Ukrajina

Maliodmene

#149701 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Sta se desava u Gruziji?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#149702 Re: Ukrajina

Post by izvrsni direktor »

Maliodmene

#149703 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Zar je u Gruziji proRusija vlada? Donijeli su neki zakon valjda, veliki protesti, pala zgrada vlade. Amerika najavila sankciie. Jel se to i Gruzija budi?
CrveniKuk

#149704 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Kombinovani tenkovsko-mehanizovani napad Ukrajinca na ruske položaje. U njemu učestvuje dva tenka, po svemu sudeći, neke od verzija T-72, jedan BTR-4, dva OT m113 i pri kraju snimka jedan Maxx pro MRAP.
CrveniKuk

#149705 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Lijepo za vidjeti.
CrveniKuk

#149706 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Nisam vidio da je bilo. Uglavnom, direktno u glavu komandira tenka. Koliko sam primijetio, riječ o tenku T-80.
zigson

#149707 Re: Ukrajina

Post by zigson »

Handbanana wrote: 07/03/2023 21:30
zigson wrote: 07/03/2023 19:18

Provlacis svako malo neki klip
Ne znam koje godiste ali na pocetku rata u Hrvatskoj kod Dubrovnika ima snimak TV ekipe sa terena gdje cetnik iz JNA kao ceska glavu ali sa ispruzena tri prsta.
Kad vidim ove bljuvotine u vidu maskiranog posta kao od ovog veddete toga se sjetim. Nista se nisu promjenili - jos su gori.
E bas tako, u sridu :thumbup:
drug_profi

#149708 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

CrveniKuk wrote: 08/03/2023 00:21 Lijepo za vidjeti.
Ovako kad snimaju s vana objekat, moze se otkriti lokacija i sjebati krstarecim.
Ne znam sto im ovo treba.
CrveniKuk

#149709 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 08/03/2023 00:42
CrveniKuk wrote: 08/03/2023 00:21 Lijepo za vidjeti.
Ovako kad snimaju s vana objekat, moze se otkriti lokacija i sjebati krstarecim.
Ne znam sto im ovo treba.
Ja mislim, da je oprema već raspoređena, prije puštanja ovog snimka.
geralt

#149710 Re: Ukrajina

Post by geralt »

adelkam wrote: 07/03/2023 22:38
zigzag wrote: 07/03/2023 22:20
Kad pogledaš na google maps ne vidiš nikakvo brdo. Sve su neke oranice.
Ne znam kakva je danas prednost tih brežuljaka kad je sve pokriveno dronovima.
Nikakva. Prije si za osmatranje cilja morao imati izvidjaca i vezistu na nekom trigonometru (brezuljku) koji je na vezi sa centrom za upravljanje vatrom, a danas ti samo treba ona sprava sto leti i sve vidi odozgo.
To je promijenilo potpuno sve. Ne znam uopste kako se to sada radi dronom jer za racunaca u CUV je bio bitan i podatak o azmutu osmatranja i daljini cilja sa pozicije osmatranja. Kako upravljaju vatrom pojma nemam ali sam vidio da artiljerijske jedinice dejstvuju preko podataka koje dobivaju dronom.
Vidio sam snimke da uspijesno vrse i korekciju vatre na cilj preko drona.
Pa nije bas tako, konstantno 24-satno izvidjanje moze raditi samo i iskljucivo covjek.

Covjeku-posmatracu ne trebaju baterije, samo sendvic i boca vode. Dron leti pola sata, covjek je na polozaju citav dan. Covjeka ne mozes oboriti elektronskim ometanjem ili Iglom. Covjek se moze kamuflirati da ne znas da je tu, a ako ga otkriju, moze se braniti puskom ili AT oruzjem. Dron leti kad je vedro, covjek posmatra i po kisi i po snijegu i po vjetru.
geralt

#149711 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Interesantna racunica o broju tenkova koje je Rusija izgubila. Oryx je izbrojao dokazanih 1000 komada unistenih T-72, stvarni broj je vjerovatno oko 1400. Ovaj frajer je izracunao koliko je SSSR imao 1991, oduzeo od toga brojeve koje su naslijedile ostale sovjetske drzave i koje je Rusija prodala, i dokazao da pored 2000 aktivnih predratnih ne mogu imati vise od 1500 u rezervi (nepoznatog stanja, mozda ce se pola moci aktivirati). Bajka o 7000 T-72 u rezervama je jos jedna ruska laz za plasenje male djece.

Blizi se kraj kantama.

geralt

#149712 Re: Ukrajina

Post by geralt »

I za kraj od mene, rezultat ruske "zimske ofanzive" sa pravcima napada:

Image

Nagradno pitanje, je li ovo slika fronta prije ili poslije ofanzive?
Spoiler
Show
Pitanje je trik, front prije i poslije izgleda skoro potpuno isto (osim ako zumiras kod Bahmuta, donja crvena strelica). Nisu osvojili nista.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#149713 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Romanija wrote: 07/03/2023 19:00
drndalo wrote: 07/03/2023 18:34 U UK zbog neimastine restorani poceli peci vjeverice...

Kod mene veceras pohovane vjeverice sa pireom od spinata, al' nema ni spinata, pa gnjecimo najobicniju travu...al struja&gas su me oderali sto jest jest mater im jebem, jos se nisam oporavio od racuna, ali vise krivim ove breksitovce.
E, jbga, moja kona mi vec poslala poruku, "Vjeverica je vruca, da ne ohladi." :lol:
Gandalf

#149714 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Posljednja 3 mjeseca, rujani su platili sa 50 000 suncokreta i ko više zna sa koliko opreme, osvajanje dvije šupe i dva poljska WC-a. Toliko o njihovoj ofanzivi.
Dok su se ovako lijepo skupili oko Bakhmuta, ukrajinci trebaju navaliti na njih, slomiti daj dio fronta i pola od njihove planirane proljetne ofanzive, će se riješiti samo od sebe.
Zorge

#149715 Re: Ukrajina

Post by Zorge »

Nemaju Ukrajinci snage za ofanzivu
adelkam

#149716 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

geralt wrote: 08/03/2023 02:23 Pa nije bas tako, konstantno 24-satno izvidjanje moze raditi samo i iskljucivo covjek.

Covjeku-posmatracu ne trebaju baterije, samo sendvic i boca vode. Dron leti pola sata, covjek je na polozaju citav dan. Covjeka ne mozes oboriti elektronskim ometanjem ili Iglom. Covjek se moze kamuflirati da ne znas da je tu, a ako ga otkriju, moze se braniti puskom ili AT oruzjem. Dron leti kad je vedro, covjek posmatra i po kisi i po snijegu i po vjetru.
Ja sam trazio na tu temu nesto da procitam, o izvidjanju cilja dronom ali na zalost nisam uspio nista naci a zivo me zanima kako se to radi. Izvidjac sa osmatracnice (tacke cije su koordinate poznate u CUV) salje podatke o azimutu osmatranja i daljini cilja sto je osnova za gadjanje i sto dron ne moze jer dron leti negdje tamo u pizdi meterinoj i cesto dolazi iznad samog cilja i posmatra.
Ja sam ja vidio snimak jednog vojnika na twitteru koji se nalazi na vatrenom polozaju sa tim dzojstikom gdje upravlja dronim i kako artiljerijske baterije tuku po konvoju, i on je napisao uz video da upravljaju vatrom uz pomoc drona, i razumijem ja da se moze naci cilj dronom i vjerovatno je lakse ga naci, ali za samo gadjanje trebalo bi imati jos neke podatke za koje ja pojma nemam kako ih dobiju.

Edit: Ni izvidjac na osmatracnici nema uvijek idealne uvjete rada. I tu cesto imamo uslove smanjene vidljivosti. Za samo otkrivanje ciljeva ja mislim da dron itekako ima prednost jer moze prici iz raznih uglova i otkriti dobro kamuflirane ciljeve.
Last edited by adelkam on 08/03/2023 07:20, edited 2 times in total.
Gandalf

#149717 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Poljaci ljudine
Gandalf

#149718 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Ne osvaja se svijet sa T-62, samo u gerasimovoj tupoj tikvi, to zvuči logično. Bakhmut će rutaljima postati Waterloo.
Gandalf

#149719 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi pad Bahmuta značio "otvoren put za Rusiju da zauzme druge gradove". Ponovio je da ukrajinske obrambene snage u tom gradu "moraju ostati jake".

U intervjuu za CNN, ukrajinski predsjednik rekao je da je odluka o tako žestokoj obrani grada taktička, upozorivši da bi trupe Vladimira Putina mogle krenuti dalje prema drugim gradovima u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Zelenskij je rekao da razumije što Moskva želi postići sa žestokim borbama u opkoljenom gradu.

"Moraju staviti svoju malu zastavu na vrh (Bahmuta)"; kazao je.

"To nije pobjeda za njih, to je više u cilju mobiliziranja njihovog društva kako bi stvorili ideju da su oni jako moćna vojska", rekao je. 
Čovjek lijepo objasnio, sada želim da pročitam neke neutralne komentare, kako se Bayden protiv Mordora, bori do posljednjeg ukrajinca.
Bossona

#149720 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Velike bombe JDAM-bombe za deratizaciju rušiSSta

Joint Direct Attack Munition, skraćeno JDAM, komplet je za naknadnu nadogradnju raznih nenavođenih bombi Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Tako unaprijeđene precizno navođene bombe i same se nazivaju JDAM.

Razornije su i ubitačnije od HIMARS-ovih raketa!
Ukraine is reportedly set to receive the US-made Joint Direct Attack Munition – Extended Range, or JDAM-ER bombs. Unspecified “precision aerial munitions” are part of a $1.9-billion aid package that the Pentagon announced in December. Ukrainian squadrons currently have limited capability to strike a targets not farther than a few kilometres away. However, with the new JDAM-ER, the Ukrainian military can bomb Russian targets as far as 80 km away. The JDAM-ER would give Ukraine roughly the same range as the M31 rockets fired by HIMARS, but with warheads up to 10 times the size.

Image
Matzan

#149721 Re: Ukrajina

Post by Matzan »

adelkam wrote: 08/03/2023 06:16
geralt wrote: 08/03/2023 02:23 Pa nije bas tako, konstantno 24-satno izvidjanje moze raditi samo i iskljucivo covjek.

Ja sam trazio na tu temu nesto da procitam, o izvidjanju cilja dronom ali na zalost nisam uspio nista naci a zivo me zanima kako se to radi. Izvidjac sa osmatracnice (tacke cije su koordinate poznate u CUV) salje podatke o azimutu cilja i daljini cilja sto je osnova za gadjanje i sto dron ne moze jer dron leti negdje tamo u pizdi meterinoj i cesto dolazi iznad samog cilja i posmatra.
Ja sam ja vidio snimak jednog vojnika na twitteru koji se nalazi na vatrenom polozaju sa tim dzojstikom gdje upravlja dronim i kako artiljerijske baterije tuku po konvoju, i on je napisao uz video da upravljaju vatrom uz pomoc drona, i razumijem ja da se moze naci cilj dronom i vjerovatno je lakse ga naci, ali za samo gadjanje trebalo bi imati jos neke podatke za koje ja pojma nemam kako ih dobiju.
Nemam vremena da sad detaljno objašnjavam, uglavnom, dronom se puno bolje i tačnije vidi.
Tačno je da ima svoja neka ograničenja po pitanju dometa, uticaja vjetra, trajanje baterija, ali nisu ni osmatračnice uvijek u idealnim uslovima i na idalnom položaju.

Ukratko:
Postoje vatreni položaj (tamo gdje se nalazi oruđe, osmatračnica i cilj koji gađamo.
Svaka ova tačka na zemlji, odnosno na karti ima svoje koordinate: x, y i z (n. visina).
Svaka tačka na zemaljskoj kugli ima svoju geografsku dužinu, širinu i nadmorsku visinu.
Isto tako ima je i dron.
Dron praktički preuzima ulogu osmatračnice.
Ono što se ne može porediti sa starim načinom određivanaja položaja cilja, osmatračnice i vatrenog položaja jeste da se to danas uglavnom radi pomoću GPS koordinata. Preciznost određivanja koordinata svake od ove 4 tačke se određivala po karti i odgovarajućim optičkim spravama. greška je bila 5-10-20, nekad i više metara.
Danas to kvalitetni vojni GPS sateliti odrede u par desetina cm,

Ne znam koliko sam bio o pomoći, jer je ovo ono baš na brzinu, a može se o ovome regerat napisati.
Njihovim međusobnim odnosom (položajem), izračunavali bi se elementi za gađanje, a to su uglavnom pravac u kojem ćeš okrenuti cije, elevaciju (vertikalni nagib cijevi) i kojim ćeš punjnenjem gađati.
Sa osmatrčnice se upravljalo vatrom.
zigzag

#149722 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Vi zaboravljate da su dronovi ujedno i bombaderi.
apsidejzi

#149723 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Ukrajinska armija je objavila nekoliko detalja kako je odbranjen VUhledar u januaru. Rusi su napali zestoko sa mnogo tenkova. Na kraju je doslo do sukoba tenkova i to je najveca tenkovska bitka u cijelom ratu. Ukrajinci su koristili razne strategije a meni najzanimljivija je ona gdje su postavili mine pored ceste gdje ce ruski tenkovi proci, onda poslali male izvidnice sa antitenkovskim oruzjem i unistili prvi i zadnji tenk. Ostali tenkovi su poceli panicit i izasli iz kolone direkt u minsko polje :D Uzeli ih ljudi lopatom

Tyke

#149724 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

Zorge wrote: 08/03/2023 06:07 Nemaju Ukrajinci snage za ofanzivu
Ne, nego njihova ofanziva u konacnici znaci i vracanje teritorije, smisljeno, koncizno i ucinkovito. Za razliku od ruskog agresora.
Bossona

#149725 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Noćno droniranje

Post Reply