Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post Reply
vivaldi

#151 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by vivaldi »

madner wrote:RS ce da crkne prva, no drzava mora svoje obaveze servisirati. Cak i ako je to zaduzenje RS i isti vise ne moze placati svoj dio.
ne vjerujem da ce iko icije obaveze preuzimati jer je vanjski dug medju entitetima ujednacen.

federalni gdp cini oko 64% gdp bih, a federalni vanjski dug cini oko 63%vanjskog duga bih.
gdp rs-a je oko 34% drzvanog gdp-a, a dug je oko 37% drzavnog duga.

razlika je u unutrasnjem dugu jer unutrasnji dug rs-a cini oko 52% drzavnog unutrasnjeg duga.

medjutim to nije rezultat toga sto se sa vanjskog preslo na unutrasnje zaduzivanje jer trezorski zapisi u oba entieta cini mali dio unutrasnjeg duga.

osnovu unutasnjeg duga u oba entiteta zapravo cini stara devizna stednja i ratna potrazivanja (te dvije stvake cine fakticki skoro cetvrtinu kompletnog duga rs-a), a u fbih mozda oko 15%.

problem lezi u cinjenici da su 2 te dvije stvari never ending story, jer je rjesavanje obje stvake u nadleznosti entiteta i u oba entiteta se trazi verifikacija potrazivanja (kroz agencije i sudove), a posto pokusavaju zajebat ljude (npr nisu im htjeli priznat kamate na stednju) pa su onda stedise tuzile strazburu i dobili spor prije par godina, pa se ti rokovi za verifikaciju stalno produzavaju i vise niko ziv i ne zna o kolikim ce se tu parama raditi.

u fbih je tako rok za verifikaciju stare devizne stednje produzen do 2016, u rs-u je zadnji od rokova istekao nedavno, a vjerovatno ce i oni opet produziti..

ako stednju mozda i znaju otprilike, ratna potrazivanja vjerovatno ne znaju jer po sudovima imas hiljade ili desetine hiljada tuzbi i boga pitaj kada ce se to rjesiti...

drugi fol je sto je to samopola agonija jer nam slijedi jos jedna explozija unutrasnjeg duga kada pocne da se rijesava restitucija sto sigurno nece jos godinama dok bar jednu od ove 2 stvake ne skinu sa grbace.

e sad, i kod unutrasnjeg duga postoji ili ce ga napraviti (to su uradile sve zemlje) ogranicenje koliko se po tom osnovu moze godisnje max isplatiti npr 0,5% gdp ili budzeta, tako da on ne dovede do kolapsa.

a posto su kod nas unutrasnja dugovanja ogromna, a budzeti mali, vjerovatno ce prvo tu doci do reprogramiranja datuma.

elem, toga se se vjerovatno necemo rijesiti narednih 50 godina.
cindrlimindrli

#152 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by cindrlimindrli »

rajvoSa0 wrote:
cindrlimindrli wrote:
rajvoSa0 wrote:Sve ono sto mi imamo, to je zaostavstevina prijasnjeg sistema.
Bas nista se nije napravilo poslije rata?
Pa dobro, imamo Toranj. Jel se to racuna?

U manjem enitetu imaju i modernu zgradu vlade, nema sta, mozemo ruku pod ruku..
Meni iz prve pade na pamet poslovni kompleks u Vitezu, ima li jos slicnih primjera?
hAZNADAR

#153 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by hAZNADAR »

rajvoSa0 wrote:hAZANDAR nagledao sam se ja takvih ko ti u Rinkebyju, taj kont i to razmisljanje, nema dalje. Zali boze onog naroda sto vas primi sa vama takvima.

I pozdravi raju iz Rosengarda, ako budu nervozni, reci im 25i je, sad ce brzo socijala.. ;)
Mozda se kreces u krugovima koje treba zaliti,... cim nisi nista drugo vidio.
Mislim, ti si samo jedan od onih sto patoloski mrze kojima je bolje - ili bolje receno sve za koje mislis da im je bolje.
A tema nije tvoja patoloska mrznja prema dijaspori i gledanje samo negativnosti vec konacni krah bosanske infrastrukture. I tu turista koji je dosao u BiH na sedmicu dana moze realno dati svoj sud i poredjenje sa drugim drzavama. A ja redovno slusam tu tvoju pricu od mnogih u BiH sto vise po kaficima i kladionicama i nece da rade za male pare i opet voze bolje auto od mene, imaju bolji mobil, bolje obuceni, i okrenu vise janjadi i zapale vise rostilja, posjete vise zabava,... za mjesec negoli ja za godinu. I poslije mi kazu - lako je vama vani - nema ovdje zivota. Sve su to samo predrasude - svi mi imamo svoje probleme gdje je tesko reci kome je lakse.

Sve ono sto mi imamo, to je zaostavstevina prijasnjeg sistema. Nije to podigao ni Damir Hadzic ni Sulejman Tihic. Pogledaj bilo koju relevantnu statistiku, vidjeces da u najbolju ruku stagniramo, a obicno propadamo. Pa yebena Ceska je za nas pojam pojmova, da ne govorim o drugim zemljama.
A sta da malo odes do Ceske pa vidis da se njihova manja mjesta ne razlikuju previse od nasih. Tacno je da se brze razvijaju, ali mi smo daleko od kraha. Uostalom, ne svodi se Bosna samo na Rajvosa - ti nemas pojma koliko sela je tek poslije rata prvi put dobilo cestu i koliko domacinstava vodu. Ne zaslugom Tihica, Hadzica,... vec zato sto se razvoj ipak desava - sporo ko autoput kojeg prije nismo imali ni metra - ali se ipak desava i to ne vidi onaj ko gleda samo negativnosti.
I bosna pripada evropskoj civilizaciji. Izvini molim te, ali ja ne zelim da se poredimo sa Kongom, Kambodzom, Burundijem i da govorimo kako smo mi neka klasa.
Zasto uopce govoris o klasama? Sto bi bio klasa za nekoga a neko za tebe? Ti bi se poredio samo sa Sveckom, Swicom, Holandijom,... pa kukaj onda i dalje - to samo potvrdjuje da sam u pravu za elitizam.
palermo

#154 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by palermo »

Nevezano za ovo što haznadar piše, al stvarno je ovdje previše kukanja. Ja, evo, gluho bilo, šest godina na ovom forumu, i jedna od konstanti (ima ih još par) je kukanje i iščekivanje dana kada ćemo propasti.....i tako ja dočekah i šestu godinu (gluho bilo) na forumu...

Sve mi to liči na onu poznatu priču o dvojici trgovaca cipelama koji su se našli u Africi...
Nebitan32

#155 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

Alfons Kauders wrote:
cindrlimindrli wrote:
rajvoSa0 wrote:Sve ono sto mi imamo, to je zaostavstevina prijasnjeg sistema.
Bas nista se nije napravilo poslije rata?
Naravno da je napravljeno, uvijek se pravi, ali pitanje je koliko je napravljeno? Prije smo pratili korak s okruzenjem, danas to nije slucaj. Konkurentnost je problem - ako nas sisaju Srbija, Makedonija, Kosovo... Automatski postajemo jos manje konkurentni, jos siromasniji, i imamo jos manje love za infrastrukturu, zacarani krug.

Drugi problem je ovo sto kolega navodi - nece bolnice, elektrane i mostovi trajati 350 godina. Pitanje je kako cemo sve to mijenjati, kad je ocito da nismo u stanju ni odrzavati mnoge stvari.

Tvoja prica me podsjeca na ono sto mogu procitati na srpskim forumima. Nisam odavno ali sam siguran kad bih sad otisao na serbiancafe, krstaricu ili neko slicno smece nasao temu o propasti SAD.

O kako sam poceo koristiti internet (1999) uvjek se se na tim srpskim forumima provlaci prica kako su SAD propale. Sad ce, evo krah, pocelo je !!! Povika Vaskrsije. I tako iz godine u godinu. Imas istu pricu kao i oni. I za 10 godina ces pricati isto

Nista tuznije nego vidjeti muskarca kako kuka kao nekakva baba. Mnogi mi lice na ovog mog rodaka iz Vogosce. Ima 32 godine, otplacen stan (drustveni stan naslijeden od roditelja), radi i on i zena i ne vidim sta mu fali u zivotu ali opet kuka. Prosto mu usao taj ciganluk u krv.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#156 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Domaci izdajnik »

Državna administracija SFRJ, sa šest republika i dve pokrajine, brojala je 28.134 lica. Administracija u BIH nešto preko 20.000...Toliko :oops:
stidna_dlaka

#157 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by stidna_dlaka »

"hAZNADAR

Ma da, bravo,. vec si stvorio sliku u glavi i mene i mojih primanja i mojeg komsiluka i mojeg statusa. I ta zamisao ti je kao neki argument u ovoj temi gdje elitasi aplaudiraju odvaznom realisti koji je spustio berzobraznom patrijoti sto iz svecke pametuje,... :D U stvari - tvoje poimanje je samo u krajnostima i stereotipima.

Fino si ti to nabrojao sve negativnosti onako selektivno,.. - mislim - ima li pozitivnosti igdje oko tebe,.. ima li u sedmici dana bar 5 dana vode, ima li u sedmici dana bar par dana struje,... mozes li autom do manje carsije, vozom, busom,.. ili mozda moras dio puta samo konjskom ili volovskom zapregom, umiru li ljudi od vodenih ospica, malarije, tuberkuloze,.. imas li bar dva para cipela,.....

Kada to budes sabrao - onda se zapitaj kako je moguce da vise od pola covjecanstva jos nije krahiralo. Da bude cudnije - cak i ne kukaju previse i bore se da bude bolje.

Da se razumijemo - necemo krajnosti - ja uopce i ne kazem da je bajno u Bosni, u stvari je katastrofalno. Ali sve ovdje na ovoj temi spomenuto je daleko od kako kaze tema konacnog kraha. Konacni krah je samo dramatizovanje elite koja nezna nista drugo no smisljati nove termine i otvarati vjecito iste teme.

Kazes nabrojao sam sve negativnosti selektivno...

Ajd da pokusamo ovako, posto ti kazes vidio si svijeta, ja sam doduse takodje vidio svijeta, ne nesto pretjerano ali sam vidio recimo krajnosti u siromastvu i krajnosti u luksuzu, i jedno i drugo se mogu ili produbiti ili povecati, to je relativan pojam, vidim da se hvatas za sela i za asvaltiranje istih, i da smatras da ako imas 5 dana tekucu vodu u cesmi ne spadas u te neke nazovimo kriticne zemlje i ne upadas u taj donji dio stanovnistva.

Vidim da i ti u neku ruku furas krajnosti jer se lacas dole tih zapostavljenih africkih zemalja. Ruzno je reci, ali ljudi dole i ne furaju napredak, naucili su da ganjaju gnue i gazele, gadjaju ih kopljima, da motkama skidaju majmune sa grana i preku ih na vatri u krznu, jedu mrave i cvrcke i piju svjezu krv. Njihova furka, ne diram u to, cement je izmisljen, asvalt izmisljen i milion drugih stvari koje oni ne praktikuju, iz kojeg razloga to nisam upoznat, ali ce on napraviti kucicu od blata nego se zajebavat sa salovanjem i izljevanjem betona, isto ko sto amerikananc rijetko pravi kucu od betona i cigle, nego je pravi od sperploce, ili narucuje montazne koje se sklope za 2 sata, pa je kroz 20 godina izjedu termiti.

Predpostavljam da nisi dugo bio u drzavi, predpostavljam da dugo nisi radio za platu u ovoj tvojoj i mojoj drzavi. Pazi, jel tebi normalno da recimo trgovac radi 11 dana u cugu, iz prve u drugu iz druge u prvu, da nema duplu dnevnicu za Bozic, sto Pravoslavni sto Katolicki, da nema duplu dnevnicu za novu godinu, da radi za 1 Maj, opet regularno bez nazovimo " bonusa ", da za Bajram ne primi ni cokoladu od svog poslodavca, pa sve to na stranu, dobije 20 dana godisnjeg odmora, naravno neplacenog, kojeg ne moze uzet odjednom nego mora iz 2 puta, i pored svega toga dobije platu od 450 maraka ( najniza zakonom zagarantovana plata ), i saberi tamo jedno 150 maraka toplog obroka. Dakle u vrh glave 600 maraka na mjesec dana. E sad na tih 600 maraka uzmi recimo jedno domacinstvo, gdje eto da krenemo od neceg zive djevojka i taj momak sto radi, ili djevojka, nije bitno. Imas struju, vodu, grijanje, komunalije, odrzavanje zgrade. Racunaj struju 50 kerma ako se ne grije na nju, racunaj vodu 30 kerma, racunaj grijanje 100 kerma, racunaj odvoz smeca 15 kerma, i odrzavanje zgrade nek bude cener, dakle racunica je 205 maraka za rezije, neka bude zimski period kad se grije. Ajd sad stavi gorivo za auto, ako putuje na poso, recimo 30 kilometara u 2 pravca to ti je minimum 10 maraka benzina/dizela, uracunaj barem 20 dana putovanja po 10 maraka to je opet 200 stoje. Ajd nek ima nekog smrt dizela od 20 kw i trosi fildzan do Sarajeva, racunaj gorive 100 maraka mjesecno, da pokrijes autom ono osnovno, racunica je 305 km.

Valja jest i tebi a i toj djevojcici sto zivi s tobom, racunaj 150 maraka za vas dvoje, da sve zivo i mrtvo kuhate, makaroni vragovi i ti folovi. Vec smo na 455 maraka. Otisla ti je plata. Osto ti je topli obrok, 150 kerma. 150 maraka na 2 ljudska bica da sebi priuste recimo po par pantola, po 1 majcu ( s pijace sve ), nadju kakve polovne patike, kupe steku cigara i to je to.

To ti je u slucaju da jedno od njih nema kredit za taj stan, ili za namjestaj, ili za auto, sto je vrlo tesko naci kod nas, svako ima kredit za nesto, kod nas se kredit dize i kad hoces sto u dnevnoj sobi da promjenis jer nemozes izmoc odma da izvalis 150 maraka za sto. Kad hoces da promjenis namjestaj u dnevnoj sobi zavalis se u kredit 3 godine, da vratis onih 3 000 sto si uzeo da uzmes eto neki nizerazredni namjestaj da te bas ne probadaju opruge kad sjedes na kauc.

Trik je sto kod nas ljudi rade, lome se od posla, i onda za taj poso sto su odradili nagrade ih dzanarikama, bukvalno se prezivljava. Mladi covjek za stan se mora zaduzit, i to se zaduzit 50 godina, ako se ne izvuce gdje sa strane uvjek ce bit rob poslom i grbit se po potrebi, jer ako ne plati ratu kredita moze sam svoju mater yebat.

To je za mene sjebana drzava i po svim parametrima krah je vrlo moguc i to vrlo brzo, pogledaj samo mlade strucne ljude koji su zavrsili fakultete, koji su eksperti u svojim poslovima, da je bilo gdje sa strane drzava bi mu dala sve, samo da ostane tu, stipendije, mogucnost zaposljenja, olaksice pri zaposljenju, olaksice ako zelis da otvoris svoju firmu, odgode odplacivanja kredita, finansiranje ovog finansiranje onog, dizu te na noge, daju ti alat da ti radis, ti pocnes radit, pocnes stvarat i plasirat svoj proizvod ili znanje, pocnes zaradjivat, dajes drzavi porez, ta drzava od tog poreza dize nekog drugog mladog covjeka i tako u krug, a opet im ostane sa strane da imaju grijane ceste na autoputevima, da imaju najsavremenije bolnice, da imaju najjace skolstvo, da ne krpe saobracajnice nego kad naprave cestu da ona traje 20 godina.

Apsurdno je da je kod nas stan vrhunac nekog zivotnog ostvarenja, kaze kupio sebi stan, i onda zapanjeno pogleda pa se zamisli i pita se kako je to moguce da je on kupio sebi stan jer je stan za mladu osobu misaona imenica, ako nisi vani i ako nisi uhljebljen u nekoj super jakoj firmi preko neke stele neces ga jarane ni kupit, nego ces vazda bit postanar.

Apsurdno je da ljudi rade dan za danom i dan za danom a da ne mogu sebi priustit godisnji odmor da se kao ljudi odmore, kako znam zidari u svedskoj za godisnji odmor biraju hoce li u Spaniju, Italiju ili pak Egipat, kod nas se hirurg zamisli pa kaze bolje ipak Turska, more je svugdje isto.

Narod ne umire od ospica, al umire od gladi jarane. Ljudi kopaju po smecu i traze obroke, ljudi mole za milostinju, ljudi ne vide izlaz iz svega ovoga, i svako se na svoj nacin bori da obezbjedi sebi osnovnu egzistenciju, da ima sta toplo pojest, da se ima cime toplim okupat, i sta toplo obuc. Jel to zivot ?

Bezobrazno i neukusno je od tebe sto kazes da narodu fali volje, samo ovaj narod zna kako iskalkulisat 500 maraka sto udje u kucu da plati ratu, registraciju, hranu, i dadzbine, a registracija je sama 450 maraka.

Jedini grijeh ovog naseg naroda je sto je statican, i u kakvim god govnima da se nadje kaze " dobro je, ne pucaju po nama ".
underwater

#158 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by underwater »

Posto nema sanse da se ISTA promjeni, mozda dvije godine ... najvise tri.
Mi niti hocemo (niti mozemo) bilo sto poduzimati, samo cemo slobodno padati.
Ostale ex-yu zemlje se ce koprcati, zato ce proci jos gore od nas.
svjezi_ustipak

#159 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by svjezi_ustipak »

stidna_dlaka wrote:
Jedini grijeh ovog naseg naroda je sto je statican, i u kakvim god govnima da se nadje kaze " dobro je, ne pucaju po nama ".
:thumbup:

odlicno si sve rekao.

staticnost BH stanovnika je ono sto ih unistava. mi jednostavno nemamo snage niti kapaciteta za prilagodjavanje i to se i vidi. a ove price, o nedostatku duha i kako je negdje gore je ono cime se hranimo i cime nas vodje redovito filuju. nemoj se porediti sa onima kojima je bolje, poredi se sa zemljama treceg svijeta. nemoj misliti kako je dobro zivjeti u Svici, sreca je pa ne puca i ne umirete od ospica-sta bi jos htjeli?!
nasa posla.

inace, ne vjerujem da ce ikada biti krah nase infrastukture. obnavlja se to djelimicno a i veci dio toga bice privatiziran, pogotovo telekom i moguce gras. interes je karika koja nikad ne puca.
bingov buraz

#160 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by bingov buraz »

Sela i manja mjesta ce mnogo lakse podnijeti krah, na njivama i u stalama nema dzabojeda.Sarajevo kao svjetski lider u broju uhljebljenih ce najgore da trehne.Trazice se pradjedovske zaboravljene njive za obradu, zivi bili pa vidjeli.Generalno bicemo nesto kao Mongolija, siromasan, stocarski narod, sto i nije lose najozbiljnije, bar nece biti smoga.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#161 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Domaci izdajnik »

bingov buraz wrote:Sela i manja mjesta ce mnogo lakse podnijeti krah, na njivama i u stalama nema dzabojeda.Sarajevo kao svjetski lider u broju uhljebljenih ce najgore da trehne.Trazice se pradjedovske zaboravljene njive za obradu, zivi bili pa vidjeli.Generalno bicemo nesto kao Mongolija, siromasan, stocarski narod, sto i nije lose najozbiljnije, bar nece biti smoga.
Kad ti uhljebitelji lupe porez na tu predjedovsku njivu da ne bi trehnuli čim ćeš ga platiti? Gredicom luka? Moćiće se živjeti ako se bude uzgajala indijska konoplja ili koka :gunjastajl:
Alfons Kauders

#162 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

palermo wrote:Nevezano za ovo što haznadar piše, al stvarno je ovdje previše kukanja. Ja, evo, gluho bilo, šest godina na ovom forumu, i jedna od konstanti (ima ih još par) je kukanje i iščekivanje dana kada ćemo propasti.....i tako ja dočekah i šestu godinu (gluho bilo) na forumu...

Sve mi to liči na onu poznatu priču o dvojici trgovaca cipelama koji su se našli u Africi...
Jeste previse kukanja, tu smo prvaci svijeta, ali ja ovdje ne govorim o nekoj potpunoj propasti drzave, vec o sve izvjesnijem krahu pojedinih javnih preduzeca i dijelova infrastrukture.

Evo juce je dogovorena isporuka plina za ovu zimu, za sljedecu godinu se nisu mogli dogovoriti. I ta neizvjesnost postaje problem, veliki problem. Radi strajka zeljeznicara u RS prosle i pretprosle godine firme u Lukavcu su pretrpile ogromnu stetu (koksara, cementara)...

Kako ocekivati bilo kakav razvoj ako se investitorima, kako stranim tako i domacim, ne moze garantovati da ce dogodine imati plin, zeljeznicu, redovno snabdijevanje vodom, internet? Sta znaci za konkurentnost kada Sarajevo svake godine bude blokirano desetak dana radi strajka GRAS-a i kad svaka budala moze stati na ulicu i blokirati saobracaj?

Dakle imas pedesetak miliona koje bi investirao u farmu pilica ili fabriku obuce... I gledas fino sta nudi Makedonija a sta BiH... Koliko je gdje sigurnosti i zajebancije.

To nije krah da cemo sutra orati njive, ali ne mora ni biti. Dovoljno se uvaliti u zacarani krug, unistiti konkurentnost nase privrede, unistiti bilo kakvu nadu za strane investicije... Padaju poreski prihodi, broj zaposlenih, nezaposleni nece stancat djecu ni trositi pare, sve se usporava i samo se nastavlja vrtiti dalje.
Nebitan32

#163 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

Alfons Kauders wrote: Sta znaci za konkurentnost kada Sarajevo svake godine bude blokirano desetak dana radi strajka GRAS-a i kad svaka budala moze stati na ulicu i blokirati saobracaj?

Bez uvrede ali mislim da nisi dovoljno upucen sta se desava u drugim drzavama. Izvadio sam bas ovaj primjer.

Primjer strajkova. Sve se to desava u svim drzavama. Znam kada je u Liegu (Belgija) TEC( lokalni GRAS) 2002 strajkovao 42 dana zaredom. Univerzitet se nalazi izvan grada, na brdu i nemoguce je ici pjeske. Ustvaru mozes ali je to kilometarsko pjesacenje. Na hiljade studenata je visilo kao prostituke pokraj puta i stopiralo. Ko je imao srece neko ga je pokupio a ko ne, pa nista nije isao na predavanja.

Izmedu 2005 i 2013 su strajkovali 162 dana a od toga 115 dana je bilo u sklopu tzv. divljih strajkova to jeste bez najave sto je regulisano i zakonom. U 2013 su strajkovali 14 dana sto se cak moze smatrati i nekom vrstom napredka.

http://www.sudinfo.be/869420/article/ac ... ec-en-2013

To je samo jedan primjer iz Belgije. Drzave koja je pri samom vrhu po svim ekonomskim i socijalnim parametrima.
udrch

#164 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by udrch »

ima ovdje odličnih postova..nakon dugo vremena na ovoj temi ima i forumaša koji zaslužuju da se čitaju..
konačnog kraha naravno neće biti, nismo mi baš tolike ovce..
Nebitan32

#165 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

stidna_dlaka wrote:
Vidim da i ti u neku ruku furas krajnosti jer se lacas dole tih zapostavljenih africkih zemalja. Ruzno je reci, ali ljudi dole i ne furaju napredak, naucili su da ganjaju gnue i gazele, gadjaju ih kopljima, da motkama skidaju majmune sa grana i preku ih na vatri u krznu, jedu mrave i cvrcke i piju svjezu krv. Njihova furka, ne diram u to, cement je izmisljen, asvalt izmisljen i milion drugih stvari koje oni ne praktikuju, iz kojeg razloga to nisam upoznat, ali ce on napraviti kucicu od blata nego se zajebavat sa salovanjem i izljevanjem betona, isto ko sto amerikananc rijetko pravi kucu od betona i cigle, nego je pravi od sperploce, ili narucuje montazne koje se sklope za 2 sata, pa je kroz 20 godina izjedu termiti.

Dozvoli da se ukratko osrvenem na ovo. Imam puno prijatelja afrikanaca ili tacnije crne Afrike (Obala Slonovace, Ruanda, Kamerun, Kongo) i imam odredena poznavanja o tamosnjoj situaciji. To sto pises je ono sto mozes vidjeti na reportazama discoveru chanela. Cak sta vise to granici sa racismom. Crnci ne zele napretak, mos mislit.

Itekako da i kod njih ima modernih zgrada, kuca i insfrastrukture? Zaista mislis da svi zive u bijedi i neimastini i da je sve krs? To sto otamo prolaze samo slike rata i razaranja ne znaci da je sve na toj razini. Npr u Abidjanu imas izuzetne moderne gradnje i infrastrukturu.

Predpostavljam da nisi dugo bio u drzavi, predpostavljam da dugo nisi radio za platu u ovoj tvojoj i mojoj drzavi. Pazi, jel tebi normalno da recimo trgovac radi 11 dana u cugu, iz prve u drugu iz druge u prvu, da nema duplu dnevnicu za Bozic, sto Pravoslavni sto Katolicki, da nema duplu dnevnicu za novu godinu, da radi za 1 Maj, opet regularno bez nazovimo " bonusa ", da za Bajram ne primi ni cokoladu od svog poslodavca, pa sve to na stranu, dobije 20 dana godisnjeg odmora, naravno neplacenog, kojeg ne moze uzet odjednom nego mora iz 2 puta, i pored svega toga dobije platu od 450 maraka ( najniza zakonom zagarantovana plata ), i saberi tamo jedno 150 maraka toplog obroka. Dakle u vrh glave 600 maraka na mjesec dana. E sad na tih 600 maraka uzmi recimo jedno domacinstvo, gdje eto da krenemo od neceg zive djevojka i taj momak sto radi, ili djevojka, nije bitno. Imas struju, vodu, grijanje, komunalije, odrzavanje zgrade. Racunaj struju 50 kerma ako se ne grije na nju, racunaj vodu 30 kerma, racunaj grijanje 100 kerma, racunaj odvoz smeca 15 kerma, i odrzavanje zgrade nek bude cener, dakle racunica je 205 maraka za rezije, neka bude zimski period kad se grije. Ajd sad stavi gorivo za auto, ako putuje na poso, recimo 30 kilometara u 2 pravca to ti je minimum 10 maraka benzina/dizela, uracunaj barem 20 dana putovanja po 10 maraka to je opet 200 stoje. Ajd nek ima nekog smrt dizela od 20 kw i trosi fildzan do Sarajeva, racunaj gorive 100 maraka mjesecno, da pokrijes autom ono osnovno, racunica je 305 km.
Mislim da trebas malo proputovati i vidjeti kako funkcioniraju stvari i u drugim drzavama.

Moj primjer. Poceo sam raditi od kako imam 15 godina. Prvi posao je bio pranje suda u restoranu. Na crno. Nisam prestao raditi od kako imam 15 godina. Najvise u restoranima, u kuhinji ili kao konobar. Ljetnima danima(juli-august)sam radio 60 dana zaredom. U prosjeku 10-12h na dan. Kao student. Jedan mjesec prijavljen a jedan na crno posto po zakonu student ne smije raditi vise od 30 dana godisnje. Nisam ni pomisljao na neke duple plate za praznike i slicno.

Dok sam se skolovao i studirao radio skorom svaki vikend ili skolski praznik. Kad sam zavrsio studije nisam nasao posao u svojoj struci tokom 7 mjeseci i svo to vrijeme sam radio kao konobar. S fakultetskom diplomom. Ali meni je to 100 puta bolje nego se cesati na kacu u kuci. I to se smatra necim normalnim. Svi moji poznanici su radili te poslove. Neki su tokom raspusta bili smecari. I niko to nije smatrao necim degradirajucim.

Nakon 7 mjeseci sam nasao posao u struci ali to je bilo u smjenanama. U tri godine koliko sam radio u toj firmi sam imao samo dva slobodna vikenda. Rad je bio arhaican pa se moglo radi tipa 3 noci, jedno popodne, slobodan dan, dva jutra, slobodan dan, 3 poopodne, 3 noci itd....

Ali kakve to veze ima s bilo cim? Jesam li umro? Naravno ne. Uzmes ono sto ima dok ne nades bolje. Ukupno sam promjenio 3 drzave i opet mi ne bi bio problem da promjenim i posao i drzavu. Opet mi ne bi predstavljao problem da se vratim na pocetak i da perem sude u restoranu ako nema nista drugo. Meni je to sve normalno.

Ima rodaka u Hadzicima koji ima 29 godina, zavrsio fakulet(nikad nije radio dana cak su ga i roditelji podrzavali u tome, sve nek zavrsi studije ima vremena za posla) i sad je odbio posao u Gracanici jer mu je se ne ide iz Sarajeva. Zato se jos uvjek povlaci po kaucu kod roditelja. Mene bi iskreno bilo stid. nNjega ocito ne.

Zato ne shvatam zasto kukas? Mozes li naci posao tu gdje jesi? Da ili ne? Ako da dobro i jeste ako ne onda prelazis na drugo pitanje. Mozes li naci negdje drugo? Da ili ne? Odgovor ce uvjek biti DA.

Slobodan si covjek i sam odlucujes o svojoj sudbini. Od kukanja i srvljanja po kladionicama i kaficama nema fajde.
Your life, your choice.
Alfons Kauders

#166 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Nebitan32 wrote:
Alfons Kauders wrote: Sta znaci za konkurentnost kada Sarajevo svake godine bude blokirano desetak dana radi strajka GRAS-a i kad svaka budala moze stati na ulicu i blokirati saobracaj?

Bez uvrede ali mislim da nisi dovoljno upucen sta se desava u drugim drzavama. Izvadio sam bas ovaj primjer.

Primjer strajkova. Sve se to desava u svim drzavama. Znam kada je u Liegu (Belgija) TEC( lokalni GRAS) 2002 strajkovao 42 dana zaredom. Univerzitet se nalazi izvan grada, na brdu i nemoguce je ici pjeske. Ustvaru mozes ali je to kilometarsko pjesacenje. Na hiljade studenata je visilo kao prostituke pokraj puta i stopiralo. Ko je imao srece neko ga je pokupio a ko ne, pa nista nije isao na predavanja.

Izmedu 2005 i 2013 su strajkovali 162 dana a od toga 115 dana je bilo u sklopu tzv. divljih strajkova to jeste bez najave sto je regulisano i zakonom. U 2013 su strajkovali 14 dana sto se cak moze smatrati i nekom vrstom napredka.

To je samo jedan primjer iz Belgije. Drzave koja je pri samom vrhu po svim ekonomskim i socijalnim parametrima.
Naravno, slicnih primjera ima sirom svijeta - svuda dodje do problema, od Amerike do Svice. Ali problem je sto se najcesce radi o izolovanim slucajevima, jedan grad, jedno preduzece, jedna usluga... Kod nas ti se vrlo lako vec danas moze desiti da dodjes na posao a kasni ti trecina kolega jer nije bilo busa GRAS-a... Kad ih krenes nazvat, mozes lako otkrit da ti telefon ne radi jer je onim mamlazima u telekomu "sve palo a ni oni ne znaju zasto"... Itd itd itd

Dakle to je ta razlika i to je taj "krah" koji sam naveo u temi. Mozda bi bilo bolje da sam nasao neki blazi izraz, al jebi ga, raja voli tabloidske naslove. :D Krivite Avaz i FTV, a ne mene.

Ne moramo ostati bez struje, vode, plina, telefona da bi se stanje nazvalo krahom. Dovoljno je da se situacija pogorsa do te mjere da pocne uzimati danak, da pocne kostati ljude i firme, da firme radi tih pizdarija gube poslove, fulaju rokove, placaju penale i generalno zijane konkurentnost.

Sve ovo nas vec kosta, kao npr. u Lukavcu za vrijeme strajka u RS, ili u masi malih i velikih firmi u Sarajevu kad nestane plina, kad strajkuje GRAS ili kad stotinjak kretena odluci blokirati glavnu saobracajnicu (nedaj boze da ih murija fino sastruze s asfalta kako zasluzuju)
stidna_dlaka

#167 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by stidna_dlaka »

@ Nebitan32

Ah...stoji i to donekle.

Ako cemo gledati tako onda bi kompletna drzava mogla da se iseli i krene negdje trbuhom za kruhom.

To sto sam svoj covjek i sto imam svoj zivot me odvelo nekih cirka 15 - 20 000 kilometara od kuce, upravo zavrsavam sa smjenom, danas imam 14 i po sati. Sljako sam od 16 godine, od 16 pa evo do sad hvala Bogu nisam imao period duzi od 15 dana bez posla, uvjek ima nesto...da se naci...ali to dole kod nas sto se moze naci je bijedno placeno. U tome je trik.

Covjek kad je dobro placen, onoliko koliko zasluzuje, nije mu frka radit dnevno 14 sati...nikakva....cak sta vise, radi to s osmjehom na licu :)
Johnzy

#168 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Johnzy »

Moj primjer. Poceo sam raditi od kako imam 15 godina. Prvi posao je bio pranje suda u restoranu. Na crno. Nisam prestao raditi od kako imam 15 godina. Najvise u restoranima, u kuhinji ili kao konobar. Ljetnima danima(juli-august)sam radio 60 dana zaredom. U prosjeku 10-12h na dan. Kao student. Jedan mjesec prijavljen a jedan na crno posto po zakonu student ne smije raditi vise od 30 dana godisnje. Nisam ni pomisljao na neke duple plate za praznike i slicno.

Dok sam se skolovao i studirao radio skorom svaki vikend ili skolski praznik. Kad sam zavrsio studije nisam nasao posao u svojoj struci tokom 7 mjeseci i svo to vrijeme sam radio kao konobar. S fakultetskom diplomom. Ali meni je to 100 puta bolje nego se cesati na kacu u kuci. I to se smatra necim normalnim. Svi moji poznanici su radili te poslove. Neki su tokom raspusta bili smecari. I niko to nije smatrao necim degradirajucim.
Koliko si bio zadovoljan zaradom? Mislim da nije poenta u kukanju oko posla nego u odnosu zarade i količine posla. Tebi je to tebi bio privremeni posao, a ovde je to dobra perspektiva jer svi manje-više tako žive. Takva je zarada uglavnom, i bilo koja veća zarada ne pruža mogućnost normalnog života nego malo više komotnijeg preživljavanja.
Danguba

#169 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Danguba »

Da li se uopce isplati popravljati nakaradan sistem u svakom segmentu?
Sve to kostalo bi nas (sa ovakvim politicarima) najmanje dvije generacije. Ovo meni lici na nakaradnu kucu koju ti je neko isprojektovai i izgradio. Mozda je ta kuca nesto i obecavala ali posto nikada nije do kraja zavrsena, sada lici na ruglo. Kada je pogledas sa svih aspekata tu sitne popravke nece promijeniti niti funkcionalnost niti opsti dojam. Ako bi se i radile neke popravke a da bi se dobio zeljeni efekat to ce trajati jako dugu i zahtjeva znanje i strpljenje...stoga je moje misljenje da je najbolje dozvoliti totalno urusavanje sistema/kuce i graditi iznova sa jakim temeljima i neophodnim potrebama.

p.s. sama struktura drzave (uposlenici) od predsjednistava preko VM pa do opstina i gradova guta samu sebe i tu nema pomoci. samo se gleda prihodovna strana i od nje se ocekuje pomoc i moguca opterecenja u punjenju budzeta a niko ne gleda rashodovnu stranu koja izgleda kao parazit koji unistava sve uneseno u organizam.
Nebitan32

#170 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

Alfons Kauders wrote:
Nebitan32 wrote:

Naravno, slicnih primjera ima sirom svijeta - svuda dodje do problema, od Amerike do Svice. Ali problem je sto se najcesce radi o izolovanim slucajevima, jedan grad, jedno preduzece, jedna usluga... Kod nas ti se vrlo lako vec danas moze desiti da dodjes na posao a kasni ti trecina kolega jer nije bilo busa GRAS-a... Kad ih krenes nazvat, mozes lako otkrit da ti telefon ne radi jer je onim mamlazima u telekomu "sve palo a ni oni ne znaju zasto"... Itd itd itd

Dakle to je ta razlika i to je taj "krah" koji sam naveo u temi. Mozda bi bilo bolje da sam nasao neki blazi izraz, al jebi ga, raja voli tabloidske naslove. :D Krivite Avaz i FTV, a ne mene.

Ne moramo ostati bez struje, vode, plina, telefona da bi se stanje nazvalo krahom. Dovoljno je da se situacija pogorsa do te mjere da pocne uzimati danak, da pocne kostati ljude i firme, da firme radi tih pizdarija gube poslove, fulaju rokove, placaju penale i generalno zijane konkurentnost.

Sve ovo nas vec kosta, kao npr. u Lukavcu za vrijeme strajka u RS, ili u masi malih i velikih firmi u Sarajevu kad nestane plina, kad strajkuje GRAS ili kad stotinjak kretena odluci blokirati glavnu saobracajnicu (nedaj boze da ih murija fino sastruze s asfalta kako zasluzuju)

Taj TEC(valonski Gras) je samo jedan primjer. Isto je i sa belgijskim zeljecnicama(SNCB). To je haos. Strajkovi, nerad, nemar. Dva puta mi se desilo da voz kasni a onda cujes na razglasniku ; "izvinjavamo se ali trenutno nemamo sofera na raspolaganju. Radimo na pronalazenju rijesenja." Covjek naprosto da ne povjeruje. Pa recimo kad je bio sudar gdje je poginulo 8 osoba a medu njima jedan nas covjek iz Sarajeva. Prezivio rat i onda se doselio u Belgiju i pogine 2 mjeseca poslije. Direktni sudar dva voza a kontrolor saobracaja(Valonac) nije znao objasniti drugom kontroloru(Flamanac) da ce doci do sudara jer nisu mogli razumjeti jedan drugog. Jedan je pricao francuski a drugi nizozemski. Cijena..... 8 zivota..
Ta ista SNCB je u 2011 imala 32 dana strajka.

Ma mogao bih tih ja navesti milion primjera iz raznih sfera.

Isto je i u Francuskoj. Non stop neki strajkovi i protesti. I to sve u tim tim drzavnim firmama. Pises o nekim blokadama. Primjer iz Francuske. Vlada je pokusala uspostaviti novu taxu zvanu Ekotaxe. Sve se zavrsilo neslavno po vladu. Soferi su otisli i jednostavno polomili i zapalili na autoputevima ta metalna vrata gdje bi se naplacivala ta taxa.

Radeci sa raznim narodima, manje vise sam upoznao i mentalitete. Jedini narod koji nije sklon tome su Njemci. Oni rade orilo gorilo. Sute, trpe i rade. Rade po definiranim pravilima i po naredbi nadleznog. Uopste ne razmisljaju je li nesto pravedno ili ne. Bar ovi sto sam ja upoznao.

No prema meni i to nije dobro. Nije dobro kad narod previse postuje autoritet. Da bi shvatili zasto procitajte sto pise na donjoj poveznici.

http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

No pored svega recenog, sasvim mi je jasno da je Bosna debelo iza Belgije ili Francuske. Mislim po ekonomskim parametrima, socijalnim uslugama, javnom servisu itd. O tome je bezvrijedno i pricati. Samo zelim reci da nece doci do nekog kompletnog kraha sistema. Desava se suprotno. Napredak postoji. To ces uociti ako uporedis parametre od prije 5 - 10- 15 godina. Prije 5 godina nisi imao onaj tunel kroz Cemerno danas ga imas. Samo jedan primjer.

Strajkovi, nemar i ostalo ces naci u bilo kojoj zemlji.
Nebitan32

#171 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

Johnzy wrote:

Koliko si bio zadovoljan zaradom? Mislim da nije poenta u kukanju oko posla nego u odnosu zarade i količine posla. Tebi je to tebi bio privremeni posao, a ovde je to dobra perspektiva jer svi manje-više tako žive. Takva je zarada uglavnom, i bilo koja veća zarada ne pruža mogućnost normalnog života nego malo više komotnijeg preživljavanja.
Zavisno. Prvi posao koji sam radio a to je pranje suda u restoranu sa 15+ godina. Pocinjao sam raditi u 11h imao pauzu od 15 do 16h00 i onda radio negdje do 1h. Iskreno to je bilo iskoristavanje. Dobio sam neku mizeriju za to. Daleko od zasluzenog ali sam radio sam 20 dana i to je bio moj prvi kontakt s poslom. Tu sam bio potplacen. Gazda je bio smece od covjeka.

Kasnije sam imao srecu i radio 4 godine (vikendi i skolski praznici) u jednom restoranu gdje su gazde bili super. Mladi bracni par i plata je bila u redu + sto su mi stalno nudili nesto da jedem, bili ljubazni i bilo je odlicno raditi za njih. Tu sam zaradivao sav novac za skolski pribor, knjige eksukrzije i odjecu. Roditelji uopste nisu znali koliko je to sve kostalo jer sam sve placao. Na eksurzijama sam bio "pun para" dok je dobar dio imao samo ono dzeparca od roditelja.

Kasnije kad sam studirao sam radio u supermarketima, slasticarnama,restoranima, kampinzima itd... Plate su lose. To su onako studenski poslovi i poslovi na crno. Ali ipak dovoljno da kupis garderobu, platis kiriju itd... Ali nije sve ni u parama. Ostvaris kontake i dospijes do nekih cudnih mjesta. Npr radio sam kao konobar u lozama fudbalskog kluba Standard. Tu nije bilo lose. Posao nije tezak, plata manje vise ok a mozes i gledati utakmice.

Prvi posao poslije studija isto nedovoljno placen ali sam "trpio" tri godine. Npr nocni rad su mi placali samo 20% vise na bruto platu. Nisam dobivao nikakav dodatak za rad vikendom. No ja sam na to gledao na skupljanje iskustva i kao odskocnu dasku za buducnost.

Danas imam moze se reci normalan posao sa dovoljnim primanjima. Mada i on je ispod prosjeka (radim u Luxemburgu) ali meni novac i tako i tako nije glavni cilj.

Kao sto rekoh i u prethodnoj poruci. Sasvim mi je jasno da je stanje u Bosni gore po mnogim parametrima. Ali isto tako sam naveo primjere koje imam u rodbini. Osobe koje sam naveo uopste nemaju razloga da kukaju. Mislim ako ti je mrsko otici da radis u Gracanicu a znas da imas 29 godina i nisi radio niti jedan jedini dan onda ne vidim zasto bih zalio takvog lika? Studirao je gomilu godina i mama ga je pazila i bila protiv da radi neke poslice u meduvremenu jer "dosta mu je knjiga a i ima kad raditi" i onda opet nesto bira.

I ovo sto sam opisao o sebi nije nikakav poseban slucaj vec vise norma. Bar u mom okruzenju. Omladina mnogo ranije krece iz doma roditelja i snalazi se kako zna i umije. Vidio sam gomilu domorodaca koji se pate ko niko a roditelji im dobro situirani. Drugaciji pristup prema zivotu.
Johnzy

#172 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Johnzy »

Nebitan32 wrote: Zavisno. Prvi posao koji sam radio a to je pranje suda u restoranu sa 15+ godina. Pocinjao sam raditi u 11h imao pauzu od 15 do 16h00 i onda radio negdje do 1h. Iskreno to je bilo iskoristavanje. Dobio sam neku mizeriju za to. Daleko od zasluzenog ali sam radio sam 20 dana i to je bio moj prvi kontakt s poslom. Tu sam bio potplacen. Gazda je bio smece od covjeka.

Kasnije sam imao srecu i radio 4 godine (vikendi i skolski praznici) u jednom restoranu gdje su gazde bili super. Mladi bracni par i plata je bila u redu + sto su mi stalno nudili nesto da jedem, bili ljubazni i bilo je odlicno raditi za njih. Tu sam zaradivao sav novac za skolski pribor, knjige eksukrzije i odjecu. Roditelji uopste nisu znali koliko je to sve kostalo jer sam sve placao. Na eksurzijama sam bio "pun para" dok je dobar dio imao samo ono dzeparca od roditelja.

Kasnije kad sam studirao sam radio u supermarketima, slasticarnama,restoranima, kampinzima itd... Plate su lose. To su onako studenski poslovi i poslovi na crno. Ali ipak dovoljno da kupis garderobu, platis kiriju itd... Ali nije sve ni u parama. Ostvaris kontake i dospijes do nekih cudnih mjesta. Npr radio sam kao konobar u lozama fudbalskog kluba Standard. Tu nije bilo lose. Posao nije tezak, plata manje vise ok a mozes i gledati utakmice.

Prvi posao poslije studija isto nedovoljno placen ali sam "trpio" tri godine. Npr nocni rad su mi placali samo 20% vise na bruto platu. Nisam dobivao nikakav dodatak za rad vikendom. No ja sam na to gledao na skupljanje iskustva i kao odskocnu dasku za buducnost.

Danas imam moze se reci normalan posao sa dovoljnim primanjima. Mada i on je ispod prosjeka (radim u Luxemburgu) ali meni novac i tako i tako nije glavni cilj.

Kao sto rekoh i u prethodnoj poruci. Sasvim mi je jasno da je stanje u Bosni gore po mnogim parametrima. Ali isto tako sam naveo primjere koje imam u rodbini. Osobe koje sam naveo uopste nemaju razloga da kukaju. Mislim ako ti je mrsko otici da radis u Gracanicu a znas da imas 29 godina i nisi radio niti jedan jedini dan onda ne vidim zasto bih zalio takvog lika? Studirao je gomilu godina i mama ga je pazila i bila protiv da radi neke poslice u meduvremenu jer "dosta mu je knjiga a i ima kad raditi" i onda opet nesto bira.

I ovo sto sam opisao o sebi nije nikakav poseban slucaj vec vise norma. Bar u mom okruzenju. Omladina mnogo ranije krece iz doma roditelja i snalazi se kako zna i umije. Vidio sam gomilu domorodaca koji se pate ko niko a roditelji im dobro situirani. Drugaciji pristup prema zivotu.

Drago mi je da si uspeo u uslovima koje ti je život zadao. Isto tako mislim da zapadni sistem vaspitanja stvara nezavisne i osamostaljene individue, dok kod nas to nije slučaj i nezavisnost dolazi od karakteristika pojedinca.

U pitanju je nesporazum. Ne priča se ovde o ljudima koji kukaju na sve i svašta i ne žele da rade, nego baš o onima koji bi radili vredno, ali su uslovi više nego ponižavajući, a dobit je nezadovoljavajuća. Kao kod tebe na prvom poslu. Suština je u tome što se radnik kod privatnika izrabljuje za male pare jer ne može baš mnogo da bira. Recimo, mladim ženama se posebno naglašava da ne bi trebale da zatrudne, ili popiju otkaz ako se malo više ugoje, pa deluje sumnjivo. Onda, novim zakonima se radnik poklanja poslodavcu kao rob. Čak i one strane kompanije koje dođu i ulože kod nas sa zapada tretiraju radnike kao stoku, a plaćaju samo neophodno, zapošljavaju svoje stručnjake, čak i poslovođe tako da nema ni proizvodnje domaćih kadrova više stručne spreme i nema mogućnosti napredovanja. Nema povišice i radi se u visokom tempu koji je teško izdržati, a radnik je lako zamenjiv zbog visoke nezaposlenosti, pa nema mogućnost izbora.
U isto vreme, sindikati su ili potplaćeni ili nesposobni, a najveći problem je što se NIKO NE BUNI, nego ono večno "ćuti, dobro je". Nije kao da nema štrajkova, ima, ali su oni neorganizovani. U svakom momentu postoji barem jedan štrajk, ali bez podrške drugih iz iste branše ili iz sredine. Do te mere je štrajk obesmišljen i trivijalizovan, da se na one koji štrajkuju gleda sa žaljenjem i na neke džabalebaroše, iako ljudi u principu samo traže osnovno.
iPod

#173 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by iPod »

Glavni grad BiH utonuo u mrak zbog duga za uličnu rasvjetu

http://www.klix.ba/vijesti/bih/glavni-g ... /131227129

Na brzaka prelistah sve stranice, i naletih na par postova gdje pojedinci se pitaju što sve negativno gledamo i tumačimo, nadam se da je i njima sada već sve jasno kud plovi ovaj broj, kako u kantonu, fbih i cijeloj državi.
Lug

#174 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Lug »

Johnzy wrote:
Nebitan32 wrote: Zavisno. Prvi posao koji sam radio a to je pranje suda u restoranu sa 15+ godina. Pocinjao sam raditi u 11h imao pauzu od 15 do 16h00 i onda radio negdje do 1h. Iskreno to je bilo iskoristavanje. Dobio sam neku mizeriju za to. Daleko od zasluzenog ali sam radio sam 20 dana i to je bio moj prvi kontakt s poslom. Tu sam bio potplacen. Gazda je bio smece od covjeka.

Drago mi je da si uspeo u uslovima koje ti je život zadao. Isto tako mislim da zapadni sistem vaspitanja stvara nezavisne i osamostaljene individue, dok kod nas to nije slučaj i nezavisnost dolazi od karakteristika pojedinca.

U pitanju je nesporazum. Ne priča se ovde o ljudima koji kukaju na sve i svašta i ne žele da rade, nego baš o onima koji bi radili vredno, ali su uslovi više nego ponižavajući, a dobit je nezadovoljavajuća. Kao kod tebe na prvom poslu. Suština je u tome što se radnik kod privatnika izrabljuje za male pare jer ne može baš mnogo da bira. Recimo, mladim ženama se posebno naglašava da ne bi trebale da zatrudne, ili popiju otkaz ako se malo više ugoje, pa deluje sumnjivo. Onda, novim zakonima se radnik poklanja poslodavcu kao rob. Čak i one strane kompanije koje dođu i ulože kod nas sa zapada tretiraju radnike kao stoku, a plaćaju samo neophodno, zapošljavaju svoje stručnjake, čak i poslovođe tako da nema ni proizvodnje domaćih kadrova više stručne spreme i nema mogućnosti napredovanja. Nema povišice i radi se u visokom tempu koji je teško izdržati, a radnik je lako zamenjiv zbog visoke nezaposlenosti, pa nema mogućnost izbora.
U isto vreme, sindikati su ili potplaćeni ili nesposobni, a najveći problem je što se NIKO NE BUNI, nego ono večno "ćuti, dobro je". Nije kao da nema štrajkova, ima, ali su oni neorganizovani. U svakom momentu postoji barem jedan štrajk, ali bez podrške drugih iz iste branše ili iz sredine. Do te mere je štrajk obesmišljen i trivijalizovan, da se na one koji štrajkuju gleda sa žaljenjem i na neke džabalebaroše, iako ljudi u principu samo traže osnovno.

on kuka na ljude i njihove navike, a ti kukas na sistem kapitalisticki.. mislim, realno! :?
rajvoSa0

#175 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

Nebitan32,

1. U kom dobu se desavaju ove price? Sve u beneluksu, ili si tamo naknadno otisao?
2. Kako to da uz toliko rada i dalje nisi dostigao bar luksemburski prosjek (visok jeste, al ajd).. a toliko radis i trudis se? Do cega je, do koga je?
Post Reply