Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Poezija

#14926 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Na što aludiraš?
m_l

#14927 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

šatirana_ljubičica

#14928 Re: Ramazan, opet ;)

Post by šatirana_ljubičica »

Poezija wrote:Na što aludiraš?

Ni na šta.Pitam samo...I meni se to desilo jučer, a prekjučer ko bombona :)
Poezija

#14929 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

To te i pitam :)

Mnogo toga zavisi šta si jela za sehur. Jedeš samo meso koje je isključivo protein bez kompleksnih ugljikohidrata imaćeš situaciju da ćeš osjetiti vremenom veću glad, a uz to i veću žeđ. Veći unos proteina u organizam dovodi do povećae potražnje vode u orgnizmu. Također začinjena hrana, mnogo šečera tj. slatkog.

Ubitačno za organizam, recimo za sehur je začinjeno meso. Banalan primjer, jedete čevape, filete, općenito meso, još začinjeno popiti ćete vode svako malo jer ste žedni. Slično je sa sokovima koji sadrže veliku količinu šečera (većina sokova, posebno gaziranih), što ih više pijete, više ćete i žedniti.

Dakle, najbolje za sehur su kompleksne ugljikohidrate, lagano makarone, riža, krompira, špagete. Unos tečnosti da bude isključivo voda. Za iftar može sve, ionako je veliki razmak od iftara do sehura.
m_l

#14930 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

...meni zavisi i od ljudi i tema za razgovor. Neki me pokopaju. :mrgreen:
šatirana_ljubičica

#14931 Re: Ramazan, opet ;)

Post by šatirana_ljubičica »

Ma ne vjerujem da je kod mene do sehurskog jela....Nemam tu puno odstupanja, jer ne mogu meso jesti na sehuru pa makar.Više nekako pad energije, ne znam zašto, možda je i do situacija, da, ali možda i zbog vremena, s obzirom da se smatram meteoropatom.
Zoya

#14932 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Zoya »

Allahu dragi,olaksaj ljudima i daj im sabura danas :((
Poezija

#14933 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Zoya wrote:Allahu dragi,olaksaj ljudima i daj im sabura danas :(

Da im Allah dž.š podari lijepi Dženet, a majkama Srebrenice podari strpljenje u ovim teškim trenucima. Ne ponovilo se nikad više in sha Allah.

@šatirana_ljubičica

Zavisi i od potrošnje energije, ne radiš svaki dan iste stvari.
malocvijece

#14934 Re: Ramazan, opet ;)

Post by malocvijece »

Zoya wrote:Allahu dragi,olaksaj ljudima i daj im sabura danas :((

Dusa me boli za nasim narodom :(
Hocemo i ikad biti rahat?
Kroksica

#14935 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kroksica »

malocvijece wrote:
Zoya wrote:Allahu dragi,olaksaj ljudima i daj im sabura danas :((

Dusa me boli za nasim narodom :(
Hocemo i ikad biti rahat?
Hocemo mi aBd, ali nisam sigurna za ove ostale oblike zivota. Gledam maloprije emisiju o Srebrenici na Face-u, tuga... pa kaze jedna od majki da mi nismo narod koji se zna svetiti, mi to ne mozemo jer znamo suosjecati. I k'o sto rece, dusa me zaboli a i srce hoce puci od ponosa na nas narod. Halalite mi, znam da nije tema. :(
glitch

#14936 Re: Ramazan, opet ;)

Post by glitch »

kako mirna noć...
Svakodobro!

#14937 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

glitch wrote:kako mirna noć...
Meni je ova kišica jedno od najvećih zadovoljstava Ramazana, naravno ne mislim da konstantno pada, već s vremena na vrijeme u Ramazanu, nema mi nista draze od iftara, sehura ikisice :) Lagodan post.
MOSALJOZE

#14938 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Ne sjećam se ni jedne godine,da nije pala na 11 juli,pa makar nekoliko kapi,ko iz vedra neba samo počne padati :(
Nikad ljepšu šetnju sa sabaha nisam imao nego jutros.Baš je prelijepo
Svakodobro!

#14939 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

Eh... 11. Juli, subhanallah uz tu kišu dođe i more suza. A ja sam se iz Potocara izvukao 12. tog predveče, do Kladnja, a u Vlasenici su nam kamion gadjali svim i svacim...eh, nije tema, al et... Lagodan post svim postačima želim.
red evil

#14940 Re: Ramazan, opet ;)

Post by red evil »

Prošlo pola Ramazana. Večeraš 17. noć. Hoće li kod vas biti kakvog programa? Kod mene nekog specijalnog neće, bit' će predavanje ali bit' će za 27. noć. :D
m_l

#14941 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Bedr, simbol pobjede, a danas toliko tuge u ummetu. :(
staradis

#14942 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

Ja uvijek jedem isto za iftar i sehur
Korisničkoime

#14943 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Korisničkoime »

MOSALJOZE wrote:Ne sjećam se ni jedne godine,da nije pala na 11 juli,pa makar nekoliko kapi,ko iz vedra neba samo počne padati :(
Nikad ljepšu šetnju sa sabaha nisam imao nego jutros.Baš je prelijepo
Bas tako i ja se pokusavam sjetiti jucer da li je bila i jedna godina da na 11. nije padala i ne mogu se sjetiti

Sent from my GT-I9070 using Tapatalk 2
Poezija

#14944 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Mislim da jedne godine nije padala kiša, ali je bilo jako tmurno nebo.
Svakodobro!

#14945 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

Selam svim postačima ali i onima koji se trude, jer Allah najbolje zna :) Ja sam u jednoj nedoumici pa bi volio čuti i vaša mišljenja. Inače mi je jako mrsko kada moram zbog nečeg mrsiti makar jedan dan i trudim se ispostiti svaki Ramazan cijeli. Ove godine, tj ove sedmice imam jedan jako bitan ispit u petak, od kojeg mi donekle zavisi i upis u narednu godinu. Pa sam u nedoumici da mrsim 3 dana, jer iskreno preko vikenda sam pokušao uciti a postio, pa mi bas i nije islo. Dodatna otezavajuca okolnost je i sto radim od 8-4 pa onda dana skoro i nemam nikako za ucenje, a i umor i bez koncentracije. Nadam se pozitivnom misljenju, ohrabrujucem i eto. Da vas Allah nagradi sve.
glockov kolac

#14946 Re: Ramazan, opet ;)

Post by glockov kolac »

Svakodobro! wrote:Selam svim postačima ali i onima koji se trude, jer Allah najbolje zna :) Ja sam u jednoj nedoumici pa bi volio čuti i vaša mišljenja. Inače mi je jako mrsko kada moram zbog nečeg mrsiti makar jedan dan i trudim se ispostiti svaki Ramazan cijeli. Ove godine, tj ove sedmice imam jedan jako bitan ispit u petak, od kojeg mi donekle zavisi i upis u narednu godinu. Pa sam u nedoumici da mrsim 3 dana, jer iskreno preko vikenda sam pokušao uciti a postio, pa mi bas i nije islo. Dodatna otezavajuca okolnost je i sto radim od 8-4 pa onda dana skoro i nemam nikako za ucenje, a i umor i bez koncentracije. Nadam se pozitivnom misljenju, ohrabrujucem i eto. Da vas Allah nagradi sve.
Ma samo posti, ništa ti neće biti. Naspavaj se dobro, i naravno nauči gradivo, a za ostalo se ne sekiraj...
Svakodobro!

#14947 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

@ glockov Hvala. Pa kod tog spavanja i imam mali problem, i bez ucenja uz Ramazan spavam max 6 sati dnevno. Posao, obaveze pa me tako i dodje.. Hvala na savjetu inšAllah dat će Svevišnji umom odgovor najbolji i najispravniji. Lagodan post danas a i u narednim danima, tebi i ostalim mu'minima i mu'minkama.
glockov kolac

#14948 Re: Ramazan, opet ;)

Post by glockov kolac »

Svakodobro! wrote:@ glockov Hvala. Pa kod tog spavanja i imam mali problem, i bez ucenja uz Ramazan spavam max 6 sati dnevno. Posao, obaveze pa me tako i dodje.. Hvala na savjetu inšAllah dat će Svevišnji umom odgovor najbolji i najispravniji. Lagodan post danas a i u narednim danima, tebi i ostalim mu'minima i mu'minkama.
Amin! Biće to sve hairli InShaAllah! I ja sam radio od 8 do 4 i postio (sad mi je malo drugačije radno vrijeme), al san je najvažniji za postače koji rade. Ja sam slabo spavao i bilo je poteško, a sada mogu spavati koliko hoću i ide hvala Allahu bez problema.
kerima1

#14949 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Ja na tvom mjestu ne bih postila ta tri dana,prece je ucenje i cinjenje necega na ovom svijetu,a post se moze napostiti kasnije.Eto sam vidis da ne mozes od posta imati koncentraciju,a koja fajde ici na ispit bez naucenog.Uci ,a ne boj se nece nama dragi Bog nista On je dobar. :)
Svakodobro!

#14950 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

Hvala @kerima1 U svakom slučaju i ako ne budem postio, insAllah ta tri dana bi bila napostena posle Ramazana, tako da znam za milost Svevisnjeg, ali eto ne volim krnjavo, ruzan osjecaj kad "okrnjim" Ramazan, a ipak moze se reci da je opravdano koliko-toliko, bill hajr danas i sutra aBd pa cemo vidjeti za sre-cet-petak.
Locked