Ukrajina

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#149676 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drndalo wrote: 07/03/2023 19:06 Mljac, burek od radica...
i onda ćemo kukat da nam je loše bilio u ratu...danas radić skuplji od gudre :lol: :lol: :lol: :lol:
geralt

#149677 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Sociolog wrote: 07/03/2023 18:45 Ovaj ukrajinski heroj sto su ga ovi nacisti likvidirali je prakticno etnicki Rus..a ne Ukrajinac..

Objektivno vise otpora daju Rusi iz Ukrajine s sjevera i iz Donjecke regije protiv Ruske Federacije nego Ukrajinci iz Lyovova ili Uyanova.

Onu kolonu rusku kod Harkiva su u sustini polomili i nagradili etnicki Rusi iz Ukrajine.
Sve su to isti Istocni Slaveni, razlika medju Rusima i Ukrajincima je kulturoloska a ne genetska. Cak ni jezik nije neka posebna odrednica, npr. Zelenskom je maternji jezik ruski. Ako zivis u Ukrajini i osjecas se kao Ukrajinac, onda si Ukrajinac.
czhuay

#149678 Re: Ukrajina

Post by czhuay »

JoseMujica

#149679 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

veddeta wrote: 07/03/2023 19:10 ..horrific...tuzna slika bakhmuta

Spoiler
Show
18 + 18+ 18+
FOE u desetercu
drug_profi

#149680 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 07/03/2023 17:15 Ljudi, ako neko ima da mi objasni: "Ako ćemo biti kao zombiji, koji kurac se opiremo?".

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 102877.MP4

Ne kontam što me osuđuju forumaši koji su na strani Dobra? Jebote, čitav život sam na istoj toj strani.
Airburst ammo efekt.
karanana

#149681 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ko i zasto protestuje u gruziji? nisam u toku tacno.
Honda Rajvosa

#149682 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

karanana wrote: 07/03/2023 21:59 ko i zasto protestuje u gruziji? nisam u toku tacno.
Mislim da je to pokusavaju rusi da potkopaju. Isto kao u moldaviji.
geralt

#149683 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Kod Kremine su Rusi presli u defanzivu, trupe koje su tamo bezuspjesno napadale su prebacene da umjesto toga bezuspjesno napadaju prema Vuhledaru.

Izgleda da su veliki ruski gubici koji su prijavljeni kombinacija poraza na kreminskom sektoru i standardnih "masina za mljevenje" kod Bahmuta, Avdiivke, Marinke i Vuhledara.

Losa vijest od Toma Coopera je da su vagnerovci objavili geolociran video da su nakon mjesec i po zauzeli brdo iznad Klishchivke. Zvuci smijesno, i taj dio je prema mapama odavno pod ruskom kontrolom, ali to brdo je bilo jako bitno za odbranu juzne strane Bahmuta.
swanfilter

#149684 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

luckylaka wrote: 07/03/2023 21:08
swanfilter wrote: 07/03/2023 20:10 Mene zanima, a bolji poznavaoci mozda znaju.

Sta se desava sa zarobljenicima koji su razmijenjeni nakon mjeseci kod Rusa, a i obratno?

Primjer, malo prije citam o novoj razmijeni u koju su bili ukljuceni cak i oni iz Azovstala.

Da li se ti zarobljenici vracaju u stroj nakon rehabilitacije ili su oslobođeni prve linije i dodjeljuju im se nove pozicije unutar vojske?
Ovako otprilike je bilo kod nas.Ako razmjeni prisustuje crveni kriz potpisujes papir da se neces vracati na front ako se vratis I ponovo te zarobe nemas pravo na razmjenu.Nakon oporavak napustas zemlju ili na svoju odgovornost se vracas na liniju.Kako je kod njih ne znam

Zanimljivo. Kao i cinjenica da strane u sukobu pristaju na nesto ovako.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#149685 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

Najviše chetnika se na forum prijavilo 2014, bas nekako kod aneksije Krima, dolaska Vucica itd.
Čitalac

#149686 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

karanana wrote: 07/03/2023 21:59 ko i zasto protestuje u gruziji? nisam u toku tacno.
Protestuju protivnici zakona o "stranim agentima", po uzoru na onaj iz Rusije. Zakon predviđa stvaranje registra nevladinih organizacija i medija koji primaju sredstva iz inostranstva, Washington to naziva "crnim danom za demokratiju", a EU upozorava da sa takvim zakonom Gruzija može da zaboravi na pristup.
Gandalf

#149687 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

geralt wrote: 07/03/2023 22:04 Kod Kremine su Rusi presli u defanzivu, trupe koje su tamo bezuspjesno napadale su prebacene da umjesto toga bezuspjesno napadaju prema Vuhledaru.

Izgleda da su veliki ruski gubici koji su prijavljeni kombinacija poraza na kreminskom sektoru i standardnih "masina za mljevenje" kod Bahmuta, Avdiivke, Marinke i Vuhledara.

Losa vijest od Toma Coopera je da su vagnerovci objavili geolociran video da su nakon mjesec i po zauzeli brdo iznad Klishchivke. Zvuci smijesno, i taj dio je prema mapama odavno pod ruskom kontrolom, ali to brdo je bilo jako bitno za odbranu juzne strane Bahmuta.
A može li kakva Himarisana snaći to brdo, jer znaju mu položaj, koordinate, vjerovatno imaju i tačnu poziciju agresorskih trupa, na tom brdu
Timscho

#149688 Re: Ukrajina

Post by Timscho »

Je li u redu da se na ovom forumu na ovom portalu objavljuju snimci na kojima se muzikom i načinom prikazivanja slavi i veliča ubijanje vojnika jedne zemlje koja je izložena brutalnoj, monstruoznoj agresiji koju je osudio sav napredni, civilizirani svijet? Mene samo zanima je li politika ovog portala ta neka neutralnost koja dopušta objavljivanje bilo kakvih poruka bez obzira na etičku dimenziju tih poruka i objava ili je to pak jednostavno neka greška?
Romanija

#149689 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

geralt wrote: 07/03/2023 21:38
Sociolog wrote: 07/03/2023 18:45 Ovaj ukrajinski heroj sto su ga ovi nacisti likvidirali je prakticno etnicki Rus..a ne Ukrajinac..

Objektivno vise otpora daju Rusi iz Ukrajine s sjevera i iz Donjecke regije protiv Ruske Federacije nego Ukrajinci iz Lyovova ili Uyanova.

Onu kolonu rusku kod Harkiva su u sustini polomili i nagradili etnicki Rusi iz Ukrajine.
Sve su to isti Istocni Slaveni, razlika medju Rusima i Ukrajincima je kulturoloska a ne genetska. Cak ni jezik nije neka posebna odrednica, npr. Zelenskom je maternji jezik ruski. Ako zivis u Ukrajini i osjecas se kao Ukrajinac, onda si Ukrajinac.
Zena moga rodjaka i sva njena rodbina su Ukr Rusi iz Krivog Roga i nesto malo Nikolajeva i svi su Ukrajinski pro-Ukr raspolozeni. Takodjer Rusi u Harkovu su tu stotinama godina i njima je Ukrajina domovina. Donbas je potpuno drugacija situacija, tu je malte ne 100% Rusa iz Rusije koje Sovjeti premjestali nakon uspostavljanja CCCPa i tokom industrijalizacije. Njima UKrajina ne znaci nista.
Kao i ono nesto Srba iz Srbije koje je socijalizam doveo u BiH, Bosna im nista nije znacila ni nakon 45 godina zivota u njoj i svi su zdusili nazad u Srbiju cim je zapucalo.
zigzag

#149690 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Gandalf wrote: 07/03/2023 22:14
geralt wrote: 07/03/2023 22:04 Kod Kremine su Rusi presli u defanzivu, trupe koje su tamo bezuspjesno napadale su prebacene da umjesto toga bezuspjesno napadaju prema Vuhledaru.

A može li kakva Himarisana snaći to brdo, jer znaju mu položaj, koordinate, vjerovatno imaju i tačnu poziciju agresorskih trupa, na tom brdu
Kad pogledaš na google maps ne vidiš nikakvo brdo. Sve su neke oranice.
Ne znam kakva je danas prednost tih brežuljaka kad je sve pokriveno dronovima.
JoseMujica

#149691 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Čitalac wrote: 07/03/2023 22:14
Protestuju protivnici zakona o "stranim agentima", po uzoru na onaj iz Rusije. Zakon predviđa stvaranje registra nevladinih organizacija i medija koji primaju sredstva iz inostranstva, Washington to naziva "crnim danom za demokratiju", a EU upozorava da sa takvim zakonom Gruzija može da zaboravi na pristup.
ja nešto skonta da je protest antiruski, al se ne sjećam da Gruzija ima prorusku vladu :?
adelkam

#149692 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

zigzag wrote: 07/03/2023 22:20
Nikakva. Prije si za osmatranje cilja morao imati izvidjaca i vezistu na nekom trigonometru (brezuljku) koji je na vezi sa centrom za upravljanje vatrom, a danas ti samo treba ona sprava sto leti i sve vidi odozgo.
To je promijenilo potpuno sve. Ne znam uopste kako se to sada radi dronom jer za racunaca u CUV je bio bitan i podatak o azmutu osmatranja i daljini cilja sa pozicije osmatranja. Kako upravljaju vatrom pojma nemam ali sam vidio da artiljerijske jedinice dejstvuju preko podataka koje dobivaju dronom.
Vidio sam snimke da uspijesno vrse i korekciju vatre na cilj preko drona.
Last edited by adelkam on 07/03/2023 23:32, edited 3 times in total.
Čitalac

#149693 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

JoseMujica wrote: 07/03/2023 22:29
Čitalac wrote: 07/03/2023 22:14

ja nešto skonta da je protest antiruski, al se ne sjećam da Gruzija ima prorusku vladu :?
Zapetljana situacija. Zakon je u parlament progurala grupa "Moć naroda" koja se izdvojila iz vladajuće partije, ali je ostala u sastavu parlamentarne većine. Onda je zakon podržao i premijer i za njega je glasalo 76 poslanika. S druge strane, Salome Zurabishvili najavljuje veto i podržava demonstrante.
zigzag

#149694 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

adelkam wrote: 07/03/2023 22:38
zigzag wrote: 07/03/2023 22:20
Nikakva. Prije si za osmatranje cilja morao imati izvidjaca i vezistu na nekom trigonometru (brezuljku) koji je na vezi sa centrom za upravljanje vatrom, a danas ti samo treba ona sprava sto leti i sve vidi odozgo.
To je promijenilo potpuno sve. Ne znam uopste kako se to sada radi dronom jer za racunaca u CUV je bio bitan i podatak o daljini cilja sa pozicije osmatranja. Kako upravljaju vatrom pojma nemam ali sam vidio da artiljerijske jedinice dejstvuju preko podataka koje dobivaju dronom
Zato i kažem.

Eto uzeli brdo. Kao dobra stvar. A onda shvatiš da si ko na streljani. Protivnik će uzorati tvoju fortifikaciju. A vidimo da i jedni i drugi malo iskopaju kanala i to je to.
Optimus09

#149695 Re: Ukrajina

Post by Optimus09 »

Zanimljivo,treniraju te za jednokratnu upotrebu :D
"Jedan od Wagnerovih ljudi, 48-godišnjak, zarobljen je nakon što se izgubio i slučajno zalutao do ukrajinske pozicije. Na front je došao ravno iz zatvora. Recidivist je s presudama za ubojstvo, pljačku i kaznena djela povezana s narkoticima. Ukrajincima je ispričao da je obučavan tri tjedna uglavnom u jednoj vještini: kako puzati i napredovati u šumi, što ukazuje na to da se nije očekivalo da će preživjeti svoju prvu misiju".
Kako sam razumio,sluze samo da se sazna odakle dolazi snazna paljba :zoka:
adelkam

#149696 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

zigzag wrote: 07/03/2023 22:42
Eto uzeli brdo. Kao dobra stvar. A onda shvatiš da si ko na streljani. Protivnik će uzorati tvoju fortifikaciju. A vidimo da i jedni i drugi malo iskopaju kanala i to je to.
Pjesadiji sigurno ipak jeste prednost ali pojavom drona potpuno je promijenjen sistem dejstva artiljerijom.
Snajperisti je recimo puno lakse dejstvovati sa brezuljka...
drug_profi

#149697 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 07/03/2023 20:16
swanfilter wrote: 07/03/2023 20:10 Mene zanima, a bolji poznavaoci mozda znaju.

Sta se desava sa zarobljenicima koji su razmijenjeni nakon mjeseci kod Rusa, a i obratno?

Primjer, malo prije citam o novoj razmijeni u koju su bili ukljuceni cak i oni iz Azovstala.

Da li se ti zarobljenici vracaju u stroj nakon rehabilitacije ili su oslobođeni prve linije i dodjeljuju im se nove pozicije unutar vojske?
Sve zavisi od psihickog i fizickog stanja zarobljenih.Neki se odmah vrate a neki nikad ili im se dodjeli pozadina.Vojnici koji su dozivjeli torturu i izgladnjivanje se uglavnom lijece i po procjeni im se da neki civilni posao ili laksi unutar vojne sluzbe.
Vojnik koji je prezivio torturu nije pogodan za puske i borbene linije, ne znas nikad kad mu moze kliknut i uciniti sebi i drugima nesto nepredvidjeno.
Po ženevskoj, koliko znam, ti vojnici ne smiju biti vraćeni u vojsku.
Ali ženevsku niko ne jebe...
Kod nas su razmjenjeni imali 6 mjeseci poštede.
Narvno opet moje sjećanje može biti pogrešno.
drug_profi

#149698 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Handbanana wrote: 07/03/2023 21:30
zigson wrote: 07/03/2023 19:18

Provlacis svako malo neki klip
Ne znam koje godiste ali na pocetku rata u Hrvatskoj kod Dubrovnika ima snimak TV ekipe sa terena gdje cetnik iz JNA kao ceska glavu ali sa ispruzena tri prsta.
Kad vidim ove bljuvotine u vidu maskiranog posta kao od ovog veddete toga se sjetim. Nista se nisu promjenili - jos su gori.
Ne znam kako do sad niste poceli gledat prvo ime autora posta.
Ja na politickim i na ovoj temi prvo pogledam ko pise prije nego odlucim da li cu da citam. Ne mogu sve strpati na foe jer neke moram drzati i na oku.
ovaj je meni uz onog qlface i ima ih jos par sad se nickova ne mogu sjetiti, ali kad ih vidim skontam odmah.
I ovaj hercegovac ofcors.
CrveniKuk

#149699 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Bum…
adelkam

#149700 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

drug_profi wrote: 07/03/2023 22:59
Ali ženevsku niko ne jebe...
Kod nas su razmjenjeni imali 6 mjeseci poštede.
Narvno opet moje sjećanje može biti pogrešno.
Zenevskom konvencijom je i nagazna mina zabranjena pa i termobaricno oruzje i kasetne bombe a sada to sve Rusi tamo upotrebljavaju.
Post Reply