Slazem se s' tobom.Perdita_Durango wrote:Ponekad mi se cini da je lakse budalu u pamet, nego pusaca zamoliti da ima malo vise obzira prema nepusacu. Naravno, ima izuzetaka. Ne kazem da treba da bilo tko prestaje i mijenja svoje navike u potpunosti radi drugoga ali mislim ako nepusac moze da udise dim svakodnevno, mislim da i pusac moze makar stati pored prozora ili nesto slicno.
Drzava u kojoj zivim je prva koja je uvela totalnu zabranu pusenja u svim javnim prostorijama, znaci restorani, kafici, shopping centri, javne ustanove, poslovne zgrade,... Kazne za pusenje u javnim prostorijama su ja mislim od €1,500 pa na vise. Par ljudi su platili kazne, jos su ih stavili u novine i vecernje vijesti kao primjer, sve mozda u prvoj sedmici primjene zakona. Od tad se vise uopste ne polemise o ovim stvarima a i sami pusaci podrzavaju zakon jer vrijeme provode u ljepsem i cistijem okruzenju bez obzira gdje su. Samo jos da napomenem da zivimo u kisovitoj klimi ali se opet niko ne zali sto mora izaci vani jer su izgradjena natkrivena mjesta (otprilike kao autobuska stanica) sa pepeljarama za pusace.
U bolnicama i zdravstvenim ustanovama, pusenje nije dopusteno cak ni na parkingu.