Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
aduka11

#151 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

citroen xm wrote:Vrlo lako. Kočenjem kočnicama trošiš i diskove i disk pločice. A šta se to troši kada se koči motorom i kako se troši?
Aha, zanimljivo. Eh vidiš sad jednu stvar, kod nas dosta raje ne razlikuje smanjenje brzine motorom i forsiranje obrtaja. Samim tim kada kočiš motorom ko što ti kažeš jel' logično je da auto prebaciš u niži stepen prenosa ili ti ga preštaltaš ga u "manju". Prilikom tog famoznog manevra 95% vozača na našim cestama samo prešalta i pusti kvačilo bez dodavanja gasa, samim tim "opterećuje" lamelu dajući joj posao da ona izjednačava brzinu umjesto šofera. Dakle, trošiš lamelu, druk ležaj, potisnu ploču, plus *ebeš motorom naglim povećanjem obrtaja, mitovi o smanjenoj potrošnji goriva u Sarajevu su teško izvodivi, ti to nadoknadiš dok "iz prve u drugu".
Tebi ako je jeftinije zamjeniti set kvačila, dihtung glave i vrlo vjerovatno karike onda nek ti je sa srećom bez srednje papučice.

Živio. :D
citroen xm

#152 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by citroen xm »

Ajd se vrati na postove gdje smo o tome diskutovali. Niko nije spominjao da pri brzini od 100 km/h iz pete prebaciš u drugu i kočiš motorom. Priča se o spuštanju niz stranu gdje se na početku strane auto ostavlja u maloj brzini i ne daje mu se da uhvati zalet. Eto.....

Živio i ti nama :thumbup:
mentalist

#153 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mentalist »

aduka11 wrote:
citroen xm wrote:Vrlo lako. Kočenjem kočnicama trošiš i diskove i disk pločice. A šta se to troši kada se koči motorom i kako se troši?
Aha, zanimljivo. Eh vidiš sad jednu stvar, kod nas dosta raje ne razlikuje smanjenje brzine motorom i forsiranje obrtaja. Samim tim kada kočiš motorom ko što ti kažeš jel' logično je da auto prebaciš u niži stepen prenosa ili ti ga preštaltaš ga u "manju". Prilikom tog famoznog manevra 95% vozača na našim cestama samo prešalta i pusti kvačilo bez dodavanja gasa, samim tim "opterećuje" lamelu dajući joj posao da ona izjednačava brzinu umjesto šofera. Dakle, trošiš lamelu, druk ležaj, potisnu ploču, plus *ebeš motorom naglim povećanjem obrtaja, mitovi o smanjenoj potrošnji goriva u Sarajevu su teško izvodivi, ti to nadoknadiš dok "iz prve u drugu".
Tebi ako je jeftinije zamjeniti set kvačila, dihtung glave i vrlo vjerovatno karike onda nek ti je sa srećom bez srednje papučice.

ti opisaa reli vozača :mrgreen:

neće ti ni jedan motor pomoći da staneš nego da usporiš vozilo. Ti što zakucaju obrtaje u "crveno" pa šaltaju u nižu, vjeruj njima nije cilj da zaustave vozilo
Što se tiče motora i motornog kočenja, teško da bi bio moguć teretni saobraćaj bez tog kočenja jer bi pola njih završilo u endeku zbog pregrijavanja kočnica. Nije isti princip kočenja, ali u osnovi kočiš kompresijom motora
sorcerer

#154 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

aduka11 wrote: samim tim "opterećuje" lamelu dajući joj posao da ona izjednačava brzinu umjesto šofera. Dakle, trošiš lamelu, druk ležaj, potisnu ploču, plus *ebeš motorom naglim povećanjem obrtaja
s kojeg su to standa taxistickog ti mitovi hahahahhahah
jefferson

#155 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by jefferson »

aduka11 wrote:

Zanimljiva observacija koja veze nema sa praksom.
Kada kocis motorom to podrazumjeva blago otpustanje kvacila jer je poenta usporiti auto obicno po skliskoj podlozi, cime naglo otpustanje kvacila moze destabilizirati vozilo.
Stoga, krenimo od toga da ne vozimo reli nego da normalno vozimo, nikakve stete po motor nema ako kocis motorom jer je ulje vec dovoljno ugrijano i svi pokretni djelovi motora su podmazani.
Nekad davno su strucnjaci Volvo-a izracunali da ako bi auto se gasilo samo da se promjeni ulje, motori bi prelazili bez problema preko 3 miliona kilometara. Motor nece unistiti visoki obrtaji, nego bezbroj hladnih startova, lose ulje, nepravovremeno mjenjanje istog ili "gas do daske" dok je motor hladan.
aduka11

#156 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

jefferson wrote:
aduka11 wrote:

Zanimljiva observacija koja veze nema sa praksom.
Kada kocis motorom to podrazumjeva blago otpustanje kvacila jer je poenta usporiti auto obicno po skliskoj podlozi, cime naglo otpustanje kvacila moze destabilizirati vozilo.
Stoga, krenimo od toga da ne vozimo reli nego da normalno vozimo, nikakve stete po motor nema ako kocis motorom jer je ulje vec dovoljno ugrijano i svi pokretni djelovi motora su podmazani.
Nekad davno su strucnjaci Volvo-a izracunali da ako bi auto se gasilo samo da se promjeni ulje, motori bi prelazili bez problema preko 3 miliona kilometara. Motor nece unistiti visoki obrtaji, nego bezbroj hladnih startova, lose ulje, nepravovremeno mjenjanje istog ili "gas do daske" dok je motor hladan.
Jeste, sve je to lijepo na otvorenoj cesti druže. Al' svaki dan u gradu po 8+ sati daje malo drugačiju praksu, iskustva i mišljenja. ;-)
Živio i hvala na odgovoru.
jefferson

#157 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by jefferson »

Znam ja vrlo dobro sta je grad, dvano sam ja vozacku dobio. Ali znam i sta je fizika. Pitaj bilo kojeg vozaca kamiona sto koristi motornu kocnicu? Kocenje motorom je obavezna abeceda pocetnicima da bi znali stati po skliskoj podlozi.
Po ledu i slicno ja kocnicu koristim samo kada vise ne mogu da motor koristim, a imao sam auta koja su obrnula i 450,000km na satu i normalan vijek trajanja lamele, korpe i druk lezaja.
Jbt, odkako postoji auto kocenje motorom je obavezno znanje, posebno u nasim uslovima, i sad najednom neko potegne pitanje opterecenja motora.
sorcerer

#158 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

ko ce drugi nego taxo sa supljarom
daxon

#160 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by daxon »

aduka11 wrote:

Imam 42. godine, sa autima se družim od svoje 18-te godine, a od 20-te profesionalno, vjerujte mi, veće besmislice od ovoga nisam čuo.
goran16v

#161 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

Hehe, dobra filozofija... Decko razmislja, da motor u zivotnom vijeku ima odredjeni broj ciklusda tj obrtaja prije nego crkne, sto je svakako istina, tako da kocenjem motorom nakucavas taj broj, sto je takodjer istina, i kratis mu zivotni vijek, sto je takodjer istina pa je jeftinije logicnije mjenjati diskove i plocice nego da ti motor krace traje, samo sto izgleda decko ne zna da se na motoru, na kojem je prosjecni broj okretaja 2000/min, povecanje ukupnog broja okretaja u zivotnom vijeku motora zbog kratkotrajnih porasta broja obrtaja kocenja motorom povecava,a vijek motora smanjuje za 0,00000000x% :D .
SportLux

#162 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SportLux »

Ovo ako cita neki pocetnik iz cetvrte ce u ler ubacit i kociti do semafora.
Mlad i Nevin

#163 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

Pošto sam u relativno manjem gradu a to podrazumijeva da su i ulice relativno kratke, kad imam 150-200 metara do semafora ili skretanja ja ubrzam drugom do 40 km/h i šutnem ga na ler te se kotrljam do semafora ili skretanja kad ga ''smirim'' ubacivanjem u drugi stepen prenosa i uz pomoć radne kočnice. Tu mi treća nema smisla jer ću držati gas na toj brzini par sekundi a zatim valja ponovo usporavati vozilo, tako da mislim da je ovaj način malo i ekonomičniji, mada je u gradu teško govoriti o ekonomičnosti. Ježim se kad vidim kako neko napuca auto trećom do 60 i za 100 metara udari po kočnici zbog semafora.
goran16v

#164 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

SportLux wrote:Ovo ako cita neki pocetnik iz cetvrte ce u ler ubacit i kociti do semafora.
Pa to je to, nek radi u leru na 800 o/min jer je svaki trosak bolji od toga da ces motoru skratiti radni vijek za 3 dana u 20 god! :D
zLatk0

#165 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by zLatk0 »

Mlad i Nevin wrote:Pošto sam u relativno manjem gradu a to podrazumijeva da su i ulice relativno kratke, kad imam 150-200 metara do semafora ili skretanja ja ubrzam drugom do 40 km/h i šutnem ga na ler te se kotrljam do semafora ili skretanja kad ga ''smirim'' ubacivanjem u drugi stepen prenosa i uz pomoć radne kočnice. Tu mi treća nema smisla jer ću držati gas na toj brzini par sekundi a zatim valja ponovo usporavati vozilo, tako da mislim da je ovaj način malo i ekonomičniji, mada je u gradu teško govoriti o ekonomičnosti. Ježim se kad vidim kako neko napuca auto trećom do 60 i za 100 metara udari po kočnici zbog semafora.
Realno ti na 40 mozes i trecom laganini voziti..
aduka11

#166 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

A ovdje profesionalci uzimaju iz konteksta samo ono što im odgovara. :D
Gdje sam to ja spomenuo ubacivanje u ler ?
jefferson

#167 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by jefferson »

Mlad i Nevin wrote:Pošto sam u relativno manjem gradu a to podrazumijeva da su i ulice relativno kratke, kad imam 150-200 metara do semafora ili skretanja ja ubrzam drugom do 40 km/h i šutnem ga na ler te se kotrljam do semafora ili skretanja kad ga ''smirim'' ubacivanjem u drugi stepen prenosa i uz pomoć radne kočnice. Tu mi treća nema smisla jer ću držati gas na toj brzini par sekundi a zatim valja ponovo usporavati vozilo, tako da mislim da je ovaj način malo i ekonomičniji, mada je u gradu teško govoriti o ekonomičnosti. Ježim se kad vidim kako neko napuca auto trećom do 60 i za 100 metara udari po kočnici zbog semafora.
Trosis vise goriva nego da ga usporavas u drugoj brzini motorom ili u trecoj!
testovi3

#168 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by testovi3 »

kiki-miki wrote:Na uzbrdici kad treba stati je li bolje povući ručnu ili samo stati na kočnicu,gdje ima snijega a možda i leda?
ne treba stajat nikako
covjek1

#169 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by covjek1 »

Joj ovdje F1 i rally vozaca. Kocnice su i napravljenje da se koci sa njima, nisu od papira da se tako lahko deru. A vi svi ko da vozite od semafora do semafora 0-200-0 pa govorite o nekim opterecenjima silnim.
goran16v

#170 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

kiki-miki wrote:Na uzbrdici kad treba stati je li bolje povući ručnu ili samo stati na kočnicu,gdje ima snijega a možda i leda?
Za samu sigunrost od kretanja unazad nema razlike, drzace i jedna i druga (ako je rucna ispravna), odnosno ako krene klizati unazad klizace u oba slucaja, ali je rucna puno zgodnija kad dodje do kretanja jer lakse kontrolisati kretanje i manja je mogucnost proklizavanja. U svakom slucaju sigurnost najvise zavisi od onoga iza tebe, tj. koliko je mudar da ti se na klizavoj uzbrdici ne zalijepi za branik.
sorcerer

#171 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

po hladnom vremenu kad ima snijega izbjegavaj povlaciti rucnu jer bi vrlo lako mogla ostati zablokirana....
goran16v

#172 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

sorcerer wrote:po hladnom vremenu kad ima snijega izbjegavaj povlaciti rucnu jer bi vrlo lako mogla ostati zablokirana....
Bolje i blokirana rucna nego blokirana u necijem hladnjaku! :)
sorcerer

#173 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

jos ako ima kuku :lol: :lol: :lol: :lol:
zLatk0

#174 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by zLatk0 »

Pa blokirana moze ostati kad ostane parkiran na duze, a ne u toku voznje ?

-------------
Dropbox - vas online HDD.. Registracijom dobivamo oboje po 500MB online prostora. Koristite u bilo koje vrijeme i na mjestu (smartphone / web)
http://db.tt/ESzEydoW
sorcerer

#175 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

zLatk0 wrote:Pa blokirana moze ostati kad ostane parkiran na duze, a ne u toku voznje ?
zablokira za 6 sekundi kad je povuces ako je vani -5
Post Reply