Islam i vanzemaljci

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BHCluster

#151 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

skupljac_zeljeza wrote:
BHCluster wrote:
Konacno progres pitanja se postavljaju. Ako ostali nekih milijardu i kusur muslima to njemo prati i pognuto prihvaca zasto da ne. Do cega drugog bih bilo do onih koji namcu svoju interpretaciju i onih koji to prihvacaju ili oni koji mirno sute i gledaj sta im se desava.
Nemaju oni veliki uticaj koliko im se pripisuje. Problem islamskog svijeta trenutno je neokolonijalizam. Dok se ne riješe kraljeva i diktatora koji vegetiraju kao marionete, trajat će ovo još jer je u interesu velikih sila. Ako prošetaš od Maroka do Indonezije imaš i bijele i crne, ali i mnogo nijansi sive. Neću reći ružičaste.

Neo kolonizam je bio problem i od 1100 naravno da nije ali uvijek neki izgovor postoji za odbranu neodbranjivog.
m_l

#152 Re: Islam i vanzemaljci

Post by m_l »

hrastov žižak wrote: pa da, ali ja živim u svijetu u kojem većina ljudi to smatra apsolutnom istinom, htio ja ili ne, to je tako. i niko ne smatra sve te serije, romane itd. istinitim. znaš i sama da ti je analogija potpuni promašaj
Ja nisam ni rekla da vjerujete u vjerodostojnost tih prica, vec naglasila vasa interesovanja; s jedne strane vjernici (ljudi od krvi i mesa, zajedno s vama dijele isti zrak), su oni koji, evo po nekim ateistima, ne zasluzuju ni razgovor jer vjeruju u bajke - Boga, meleke..., a s druge strane vrijeme ubijate uzivajuci kako Castiel spasava Deana. :mrgreen:

Jedva cekam decembar i novi Bejlov film o Musa, a.s., Exodus: Gods and Kings. 8-)

Je l' i ti? :mrgreen:
NIN

#153 Re: Islam i vanzemaljci

Post by NIN »

m_l wrote:
hrastov žižak wrote: pa da, ali ja živim u svijetu u kojem većina ljudi to smatra apsolutnom istinom, htio ja ili ne, to je tako. i niko ne smatra sve te serije, romane itd. istinitim. znaš i sama da ti je analogija potpuni promašaj
Ja nisam ni rekla da vjerujete u vjerodostojnost tih prica, vec naglasila vasa interesovanja; s jedne strane vjernici (ljudi od krvi i mesa, zajedno s vama dijele isti zrak), su oni koji, evo po nekim ateistima, ne zasluzuju ni razgovor jer vjeruju u bajke - Boga, meleke..., a s druge strane vrijeme ubijate uzivajuci kako Castiel spasava Deana. :mrgreen:

Jedva cekam decembar i novi Bejlov film o Musa, a.s., Exodus: Gods and Kings. 8-)

Je l' i ti? :mrgreen:
O cemu vi ba? Poredite nauk zasnovan na mitu po kojem ljudi formiraju svoje moralne i zivotne kodeske s uzivancijom gledanja Gospodara prstenova?

:lol:
m_l

#154 Re: Islam i vanzemaljci

Post by m_l »

Jok ba. :mrgreen:
walter kurtz

#155 Re: Islam i vanzemaljci

Post by walter kurtz »

ovo je najbizarnija tema koju pratim :)
fatamorgana

#156 Re: Islam i vanzemaljci

Post by fatamorgana »

walter kurtz wrote:ovo je najbizarnija tema koju pratim :)
Ma nije, bila je tema Islam i cuke ....

Možda neko otvori temu Vanzemaljci i cuke, Klingonci i krave , Borgovi i koze ....
sigh

#157 Re: Islam i vanzemaljci

Post by sigh »

Image
arslanbey

#158 Re: Islam i vanzemaljci

Post by arslanbey »

zasto :?
Tyke

#159 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Tyke »

Bizarnije od ove teme su bizarni forumasi koji nikako ne doprinose istoj osim bizarnog pracenja. Prate temu koja im je bizarna, sto govori o njima samima.

Ontopic:
Ta pitanja su se uvijek provlacila i uvijek ce se provlaciti kroz covjekovu misao, ali rezultat ce uvijek biti jasan: nema odgovora. I mene je uvijek ta napredna civilizacija upucivala na dzine, zbog njihove sposobnosti pretvaranja u ljudski oblik, i zbog toga sto su vjernici ili nevjernici, za razliku od sejtana. Poznato je da u dalekom proslosti su ljudi bili daleko visociji, a pronadjeni su i pojedini ostaci dzinovskih ljudi, od po par metara (9m ako se dobro sjecam pronadjen je kostur), pa me ne cude onda dinosaurusi koji su bili za takve ljude kao danas slonovi, ili neka korpulentnija bica.

A da je Uzviseni htio, ne bi nam ogranicio sivu materiju, koja funkcionise sa nekih 3% kapaciteta pa smo opet intelektualna bica. Naumpadne mi onaj film Lucy, i misao kako bismo izgledali sa 100% kapaciteta mozga. Huuh
walter kurtz

#160 Re: Islam i vanzemaljci

Post by walter kurtz »

Tyke wrote:
Bizarnije od ove teme su bizarni forumasi koji nikako ne doprinose istoj osim bizarnog pracenja. Prate temu koja im je bizarna, sto govori o njima samima.

Ontopic:
Ta pitanja su se uvijek provlacila i uvijek ce se provlaciti kroz covjekovu misao, ali rezultat ce uvijek biti jasan: nema odgovora. I mene je uvijek ta napredna civilizacija upucivala na dzine, zbog njihove sposobnosti pretvaranja u ljudski oblik, i zbog toga sto su vjernici ili nevjernici, za razliku od sejtana. Poznato je da u dalekom proslosti su ljudi bili daleko visociji, a pronadjeni su i pojedini ostaci dzinovskih ljudi, od po par metara (9m ako se dobro sjecam pronadjen je kostur), pa me ne cude onda dinosaurusi koji su bili za takve ljude kao danas slonovi, ili neka korpulentnija bica.

A da je Uzviseni htio, ne bi nam ogranicio sivu materiju, koja funkcionise sa nekih 3% kapaciteta pa smo opet intelektualna bica. Naumpadne mi onaj film Lucy, i misao kako bismo izgledali sa 100% kapaciteta mozga. Huuh
Pratim temu jer mi se čini zanimljiva jer volim citati i volim znati, ali moja religija je fizika i teorija evolucije ;-) ti zagadjujes temu denikenovim kosturima, filmom Lucy itd.
Towelie

#161 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Towelie »

Pratim temu jer mi se čini zanimljiva jer volim citati i volim znati, ali moja religija je fizika i teorija evolucije ;-) ti zagadjujes temu denikenovim kosturima, filmom Lucy itd.
Rekoh ja da i ateisti imaju svoju religiju. Imate i dogmu, zove se teorija evolucije. :lol:
Seoskivaralica

#162 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Seoskivaralica »

:roll: hmmm
Zaboli me glava...
Ramzess Veliki

#163 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Ramzess Veliki »

broj dva wrote:Ovo je dobra ideja za sci-fi kjnigu, Islam medju vanzemaljcima. Sta li je njima zabranjeno jesti ako nemaju svinja ? Je'l se i kod njih otkidaju glave na televiziji u alahovo ime ? Imajlu li oni svoje izraelce i palestince ? Ima li tu 72 djevice u raju ? Kako li se tamo zove Muhamed i koliko zena moze coek imat ?
E da je samo L. Ron Hubbard pisao Kuran, sve bi nam jasnije bilo...
Nisam ti ja nešto nekakav poseban vjernik, ali da ti objasnim, nešto sam pročitao tu i tamo ...
Pročitaj Bibliju pa se pravi pametan. Mojsijev zakonik tačno i nedvosmisleno navodi Mojsijevu zabranu konzumiranja svinjetine (u istom pasusu zabranjuje se konzumiranje mesa od orla, guštera pa ide lista dalje ...)
Znači kršćani ne poštuju svoju knjigu. Hajd' to nego je ni ne pročitaju ali vole da je reklamiraju, busaju se o prsa i tuđe napadaju. Istina više sami ne znaju ko im je Bog, da li je on Isus, ili njegov otac, ili mu mater ili mu je mater žena odnosno obrnuto. I ko je duh, otac ili sin ili sve zajedno ili je duh - duh, a Bog je sin iako je rođen od duha pa je postao svoj otac, odnosno bio je već On.
U Kur'anu vidiš konzumiranje svinjetine nije zabranjeno. Preporučeno je da se ne jede, a kako poslanik (uzvišeno njegovo ime i na zemlji i na nebesima i drugim civilizacijama) nije konzumirao svinjetinu taj se običaj zadržao (nebitno što je Musa - Mojsije izričito zabranio krmetinu).

A evo čekam i nalaze sa Philae, onog satelita koji je sletio na kometu ... kažu da će potvrditi teoriju o postanku života - teorija spermizacije svemira putem kometa. Po toj teoriji život se širi nošen kometama koje nose led - vodu, i ostale neophodne sastojke za formiranje života.
Kometi ... zamisli. To bi bilo rušenje svih religijskih zabluda i dogmi. Ili ne bi ... :shock:
Može li mi pomoći neko ko se više u to razumije ... veliko hodočašće u Meki ... hodočasnici kruže oko one velike građevine pokrivene crnim platnom, navodno tu je postao život na zemlji. I kad dođu do kraja kruga ljube nekakav crni kamen ... time se zahvaljuju Stvoritelju na daru života.
Kakav je ono crni kamen ... men' se čini METEOR. Vid' poveznice sa satelotom Philae ... :shock:
Ramzess Veliki

#164 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Ramzess Veliki »

walter kurtz wrote: Pratim temu jer mi se čini zanimljiva jer volim citati i volim znati, ali moja religija je fizika i teorija evolucije ;-) ti zagadjujes temu denikenovim kosturima, filmom Lucy itd.
Što ti to smeta, sve je to povezano samo trebaš znati uklopiti u kontekst. Džini se spominju i u Svetom pismu, Egzodus kao narod Anaki, locirani u dolini Mesopotamije. A imaš i ruševine njihovih gradova. Spominju se i u Babilonskom zakoniku.
broj dva

#165 Re: Islam i vanzemaljci

Post by broj dva »

Towelie wrote:
Rekoh ja da i ateisti imaju svoju religiju. Imate i dogmu, zove se teorija evolucije. :lol:
---------
Imamo imamo.
S tom razlikom da nam neko dokaze (dokaze, ne tvrdnjama) da teorija evolucije ne stoji ne bi dobio fatwu nego nagradu, a mi (ateisti) bi kolektivno rekli "jebi ga zvucalo je sasvim smisleno i prihvatljivo, sa unutarnjom logikom i gomilom dokaza, ali ako nije onda nije, idemo dalje" I u tome je razlika izmedju ateista i vjernika, vjera nikada ne moze biti u krivu i nikada ne moze priznati greske u svojoj dogmi.
Ramzess Veliki

#166 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Ramzess Veliki »

broj dva wrote:
Towelie wrote:
---------
Imamo imamo.
S tom razlikom da nam neko dokaze (dokaze, ne tvrdnjama) da teorija evolucije ne stoji ne bi dobio fatwu nego nagradu, a mi (ateisti) bi kolektivno rekli "jebi ga zvucalo je sasvim smisleno i prihvatljivo, sa unutarnjom logikom i gomilom dokaza, ali ako nije onda nije, idemo dalje" I u tome je razlika izmedju ateista i vjernika, vjera nikada ne moze biti u krivu i nikada ne moze priznati greske u svojoj dogmi.
Misliš na religiju, ne na vjeru. To su različite stvari, religija je institucija a vjera individualna stvar.
Ti vjeruješ u nauku jer ti daje konkretne i opipljive dokaze koji su ti jasni i nedvosmisleni.
Mana nauke je što ne može dati nikakve neopipljive dokaze, odgovoriti na nematerijalna pitanja. Nauka ne može da ti odgovore na sva naša pitanja.
Ne može ni religija jer ti ne daje opipljive dokaze.
Ali i jedno i drugo ti daje mogućnost da sam o svemu razmišljaš.
Imaš izbor da u nešto vjeruješ ili ne, da tražiš dokaze i formiraš svoje mišljenje o svemu.
Ringhio

#167 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Ringhio »

:thumbup: :thumbup: Ramzes
IcedMFEarth

#168 Re: Islam i vanzemaljci

Post by IcedMFEarth »

Još uvijek o evoluciji :D

Zar je to uopšte dilema. S jedne strane imaš 99% svjetskih naučnika koji potvruđuju evoluciju i s druge strane imaš Zakira Naika koji je rek'o da su homo sapens izumrli prije 500.000 godina :D

Ja bih radije vjerovato doktoru nauka nego nekome iz neke indijske vukojebine. I to je problem religije, teret je civilizaciji. Naučnici život posvete nauci i dokazivanju da bi došo ovaj Indijac ili onaj amer Yusuf i kaže "ako smo nastali od majmuna zašto još uvijek ima majmuna he he he he he". Valjda zato što je lakše razumiti da je čarobnjak stvorio čovjeka nego evoluciju.
Edouard

#169 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Edouard »

Zanimljivo da ateisti uzimaju evoluciju kao nešto što bi podržavalo njihov stav o Božjoj opstojnosti koji je inače po sebi dogmatskog karaktera.
S druge strane, u empiriji, direktno se suprostavljaju evoluciji i njezinim kriterijima.
Naime, prema biološkim/evolucijskim kriterijima potreba za potomstvom i roditeljstvom su na vrhu piramide ljudskih potreba. A činjenica je da ateisti kao društvena/svjetonazorska skupina, za razliku od religijskih, imaju najmanji broj potomaka po fertilnoj ženi; u razvijenim zapadnim zemljama približno jedno dijete po fertilnoj ženi.
Dakle, je li to taj čuveni racionalni, napredni, humani, sekularni stav koji vodi u biološki nestanak/izumiranje?
Lalena

#170 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Lalena »

Po Islamu, barem onoliko koliko je meni poznato, nasa duša bukvalno dolazi s drugog svijeta... znači, kada je beba u majčinom stomaku, melek zaduzen za to, donosi dušu/ruh, i tada dijete oživljava... Ima hadis o tome, koga interesuje neka potraži.
Znači, ako hoćeš vidjeti vanzemaljca, pogledaj u ogledalo :D
Osim toga, u Kur'anu se još govori o džinima i melecima, hmmmmm, moglo bi se reći da i oni nisu ono što mi smatramo "zemljanima", ali za priču o malim - zelenim, prvi put čujem?!
fatamorgana

#171 Re: Islam i vanzemaljci

Post by fatamorgana »

Da ne bude zabune, ja navijam za vanzemaljce! :wink:
Mohamad Sissoko

#172 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Mohamad Sissoko »

IcedMFEarth wrote:Još uvijek o evoluciji :D

Zar je to uopšte dilema. S jedne strane imaš 99% svjetskih naučnika koji potvruđuju evoluciju i s druge strane imaš Zakira Naika koji je rek'o da su homo sapens izumrli prije 500.000 godina :D

Ja bih radije vjerovato doktoru nauka nego nekome iz neke indijske vukojebine. I to je problem religije, teret je civilizaciji. Naučnici život posvete nauci i dokazivanju da bi došo ovaj Indijac ili onaj amer Yusuf i kaže "ako smo nastali od majmuna zašto još uvijek ima majmuna he he he he he". Valjda zato što je lakše razumiti da je čarobnjak stvorio čovjeka nego evoluciju.
Evolucija je po mnogima fakt ali i prema dosta naučnika iz Europe i Amerike daleko od fakta, taj Yusuf je tu irelevantan.
animals

#173 Re: Islam i vanzemaljci

Post by animals »

Ja vam se divim :D
fatamorgana

#174 Re: Islam i vanzemaljci

Post by fatamorgana »

animals wrote:Ja vam se divim :D
Kome, jel' vanzemaljcima il' ovim prvim? :mrgreen:
animals

#175 Re: Islam i vanzemaljci

Post by animals »