Premalo, treba jos.vettel wrote:Zna li neko koliko ima dzamija u SA? trazio sam na netu, nigdje nisam nasao tacno u broj, sve neke procjene.
Koliko ima dzamija u SA?
- Op3r4t0r
#1 Re: Koliko ima dzamija u SA?
- Troll_Happens
#2 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Trenutno 257 ali bice ih jos. Planira se da ispred svake zgrade stoji neki mesdzid ili djamija. Trenutno u gradu najbolje ide gradnja istih kao i trznih centara. Valjda im ostalo samo da trose sto im je ostalo i da se mole za bolje sutra....vettel wrote:Zna li neko koliko ima dzamija u SA? trazio sam na netu, nigdje nisam nasao tacno u broj, sve neke procjene.
- Stoner
#3 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ima ih preko 250.
Jer je Sarajevo multietnički grad sa oko 300.000 stanovnika, ako uzmemo da u svaki džamiju može stati 1000 muslimana onda dobiješ broj ateista i kršćana, nek bude 25.000 i jednih i drugih.
Mislim da treba još 100 džamija jer se govorilo o tome da će doći 100.000 Arapa.
Uzmemo li u obzir da dosta Turaka dolazi ovdje turistički i da studira onda ćemo shvatiti da treba bar još tridesetak džamija da se napravi jer u ovim ostalim nema dovoljno mjesta.
Dakle, za naših života Sarajevo bi trebalo da ima oko 400 džamija koje će biti prazne jer muslimani neće imati šta da jedu pa će odlaziti na mrski kršćanski zapad.
Jer je Sarajevo multietnički grad sa oko 300.000 stanovnika, ako uzmemo da u svaki džamiju može stati 1000 muslimana onda dobiješ broj ateista i kršćana, nek bude 25.000 i jednih i drugih.
Mislim da treba još 100 džamija jer se govorilo o tome da će doći 100.000 Arapa.
Uzmemo li u obzir da dosta Turaka dolazi ovdje turistički i da studira onda ćemo shvatiti da treba bar još tridesetak džamija da se napravi jer u ovim ostalim nema dovoljno mjesta.
Dakle, za naših života Sarajevo bi trebalo da ima oko 400 džamija koje će biti prazne jer muslimani neće imati šta da jedu pa će odlaziti na mrski kršćanski zapad.
- relativno84
#4 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Sarajevo jeste multietnicki grad, to jedino osporavaju oni sto su ga razarali tokom rata.Stoner wrote:Ima ih preko 250.
Nema 10 dzamija u koje moze stati 1000 vjernika kad se racuna i prostor oko istih, tako da je ovo cisto banaliziranje stanja
Govorio je Dodik pa je vjerovatno istina jer osim istine on nista drugo ne govoriStoner wrote: Mislim da treba još 100 džamija jer se govorilo o tome da će doći 100.000 Arapa.
Nista manje krscana ne dolazi, pa onda je red i neku crkvu njima napraviti zar neStoner wrote: Uzmemo li u obzir da dosta Turaka dolazi ovdje turistički i da studira onda ćemo shvatiti da treba bar još tridesetak džamija da se napravi jer u ovim ostalim nema dovoljno mjesta.
Koliko god da bude dzamija nikad nece biti prazne ma koliko se to neki nadali, tako da se mozete opustiti po tom pitanju.Stoner wrote: Dakle, za naših života Sarajevo bi trebalo da ima oko 400 džamija koje će biti prazne jer muslimani neće imati šta da jedu pa će odlaziti na mrski kršćanski zapad.
- titinho
#5 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ja sam cuo da ih ima 122 u Kantonu Sarajevo , a npr u Crnoj Gori koja ima isto stanovnika kao Kanton Sarajevo ima 125
znaci 3 vise
znaci 3 vise
- titinho
#6 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ko god prebrojava dzamije taj nije objekitvan i dobronamjeran.
Dzamija nije kao crkva u koju se ide jednom sedmicno, U dzamije se ide 5 puta na dan i logika je da u svakom vecem naselju ima bar jedna dzamija. Npr na Alpasinom na oko 80 000 stanovnika ima 1 ili 2 dzamije a to niko ne spominje.
Dzamija nije kao crkva u koju se ide jednom sedmicno, U dzamije se ide 5 puta na dan i logika je da u svakom vecem naselju ima bar jedna dzamija. Npr na Alpasinom na oko 80 000 stanovnika ima 1 ili 2 dzamije a to niko ne spominje.
- Tegla ajvara
- Kaćunak
#8 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Treba jos 100 da vi islamofobi jos vise pjenite .
Crknite.
Crknite.
- relativno84
#9 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Standardna pricajoooj wrote:Taman posla graditi fabrike, mi volimo da se molimo po citav dan i da ne radimo, tako da sto vise dzamija treba graditi. Najbolje bi bilo da svaka porodica ima svoju dzamiju. U medjuvremenu, kad ne bude vakat za namaz ici cemo u crkvu i paliti svijece, tako da hocemo i jos vise crkvi
U krajnjem slucaju svako odlucuje sta ce da radi sa svojim parama, tako da sva ta prokomunisticka patetika kako umjesto dzamija nam trebaju fabrike je vise alergijska reakcija na vjerski objekat nego istinska zelja za novim radnim mjestima.
- relativno84
#10 Re: Koliko ima dzamija u SA?
joooj wrote:Mislim da je veci sevap i da ce se vise ukabuliti dobro djelo tih dobrostojecih donatora izgradnja fabrike i zaposljavanje mladih ljudi.relativno84 wrote:Standardna pricajoooj wrote:Taman posla graditi fabrike, mi volimo da se molimo po citav dan i da ne radimo, tako da sto vise dzamija treba graditi. Najbolje bi bilo da svaka porodica ima svoju dzamiju. U medjuvremenu, kad ne bude vakat za namaz ici cemo u crkvu i paliti svijece, tako da hocemo i jos vise crkviDzamije ne pravi drzava, donatori koji imaju zelju da zarade koji sevap daju pare, tako da ne vidim sto to dzamije smetaju privrednom razvoju
![]()
U krajnjem slucaju svako odlucuje sta ce da radi sa svojim parama, tako da sva ta prokomunisticka patetika kako umjesto dzamija nam trebaju fabrike je vise alergiska reakcija na vjerski objekat nego istinska zelja za novim radnim mjestima.
NISAM islamofob, samo mislim da je bolja materijalna baza, a onda duhovna nadogradnja
To je tvoje pravo da mislis, ali onda dozvoli i drugome da odluci gdje ce da ulozi svoje pare
- JThomas
#11 Re: Koliko ima dzamija u SA?
a ne znaju kako džamija iznutra izgleda. jer da znaju znali bi koliko su puta u godini pune ili blizu toga...
- relativno84
#12 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Blago tebi ako ti je jedini problem broj dzamija u tvojoj okolinijoooj wrote:A najgori od svih su one ovce koje nemaju posla, ne izlaze na izbore i jos su ateisti, ali kad se pocne pricati o konkretnim problemima, onda nemoj slucajno udariti na dzamiju i Islam, nego se povuku u svoj tor Bosnjak-Islam-SDA i govore neka jos dzamijarelativno84 wrote: To je tvoje pravo da mislis, ali onda dozvoli i drugome da odluci gdje ce da ulozi svoje pare
Malo je ovo kontradiktorno, kako te "ovce" ne izlaze na izbore al su u SDA toru
Cini mi se da jos trazis svoj identitet i s te strane izlaze sve ove frustracije pa ti necu zamjeriti, ali pusti ti i ostale da budu ono sto zele
-
Eek-A-Mouse
#13 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Vjerski objekti ne trebaju da smetaju ikome.Ne prave se od budzetski para i slicno.
A izgradnja fabrike kao kontra argumenat je smijesan.
A izgradnja fabrike kao kontra argumenat je smijesan.
-
mistek
#14 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Nema ništa smješnije od onih koji kažu: Gdje su fabrike?
Pa bujrum, pravi fabrike. Džamije prave vjernici, finansiraju ih isti i ne znam šta je onda problem?
Druga stvar, džamije po Sarajevu su KRCATE svakog petka. Bio sam na džuma namazu u hejbet džamija u Sarajevu i svaka je puna, a u nekim se klanja i ispred, u pomoćnim prostorijama i sl. Dakle, ovo je svake sedmice. Pored toga, vjernici u džamijama svaki dan obavljaju molitve (istina, u manjem broju). Sutra bi svi pristali na neki stadion od 30.000 mjesta koji će biti napunjen dva puta godišnje, ali svima smeta džamija (i previše je po nekima) koja je puna svake sedmice i koja svoju svrhu ima svakog dana, odnosno više puta na dan.
U Sarajevu, na barem još 10 lokacija fali džamija. Ako se ne varam, sve od Magribije, pa do kuvajtske džamije na Čvili, na toj obali Miljacke nema džamije u ravnom dijelu Sarajeva.
Pa bujrum, pravi fabrike. Džamije prave vjernici, finansiraju ih isti i ne znam šta je onda problem?
Druga stvar, džamije po Sarajevu su KRCATE svakog petka. Bio sam na džuma namazu u hejbet džamija u Sarajevu i svaka je puna, a u nekim se klanja i ispred, u pomoćnim prostorijama i sl. Dakle, ovo je svake sedmice. Pored toga, vjernici u džamijama svaki dan obavljaju molitve (istina, u manjem broju). Sutra bi svi pristali na neki stadion od 30.000 mjesta koji će biti napunjen dva puta godišnje, ali svima smeta džamija (i previše je po nekima) koja je puna svake sedmice i koja svoju svrhu ima svakog dana, odnosno više puta na dan.
U Sarajevu, na barem još 10 lokacija fali džamija. Ako se ne varam, sve od Magribije, pa do kuvajtske džamije na Čvili, na toj obali Miljacke nema džamije u ravnom dijelu Sarajeva.
- Stoner
#15 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Pa šta ste mene napali?
Ništa ja slagao nisam, čak niti kritikovao...
Samo mi nije jasno kako grad može biti multietnički kada je zastupljenost jednog naroda u tom gradu veća od 80%.
"Najmultietničkija" mjesta i gradovi su oni koji su bili pod kontrolom HVOa u proslom ratu.
Previše je džamija, prazne su skoro svaki dan osim petka i kad su bajrami , prva teravija itd.
Al' dobro to je bošnjačko licemjerje i laganje samog sebe.
Samo mi nije jasno kako grad može biti multietnički kada je zastupljenost jednog naroda u tom gradu veća od 80%.
"Najmultietničkija" mjesta i gradovi su oni koji su bili pod kontrolom HVOa u proslom ratu.
Previše je džamija, prazne su skoro svaki dan osim petka i kad su bajrami , prva teravija itd.
Al' dobro to je bošnjačko licemjerje i laganje samog sebe.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16 Re: Koliko ima dzamija u SA?
ja sam čuo za broj 100
što je premalo za ovoliki grad
eh sad ne znam jel se to odnosi na kanton ili samo grad ali kolala je neka priča o 100 džamija
uglavnom premalo
što je premalo za ovoliki grad
eh sad ne znam jel se to odnosi na kanton ili samo grad ali kolala je neka priča o 100 džamija
uglavnom premalo
- relativno84
#17 Re: Koliko ima dzamija u SA?
To puse s one strane vise kineza nego srba i hrvata zajednoStoner wrote:Pa šta ste mene napali?
Da, Stolac je klasican primjer togaStoner wrote: "Najmultietničkija" mjesta i gradovi su oni koji su bili pod kontrolom HVOa u proslom ratu.
To znas jer posjecujes iste iliStoner wrote: Previše je džamija, prazne su skoro svaki dan osim petka i kad su bajrami , prva teravija itd.
I na kraju ipak se pokaze da je problem u bosnjacima, mozda i njih ima previseStoner wrote: Al' dobro to je bošnjačko licemjerje i laganje samog sebe.
-
Eek-A-Mouse
#18 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Neka dzamija treba ih jos 300
-
Planinar-oo
#19 Re: Koliko ima dzamija u SA?
sve vise dzamija sve manje svega drugog, nazalost
- relativno84
#20 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Zivim 10 metara od dzamije, i mogu ti reci da je protok ljudi takav kao kad su snizenja u nekim radnjama, tako da ta prica kako su prazne je deplasiranajoooj wrote: A i ti znas da su prepune, jer naravno posjecujes iste
Ooooh pa ti si ono sto zovu "ostali"joooj wrote: Da! Zivimo u Bosni i Hercegovini i najvise bi trebalo biti Bosanaca i Hercegovaca
-
Planinar-oo
#22 Re: Koliko ima dzamija u SA?
ja dnevno prodjem pored 4 dzamije i gotovo uvijek su prazne osim petkom kad je dzuma tako da je tvoja prica vise deplasiranarelativno84 wrote:Zivim 10 metara od dzamije, i mogu ti reci da je protok ljudi takav kao kad su snizenja u nekim radnjama, tako da ta prica kako su prazne je deplasiranajoooj wrote: A i ti znas da su prepune, jer naravno posjecujes iste![]()
Ooooh pa ti si ono sto zovu "ostali"joooj wrote: Da! Zivimo u Bosni i Hercegovini i najvise bi trebalo biti Bosanaca i Hercegovaca, ostali u proslosti pa nikako da shvate da se vise nece ponoviti 45 godisnja opstrukcija izgradnje dzamija kako u Sarajevu tako sirom zemlje nam nase
-
Eek-A-Mouse
#23 Re: Koliko ima dzamija u SA?
neka dzamija
- Stoner
#24 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Izvoli, uzmi statističke i demografske podatke o državi u kojoj živiš i sam ćeš se uvjeriti.relativno84 wrote: Da, Stolac je klasican primjer toga![]()
Da, posjećujem. I ja živim na 50 metara od džamije Kralja Fahda i povremeno odem tamo i znaš li koliko saffova bude na podne namazu ili jaciji?relativno84 wrote: To znas jer posjecujes iste ili![]()
Oko 3.
Interesuje me samo od čijih se to donacija te džamije prave u jednoj od najsiromašnijih evropskih država. Narod kopa po kontejnerima i dijeli donacije. Ako se pak radi o bizMismenima onda i to dovoljno govori o mentalnom stanju nacije i tih istih pojedinaca koji pored svih ekonomskih problema i nezaposlenosti od 45% odluče da investiraju novac u izgradnju džamije.
I onda se vrle Bošnje čude kako to oni sa kamenjara imaju FIS, Economic, Violetu, Mepas Mall, smišljaju teorije zavjere a džamije im zjape prazne.
- relativno84
#25 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Vjerovatno prolazis od 8h do 11hPlaninar-oo wrote:ja dnevno prodjem pored 4 dzamije i gotovo uvijek su prazne osim petkom kad je dzuma tako da je tvoja prica vise deplasirana
Pocetno je pitanje bilo koliko ima dzamija u SA? , ali se odmah okrenulo na to da ih je previse, da su prazne, da bi bilo manje nezaposlenih da je manje dzamija itd
U krajnjem slucaju da je svaka prazna 365 dana u godini cini li to nekome stetu bilo koje vrste? Mozda placate nesto? Ovdje se vise stice utisak da smeta ono sto dzamija simbolizira i da je pojedincima toga previse, ali na srecu ili nesrecu samo su pojedinci u pitanju