Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mishelinke

#14776 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

Peacean wrote: 01/12/2023 19:04
Mishelinke wrote: 01/12/2023 18:33 Danas u ZG stiglo 11 tramvaja u jednoj isporuci.

Kod nas na kašičicu po jedan.

Dok dođe zadnji, ima da i taj famozni metro u BG bude gotov.
Gdje tačno piše da je svih 11 stiglo? Vidim samo da svi govore da je prvi od 11 polovnih tramvaja stigao, dok će novi koji su naručeni početi da stižu za dvije godine.
Sorry, do mene je, razumio da je 11 stiglo (čuo na TV, nisam čitao).

Opet to ne mjenja činjenicu da se sve radi presporo.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#14777 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PreWiBa »

Mishelinke wrote: 01/12/2023 20:11
Mishelinke wrote: 01/12/2023 18:33 Danas u ZG stiglo 11 tramvaja u jednoj isporuci.

Gdje tačno piše da je svih 11 stiglo? Vidim samo da svi govore da je prvi od 11 polovnih tramvaja stigao, dok će novi koji su naručeni početi da stižu za dvije godine.

Radi se o 11 polovnih, ne novih iz fabrike.

Zapravo, i naručili su te polovne jer već oko 15 godina nisu došli novi, a isporuka od Končara se tek očekuje za 2025/6.
tramvajtrojka

#14778 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

sta se radi presporo kad ti poredis dolazak polovnih tramvaja u Zagrebu i pravljenje novih iz fabrike za nas :lol: :lol: i od tebe je previse, i za Zagreb je nekoliko mjeseci kasnio dolazak ovog polovnog.
Mishelinke

#14779 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

sehohari wrote: 01/12/2023 20:13

Zapravo, i naručili su te polovne jer već oko 15 godina nisu došli novi, a isporuka od Končara se tek očekuje za 2025/6.
Vrlo čudno.

Koliko znam, Končar je bio lider u proizvodnji tramvaja na Balkanu, a u EU je bio u vrhu.

Zagreb da kupuje polovnjake, zvuči mi nadrealno.

Končarevi tramvaji su se izvozili i u Bugarsku, Finsku, zamalo i u Srbiju (šoferšajba u obliku U bila smetnja, pa ugovor nikad nije realizovan), bilo priča da će i za nas raditi 1436 mm verziju....
PreWiBa

#14780 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PreWiBa »

Mishelinke wrote: 01/12/2023 20:19

Vrlo čudno.

Koliko znam, Končar je bio lider u proizvodnji tramvaja na Balkanu, a u EU je bio u vrhu.

Končarevi tramvaji su se izvozili i u Bugarsku, Finsku, zamalo i u Srbiju (šoferšajba u obliku U bila smetnja, pa ugovor nikad nije realizovan), bilo priča da će i za nas raditi 1436 mm verziju....
https://n1info.hr/vijesti/video-foto-ov ... cke-ulice/
Mishelinke

#14781 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

sehohari wrote: 01/12/2023 20:21
Mishelinke wrote: 01/12/2023 20:19

Vrlo čudno.

https://n1info.hr/vijesti/video-foto-ov ... cke-ulice/
Ok, skontao sam. Mislio sam da su novi, moja greška.

Ne morate sad svi redom lijepiti linkove za istu stvar.
tramvajtrojka

#14782 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Kakav crni Končar razlog zbog cega Zagreb uzima ove polovne tramvaje je činjenica da Končar u vlastitom gradu ne moze odrzavati tramvaje kako bog zapovijeda :lol: :lol: . Za dvadeset plus godina njihovog projekta su uspjeli u samo jedan grad izvan Zagreba izvesti taj tramvaj :-) :-)

Pored Stadlera, Siemensa, Škode, CAF, Bombardiera pricati o koncaru kao jednom od najkvalitetnijih proizvođača u EU de nas tesla nemoj nasmijavati :mrgreen:
Mishelinke

#14783 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 20:55 Kakav crni Končar razlog zbog cega Zagreb uzima ove polovne tramvaje je činjenica da Končar u vlastitom gradu ne moze odrzavati tramvaje kako bog zapovijeda :lol: :lol: . Za dvadeset plus godina njihovog projekta su uspjeli u samo jedan grad izvan Zagreba izvesti taj tramvaj :-) :-)

Pored Stadlera, Siemensa, Škode, CAF, Bombardiera pricati o koncaru kao jednom od najkvalitetnijih proizvođača u EU de nas tesla nemoj nasmijavati :mrgreen:
Pa bio je tamo 2006, 2007,..., pa negdje do 2012. možda.

Nisam upratio zadnje vrijeme šta je sa njima, pa me to malo začudilo.

Pravili su oni i vozove, niskopodne lakošinske motorne vozove. Imaju i naše željeznice jedan takav, a vidim u Hrvatskoj su masovno u upotrebi.

Bili su oni dobri prije deceniju, dvije.
tramvajtrojka

#14784 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Mishelinke wrote: 01/12/2023 21:00
tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 20:55 Kakav crni Končar razlog zbog cega Zagreb uzima ove polovne tramvaje je činjenica da Končar u vlastitom gradu ne moze odrzavati tramvaje kako bog zapovijeda :lol: :lol: . Za dvadeset plus godina njihovog projekta su uspjeli u samo jedan grad izvan Zagreba izvesti taj tramvaj :-) :-)

Pravili su oni i vozove, niskopodne lakošinske motorne vozove. Imaju i naše željeznice jedan takav, a vidim u Hrvatskoj su masovno u upotrebi.

Pa ja tako su zeljeznice FBiH kupile voz od njih i oni ga vozali u evropi po promocijama i testnim voznjama i tu ga sjebali totalno :mrgreen: , odnos izmedju koncara i zfbih je od tada totalno narušen, bilo tužbi svašta se izdesavalo tada

Samo Stadler od sinskih vozila njihovih dvadesetak garnitura jedno dvadesetak jedinica 10emu i 10dmu bi promijenilo sliku federacije i putovanja u njoj . Koliko je Stadler ozbiljno shvatio ovaj posao da nece grasovi mongloidi popravljati vozila nego stadlerovi mehanicari jer ne zele da svoju reputaciju ruše sa likovima iz grasa. Isto tako Stadler drzi na uzici likove iz srbija voza bukvalno svi stadleri su spojeni sa maticom u švicarskoj i znaju svaki pokret i dio sto se uradi sa komandama

To je najveći problem sa sadasnjim trolama jer su pustene na milost i nemilost grasovcima pa oni rade sta hoce s njima , ljudi sjebu geometriju trolnih motki i onda im svako kriv osim njih samih :mrgreen:
PreWiBa

#14785 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 21:11
Mishelinke wrote: 01/12/2023 21:00

Pa ja tako su zeljeznice FBiH kupile voz od njih i oni ga vozali u evropi po promocijama i testnim voznjama i tu ga sjebali totalno :mrgreen: , odnos izmedju koncara i zfbih je od tada totalno narušen, bilo tužbi svašta se izdesavalo tada

Samo Stadler od sinskih vozila njihovih dvadesetak garnitura jedno dvadesetak jedinica 10emu i 10dmu bi promijenilo sliku federacije i putovanja u njoj . Koliko je Stadler ozbiljno shvatio ovaj posao da nece grasovi mongloidi popravljati vozila nego stadlerovi mehanicari jer ne zele da svoju reputaciju ruše sa likovima iz grasa. Isto tako Stadler drzi na uzici likove iz srbija voza bukvalno svi stadleri su spojeni sa maticom u švicarskoj i znaju svaki pokret i dio sto se uradi sa komandama

To je najveći problem sa sadasnjim trolama jer su pustene na milost i nemilost grasovcima pa oni rade sta hoce s njima , ljudi sjebu geometriju trolnih motki i onda im svako kriv osim njih samih :mrgreen:
GRAS Facelift verzije :mrgreen:
NediM17

#14786 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Dodjose li sajbe za trole ikad ?
Logovan

#14787 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Logovan »

dječak sa šibicama wrote: 01/12/2023 17:43 Image

cini mi se da prilicno kasnim :D
:bih: :bih: :bih:
Logovan

#14788 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Logovan »

Kakav komentar pročitah :D
Najlakše kupiti tuđim parama :lol: :lol: Jok eto kupit će sa svojim, skupit će se Šteta i ostali i svako će iz svog džepa dati dio para

U nastavku kaže čovjek, mogli smo ga i mi proizvesti :lol: Ma je l' Boga ti, jest pametan jebo te, pa nije ovo igrica
tramvajtrojka

#14789 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Logovan wrote: 01/12/2023 23:19 Kakav komentar pročitah :D
Najlakše kupiti tuđim parama :lol: :lol: Jok eto kupit će sa svojim, skupit će se Šteta i ostali i svako će iz svog džepa dati dio para

U nastavku kaže čovjek, mogli smo ga i mi proizvesti :lol: Ma je l' Boga ti, jest pametan jebo te, pa nije ovo igrica
Image

A vidi tek ovo da oni nisu sta pobrkali kad su pisali ovaj post :mrgreen: :mrgreen: :lol:
PreWiBa

#14790 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 23:31

Image

A vidi tek ovo da oni nisu sta pobrkali kad su pisali ovaj post :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Koliko je HDZ-ovcima važno skinuti ljevičara sa vrha Zagreba da čak i Sarajevo hvale kao napredan grad :lol:
tramvajtrojka

#14791 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 01/12/2023 23:34
tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 23:31

Image

Koliko je HDZ-ovcima važno skinuti ljevičara sa vrha Zagreba da čak i Sarajevo hvale kao napredan grad :lol:
Realno toliko i sami sebe ponizavamo i minimiziramo i one stvari koje su nam bolje, sad bi taj isti Zagreb il Bg dali da imaju dvadesetak kilometara pruge sredjene kao kod nas što je, nego mi smo navikli da moramo kukati da smo najgori u svemu
iClass

#14792 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by iClass »

Svaki put kada idem tramvajem, samo uđem u prvi tramvaj koji mi dođe na stanicu, gdje god išao, da li išao na Baščaršiju ili na Ilidžu. Zanima me koja je razlika u linijama, trojka, cetvorka itd. Ja sam mislio da svaki tramvaj kruži od Ilidže do Baščaršije, nisam nikad sjeo u tramvaj a da je skrenuo kod Skenderije ili da je otišao ispred Željezničke.

Pitanje je, koja je razlika između linija tramvaja?
BadBoy

#14793 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Kad bi završili južnu i naručili još 20 trola za mene bi ovo bio drugi grad.
BadBoy

#14794 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

iClass wrote: 01/12/2023 23:57 Svaki put kada idem tramvajem, samo uđem u prvi tramvaj koji mi dođe na stanicu, gdje god išao, da li išao na Baščaršiju ili na Ilidžu. Zanima me koja je razlika u linijama, trojka, cetvorka itd. Ja sam mislio da svaki tramvaj kruži od Ilidže do Baščaršije, nisam nikad sjeo u tramvaj a da je skrenuo kod Skenderije ili da je otišao ispred Željezničke.

Taj broj samo govori koliko krugova napravi od Ilidže do Čaršije. Kec samo jednom, trica tri puta, itd
nepass1

#14795 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

iClass wrote: 01/12/2023 23:57 Svaki put kada idem tramvajem, samo uđem u prvi tramvaj koji mi dođe na stanicu, gdje god išao, da li išao na Baščaršiju ili na Ilidžu. Zanima me koja je razlika u linijama, trojka, cetvorka itd. Ja sam mislio da svaki tramvaj kruži od Ilidže do Baščaršije, nisam nikad sjeo u tramvaj a da je skrenuo kod Skenderije ili da je otišao ispred Željezničke.

1 carsija-stanica, 2 carsija-cengic vila, 3 carsija-ilidza, 4 ilidza-stanica, 5 carsija-nedzarici, 6 ilidza-skenderija
iClass

#14796 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by iClass »

nepass1 wrote: 02/12/2023 00:31

1 carsija-stanica, 2 carsija-cengic vila, 3 carsija-ilidza, 4 ilidza-stanica, 5 carsija-nedzarici, 6 ilidza-skenderija
Kako onda da sam ja uvijek sjedao u prvi tramvaj koji mi dođe i uvijek me odvodio do kraja, nikad nije fulo. Ispadne da je najviše ovih trojki. Do sad više puta sjeo na Baščaršiji ili ispred SCC i uvijek išao sa njim do Nedžarića, čudno mi da nikada nije se desila situacija da sjednem samo do ČV ili do Stanice. Isto tako desetine puta sjeo u prvi tramvaj na Stupu, Nedžarićima i sl. sa ciljem da odem na Baščaršiju i nikada nije otišao do Skenderije ili Stanice.
nepass1

#14797 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

Pa valjda nema tramvaja, samo trice voze, ako se ne varam
iClass

#14798 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by iClass »

nepass1 wrote: 02/12/2023 00:45 Pa valjda nema tramvaja, samo trice voze, ako se ne varam
Moguće to, čudno mi samo već godinama se vozim i uvijek uđem u prvi tramvaj koji dođe i nikada nije skrenuo nigdje niti stao ranije, svaki je uvijek išao do kraja.
mistek

#14799 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Radi li se išta na elektronskim sistemima kako bi se na svakoj stanici znalo kada dolazi sljedeći tramvaj? Sve ovo što se radi je totalno besmisleno bez toga, a nije mi jasno kako se ne nađe neko rješenje za to. Svaki, pa i najmanji grad zapadno to ima (kad kažem zapadno, mislim već na Hrvatsku ili Sloveniju) i sumnjam da je prekompleksno.

Pošto se ne vozim trolom (odnosno vozim jednom godišnje u vrh glave), da li su tamo još uvijek sređeni displeji sa stanicama? I to je jako bitno, kao i karte sa rasporedom stanica unutar vozila.
BiBi911

#14800 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BiBi911 »

mistek wrote: 02/12/2023 01:32 Radi li se išta na elektronskim sistemima kako bi se na svakoj stanici znalo kada dolazi sljedeći tramvaj? Sve ovo što se radi je totalno besmisleno bez toga, a nije mi jasno kako se ne nađe neko rješenje za to. Svaki, pa i najmanji grad zapadno to ima (kad kažem zapadno, mislim već na Hrvatsku ili Sloveniju) i sumnjam da je prekompleksno.

Pošto se ne vozim trolom (odnosno vozim jednom godišnje u vrh glave), da li su tamo još uvijek sređeni displeji sa stanicama? I to je jako bitno, kao i karte sa rasporedom stanica unutar vozila.
8000€/mjesec kosta taj sistem, za te pare dobijes pracenje do 100 vozila. Po vozilu ugradnja uredjaja je do 3000€.
U 8000€/mjesec je uracunat I program koji daje sve podatke I ima jednu korisnu stvarcicu, moze da usporava vozila(navedeni timeTable prati I odrzava razmak izmedju vozila).

Ali ta firma ne dopusti da joj se iko petlja u posao pa tako da Gras nema saMse za to jer kako da onda uposle novih 80 stranackih kolega
Post Reply