Nemoj ti mene ubjedjivat' ziva bila, ja crvendace ne mogu ni nacrtane. Ti to vidi s onim poslanikom SPS-a 90-ih ... on je postavljao one crvene slike sto izbise oci.SaraFina wrote:Gojeni H wrote:Isto kao sto ce tvrditi i Poljaci i stanovnici baltickih zemalja.SaraFina wrote: Bogami da ti iskreno kazem da one Švabe što su ostale iza berlinskog zida u Istočnoj Njemačkoj tvrde suprotno.
Ali eto uzmimo da ja imam iskrivljenu percepciju pod zapadnim utjecajem.
Pa činjenica da je ta isocna Njemačka bila svojevremeno zatvor.
Slazeš se valjda? Ljudi su zivjeli ispod ljudskog dostojanstva.
Neke normalne stvari poput Cole su bili pusti snovi.
Ljudi koji su djeca bili u to doba prije ujedinjenja Njemačke i njihovi roditelji i sad mogu svjedočiti o tome.
A bake i djedovi o odnosu Rusa prema domaćem njemačkom stanovništvu ..
JugA kakva god bila, bila je pojam za zemlje pod ruskom čizmom.
EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
- Gojeni H
#151 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
- stakasa
#152 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Najbolje ce shvatiti ako mu se sa srpskih pozicija obrati ovaj nesretni Bata Zivojinovic. Geostrateski, sila na siluUmalo popisivac wrote:NisamJaOnJE wrote: Ovo sto je ostalo ne zele da udje u EU. Jer time nebi imali svoj teritorij u evropi. BiH, Albanija, Kosovo i Makedonija imaju Americku lojalnost i lagano mogu i pod Tursku lokalnu upravu pod Amercikim pokroviteljstvom. I to se upravo desava. Ako bi Ameri dali jos i ovo zadnje parce evrope; za 30 godina nebi imali niakkvog uticaja u Evropi. Morali bi moliti EU parlament za sitnicu. Ovako imaju na Kosovu vojnu bazu; imaju BiH, makedoniju i Albaniju.
Ma sta ti brljavis. Pa Albanija je potpisala sporazum s EU o pridruzivanju, kao i ostale zemlje Balkana (sem BiH, zbog presude Finci) a Makedoniju koce Grci zbog imena Makedonija.
- Danguba
#153 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Ovo su neprijatelji BiH. Nikakve koristi, samo steta.
Treba to nogom u guzicu i poslati @Spreci tamo.
Zaboravili mu od silnog srbovanja reci da su sva tri clana predsjednistva potpisali zahtjev za clanstvo u NATO.Ambasador Rusije u BiH: Tekst rezolucije je zloupotrijebljen
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov rekao je da se njegova zemlja uzdržala od glasanja u Vijeću sigurnosti UN o produženju Misije EUFOR-a u BiH jer je tekst rezolucije zloupotrijebljen da se promoviše članstvo BiH u EU i NATO kao jedinstven proces.
On je naveo da je to bio razlog za uzdržanost, a ne zato što bi Rusija bila protiv Misije EUFOR-a ili članstva BiH u EU.
Ivancov je za "Nezavisne novine" rekao da Rusija shvata važnost Misije Altea u implementaciji Dejtonskog sporazuma i stvaranja sigurnosnog ambijenta u BiH, ali i da smatra da se Vijeće sigurnosti UN, ne treba koristiti za promovisanje evroatlantskih integracija.
On je naveo da je odbijen amandman Rusije - da se izbaci dio koji govori o euroatlantskim integracijama, zbog čega je njegova zemlja bila uzdržana od glasanja.
Ivancov je istakao da se Rusija ne protivi članstvu BiH u EU, ali da se protivi članstvu BiH u NATO, jer o tome ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda.
Na sjednici Vijeća sigurnosti UN, koja je održana u utorak, 11. novembra u New Yorku, došlo je do sporenja Rusije i zapadnih zemalja. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin naglasio je da je za njegovu zemlju neprihvatljivo da se međunarodno prisustvo u BiH koristi kao instrument za euroatlantske integracije.
(SRNA)
- SaraFina
#154 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Gojeni H wrote:Nemoj ti mene ubjedjivat' ziva bila, ja crvendace ne mogu ni nacrtane. Ti to vidi s onim poslanikom SPS-a 90-ih ... on je postavljao one crvene slike sto izbise oci.SaraFina wrote:Gojeni H wrote:
Isto kao sto ce tvrditi i Poljaci i stanovnici baltickih zemalja.
Pa činjenica da je ta isocna Njemačka bila svojevremeno zatvor.
Slazeš se valjda? Ljudi su zivjeli ispod ljudskog dostojanstva.
Neke normalne stvari poput Cole su bili pusti snovi.
Ljudi koji su djeca bili u to doba prije ujedinjenja Njemačke i njihovi roditelji i sad mogu svjedočiti o tome.
A bake i djedovi o odnosu Rusa prema domaćem njemačkom stanovništvu ..
JugA kakva god bila, bila je pojam za zemlje pod ruskom čizmom.
Kojim crvendaćem?
Gledajmo svoje interese. Manimo se Rusofilije i Turkofilije.
- iPod
#155 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Prije bih rekao da smo najveći neprijatelji sami sebi. Godine prolaze, kriminal i korupcija u svim segmentima društva naprosto cvjetaju. Imamo nesređeno tržište gdje prva država ne brine o svojim proizvođačima, gdje se inostranoj konkurenciji dozvoljava da radi baš kako želi i hoće, dok se niko od državnika ne bori za naše proizvode i kako bi se ti proizvodi našli na policama nekih evropskih prodajnih lanaca.
Problem je i to što je sve spojeno u jedan lanac ili kariku gdje na sve strane nešto fali, od kompetencije i ljudi koji bi radili svoj posao u ministarstvima i agencijama i sl.
Problem je i to što je sve spojeno u jedan lanac ili kariku gdje na sve strane nešto fali, od kompetencije i ljudi koji bi radili svoj posao u ministarstvima i agencijama i sl.
- SaraFina
#156 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
To je njima Dodik zagarantirao da neće popisatiDanguba wrote:Ovo su neprijatelji BiH. Nikakve koristi, samo steta.
Zaboravili mu od silnog srbovanja reci da su sva tri clana predsjednistva potpisali zahtjev za clanstvo u NATO.Ambasador Rusije u BiH: Tekst rezolucije je zloupotrijebljen
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov rekao je da se njegova zemlja uzdržala od glasanja u Vijeću sigurnosti UN o produženju Misije EUFOR-a u BiH jer je tekst rezolucije zloupotrijebljen da se promoviše članstvo BiH u EU i NATO kao jedinstven proces.
On je naveo da je to bio razlog za uzdržanost, a ne zato što bi Rusija bila protiv Misije EUFOR-a ili članstva BiH u EU.
Ivancov je za "Nezavisne novine" rekao da Rusija shvata važnost Misije Altea u implementaciji Dejtonskog sporazuma i stvaranja sigurnosnog ambijenta u BiH, ali i da smatra da se Vijeće sigurnosti UN, ne treba koristiti za promovisanje evroatlantskih integracija.
On je naveo da je odbijen amandman Rusije - da se izbaci dio koji govori o euroatlantskim integracijama, zbog čega je njegova zemlja bila uzdržana od glasanja.
Ivancov je istakao da se Rusija ne protivi članstvu BiH u EU, ali da se protivi članstvu BiH u NATO, jer o tome ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda.
Na sjednici Vijeća sigurnosti UN, koja je održana u utorak, 11. novembra u New Yorku, došlo je do sporenja Rusije i zapadnih zemalja. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin naglasio je da je za njegovu zemlju neprihvatljivo da se međunarodno prisustvo u BiH koristi kao instrument za euroatlantske integracije.
(SRNA)
Ali nova runda Kirba okrenul' i sad Bosić potpisuje sve. Još samo da većinu dobije na nivou RS-a. A nakon toga.. Što bi, bi!
- Gojeni H
#157 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Velimir Bata Zivojinovic je bio poslanik Milosevicevog SPS-a u parlamentu Srbije u toku agresije na nasu zemlju.SaraFina wrote:Gojeni H wrote: Nemoj ti mene ubjedjivat' ziva bila, ja crvendace ne mogu ni nacrtane. Ti to vidi s onim poslanikom SPS-a 90-ih ... on je postavljao one crvene slike sto izbise oci.
Kojim crvendaćem?
Isti je u vise navrata dao relativno kontraverzne izjave u vezi njegove saradnje s Borisom Dvornikom tokom snimanja partizanskih filmova.
Totalno off, izvinjavam se. Neki ljudi ili nemaju obraza pa stave svasta na avatara, ili to cine namjerno.
-
Umalo popisivac
#158 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
iPod wrote:Prije bih rekao da smo najveći neprijatelji sami sebi. Godine prolaze, kriminal i korupcija u svim segmentima društva naprosto cvjetaju. Imamo nesređeno tržište gdje prva država ne brine o svojim proizvođačima, gdje se inostranoj konkurenciji dozvoljava da radi baš kako želi i hoće, dok se niko od državnika ne bori za naše proizvode i kako bi se ti proizvodi našli na policama nekih evropskih prodajnih lanaca.
Kako nema nasih proizvoda? Ima, al se kupuju i drugi, a kupuju se sto su bolji a cesto i jeftiniji. Slobodno trziste. Nema tu sta drzava. Ponudis dobar proizvod i ljudi ce ga sami traziti. Trgovci ce se potruditi da ga nabave jos. Treba priznati da BiH nema puno za ponuditi i to je najveci problem. Proizvodnja je na najnizim mogucim granama.
- SaraFina
#159 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Nisam mu odvjetnica. Mislim da on tog lika Batu Zivojinovića posmatra kroz neku drugu prizmu. Umjetnicku..Malo jugonostalgije pa red "Valter brani Sarajevo"..Gojeni H wrote:Velimir Bata Zivojinovic je bio poslanik Milosevicevog SPS-a u parlamentu Srbije u toku agresije na nasu zemlju.SaraFina wrote:Gojeni H wrote: Nemoj ti mene ubjedjivat' ziva bila, ja crvendace ne mogu ni nacrtane. Ti to vidi s onim poslanikom SPS-a 90-ih ... on je postavljao one crvene slike sto izbise oci.
Kojim crvendaćem?
Isti je u vise navrata dao relativno kontraverzne izjave u vezi njegove saradnje s Borisom Dvornikom tokom snimanja partizanskih filmova.
Totalno off, izvinjavam se. Neki ljudi ili nemaju obraza pa stave svasta na avatara, ili to cine namjerno.
Vjerujem da ne radi namjerno.
I takodje se ostalim izvinjavam na off-u.
- Tvrtko II Kotromanić
#160 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
ne mozemo se mi porediti sa Islandom, Norveskom i Svicarskom nazalostGojeni H wrote:Ulazak u EU nije kljucan za opstanak drzave. Opstala je Bosna u daleko gorim uslovima.Tvrtko II Kotromanić wrote:alternative nemaJohnnyS wrote:Koja je alternativa euroatlantskim integrcijama?
ima dobrih i losih strana eu integracija, al opet, ulazak u eu je kljucan za opstanak drzave BiH
to sto ovih par dezurnih teoreticara zavjera i ljubitelja rusije na forumu misli suprotno, to je druga stvar
Nisam navijac ulaska u EU prvenstveno iz razloga sto su beskicmenjaci i zato sto se predobro sjecam rata. Slijedece, mislim da veliki igraci jedu male. Island, Norveska i Svicarska opstaju sasvim dobro van EU. Uskladili su standarde i to je to.
Medjutim, mi nismo Island ... a i postavlja se pitanje sta je alternativa.
Ja bih im na ove zahtjeve najradije jebo svo zensko u familiji, ali ipak je EU trenutno najbolja od losih opcija.
zato i nema alternative, i opet nazalost...
- Stoner
#161 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Hajde prestani lijepiti etikete ako misliš diskutovati normalno.Gojeni H wrote:
Izvini, ali ovo uzimam sa dozom sumnje, jer si malo prije govorio "Često znaju napraviti investiciju od par desetina hiljada KM kao npr. ribnjak, školica, stoka i slično tome." ... pa, truba. A, onda ispade da si ti ustvari znao za visemilionsku investiciju u nasu ekonomiju od strane truskih investitora (Natronka).
DakleM ili si niSrb, turkofob, kombinacija ... ili lazov. Ako imas drugacije objasnjenje, reci.
Naravno da Turci imaju svoje interese kao i svaka druga zemlja, ali ispade da se sprema da osvoji Balkan. KudaM, ko bi je pustio? A, EU bi prekonogila i cekala da Turska dodje na vrata? Pa i Turci znaju da su mali, ne trebamo im mi jos nabijati kompleks.
Nisam rekao da nema milionskih investicija, naravno da ima, ali tu se radi uglavnom o tom fondu koji je namijenjen zemljama sa muslimanskom populacijom na Balkanu. Naravno, ima i strogo privatne inicijative turskih investitora.
Rekao sam da često nekakve koze, petnaestak pilića i obnovu fasade BH mediji i Anadolu Agencija prikazuju kao nekakve investicije i saradnju sa Turskom.
Uzmi iznos koji Turci investiraju u BiH i prepolovi ga napola i dobiti ćeš okvirno cifru koja je ovdje investirana samo zbog ekonomskih interesa.
Ne treba zaboraviti ni to da su naša trgovinska politika i ograničenja daleko blaža prema Turskoj, koja za razliku od ostalih država ima lakši pristup našem tržištu i pitanje je koliko bi investirali drugi trgovinski partneri da su im isti uslovi.
-
Umalo popisivac
#162 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Ma postavio sam link institucije gdje se vidi fino ko i koliko investira. A ne rekla kazala ili neki klipovi s You Tube-a 
Last edited by Umalo popisivac on 13/11/2014 11:20, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#163 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Znam i sam sam to rekao.Tvrtko II Kotromanić wrote: ne mozemo se mi porediti sa Islandom, Norveskom i Svicarskom nazalost
zato i nema alternative, i opet nazalost...
Ili sto bi jedan taksista u Zagrebu rekao pred glasanje u HR: "Sto nam je alternativa? Srbija, Jugoslavija? To necemo, u picku materinu!
- Stoner
#164 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Znači pazi, mi za Austriju i Tursku imamo dvije različite trgovinske politike.
Austrijancu su kvote, carine i barijere ulasku puno veće nego Turčinu ali Hans opet više investira u BiH. Izvolite postavite iste uslove i Hansu pa ćete vidjeti kako je lijepo kad te Austrijanac voli.
Austrijancu su kvote, carine i barijere ulasku puno veće nego Turčinu ali Hans opet više investira u BiH. Izvolite postavite iste uslove i Hansu pa ćete vidjeti kako je lijepo kad te Austrijanac voli.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#165 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Prvo u Istocnoj Njemackoj (mada je istorijski to srednja Njemacka, jer su joj oduzete Slezija i Pomeranija) nisu Svabe! Drugo jesi ih ti to pitala? Ako nisi, hoces malo da pricamo o izborima, pa da vidis da u toj istocnoj Njemackoj i dalje ubjedljivo pobjedjuju socijalisticke stranke. Pa da vidimo da je Berlin po pobjednickim strankama tacko podijeljen linijom kuda je isao zid? Sta ti to govori?SaraFina wrote:[
Bogami da ti iskreno kazem da one Švabe što su ostale iza berlinskog zida u Istočnoj Njemačkoj tvrde suprotno.
Mozemo i o odnosu prema istocnonjemackim fabrikama, poslje reunifikacije, ako zelis, da ne idem sad u sirnu.
- SaraFina
#166 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Stoner wrote:Znači pazi, mi za Austriju i Tursku imamo dvije različite trgovinske politike.
Ima sentimentalnosti kod Austrijanaca inače kad je BiH u pitanju.
Ali naravno da su pragmatični poslovni ljudi iznad svega.
Zato se slazem sa tvojim upisom.
-
Umalo popisivac
#167 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Pa ne ide Merkel kod svakakvih ojebina i cobana.NisamJaOnJE wrote:Turska je najveci investitor u BiH. To sto se to Hrvatima nesvidja je druga stvar.Umalo popisivac wrote:Ma postavio sam link institucije gdje se vidi fino ko i koliko investira. A ne rekla kazala ili neki klipovi s You Tube-a
https://www.youtube.com/watch?v=jWPYGjDbQ_Y
I da; u geopoltickom smislu je Turska isto najprisutnija. Koliko puta je Merkelka dosla u SARAJEVO a koliko puta Erdogan?
Ajde ti stavljaj slike turskih podmornica, to ti bar ide.
- Stoner
#168 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
TIKA - Turkish Cooperation and Coordination Agency " za privlačenje turskih investicija i ekonomsku saradnju" je imala budžet od 85 miliona $ prije desetak godina a danas je veći od milijardu $.
Najzapadnija država u kojoj djeluju je BiH, dalje ih nema.
Najzapadnija država u kojoj djeluju je BiH, dalje ih nema.
- Stoner
#169 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Nisam ja nikakav Hrvat, uostalom kako bi ti to i znao iz dalekog Osla.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#170 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Rudnici u BiH nisu isplativi zato sto se nije ulagalo u modernizaciju, a ne zato sto nema rude. Nalazista uglja su ogromna, za ostale rude ne znam tacno, ali mogu potraziti na google. Hidropotencijal nije ikoristen ni 20%.stakasa wrote: Rudna bogatstva - koliko su rudnici u BiH isplativi? Prije rata je to tanko bilo, oko rudnika se je vrtio samo ko je morao i nije imao druge alternative. I koje rude postoje u Bosni? Sve ovo pitam jer ne znam. Interesuje me ima li u tome para.
Rijecni potencijala je iskoristen do maksimuma. Nazalost. Niko nije pitao kolike su cjene unistenja rjecnih tokova. A te struje nema toliko da bi se moglo izvozit mimo Hrvatske i Srbije. To je lokalno. EU nema nikakve koristi od toga. Ili tanke.
Radna snaga niti je obrazovana niti jeftina. Relativno obrazovana i relativno jeftina je bila u SRBiH. A ni tad nesto posebno.
Kakav geostrateski polozaj, za sta, sta ima u BiH a nema u nekoj drugoj zemlji. Geostrateski polozaj je dobar utoliko sto je blizu EU i oni ne zele probleme u svom komsiluku. Nista vise
Kako nema obrazovane radne snage? Pa znas li ti koliko se godisnje ovdje odskoluje medicinskih sestara, inzinjera, ljekara (govorim o trazenim zanimanjima) koje drzave EU privlace raznoraznim programima?
Geostrateski polozaj-medju kljucnim drzavama za ulazak u NATO i marginalizovanje Rusije na ovom prostoru.
- SaraFina
#171 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
_BataZiv_0809 wrote:Prvo u Istocnoj Njemackoj (mada je istorijski to srednja Njemacka, jer su joj oduzete Slezija i Pomeranija) nisu Svabe! Drugo jesi ih ti to pitala? Ako nisi, hoces malo da pricamo o izborima, pa da vidis da u toj istocnoj Njemackoj i dalje ubjedljivo pobjedjuju socijalisticke stranke. Pa da vidimo da je Berlin po pobjednickim strankama tacko podijeljen linijom kuda je isao zid? Sta ti to govori?SaraFina wrote:[
Bogami da ti iskreno kazem da one Švabe što su ostale iza berlinskog zida u Istočnoj Njemačkoj tvrde suprotno.
Mozemo i o odnosu prema istocnonjemackim fabrikama, poslje reunifikacije, ako zelis, da ne idem sad u sirnu.
Da pitala sam neke lično ..
Koji su bili djeca prije pada berlinskog zida.
Kazem ti da opisuju tako dirljivo susrete sa bocama orginal američke Cole kao da se radi o bogastvima nekim.
Geografski je u potpunosti nebitno, slozićeš se i to što je oduzeto i dodato.
Zapadnu Njemačku je koštalo ujedinjenje mnogo više nego što su profitirali.
U svojoj su nacionalnoj zemlji i mogu glasati za koga zele. To nije mjerilo " bilo im je dobro pod Rusima"
-
Umalo popisivac
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#173 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Kad ti neko pobije milione ljudi zbog ludjaka koji je sanjao svjetsko carstvo, a kojeg je taj narod demokratski izabrao, nije tesko doci u iskusenje da se osvetis. Naravno da je strasno bilo, nije skroz opravdano, ali posmatrati to van konteksta, iskljucivo kao silovanje i zvjerstvo, je skroz fula.SaraFina wrote: Strašno nešto ..
Ja sam učila i kao što rekoh mozda imam iskrivljenu percepciju ali Rusi su se pokazali totalnim zivotinjama nad Nijemcima.
Razumijem da pobjednici pišu povijest ali neke stvari su stvarno za riganje nakon tog " oslobodjenja"
Je li vam strasna atomska bacena na Japan i hiljade ljudi koji i dan danas osjecaju posljedice radijacije?
- SaraFina
#174 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
Stoner wrote:Nisam ja nikakav Hrvat, uostalom kako bi ti to i znao iz dalekog Osla.
I da jesi kakve veze ima?
Dok legitimno i kulturno braniš interese svog naroda ne vidim poentu da te bilo ko certificira na osnovu nacionalne pripadnosti
- SaraFina
#175 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine
_BataZiv_0809 wrote:Kad ti neko pobije milione ljudi zbog ludjaka koji je sanjao svjetsko carstvo, a kojeg je taj narod demokratski izabrao, nije tesko doci u iskusenje da se osvetis. Naravno da je strasno bilo, nije skroz opravdano, ali posmatrati to van konteksta, iskljucivo kao silovanje i zvjerstvo, je skroz fula.SaraFina wrote: Strašno nešto ..
Ja sam učila i kao što rekoh mozda imam iskrivljenu percepciju ali Rusi su se pokazali totalnim zivotinjama nad Nijemcima.
Razumijem da pobjednici pišu povijest ali neke stvari su stvarno za riganje nakon tog " oslobodjenja"
Je li vam strasna atomska bacena na Japan i hiljade ljudi koji i dan danas osjecaju posljedice radijacije?
Pa koliko je Staljin pobio svojih Rusa?
Više nego Hitler čovječe ..