INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HelaS

#14951 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

NecuVise wrote: 06/10/2023 23:18
Pišeš da je Jugoslavija imala obrazovano stanovništvo i da su iz Jugoslavije odlazili samo neobrazovani. Kako je onda 1970.godine (samo u toj godini) otišlo 240 000 ljudi? Nisu mogli otići neobrazovani jer tvrdiš da je Jugoslavija imala obrazovano stanovništvo.
To je oko 1,5% ukupnog stanovništva. Ali, @teskeredžić je u pravu, visokoobrazovano stanovništvo nije odlazilo u inostranstvo na rad, jer i zašto bi, kad je u Jugoslaviji imalo priliku za besplatan stan, uz besplatno zdravstvo, školstvo, itd. i sasvim pristojnu zaradu.
Ozimician

#14952 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

HelaS wrote: 06/10/2023 23:38
NecuVise wrote: 06/10/2023 23:18
Pišeš da je Jugoslavija imala obrazovano stanovništvo i da su iz Jugoslavije odlazili samo neobrazovani. Kako je onda 1970.godine (samo u toj godini) otišlo 240 000 ljudi? Nisu mogli otići neobrazovani jer tvrdiš da je Jugoslavija imala obrazovano stanovništvo.
To je oko 1,5% ukupnog stanovništva. Ali, @teskeredžić je u pravu, visokoobrazovano stanovništvo nije odlazilo u inostranstvo na rad, jer i zašto bi, kad je u Jugoslaviji imalo priliku za besplatan stan, uz besplatno zdravstvo, školstvo, itd. i sasvim pristojnu zaradu.
Napisao sam vec da nisu ni imali priliku da odu, nisu diplome bile priznate.

Nije da nisu zeljeli, nego ih niko nije htio vani. To je realnost.

Beneficije su i tada, kao i sada, dobijali politicki podobni.
Hajvan

#14953 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hajvan »

BiBi911 wrote: 06/10/2023 23:38
Hajvan wrote: 06/10/2023 23:28 samo sto ne odlaze najbolji

misevi odlaze.
Koliko je doktora otislo? Ostali su samo oni sto su bili do 2010 na birou za nezaposlene sto su cekali da ih stranaka zaposli.

Ostali su jos samo zgubidani kao ti
da, u svojoj veri na svojoj zemlji
HelaS

#14954 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Ozimician wrote: 06/10/2023 23:40

Kvalitet obrazovanja u SFRJ je bio takav da su sve strane države rado prihvatale stručnjake iz Jugoslavije.
Ozimician

#14955 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

HelaS wrote: 06/10/2023 23:44

Kvalitet obrazovanja u SFRJ je bio takav da su sve strane države rado prihvatale stručnjake iz Jugoslavije.
Nije to istina, ja imam u daljoj rodbini osobu kojoj je u tadasnjoj Zap. Njemackoj fakultetska diploma nostrificirana kao "Realschule" (srednja skola jedan nivo ispod gimnazije).

Takodjer od poznanice roditelji, koji su za vrijeme rata izbjegli u Njemacku, sa doktorskim diplomama iz Jugoslavije su radili fizicke poslove (mama cistila stubista, otac radio u nekom skladistu). Vratili su se odmah poslije rata u Sarajevo i bave se poslom u struci.

Jednostavno mogao si sa tadasnjom diplomom raditi u struci samo po africkim diktaturama. Ne znam odakle ti info da su diplome bile priznate tada?

Propaganda ili ?
Hajvan

#14956 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hajvan »

na svu srecu, pojavom www, ne moras vise nigdje

moze se i ovdje zaradit svojih 25.000 $ mjesecno

ovjde ostaju snazniji i bolji, uglavnom.
Tananarive

#14957 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Tananarive »

ne možeš ti to objasniti zelenoj zatucanoj marwi, sad imaju džOmija na svakom koraku na svojoj zemlji u svojoj vjeri, gladni ko quratz, sve go lopov do lopova, neobrazovano ali načitano, a ni tu jednu svetu knjigu nisu pročitali kako treba, ko insani, nego uzimaju iz nje šta im paše
kocijas

#14958 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kocijas »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 21:47 Nece niko i nikada uvesti ogranicenja i zabrane ispod Euro 5, to su puste tlapnje istih onih koji to nece uraditi, a zasto nece, zato sto im je Euro 2 glasacka baza.

Kao sto nikada nece dati otkaze armiji uhljebljenih "rudara" niti bilo kojoj drugoj uhljeb armiji. Krezubi vozaci golfa 2 dizel su osnovna glasacka masa, pogodovanjem i popustanjem takvima, i jesmo dosli na grane septicke jame. SDFA je stvorila cijeli sistem kupovanja socijalnog mira preko ledja zdravog razuma, a sad bi se igrali drzave zakona i euro normi.

Dizi cijene plina i struje a prljavim zagadjenim zrakom ce se baviti mjesec dva u novembru decembru tlapnjama i ponavljanjem fraza, dok ne puhne vjetar. Onda se sve zaboravi do naredne zime, nisu ludi da zabrane golf dvojku i lozionice plastike i smeca po gradu, to im je glasacka baza. Prakticno im poruce, samo vi lozite plastiku gume i smece, i vozite vase dvojke dizel, plin se vas ne dotice i ne grijete se na struju.

Niko nikada nikoga od prodavaca smeca od ogrjeva u oglasima, nije kaznio, niti ce.

Sistem.
Jarane, bas me zanima gdje ti zivis. Cuj krezubi vozaci golfa 2 osnovna glasacka masa, pa tanka im je ta masa onda jer je golf 2 odavno postao ugrozena vrsta. Kad ga vidim na ulici zaibretim se jer je postao rijetkost.
Moja neka ofrlje procjena je da je vecina vozila euro 4 + norme.
A i grijanje na struju je postalo pravo popularno zadnjih godina, cak i na rusevnim barakama vise inverteri. Doduse,vidjecemo kako ce biti kada poskupi struja.
Jel’ ti stvarno vjerujes da postoje ljudi kojima je ogrijev guma i plastika :-) Sigurno ima ljudi koji zapale smece, ali to nije neka kolicina kao sto se pise po forumu.

Glani uzrocnik zagadjenja je lozenje uglja.
Drugclanbiblioteke

#14959 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Drugclanbiblioteke »

Ja patrole u Sarajevu nisam vidio ima hefta a kamo li te "strašne inspekcije" od kojih strepi sitna buranija.

EPBiH ako hoće ostati solventntna mora podići cijenu struje za 10%. Da će se transformirati i EPBIH i Rudnici da rade više sa manje radnika nije realno. 25 godina od portira do direktora se zapošljavalo preko Asima i sad da cese trgnuti ako dobiju naredbu Vlade FBiH. Jest ali u limburgu.

Trenutna vlada mora povećati plate,penzije, budžete školstvu,policiji, zdravstvu. A pred izbore su rekli smanjiti poresko opterećenje.

Možda pdv 20%?
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#14960 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 06/10/2023 23:35
4. Niko nije rekao da je dobro, ali treba istaci nekad i pozitivne strane. Posebno kad se pljuje EP BIH, a cijene mogu samo rasti. U DE je cijena u nekim gradovima kWh 0,60€, dakle 10x vise nego u BiH. A plata je 4x veca u prosjeku.
Pozitivna strana ?
Siguran ?

Šefe da SDP 2010 (mislim) nije rudnike priključio Elektroprivredi , Elektroprivreda danas bi bila pozitivna bar par miliona eura godišnje , sa današnjim cijenama.
Elektroprivredu u minus guraju rudnici , to niko ne smije javno da presječe gubi glasove , jebe se svima (po starom dobrom bosanskom običaju ) za posljedice a eto par milona gubitka ćemo platiti mi , građani.

A vidi ovo , Njemačka struja je zelena , green , ekološka , ne znam konkretno da li je to isključivo solarni ili izvor vjetra (ne razumijem se) ili uvoz ali Njemačka je termoelektrane zabranila još devedesetih , nema ih više nigdje (napuštene ili muzeji).

U Bosni i Hercegovini teromelektrane piče uveliko i za to što Nijemci plate skuplju struju - sačuvaju zdravlje , Bosanci plate jeftiniju i svu tu razliku cijene struje dadnu na lijekove liječeći se od zagađenja termoelektrana.

Karikam opet ali jasno ti je , da Njemačka ima termoelektrane u pogonu i kod vas bi struja bila jeftinija.

Struja je slaba tačka rasprave , Hrvatska uveliko uvozi struju , Srbija se krpi i nešto uvozi (njima je Kolubara ključ) samo MI imamo resurs da hladno imamo struje za sebe po ovoj cijeni i još da izvozimo.

Kao rezultat od 1992 do danas , imamo Elektroprivredu koja grca u dugovima zbog rudnika i rasturenu i razvaljenu poluprivatnu Elektrodistribuciju RS koja je toliko nerentabilna da nema uopšte potrebe to ekonomski obrazlagati.

Kao poređenje pozitivne strane , zamisli da neko kao "pozitivnu tačku" života u Iraku ,kao argument kaže - pa imate jeftino gorivo.

Nisam znao da jugoslovenske diplome nisu bile priznate (moguće , Jugoslavija je bila mlada država , 1945 je tek krenulo omasovljenje svih vidova obrazovanja , tako da nije nemoguće zbog nepostojanja referenci) ali znam da su prije rata tamo išli u najboljem slučaju sitni majstori ali nema veze , preskočio si da sam napisao da su političke okolnosti ipak bile drugačije i da ipak nije uporedivo (danas nema političkog egzila tada je bilo recimo ali i dosta toga drugog je neuporedivo)).
Svejedno , Jugoslavija je bila jedina zemlja istočnog bloka čiji stanovnici su mogli putovati i na zapad i na istok bez represija.

Mi se teško prijatelju danas možemo nositi s Njemačkom , jako teško a važno je da sačuvamo naše ljude ovde.

Dijelom su bosanski kapitalisti to zaslužili, u svojoj pohlepi su rastjerali sve oko sebe ali cilj je gledati kako DANAS IZ OVIH STOPA spasiti državu a ne stalno ukazivati na propuste.

Ne postoji cilj izuzev proklamativnih ispunjenja uslova za EU.
Sve ostalo je kratkoročno i individualno.
Last edited by teskeredzic_22 on 07/10/2023 09:58, edited 1 time in total.
Ozimician

#14961 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Nije tema, ali s Njemackom se ne mozmo nositi niti smo se kad mogli nositi, nije mogla Jugoslavija, BiH onda ne treba ni porediti.

https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... a-na-ugalj

Kazem da ne baratas cinjenicama bas, Njemacka je usljed nestasice struje ponovo aktivirala termoelektrane na ugalj + uvozi struju iz nuklearnih elektrana iz Francuske. Iz obnovljivih izvora je ca. 1/3 struje i to ljeti, zimi je taj procenat jos manji.
Procentualno mislim da BiH ima vise struje iz obnovljivih izvora nego Njemacka (Hidroelektrane).
Dakle Njemacka ponovo aktivira termoelektrane na ugalj, ali eto Bosanac pametan, on bi svoje da ugasi.

Ali kakogod, sumnjam da bi jedan bosanac pristao da mu struja bude 10x skuplja radi ekoloskih razloga.

Ponovo, rudnike i EP nije spojio SDP, nego ranije - SzBiH.

Kakogod, ide se po samom rubu teme, ali jednostavno kad ulazis u raspravu, potrudi se da poznajes osnovne cinjenice.
NecuVise

#14962 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

Još prije godinu dana.

Germany reactivates coal-fired power plant to save gas

dw.com/en/germany-reactivates-coal-fired-power-plant-to-save-gas/a-62893497

Danas

Renewable share of German power use climbs to 52.3% in first half of the year

https://www.reuters.com/sustainability/ ... 023-06-27/

Kaže išli zbog političkog progona a SFRJ širinom otvorila vrata odlasku ljudi na rad vani i usljed toga masa ljudi otišla. Totalno nepoznavanje elementarnih činjenica.
Caterpilar

#14963 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Caterpilar »

Čuj ovog gore intelektualca , on bi da mi gasimo svoje TE , a
čitav svijet ih pali :bih: kakvi eko zeleni i pm , kad su se Mađari žalili da im dolaze čestice iz TE Kakanj :lol: eto egzagktno se moze utvrdit
NecuVise

#14964 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

Kamo sreće da nam je bliže Njemačka, pa da svoje trgovačke korpe i kolica punimo, upravo tamo. U Hamburgu, na primjer, pogled na cijene u trgovačkim centrima, za Bosance i Hercegovce, odmor za oči. Posebno, novčanik, jer su cijene osnovnih životnih namirnica dvostruko niže. Od mlijeka koje košta 0.99 centi, preko ulja od 1.59, do jaja čija cijena iznosi 1.99. A treba podsjetiti da prisječna plata jednog Njemca iznosi gotovo 4.000 evra. Posebno su pristupačne cijene kozmetike i higijenskih proizvoda. Dok u sarajevskim trgovinama cijena jedne vrste dezodoransa dostiže čak 10 KM, iste proizvode u ovom njemačkom gradu možemo kupiti za maksimalno 2.5. evra. Naši radnici, s prosječnim primanjima, prosto su spali na nivo roba i ne mogu se ni prehraniti, smatra Marin Bago, iz Udruženja potrošača.
https://www.akta.ba/vijesti/bih/168319/ ... la-gradane

Ima li mozga i očiju iko od ovih pisaca vijesti? Pa da provjeri ove gluposti koje nam se serviraju? Ulje kod nas po 2,5 KM a mlijeko po 1,7 KM i ovaj nam baca priču da je 1,6 eura mehlem za oči :-)
HelaS

#14965 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Ozimician wrote: 06/10/2023 23:46

Nije to istina, ja imam u daljoj rodbini osobu kojoj je u tadasnjoj Zap. Njemackoj fakultetska diploma nostrificirana kao "Realschule" (srednja skola jedan nivo ispod gimnazije).

Takodjer od poznanice roditelji, koji su za vrijeme rata izbjegli u Njemacku, sa doktorskim diplomama iz Jugoslavije su radili fizicke poslove (mama cistila stubista, otac radio u nekom skladistu). Vratili su se odmah poslije rata u Sarajevo i bave se poslom u struci.

Jednostavno mogao si sa tadasnjom diplomom raditi u struci samo po africkim diktaturama. Ne znam odakle ti info da su diplome bile priznate tada?

Propaganda ili ?
tttctcccc s kim ja ulazim u raspravu :-) :(
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14966 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Priznavanje diploma je politicka odluka. To nema veze sa njihovom snagom kao sto tvrdis. Pobogu danas priznaju diplome kupljene u Sirokom Brijegu.
Jer politika...
Ozimician

#14967 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Niko ne spori da je priznavanje diploma politicka odluka.

Ali vrijeme valjda da se jednom za svagda razbije mit kako je nekadasnje obrazovanje bilo aman priznato, iako je istina suprotna, tj. danasnje BH diplome su u svijetu mnogo priznatije nego nekadasnje jugoslovenske.

Ne tvrdim da je sad obrazovanje bolje ili losije, ali diplome su priznatije nego tada. Nije niko ostajao u Jugoslaviji sa diplomom fakulteta jer mu je bolje bilo nego u Njemackoj, nego jer u Njemackoj nije sa tom diplomom mogao dobiti posao u struci. Isto kao sto u periodu 1996-2012 niko u BiH nije ostajao jer mu je bilo dobro, nego jer nije imao gdje da ode sa tim diplomama. Politicka odluka svakako (i to ne nasih zemalja, nego onih koje primaju radnu snagu).

Zato me i zanima odakle crpite toliku mitomaniju ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14968 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Nije bitno je li priznato (politckom odlukom) nego jesu li ljudi imali znanje ili ne.
vjeshalica

#14969 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Ozimician wrote: 07/10/2023 11:36 Niko ne spori da je priznavanje diploma politicka odluka.

Ali vrijeme valjda da se jednom za svagda razbije mit kako je nekadasnje obrazovanje bilo aman priznato, iako je istina suprotna, tj. danasnje BH diplome su u svijetu mnogo priznatije nego nekadasnje jugoslovenske.

Ne tvrdim da je sad obrazovanje bolje ili losije, ali diplome su priznatije nego tada. Nije niko ostajao u Jugoslaviji sa diplomom fakulteta jer mu je bolje bilo nego u Njemackoj, nego jer u Njemackoj nije sa tom diplomom mogao dobiti posao u struci. Isto kao sto u periodu 1996-2012 niko u BiH nije ostajao jer mu je bilo dobro, nego jer nije imao gdje da ode sa tim diplomama. Politicka odluka svakako (i to ne nasih zemalja, nego onih koje primaju radnu snagu).

Priznata diploma ne znaci kvalitetan kadar. Sto ti ne radis u medicinskoj struci vani kad ovdje nisi uspio u tome?
moimoi

#14970 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 07/10/2023 11:36 Niko ne spori da je priznavanje diploma politicka odluka.

E vidis, kao sto tvojima tada nisu priznali, mojima jesu. I sta cemo sad?
Nokian808

#14971 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

Hakiz wrote: 05/10/2023 11:56
Sanjarko wrote: 04/10/2023 23:03

Jaja izgleda malo sletila ili je pogresno kasirka kucala mojoj staroj, barem tako kaze stara da su malo pojeftinila, ja joj govorim da nije pogresno kucala kasirka.
Možda zavisi od prodavnice, jaja koja sam prije mjesec kupio za 4,10 prekjuče platim 3,55.

Neke su stvari malo pojeftinile. Kruh koji je koštao 2, juče vidim 1,95. Mlijeko koje je koštalo 2,10 već mjesec je 1,90. Ulje je odavno pojeftinilo. Čokolada jedna sa 3,50 na 2,95. I tako dalje.

Nisu velika pojeftinjenja, većinom je do 10 %. Nešta je osjetno pojeftinilo, nešta samo nekoliko feninga.
Neke su vise ako gledas koliko sta placas ja neki dan uzeo u Megadiskontu skoljka jaja M velicine 6.95 KM, mlijeka ima po 1.60 KM litar normalne masnice, milke ima i po 1.25 KM.
Nokian808

#14972 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

Citam na trzistu USA se desava veliki rast neprodanih vozila odnosno ponuda je veca nego potraznja. Stoga su nova i polovna vozila znacajno pojeftinila zbog gomilanja zaliha na primjer Tesla je neke modele u toku godine snizila sve ukupno vec 20 % drugi proizvodjaci znacajno manje ali ipak je vidljiv konacno pad cijena automobila nakon sto su automobili naglo poskupjeli u zadnje 3 godine ocekuje se osjetniji pad cijena istih.
I kod nas vidim vise reklama i akcija ali to je tek pocetak, analize kazu da se pravi pad ocekuje u 2024. Neki automobili vec mjesecima stoje neprodani i akcije su sve cesce. Sve sto je prenaduvano mora kad tad ispuhati samo treba cekati....
Ja koliko vidim najvise padaju električni auti mada i pad cijena francuskih je vidljiv pogotovo u Njemačkoj evo clanak na temu
https://radiosarajevo.ba/auto-moto/auto ... jni/516317
ShnjaZZZ

#14973 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ShnjaZZZ »

Nokian808 wrote: 12/10/2023 02:28 Citam na trzistu USA se desava veliki rast neprodanih vozila odnosno ponuda je veca nego potraznja. Stoga su nova i polovna vozila znacajno pojeftinila zbog gomilanja zaliha na primjer Tesla je neke modele u toku godine snizila sve ukupno vec 20 % drugi proizvodjaci znacajno manje ali ipak je vidljiv konacno pad cijena automobila nakon sto su automobili naglo poskupjeli u zadnje 3 godine ocekuje se osjetniji pad cijena istih.
I kod nas vidim vise reklama i akcija ali to je tek pocetak, analize kazu da se pravi pad ocekuje u 2024. Neki automobili vec mjesecima stoje neprodani i akcije su sve cesce. Sve sto je prenaduvano mora kad tad ispuhati samo treba cekati....
Ja koliko vidim najvise padaju električni auti mada i pad cijena francuskih je vidljiv pogotovo u Njemačkoj evo clanak na temu
https://radiosarajevo.ba/auto-moto/auto ... jni/516317
Zet u USA naručio novu Toyotu Prius, platio avans, na listi čekanja 6 mjeseci i uopšte nije sigurno da će je dobit. A sestri osiguranje isplatilo vrijednost njenog auta jer se neko zabio u njeno dok je bilo parkirano i totalna šteta, već 3 mjeseca hoda ne može kupit auto jer su nova iz nekog razloga znatno skuplja nego prije, tj ako je vjerovati priči tih autodilera jednostavno imaju veću potražnju nego što im dolazi novih auta.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#14974 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

moimoi wrote: 08/10/2023 18:05

E vidis, kao sto tvojima tada nisu priznali, mojima jesu. I sta cemo sad?
Ma pusti bolan ne troši energiju , po njemu ovdje je sve postalo med i mlijeko nakon raspada Jugoslavije a Njemačka je i danas golo sranje.
A on živi u Njemačkoj.
elSaik

#14975 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elSaik »

Ovaj argument priznato u više država je isto kao da neko sada napiše da se jugoslavenskim pasošem moglo putovati u 20 europskih zemalja, a sada sa bh može u preko 40. :D a prešutiš da se ovih 20 raspalo u ovih 40. :D
Post Reply