Pa kako su se ponasali ovi sa kojima si ti zivio? Ja uopste nisam u kontaktu sa crncima pa nemam ni nekih velikih problema sa njima (osim toga sto mi nisu privlacni fizickibasicm wrote:Da li bi svako od vas mogao napisati ima li kontakte u svakodnevnom zivotu sa crncima ili ne? Meni se cini da ljudi koji imaju posla s njima ih ne vole i izbjegavaju (ili recite kako god hocete), dok ovi sto ih brane su bez tog kontakta.
Ja nisam imao nista protiv crnaca, generalno u BiH nema tog "rasizma", medjutim jedan period zivota sam zivio medju njima, i ne gotivim ih. Ne zbog boje, nego sto su skoro pa svi na kalup ovih kriminalaca sa americkih ulica. Cast izuzecima,ali ih je malo.
Ne smatram se rasistom, jer nemam nista protiv drugih boja koze, a ni crne, nego samo imam mnogo rezervi prema njima, ne iz predrasuda, nego iz iskustva.
Ali vidim i ja trend na ovoj temi da su najkriticniji prema crncima upravo oni koji su najvise u kontaktu sa njima. Nesto kao Evropljani i cigani. Najveci problem sa njima imaju upravo oni koji ih najbolje poznaju. Zapadnoevropljani su prije ulaska Bugarske i Rumunije u EU imali tu neku romanticnu sliku o ciganima kao neki veseli, dobrodusni, slobodni umovi...a sad, kad ih ima u svakom gradu i to u velikom broju, su omrazeniji cak i od Arapa.
No, bas su nasli covjeka da optuzuju za rasizam