s., a sada je opet napredniji (izuzev možda religijskog aspekta, u sadašnjosti).
4. Zapadni “mentalitet”, odnosno materijalizam (grubo rečeno), nije svojstven jednom regionu, lokaciji, istoku ili zapadu.
5. Zapadni "mentalitet" je već dominirajuća sila svijeta.
6. Unatoč tome što je "zapad" već nekoliko stotina godina daleko ispred "istoka" u svakom, osim religijskom pogledu, napredniji, nisu svi postali vjernici.
7. U hadisima sve ukazuje na to da je Muhammed a.s. govorio o Suncu kao nebeskom tijelu.
8. U ajetima također sve ukazuje na to da se govori o Suncu kao o nebeskom tijelu.
Zaključak zaključaka: Moj stav je... ne radi se o prenesenom značenju. Ostavljam prostor da je prevod pogrešan. Ostavljam prostor da se ipak radi o prenesenom značenju. Ostavljam prostor da sam ja pogriješio.
Ali, za sada, moj stav je takav kakav jeste.
Osim već citiranog hadisa broj 3199., ima ih još (ukupno 6, koliko sam ih ja uspio pronaći) u kojima se spominje izlazak Sunca sa zapada. Sada ću citirati... još 3 sa sličnim navodima kao i u 3199., a usput radi praćenja i sam 3199. Samo na bosanskom jeziku prevod, ovaj put, engleski će, možda, doći kasnije; svejedno je, jer se stvar bitno ne mijenjaju, po mom mišljenju.
Izvor: Buharijeva zbirka hadisa, hadis 3199., volumen 2, str. 865.3199. PRIČAO NAM JE Muhammed b. Jusuf, da mu je prenio Sufjan od A’meša, on od Ibrahima Tejmija, ovaj od svoga oca, a on opet od Ebu-Zerra, radijallahu anhu, koji je izjavio da mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kad je sunce zašlo, rekao:
- Znaš li kuda ono ide?
- Allah i Njegov Poslanik to najbolje znaju - rekao sam, a on nastavi:
- Ono ide da učini sedždu ispod Arša, a zatim traži dozvolu (za ponovno kruženje), pa mu se dozvoli, a uskoro će doći vrijeme kad će ono učiniti sedždu i zatražiti dozvolu (za ponovno kruženje), ali mu se neće dozvoliti, nego će mu se reći: Vrati se odakle si i došlo, te će se ono pojaviti sa zapada. To su riječi Uzvišenog: “I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnog i Sveznajućeg”
Izvor: Buharijeva zbirka hadisa, hadis 4635, volumen 3, str. 617.4635. PRIČAO NAM JE Musa b. Ism’il, njemu Abdul-Vahid, ovom Umara, njemu Ebu-Zur’a, a ovom Ebu-Hurejra, radijallahu anhu, koji kaže: “Allahov je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Neće nastupiti Kijametski dan sve dok sunce ne iziđe sa zapada. Kada ga svijet vidi, svi koji su na Zemlji će postati vjernici. To će biti vrijeme kada nijednom čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati ako prije nije vjerovao.’ “
Izvor: Buharijeva zbirka hadisa, hadis 4636, volumen 3, str. 617.4636. PRIČAO MI JE Ishak da ga je obavijestio Abdur-Rezzak, njega Ma’mer, prenoseći od Hemmama, a on od Ebu-Huejre, radijallahuanhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neće nastupiti Kijametski dan sve dok sunce ne iziđe sa zapada. Kada iziđe i svijet ga vidi, svi će postati vjernici. To će biti vrijeme kada nijednom čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati.” Zatim je proučio ajet.
Izvor: Buharijeva zbirka hadisa, hadis 7424., volumen 4, str. 1131.7424. PRIČAO NAM JE Jahja b. Dža’fer, a njemu Ebu-Mu’avija, prenoseći od A’meša, ovaj od Ibrahima, tj. Temimija, on od svog oca, a ovaj od Ebu-Zerra da je kazivao: “Ušao sam u džamiju, a unutra je sjedio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kada je Sunce zašlo, on reče: ‘Znaš li, Ebu-Zerre, gdje ono ide?’ ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!’, odgovorio sam, a on reče: ‘Ono ide i traži dopuštenje da učini sedždu, pa mu se to da. A kada mu se kaže: ‘Vrati se odakle si i došlo!’, ono se pojavi sa zapada.’ Zatim je proučio: ‘Zalike mustekarrun leha (To mu je određena granica)’ - po kiraetu Abdullaha (Ibn-Mes’uda)”
Jedan od argumenata koji se povlače kada se nema nikakav drugi odgovor na uočene kontradikcije jeste da je riječ o "prenesenom" značenju, odnosno metafori, ili bolje rečeno alegoriji. Mislim da je najjednostavnije da koristim izraz "preneseno značenje".
Tako, neko može tvrditi sljedeće:
Više je problema sa ovakvim stavovima. Prije nego ih izložim, reći ću da su ti stavovi sasvim legitimni. Ko želi da se njima vodi, to je slobodan učiniti i u biti se takav stav nikad ne može sasvim isključiti kao posve neispravan. Ali...ja te stvari gledam kroz metaforu sto ustvari i jeste, a ne doslovno.
Prvo, riječ je o ličnom stavu. Kao i što je neki moj stav o istom također ličan. Dakle, to nije sporno.
Drugo, jedna vrlo bitna stvar, koja se olako i prelako preskače kod pozivanja na "prenesena značenja" jeste - dokaz. Sve što se tvrdi da jeste, ima da se i dokaže da jeste. U suprotnom, sve što se bez dokaza tvrdi da jeste može se i bez dokaza odbaciti i zaključiti da nije. Prema tome, ko god se poziva na to da je riječ o prenesenom značenju, ukoliko želi da to potkrijepi nečim, treba da izloži i dokaze. Alternativa je samo jedna - a to je vjerovanje. A da li će neko da *vjeruje* u tačnost nečije tvrdnje, ni na koji način ne utiče na objektivnu tačnost te tvrdnje niti obavezuje ikoga drugog na prihvatanje, odnosno vjerovanje u tačnost te tvrdnje. A moja odluka je da ne vjerujem u tačnost nečije tvrdnje da je riječ o prenesenom značenju.
Glede ovog konkretno hadisa, ne ulazeći uopšte u ostale kako hadise tako i ajete, koji je dokaz da je riječ o "prenesenom značenju"? Je li dokaz taj da, pošto ništa više ne preostaje osim da se pozove na preneseno značenje, da je onda uredu i da je dokaz upravo to preneseno značenje?
Ovo otvara mnoštvo pitanja. Ima li naznake u samom hadisu da je riječ o prenesenom značenju? Odnosno, da li se iz konteksta kazivanja hadisa može zaključiti da je riječ o prenesenom značenju? Kako neko uopće može znati da li je neko nešto mislio kada je govorio, ako jedino što imamo je tekst, koji nam ne otkriva nečije misli? Kako znati da je Muhammed a.s. govorio u prenesenom značenju? I još bitnije, čak i da ima naznaka za isto, koliki je nivo sigurnosti u takav zaključak?
Ja, niti bilo ko drugi, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je riječ o prenesenom značenju. Jer, to znači da se pozivamo na misli onoga o kojem je nešto napisano, što nikada nam ne može biti poznato. Shodno tome, ostaju razni konteksti govora, ali ni oni nisu pouzdani. Ako će nam izvor konteksta biti neki drugi čovjek, npr. da isti kaže kako Muhammed a.s. je to govorio na način koji ukazuje na preneseno značenje, kako onda znati da taj čovjek govori tačno?
Tako da... na kraju, ostaje samo i sam tekst. Koji ne nudi dokaz da je riječ o prenesenom značenju. Ne nudi nesumnjiv dokaz, po mom mišljenju. A svi ostali dokazi su, u najboljem slučaju, samo pretpostavke. A ja, kao ni bilo ko drugi, nije obavezan prihvatiti te pretpostavke kao istinu. Da ne ostane samo na teorijskom razglabanju, pogledajmo koji su dokazi da se ne radi o prenesenom značenju. Napomena, još jednom - onaj ko tvrdi da je riječ o prenesenom značenju je u obavezi da to dokaže ako želi da se ta njegova tvrdnja smatra validnom; a dokaza nema. Ali dobro, da ne duljim više.
Treće. U osnovi, uvijek se prihvata najjednostavnije značenje, ako nije jasno da je riječ o kompleksnijem. To ne isključuje da postoje dodatna, kompleksnija značenja, ali za njih također treba dokaz. Ništa u citiranim hadisima ne navodi na zaključak da je Muhammed a.s. govorio u prenesenom smislu (neovisno o mogućoj višeznačnosti). Naprotiv, sve ukazuje na to da kada je rečeno:
“od Ebu-Zerra, radijallahu anhu, koji je izjavio da mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kad je sunce zašlo, rekao:
- Znaš li kuda ono ide?”
da se zaista i misli na Sunce, kao nebesko tijelo, a ne na neku simboliku.“Kada je Sunce zašlo, on reče: ‘Znaš li, Ebu-Zerre, gdje ono ide?’”
Četvrto. Zapad, kao geografski pojam, kao i istok, su relativni. Šta je za koga zapad, a šta istok - u smislu lokacije na Zemlji, ne u smislu smjera prividnog kretanja Sunca - ovisi o poziciji toga na Zemlji.
U odnosu na samu lokaciju gdje je Muhammed a.s. provodio najviše vremena, region oko Mekke i Medine, zapadno se već nalaze Egipat, pa samim time i drevna Egipatska civilizacija, Stara Grčka, Rimska civilizacija, Kartaga, region Jordana, Palestine i Izraela. Sami prostor Izraela i Palestine jeste prostor gdje, koliko mi je poznato, Musa a.s. - kao jedan od poslanika - došao sa svojim sljedbenicima. To je također prostor dotadašnje (prije pojave Muhammeda a.s.) vjerske superiornosti, u smislu da je zapadno preovladavalo kršćanstvo, dok je arabija bila dominantno - koliko mi je poznato - idolopoklonička. Egipatska i druge civilizacije su za svoje vrijeme bile među najrazvijenijim, a također - i najreligioznijim, ma koliko da su te religije bile izmišljene (faraon koji se smatrao bogom i slično).
Dakle, koji je to dokaz da se smatra da Sunce simbolizira pojavu napretka na “zapadu”, kada je i u vrijeme Muhammeda a.s., kao i prije, pa i poslije, bilo civilizacija koje su bile naprednije od onih na “istoku”, relativno gledano u odnosu na prostor Mekka/Medina?
Peto. Uočiti kako se u nekim od hadisa kaže:
“Neće nastupiti Kijametski dan sve dok sunce ne iziđe sa zapada. Kada iziđe i svijet ga vidi, svi će postati vjernici”
Kaže se za predznak da kada Sunce izađe sa zapada, svi će vjerovati. Ako se uzme u obzir da je Sunce izašlo već sa zapada, odnosno, da je Zapad sada napredniji od Istoka u skoro svemu - kao što mnogi pobornici prenesenog značenja zapravo tvrde, barem u mom iskustvu - onda kako to da nisu svi vjernici? Očito je da “zapadna” civilizacija već neko vrijeme doživljava uspon i ostavlja “istok” u zaostatku, ali ne vjeruju svi - već naprotiv.
Ovaj argument vrijedi i za dvostruko-preneseno značenje, tj. da Sunce ne simbolizira samo napredak, već jedan specifičan vid napretka - materijalni, kao i tzv. “zapadnjački mentalitet”, šta god to značilo. Jer, "zapadni mentalitet" već uveliko upravlja svijetom, a nekoliko "zapadnih" zemalja je već razvijenije od cjelokupnog ostatka svijeta.
Onima koji se pozivaju na ovakvo značenje preostaje samo reći da "Sunce, tj. prosperitet 'zapada' se još nije desio". Što je zanimljiv stav, ali ultimativno onaj koji je još manje vjerovatan i još više oslonjen na pretpostavku i još manje dokaziv nego bilo šta drugo. Ali sad ne bih o tome.
Šesto. U skladu sa:
"to su riječi Uzvišenog: “I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnog i Sveznajućeg”"
moralo bi se i značenje samog ajeta, koji se u hadisima spominje i na koje se hadis poziva:
...prihvatiti simbolički, pored onog očitog. Dakle, dvostruko značenje. Problem je... da li ima dokaza, osnove, da se ovo prihvati. Jer, u suri Ja Sin stoji...I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnog i Sveznajućeg.
Mustafa Mlivo37. A znak za njih je noć: povlačimo od nje dan, tad gle! oni zamračeni.
38. I Sunce plovi staništu svom.36:38 To je diktat Moćnog, Znalca;
39. I Mjesec, odredili smo mu faze, dok se vraća kao grančica stara.36:39
40. Sunce - ne treba njemu da dostigne Mjesec,36:40 niti noći da pretekne dan. A sve u orbiti
plovi.
Besim Korkut.I noć im je dokaz: Mi uklanjamo dnevnu svjetlost i oni ostaju u
mraku.
I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i
Sveznajućeg.
I Mjesecu smo odredili položaje; i on se uvijek ponovo vraća kao
stari savijeni palmin prut.
Nit’ Sunce može Mjesec dostići nit’ noć dan prestići, svi oni u svemiru plove.
Dakle, govori se o nebeskim tijelima. Nema naznake da se radi o alegoriji. A nema ni potrebe da bude. Pogotovo je zanimljivo što se tvrdi da "Sunce ne može/ne treba da dostigne Mjesec", pa prema tome, ne vidim preneseno značenje "Sunce = napredak".
Zaključci:
1. Sve što se bez dokaza tvrdi, bez dokaza se može i odbaciti.
2. Ako ne postoje jasne naznake da je riječ o nečemu drugom, prihvata se osnovno i najjednostavnije značenje (ne znači da nema više značenja).
3. Zapad (kao geografski pojam) je već bio napredniji od istoka (geografski pojam), kada se posmatra region Mekka/Medina, u svakom smislu (pa i religijskom - kršćanstvo, u odnosu na idolopoklonstvo). Bilo je perioda kada je bio u prošlosti napredniji, bio je neposredno pred pojavu Muhammeda a.s., a sada je opet napredniji (izuzev možda religijskog aspekta, u sadašnjosti).
4. Zapadni “mentalitet”, odnosno materijalizam (grubo rečeno), nije svojstven jednom regionu, lokaciji, istoku ili zapadu.
5. Zapadni "mentalitet" je već dominirajuća sila svijeta.
6. Unatoč tome što je "zapad" već nekoliko stotina godina daleko ispred "istoka" u svakom, osim religijskom pogledu, napredniji, nisu svi postali vjernici.
7. U hadisima sve ukazuje na to da je Muhammed a.s. govorio o Suncu kao nebeskom tijelu.
8. U ajetima također sve ukazuje na to da se govori o Suncu kao o nebeskom tijelu.
Zaključak zaključaka: Moj stav je... ne radi se o prenesenom značenju. Ostavljam prostor da je prevod pogrešan. Ostavljam prostor da se ipak radi o prenesenom značenju. Ostavljam prostor da sam ja pogriješio.
Ali, za sada, moj stav je takav kakav jeste.
Last edited by RNG_25 on 06/01/2015 21:02, edited 1 time in total.
-
prenosnik
#175 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca
svi ajeti imaju te'vil (preneseno znacenje). cak se u jednom ajetu kaze da su sve kur'anske price o poslanicima samo radi toga da bismo mi presli na drugu stranu, tj. presli sa doslovnog znacenja teksta na njegovu sustinu...malo je glupo da je taj izlazak sunca sa zapada, nemetaforicki gledano, nesto sto ce se desiti samo jednoj generaciji ljudi od citavog covjecanstva i njegove istorije...zar ne...