Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

Keiko

#151 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Keiko »

Perdita_Durango wrote:Ponekad mi se cini da je lakse budalu u pamet, nego pusaca zamoliti da ima malo vise obzira prema nepusacu. Naravno, ima izuzetaka. Ne kazem da treba da bilo tko prestaje i mijenja svoje navike u potpunosti radi drugoga ali mislim ako nepusac moze da udise dim svakodnevno, mislim da i pusac moze makar stati pored prozora ili nesto slicno.
Slazem se s' tobom.

Drzava u kojoj zivim je prva koja je uvela totalnu zabranu pusenja u svim javnim prostorijama, znaci restorani, kafici, shopping centri, javne ustanove, poslovne zgrade,... Kazne za pusenje u javnim prostorijama su ja mislim od €1,500 pa na vise. Par ljudi su platili kazne, jos su ih stavili u novine i vecernje vijesti kao primjer, sve mozda u prvoj sedmici primjene zakona. Od tad se vise uopste ne polemise o ovim stvarima a i sami pusaci podrzavaju zakon jer vrijeme provode u ljepsem i cistijem okruzenju bez obzira gdje su. Samo jos da napomenem da zivimo u kisovitoj klimi ali se opet niko ne zali sto mora izaci vani jer su izgradjena natkrivena mjesta (otprilike kao autobuska stanica) sa pepeljarama za pusace.

U bolnicama i zdravstvenim ustanovama, pusenje nije dopusteno cak ni na parkingu.
Perdita_Durango

#152 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Perdita_Durango »

Keiko wrote:
Perdita_Durango wrote:Ponekad mi se cini da je lakse budalu u pamet, nego pusaca zamoliti da ima malo vise obzira prema nepusacu. Naravno, ima izuzetaka. Ne kazem da treba da bilo tko prestaje i mijenja svoje navike u potpunosti radi drugoga ali mislim ako nepusac moze da udise dim svakodnevno, mislim da i pusac moze makar stati pored prozora ili nesto slicno.
Slazem se s' tobom.

Drzava u kojoj zivim je prva koja je uvela totalnu zabranu pusenja u svim javnim prostorijama, znaci restorani, kafici, shopping centri, javne ustanove, poslovne zgrade,... Kazne za pusenje u javnim prostorijama su ja mislim od €1,500 pa na vise. Par ljudi su platili kazne, jos su ih stavili u novine i vecernje vijesti kao primjer, sve mozda u prvoj sedmici primjene zakona. Od tad se vise uopste ne polemise o ovim stvarima a i sami pusaci podrzavaju zakon jer vrijeme provode u ljepsem i cistijem okruzenju bez obzira gdje su. Samo jos da napomenem da zivimo u kisovitoj klimi ali se opet niko ne zali sto mora izaci vani jer su izgradjena natkrivena mjesta (otprilike kao autobuska stanica) sa pepeljarama za pusace.

U bolnicama i zdravstvenim ustanovama, pusenje nije dopusteno cak ni na parkingu.
Ne znam o kojoj je drzavi rijec, ali mislim da je to malo i do mentaliteta ljudi, ne zelim reci da smo mi bosanci neotesani ali opet, nama je nepojmljivo placati kaznu radi necega takvoga, jer to ne smatramo bas ni opasnim po zdravlje, vise smatramo uzitkom i sastavim dijelom svakodnevnice, a i ako uzmemo u obzir kakvi su nasi zakoni, nije ni cudo.
šatirana_ljubičica

#153 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by šatirana_ljubičica »

Dozer wrote:Ovo je sve stvar zakona, a logika i kod jednih i kod drugih se moze nazvati obrnutom. Vani je puno vise nepusaca nego pusaca, a zakoni su rigorozni, i zato ga vani pusaci puse. Kod nas je sve obrnuto i ima vise pusaca nego nepusaca, pa ga onda nepusaci puse.

Ja sam pusac, ali uvijek imam obzira prema nepusacima i gledam da im ne smetam kad god je to moguce. Ali, ako mi se pocne penjat na glavu i maltretirati me radi toga, onda vise nemam obzira i savrseno me zaboli sta misli ili hoce.

S druge strane, ako je to pusenje tako grdno, nakaradno i stetno, a i ja mislim da jeste, zasto se ne zabrani proizvodnja cigara, isto kao sto je slucaj s drogama? Ja bih, iako sam pusac, prvi to podrzao.

Shvatam ja tvoju priču, jer u biti nisi toliko bezobzirna osoba, ali si na granici.Tako da u prilog svojoj empatiji kažeš da se trudiš da ne smetaš svojim pušenjem, ali šta ćeš Bože moj, kad je pušenje tako rasprostranjeno...bla, bla.
Čak se vi osjećate ugroženo, jer postoje mjesta gdje je pušenje zabranjeno, zamisli bezobrazluka!
Prestani lagati sam sebe i priznaj sebi da si bezobzirni pušač a ovdje si se svakako odao :D
šatirana_ljubičica

#154 Re: Pušenje na radnom mjestu

Perdita_Durango wrote:
Keiko wrote:
Slazem se s' tobom.

Ne znam o kojoj je drzavi rijec, ali mislim da je to malo i do mentaliteta ljudi, ne zelim reci da smo mi bosanci neotesani ali opet, nama je nepojmljivo placati kaznu radi necega takvoga, jer to ne smatramo bas ni opasnim po zdravlje, vise smatramo uzitkom i sastavim dijelom svakodnevnice, a i ako uzmemo u obzir kakvi su nasi zakoni, nije ni cudo.

Ma jašta smo nego neotesani (čast izuzecima).Ovi moji su se k'o malo popravili, idu izađu ujutro, pogotovo ako je fino vrijeme, ali čim se zahukta posao, cigara je u ustima.Neki dan kolegica zapalila i radi li radi a ona cigara izgori u pepeljari.
Mah... ja bih najviše voljela kad bi bila kakva prostorijica da se sama smjestim i eto im nek puše do mile volje, ali nema, takav nam prostor, dvije velike prostorije, razdvojene jednim zidom ali ima između prolaz.
I kako im neću trubiti za pušenje kad nekad pred kraj radnog vremena jedva udahnem vazduh u pluća.
fantom slobode

#155 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by fantom slobode »

Sreca pa zato postoje mjesta gdje je to jos uvijek moguce...

Image
šatirana_ljubičica

#156 Re: Pušenje na radnom mjestu

woow, pazi ispašćeš frajer sa ovim komentarom
Last edited by šatirana_ljubičica on 04/11/2013 09:34, edited 1 time in total.
fantom slobode

#157 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by fantom slobode »

šatirana_ljubičica wrote:woow, jesi frajer nema šta
Image
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#158 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Matijevic_Vlado »

modem33 wrote:I ja sam se susretao na radnom mjestu s takvima i nepusac sam ..... odmah sam poceo sa nametanjima "prostorije bez pusenja" ..... i prolazilo je .... ali je trebalo vremena jedno 3 mjeseca.

I na kraju sam sproveo generalnu akciju ciscenja ... prasine i filtriranje radne sobe ..... da su svi kasnije govorili .... kako je "odlicno i svjezije".

I poceo sam vrsiti kampanju da ljudi prestanu pusiti .... i imam solidan uspjeh u smanjenju pusaca svega za 70%....

Nemam nista protiv pusaca koji odu u odredjenu prostoriju namijenjenu za cadjenje .... ali da ja smrdim kad obucem novi sako ..... i izadjem .... kao da se svinja valjala po blatu to mi ne pada na pamet.

Sproveo sam eksperiment i vidio da pusaci su previse agresivni kad puse i piju kafu ..... vise tracaju druge kolege i slabo rade i bilo je puno zavisti.

A da su pusaci kojim je bila zabranjeno pusiti na radnom mjestu ...... kad su pili kafu ..... tracanje je se svelo na minimum, bolje su radili .... i bili manje zavidni.

Ocigledno da cigarete uticu da osobe bude 10 puta vise zlobne ......

:roll:
ma daj bjezi :mrgreen: , imal sta da nisi uradio :mrgreen: :mrgreen:
foton

#159 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by foton »

Dozer wrote:Ovo je sve stvar zakona, a logika i kod jednih i kod drugih se moze nazvati obrnutom. Vani je puno vise nepusaca nego pusaca, a zakoni su rigorozni, i zato ga vani pusaci puse. Kod nas je sve obrnuto i ima vise pusaca nego nepusaca, pa ga onda nepusaci puse.

Ja sam pusac, ali uvijek imam obzira prema nepusacima i gledam da im ne smetam kad god je to moguce. Ali, ako mi se pocne penjat na glavu i maltretirati me radi toga, onda vise nemam obzira i savrseno me zaboli sta misli ili hoce.

S druge strane, ako je to pusenje tako grdno, nakaradno i stetno, a i ja mislim da jeste, zasto se ne zabrani proizvodnja cigara, isto kao sto je slucaj s drogama? Ja bih, iako sam pusac, prvi to podrzao.
Da, ovo je stvar zakona i ljudi koji ga ne poštuju. Pušenje je zabranjeno na radnom mjestu, I JASNO PIŠE DA JE DOVOLJAN JEDAN NEPUŠAČ DA BI PUŠENJE BILO ZABRANJENO.

"Zabrana pušenja odnosi se i na radne prostorije preduzeća i drugog pravnog lica u kojima se odvija rad sa strankama, odnosno u kojima rade dva ili vise radnika od kojih je najmanje jedan nepušač. U ustanovama, preduzećima i drugim pravnim licima iz st. 1, 2. i 3. ovog člana pušenje je dozvoljeno u posebno određenim prostorijama za pušenje. "

Nadam se da će poskupljenje cigareta s jedne strane ohrabriti ljude da prestanu s pušenjem ili da ni ne počinju s tom lošom navikom, i s druge strane da će makar djelić eventualnog povećanja prihoda ići u zdravstvo, tako da se liječenje pušača djelimično samofinansira.

Mislim da zabrana proizvodnje nije rješenje, obrazovanje o štetnosti pušenja na sebe i okolinu je pravilan korak naprijed.
manekenka u penziji

#160 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by manekenka u penziji »

ma kakvo poskupljenje, vidiš i sam da poskupljuju cigare svako malo za neki neznatan broj feninga pa se narod prilagodi.
ne znam što odmah ne poskupe cigare na 8 km po kutiji, to bi već imalo efekta.
fantom slobode

#161 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by fantom slobode »

manekenka u penziji wrote:ma kakvo poskupljenje, vidiš i sam da poskupljuju cigare svako malo za neki neznatan broj feninga pa se narod prilagodi.
nije ni cilj da se prestane pusiti, nego da se budzet popuni sto vise...instrukcije nase drage Evrope.
RahatHurmašica

#162 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by RahatHurmašica »

fantom slobode wrote:
manekenka u penziji wrote:ma kakvo poskupljenje, vidiš i sam da poskupljuju cigare svako malo za neki neznatan broj feninga pa se narod prilagodi.
nije ni cilj da se prestane pusiti, nego da se budzet popuni sto vise...instrukcije nase drage Evrope.
klasičan primjer jednog agresivnog smokera
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#163 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Matijevic_Vlado »

RahatHurmašica wrote:
fantom slobode wrote:
klasičan primjer jednog agresivnog smokera
ih cekaj hurmasico jos dok on uzme kafu sa cigarom :mrgreen:
RahatHurmašica

#164 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by RahatHurmašica »

Matijevic_Vlado wrote:[
zato ja kažem, motika preko leđa, ništa drugo ne pomaže.
fantom slobode

#165 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by fantom slobode »

RahatHurmašica wrote:
Matijevic_Vlado wrote:[
bujroom :lol: :lol: :lol:

koja nepodnosljiva lakoca postojanja... :-)
RahatHurmašica

#166 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:58, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#167 Re: Pušenje na radnom mjestu

Prije bi podnijeli da im zabraniš hranu nego cigare :roll:
Dozer

#168 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Dozer »

Ma ja...pusaci su agresivni, a nepusaci nisu. Ova tema bas to potvrdjuje :D
fantom slobode

#169 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by fantom slobode »

RahatHurmašica wrote:
fantom slobode wrote:
RahatHurmašica wrote:
bujroom :lol: :lol: :lol:

koja nepodnosljiva lakoca postojanja... :-)
drskosti nikad kraja...
ma ja...no kad bi mi zajedno popili kafu...odustala bi ti od te motke...agresivnost nije neko rjesenje...

Image
RahatHurmašica

#170 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:58, edited 1 time in total.
int21

#171 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by int21 »

Bivsi pusac vec treca godina. Smeta mi sad i cigara i smrad i sve...Ali....

Brate mili ne serem nikom ko pusi niti zabranjujem gostima koji dodju da puse.

Intersantno je kako se ovi nepusaci ljute kad njima smeta dim. Ali recimo ovako: mom zdravlju i zivcima jako smeta kad mi neko govori sta da radim, kad me uvjerava sta je dobro za mene. Ja dobijem napad. Moram piti tablete. Zdravlje mi je ugrozeno....Je li to ok? Bi li bilo ok da trazim id takvih ljudi da sute cijelo vrijeme.

Uh.....
RahatHurmašica

#172 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by RahatHurmašica »

Dozer wrote:Ma ja...pusaci su agresivni, a nepusaci nisu. Ova tema bas to potvrdjuje :D
to se zove nužna odbrana. napad nikotinom je stvaran i ničim izazvan, protivpravan svakako, te prema tome slobodan sam pozvati se na nužnu odbranu. očekujem da barem tebi ne moram objašnjavati...
fantom slobode

#173 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by fantom slobode »

RahatHurmašica wrote: bojim se da si u zabludi glede spola, osim ako ne spadaš u ONE. u slučaju potonjeg, evo materijala za tebe...

Image
sto ti kafu pijes samo da bi nekog zguzio :lol: :lol: :lol: :lol: blago tebi...
šatirana_ljubičica

#174 Re: Pušenje na radnom mjestu

Ama vi pušači ne shvatate jednu stvar: VI STE TI KOJI NAMEĆETE DRUGOME NEŠTO I AKO VAM ŠTA KAŽEMO, LJUTITE SE!
i mi ispadamo krivci i budale i šta sve ne ako se žalimo što nam ometate zdravlje!
hajd da je išta drugo u pitanju ok, ali zdravlje, halo ba?!
RahatHurmašica

#175 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:57, edited 1 time in total.
Post Reply