Islam i Sveto Trojstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
melac

#151 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by melac »

Frobisher wrote:Nemam konkretan odgovor na postavljeno, ali moze li par pitanja: zasto je nastala podjela u krscanstvu i da li je Isus, mir njemu, oporucio ili na bilo koji nacin uputio ljude da formiraju crvu kakvu danas poznajemo, da li je on prakticirao ista od danasnjih crkvenih rituala i da li je ikad za sebe tvrdio da je Bog?
Ni ja nemam odgovore na gore postavljena pitanja, ali tvoja imam sta reci.
1. Najveca podjela je zbog podjele moci, i para,
2. Oporucio je apostola Petra, s rjecima "ti si Petar Stijena na tebi cu sagraditi Crkvu svoju".
3. Prakticirao je euharistiju, osnovu krscanstva kada su u pitanju rituli,
4. Jeste tvrdio rijecim "Ja sam onaj koji Jesam".
Bafakkar

#152 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Bafakkar »

Dodjite-k-meni wrote:
Gledaj, nisam rekao da to u Kur'anu stoji, nego da neki muslimani tako Kur'an iščitavaju. Danas, u 21. stoljeću. To sam samo napomenuo da je smiješno da se izruguje sa srednjovjekovnom Crkvom (koja je, btw. oduvijek naučavala okruglu Zemlju, spor je bio oko geocentrizma i heliocentrizma, ali sferičnost Zemlje od antike nije nikad osporavana u Europi), dok islamski svijet ima takve "bisere" i u 21. st. To me, uostalom, ponukalo da otvorim i drugu temu.
Moja poenta je bila samo da nema potrebe da previse komentarises islam, jer osim sto si manje upucen (sto je logicno), ne vidim poentu u tome. Samo ces upasti u agresivnije rasprave, a sumnjam da ti je to bila namjera. Onda druga tema je komicna, moram priznati :D
Hajmo traziti stvari koje su nam zajednicke. ;-)
Pitanja koja mi postavljaš tipično reflektiraju islamski pogled na stvari, je li Biblija točna, nemijenjana i sl. Za mene su to iskreno skoro sasvim irelevantne stvari. Biblija je skup ljudskih izvještaja iz različitih vremena u kojoj su sadržani elementi Božje riječi koje treba tražiti kroz smisao, ne kroz literalizam. Biblija nije nikakav direktan Božji diktat niti citat s neba. Zapovijedi Ljubavi su esencija Isusovog nauka, što i on sam svojim riječima potvrđuje. Svo kršćanstvo treba biti bazirano na njima.
Ovo je moje licni pogled. Ne znam sta ti smatras saislamskim pogledom, ali ovdje nisam sugerirao poredjenje.
Koliko je tebi sama Biblija relevantna? Da li covjek moze biti dobar krscanin bez biblije, ali sa vjerom u Isusa? Da li je sustina biblije njeno znacenje i sam stil biblije nema neku dodatnu vrijednost, jer ako sam te dobro shvatio biblija je zapis, ne nesto sveto samo po sebi?
melac

#153 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by melac »

nasa wrote:pa ako nije explicitno receno tako je, onda do spoznaje dolazis na drugi nacin, logicno pitanje je dalje ko ima pravo da sugerise kakva treba da bude spoznaja onog koji treba sam da je spozna?
Prenosioci Istine, apostoli.
melac

#154 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by melac »

Nogatrans wrote:Imas brate youtube ukucas Ahmed Deedat i tu ces vidjeti koliko su mnogi pametniji ljudi i upuceniji od tebe ostajali bez teksta pred ovom im velikanom,Allah ga nagradio Dzennetom.

E sad jedno logicno pitanje,ako je Bog postao covjek onda vise nije Bog nego obicni covjek koji ide u halu kao ja iti ,boli ga stomak itd Pitanje: Ko je onda upravljao ovim univerzumom u tom nekom periodu dok je on bio "odsutan"??

I ako moze jedan al samo jedan citat iz Biblije gdje je Isus rekao da se njemu treba(ili kipovima) klanjati i da je on Bog?

Naveo sam kipove iz razloga jer danasnji katolici se klanjaju kipovima Isusa pa i primjer djevici Mariji itd.

"Ne pravi sebi lika (kipa) ni obličja (slike) bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi.
Nijedan katolik se ne klanja kipu Isusa ili jednog od svetaca, barem katekizam tako ne ući, oliti službeno učenje Crkve ne samo katoličke.
dark_killer

#155 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by dark_killer »

Pol_Pot wrote:Selam

“Allah je, nema boga osim Njega, Živi i Vječni! Održavatelj! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati bez Njegovog dopuštenja?! On zna šta je bilo prije i šta će biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On želi! Njegova kursija obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavati ih! On je Svevišnji i Veličanstveni!”

Znači, nisu muslimani kritični prema trojstrvu, nego ne vjeruju u to. A svi koji nisu u Islamu se smatraju bezbožnicima. Nema nikakvih argumenata da se ospori. Religija je dogma i tu nema mjesta argumentima, kritičkom razmišljanju i prispitivanju. Ili vjeruješ, ili ne.
Moze li se vjerovati u Boga a ne ići u Džamiju?????????????

Ko kaže da ne može najveći je licemjer na svijetu!!!!
nasa

#156 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by nasa »

melac wrote:
nasa wrote:pa ako nije explicitno receno tako je, onda do spoznaje dolazis na drugi nacin, logicno pitanje je dalje ko ima pravo da sugerise kakva treba da bude spoznaja onog koji treba sam da je spozna?
Prenosioci Istine, apostoli.
A Bog samo gleda, nema nikakve veze s covjekom?

Uostalom, pricali smo o spoznaji Boga bez utjecaja drugog covjeka ili nekih religijskih ucenja, Objava i sl..Kako covjek spozna Boga bez religija?
Bujrum majstore

#157 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Bujrum majstore »

Bujrum majstore wrote:
Dodjite-k-meni wrote:Biblija je skup ljudskih izvještaja iz različitih vremena u kojoj su sadržani elementi Božje riječi koje treba tražiti kroz smisao, ne kroz literalizam. Biblija nije nikakav direktan Božji diktat niti citat s neba.
A odakle dolaze Bozije rijeci, nisu s'neba, nisu od Boga?
Sta su Bozije rijeci ako su u Bibliji a nisu diktat od Boga, od koga su?
I vazi li ova ista definicija i za Kuran, kakvo je tvoje misljenje?

Hvala.
Moze li neko drugi? :)
Nogatrans

#158 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Nogatrans »

Dodjite-k-meni wrote:
alanx wrote:
Pogani jezik imaju oni koji Bogu pripisuju sina. Skoro da se nebesa raspadnu od tezine onoga sto iznosite. UNaprijedjenje hebrejskog - hahaha. Uzmi ubij pa se pusku...Krscanski svijet se unaprijedio samo matematikom i nicim visem. Jednom kad su pape i svecenici skontali da bi trebali malo vise na nauku i matematiku da se fokusiraju, a da malo ostave trojstvo i ostale nebuloze (ala Zemlja je ploca i slicno), tad ste imali progres - ne zato sto ste vjerovali u trojstvo i slicne bajke.
alanx wrote:Takodje, 200-250 godina (1760+) nekog progresa je relativno mali historijski period za bilo kakvu analizu nekog progresa. To sto si ti rodjen u ovom periodu, ne znaci da ce tvoj unuk biti rodjen u nekom isto tako dobrom periodu. Krscani su 109. godina drzali Jerusalim prije nego su protjerani iz njega. Kolo srece se stalno okrece i to je prirodni tok stvari. Jednom kada se muslimani domognu atomskog oruzja, a ide se ka tome (cim se dovoljno pokantate sa krizarima iz Rusije, pa dok malo nuklearisete jedni druge) - nece biti vise boba i cokolada. Nece biti vise egzalitarnijih demagogija.

Svijest kršćana je monoteistička, samom činjenicom da osjećaju Božju prisutnost i vrhovnu vlast, a to što kršćani Božju ličnost tumače kompleksnije nego što vi želite da shvatite, više je problem vaš nego problem kršćana. Islam je, kako rekoh, povratak na raniju paradigmu i podsjeća prije na neko ogoljeno i osiromašeno židovstvo nego na napredak ili korekciju kršćanstva.
Nadalje, kršćani nisu nikada naučavali da je Zemlja ravna ploča, od samih početaka je Ptolemejev model koji presumira da je Zemlja okrugla bio prihvaćen u crkvenim krugovima. To je tipična bajka o crkvi i srednjem vijeku koja nema uporišta u činjenicama. Dok, pazi ovo ,neki muslimani i danas tvrde da je Zemlja ravna i da se sve vrti oko nje, pozivajući se na Kur'an! Svoje trnje u svojim očima prvo, rekoh.

Nadalje, napredak zapadnog civilizacijskog kruga je nešto što seže puno dalje od 1760., obuhvaća puno više od matematike, i puno je više povezano sa kršćanstvom nego što ti to uopće možeš zamisliti. Znaš li, recimo, da sama pojava polifonije potječe iz crkvenih obreda iz 8. stoljeća i da bez crkve i liturgijske glazbe uopće ne bi postojala višeglasna glazba kakvu danas možeš čuti na bilo kojem radiju? Bez kršćanstva, svaka muzika bi bila monofona i jednolična kao hodžino recitiranje. Kršćanstvo je utjecalo na razvoj likovnosti (recimo pojava geometrijske perspektive u 15. st., kapitalan doseg u ljudskom stvaralaštvu puno prije tvoje 1760.), arhitekture (fantastične gotičke katedrale iz 12., 13. st. nezamislive arhitektonske kompleksnosti), književnosti, znanosti itd.

Međutim, sama činjenica da ti od svih civilizacijskih dosega najviše cijeniš atomsku bombu, najbolje govori o tebi i skučenosti tvojih pogleda na svijet. Islamski svijet se upravo danas zanosi imperijalnim ambicijama, oružjem, ideologijama, sanjama o nekim budućim uspjesima na bojnom polju i sl. Koji je cilj? Napraviti nešto bolje od Zapada ili srušiti Zapad pa da "mi" budemo bolji od "njih"? Muslimanima se nikakvo "zlatno doba" neće vratiti, a pogotovo ne ako se budu zanosili trijumfalizmom i militarizmom, što zbog vlastite nemoći i na tom polju, a što zbog same nepoštenosti takvih ambicija (da se uzdigne kroz osvajanje umjesto kroz napredak, i da se postane superioran ne uzdižući sebe, nego unižavajući druge). Najbolji primjer ti je Gaza gdje Hamas ispaljuje rakete na Izrael u nadi da će ga gurnuti u more, a kao odgoovr dobijaju na stotine raketa koje ubijaju njihove civile. prestanite se zanositi glupostima, nanosite štetu sebi i svojima. Prihvatite realnsost svijeta i radite na tome da vam bude što bolje, umjesto da se povodite za zatupljujućim političkim ideologijama.

Druze da si ti meni ziv i zdrav al ti blage veze nemas sta Kuran kaze. Jer ti prvo ne znas ni sufaru ni arapski jezik da bi mogao tumaciti Kuran. Druga stvar za Kuran se kaze da je to priblizan prevod znacenju,znaci da bi mogao saznati sta Kuran tacno i detaljno porucuje morao bi znati Arapsko pismo i jezik (minimum).

U Kur'anu se kaže da je Zemlja ravna.Zemlja je stvorena kao prostirka

Ajet na koji se misli u iznesenom stavu glasi: Allah vam je Zemlju učinio ravnom. (Nuh, 19) Medjutim, ovaj ajet je izvučen iz konteksta. U narednom ajetu stoji objašnjenje prethodnog:

...da biste po njoj hodili putevim a prostranim. (Nuh, 20)

Ista poruka se ponavlja u suri Ta-Ha u 53. ajetu:

Onje za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro...

Površina planete Zemlje, tj. njena kora, vrlo je tanka, manje od 30 milja, u poređenju sa Zemljinim radijusom koja sadrži oko 3.750 milja. Dublji slojevi Zemlje su vreli, tečni i nepristupačni za život. Zemljina kora je stvrdnuta ljuska na kojoj je život moguć. Kur'an to precizno opisuje kao prostirku, sloj po kojem možemo putovati.

Prostirka se ne koristi samo za ravnu podlogu

Ni jedan jedini ajet ne kaže daje Zemlja ravna, tj. daje ploča. Časni Kur'an samo upoređuje Zemljinu koru s prostirkom. Čini mi se da neki ljudi misle da se prostirka može postaviti samo po apsolutno ravnoj podlozi. Međutim, prostirka se može postaviti i po tijelu poput Zemljinog oblika. To se vrlo lahko može demonstrirati na velikom modelu zemljinog globusa.

Prostirka se uglavnom postavlja po nepristupačnoj površini. Kur'an opisuje Zemljinu koru kao prekrivač bez kojeg ljudi ne bi mogli opstati i kretati se, zbog vreline i nepristupačnosti slojeva ispod Zemljine kore. Ovaj Kur'anski opis ne samo da je logičan već predstavlja i naučnu činjenicu koju su geolozi potvrdili mnogo vijekova kasnije.

Zemlja je prostrta

Časni Kur'an na nekoliko mjesta kaže da je Allah prostro Zemlju:

...*" Zemlju smo prostrli - takoje divan Onaj Koji je prostro! (Ez-Zarijat, 48)

Na drugim mjestima, Allah kaže da je Zemlja poput postelje.

Zar Zemlju posteljom nismo učinili, i planine stubovima... (En-Nebe', 6-7)

Ni jedan od ovih ajeta ne daje ni najmanju naznaku o tome da je Zemlja ravna. Oni samo ukazuju da je Zemlja prostrana, što se navodi kao razlog za razmišljanje. Časni Kur'an kaže:

0 robovi Moji koji vjerujete, Moja j e Zemlja prostmna, zato se samo Meni klanjajte! El-Ankebut, 56)

Zbog toga se niko ne može pravdati da ne čini dobra djela zato što mu je okruženje nevjerničko, te da ga ono tjera na grijeh.

Zemlja ima geosferičan oblik

Časni Kur'an spominje tačan oblik planete Zemlje u sljedećem ajetu:

Poslije toga je Zemlji dao oblik jajeta. (En-Nazi'at, 30) Arapska riječ LiLil (dehaha) znači: dati oblik jajeta. Ovaj glagol, također, znači prostrti. Glagol dehahaje izveden od imenice duhje, što znači: nojevo jaje koje ima geosferičan oblik; planeta Zemlja ima upravo takav oblik.

Kur'an i savremene, naučno potvrđene činjenice su u savršenom skladu.

Koliko ima verzija Biblije??

https://www.youtube.com/watch?v=ONT3z2in0Ys
Kroksica

#159 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Kroksica »

Chagalj wrote:
pa recimo imamo ovo 1+1+1=1
1x1x1=?

*playing devil's advocate*
Teea

#160 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Teea »

Bog,sin i sveti duh = Allah , Muhamed (hodajuci kuran) i boziji ruh/cista dusa (ruhullah).

Ne mozes biti musliman ako si bez vjere u Allaha bez priznavanja Muhameda za poslanik i bez bozijeg nura tj ciste duse.Srz vjere islama je ne grijesiti se prihavatati i raditi kako ti je bog naredio (ne prljati dusu /ruhullah koji ti je bog udahnuo i vratiti se bogu onakvim kako ti je naredio da budes i da se ponasas,da ne bi zaprljao boziji ruh.

U principu potpuno isto svetom trojstvu samo drugacije formulisano.
Kikibombona

#161 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote:
Dodjite-k-meni wrote: Da ti pojasnim malo bolje, taj citat ne uvjetuje pripadnost Crkvi, niti uopće vjerovanje u Isusa. Njegovim putem mogu poći i ateisti, koji drže kršćanstvo potpunom zabludom, i spasiti se. Bitno je krenuti tim putem i svjedočiti važnost zakona Ljubavi koji je jezgra i srčika Evanđelja. Isus nije nadobudan i ne traži da mu priznaješ da je ovo ili ono. Isus ti pokazuje Put, i pođeš li njime (makar ne bila svjesna da ideš putem Njegovim), spasit ćeš se.
Dodjite-k-meni wrote:To jest tako, ali je nebitno hoćeš li ti to spoznati. Dobro je ako spoznaš, jer ćeš time lakše zadobiti Spasenje, no postoje i drugi načini da se krene tim putem. isus te više cijeni prema tome kako se odnosiš prema stvorenjima Božjim, nego obožavaš li njega i priznaješ li mu njegove božanske atribute, jer on nije totem niti lažno božanstvo, on je Istina i Život.
Ovo zaista zvuci lijepo, kao i mnogi komentari ranije napisani... Medjutim, nekako sam misljenja da je ovo tvoja, a ne biblijska filozofija.

Molim citate iz Biblije koji ce potkrijepiti izneseno.
Bafakkar

#162 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Bafakkar »

Teea wrote:Bog,sin i sveti duh = Allah , Muhamed (hodajuci kuran) i boziji ruh/cista dusa (ruhullah).

Ne mozes biti musliman ako si bez vjere u Allaha bez priznavanja Muhameda za poslanik i bez bozijeg nura tj ciste duse.Srz vjere islama je ne grijesiti se prihavatati i raditi kako ti je bog naredio (ne prljati dusu /ruhullah koji ti je bog udahnuo i vratiti se bogu onakvim kako ti je naredio da budes i da se ponasas,da ne bi zaprljao boziji ruh.

svakako da nije "potpuno isto" :)

Ovaj dio za cistu dusu koji si navela je vise sufijski motiv i ne bas potencirana tema u islamskom mainstream-u, osim naravno u smislu da dusu (sebe) treba cuvati od zlih djela. Ali to nije ni bitno u tvom kontekstu - dusa nije bozanske prirode, kao sto ni Muhammed (a.s.) nije bozanske prirode. Isus i Duh su sami bogovi.. Takodjer sveti duh nije povezivan sa ljudskim ruhom vec sa Ruh Al-Qudus-o. Ruh Al-Qudus je melek Dzebrajil. Odabrani melek - poslanik meleka, putem kojeg je dolazila objava vecini poslanika u vecini situacija.

Nema ispravnog vjerovanja bez priznavanja Muhammed-a (a.s.), kao ni bez priznavanja Adema (a.s.), Nuha (a.s.), Musa (a.s.), Davuda (a.s.), Isusa (a.s.), Ibrahima (a.s.), Jusufa (a.s.), Sulejmana (a.s.) itd... Tako da analogija ne stoji. Trebali bi priznati onda 124000+ malih ekvivalentnih 'Isusa'.

Slicno u mnogo stvari da, ali tacka o Isusu (a.s.) kao bogu bez obzira na svu menatalnu fiskulturu je nepomiriva po svim islamskim nacelima.

Medjutim svakako da su krscanstvo i islam slicni po dosta toga i evo ja predlazem da pricamo vise o tim dodirnim tackama. Ove razlike su nepomirive i za ateiste ono sto je detaljcic za vjernike je big deal...
belfy

#163 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by belfy »

Bafakkar wrote:...dusa nije bozanske prirode, kao sto ni Muhammed (a.s.) nije bozanske prirode....
cek malo. dusa nije bozanske prirode? pa ko je onda udahnu i zasto? Muhamed nije bozanske prirode? nije odabrani? volio bih cuti malo detaljnije elaboraciju na ovakve stavove. ako dusa nije ono sto nam bog daje, sta je? takodjer - ako poslanik nije dat id boga, od koga je? druze, gazis u tudju bastu. nemoj ici nama nevjernicima kao pijan. ili znas gdje si, ili ne.
Bafakkar

#164 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Bafakkar »

belfy wrote:
Bafakkar wrote:...dusa nije bozanske prirode, kao sto ni Muhammed (a.s.) nije bozanske prirode....
cek malo. dusa nije bozanske prirode? pa ko je onda udahnu i zasto? Muhamed nije bozanske prirode? nije odabrani? volio bih cuti malo detaljnije elaboraciju na ovakve stavove. ako dusa nije ono sto nam bog daje, sta je? takodjer - ako poslanik nije dat id boga, od koga je? druze, gazis u tudju bastu. nemoj ici nama nevjernicima kao pijan. ili znas gdje si, ili ne.
O cemu ti pricas? Pijan? Da ti nisi malo 'gucno'? :mrgreen: ('gazis u tudju bastu', bas lijepo, pjesnicki receno). smijesno mi, pa se salim, ne zamjeri. ;-)

Nego, malo si pobrkao loncice. Gledaj kontekst.

Fino procitaj post na koji sam odgovarao i kakva je paralela bila povucena. Definicija 'bozanske prirode' o kojoj sam govoiro je u smislu da je dio Boga, kao sto je slucaj sa svetim duhom i Isusom u slucaju krscanske interpretacije.
U tom smislu dusa u nama nije bozanske prirode, jer nase akcije (nase duse) ocigledno nisu akcije Boga. Dok bilo koja akcija Isusa je akcija Boga. U tom smislu su Isus i Sveti Duh bozanski (divine). (ovo je krscansko shvatanje, ne islamsko)

A u smislu u kojem ti pitas/diskutujes, sve sto vidis oko sebe i sto ne vidis je bozansko. Naravno da Bog daje dusu, Muhammeda (a.s.) i sve ostalo (ukljucujuci i nas dvojicu), ali to ne znaci da je sve to dio samog Boga (u tom smislu sam rekao da nije bozanske prirode).

I sejtan je dat od Boga. Ako je definicija 'bozanske prirode' sve sto je dato od Boga, onda je sve bozanske prirode. Medjutim to nije definicija na koju se moj post odnosio.
swanfilter

#165 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by swanfilter »

Al. sta rece Kenny, evo vama diagram kako izgleda Trojstvo i sve ce vam biti jasno ... :lol:
S4mpion

#166 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by S4mpion »

Teea wrote:Bog,sin i sveti duh = Allah , Muhamed (hodajuci kuran) i boziji ruh/cista dusa (ruhullah).

U potpunosti pogrešno.
fatamorgana

#167 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by fatamorgana »

Ovdje se miješaju kruške i jabuke, :lol:
Edouard

#168 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Edouard »

Dodjite-k-meni wrote:
Bafakkar wrote:Dodjite k meni,

.......Evo sada par pitanja.

1. Kako ti gledas na Bibliju? Da li je Biblija literarna (od slova do slova) Bozija rijec? Koja je verzija Biblije koja je opcepriznata i da li je ona samo jedna? Koliko je velika ta verzija (koliko ima strana?) i gdje se moze naci?

2. Osim ideje ljubavi, sta je osnovna tvog vjerovanja u krscanstvo? Sta je to sto ti je najprihvatljivije - ovo moze biti racionalni ili emotivni razlog.
Gledaj, nisam rekao da to u Kur'anu stoji, nego da neki muslimani tako Kur'an iščitavaju. Danas, u 21. stoljeću. To sam samo napomenuo da je smiješno da se izruguje sa srednjovjekovnom Crkvom (koja je, btw. oduvijek naučavala okruglu Zemlju, spor je bio oko geocentrizma i heliocentrizma, ali sferičnost Zemlje od antike nije nikad osporavana u Europi), dok islamski svijet ima takve "bisere" i u 21. st. To me, uostalom, ponukalo da otvorim i drugu temu.

Pitanja koja mi postavljaš tipično reflektiraju islamski pogled na stvari, je li Biblija točna, nemijenjana i sl. Za mene su to iskreno skoro sasvim irelevantne stvari. Biblija je skup ljudskih izvještaja iz različitih vremena u kojoj su sadržani elementi Božje riječi koje treba tražiti kroz smisao, ne kroz literalizam. Biblija nije nikakav direktan Božji diktat niti citat s neba. Zapovijedi Ljubavi su esencija Isusovog nauka, što i on sam svojim riječima potvrđuje. Svo kršćanstvo treba biti bazirano na njima.
Biblija je skup ljudskih izvještaja iz različitih vremena u kojoj su sadržani elementi Božje riječi koje treba tražiti kroz smisao, ne kroz literalizam. Biblija nije nikakav direktan Božji diktat niti citat s neba.
Netačno, jer kršćansko-katoličko učenje glasi:
- "Bog je autor Svetog pisma"....postoji obrazloženje
- "Bog je nadahnuo ljudske autore Svetih knjiga".....postoji obrazloženje

i otprije:
U Isusu je utjelovljen Bog Sin, sin Boga Oca. Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti su tri manifestacije jednog te istog Jedinog Boga.
netačno, jer glasi:
"...Otac, Sin, Duh sveti, nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića..."
RNG_25

#169 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by RNG_25 »

Edouard wrote:
U Isusu je utjelovljen Bog Sin, sin Boga Oca. Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti su tri manifestacije jednog te istog Jedinog Boga.
netačno, jer glasi:
"...Otac, Sin, Duh sveti, nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića..."
Ja sam nekad poodavno pročitao slične tvrdnje koje je i citirani iznio, a kako nemam nekog uvida u kršćansku dogmu, onda sam to prihvatio kao stav... jednog dijela kršćana. Kako ti gledaš na pitanje trojstva u kršćanstvu? Šta su, zapravo, Otac, Sin i Duh sveti? Ja sam mislio da to jesu "samo" 3 različite manifestacije istog entiteta.
Edouard

#170 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Edouard »

RNG_25 wrote:
Edouard wrote:
netačno, jer glasi:
Ja sam nekad poodavno pročitao slične tvrdnje koje je i citirani iznio, a kako nemam nekog uvida u kršćansku dogmu, onda sam to prihvatio kao stav... jednog dijela kršćana. Kako ti gledaš na pitanje trojstva u kršćanstvu? Šta su, zapravo, Otac, Sin i Duh sveti? Ja sam mislio da to jesu "samo" 3 različite manifestacije istog entiteta.
@RING,
Nije pitanje kako ja gledam, radi se o temeljnoj kršćanskoj istini do koje se ne dolazi umovanjem, već kroz Objavu.
Bog je ostavio tragove svoga trojstvenog bića u stvoriteljskom djelu i Objavi tokom Starog zavjeta.
No nutrina njegova bića kao Sveto Trojstvo čini tajnu nedostupnu samom razumu, pa i vjeri Izraelovoj, prije Utjelovljenja Sina Božjega i poslanja Duha Svetoga.
Što se tiče onoga što sam rekao da je netačno, mogu to izgledati samo nijanse, pogotovu nekome tko nije dobro upućen, ali u pitanju su bitne stvari:
"Bog je jedini ali nije osamljenik. Otac, Sin, Duh Sveti, nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića, nego su zbiljski međusobno različite osobe: Onaj koji je Sin nije Otac, onaj koji je Otac nije Sin, niti je Duh Sveti onaj koji je Otac ili Sin."
Inače, mislim da nema smisla razglabati na forumu o onim vjerskim istinama koje proizlaze iz Objave i imaju uporište u njoj, a nedostupne su razumu, i kao takve se prihvaćaju.
RNG_25

#171 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by RNG_25 »

Edouard wrote:
RNG_25 wrote:@RING,
Nije pitanje kako ja gledam, radi se o temeljnoj kršćanskoj istini do koje se ne dolazi umovanjem, već kroz Objavu.
Bog je ostavio tragove svoga trojstvenog bića u stvoriteljskom djelu i Objavi tokom Starog zavjeta.
No nutrina njegova bića kao Sveto Trojstvo čini tajnu nedostupnu samom razumu, pa i vjeri Izraelovoj, prije Utjelovljenja Sina Božjega i poslanja Duha Svetoga.
Što se tiče onoga što sam rekao da je netačno, mogu to izgledati samo nijanse, pogotovu nekome tko nije dobro upućen, ali u pitanju su bitne stvari:
"Bog je jedini ali nije osamljenik. Otac, Sin, Duh Sveti, nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića, nego su zbiljski međusobno različite osobe: Onaj koji je Sin nije Otac, onaj koji je Otac nije Sin, niti je Duh Sveti onaj koji je Otac ili Sin."
Inače, mislim da nema smisla razglabati na forumu o onim vjerskim istinama koje proizlaze iz Objave i imaju uporište u njoj, a nedostupne su razumu, i kao takve se prihvaćaju.
Da, jasno mi je šta želiš reći.

E sad, to što neki (vjerovatno mene uključujući) ipak nekad nalaze smisao u razglabanju o tim stvarima na forumima, a pogotovo ovom... U biti razni su razlozi. Kako god.
Bafakkar

#172 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Bafakkar »

Eduardo :thumbup: za objasnjenje.

Vidim da si dobro upucen.
Da li su Otac, Sin i Duh oduvijek koegzistirali?

Kad se govori o stvaranju svijeta, da li se stvaranje prepisuju Ocu ili ?
Kikibombona

#173 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Kikibombona »

Izgleda da je forumas @Dodjite k meni osnivac neke nove liberalne religije.

Nigdje dokazi iz Biblije za ovo sto tvrdi. Rekao bi covjek pacifisticka religija. :D
Edouard

#174 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Edouard »

Bafakkar wrote:Eduardo :thumbup: za objasnjenje.

Vidim da si dobro upucen.

Jest.
Stvaranje je zajedničko djelo Svete Trojice; Otac stvara po svojoj vječnoj Riječi, tj. po svojem ljubljenom Sinu, te po Duhu Svetome-
zlokruhovic

#175 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by zlokruhovic »

Inače tzv.moderni hrišćani nemaju veze sa hrišćanstvom , pa tako danas ih možemo viditi svih fela , a i sami katolici i pravoslavci su se znatno promenili pa uživaju u tim cirkusima ili vole biti fašisti ogrnuti u versko ruho.

Sveto trojstvo a to mnogi zaboravljaju je proizvod samog Isusovog života i smrti i nije nešto što je oduvek, a sasvim je druga priča o trojstvu kad se izuzme iz samog kontenksta Isusovog života,razapinjanja i vaskrsnuća.

Forumaš @dođite kmeni je tipični onaj moderni hrišćanin koji pizdi na ustrajnost muslimana a sa druge strane taj isti islam prezire kao zatucanu religiju gde nema drugih opcija i vrdanja.

Jedno ja kao antiteist mogu izvući kao poentu , a to je da je hrišćanstvo zaista smešno i tupavo ali sa druge strane sva sreća pa je to tako , jer ga rutinski možeš ismejati i na kraju i odbaciti.

Dok islam u svojoj "logičnosti" u odnosu na hrišćanstvo je sebe upravo degradirao time što je to njegova osnovna poenta tzv.puka logičnost sa svjin "logičnim" pravilima i zakonima , pa zato danas islamski vernici su prosto vrh esktremizma i fanatičnosti.
Post Reply