Autoput, svrha, cijene?????
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
federalac
#151 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Hvala na informacijama i savjetima svima u svakom slucaju. Napisem sve troskove autoputa kad se vratim.
- notsure
#152 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ja u ponedjeljak uplatio u banci virmanom kako je objašnjeno na web stranici ACFBiH... ali u petak na naplatnoj kućici ništa. Nije dopunjenoBetter Man wrote:Koliko znam to se kod njih na naplatnim kućicama završava, a ne preko banke.530i wrote:Kakva je procedura sa kasnijom uplatom na svoj račun? Ide preko banke ili?
Nakon uplate u banci moraš DOĆI u Jošanicu, ponijeti TOKEN i PETI PRIMJERAK i tek onda je dopunjeno!?!
Ne znam hoće li tako ostati, ali je to stupidno do bola. Sad bi ih trebalo kao kreditirati da im uplatim po 200 KM unaprijed da ne moram svaki put čekati na red na šubi u Jošanici (a red je mašala... čeka se po pola sata).
-
530i
#153 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Auu ciganluka. A i gužve su veće pri naplati putarine...sve u svemu, autoput prazan. Na početku prestignem sporije (i mene prestignu brži) i onda tek na plaćanju stignem 3-4-5 auta...u međuvremenu možda se susretnem sa dva ili tri auta...na mjestima gdje se vidi sporedna cesta vidi se i lijep saobraćaj na istoj...i to idu i novija, skuplja auta. O kamionima i dostavnjacima da i ne pričam. Na lijevoj traci komotno se kolo može zaigrati...
- drndalo
#154 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ne moze, lijevom kruzam ja, sa svih svojih 140 km/h...530i wrote:Na lijevoj traci komotno se kolo može zaigrati...
-
530i
#155 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Toliko idem i ja - ali desno,. Naprosto nema saobraćaja.
- zunazu
- commendatore
#157 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Nikad necu zaboravit gradnju pa rusenje naplAtnih kucica kod kaknja kakav je to ciganluk bio hahahaha.....autoput za bosnjakistance-potpuno nepotrebna skupA zabava bez ikakve isplativosti..... 6 traka ulupanog betona i asfalta - brzom cestom se mogli spojiti strateski ugrozeni totalno odsjeceni rejoni ala gorazde bihac tuzla.....
Nes ti bosnjackog autoputa dirat... da moze pizdurina koja nije imala tacke prije rata a sad drzavnom sisom pasata voza razgulit 2 stoje.....
Nes ti bosnjackog autoputa dirat... da moze pizdurina koja nije imala tacke prije rata a sad drzavnom sisom pasata voza razgulit 2 stoje.....
-
condy
#158 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Kad voziš autoputem cesta već tone, neravna, a put uopšte nije opterećen. Podloga je loša a toliko novca skrhali u taj put.
-
530i
#159 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Kućice kod Kaknja su legitimno i postavljene i kasnije sklonjene...commendatore wrote:Nikad necu zaboravit gradnju pa rusenje naplAtnih kucica kod kaknja kakav je to ciganluk bio hahahaha.....autoput za bosnjakistance-potpuno nepotrebna skupA zabava bez ikakve isplativosti..... 6 traka ulupanog betona i asfalta - brzom cestom se mogli spojiti strateski ugrozeni totalno odsjeceni rejoni ala gorazde bihac tuzla.....
Autoput je izvrsna stvar, tema je otprije četiri godine, ali promijeni čovjek mišljenje (mislim na sebe)...samo naprijed sa autoputem...a komplekse ostaviti kući.
-
kB27
#160 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ma pusti, nek idu na podforum Politika sa ovakvim komentarima. Ko trubi o nepotrebnosti autoputa taj vjerovatno nikad u životu nije otišao dalje od Olova. I naravno nikad nije otvorio mapu puteva Evrope da vidi koja smo još uvijek crna rupa.530i wrote: Kućice kod Kaknja su legitimno i postavljene i kasnije sklonjene...
Autoput je izvrsna stvar, tema je otprije četiri godine, ali promijeni čovjek mišljenje (mislim na sebe)...samo naprijed sa autoputem...a komplekse ostaviti kući.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#161 Re: Autoput, svrha, cijene?????
I ja sam za gradnju autoputa, al' isto tako ne treba zaboraviti neke krajeve BiH koji nece osjetiti ni mrvicu istog, npr. Bihac i ostali dio krajine. Mogli su nesto uloziti i u taj dio zemlje.
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
condy
#162 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Mi nismo u stanju da napravimo ovu dionicu autoputa. Naučna fantastika je us korijoj budućnosti očekivat gradnju autoputa prema Bihaću ili Tuzli
I ja podržavam gradnju novih puteva ali na transparentniji način. Da se zna jasno koliko se troši u te namjene i kako se vrši izgradnja. Ovako ulaže se puno novca, sporo se gradi, a cesta je loša. Autoput kroz Hrvatsku je prije napravljen, ali ne tone cesta, auto ne cima a puno više saobraćaja ima, deset puta više u sezoni odmora. Autoput je daleko bolji, više ima odmarališta, pumpi ... Direktor autocesta je izjavio da se od naplate putarine vrši održavanje autoputa. Pa zbog čega onda ne poprave dijelove puta oko Visokog, kad se prođu naplatne iz Sarajeva....taj dio dionice izgleda kao da je rađeno prije dvadeset godina. Cesta nije ravna ni na ovoj najnovijoj dionici od Kaknja do Zenice. Zbog čega ?
I ja podržavam gradnju novih puteva ali na transparentniji način. Da se zna jasno koliko se troši u te namjene i kako se vrši izgradnja. Ovako ulaže se puno novca, sporo se gradi, a cesta je loša. Autoput kroz Hrvatsku je prije napravljen, ali ne tone cesta, auto ne cima a puno više saobraćaja ima, deset puta više u sezoni odmora. Autoput je daleko bolji, više ima odmarališta, pumpi ... Direktor autocesta je izjavio da se od naplate putarine vrši održavanje autoputa. Pa zbog čega onda ne poprave dijelove puta oko Visokog, kad se prođu naplatne iz Sarajeva....taj dio dionice izgleda kao da je rađeno prije dvadeset godina. Cesta nije ravna ni na ovoj najnovijoj dionici od Kaknja do Zenice. Zbog čega ?
- Bakir1
#163 Re: Autoput, svrha, cijene?????
ne treba zaboraviti koliko je kilometara autoputa hrvatska imala dok je bila u bivsem sistemu...
isto tako ne treba zaboraviti da se odnekud mora krenuti, jedino logicno je i bilo da se krene od sarajeva...
nije isto napraviti metar autoputa u hr i u bih...
dionica o kojoj se prica je veoma opterecena, malo jeste losija, ali je blagodat, a ko misli suprotno neka se u vogosci iskljuci na kruznom toku i ide do ukljucenja na autoput prema tarcinu.
realno dionica bihac-jajce, nije uopste u tolikoj mjeri opterecena kao sto je dionica zenica-sarajevo.
isto tako ne treba zaboraviti da se odnekud mora krenuti, jedino logicno je i bilo da se krene od sarajeva...
nije isto napraviti metar autoputa u hr i u bih...
dionica o kojoj se prica je veoma opterecena, malo jeste losija, ali je blagodat, a ko misli suprotno neka se u vogosci iskljuci na kruznom toku i ide do ukljucenja na autoput prema tarcinu.
realno dionica bihac-jajce, nije uopste u tolikoj mjeri opterecena kao sto je dionica zenica-sarajevo.
-
530i
#164 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Pet C je kičma države...sad htio to neko ili ne da prizna. Da ga naprave do mora bez problema bi se moglo ići na dnevne izlete na Jadran. A kao neko ko pamti uveliko i nekadašnji M17 Zenica-Sarajevo koji je i tada bio najbolja dionica magistralnog puta u državi, veoma dobro znam svemirsku razliku koju je donijelo i ovo malo autoputa...
-
Naslovnica
#165 Re: Autoput, svrha, cijene?????
530i wrote:Pet C je kičma države...sad htio to neko ili ne da prizna. Da ga naprave do mora bez problema bi se moglo ići na dnevne izlete na Jadran. A kao neko ko pamti uveliko i nekadašnji M17 Zenica-Sarajevo koji je i tada bio najbolja dionica magistralnog puta u državi, veoma dobro znam svemirsku razliku koju je donijelo i ovo malo autoputa...
-
condy
#166 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Tačno je da nije isto napravit metar puta u BiH i u Hr. Autocesta kroz BiH, u ovoj izgrađenoj dionici je lakša nego autoput kroz Austriju. Treba li nam njihova pomoć, njihove firme za izgradnju ili ove firme od sda-hdz ? Nismo jedini koji imamo teške dionice, ali se za to gradnja povjeri stranim referentnim firmama, a ne našima sda/hdz firmama koji će praviti obilaznicu oko Zenice, tri-četri godine. Kad će doći do Doboja tim tempom? Ova gore dionice je teža od ove izgrađene. Ovom brzinom kako prave treba će im još 25 godina da dođu do granice, a možda ni tada. Napraviš za deset godina stotinjak kilometara autoceste i dobro je, e pa nije.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#167 Re: Autoput, svrha, cijene?????
O tempu gradnje, ne treba trositi rijeci. Ja mislim da drzimo rekord u svijetu po sporosti gradnje.
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
tempuser
#168 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Autoput kao autoput korisan bez dileme, sama cinjenica da si prakticno spoio Zenicu da podnozjem Ivana najbolje govori kolika je to usteda u vremenu, nema peglanja kroz Rajlovac, Brijesece, cepa na Stupskoj petlji, kolona kroz Blazuj, gamizanja po ogranicenju kroz Hadzice, Pazaric, Tarcin. Sad da se spustim niz Ivan evo me prakticno u Sarajevu, do kuce 15 min voznje i 1 semafor. Cijena auto puta je ok s obzirom da je vrlo malo toga vezano za izgradnju i odrzavanje po bos. cijenama.
Sad ko dobija poslove, od kojih para i kako se te pare namicu je druga prica...
Sad ko dobija poslove, od kojih para i kako se te pare namicu je druga prica...
- Qler
#169 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ma ljudi misle samo da treba cesta od kraja do kraja Sarajeva... kao ako ja ne idem do Zenice, ne ide niko... i ta logika... Prva stvar, pored ustede vremena je daleko veca sigurnost. I uvijek cu radije izabrati da platim auto put da odem negdje nego magistralom da idem... da mi neki kreten izleti, uleti, prileti...
-
tempuser
#170 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Hrvatska je izgradila impresivne autoputeve u kratkom roku ali na misice i pitanje je da li je to ispravan nacin. Time su, izmedju ostalog, postigli da vanjski dug HR daleko prevazilazi vanjski dug SFRJ zbog kojeg se navodno raspala. Prosao svim HR autocestama x puta, nedavno od Ploca do Karlovca, izuzev pred kraj na sjeverozapadu opterecenost nikakva, od Splita prema jugu sablasno pust, a cijena 57 KM u jednom pravcu. Zbog takvog "povrata" investicije razmatraju davanje pod koncesiju.
- commendatore
#171 Re: Autoput, svrha, cijene?????
tempuser wrote:Hrvatska je izgradila impresivne autoputeve u kratkom roku ali na misice i pitanje je da li je to ispravan nacin. Time su, izmedju ostalog, postigli da vanjski dug HR daleko prevazilazi vanjski dug SFRJ zbog kojeg se navodno raspala. Prosao svim HR autocestama x puta, nedavno od Ploca do Karlovca, izuzev pred kraj na sjeverozapadu opterecenost nikakva, od Splita prema jugu sablasno pust, a cijena 57 KM u jednom pravcu. Zbog takvog "povrata" investicije razmatraju davanje pod koncesiju.
a evo koliko je nas isplativ - 15 auta do kaknja u prolazu.... ovo ako je isplativo - da mi uvazeni gornjeomentatorski "strucnjaci" obrazloze povisene akcize na gorivo, poreze na gorivo koji su vec pristekani na cijenu goriva, silne pare za ceste koje se daju pri registraciji itd itd dok se traze milijarderski krediti za autoban.... ovaj autoput sluzi samo drkotinama kao ovaj na videu kojem se tresu trapovi od krivih guma i kamerom zorno pokazuju lose gume da malo kitu smirU jer nemaju gdje drugo.....
P.S. mozda sam pogrijesio koji auto - nekih 20tak.....
P.S.2 - samo još jedno objašnjenje kako su vikendaši koji idu na more autoputem kičma razvoja bih?
PS.3. stanite negdje na proširenje autoputa tj odmorište izmedju zenice i sarajeva da vidite kako kompanije obilno koriste autoput
ah da - nema proširenja

guzva ko u arizoni
Last edited by commendatore on 24/08/2016 16:59, edited 1 time in total.
- Qler
#172 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ja mislim da bi bilo onda najbolje da mi lagano sjebemo i ovo cesta sto ima, i na konje lagano.. nema odrzavnaja cesta, nema putarina, a i jeftinije su 4 potkovice od jedne gume...commendatore wrote:tempuser wrote:Hrvatska je izgradila impresivne autoputeve u kratkom roku ali na misice i pitanje je da li je to ispravan nacin. Time su, izmedju ostalog, postigli da vanjski dug HR daleko prevazilazi vanjski dug SFRJ zbog kojeg se navodno raspala. Prosao svim HR autocestama x puta, nedavno od Ploca do Karlovca, izuzev pred kraj na sjeverozapadu opterecenost nikakva, od Splita prema jugu sablasno pust, a cijena 57 KM u jednom pravcu. Zbog takvog "povrata" investicije razmatraju davanje pod koncesiju.![]()
a evo koliko je nas isplativ - 15 auta do kaknja u prolazu.... ovo ako je isplativo - da mi uvazeni gornjeomentatorski "strucnjaci" obrazloze povisene akcize na gorivo, poreze na gorivo koji su vec pristekani na cijenu goriva, silne pare za ceste koje se daju pri registraciji itd itd dok se traze milijarderski krediti za autoban.... ovaj autoput sluzi samo drkotinama kao ovaj na videu kojem se tresu trapovi od krivih guma i kamerom zorno pokazuju lose gume da malo kitu smirU jer nemaju gdje drugo.....
P.S. mozda sam pogrijesio koji auto - nekih 20tak.....
P.S.2 - samo još jedno objašnjenje kako su vikendaši koji idu na more autoputem kičma razvoja bih?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
PS.3. stanite negdje na proširenje autoputa tj odmorište izmedju zenice i sarajeva da vidite kako kompanije obilno koriste autoput![]()
ah da - nema proširenja![]()
![]()
- commendatore
#173 Re: Autoput, svrha, cijene?????
hajd ne preseravat.... ja sam htio reci da je brza sira cesta rjesenje prema svim krajevima bih a ne usrani autoput koji sluzi za megalomaske kradje i pranja para
i kojeg sve vise i vise raja izbjegava jer je sve vise skuplji i skuplji 15 maraka zenica sarajevo zenica je necija dnevnica......
-
condy
#174 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Zasto si platio 57 KM u jednom pravcu, koja dionica ?tempuser wrote:Hrvatska je izgradila impresivne autoputeve u kratkom roku ali na misice i pitanje je da li je to ispravan nacin. Time su, izmedju ostalog, postigli da vanjski dug HR daleko prevazilazi vanjski dug SFRJ zbog kojeg se navodno raspala. Prosao svim HR autocestama x puta, nedavno od Ploca do Karlovca, izuzev pred kraj na sjeverozapadu opterecenost nikakva, od Splita prema jugu sablasno pust, a cijena 57 KM u jednom pravcu. Zbog takvog "povrata" investicije razmatraju davanje pod koncesiju.
Ja sam prolazio i kad je bio pun ko sibica tako da meni se nije cinio sablasnim. Pogledaj samo izvjestavanje o stanju na cesti u turistickoj sezoni i sve je jasno. I ovaj gore dio oko Zagreba je uvijek pun, put prema Beogradu je dobro opterecen pogodovo sa teretnim prema Grckoj, Rumuniji, Turskoj...
Autoput su izgradili zbog turizma jer su na taj nacin postali puno pristupacniji i konkurentniji drugim turistickim zemljama. Na taj nacin su omogucili turistima brzi i jednostavniji dolazak iz svih krajeva. Dakle, to je investicija u turizam jer je jadranska magistrala postala neuvjetna za zemlju koju posjeti toliko turista na moru. Nama ne bi smetalo da se stranci vozaju po kojekakvim vukojebinama i zato smo im "omiljena" turisticka destinacija. Nisu ga pravili radi sebe koliko radi stranaca. Po putevima vidis kakva je drzava.
Nece oni nikad dati autoput pod koncesiju. Nisu oni bagatela ko mi.
-
ovo_mi_je_nick
#175 Re: Autoput, svrha, cijene?????
15 KM oko 8 l goriva puno je 15 u oba pravca. Mada ima i ona, kad je mala plata sve je skupo i obratno.commendatore wrote:hajd ne preseravat.... ja sam htio reci da je brza sira cesta rjesenje prema svim krajevima bih a ne usrani autoput koji sluzi za megalomaske kradje i pranja parai kojeg sve vise i vise raja izbjegava jer je sve vise skuplji i skuplji 15 maraka zenica sarajevo zenica je necija dnevnica......