Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iClass

#14801 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by iClass »

Zar taj sistem jedno vrijeme nije postojao? Ja koliko znam moglo je se na javniprevozks.ba pratiti gdje je koji tramvaj. Sada kako vidim to ne radi. Ima i app za mobitele koja također ne radi.
HelaS

#14802 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HelaS »

BiBi911 wrote: 02/12/2023 01:37
mistek wrote: 02/12/2023 01:32 Radi li se išta na elektronskim sistemima kako bi se na svakoj stanici znalo kada dolazi sljedeći tramvaj? Sve ovo što se radi je totalno besmisleno bez toga, a nije mi jasno kako se ne nađe neko rješenje za to. Svaki, pa i najmanji grad zapadno to ima (kad kažem zapadno, mislim već na Hrvatsku ili Sloveniju) i sumnjam da je prekompleksno.

Pošto se ne vozim trolom (odnosno vozim jednom godišnje u vrh glave), da li su tamo još uvijek sređeni displeji sa stanicama? I to je jako bitno, kao i karte sa rasporedom stanica unutar vozila.
8000€/mjesec kosta taj sistem, za te pare dobijes pracenje do 100 vozila. Po vozilu ugradnja uredjaja je do 3000€.
U 8000€/mjesec je uracunat I program koji daje sve podatke I ima jednu korisnu stvarcicu, moze da usporava vozila(navedeni timeTable prati I odrzava razmak izmedju vozila).

Ali ta firma ne dopusti da joj se iko petlja u posao pa tako da Gras nema saMse za to jer kako da onda uposle novih 80 stranackih kolega
Može li 4 milje za 50 vozila. GRAS i nema više :D
Mishelinke

#14803 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 23:42
sehohari wrote: 01/12/2023 23:34
tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 23:31

Image

A vidi tek ovo da oni nisu sta pobrkali kad su pisali ovaj post :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Koliko je HDZ-ovcima važno skinuti ljevičara sa vrha Zagreba da čak i Sarajevo hvale kao napredan grad :lol:
Realno toliko i sami sebe ponizavamo i minimiziramo i one stvari koje su nam bolje, sad bi taj isti Zagreb il Bg dali da imaju dvadesetak kilometara pruge sredjene kao kod nas što je, nego mi smo navikli da moramo kukati da smo najgori u svemu
Ne bih se baš složio.

Ne ponižavamo, već kritikujemo. Zbog toga smo i dočekali da nam jedan ZG, koji je Cirih Bankanskog poluotoka, zavidi.

Zamisli da smo hvalili i nastavili glasati za Semihu ili Krompotića? Zolja ili Kalema? Niti bi imali pruge, niti bi nam iko zavidio na bilo čemu. Ne bi ni vode imali.

Štetu treba kritikovati da bude što bolji. Ako se uspava, belaj je. Trojku također, kritikovati u paketu.

I da, dokle je došla pruga za Hrasnicu? :D
konami666

#14804 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konami666 »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 21:11
Mishelinke wrote: 01/12/2023 21:00
tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 20:55 Kakav crni Končar razlog zbog cega Zagreb uzima ove polovne tramvaje je činjenica da Končar u vlastitom gradu ne moze odrzavati tramvaje kako bog zapovijeda :lol: :lol: . Za dvadeset plus godina njihovog projekta su uspjeli u samo jedan grad izvan Zagreba izvesti taj tramvaj :-) :-)

Pored Stadlera, Siemensa, Škode, CAF, Bombardiera pricati o koncaru kao jednom od najkvalitetnijih proizvođača u EU de nas tesla nemoj nasmijavati :mrgreen:
Pa bio je tamo 2006, 2007,..., pa negdje do 2012. možda.

Nisam upratio zadnje vrijeme šta je sa njima, pa me to malo začudilo.

Pravili su oni i vozove, niskopodne lakošinske motorne vozove. Imaju i naše željeznice jedan takav, a vidim u Hrvatskoj su masovno u upotrebi.

Bili su oni dobri prije deceniju, dvije.
Pa ja tako su zeljeznice FBiH kupile voz od njih i oni ga vozali u evropi po promocijama i testnim voznjama i tu ga sjebali totalno :mrgreen: , odnos izmedju koncara i zfbih je od tada totalno narušen, bilo tužbi svašta se izdesavalo tada

Samo Stadler od sinskih vozila njihovih dvadesetak garnitura jedno dvadesetak jedinica 10emu i 10dmu bi promijenilo sliku federacije i putovanja u njoj . Koliko je Stadler ozbiljno shvatio ovaj posao da nece grasovi mongloidi popravljati vozila nego stadlerovi mehanicari jer ne zele da svoju reputaciju ruše sa likovima iz grasa. Isto tako Stadler drzi na uzici likove iz srbija voza bukvalno svi stadleri su spojeni sa maticom u švicarskoj i znaju svaki pokret i dio sto se uradi sa komandama

To je najveći problem sa sadasnjim trolama jer su pustene na milost i nemilost grasovcima pa oni rade sta hoce s njima , ljudi sjebu geometriju trolnih motki i onda im svako kriv osim njih samih :mrgreen:
Jesu te bjeloruske trole naručene za vrijeme SDA? Ja mislim da ih je šteta naručivao ne bi išao sa bjeloruskim nego bi vjerovatno uzeo neke da valjaju. Ne znam koji je moron naručivao bjelorusko smeće.
trambusek88

#14805 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by trambusek88 »

konami666 wrote: 02/12/2023 06:49
Mishelinke wrote: 01/12/2023 21:00

Pa bio je tamo 2006, 2007,..., pa negdje do 2012. možda.

Nisam upratio zadnje vrijeme šta je sa njima, pa me to malo začudilo.

Pravili su oni i vozove, niskopodne lakošinske motorne vozove. Imaju i naše željeznice jedan takav, a vidim u Hrvatskoj su masovno u upotrebi.

Bili su oni dobri prije deceniju, dvije.
Pa ja tako su zeljeznice FBiH kupile voz od njih i oni ga vozali u evropi po promocijama i testnim voznjama i tu ga sjebali totalno :mrgreen: , odnos izmedju koncara i zfbih je od tada totalno narušen, bilo tužbi svašta se izdesavalo tada

Samo Stadler od sinskih vozila njihovih dvadesetak garnitura jedno dvadesetak jedinica 10emu i 10dmu bi promijenilo sliku federacije i putovanja u njoj . Koliko je Stadler ozbiljno shvatio ovaj posao da nece grasovi mongloidi popravljati vozila nego stadlerovi mehanicari jer ne zele da svoju reputaciju ruše sa likovima iz grasa. Isto tako Stadler drzi na uzici likove iz srbija voza bukvalno svi stadleri su spojeni sa maticom u švicarskoj i znaju svaki pokret i dio sto se uradi sa komandama

To je najveći problem sa sadasnjim trolama jer su pustene na milost i nemilost grasovcima pa oni rade sta hoce s njima , ljudi sjebu geometriju trolnih motki i onda im svako kriv osim njih samih :mrgreen:
Jesu te bjeloruske trole naručene za vrijeme SDA? Ja mislim da ih je šteta naručivao ne bi išao sa bjeloruskim nego bi vjerovatno uzeo neke da valjaju. Ne znam koji je moron naručivao bjelorusko smeće.
Šteta nema šta naručivati, ima tender EBRD pa ko pobjedi.

Za ove pare drugi trolejbusi nisu mogli doći.

Mogli su obični bez baterija ili solo ili manje komada
scarr

#14806 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by scarr »

Eo još jednog stručnjaka za tramvaje. Bog me ubio ako znaš kako radi tramvaj, a kamo li da znaš sta je smeće 😆

Svakak'ih ljudi...
Mishelinke

#14807 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

trambusek88 wrote: 02/12/2023 07:08
konami666 wrote: 02/12/2023 06:49

Šteta nema šta naručivati, ima tender EBRD pa ko pobjedi.

Za ove pare drugi trolejbusi nisu mogli doći.

Mogli su obični bez baterija ili solo ili manje komada
Odlični su trolejbusi.

To što su dati Grasu, pa u startu im uništili farbu reklamama, polomili šoferšajbe, pokvarili displeje i razvalili klime, kao i informacioni sistem, to je nešto sasvim drugo.
nepass1

#14808 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

Odlicni kurac, bolji je svaki onaj iz svice ili odakle su vec nabavljali.
Mishelinke

#14809 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

nepass1 wrote: 02/12/2023 09:01 Odlicni kurac, bolji je svaki onaj iz svice ili odakle su vec nabavljali.
Bolji jesu, ali da ovi ne valjaju, nije baš tako.
dječak sa šibicama

#14810 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by dječak sa šibicama »

iClass wrote: 02/12/2023 01:06
nepass1 wrote: 02/12/2023 00:45 Pa valjda nema tramvaja, samo trice voze, ako se ne varam
Moguće to, čudno mi samo već godinama se vozim i uvijek uđem u prvi tramvaj koji dođe i nikada nije skrenuo nigdje niti stao ranije, svaki je uvijek išao do kraja.
Zato sto idu recimo 8 trica na jednu cetvorku. Trica vrti non stop, ostale linije povremeno.
tramvajtrojka

#14811 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

nepass1 wrote: 02/12/2023 09:01 Odlicni kurac, bolji je svaki onaj iz svice ili odakle su vec nabavljali.
Ostavština Kalema iako je Solaris bio skuplji mogla je vlada kantona dodati pare, šteta je dosao na vec zavrsen tender. I stetin izbor od prvog dana su bili solarisi.Ove trole su bile spas u zadnji čas jer smo bili ostali na desetak trolejbusa.BKM kao bkm nije los ako se propisno odrzava, al grasovo vezanje spagom vrata, gasenje klima, grijanje koje ne ukljuce, gasenje i smanjivanje najave, ignoriranje upizorenja na digitalnom ekranu, voznja nepropisno sa trolnim motkama koje ne ucvrste i ne provjeravaju njezinu geometriju pa im popucaju. Nista to nije do proizvodjaca nego do kurcobolje kod grasovaca

Hvala bogu pa će narednih desetak trola biti solarisi pa ce ih Poljaci drzati za damu i ne dat im da dišu u pogledu održavanja
dječak sa šibicama

#14812 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Grasovci su svakako sa taljiga na Pesteru sisli na trolejbus.

Sta on zna sta je klima uredjaj, ako moze da skine i proda na buvljaku, zainteresovan je.
Mishelinke

#14813 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

dječak sa šibicama wrote: 02/12/2023 10:20 Grasovci su svakako sa taljiga na Pesteru sisli na trolejbus.

Sta on zna sta je klima uredjaj, ako moze da skine i proda na buvljaku, zainteresovan je.
Gras je karcinom ovog grada. Ako Šteta misli bilo šta da radi u pogledu gradskog prijevoza, mora ugasiti Gras kako zna, mora naći način. Sa tom KJKP (Kurcoboljski Javni Komunalni Paraziti) firmom, Sarajevo nikad neće imati javni prijevoz da valja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14814 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by _BataZiv_0809 »

Logovan wrote: 01/12/2023 23:19 Kakav komentar pročitah :D
Najlakše kupiti tuđim parama :lol: :lol: Jok eto kupit će sa svojim, skupit će se Šteta i ostali i svako će iz svog džepa dati dio para

U nastavku kaže čovjek, mogli smo ga i mi proizvesti :lol: Ma je l' Boga ti, jest pametan jebo te, pa nije ovo igrica
Image

A vidi tek ovo da oni nisu sta pobrkali kad su pisali ovaj post :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Otkad je Augsburg u DDR-u i otkud DDR 1996.godini, kad su tramvaji proizvedeni?

Ovo je ono stanje uma kad kritika predje u patologiju.
tramvajtrojka

#14815 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 02/12/2023 10:31
Logovan wrote: 01/12/2023 23:19 Kakav komentar pročitah :D
Najlakše kupiti tuđim parama :lol: :lol: Jok eto kupit će sa svojim, skupit će se Šteta i ostali i svako će iz svog džepa dati dio para

U nastavku kaže čovjek, mogli smo ga i mi proizvesti :lol: Ma je l' Boga ti, jest pametan jebo te, pa nije ovo igrica
Image

Otkad je Augsburg u DDR-u i otkud DDR 1996.godini, kad su tramvaji proizvedeni?

Ovo je ono stanje uma kad kritika predje u patologiju.
Znam sve nego je ovo dokaz koliko nama malo treba ovo je sve moglo biti odradjeno prije 10+ godina od 2010 su budzeti toliki bili da se ovo moglo kao od sale financirati, dns smo mogli narucivati nove generacije vozila , mi smo izgubili 10+ godina u suplje kako nismo sposobni ni za sta, ukidanje tramvaja, da su nova vozila misaona imenica za nas itd.itd. Jednostavno ubijedili su nas bili da ne zasluzujemo nista normalno, en po komentarima ljudi i dalje ne vjeruju da ce doci vise od jednog tramvaja
tramvajtrojka

#14816 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

vjeshalica wrote: 02/12/2023 10:44 Sta ima Londrckulja sa nabavkom tramvaja?
Prvo i osnovno imaj dovoljno kulture da napises necije prezime kako jeste, a drugo ovo su pisali zagrebcani kojima nase ovlasti nisu jasne pa svoga gradonačelnika ponizavaju jer je on sam inicirao ovu nabavku i hvalio se njome
Mishelinke

#14817 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

Ne kontaju Hrvati naše nadležnosti. Misle da je Benjamina kao njihov Tomislav, alfa i omega grada.

A u pravu su jednim dijelom. Benjamina i Šteta su iz iste stranke, tako da je i ona jednim dijelom zaslužna za ovo.
BadBoy

#14818 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Šta znam, meni su nove trole dobre i uvijek mi je drago kad naiđe nova umjesto stare.

Ključ je da ih ima dovoljno da dolaze na svakih pet minuta i da ima najava dolaska na svim stanicama

To bi bio gamechanger. Ove nove stanice imaju displej unutra i glasovnu najavu stanice. Treba samo staviti displej na stajališta i natkriti ih sva
dječak sa šibicama

#14819 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Ja mislim da sa Trga ide trola svako 6 ili 8 minuta, i prilicno su redovne. Bar koliko sam ja vidio.
tramvajtrojka

#14820 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

BadBoy wrote: 02/12/2023 10:50 Šta znam, meni su nove trole dobre i uvijek mi je drago kad naiđe nova umjesto stare.

Ključ je da ih ima dovoljno da dolaze na svakih pet minuta i da ima najava dolaska na svim stanicama

To bi bio gamechanger. Ove nove stanice imaju displej unutra i glasovnu najavu stanice. Treba samo staviti displej na stajališta i natkriti ih sva
Image
Image

Nove trole imaju funkcije koje nikad nisu ni upalili tako da u trolama ima mogućnost video najave il za reklame pored najave stanica, a najveci problem je u grasovcima njima u kabini na ovom kontrolnom panelu za video i glasovnu najavu blinka stop kad je ona ugasena u vozilima, samo trebaju pokrenuti sistem da se sam upali i restartuje a ne mozes ti biti u svrakinom a da ti u sistemu stoji drvenija jer si ga stopirao. Sistem radi da je spojen na GPS i kad stopiras ne radi nista, tako isto smanjuju glasovnu najavu na ovom panelu :lol:

Al zato su jaranima pored namjestili podmetace za zicagu da se sa njima vozaju u kabini :oops:
Prpa.ba

#14821 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Prpa.ba »

dječak sa šibicama wrote: 02/12/2023 10:20 Grasovci su svakako sa taljiga na Pesteru sisli na trolejbus.

Ne moze ono bez izljeva mrznje prema dijelu svojih sugradjana, pa to ti je.

Fale kumovi s Durmitora, otjerali ih ovi divlji sa Pestera, a?
scarr

#14822 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by scarr »

tramvajtrojka wrote: 02/12/2023 10:47
Prvo i osnovno imaj dovoljno kulture da napises necije prezime kako jeste, a drugo ovo su pisali zagrebcani kojima nase ovlasti nisu jasne pa svoga gradonačelnika ponizavaju jer je on sam inicirao ovu nabavku i hvalio se njome
I onda joj nije pravo kad neki muskarac koristi neke nazive za neku ženu, a to što ona može istipkat i kakve gadosti, rijetko koje muško može
BadBoy

#14823 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

dječak sa šibicama wrote: 02/12/2023 10:53 Ja mislim da sa Trga ide trola svako 6 ili 8 minuta, i prilicno su redovne. Bar koliko sam ja vidio.
Pa nije baš, zna se desiti da ih nema i po 15-20 minuta.
Login77777

#14824 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Login77777 »

Opet SDAovske poprpice po svome… :izet:

laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#14825 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by laserShow »

scarr wrote: 02/12/2023 12:34 I onda joj nije pravo kad neki muskarac koristi neke nazive za neku ženu, a to što ona može istipkat i kakve gadosti, rijetko koje muško može
zena zeni je najgora. To bi iskopalo oci da moze. Cuj zove je Londrckulja. Svasta
Post Reply