But then again, hajd stisni pa popij. Kurko bi popio i ovaj novinar, kao i onaj naučnik što je to izračunao.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- n+1
#14851 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Čitao sam baš nedavno na Bloombergu da bi čaša vode koju ispuštaju iz Fukušime pojedinca izložila istoj radijaciji kao konzumacija desetak banana. Samim tim, voda razrijeđena u okeanu, a s kojom tuna potencijalno dolazi u kontakt, beskonačno je manja.
But then again, hajd stisni pa popij. Kurko bi popio i ovaj novinar, kao i onaj naučnik što je to izračunao.
-
NecuVise
#14852 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znaš li reći iz koje države je istraživanje a da ne otvoriš link nakon što si ovo pročitao? Ja sam uvjeren da ne znaš, da nisi ni pogledao. Nisam ni stavio zbog tebe jer si ti svoju odluku donio, stavio sam zbog onih koji će to možda pročitati a nisu upućeni.Truba wrote: ↑04/10/2023 14:54 vako su određene stvari bile bolesti dok nisu sjeli i odlučili da su to bolesti NE više
npr pogledaš foto album iz 1987 vidiš dijete na rođendan puši i pije rakiju što mu djed dodaje lulu
to se više ne smije
tako i to istraživanje
jednostavno neću da kupujem to više i kraj priče
ima drugih riba i proizvoda iz drugih zemalja
-
moimoi
#14853 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kad str vec udarili po bananama
Tamo gdje rastu haman ih niko ne jede
uglavnom je to stocna hrana 
A i banane konzerviraju.. dzast sejing
Tamo gdje rastu haman ih niko ne jede
A i banane konzerviraju.. dzast sejing
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14854 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
za banane znam otprije to je skoro pa opce znanje
ovo FAO VE V2 i ostalo nije opce znanje
jedna konzerva ima druga nema... iste konzerve sve isto samo ova sto je bila 1.5 je kupljena jučer ima
a ona bez je kod mene mjesec dva
što se u međuvremenu promijenilo ne znam i ne zanima me...raja je prestajala kupovati proizvode i zbog manjeg
a što se otvaranja linkova tiče testirao sam kaceci linkove moga bloga do tvoga i bude između 4 i 75 otvaranja
na mnogo većem forumu
ovdje je taj broj između 0 i 4
i naravno da nisam kliknuo znanstvenici su dana pretežno ideološki obojeni što se vidjelo u americi za vrijeme trumpa i korone pa se ne bih baš petljao u to iz moga razreda je većina završila za doktora ili inženjera pa su mi oni relevantni za većinu problema
ovo FAO VE V2 i ostalo nije opce znanje
jedna konzerva ima druga nema... iste konzerve sve isto samo ova sto je bila 1.5 je kupljena jučer ima
a ona bez je kod mene mjesec dva
što se u međuvremenu promijenilo ne znam i ne zanima me...raja je prestajala kupovati proizvode i zbog manjeg
a što se otvaranja linkova tiče testirao sam kaceci linkove moga bloga do tvoga i bude između 4 i 75 otvaranja
na mnogo većem forumu
ovdje je taj broj između 0 i 4
i naravno da nisam kliknuo znanstvenici su dana pretežno ideološki obojeni što se vidjelo u americi za vrijeme trumpa i korone pa se ne bih baš petljao u to iz moga razreda je većina završila za doktora ili inženjera pa su mi oni relevantni za većinu problema
-
NecuVise
#14855 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znam da nisi kliknuo, vidi se po glupostima koje pišeš. Istraživanje nije iz Amerike nego s druge strane Tihog okeana.
- Truba
#14856 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ma boli me đon za ta istraživanja
neću više kupovat ionako sam je previše jeo
živio
tunjevina zdravo što se mene tiče
neću više kupovat ionako sam je previše jeo
živio
tunjevina zdravo što se mene tiče
- Sanjarko
- Sanjarko
-
moimoi
#14859 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- nepass1
#14860 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dobio 200KM na DM kuponu. Otisao danas, koliko je skupo zao mi bilo da trosim. Preskupo sve
- Sanjarko
#14861 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma slabo drugog voca jedem. Kad je sezona malo jagode i sl. Pasu mi nekako ujutro poslije kafe, a prije terapije. Ne znam sto li?
- Sanjarko
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#14863 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Površinski ali samo površinski , kopno čini jednu četvrtinu planete zemlje.dječak sa šibicama wrote: ↑04/10/2023 13:24
Imunolog koja radi inace u Tokiju pa kontam da zna nesto tome jer japanci su majstori za ribu, zena mi pricala da su ribe poznate kao "cistaci mora" a more je toliko zagadjeno otpadom raznoraznim, da se odavno preporucuje nekonzumiranje bilo kakve morske ribe.
Tri četvrtine površine su okeani i mora.
Računaj dubinu mora (koju na kopnu ne računaš) , računaj da je najdublje dno oko 11 km .
Tačno je da uništavamo prirodu i bacamo milijarde tona smeća , tačno je da brojne ribe prate brodove s otpadom ili se hrane u blizini ljudskih naselja ali samo uporedi fizičke parametre , jednostavno okeani su toliki da je baš mala vjerovatnoća da ćeš naići na nešto kontaminirano.
Ali hajde , recimo da opreza nikad na odmet.
- dječak sa šibicama
#14864 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
svaka slicnost je slucajna
na stranu supljiranje tipicno i za bejha botove, sad sam zbunjen, jel struja najjeftinija u Srbiji ili u BiH
- Truba
#14865 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
u srbiji i rs je 8 eura trošio ne trošio
iliti ga kod nas u rs je 15 maraka imao 0 potrošenih
tako da u startu u FBIH je jeftinije
ali kasnije ima skala ako se griješ na struju ali nisam nikad toliko trošio u RS struje da znam
potrošimo do 50 kilobajta
iliti ga kod nas u rs je 15 maraka imao 0 potrošenih
tako da u startu u FBIH je jeftinije
ali kasnije ima skala ako se griješ na struju ali nisam nikad toliko trošio u RS struje da znam
potrošimo do 50 kilobajta
-
Hakiz
#14866 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Možda zavisi od prodavnice, jaja koja sam prije mjesec kupio za 4,10 prekjuče platim 3,55.
Neke su stvari malo pojeftinile. Kruh koji je koštao 2, juče vidim 1,95. Mlijeko koje je koštalo 2,10 već mjesec je 1,90. Ulje je odavno pojeftinilo. Čokolada jedna sa 3,50 na 2,95. I tako dalje.
Nisu velika pojeftinjenja, većinom je do 10 %. Nešta je osjetno pojeftinilo, nešta samo nekoliko feninga.
- Sanjarko
#14867 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
S 30 valjda na 23 feninga sletila, ne znam koja je prodavnica, neka naša ovdašnja.Hakiz wrote: ↑05/10/2023 11:56Možda zavisi od prodavnice, jaja koja sam prije mjesec kupio za 4,10 prekjuče platim 3,55.
Neke su stvari malo pojeftinile. Kruh koji je koštao 2, juče vidim 1,95. Mlijeko koje je koštalo 2,10 već mjesec je 1,90. Ulje je odavno pojeftinilo. Čokolada jedna sa 3,50 na 2,95. I tako dalje.
Nisu velika pojeftinjenja, većinom je do 10 %. Nešta je osjetno pojeftinilo, nešta samo nekoliko feninga.
- Sanjarko
#14868 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima subvencije za penzionere ako manje potroše oko 3 KM ako se ne varam.
Ne znam da li nama i dalje to odbijaju od kako je stari umro. Stara mi u behutu, bori se svakodnevno da nešto zaradi pa nije prevela ništa na sebe.
A ja nikad gori. Vazda samo spavam. Od sinoć od 2 sata do maloprije 12 i nešto.
-
NediM17
#14869 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nemoj vise da vas cujem o skupoci u BiH.
Trenutno sam na putu u Bgd, udjem maloprije u Merkator, znaci sve je 50 do 100% skuplje nego kod nas.
Cak su i njihovi proizvodi skuplji ovdje nego kod nas.
Znaci najjeftiniji polutvrdi sir, onaj neki njihov Biser je preko 20 KM za kilu.
Onaj wellness keks haman 3 KM, neki dan kod nas u Merkatoru na akciji 1.25, redovna cijena ispod 2 KM.
Tako da im fakat samo preostaje vuckov parizer da deru.
Trenutno sam na putu u Bgd, udjem maloprije u Merkator, znaci sve je 50 do 100% skuplje nego kod nas.
Znaci najjeftiniji polutvrdi sir, onaj neki njihov Biser je preko 20 KM za kilu.
Onaj wellness keks haman 3 KM, neki dan kod nas u Merkatoru na akciji 1.25, redovna cijena ispod 2 KM.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#14870 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam bio prije 3 hefte u idea marketu, u galeriji a i u tc rajiceva,..uopste nisu puno skuplji...u nekim stvarima i dobro jeftiniji.NediM17 wrote: ↑05/10/2023 21:35 Nemoj vise da vas cujem o skupoci u BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#14871 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma ti si samo obicni budzetski uhljeb, Fadilovac i treba te na foeNediM17 wrote: ↑05/10/2023 21:35 Nemoj vise da vas cujem o skupoci u BiH.
-
tarowik336
#14872 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ljudi moji, da vam ispričam jednu istinitu priču.
Imam jednu sobu zabačenu u ćošku kuće u koju rijetko ko svraća, ali uglavnom služi kao neka ostava za odložit stvari itd.
Neki dan nešto pospremao i usisavao, kadli jedna kesa stoji u ćošku. Jebote otkad to tu stoji, i zaboravio sam da sam je ostavio. Pogledam šta je unutra, kad ono onaj Pronto sprej za čiščenje drveta i jedan dugačak račun. Povirim na račun, a ono račun iz Konzuma. Jedan veliki dugački račun kojim se podmirilo sve u kući na možda mjesec dana. Sve se povadilo iz kese i odavno potrošilo, jedino ostao u njoj ovaj Pronto jer nije trebao nikome. Pogledam koliko je star račun, kadli ono taman točno godinu dana (+/- 10-ak dana).
E reko odlično. Mislim se u sebi, sad ću otić u točno taj isti Konzum s tim računom u ruci i pogledat ću kakve su cijene sada. I eto, ne budi lijen, uzmem ja list papira i odem tamo, i fino polako od artikla do artikla, iduć redom po računu. I zapisujem sebi trenutne cijene, a stare cijene imam na računu. Pošto ima puno toga, ne mogu ništa izračunat na brzinu nego sam ponio sa sobom kući, pa onda polako jedan po jedan artikal zbrajat na digitron i izračunat prosjek.
I to sam evo baš večeras i napravio. I šta mislite koji broj sam dobio? Dobio sam da je sve u prosjeku skuplje za 41% nego što je bilo u istoj trgovini u ovo doba prošle godine.
Znači kupovna moć za prosječnog čovjeka koji živi u BiH je opala za 41% unutar zadnjih godinu dana.
A bilo je na računu stvarno svašta, krpa za prat suđe, deterdžent, čokolino, mlijeko, jogurt, čokolada, ma svašta...
Imam sad dva pitanja.
Prvo, kakvi su službeni podaci Federalnog Zavoda za statistiku i slažu li se s mojim izračunom? Jer ako kažu da je realna inflacija manja od 41%, znači da vas lažu ili da koriste krivu metodu izračuna.
Druga stvar, da li mislite da su plaće u FBiH unutar zadnjih godinu dana narasle u prosjeku za 41%? Da li čovjek koji je prošle godine u ovo doba imao 1000 maraka netto sada ima barem 1400 maraka netto? Prate li u globalu plaće svojim rastom brzinu rasta inflacije?
Imam jednu sobu zabačenu u ćošku kuće u koju rijetko ko svraća, ali uglavnom služi kao neka ostava za odložit stvari itd.
Neki dan nešto pospremao i usisavao, kadli jedna kesa stoji u ćošku. Jebote otkad to tu stoji, i zaboravio sam da sam je ostavio. Pogledam šta je unutra, kad ono onaj Pronto sprej za čiščenje drveta i jedan dugačak račun. Povirim na račun, a ono račun iz Konzuma. Jedan veliki dugački račun kojim se podmirilo sve u kući na možda mjesec dana. Sve se povadilo iz kese i odavno potrošilo, jedino ostao u njoj ovaj Pronto jer nije trebao nikome. Pogledam koliko je star račun, kadli ono taman točno godinu dana (+/- 10-ak dana).
E reko odlično. Mislim se u sebi, sad ću otić u točno taj isti Konzum s tim računom u ruci i pogledat ću kakve su cijene sada. I eto, ne budi lijen, uzmem ja list papira i odem tamo, i fino polako od artikla do artikla, iduć redom po računu. I zapisujem sebi trenutne cijene, a stare cijene imam na računu. Pošto ima puno toga, ne mogu ništa izračunat na brzinu nego sam ponio sa sobom kući, pa onda polako jedan po jedan artikal zbrajat na digitron i izračunat prosjek.
I to sam evo baš večeras i napravio. I šta mislite koji broj sam dobio? Dobio sam da je sve u prosjeku skuplje za 41% nego što je bilo u istoj trgovini u ovo doba prošle godine.
Znači kupovna moć za prosječnog čovjeka koji živi u BiH je opala za 41% unutar zadnjih godinu dana.
A bilo je na računu stvarno svašta, krpa za prat suđe, deterdžent, čokolino, mlijeko, jogurt, čokolada, ma svašta...
Imam sad dva pitanja.
Prvo, kakvi su službeni podaci Federalnog Zavoda za statistiku i slažu li se s mojim izračunom? Jer ako kažu da je realna inflacija manja od 41%, znači da vas lažu ili da koriste krivu metodu izračuna.
Druga stvar, da li mislite da su plaće u FBiH unutar zadnjih godinu dana narasle u prosjeku za 41%? Da li čovjek koji je prošle godine u ovo doba imao 1000 maraka netto sada ima barem 1400 maraka netto? Prate li u globalu plaće svojim rastom brzinu rasta inflacije?
- n+1
#14873 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znači, nego prosječna osoba, baš kao i ti u ovom primjeru, pogrešno razumije šta inflacija znači, i šta mjeri.tarowik336 wrote: ↑05/10/2023 22:01 Prvo, kakvi su službeni podaci Federalnog Zavoda za statistiku i slažu li se s mojim izračunom? Jer ako kažu da je realna inflacija manja od 41%, znači da vas lažu ili da koriste krivu metodu izračuna.
-
tarowik336
#14874 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa dobro, ajde, objasni podrobnije šta mjeri.
Uvijek kad u vijestima čujem novosti o inflaciji, spominje se potrošačka košarica. Šta je ovo moje ako nije prosječna potrošačka košarica
- Hajvan
#14875 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
evo ima ovdje finih primjera izracuna, pisano razumljivim jezikom vecini (bez puno specijalistickih rijeci koje se inace kiriste da opisu komplikovane procese):
https://www.ecb.europa.eu/ecb/education ... on.en.html
https://www.ecb.europa.eu/ecb/education ... on.en.html