derion wrote:Čačkalice, vidim da ne barataš vješto s naučnim pojmovima, jer Teoriju evolucije nazivaš vjerovanjem. Shvati da TEORIJA u naučnom smislu nije isto kao kada bi ti, Čačkalica, rekao: "Znaš, moja teorija je da se boja propelera može promijeniti tek tako, samo od sebe". Znači, kada se u nauci koristi pojam "teorija", to nije samo pretpostavka (kako se termin obično koristi u svakodnevnom govoru). Naučna teorija je dobro ispitano, dokumentovano i podržano objašnjenje nekog "fenomena". Kao što neko reče, u nauci je teorija najveći cilj, a to je objašnjenje. Ljudi koji se ne razumiju u nauku i njene procese, smatraju da se teorija može pretočiti u zakon. To je NETAČNO. Teorija objašnjava, a zakon opisuje (npr. zakoni termodinamike). Još jednom, teorija OBJAŠNJAVA, zakon OPISUJE. Da još jednom parafraziram: Iako se teorija gravitacije naziva samo "teorija", to ne znači da ona nije ispitana i isprobana.cackalica83 wrote: (...) Vi tako vjerujete u to evoluciju kao da ste sami gledali kroz milione Godina kako neke zivotinje evolviraju, vi neshvatate da je to vjerovanjenu TEORIJU evoluciju, A NE FAKT EVOLUCIJE, znaci teorija, moze biti a i nemora.
Slična stvar je i sa evolucijom. Ja nisam biolog, i ne mogu pričati autoritativno i vjerodostojno o ovoj temi, ali činjenica je da se evolucija, tj. genetska promjena kroz generacije, dešava, baš kao i npr. gravitacija. Trenutno, teorija evolucije je naše najpreciznije objašnjenje fenomena evolucije.
zasto ga onda zovu teorija evolucije a ne fakt evolucije. taorija zato sto se nagadja mozda Ovako mozda onako, i niko nemoze raditi experimente sa evolucijom, zato je samo teorija, a kad je teorija onda nema experimenata.Naučna teorija je dobro ispitano, dokumentovano i podržano objašnjenje nekog "fenomena".
gravitacija se mijenja zato sto zemlja se siri i uvecava i dobija na masi dok prije kad je zemlja bila mala za vrijeme Jure, Krite i Triasa bila ja daleko manja a zato i manja gravitacija zato su sve zivotinje bile vece jer ih sila gravitacije nije vukla dole pa su zato stvorenja veca bila. sto je jaca gravitacija stvorenja su manja.ali činjenica je da se evolucija, tj. genetska promjena kroz generacije, dešava, baš kao i npr. gravitacija. Trenutno, teorija evolucije je naše najpreciznije objašnjenje fenomena evolucije
evolucija nije cinjenica, da je cinjenica niko je nebi zvao teorijom.