Preustroj Federacije BiH

Locked
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#151 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by independer »

El_comadante wrote:u ovoj državi ispred Hrvata se pita HDZ a ispred srba SNSD a znamo kako su njihovi stavovi po pitanju ukdanaj eniteta dakle od toga za sada nema ništa nažalost. ovako stanje neodgovara bošnjacima jer pare iz bošnjački kantona izvlače pare i daju kantonima sa hrvatskom večinom. pa bolje onda razdvojiti pa nek se sami finasiraju kako znaju i umiju a ne da muzu TK i KS.
to malo sadake sto dobiju da prezive ne slabi nikoga do njih same. nit je dovoljno da ostanu a taman dovolljno da odu i da izgube njihov politicki uticaj jos vise.
El_comadante

#152 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by El_comadante »

Skijaš wrote:
El_comadante wrote:u ovoj državi ispred Hrvata se pita HDZ a ispred srba SNSD a znamo kako su njihovi stavovi po pitanju ukdanaj eniteta dakle od toga za sada nema ništa nažalost. ovako stanje neodgovara bošnjacima jer pare iz bošnjački kantona izvlače pare i daju kantonima sa hrvatskom večinom. pa bolje onda razdvojiti pa nek se sami finasiraju kako znaju i umiju a ne da muzu TK i KS.
Dakle, ti podržavaš podjelu FBiH na hrvatski i bošnjački dio ?
ne nužno na bošnjački i hrvatski dio. odnsno nas dvojica se nepitamo i možemo pričati naše želje a šta če biti vidječemo. recimo dobar je prijedlog da se PK pripoji TK ili recimo BPK pripoji KS i od njihove tri opšine napraviti jednu Goražde do pola a od pola pripojiti Trnovu radi finansija. onda recimo LK i USK itd. ja bi tako a ostavio SBK i HNK kako su sada naprimjer ali se moja nepika.
daddy-kool

#153 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by daddy-kool »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-ob ... /121121131
Podjela FBiH na bošnjački i hrvatski dio, odnosno BiH na tri dijela je jedan predratnih ciljeva Tudjmana i Miloševića (Boban - Karadžić). U najgorem slučaju bili su spremni na konfederaciju BiH od tri etnoteritorije, dok bi podjela BiH smatrana za najbolje rješenje. Svaki korak u tom smjeru nas približava stvarnoj disoluciji BiH, najavljivanom referendumu RS i ratu. Ko zagovara ovakvo rješenje?

Ako želimo pravedno i principijelno pristupiti rješavanju Sejdić-Finci presude, odnosno pitanje biranja hrvatskog člana predsjedništva, to se onda mora riješiti na nivou cijele BiH. Kako Bošnjak iz Srebrenice može birati bošnjačkog člana predsjedništva BiH?
Skijaš

#154 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

Sa ovakvim Lagumdžijom, zaista me ne bi čudilo i da dođe do formalizacije prijedloga podjele FBiH na bošnjački i hrvatski dio. Uz standardno objašnjenje kako dogovor nema alternativu :-D
udrch

#155 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by udrch »

trebate pogledati pojedine hrvatske fačističke forume da vidite kakve gluposti o novom preustroju oni valjaju..
ide se dotle da se od jednog ili dva sela trebaju formirati općine, a sve opštine koje su prije rata imale ili danas imaju iznad 1/4 hrvata oni svrstavaju u neke njihove kantone koje su niđe veze..
FOČANSKI PROPISI

#156 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by FOČANSKI PROPISI »

Svi se bave nekim poslom,jedino se,nazovi, Bošnjaci bave sobom.
Za ovakvo stanje nije kriv Lagimdžija Zlatko,nego Izetbegović Alija i SDA.
daddy-kool

#157 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by daddy-kool »

@skijaš
Zona sumraka. :( Neka Lagumdžija dijeli SDP na bošnjački, hrvatski i srpski, a državu neka ne dira. U svoj ovoj priči nepozanica mi je i Radončić sa SBB. Smjer u kojem nas navodi presuda Sejdić-Finci je zaštita prava pojedinca, a ne kolektiviteta.

@udrch
Te želje nikada nisu prestale, moguće je i da će separatisti produbiti krizu i destabilizovati političke prilike. Njihov problem je što ovo nije '92 ili '93, te čak i u slučaju rata, BiH više nimalo nije upitna. Izgradnja društva će dugo trajati, i potrebno je strpljivo, disciplinovano, bez povređivanja tuđih prava i neovisno o strancima, raditi na stvarnoj ravnopravnosti na cijeloj teritoriji u BiH.
Canton

#158 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

udrch wrote:trebate pogledati pojedine hrvatske fačističke forume da vidite kakve gluposti o novom preustroju oni valjaju..
ide se dotle da se od jednog ili dva sela trebaju formirati općine, a sve opštine koje su prije rata imale ili danas imaju iznad 1/4 hrvata oni svrstavaju u neke njihove kantone koje su niđe veze..
Sama posjecenost tih foruma govori dovoljno o tome kakvi se likovi tamo sastaju i laprdaju.
Canton

#159 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Skijaš wrote:Sa ovakvim Lagumdžijom, zaista me ne bi čudilo i da dođe do formalizacije prijedloga podjele FBiH na bošnjački i hrvatski dio. Uz standardno objašnjenje kako dogovor nema alternativu :-D
Sam si rekao da je takvo nesto ne moguce. BiH ima takav ustav koji ravnopravnost svima.
Skijaš

#160 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:Sa ovakvim Lagumdžijom, zaista me ne bi čudilo i da dođe do formalizacije prijedloga podjele FBiH na bošnjački i hrvatski dio. Uz standardno objašnjenje kako dogovor nema alternativu :-D
Sam si rekao da je takvo nesto ne moguce. BiH ima takav ustav koji ravnopravnost svima.
Na jednu stranu Ustav, na drugu šovinističko tumačenje Ustava.
swanfilter

#161 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by swanfilter »

Ovdje vas pola ne vlada gramatikom, a radili bi na reformi ovako konfuznog politickog subjekta ... Samo toliko. Hvala vam.
Scopio

#162 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Scopio »

Po meni osobno jedino logično i konstruktivno riješenje jest Federaciju svesti na 3 kantona, 1 u kojem bi bili Bosnjaci vecina (USK,TK,ZDK,GK i KS), drugi u kojem bi Hrvati činili većinu (ZHK,HBK i PK) te ova dva mješovita stopiti u jedan (KSB i HNK) i on bi bio zalog budućnosti, tj. cjelovitosti BiH :bih:

Mene više interesiraju bi li uopće došlo do tolikih ušteda na administraciji, jer bojim se da bi primjera radi ukinuli kantonalne institucije u Bihaću i sve stavili u Sarajevo, da zbog geografske udaljenosti opet bi morali osnovati kantonalne ispostave u ta podrčja.
Znači i dalje bi faktički ostala ista administracija samo bi se sad drugačije službe zvale.
Jedinu uštedu vidim u tome što nebi bilo vise kantonalnih skupstina.
Skijaš

#163 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

swanfilter wrote:Ovdje vas pola ne vlada gramatikom, a radili bi na reformi ovako konfuznog politickog subjekta ... Samo toliko. Hvala vam.
Ljudi daju svoje mišljenje, to je svrha foruma. A ako su za mišljenje o nečemu potrebne dobre ocjene iz maternjeg jezika, zašto od nas niko nije tražio da uvjerenja i diplome iz škole donesemo na glasačka mjesta ? Ili naše učešće u demokratiji prestaje nakon što političari preko našeg glasa dođu do privilegija ? Mali Damir ministar, ženi mu audi, a raja da zatvori oči, stisne zube i vjeruje kako kompletno društvo neće završiti u jarku ?
zavrzlama

#164 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by zavrzlama »

Ako znamo da je preustroj federacije,treci entitet na mala vrata...zasto niko javno ne podrzi treci entitet uz napomenu da u isti udju sva vecinska hrvatska podrucja u malom ausvicu,a u bosnjacki sva bosnjacka vecinska teritorija u malom ausvicu,pa ko ljudi sjedst i dalje dogovarat unutrasnje uredjenje BIH 8)
BHCluster

#165 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by BHCluster »

Ovdje kod nas ce se desiti isto kao u Juznoj Africi i ono sto se desilo sa juznim drzavama u SAD-u. Bosna i Hercegovina mora postati pravo demokratsko drustvo unutar svojih granica i to je to. To ce se dogoditi svidalo se to nekome ili ne, nije se ni bjelcima svidalo kada je ukinu aperhaid u UAR ili diskriminatorski zakoni protiv crnaca u SAD-u ali se desilo.
Skijaš

#166 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

zavrzlama wrote:Ako znamo da je preustroj federacije,treci entitet na mala vrata...
Ne mora značiti, rješenje koje je spomenuto u Večernjaku slabi HDZ.
zavrzlama

#167 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by zavrzlama »

Skijaš wrote:
zavrzlama wrote:Ako znamo da je preustroj federacije,treci entitet na mala vrata...
Ne mora značiti, rješenje koje je spomenuto u Večernjaku slabi HDZ.
nismo djeca,niti smo juce poceli se baviti politickim smicalicama u BIH...covic i slicni sve trce da ucine federaciju ekonomski jacom,budzetski odrzivijom i ljudskim pravima na svakom pedlju federacije...

Federacija je nastala 1994 godine kao interes hrvatske i zapada,da se jednim udarcem ubiju tri muhe:

a) Hrvatska bez srba,srbi iz hrvatske u BIH,Kosovu i Vojvodini
b) Stavljanje probih strane pred svrsen cin podjele BIH i zadovoljenja srbije preko najslabije karike u raspadu SFRJ
c) Kasnija konfederacija federacije sa drzavom Hrvatskom

Posto je tudjman kontao da ce dobiti 2,5 milona muslimana u okvir hrvatske drzave i koji mogu nakon 30 godina postati vecina u drzavi Hrvatskoj,uz to gledati kamaru munara i dzamija po lijepoj njegovoj,odluci odbiti plan i zato imamo ovo sto imamo...BIH cjelovitu,srba na pola BIH u srpskom eskluzivitetu,a bosnjake i hrvate na drugoj polovici....nakon svega BIH hrvati se osjecaju izigrani,pa traze i oni svoj entitet...problem je sto hrvatskim entitetom ,ionako teritorijalno najvise osteceni bosnjaci ,moraju i od ono pola BIH dati jos pola u hrvatski entitet,a zapad nema moralnog kredita da prislili bosnjake na to, pa se pokusavaju naci podkupljivi bosnjaci koji ce bez puno buke to potpisati.....ja nazalost neumijem okolo ,ja u glavusu pa sta bog da :D
Canton

#168 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Canton wrote:
Sta je vrijednije?
Skijaš

#169 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Canton wrote:Sam si rekao da je takvo nesto ne moguce. BiH ima takav ustav koji ravnopravnost svima.
Sta je vrijednije?
Ustav. I zato prije nego se stvori još jedan dodikistan, Čović bi trebao pokazati da poštuje pravila igre umjesto što provocira. A on to neće uraditi. Naprotiv, od njega se može očekivati samo još dodatne argumentacije za tezu da bi Bošnjaci bili izuzetno ranjivi kada bi se dobrovoljno ograničili na frtalj teritorije.
Revoltage

#170 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Revoltage »

FBiH treba smanjiti na 6 kantona, jer trenutno više nije moguće. Ušteda ca. 200mil. Dovoljno za početak. Ostalo su sve floskule i pisanje uz vjetar.
Canton

#171 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Ustav. I zato prije nego se stvori još jedan dodikistan, Čović bi trebao pokazati da poštuje pravila igre umjesto što provocira. A on to neće uraditi. Naprotiv, od njega se može očekivati samo još dodatne argumentacije za tezu da bi Bošnjaci bili izuzetno ranjivi kada bi se dobrovoljno ograničili na frtalj teritorije.
kakvo dobrovoljno ogranicavanje na frtalj teritorije... svako moze da zivi gdje zeli
To sto je RS u nazivu srpska i sto je 90% stanovnistva RSa srpske nacionalnosti ne znaci da su Bosnjaci i Hrvati i drugi ograniceni "od" teritorija RSa.
swanfilter

#172 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by swanfilter »

Stvarno nisu ograniceni na prostor. Toliko su ograniceni na prostor da im grade crkve u dvoristima ..
Canton

#173 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Revoltage wrote:FBiH treba smanjiti na 6 kantona, jer trenutno više nije moguće. Ušteda ca. 200mil. Dovoljno za početak. Ostalo su sve floskule i pisanje uz vjetar.
Iako sam zagovornik kantonizacije citave BiH, smanjenje broja kantona u Federaciji na 5-6 je trenutno realno rjesenje... koje mislim da ce SDA blokirati pod izgovorom da se stvara treci entitet, bez obzira na sta bude licilo to smanjenje broja kantona.
Skijaš

#174 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
kakvo dobrovoljno ogranicavanje na frtalj teritorije... svako moze da zivi gdje zeli
Pa Hrvat danas može živjeti i u manjem entitetu, kod Dodika, ali će imati krsne slave policije, škole i opštine. Dakle diskriminacija postoji, a tražiti da se problematično rješenje kopira i na FBiH, može samo onaj ko je vrlo naivan ili vrlo pokvaren.
palermo

#175 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

Canton wrote:
Revoltage wrote:FBiH treba smanjiti na 6 kantona, jer trenutno više nije moguće. Ušteda ca. 200mil. Dovoljno za početak. Ostalo su sve floskule i pisanje uz vjetar.
Iako sam zagovornik kantonizacije citave BiH, smanjenje broja kantona u Federaciji na 5-6 je trenutno realno rjesenje... koje mislim da ce SDA blokirati pod izgovorom da se stvara treci entitet, bez obzira na sta bude licilo to smanjenje broja kantona.
Pa jesi li ti sam rekao da samnjenje kantona nužno vodi ka trećem entitetu ?

Lijepa SDA... :D
Locked