Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post Reply
Umalo popisivac

#151 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Umalo popisivac »

hizo ramidovic wrote:
Pol_Pot wrote:
Ali ko želi da se vrati taj naziv i zašto se mene, kao pripadnika tog naroda, nije ništa pitalo? Zašto me se nije pitalo da li ja iz Bosanca muslimana želim postati Bošnjak? Znači rodio sam se kao musliman i onda sam jednog dana postao Bošnjak.

ti kao jedinka se mozes izjasniti kako zelis. bosnjacki sabor (dakle, najvisi duznosnici, inteligencija, predstavnici naroda itd) su tako odlucili.
Idiotizam. To se zove krsenje ljudkih prava. Pa mogli su vas onda tako proglasiti i majmunima.
hizo ramidovic wrote: niko ni nase pretke nije pitao kako zele da se izjasne, vec im je ponudio izbor srbi ili hrvati, ili im u najboljem slucaju ponudio naziv vjerske skupine...niko ni bosanske pravoslavce i rimokatolike nije pitao zele li se izjasnjavati kao srbi/hrvati. ako postoji primjer nekog referenduma oko izjasnjavanja o imenu naroda, buyrum, navedi.
Laz. Imali ste svako pravo se izjasniti kako zelite. Popis iz 1991. to dokazuje na kojem je bilo i Bosanaca, i Bosnjaka ovih, onih, al je svih ti bilo jako malo. Kako se ovaj covjek onda izjasnio Bosancem ako je to eto bilo zabranjeno? Zasto ne kazete istinu da niste znali za Bosnjake niti ih smatrali "svojima" a ne sve svaljivati na krvolocne ustase i cetnike kako vam neko nesto nije dao.
Umalo popisivac

#152 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

hizo ramidovic wrote:
Umalo popisivac wrote:
:thumbup: Jedno ispravno razmisljanje. To se zove grubo krsenje ljudskih prava. U najciscem obliku. Ti se izjasnis jednim nazivom a oni te jednostavno preimenuju u nesto drugo i eto ga. Ti se imas pravo izjasniti kako zelis, a drugi to moraju postovati. U BiH je preko dva milijuna ljudi jednostavno preimenovano.
ako ides tom logikom, u bh je svih 3,5 miliona stanovnika preimenovano.
neki ranije, neki kasnije...
i naravno, ti imas pravo da se izjasnis kako zelis, imao si tu priliku na popisu.
nisam cuo ni za jedan slucaj da se to nekome zabranilo...
Nikad niko nije preimenovan osim Muslimana u Bosnjake, tj. stopljeni su s onim malobrojnim ljudima koji su se izjasnili Bosnjacima. To je grubo krsenje ljudskih prava. Da ne kazem da zastupljenost u institucijama BiH se temelji na tom popisu iz 1991., a Bosnjka na njemu nesto preko 2000 (ukljucujuci i katolike Bosnjake). Dok se de facto broje Muslimani kojih je bilo oko 2 milijuna, ali to se jednostavno progledalo kroz ruke jer nikoga nije zanimalo. Kad vec vas nije smetalo sto su vas preimenovali nije ni druge.
hizo ramidovic

#153 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

Umalo popisivac wrote:
Nikad niko nije preimenovan osim Muslimana u Bosnjake, tj. stopljeni su s onim malobrojnim ljudima koji su se izjasnili Bosnjacima. To je grubo krsenje ljudskih prava. Da ne kazem da zastupljenost u institucijama BiH se temelji na tom popisu iz 1991., a Bosnjka na njemu nesto preko 2000 (ukljucujuci i katolike Bosnjake). Dok se de facto broje Muslimani kojih je bilo oko 2 milijuna, ali to se jednostavno progledalo kroz ruke jer nikoga nije zanimalo. Kad vec vas nije smetalo sto su vas preimenovali nije ni druge.
glupost.
pogledaj popise stanovnistva u bih od 1879., mozda ce ti neke stvari biti jasnije.
nikada se bosnjake nije pitalo kako se zele izjasnjavati nego im je to silom nametano. ako ove jednostavne i opcepoznate cinjenice ne poznajes, daljnja rasprava s tobom je gubljenje vremena.
dalje

#154 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by dalje »

hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
Ako je Bosanski to je onda jezik Bosanaca. Što pričaš tuđim jezikom?
Aj dobro i Amerikanci pričaju Engleskim, to da ti progledam kroz prste..
Al Amerikanci imaju amreričku pitu... imaš li ti bošnjačku pitu? Englezi imaju engleski vrt... imaš li ti bošnjački vrt? Imaš li ti išta bošnjačko? Nemaš, sve ti je bosansko, od lonca preko konja do kukuruza.
Ako nemaš ništa bošnjačko, ili čak ljutiš se kad ti neko nešto nazove bošnjačkim, prostom logikom dolazimo do zaključka da ti ili ne možeš slomiti jezik ili nisi navikao ili ti je neprirodno ili te sramota ili ne voliš naziv Bošnjak...? Neki problem tu ima jer ostali narodi s ponosom ističu svoj naziv i sve što stignu nazivaju po sebi.
i afroamerikanci imaju americku pitu...i meksikanci, indijanci... sa americkim drzavljanstvom imaju americku pitu...
i pakistanci sa enleskim drzavljanstvom imaju engleski vrt...
mislim, analogija ti je obicna carina...totalno bunilo i mijesanje etnickog sa nacionalnim...
Pa to te pitam. Imate li vi Bosnjaci ista bosnjacko sto bi drugi narodi mogli koristiti. Kao sto npr. Zan Zak ima Njemackog ovcara.
Ima li ista na ovom svijetu sto vi nazivate bosnjackim? Nema. Vi sve nazivate bosanskim... a Bosnjaci ste. Pa sto niste Bosanci?
Kako ti je Alija to objasnio?
zlokruhovic

#155 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by zlokruhovic »

dalje wrote:
hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
Al Amerikanci imaju amreričku pitu... imaš li ti bošnjačku pitu? Englezi imaju engleski vrt... imaš li ti bošnjački vrt? Imaš li ti išta bošnjačko? Nemaš, sve ti je bosansko, od lonca preko konja do kukuruza.
Ako nemaš ništa bošnjačko, ili čak ljutiš se kad ti neko nešto nazove bošnjačkim, prostom logikom dolazimo do zaključka da ti ili ne možeš slomiti jezik ili nisi navikao ili ti je neprirodno ili te sramota ili ne voliš naziv Bošnjak...? Neki problem tu ima jer ostali narodi s ponosom ističu svoj naziv i sve što stignu nazivaju po sebi.
i afroamerikanci imaju americku pitu...i meksikanci, indijanci... sa americkim drzavljanstvom imaju americku pitu...
mislim, analogija ti je obicna carina...totalno bunilo i mijesanje etnickog sa nacionalnim...
Pa to te pitam. Imate li vi Bosnjaci ista bosnjacko sto bi drugi narodi mogli koristiti. Kao sto npr. Zan Zak ima Njemackog ovcara.
Ima li ista na ovom svijetu sto vi nazivate bosnjackim? Nema. Vi sve nazivate bosanskim... a Bosnjaci ste. Pa sto niste Bosanci?
Ima,ima , al' kod braće Grima. :-D

Evo iz moje Vojvodine gde se čuva i proizvodi bošnjački nameštaj. :-D

http://www.bosnjacki.rs/Index.php?lang=en
hizo ramidovic

#156 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

Umalo popisivac wrote:
Idiotizam. To se zove krsenje ljudkih prava. Pa mogli su vas onda tako proglasiti i majmunima.
ode ti logika u tri pm. gubis se, konfuzan si, ogranicen pa onda vrijedjas
ne znam koji bi se to normalan covjek proglasio majmunom. govorimo o pravu naroda da vrati svoje histrijsko ime. to su radili izabrani predstavnici tog naroda. vec rekoh, kao znas primjer referenduma o imenu naroda, bujrum.
Umalo popisivac wrote: Laz. Imali ste svako pravo se izjasniti kako zelite. Popis iz 1991. to dokazuje na kojem je bilo i Bosanaca, i Bosnjaka ovih, onih, al je svih ti bilo jako malo. Kako se ovaj covjek onda izjasnio Bosancem ako je to eto bilo zabranjeno? Zasto ne kazete istinu da niste znali za Bosnjake niti ih smatrali "svojima" a ne sve svaljivati na krvolocne ustase i cetnike kako vam neko nesto nije dao.
jasno, popisa iz 1991. se i ne sjecas, pa onda lupas...apsolutno nepoznavanje onoga o cemu pricas.
evo ti rezltata popisa iz 1991., pa nam procitaj koliko je bilo bosnjaka a koliko bosanaca:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... vini_1991.
hizo ramidovic

#157 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote: Pa to te pitam. Imate li vi Bosnjaci ista bosnjacko sto bi drugi narodi mogli koristiti. Kao sto npr. Zan Zak ima Njemackog ovcara.
opet se vracamo na tvoje nerazlikovanje pojmova etnickog i nacionalnog.
haj' kad to rasclanis, javi se.
siponja

#158 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by siponja »

Umalo popisivac wrote:
hizo ramidovic wrote:
Umalo popisivac wrote:
:thumbup: Jedno ispravno razmisljanje. To se zove grubo krsenje ljudskih prava. U najciscem obliku. Ti se izjasnis jednim nazivom a oni te jednostavno preimenuju u nesto drugo i eto ga. Ti se imas pravo izjasniti kako zelis, a drugi to moraju postovati. U BiH je preko dva milijuna ljudi jednostavno preimenovano.
i naravno, ti imas pravo da se izjasnis kako zelis, imao si tu priliku na popisu.
ma hajdeee ? :lol:
a kad Vaso Pelagić munta hrišćansku djecu i navlači ih na srpstvo krajcarima to je ok ?
siponja

#159 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by siponja »

dalje wrote:
hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
upravu si ti, trebaju Bošnjaci sve nazivati bošnjačkim kao Srbi od zraka, zemlje, šuma pa do srpskog Marsa i mjeseca. :lol:
zlokruhovic

#160 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by zlokruhovic »

siponja wrote: ma hajdeee ? :lol:
a kad Vaso Pelagić munta hrišćansku djecu i navlači ih na srpstvo krajcarima to je ok ?
Nije Vaso Pelagić nikoga mutno jer tada su ljudi živeli u dubokom srednjem veku jer je Bosna bila najzaostalija zemlja.

Ljudi nisu mogli biti svesni moderne nacije bez kapitalizma i prosvećenja , i nisu ta deca postala ništa drugo sem ono što su bila i ranije već je poenta Vasinog "mutnanja" da ta deca više ne budu kmetovi i niža bića već ponosni ljudi pod imenom Srba.

To je svaki narod radio u to vreme , i u samoj Srbiji je bio isti slučaj jer ni tamo kmetovi nisu bili svesni moderne nacije jer nacije nema bez kapitlaizma i prosvetiteljstva.

Vasa to nije radio zbog nacionalizma i mahanja zastavama kao što se danas misli od mnogih neukih nacionalista , već da ljudi shvate kako više nisu niža bića i kmetovi.

Isto su mogli raditi i muslimani ali nisu hteli(zahvaljujući begovima) jer svaki naziv tipa Srbin,Bošnjak,Bosanac,Hrvat,Ilir,... je za njih bila "vlaška posla" i nešto što je nasuprot islamu i caru u stambolu , e zato je postojao problem kod nacionalne identifijacije muslimana koji eto traje i do danas jer ništa nije odrađeno na vreme.
Arsenal Royal

#161 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Arsenal Royal »

Liberalism wrote:
Arsenal Royal wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-rs-u-u ... /140908062

Pa dokle više majku mu? Treba se svijet upoznat šta ovi monstrumi sprovode u tom entitetu. Treba tužit ove siledžije u Strazburgu ako ništa. Ovaj entitet me sve više i više podsjeća na južnu afriku u prošlom stoljeću.
Odkad su bosnjaci nesrbi?
Bosnjaci nikad nisu bili srbi ni jedan ozbiljan historičar nikad nije tvrdio tu tezu
Umalo popisivac

#162 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

hizo ramidovic wrote:
Umalo popisivac wrote:
ode ti logika u tri pm. gubis se, konfuzan si, ogranicen pa onda vrijedjas
ne znam koji bi se to normalan covjek proglasio majmunom. govorimo o pravu naroda da vrati svoje histrijsko ime. to su radili izabrani predstavnici tog naroda. vec rekoh, kao znas primjer referenduma o imenu naroda, bujrum.
Umalo popisivac wrote: Laz. Imali ste svako pravo se izjasniti kako zelite. Popis iz 1991. to dokazuje na kojem je bilo i Bosanaca, i Bosnjaka ovih, onih, al je svih ti bilo jako malo. Kako se ovaj covjek onda izjasnio Bosancem ako je to eto bilo zabranjeno? Zasto ne kazete istinu da niste znali za Bosnjake niti ih smatrali "svojima" a ne sve svaljivati na krvolocne ustase i cetnike kako vam neko nesto nije dao.
jasno, popisa iz 1991. se i ne sjecas, pa onda lupas...apsolutno nepoznavanje onoga o cemu pricas.
evo ti rezltata popisa iz 1991., pa nam procitaj koliko je bilo bosnjaka a koliko bosanaca:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... vini_1991.
Jedino ko vrijedja ovdje si ti sad nazvavsi me ogranicenim. To ti je ona ko o cemu nego kurva o postenju. Nikog ne vrijedjam vec samo sam zelio naglasiti bit svog posta i sta kad nekom pustis da tebe naziva unatoc tome sto si se ti vec na popisu izjasnio kako si zelio.
Mene ne smeta da su vas tako proglasili, je da mi nema logike, je da je to krsenje temeljnih ljudskih prava, al kao sto rekoh vasa stvar, pa kad vas ne smeta... Ono sto me smeta je da je vama dzoker karta za sve pozivanje na ustase i cetnike. Pa tako i cinjenica da vecina vas pojma nije imala o Bosnjacima niti je to kog bilo briga, dok su vam "Muslimani" bili nesto s cim ste se identificirali, al eto ustase i cetnici vam nisu dali da se tako izjasnite.

S Wikija nista ne vjerujem.
Popis iz 1991. godine donosi nove i izraženije procente relativnog učešća muslimana u populaciji Bosne i Hercegovine sa 43%, kao i mogućnosti odabira modaliteta "Bosanskog jezika" koji odabire 37% stanovništva. Izbor jezika je interesantan obzirom da kod ovog popisa "Bosanski jezik" ima najveće učešće od svih ponuđenih modaliteta te je za čak 11% više zastupljen od drugoplasirane kategorije srpskohrvatskog jezika (26%). Kada je popis iz 1991. godine u pitanju važno je naglasiti i to da i pored visokih procenata učešća "Muslimana" u ukupnoj populaciji naknadne analize pokazuju da je kod Muslimana/Bošnjaka još uvijek prisutno najveće razilaženje u pogledu nacionalne identifikacije. Tako se u analizi Zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine iz 1993. godine navodi preko 70 različitih varijanti modaliteta izjašnjenja o nacionalnoj pripadnosti, od čega kod Muslimana/Bošnjaka/Bosanaca islamske vjeroispovijesti čak 22 raznovrsna modaliteta.
Imam negdje detaljnije kako se ko izjasnio, i itekako ima Bosnjaka (muslimana i katolika) kao i Bosanaca, Jugoslovena itd. Uostalom, pa zar ti ovaj lik u diskusiji nije rekao da se on izjasnio Bosancem? I to je sve jednostavno preimenovano u Bosnjake, skupa sa Muslimanima.
Umalo popisivac

#163 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

siponja wrote:
hizo ramidovic wrote:
Umalo popisivac wrote:

ma hajdeee ? :lol:
To nije isto! Jedno je propaganda kao i ovo sad sto je bilo; ti si Bosnjkak, ti si Bosnjaaaaaak, BrOto famozni itd. Ja govorim da su se gotovi rezultati popisa preimenovali. Dakle, ti se izjasnio npr. Muslimanom i preimenovali te u Bosnjaka, isto tako su te mogli preimenovati u Srbina ili bilo kako sto su mislili da im je u tom trenutku pametno.
Arsenal Royal

#164 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Arsenal Royal »

Bošnjaci su srbi po prekodrinskoj filozofiji a ako neće da budu srbi onda ih kolji i trpaj u masovne grobnice...

To je apex intelektualnog uma srpske nacije
broj dva

#165 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by broj dva »

Pa nisu entitet Republiku Srpsku pravili da bi sad nesto tetosili i pazili nesrbe ili one lude srbe koji se ne kunu u precjednika vego da srbijaju po ćeifu.
hizo ramidovic

#166 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

Umalo popisivac wrote: Jedino ko vrijedja ovdje si ti sad nazvavsi me ogranicenim. To ti je ona ko o cemu nego kurva o postenju. Nikog ne vrijedjam vec samo sam zelio naglasiti bit svog posta i sta kad nekom pustis da tebe naziva unatoc tome sto si se ti vec na popisu izjasnio kako si zelio.
Mene ne smeta da su vas tako proglasili, je da mi nema logike, je da je to krsenje temeljnih ljudskih prava, al kao sto rekoh vasa stvar, pa kad vas ne smeta... Ono sto me smeta je da je vama dzoker karta za sve pozivanje na ustase i cetnike. Pa tako i cinjenica da vecina vas pojma nije imala o Bosnjacima niti je to kog bilo briga, dok su vam "Muslimani" bili nesto s cim ste se identificirali, al eto ustase i cetnici vam nisu dali da se tako izjasnite.
isuvise si mlad, balav i nafilovan da bi s tobom raspravaljo ozbiljno.
i zato mali, sline obrisi i idi se igraj!
Umalo popisivac

#167 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

hizo ramidovic wrote:
Umalo popisivac wrote: Jedino ko vrijedja ovdje si ti sad nazvavsi me ogranicenim. To ti je ona ko o cemu nego kurva o postenju. Nikog ne vrijedjam vec samo sam zelio naglasiti bit svog posta i sta kad nekom pustis da tebe naziva unatoc tome sto si se ti vec na popisu izjasnio kako si zelio.
isuvise si mlad, balav i nafilovan da bi s tobom raspravaljo ozbiljno.
i zato mali, sline obrisi i idi se igraj!
Ma ja ba.

Ja cu tebi samo reci ovo, kako ti meni rece u svom prvom postu meni:
hizo ramidovic wrote:ode ti logika u tri pm. gubis se, konfuzan si, ogranicen pa onda vrijedjas
hizo ramidovic

#168 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

Umalo popisivac wrote: Ma ja ba.

Ja cu tebi samo reci ovo, kako ti meni rece u svom prvom postu meni
mlad, balav i nafilovan nisu uvrede vec cinjenicno stanje, koje se ogleda kroz tvoje pisanje.
nadji sebi adekvatnog sagovornika, ja odoh sta bacit' u kljun...vozdra
Šunj

#169 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Šunj »

Arsenal Royal wrote:Bošnjaci su srbi po prekodrinskoj filozofiji a ako neće da budu srbi onda ih kolji i trpaj u masovne grobnice...

To je apex intelektualnog uma srpske nacije
Tito:
“Kad skinu moju sliku u maršalskoj uniformi, koga ce staviti na zid? Nekog novog karijeristu? Još je izvesnije da ce na tavanu naci Franza Josefa, Kralja Petra ili Pavelica.
Umalo popisivac

#170 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

hizo ramidovic wrote:
Umalo popisivac wrote: Ma ja ba.

Ja cu tebi samo reci ovo, kako ti meni rece u svom prvom postu meni
mlad, balav i nafilovan nisu uvrede vec cinjenicno stanje, koje se ogleda kroz tvoje pisanje.
nadji sebi adekvatnog sagovornika, ja odoh sta bacit' u kljun...vozdra
Ma jok, gdje bi bile. :D
Šunj

#171 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Šunj »

Liberalism wrote:
DaysleepeR wrote:
RahatHurmašica wrote:
a šta si bio kad si od bošnjaka postao musliman? jel bio kakav referendum, debata išta?
ne razumijem pitanje
Mislis kad su od Muslimana postali Bosnjaci.

Ako mislis na to, treba reci da je bila debata o tom pitanju i da se vodila samo u Sarajevu i da su Sarajlije odlucile da u Bosni i Hercegovini vise nema građana vec da su samo bitni Bosnjaci i Hrvati (a kasnije su dodali i Srbe).

Toliko o dalekovidnosti i kosmopolitizmu dragih sarajlija bosnjaka...
svrbi se trebaju sjetiti svojih korijene, svoje "istorije", svojih predaka i ponositi se svojim genima. po tome trebaju se ponositi svojim turski genima i ponovo klanjati Allahu i turskom Sultanu kao sto su to cinili najveci dio svoje "istorije" od 1389 do 1878.
Last edited by Šunj on 09/09/2014 16:37, edited 1 time in total.
Šunj

#172 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Šunj »

Image
Image
Ilija Garašanin i Bošnjaci
Ilija Garasanin i Bošnjaci
Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv."Hrvatima" nit tzv."Srbima",nego Bošnjacima,a tzv."srpsko-hrvatski" politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji.
Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.
Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. "Hrvati" i tzv. "Srbi".Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.
O Bosnjacima,kao jednom narodu tri razlicite vjere,govori,1844 i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin,govoreci o "potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena".
Osvrnimo se,dakle, na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli."
Da bi plan velike Srbije tekao bez većih problema,i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio,Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka",i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin ne spominje nikakve millete,nego na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni,dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka,bez obzira na vjeru).
Meta njegovog programa bili su i pravoslavni i katolički Bošnjaci,tako Garasanin kaze da nece biti velikih problema "preobratiti",odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja),i o tome kaze sljedece:"Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak.".NAPOMENA:U vrijeme kada Garasanin ovo navodi srpska pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni,a ni kasnije,sve do 1920 godine!!(Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine "Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje "ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi" eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni,koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom,dakle TEK 1920 godine srpska pravoslavna crkva se po prvi puta pojavljuje u Bosni)I nikakve narodne veze nije bilo izmedju Bosnjaka pravoslavaca i Srba pravoslavaca....Bosnjaci pravoslavci (danasnji tzv."bosanski Srbi"),inace,poticu u ogromnoj vecini od stocarskih plemena pravoslavnih Vlaha,a ostatak od Bosnjaka bogumila i nikakve veze nemaju sa Srbima.
Veci problem,pak,Garasanin vidi u posrbljavanju Bosnjaka katolika,pa o tome kaze:"Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."
Bosnjaci katolici su takodjer krajem 19-stoljeca preko noci postali tzv. "bosanski Hrvati",ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni,to jasno uocavaju i sami hrvatski historicari kao npr.Tomislav Raukar,Nada Klaic,itd.
Tako,hrvatski historicar Tomislav Raukar kaze vrlo jasno: "U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izricitih potvrda o nazocnosti hrvatskoga stanovnistva na podrucju bosanske drzave...
"Dapace, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje."
Jedan od najcjenjenijih historicara u svijetu,po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja,hrvatski historicar Dr Nada Klaic u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE",Zagreb,1989.,dolazi do sljedecih konstatacija:
"....No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a jos manje vjesta konstrukcija barskog nadbiskupa koji pise sredinom 12. stoljeca...."
Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:
Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
Čitav ovaj fenomen,u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:

Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.

#173 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hAZNADAR »

zlokruhovic wrote:Pojam "bosanski jezik" koji se koristi je došao naosnovu tradicije bosanskih fratara i još nekih katoličkih sveštenika i pisaca iz Dalmacije , i svi se pozivaju na fra Jukića i ekipu.

Al' evop dokaza da stvari ne stoje tako , i da fra Jukić precizno govori kako svoj jezik ko naziva u Bosni.

p.s
Nijedan pravoslavac sa prostora BiH nikad svoj jezik nije nazivao bosanskim bez obzora što to fraJukić navodi , ali nedvosmisleno Jukić kaže da muslimani svoj jezik zovu "bošnjačkim" , tako da ako se već poziva na fra Jukića(eno ga ne novčanicama) onda mu treba i verovati.
A koliko je to pravoslavnih pisaca bilo u Bosni prije nacionalromantizma i sirenja srpske ideje koju lijepo mozemo procitati i u Nacertaniju? Dok su fratri pisali ljetopise, muslimani alhamijado, pravoslavni su uglavnom bili ograniceni na crkvene prijepise crkvenoslavenskog gdje neces naci ni stokavstine a kamoli imenovanja jezika srpskim. Uostalom, evo par cinjenica o imenovanju jezika u Bosni - tekst se vrti godinama na internetu i ja ne sumnjam u vjerodostojnost. dakle:

- Konstantin Filozof (pisac s kraja 14 i poc.15 v.) u spisu "Skazanie izjavljeno o pismeneh" spominje bosanski jezik uz bugarski, srpski, slovenski, ceski i hrvatski.

- Jedan od najstarijih spomena bosanskog jezika imamo u notarskim knjigama grada Kotora: 3.jula 1436, mletacki knez u Kotoru kupio je petnaestogodisnju djevojku "bosanskog roda i hereticke vjere, zvanu bosanskim jezikom Djevenu".

- Ninski biskup u Peri pisao je 1581. g.fra J.Arsenigu "bosanskim jezikom";

- U djelu Jeronima Megisera "Thesaurus polyglotus" (Frankfurt na Majni, poc. 17v.) spominju se uz ostale nase govore (dijalekte): bosanski, dalmatinski, srpski, hrvatski.

- Bosanskim jezikom su ga zvali (uz: slovinski, iliricki/ilirski, ponekad i hrvatski) i mnogi pisci od 17 v. naovamo: Matija Divkovic, "Bosnjak rodjen u selu Jelaskama sjeverno od Varesa koji je pisao dobrim narodnim jezikom svoga kraja"; Stjepan Matijevic, Stjepan Margitic, Ambroz Matic, Luka Dropuljic, Ivan Frano Jukic, Martin Nedic, Anto Knezevic...

- Duvanjski biskup fra Pavle Dragicevic 1735, pise da u Bosni ima devet svecenika koji u vrsenju vjerskih obreda ispomazu "bosanskim jezikom", jer ne razumiju dobro crkvenoslavenski. Dodaje da je ucenim katolicima u razgovorima sa pravoslavcima dovoljno da poznaju bosanski jezik.

- Evlija Celebija, turski putopisac iz 17 v., u poglavlju "jezik bosanskog i hrvatskog naroda" svoga cuvenog putopisa hvali Bosnjake, za koje kaze: "kako im je jezik, tako su i oni cisti, dobri i razumljivi ljudi". Govori o bosanskom jeziku koji je po njemu blizak latinskom, a spominje i bosansko-turski rijecnik M.H.Uskufije napisan 1631-ve.

- Jedan od prvih gramaticara, Bartol Kasic (Pag 1575 - Rim 1650), rodjeni cakavac, odlucuje se za stokavstinu bosanskog tipa, kakva je Divkoviceva, te se u svom "Ritualu rimskom" (Rim, 1640) istice da je za stvaranje zajednickog knjizevnog jezika (lingua communis) u juznoslavenskim krajevima potrebno izabrati jedan govor

- Isusovac Jakov Mikalja (1601-1654) u predgovoru "Blagu Jezika slovinskoga" iz 1649 zeli kako kaze da uvrsti "najodabranije rijeci i najljepse narjeceje" dodajuci da je "u ilirskom jeziku bosanski jezik najljepsi", i da bi svi ilirski pisci trebali nastojati da njim pisu.

- Hrvatski pjesnik Andrija Kacic Miosic (1704-1760) autor "Razgovora ugodnog", snazno afirmise stokavstinu;svoju je "Korabljicu" " prinio iz knjiga latinskih, talijanskih i hronika Pavla Vitezovica" u "jezik bosanski".

- Bosanski jezik spominje, pored srpskog, hrvatskog, ceskog i poljskog i spisatelj Matija Antun Reljkovic (1732-1798).

- Antun Kanizic, Franjo Marija Appendini (1808 u Dubrovniku pojavila se njegova "Grammatica della lingua illirica" u cijem predgovoru istice da je od svih dijalekata ilirski ili dalmatinsko-bosanski najsavrseniji, Ivan Popovic (kojemu je bosanski govor medju slavenskim isto sto i aticki medju grckim), u nastojanju da Juzni Slaveni oforme jedinstven knjizevni jezik, zalazu se za usvajanje bosanskoga govora jos mnogo prije Beckog dogovora iz 1850. godine.

- Alberto Fortis (1741 -1803. god 1774 u Veneciji u djelu "Viaggio in Dalmazia" objavio i u originalu i prevodu na talijanski - znamenitu nasu baladu Hasanaginicu - jezik Morlaka naziva: ilirskim, morlackim, ali i bosanskim.

- Mula Mustafa Baseskija u svome Ljetopisu spominje Mula Hasana Niksicanina (1780),koji govori pola turskim,pola bosanskim jezikom.

- Naziv bosanski jezik upotrebljavaju i Slavonci Ivan Grlicic (zupnik u Djakovu,1707) i Matija Petar Katancic (1831 u Budimu objavio u sest knjiga prevod Svetog pisma "u jezik Slavno-Illyricski izgovora Bosanskog").

- Prema svjedocenju Matije Mazuranica ("Pogled u Bosnu ucinjen 1839-1840", Zagreb, 1842, str. 54), sarajevski pasa, iako "dobro znade turski, arapski i arnautski", ne voli da neko pred njim govori turski i istice "da je nas slavni bosnjacki jezik od svih najljepsi na svijetu". U Putopisu se kaze da se u Bosni "eglendise Bosnjacki".

- Svoj jezik naziva bosanskim i Stocanin Halil Hrle, prevodilac sa arapskog ("Kasidei burdei bosnevi", Stolac, 1849).

- Hercegovacki srpski prvaci, medju kojima i Prokopije Cokorilo, traze od Ali-pase Rizvanbegovica da se za vladiku postavi covjek vican bosnjackom jeziku. Bosanski biskup Vujicic jos je 1881 g. nas jezik zvao bosanskim.

- I hercegovacki ustanici su ga tako zvali : Pero Tunguz, jedan od njihovih vodja, znao je reci: "Razumi me, coece, bosanski ti govorim !".

- Autor prvog naseg stampanog alhamijado teksta, s prvim pokusajem stvaranja stabilnijeg arabickog pravopisnog uzusa za stampanu praksu jeste Mustafa Rakim (1868 g. objavio je u Istambulu djelo "Ovo je od virovanja na bosanski jezik kitab"). Autorstvo tog djela inace je pripisivano Mehmedu Agicu iz Bosanskog Broda.

- Mostarac Omer Humo (umro 1880), narodni prosvjetitelj, koji se borio za uvodjenje narodnog jezika u skole, na kraju svoga Ilmihala ("Sehletul vusula", Sarajevo 1875.g., ovo je prva knjiga pisana arebicom a nasim jezikom, objavljena u Bosni) kaze: "Ah da je Bog do meni bio avaki bosanski pisani citab", a u pjesmi "Stihovi zahvale na bosanskom jeziku":

"Brez suhbe (sumnje) je babin jezik najlasnji,
Svatko njime vama vikom besidi,
Slatka braco, Bosnjaci,
Hak (istinu) vam Omer govori".

Autor je i pjesme "Dova na bosanskom".

- "Gramatika bosanskog jezika za srednje skole" nepotpisanog autora Frane Vuletica, prva je gramatika u Bosni i Hercegovini za interkonfesionalno skolstvo. Zemaljska vlada BiH stampala ju je 1880 g. Dozivjela je vise izdanja i bila u upotrebi do 1911, s tim sto od 1908 g. nosi naziv "GRAMATIKA SRPSKO-HRVATSKOGA JEZIKA".

- Salih Gasovic, rodom Niksicanin, autor je Mevluda ("Casni mevlud na bosanski jezik ", Sarajevo 1878; zapravo je to prepjev Mevluda Sulejmana Celebije) za ciji nastanak kaze:

"Molise me kolasinski prvisi,
Mevlud nami daj bosanski napisi".

- Ibrahim Edhem Berbic stampao je "Bosansko-turski ucitelj" (1893 u Carigradu); Ibrahim Seljubac (1900) "Novu bosansku elifnicu", a u tom duhu radili su i drugi autori vjerskih udzbenika (npr. Junuz Remzi Stovro).

- Sejfudin Proho izdao je 1907 u Sarajevu "Tedzvidi-inas (na najlaksi i najkraci nacin bosanski jezik.)".

- 1908 u Sarajevu se pojavljuje djelo M.Dz.Causevica "Bergivija", koje je urednistvo "Tarika" prevelo na bosanski jezik, "radi opcenite koristi".

- Arif Sarajlija takodjer je dao svoju verziju prevoda Mevluda S.Celebije, ("Terdzuman mevludski na jezik bosanski",Carigrad 1909).

- Franjevci su 1894 g. otpisivali M.P.Desancicu da ne govore srpski nego bosanski.

- Gradonacelnik Mostara I.Kapetanovic ne jednoj sjednici 1895 g. zabranjuje da gospodin Stagner nesto kaze na njemackom jeziku; u zapisniku je navedeno kako je rekao "da mi ovdje nismo u Becu niti Gracu, vec u Mostaru i da treba da se govori bosanski, da svi razumimo".

- Prvi stampani kalendar "Tursko-bosanski rjecnik" (Bitolj,1912)sto ga je sastavio Ahmed Kulender,

- Aleksander Belic ".Nema nikakve sumnje da je bosanski jezik, zajedno sa Vukovim hercegovackim i Danicicevim vojvodjanskim, narodna osnovica naseg knjizevnog jezika".

- Skender Kulenovic u "Ponornici" kaze: "Jos pet stotina godina turska vlast ovdje da je ostala, ovi negdasnji patarini govorili bi bosanski"

U doba austrougarske uprave naziv bosanski jezik (Kallay ga je forsirao svojom nacionalnom politikom da suzbije hrvatski i srpski nacionalni pokret) postaje i sluzbeni, ali ga ta uprava poslije i napusta, akceptirajuci ime srpskohrvatski jezik (baron Burijan ga je forsirao cime je napustao Kallayevu nacionalnu politiku). Potiskivanje bosanskog jezika u stranu jasno je vidljivo i po datumima. Od 1.1.1879 upotrebljavan je naziv bosanski jezik, kao sluzbeni jezik u Bosni i Hercegovini. Od 23.1.1879 na sjednici Bosanske komisije bilo je zauzeto stnoviste da se naziva "bosanski zemaljski jezik". Ali u provizornom poslovniku za organe vlasti u BiH od 16.2.1879 vec je upotrebljena oznaka "srpsko-hrvatski jezik". Naredbom Zemaljske vlade od 4.10.1907 g. odredjeno je da se "ima posve napustiti naziv 'bosanski jezik' i da se imade zemaljski jezik nazivati 'srpsko-hrvatski jezik'.

Navedeni podaci o bosanskom jeziku u knjizevnim djelima i historijskim izvorima znace sljedece:

1) Da ime bosanskog jezika ima visestoljetnu tradiciju, kakvu ima i bosanska drzavnost;

2) Da je to ime prisutno i u predosmanskom periodu;

3) Da se kroz cio osmanski period protese na sve tri nacionalne supine u Bosni (muslimane, katolike, pravoslavce), a tek krajem tog perioda suzava se na muslimanski krug usljed jacanja srpske i hrvatske nacionalne svijesti kod bosanskog pravoslavnog i katolickog stanovnistva;

4) Da pokriva znatno siri teren od adminstrativnih bosansko-hercegovackih granica, osobno kod slavenskomuslimanskog stanovnistva.

5) Da je osnovno narodno ime jezika Bosnjaka, i ne samo u Bosni, sto pokazuje i najnoviji popis stanovnistva.

I onda mi papci u Banjaluci koji neznaju nabrojati ni pet srpskih pisaca zakljuce "vo joj, dje moze biti da im jezika nije isto ko ime nacije" pa u vec poznatom primitivnom balkanskom i dokazanom kulturocidnom duhu zabrane drugima kako da imenuju svoj jezik. Da meni neko drugi odredjuje kako ja mogu svoj jezik imenovati? Hajde ti papcima koji su ograniceni dokazi da nema formule, obrazca po kojoj ime jezika mora biti istovjetno sa nacionalnim imenom. Kao sto u svijetu imamo i jezike poput Hindu, Urdu, Mandarin, Kanton, Swahili,.. .. samo u Spaniji imamo Galician, Aragon, Katalan, Asturian, Leon,... gdje nijedan nije po nacionalnom kljucu.

Da - bosnjacko ime nacije ima svoju tradiciju a takodjer i bosansko ime jezika. Zasto to nije bilo istovjetnog naziva, zasto se tako razvijalo - treba traziti "anomaliju" u vijekovima iza nas a ne danas gdje Bosnjaci nemaju potrebe izmisljati nikakvo ime - vec samo zagrabiti iz svoje historijske i kulturne bastine. Zao mi je sto susjedni nacionalisti ne mogu u svojoj ogranicenosti skontati nista sto odudara od njihovog sablona. Neka se lijepo svi sagnu i popuse jedni drugima ako imaju problema sa shvatanjem bosanskog jezika - ali u ovom vijeku i ovom milenijumu nece niko moci dugorocno braniti drugima pravo na naciju i jezik. Niti ima na to pravo, niti u ovom slucaju moze naucno dokazati svoje nebuloze.
hizo ramidovic

#174 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

hAZNADAR wrote: I onda mi papci u Banjaluci koji neznaju nabrojati ni pet srpskih pisaca zakljuce "vo joj, dje moze biti da im jezika nije isto ko ime nacije" pa u vec poznatom primitivnom balkanskom i dokazanom kulturocidnom duhu zabrane drugima kako da imenuju svoj jezik. Da meni neko drugi odredjuje kako ja mogu svoj jezik imenovati? Hajde ti papcima koji su ograniceni dokazi da nema formule, obrazca po kojoj ime jezika mora biti istovjetno sa nacionalnim imenom. Kao sto u svijetu imamo i jezike poput Hindu, Urdu, Mandarin, Kanton, Swahili,.. .. samo u Spaniji imamo Galician, Aragon, Katalan, Asturian, Leon,... gdje nijedan nije po nacionalnom kljucu.

Da - bosnjacko ime nacije ima svoju tradiciju a takodjer i bosansko ime jezika. Zasto to nije bilo istovjetnog naziva, zasto se tako razvijalo - treba traziti "anomaliju" u vijekovima iza nas a ne danas gdje Bosnjaci nemaju potrebe izmisljati nikakvo ime - vec samo zagrabiti iz svoje historijske i kulturne bastine. Zao mi je sto susjedni nacionalisti ne mogu u svojoj ogranicenosti skontati nista sto odudara od njihovog sablona. Neka se lijepo svi sagnu i popuse jedni drugima ako imaju problema sa shvatanjem bosanskog jezika - ali u ovom vijeku i ovom milenijumu nece niko moci dugorocno braniti drugima pravo na naciju i jezik. Niti ima na to pravo, niti u ovom slucaju moze naucno dokazati svoje nebuloze.
ako dodik kaze da je to 'bosnjacki jezik' sasvim je logicno i ocekivano da njegovi podanici (i na ovom forumu) to horski ponavljaju i svojski se potrude da istu glupost opravdaju i prikazu kao istinitu.
augustini45

#175 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by augustini45 »

....samo, bolan, ignorisite ove dodove trolove....pa oni negiraju i svoga dojucerasnjeg saveznika...svoje "drugo oko u glavi"....cetnicija je cudo....pogotovo kad ovdje diskutujete sa njima, a oni uporno "ekc'u"....iz srca Banja Luke a "ekc'u"....ovo zasluzuje smajli... :lol: ....cak vise njih.... :lol: :lol: :lol: :lol:
http://portalanalitika.me/drustvo/vijes ... onedjeljak
Svečana akademija povodom otvaranja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost održaće se u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, u ponedjeljak 8. septembra u podne.

Na svečanoj akademiji će govoriti ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Milenko Perović, predstavnica studenata Milena Parača i v.d. dekana Fakulteta Adnan Čirgić.

Vlada Crne Gore je 19. juna donijela Odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, sa śedištem na Cetinju. Novi studijski program koncipiran je tako da omogući sticanje društveno opravdanih i korisnih kompetencija i univerzalnih znanja iz oblasti filologije, ali i specifičnih znanja iz domena montenegristike
Post Reply