Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
muminovic

#151 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by muminovic »

Kad krece ta zamjena ?? :mrgreen:
dialout

#152 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by dialout »

Pozdrav svima vidim tema koja je i mene kostala zivaca.

Napravio sam zamjenu BH vozacke za Njemacku ovog mjeseca (juce)

Procedura.
Odete u KFZ Amt na šalter gdje se izdaju vozacke dozvole.
Ponesete jednu biometrisku sliku
Prijavu boravka u njemackoj
Pasos
Potvrdu o polozenoj prvoj pomoci i ocni test. (To pravite u auto skoli)
Prijavu u jednoj od autoskola u njemackoj
Prevod stare Bosanske dozvole na njemacki jezik

To sve lijepo platite oko 53 Eura
Zatim kupite online testove u auto skoli koji kostaju izmedju 7 i 12 Eura
prijavite polaganje Teoretische Pruffung-a polozite (Nije tesko ima 1000 pitanja koja mogu doci)
razlika u pitanjima izmedju BIH i Njemacke je ogromna.

Zatim morate uzeti najmanje jedan cas gradske voznje cca 34€ (45min) ja sam uzeo 12 casova jer kod nas nema ni biciklista ni autoputa.Odma da kazen nisam imao nekog velikog iskustva u voznji tako da ko je bas lijepo vozio kod nas dovoljno mu je par casova.
Kad ucitelj kaze da ste spremni on vas prijavi na Prakticni prufung cca 184€ tu je i neka prijava za Tuf ukljucena
Odete na polaganje dobar dan dobar dan vozite 45 minuta relacije autoput, po naselju, jako je vazno pogled u stranu prilikom mjenjanja trake skretanja itd pravilo desne strane i odrzavanje brzine.

Polozite dobijete jedan papir sa tim papirom odete u KFZ Amt predate papir i dobijete njemacku dozvolu.Bosansku dozvolu vam uzmu nazad.

To je jedini put da se zamjeni vozacka dozvola, a sva pisanja od ministarstva saobracaja su bla bla bla koja trau od marta 2010 godine i jos nista nije potpisano.Mozete nazvati u Flensburg tamo je centrala za njemacki saobracaj i oni nemaju nikakve informacije o bilo kakvom sporazumu.

E da zamjena me je kostala cca.850€
zodi36

#153 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

Lave dragi al se ti napisa u prazno.mislim svaka cast za trud ali kontam da je bio uzaludan za vecinu ovdje.sve to sto si ti napisao mi sve znamo u 5 deka.Poenta teme i svega ovoga je zamjena vozackih dozvola bez polaganja.Znamo da nije moglo i ne moze ali pitanje je kad ce moci?
topcam
Vozim: uzbrdo

#154 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by topcam »

dialout wrote: prijavite polaganje Teoretische Pruffung-a polozite (Nije tesko ima 1000 pitanja koja mogu doci)
razlika u pitanjima izmedju BIH i Njemacke je ogromna.

E da zamjena me je kostala cca.850€
Odlican i informativan post. :thumbup:

Imam jedno pitanje. Da li je bilo "logicnih pitanja". ?

Negdje sam procitao da uvode "ta neka" pitanja kojih nema u testovima, ali covjek sa dvije ciste u glavi nema
problema da odgovori na ta pitanja.

Ne pitam za sebe, ja biciklo vozim :mrgreen:

I cestitam na zamjeni.. :)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#155 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Zviz »

zodi36 wrote:Lave dragi al se ti napisa u prazno.mislim svaka cast za trud ali kontam da je bio uzaludan za vecinu ovdje.sve to sto si ti napisao mi sve znamo u 5 deka.Poenta teme i svega ovoga je zamjena vozackih dozvola bez polaganja.Znamo da nije moglo i ne moze ali pitanje je kad ce moci?

Nece nikada moci. U Danskoj su pokusali, da to ucine za drzavljane Kanade, USA i sl. ali su onda morali i za drzavljanje Somalije, Bosne, Gvineje Bisau, Japana, Nikaragve i ostalih, pa su odustali. U Danskoj ti BiH vozacka samo vazi mjesec dana i poslje ako imas boravak ovdje vozis kao da nemas vozacke tj. ako te zaustavi policija nebitno vozio auto na Danske tablice ili BiH (na BiH mozes i kaznu od porezne dobiti) gleda ti se kao da vozis bez vozacke. Jednostavno vozacke BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore nemaju nikakv znacaj kao da nikada niste polozili i nikada vozili. Koliko god grubo zvucilo tako je. Oni ce vam izdati privremenu vozacku (komad papira) koji vazi 15 dana. Inace morate sve na novo da polozite, vi se uzmeno mozete dogovoriti sa nastavniko da ste kao fol vozili najmanji broj sati dan, noc, selo, grad, autocesta a u realnosti da ste samo sjeli i jednom se provozali da vidi da znate. Druga stvar, pravila nisu bas ni ista ovdje kao u BiH mislim kad se vozi ima neke sitne razlike, ali ako preko ramena ne gledas kad prestizes ili mjenjas traku ili kad skreces nebitno ljevo ili desno - padas. Vozacka kosta oko 1.500€ ako sve polozis iz prve i imas zakonom proisan broj casova, no to se kao sto sam rekao moze dogovoriti sa uciteljom. Testovi se polazu kod policije odnosno uz nadzor policije, tako isto i voznja, policajac je vas suputnik voznja traje od 30 do 45 min.

I jos jedna napomena (i ako tema je o Njemackoj ovo moze dobro doci nekiome ko ima planove biti u Danskoj). Od 1.7 je nastupio zakon gdje policija ima pravo da konfiskira auto, te ga nije duzna vratiti vlasniku i auto moze iste minute ici na prodaju tj. na cekic. Novim zakonom ako vas policija uhvati u pijanom stanju ili da vozite bez dozvole tj. vozace rizikujete da vam oduzmu auto. Ne mozete nikojim sudskim puteom doci opet do auta. To je jednostavno jednom recenicom iskljuceno u zakonu nito mozete dobiti odstetu niti mozete drzavu po tom pitanju tuziti. Ovo vazi i za turiste.
OptimusPrime

#156 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by OptimusPrime »

Savjetujem da citate temu od početka.
@Zviz prestani lupati i biti svakom loncu poklopac. U Njemačkoj ce se moći zamijeniti bez polaganja, kao sto moze u Austriji, Australiji, Francuskoj... ti ili si ignoratan na sve do sada napisano ili fakat trollas ... Idi zvizdi po Danskoj, i pusti nas koji smo na nižoj razini od tebe da se borimo sa svojim stvarima.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#157 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Zviz »

OptimusPrime wrote:Savjetujem da citate temu od početka.
@Zviz prestani lupati i biti svakom loncu poklopac. U Njemačkoj ce se moći zamijeniti bez polaganja, kao sto moze u Austriji, Australiji, Francuskoj... ti ili si ignoratan na sve do sada napisano ili fakat trollas ... Idi zvizdi po Danskoj, i pusti nas koji smo na nižoj razini od tebe da se borimo sa svojim stvarima.
Mora da si u BiH dobijo vozacku na lutriji pa se bojis poloziti ili sta je problem? Moze to sto ti kazes biti sutra a moze tek i za 10 godina. Ja da sam u tvojim cizmama, ja nebi cekao na neki blagoslov BiH vanjske politike ili njemacke unutranjse politike. Ja uopste nisam ignorant nego sam samo naveo primjer Danske - mozda ce nekome biti koristno, za razliku od velike vecine ja razmisljam iskljucivo na osnovi logike. Austrija je austrija ako ona dozvoli to je tamosnji zakon tako odlucijo, evo ti jedan savjet preseli se tamo, ako ti je toliko stalo do toga da samo zamjenis vozacku pa se onda vrati u Njemacku pa zamjeni austrisku za njemacku.
OptimusPrime

#158 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by OptimusPrime »

Zviz wrote: Mora da si u BiH dobijo vozacku na lutriji pa se bojis poloziti ili sta je problem? Moze to sto ti kazes biti sutra a moze tek i za 10 godina. Ja da sam u tvojim cizmama, ja nebi cekao na neki blagoslov BiH vanjske politike ili njemacke unutranjse politike. Ja uopste nisam ignorant nego sam samo naveo primjer Danske - mozda ce nekome biti koristno, za razliku od velike vecine ja razmisljam iskljucivo na osnovi logike. Austrija je austrija ako ona dozvoli to je tamosnji zakon tako odlucijo, evo ti jedan savjet preseli se tamo, ako ti je toliko stalo do toga da samo zamjenis vozacku pa se onda vrati u Njemacku pa zamjeni austrisku za njemacku.

Nisam je "dobijo" kako ti kazes, nego sam odradio testove, voznju i na kraju polozio. "Austrisku" dozvolu sam samo naveo kao primjer da su te stvari vec zavrsene u nekim drugim zemljama tako da je moguce da se zavrsi i u Njemackoj. Ne znam zasto ti je to toliko tesko povjerovati, zasto ti je tesko prihvatiti da mi Bosanci i Hercegovci negdje mozemo imati nesto priznato, da ima i nas sa fakultetima, da smo cjenjeni kao strucnjaci,radnici,zanatlije?
Zasto ti je tesko prihvatiti da neki od nas jednostavno nemaju vremena da uzimaju casove, polazu teoriju ili to (kao sto je slucaj kod mene) jednostavno nece da urade jer su vozili po 10-20 godina, a tamo neki balo iz Bugarske ili Danske dobije vozacku u tren oka?

Zato nas interesuje kada ce sporazum stupiti na snagu, zato je ova tema otvorena i zato te molim da se suzdrzis od nebuloznih komentara koje su na nivou jednog "sljivotresa".

Btw.. Ne pamtim kada sam cizme obukao.
rockstar

#159 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by rockstar »

u Hamburgu jos nije moguca zamjena vozacke dozvole 1:1 treba jos uvijek polagati testove i voznju, nadam se da ce biti ubrzo, unformacija je od juce, juce sam zvao i pitao :(
zodi36

#160 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

OptimusPrime wrote:
Zviz wrote: Mora da si u BiH dobijo vozacku na lutriji pa se bojis poloziti ili sta je problem? Moze to sto ti kazes biti sutra a moze tek i za 10 godina. Ja da sam u tvojim cizmama, ja nebi cekao na neki blagoslov BiH vanjske politike ili njemacke unutranjse politike. Ja uopste nisam ignorant nego sam samo naveo primjer Danske - mozda ce nekome biti koristno, za razliku od velike vecine ja razmisljam iskljucivo na osnovi logike. Austrija je austrija ako ona dozvoli to je tamosnji zakon tako odlucijo, evo ti jedan savjet preseli se tamo, ako ti je toliko stalo do toga da samo zamjenis vozacku pa se onda vrati u Njemacku pa zamjeni austrisku za njemacku.

Nisam je "dobijo" kako ti kazes, nego sam odradio testove, voznju i na kraju polozio. "Austrisku" dozvolu sam samo naveo kao primjer da su te stvari vec zavrsene u nekim drugim zemljama tako da je moguce da se zavrsi i u Njemackoj. Ne znam zasto ti je to toliko tesko povjerovati, zasto ti je tesko prihvatiti da mi Bosanci i Hercegovci negdje mozemo imati nesto priznato, da ima i nas sa fakultetima, da smo cjenjeni kao strucnjaci,radnici,zanatlije?
Zasto ti je tesko prihvatiti da neki od nas jednostavno nemaju vremena da uzimaju casove, polazu teoriju ili to (kao sto je slucaj kod mene) jednostavno nece da urade jer su vozili po 10-20 godina, a tamo neki balo iz Bugarske ili Danske dobije vozacku u tren oka?

Zato nas interesuje kada ce sporazum stupiti na snagu, zato je ova tema otvorena i zato te molim da se suzdrzis od nebuloznih komentara koje su na nivou jednog "sljivotresa".

Btw.. Ne pamtim kada sam cizme obukao.
svaka ti je jarane na mjestu.svaka cast
miki.ba

#161 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by miki.ba »

MoRel sad? :D
NedzadHamm

#162 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by NedzadHamm »

Ko je obecao mustuluk neka se javi!
NedzadHamm

#163 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by NedzadHamm »

Ipak evo informacija za sviju. Dobio sam potvrdu da se moze zamijeniti vozacka. Napokon!
Ovi sto su se javljali i garantirali kako od toga nema nista i kako poznaju Njemacku sada mogu reci barem cestitamo i hvala na informaciji.
leah

#164 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by leah »

Gdje, sta, kako :) Daj nam malo vise informacija ako mozes ;-)
Horizon

#165 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Horizon »

Nema mustuluka bez jasnih informacija.... :-D
haryb

#166 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by haryb »

Evo potrazite Bosnien und Herzegowina u ovom dokumentu

http://www.bgbl.de/banzxaver/bgbl/start ... 4832916038
NedzadHamm

#167 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by NedzadHamm »

Tako inace bude, bice mustuluk a kad prodje nikom nista. Ko drzi do rijeci dace meni mustuluk
miki.ba

#168 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by miki.ba »

Pa jel toliki problem postaviti izvor informacija?
Ako nas zajebajes, cestitam, uspjelo je. :D
Horizon

#169 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Horizon »

Nalozi nas lik pravo... :P
OptimusPrime

#170 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by OptimusPrime »

A ja fakat bio spreman mustuluk dati... :)
miki.ba

#171 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by miki.ba »

Kad procitah ovo osjecao sam se kao da sam dobio 700 € na kladionici i 20 dana slobodno.
Horizon

#172 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Horizon »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
miki.ba wrote:Kad procitah ovo osjecao sam se kao da sam dobio 700 € na kladionici i 20 dana slobodno.
NedzadHamm

#173 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by NedzadHamm »

NIje zeza, ozbiljno je ljudi. Provjerite u svom gradu. Uglavnom zapamtite da sam ja prvi javio ovde. Ramazan je. Ne smije se lagati.
zodi36

#174 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

Koji sam ja peh cudo jedno ako je ovo istina.izvadio juce prvu pomoc 11€ i predao sve papire i uplatio neku taksu.Moram sutra to provjeriti da ovo nepolazem beze,halal bilo ovo sto sam do sada uradio.Mozel ko od vas sutra to provjeriti i usput lave u kojem gradu si ti to pitao za zamjenu.sad bi ti dao petobanku da znam da je istina :lol:
miki.ba

#175 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by miki.ba »

Posalji mu preko paypala.
Post Reply