Ma ja, sad se hajmo pravdat sarkazmom... Sa takvim stvarima se ne sali! To je stvar kulture koju nosis iz kuce.NIN wrote:Nisi skonto kritiku kroz sarkazam i ironiju. Dobro, za to treba malo i klikera.Capsicum wrote:Mozda si moderator, ali ovo je za bana! Poslije pocinjenog genocida nad Bosnjacima, govoriti im kako ih treba vise za odstrijel je odvratno. Sram da te bude! Pitam se da li vlasnici ovog portala znaju sta im pisu i kakvu politiku vode moderatori na forumu...NIN wrote:Treba Bosnjacima sto vise dzamija i treba bit Bosnjak! Treba sto vise mesa za odstrel!
Koliko ima dzamija u SA?
- Capsicum
#151 Re: Koliko ima dzamija u SA?
- Banksy
#152 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Pa, ne baš.vatrogasac wrote:
Prave ih oni kojima trebaju. Onima kojima ne trebaju o tome ne pričaju ...
Pravimo ih svi mi, htjeli ne htjeli, bili ateisti ili vjernici, ove ili one vjeroispovjesti, a da nas se pritom uopće ne pitamo želimo li to ili ne.
Izdvajanja za vjerske zajednice u BiH
u 2010. i 2011. godini - rekapitulacija
2011:
BRCKO 1.4Mil
RS 3.2 Mil
FBIH 21 Mil.
1.BRČKO DISTRIKT
2010 godina:
-za vjerske zajednice: 550.000 KM
-za obnovu i izgradnju vjerskih objekata: 850.000 KM
2011. godina:
-za vjerske zajednice: 200.000 KM
-za obnovu i izgradnju vjerskih objekata: 1.228.000 KM
2.REPUBLIKA SRPSKA (od 63 opštine, obrađeno je 46 budžeta,
koliko je bilo moguće pronaći ili dobiti od ovlaštenih lica)
2010. godina:
Vjerske zajednice: 1.740.066 KM + 764.000 KM (koliko se odnosi
na Doboj, jer se ovaj iznos vodi kao budžetska stavka Religijske
i druge zajedničke usluge).
Izgradnja i obnova vjerskih objekata: 1.196.039 KM
2011. godina
Vjerske zajednice: 1.920.390 plus 630.000 KM (koliko se odnosi
Izgradnja i obnova vjerskih objekata: 644.500 KM + 50.000 KM
(Program korištenja sredstava ostvarenih po osnovu Zakona
o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje
el.energije za 2011- Izgradnja Hrama Sv. Trojice).
3.FEDERACIJA BiH (od ukupno 90 budžeta, opštinskih, kantonalnih
i entitetskog, obrađeno je za 2010. godinu 10 kantonalnih,
61 opštinskih i entitetski, a za 2011. godinu 8 kantonalnih,
67 opštinskih i entitetski)
2010. godina:
Vjerske zajednice: 2.794.829 KM
Izgradnja i obnova verskih objekata: 1.686.458,74 KM
Vjerske škole, insitucije, i sl.: 14.575.158 KM
2011. godina
Vjerske zajednice: 2.587.697 KM
Izgradnja i obnova vjerskih objekata: 5.645.000 KM
Vjerske škole, insitucije, i sl.: 12.676.567 KM
- Banksy
#153 Re: Koliko ima dzamija u SA?
nosara wrote:Privredna zadruga...? To smrdi na rad... Toa e nedobro...sinuhe wrote:
...kako to da se nikad ne udruze u neku privrednu zadrugu?
Bosna je cudna zemlja.
- animals
#154 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Na kraju krajeva, ispada da ne se nasim ljudima najlakse moliti..
jel Bogu, jel za donacije..i kad nesto se izmoli, onda se to ili pokrade ili
utrosi na gluposti..
jel Bogu, jel za donacije..i kad nesto se izmoli, onda se to ili pokrade ili
utrosi na gluposti..
- vatrogasac
#155 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Koliko oni kojima trebaju džamije preko PDV-a unesu u budžet? Zar je nelogično ako im se neki procenat za te potrebe vrati? Šta meni sve smeta pa me niko ništa ne pita niti rondam zbog toga po forumima.Banksy wrote:Pa, ne baš.vatrogasac wrote:
Pravimo ih svi mi, htjeli ne htjeli, bili ateisti ili vjernici, ove ili one vjeroispovjesti, a da nas se pritom uopće ne pitamo želimo li to ili ne.
- TheHound
#156 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Da nije bilo potrebe za ovim ne bi niko ni trazio da se obnavljaju. Ovdje je poseban naglasak na obnavljaju jer je vecina sredstava ulozeno u obnovu.Banksy wrote:Pa, ne baš.vatrogasac wrote:
2011:
BRCKO 1.4Mil
RS 3.2 Mil
FBIH 21 Mil.
1.BRČKO DISTRIKT
2010 godina:
-za vjerske zajednice: 550.000 KM
-za obnovu i izgradnju vjerskih objekata: 850.000 KM
2011. godina:
-za vjerske zajednice: 200.000 KM
-za obnovu i izgradnju vjerskih objekata: 1.228.000 KM
2.REPUBLIKA SRPSKA (od 63 opštine, obrađeno je 46 budžeta,
koliko je bilo moguće pronaći ili dobiti od ovlaštenih lica)
2010. godina:
Vjerske zajednice: 1.740.066 KM + 764.000 KM (koliko se odnosi
Izgradnja i obnova vjerskih objekata: 1.196.039 KM
2011. godina
Vjerske zajednice: 1.920.390 plus 630.000 KM (koliko se odnosi
Izgradnja i obnova vjerskih objekata: 644.500 KM + 50.000 KM
(Program korištenja sredstava ostvarenih po osnovu Zakona
o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje
el.energije za 2011- Izgradnja Hrama Sv. Trojice).
3.FEDERACIJA BiH (od ukupno 90 budžeta, opštinskih, kantonalnih
i entitetskog, obrađeno je za 2010. godinu 10 kantonalnih,
61 opštinskih i entitetski, a za 2011. godinu 8 kantonalnih,
67 opštinskih i entitetski)
2010. godina:
Vjerske zajednice: 2.794.829 KM
Izgradnja i obnova verskih objekata: 1.686.458,74 KM
Vjerske škole, insitucije, i sl.: 14.575.158 KM
2011. godina
Vjerske zajednice: 2.587.697 KM
Izgradnja i obnova vjerskih objekata: 5.645.000 KM
Vjerske škole, insitucije, i sl.: 12.676.567 KM
- NIN
#157 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ma naviko sam ja na to - znao sam ja bit i cetnik, pa ujo, balijander, poturica, ne sjecam se svih zovopisnih epiteta.Cybernetic wrote:Eto i od tebe napravise genocidasa.NIN wrote:Nisi skonto kritiku kroz sarkazam i ironiju. Dobro, za to treba malo i klikera.Capsicum wrote:Mozda si moderator, ali ovo je za bana! Poslije pocinjenog genocida nad Bosnjacima, govoriti im kako ih treba vise za odstrijel je odvratno. Sram da te bude! Pitam se da li vlasnici ovog portala znaju sta im pisu i kakvu politiku vode moderatori na forumu...
A kao sto vidis gore, cojk mi sam stavi rijeci u usta i misao u glavu koju ni na kraj pameti ne pomislih. Ali, kako rekoh, nekima zafali klikera da skontaju napisano, a ja im za to nisam kriv.
- Capsicum
#158 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Objasni tu mudru ironiju i sarkazam mudrače mudri za nas neuke..NIN wrote:Ja sam daleko od Sarajeva i kad dodjem dole fakat mi smeta more dzamija, pogotovo onih pored puta jer moram zaobilazit jer su novi bosnjacki neimari gradili na putu, po trotoarima! Primjer je ona na Ciglanama - kakav idiotizam od arhitekture i ideje, hahhahahhahahhah! A nidje nikog u njoj, nit je zavrsena. Al tu je! Teritorija zapisana!SoldierSarajevo wrote:I sto ti smetaju dzamije, daleko si ti od Sarajeva, takvi ko ti ne smiju prismrditi Sarajevu, ili hodaju manji od makova zrna da malo vide civilizaciju.![]()
Treba Bosnjacima sto vise dzamija i treba bit Bosnjak! Treba sto vise mesa za odstrel!
Meni je ovo vrlo direktno i nedvosmisleno. To što se ti sad pokušavaš oprati nakon što si izlanuo salvu uvreda to je tvoja sramota. Stani iza svojih riječi i stavova, a ne ko neki balavac ovdje praviti se Englez i druge praviti budalama.
- Banksy
#159 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ne, ovdje je naglasak na 21 milion godišnje koji dajemo svi mi, ne samo ''oni koji ih'', kako reče post iznad, ''trebaju''. 21 milion.TheHound wrote:Da nije bilo potrebe za ovim ne bi niko ni trazio da se obnavljaju.Banksy wrote:Pa, ne baš.vatrogasac wrote:
2011:
BRCKO 1.4Mil
RS 3.2 Mil
FBIH 21 Mil.
Ovdje je poseban naglasak na obnavljaju jer je vecina sredstava ulozeno u obnovu.
- Banksy
#160 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Koliko mi koji ne trebamo bilo kakve vjerske objekte preko pdv-a unesemo u budžet?vatrogasac wrote:Koliko oni kojima trebaju džamije preko PDV-a unesu u budžet?Banksy wrote:
Zar je nelogično ako im se neki procenat za te potrebe vrati?
Šta meni sve smeta pa me niko ništa ne pita niti rondam zbog toga po forumima.
Zar je nelogično da mi se ne dopada to što mi se od tog novca ne vraća niti jedan procenat?
Ima nas raznih. Kad mi nešto smeta, glasno kažem svoje mišljenje, posebno ako se to nešto tiče raspolaganja (i) mojim novcem.
- nasa
#161 Re: Koliko ima dzamija u SA?
hajd onda iskreno reci odakle krene razmisljanje od budzeta ili od "smeta"
-
Pjanic15
#162 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Vjera oslobođena PDV-a (http://www.6yka.com/novost/18753/vjera-oslobodena-pdv-a)
Vjerske institucije u Bosni i Hercegovini ne samo da su odvojene od države nego umnogome nadilaze državu, njene zakone i pravila. Tako se država ni u kom slučaj ne miješa u rad najvećih i najbrojnijih religijskih zajednica: islamske vjerske zajednice, katoličke i pravoslavne crkve i jevrejske zajednice, ali se zato vjerske zajednice itekako miješaju u državna pitanja-od najvažnijih političkih odluka, do direktnog upliva u ,bar nominalno, sekularno uređenje države.
Nije rijetkost, čak štaviše, pravilo je, da pojedini visokopozicionirani vjerski službenici, pa čak i poglavari vjerskih zajednica propisuju šta i kako se smije i ne smije raditi u sekularnoj sferi društva. Tako imamo dobro poznat slučaj reisa Cerića koji propisuje da li i kako se smije slaviti Nova godina, blasfemično objašnjava poguban uticaj Djeda mraza na mlade Bošnjake... U Posavini i Zapadnoj Hercegovini mnogi katolički sveštenici ne samo da prećutkuju kako se milodar daje crkvi u hrvatskim kunama, nego i podstrekavaju na ,,plaćanje u nacionalnoj valuti hrvatskog naroda”. O uticaju pravoslavne crkve na srpski narod u Bosni i Hercegovini ne treba trošiti puno riječi. Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve stoje na prvoj liniji konačnog unijaćenja Republike Srpske i Srbije, a održavanje bilo kojeg iole značajnijeg događaja u Srpskoj bez pravoslavnog sveštenstva je nezamislivo. Čak štaviše, teokratizacija Republike Srpske se u krugovima etnonacionalista smatra i najvećim dosegom državnosti ovog entiteta, kako nedavno reče pjesnik, akademik Rajko Petrov Nogo.
Ali nije to najgore od svega. Za ovakvu situaciju teokratizacije, na papiru sekularne Bosne i Hercegovine, direktno je kriva ta ista država. Naime, vjerske zajednice, u ovom slučaju najveće, na krilima državnih zakona, pretvorene su u elitne NVO organizacije koje su oslobođenje plaćanja poreza, a koje uz sve to od države, kad god mogu, dobijaju apanaže, donacije , ,,materijalne podstreke” za sve i svašta.
Razlozi?
Moguće je da je međunarodna zajednica ubijedila domaće vlasti, kako tranzicija iz ,,zaostalog” socijalizma u ,,napredno” neoliberalno društvo zahtijeva i ustupanje svih mogućih sloboda vjerskim zajednicama. Vrlo lako je moguće, kako međunarodna zajednica ne zna ili je zaboravila da je bivša država bila ubjedljivo najliberlanije socijalističko društvo uz Poljsku, po pitanju ispoljavanja vjerskih obreda i ,uopšte, omogućavanje slobode vjere.
U međuvremenu, preciznije za vrijeme krvavog rata, vjerske zajednice su postale simbiotički partneri nacionalističkim vlastima, do te mjere, da se nije znalo gdje prestaje svjetovno, a počinje vjersko. Religija je postala oblik nacionalističke politike, a nacionalistička politika oblik religije.
Evo zakonskih uzusa, kako država štiti vjerske organizacije:
Pravilnikom o primjeni zakona o PDV-u u članku 28 stoji
Kako se ,,oslobađa od plaćanja PDV-a za promet dobara i usluga iz oblasti sporta, usluge koje obavljaju vjerske, političke, humanitarne,sindikalne, dobrotvorne, invalidske ili slične organizacije:”
(3) Poresko oslobađanje iz članka 24. stavak 1. tačka 7. Zakona, se odnosi na usluge i isporuke dobara vjerskih organizacija ako se obavljaju radi zadovoljavanja vjerskih potreba u skladu sa propisima kojima je regulisano obavljanje tih djelatnosti.
Ne treba smetnuti sa uma da su vjerske organizacije registrovane kao pravna lica, dakle imaju svoj pečat, svoje prostorije, svoju organizaciju prema spoljnjem svijetu-državi. Pa, ipak, zakon o PDV-u ih jasno oslobađa istoga. I zato, jedino u Bosni i Hercegovini, u skladu sa zakonom ove organizacije naplaćuju svoje usluge bez fiskalnih kasa, prodaju u krugu svojih bogomolja vjerske simbole, pa i bižuterijski materijal na koji ne plaćaju famoznih 17 % PDV-a. I koliko god to apsurdno bilo, sve je po zakonu.
-
summerwine
#163 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Šta kažu procjene?vettel wrote:Zna li neko koliko ima dzamija u SA? trazio sam na netu, nigdje nisam nasao tacno u broj, sve neke procjene.
- Banksy
#164 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Šta je ovo, neka igra detekcije?nasa wrote:hajd onda iskreno reci odakle krene razmisljanje od budzeta ili od "smeta"
Koga zanima, prosječna osoba, prosječnih kognitivnih sposobnosti, i, naravno, bez predrasuda i predubjeđenja, jasno će iz mojih postova na temi iščitati šta sam željela da kažem.
Insinuacija o tuđem ''razmišljanju'' je školski primjer projekcije, ali razgovor o tome bi nas tek daleko odveo, a i nije tema.
- vatrogasac
#165 Re: Koliko ima dzamija u SA?
1.) Ovo je tjeranje mak na konac, al' hajd' de... Kažeš da je 25 miliona puno na nivou Države da se vjernicima vrati za gradnju džamija, za obnovu džamija među kojima su i one koje su kulturno historijski spomenici (Ferhadija i Aladža i... još nisu završene) i ulaganje u obrazovanje što je isto u ta 25 miliona. Medrese su preimenovane u islamske gimnazije tako da su realne gimnazije na ovaj način dijelom rasterećene jer poslije medresa ne ode ni četvrtina na islamske fakultete nego nastavi dalje na sekularnim fakultetima. Ovo ja samo o dijelu IZ-a, a imaš tu i pravoslavnu crkvu i katoličku i jevrejsku opštinu. Ako je Oslobođenje dalo tačnu informaciju...Banksy wrote:Koliko mi koji ne trebamo bilo kakve vjerske objekte preko pdv-a unesemo u budžet?vatrogasac wrote:Koliko oni kojima trebaju džamije preko PDV-a unesu u budžet?Banksy wrote:
Zar je nelogično ako im se neki procenat za te potrebe vrati?
Šta meni sve smeta pa me niko ništa ne pita niti rondam zbog toga po forumima.
Zar je nelogično da mi se ne dopada to što mi se od tog novca ne vraća niti jedan procenat?
Ima nas raznih. Kad mi nešto smeta, glasno kažem svoje mišljenje, posebno ako se to nešto tiče raspolaganja (i) mojim novcem.
....koliko je 25 miliona u procentima i onda se malo prekontaj koliko bi u njima moglo biti tvog PDV-a, a koliko od onih koje si prošli mjesec mogao viđati po džamijama i hrišćanskim i kršćanskim crkvama. Fincija pitaj koliko je on dobio.Članovi Predsjedništva BiH usvojili su danas na hitnoj sjednici u Sarajevu konačan tekst zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu u iznosu od 1.245.815.495 KM, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora, saznaje se u Predsjedništvu BiH
2.) Vjerovatno se tebi vrati tamo u šta ja ne bih ulagao. Nemoj sada da moram tražiti i rashode državnog budžeta. Možda si ti korisnik toga što mene ne zanima.
3.) Ma piši i pričaj ti šta hoćeš jer u ovom virtualnom prostoru je jednako kao i da pričaš u Hyde parku.
- nasa
#166 Re: Koliko ima dzamija u SA?
nije vala tema ni budzet ni sta kome smeta vec broj dzamija ali razumijem zasto neke pomen dzamije asocira na licne smetnjeBanksy wrote:Šta je ovo, neka igra detekcije?nasa wrote:hajd onda iskreno reci odakle krene razmisljanje od budzeta ili od "smeta"![]()
Koga zanima, prosječna osoba, prosječnih kognitivnih sposobnosti, i, naravno, bez predrasuda i predubjeđenja, jasno će iz mojih postova na temi iščitati šta sam željela da kažem.
Insinuacija o tuđem ''razmišljanju'' je školski primjer projekcije, ali razgovor o tome bi nas tek daleko odveo, a i nije tema.
- NIN
#167 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ucite svoju djecu ispravnosti ideologije kojoj pripadate, samim tim demonizirajuci one druge! Isto rade i ti drugi, jebiga, glasali ste za pavijane koji su napravili takav sistem. Samim tim podsticete gradnju dzamija i crkava, nako, cisto radi prkosa, gdje ce i vasa djeca isto raditi, pravoti dzamije iz prkosa, trositi svoje resurse uzalud. Djeca danas svoju raju koja ne pohadjaju vjeronauk s njima, u mikrosredini, da ne spominjem dalje, svoje sugradjane gledaju kao maloumne, bogom odredjene da budu unisteni kad tad.Capsicum wrote:Objasni tu mudru ironiju i sarkazam mudrače mudri za nas neuke..
Meni je ovo vrlo direktno i nedvosmisleno. To što se ti sad pokušavaš oprati nakon što si izlanuo salvu uvreda to je tvoja sramota. Stani iza svojih riječi i stavova, a ne ko neki balavac ovdje praviti se Englez i druge praviti budalama.
Znaci, pravite potomstvo koje je zapravo meso za odstrel u budicnosti! Ne samo vi Bosnje nego i Srbende, Hrvatcine isto tako i to i jeste poenta. Jedni drugima stancate meso za odstrela, odgajanjem, vaspitanjem, mrznjom, a odstrela ce bit, itekako! Ko ovo ne vidi za mene je idiot!
Hocemol jos crtat, Bosnjo moj dobri?
-
NeenaSa
#168 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Interesantno kako eskiviras, k'o jegulja.
NeJma odgovora o politicarima , a , jos manje o budzetu.
Hebat ga Jopet edit: @NIN
NeJma odgovora o politicarima , a , jos manje o budzetu.
Hebat ga Jopet edit: @NIN
- Capsicum
#169 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Znači nije ni ironija ni sarkazam ipak. Sad bi ti rado proširio priču i na druge narode i vjere nebi li ublažio ono što si napisao.NIN wrote:Ucite svoju djecu ispravnosti ideologije kojoj pripadate, samim tim demonizirajuci one druge! Isto rade i ti drugi, jebiga, glasali ste za pavijane koji su napravili takav sistem. Samim tim podsticete gradnju dzamija i crkava, nako, cisto radi prkosa, gdje ce i vasa djeca isto raditi, pravoti dzamije iz prkosa, trositi svoje resurse uzalud. Djeca danas svoju raju koja ne pohadjaju vjeronauk s njima, u mikrosredini, da ne spominjem dalje, svoje sugradjane gledaju kao maloumne, bogom odredjene da budu unisteni kad tad.Capsicum wrote:Objasni tu mudru ironiju i sarkazam mudrače mudri za nas neuke..
Znaci, pravite potomstvo koje je zapravo meso za odstrel u budicnosti! Ne samo vi Bosnje nego i Srbende, Hrvatcine isto tako i to i jeste poenta. Jedni drugima stancate meso za odstrela, odgajanjem, vaspitanjem, mrznjom, a odstrela ce bit, itekako! Ko ovo ne vidi za mene je idiot!
Hocemol jos crtat, Bosnjo moj dobri?
Dovoljno si rekao. EOD
-
Pjanic15
#170 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Capsicum a da pokušaš za promjenu razmisliti i shvatiti, a ne baljezgati. 
- animals
#171 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ne vjerujem da moze svatiti..Pjanic15 wrote:Capsicum a da pokušaš za promjenu razmisliti i shvatiti, a ne baljezgati.
- NIN
#172 Re: Koliko ima dzamija u SA?
I nakon crtanja fali klikera? Aferim Bosnjo glupi!Capsicum wrote:Znači nije ni ironija ni sarkazam ipak. Sad bi ti rado proširio priču i na druge narode i vjere nebi li ublažio ono što si napisao.
Dovoljno si rekao. EOD
Uh, zaboravih smajli! Evo ga:
- Capsicum
#174 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Bravo. Vrijeđaj koliko hoćeš. Tebi na čast, iako je, sudeći po stavovima koje iznosiš ovdje, nemaš, kao ni osnovne kulture.NIN wrote:I nakon crtanja fali klikera? Aferim Bosnjo glupi!Capsicum wrote:Znači nije ni ironija ni sarkazam ipak. Sad bi ti rado proširio priču i na druge narode i vjere nebi li ublažio ono što si napisao.
Dovoljno si rekao. EOD
- NIN
#175 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Narvno, 'bravo' i zasluzujem!Capsicum wrote:Bravo. Vrijeđaj koliko hoćeš. Tebi na čast, iako je, sudeći po stavovima koje iznosiš ovdje, nemaš, kao ni osnovne kulture.NIN wrote:I nakon crtanja fali klikera? Aferim Bosnjo glupi!Capsicum wrote:Znači nije ni ironija ni sarkazam ipak. Sad bi ti rado proširio priču i na druge narode i vjere nebi li ublažio ono što si napisao.
Dovoljno si rekao. EOD
Stavovi koje iznosim nemaju nista s kulturom i vaspitanjem nego s obrazovanjem i edukacijom!