"hAZNADAR
Ma da, bravo,. vec si stvorio sliku u glavi i mene i mojih primanja i mojeg komsiluka i mojeg statusa. I ta zamisao ti je kao neki argument u ovoj temi gdje elitasi aplaudiraju odvaznom realisti koji je spustio berzobraznom patrijoti sto iz svecke pametuje,...

U stvari - tvoje poimanje je samo u krajnostima i stereotipima.
Fino si ti to nabrojao sve negativnosti onako selektivno,.. - mislim - ima li pozitivnosti igdje oko tebe,.. ima li u sedmici dana bar 5 dana vode, ima li u sedmici dana bar par dana struje,... mozes li autom do manje carsije, vozom, busom,.. ili mozda moras dio puta samo konjskom ili volovskom zapregom, umiru li ljudi od vodenih ospica, malarije, tuberkuloze,.. imas li bar dva para cipela,.....
Kada to budes sabrao - onda se zapitaj kako je moguce da vise od pola covjecanstva jos nije krahiralo. Da bude cudnije - cak i ne kukaju previse i bore se da bude bolje.
Da se razumijemo - necemo krajnosti - ja uopce i ne kazem da je bajno u Bosni, u stvari je katastrofalno. Ali sve ovdje na ovoj temi spomenuto je daleko od kako kaze tema konacnog kraha. Konacni krah je samo dramatizovanje elite koja nezna nista drugo no smisljati nove termine i otvarati vjecito iste teme.
Kazes nabrojao sam sve negativnosti selektivno...
Ajd da pokusamo ovako, posto ti kazes vidio si svijeta, ja sam doduse takodje vidio svijeta, ne nesto pretjerano ali sam vidio recimo krajnosti u siromastvu i krajnosti u luksuzu, i jedno i drugo se mogu ili produbiti ili povecati, to je relativan pojam, vidim da se hvatas za sela i za asvaltiranje istih, i da smatras da ako imas 5 dana tekucu vodu u cesmi ne spadas u te neke nazovimo kriticne zemlje i ne upadas u taj donji dio stanovnistva.
Vidim da i ti u neku ruku furas krajnosti jer se lacas dole tih zapostavljenih africkih zemalja. Ruzno je reci, ali ljudi dole i ne furaju napredak, naucili su da ganjaju gnue i gazele, gadjaju ih kopljima, da motkama skidaju majmune sa grana i preku ih na vatri u krznu, jedu mrave i cvrcke i piju svjezu krv. Njihova furka, ne diram u to, cement je izmisljen, asvalt izmisljen i milion drugih stvari koje oni ne praktikuju, iz kojeg razloga to nisam upoznat, ali ce on napraviti kucicu od blata nego se zajebavat sa salovanjem i izljevanjem betona, isto ko sto amerikananc rijetko pravi kucu od betona i cigle, nego je pravi od sperploce, ili narucuje montazne koje se sklope za 2 sata, pa je kroz 20 godina izjedu termiti.
Predpostavljam da nisi dugo bio u drzavi, predpostavljam da dugo nisi radio za platu u ovoj tvojoj i mojoj drzavi. Pazi, jel tebi normalno da recimo trgovac radi 11 dana u cugu, iz prve u drugu iz druge u prvu, da nema duplu dnevnicu za Bozic, sto Pravoslavni sto Katolicki, da nema duplu dnevnicu za novu godinu, da radi za 1 Maj, opet regularno bez nazovimo " bonusa ", da za Bajram ne primi ni cokoladu od svog poslodavca, pa sve to na stranu, dobije 20 dana godisnjeg odmora, naravno neplacenog, kojeg ne moze uzet odjednom nego mora iz 2 puta, i pored svega toga dobije platu od 450 maraka ( najniza zakonom zagarantovana plata ), i saberi tamo jedno 150 maraka toplog obroka. Dakle u vrh glave 600 maraka na mjesec dana. E sad na tih 600 maraka uzmi recimo jedno domacinstvo, gdje eto da krenemo od neceg zive djevojka i taj momak sto radi, ili djevojka, nije bitno. Imas struju, vodu, grijanje, komunalije, odrzavanje zgrade. Racunaj struju 50 kerma ako se ne grije na nju, racunaj vodu 30 kerma, racunaj grijanje 100 kerma, racunaj odvoz smeca 15 kerma, i odrzavanje zgrade nek bude cener, dakle racunica je 205 maraka za rezije, neka bude zimski period kad se grije. Ajd sad stavi gorivo za auto, ako putuje na poso, recimo 30 kilometara u 2 pravca to ti je minimum 10 maraka benzina/dizela, uracunaj barem 20 dana putovanja po 10 maraka to je opet 200 stoje. Ajd nek ima nekog smrt dizela od 20 kw i trosi fildzan do Sarajeva, racunaj gorive 100 maraka mjesecno, da pokrijes autom ono osnovno, racunica je 305 km.
Valja jest i tebi a i toj djevojcici sto zivi s tobom, racunaj 150 maraka za vas dvoje, da sve zivo i mrtvo kuhate, makaroni vragovi i ti folovi. Vec smo na 455 maraka. Otisla ti je plata. Osto ti je topli obrok, 150 kerma. 150 maraka na 2 ljudska bica da sebi priuste recimo po par pantola, po 1 majcu ( s pijace sve ), nadju kakve polovne patike, kupe steku cigara i to je to.
To ti je u slucaju da jedno od njih nema kredit za taj stan, ili za namjestaj, ili za auto, sto je vrlo tesko naci kod nas, svako ima kredit za nesto, kod nas se kredit dize i kad hoces sto u dnevnoj sobi da promjenis jer nemozes izmoc odma da izvalis 150 maraka za sto. Kad hoces da promjenis namjestaj u dnevnoj sobi zavalis se u kredit 3 godine, da vratis onih 3 000 sto si uzeo da uzmes eto neki nizerazredni namjestaj da te bas ne probadaju opruge kad sjedes na kauc.
Trik je sto kod nas ljudi rade, lome se od posla, i onda za taj poso sto su odradili nagrade ih dzanarikama, bukvalno se prezivljava. Mladi covjek za stan se mora zaduzit, i to se zaduzit 50 godina, ako se ne izvuce gdje sa strane uvjek ce bit rob poslom i grbit se po potrebi, jer ako ne plati ratu kredita moze sam svoju mater yebat.
To je za mene sjebana drzava i po svim parametrima krah je vrlo moguc i to vrlo brzo, pogledaj samo mlade strucne ljude koji su zavrsili fakultete, koji su eksperti u svojim poslovima, da je bilo gdje sa strane drzava bi mu dala sve, samo da ostane tu, stipendije, mogucnost zaposljenja, olaksice pri zaposljenju, olaksice ako zelis da otvoris svoju firmu, odgode odplacivanja kredita, finansiranje ovog finansiranje onog, dizu te na noge, daju ti alat da ti radis, ti pocnes radit, pocnes stvarat i plasirat svoj proizvod ili znanje, pocnes zaradjivat, dajes drzavi porez, ta drzava od tog poreza dize nekog drugog mladog covjeka i tako u krug, a opet im ostane sa strane da imaju grijane ceste na autoputevima, da imaju najsavremenije bolnice, da imaju najjace skolstvo, da ne krpe saobracajnice nego kad naprave cestu da ona traje 20 godina.
Apsurdno je da je kod nas stan vrhunac nekog zivotnog ostvarenja, kaze kupio sebi stan, i onda zapanjeno pogleda pa se zamisli i pita se kako je to moguce da je on kupio sebi stan jer je stan za mladu osobu misaona imenica, ako nisi vani i ako nisi uhljebljen u nekoj super jakoj firmi preko neke stele neces ga jarane ni kupit, nego ces vazda bit postanar.
Apsurdno je da ljudi rade dan za danom i dan za danom a da ne mogu sebi priustit godisnji odmor da se kao ljudi odmore, kako znam zidari u svedskoj za godisnji odmor biraju hoce li u Spaniju, Italiju ili pak Egipat, kod nas se hirurg zamisli pa kaze bolje ipak Turska, more je svugdje isto.
Narod ne umire od ospica, al umire od gladi jarane. Ljudi kopaju po smecu i traze obroke, ljudi mole za milostinju, ljudi ne vide izlaz iz svega ovoga, i svako se na svoj nacin bori da obezbjedi sebi osnovnu egzistenciju, da ima sta toplo pojest, da se ima cime toplim okupat, i sta toplo obuc. Jel to zivot ?
Bezobrazno i neukusno je od tebe sto kazes da narodu fali volje, samo ovaj narod zna kako iskalkulisat 500 maraka sto udje u kucu da plati ratu, registraciju, hranu, i dadzbine, a registracija je sama 450 maraka.
Jedini grijeh ovog naseg naroda je sto je statican, i u kakvim god govnima da se nadje kaze " dobro je, ne pucaju po nama ".