Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#1476 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ih, kod nas je godinama bilo - ko prvi na spavanje ide u dječiju sobu, drugo mora da se bori sa krakatim čudovištem za malo prostora u krevetu. Nevjerovatno je koliko prostora treba jednom 3-godišnjaku.
A znaš, ni ja prvom nisam dala cuclu na početku (tablice, pedijatri, stomatolozi ..... ). Kupila jednu za nedaj bože - Avent, naravno. Za drugog se nisam dvoumila - čim sam skontala da me diže po noći radi cuclanja probala sam dati dudu - Babylove - naravno :lol: :lol: :lol: Prihvatio je ko sestru najrođeniju.

A da znate samo koliko me grizla savjest prema ovom drugom bebanu - sav je secondhandiran, niti sam mu titrala, ni poseban režim kupanja, ni tablice a kako vrijeme odmiče skontala sam da je on bolje prošao. Dobio je relaksiranu mamu - oslobođenu frustracija što se tiče beba. Ovaj stariji jadničak sada trpi frustracije druge vrste (osnovna škola - disciplina, urednost, ponašanje ....). Miša mu, nikako da ubodem.
otherside

#1477 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

nista....sve ste fulale s prvim djetetom :lol:
nema veze, naucicete s drugim :lol:
moja rodica zivi u holandiji. ona kaze da tamo i pedijatri preporucuju da se beba pusti malo da place i da se ti periodi postepeno produzavaju.
i tako...kaze, prvi dan plak'o 15 min, drugi dan 10, treci dan 5, cetvrti dan skont'o nema fajde :D
otherside

#1478 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote: Evo, sad se pitam zašto se toliko opirem da spava otpočetka sa mnom u krevetu? Svakako je u neka doba prebacim kod sebe.
Uostalom, kao da će čitav život provesti sa mnom u krevetu, sve neka pravila postavljam, a iskreno za ovo nemam pojma čemu služi.
vidjeces kad joj bude 2 godine a i dalje nece u krevetac. onda ces se pitati sto to ranije nisi regulisala :D
prijateljski savjet: krevetac pod moranje, sto prije, to bolje :wink:
nek' place, prije ce se umoriti :D
a da...nije majcino srce od kamena....znam, znam...ali poslije majcin mozak bude od krompir pirea :D
Alhemicarkaa

#1479 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Super je to u teoriji, u praksi nema šanse da to provedem. Mislim da neću moći ni sa drugim djetetom, ako ga budem imala. Nema šanse da slušam bebin plač i sjedim mirno. Naročito u toj situaciji. Zamisli šta je njoj sve u glavi, možda je strah, mislim, nije to plač što sam joj uzela daljinski, ona leži u mraku i nikog pored nje. Pokušava plačem nekoga zovnuti i niko se ne javlja. :cry: Nema šanse.
Alhemicarkaa

#1480 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote: a da...nije majcino srce od kamena....znam, znam...ali poslije majcin mozak bude od krompir pirea :D
:lol: Zašto ja mislim da će mi biti lakše kad joj mognem objasniti riječima moraš u krevet :skoljka:
vanad

#1481 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ja sam fino iscitala Cry it out metodu i sinoc blazu formu primjenjivala na bebana - rezultat je naspavana mama :D
otherside

#1482 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Super je to u teoriji, u praksi nema šanse da to provedem. Mislim da neću moći ni sa drugim djetetom, ako ga budem imala. Nema šanse da slušam bebin plač i sjedim mirno. Naročito u toj situaciji. Zamisli šta je njoj sve u glavi, možda je strah, mislim, nije to plač što sam joj uzela daljinski, ona leži u mraku i nikog pored nje. Pokušava plačem nekoga zovnuti i niko se ne javlja. :cry: Nema šanse.
ok, ti to vidis tako...
ja sam isto tako razmisljala s prvom curicom i sad imam razmazeno i svojeglavo deriste s kojim se puno teze boriti nego s tvojom sada.
sa drugom curicom razmisljam ovako: da, ona place, zove me...ali ja joj necu cijeli zivot biti pri ruci, otici cu na posao, moram se istusirati, oprati kosu, napraviti nesto za rucak, raspremiti stan,...
plac je njen jedini oblik komunikacije i ne mozes od nje ocekivati nista drugo.
tako da sada podnesem mirno to sto ona odplace nekoliko minuta, udjem koji put u sobu, smirim je, pomilkim, pricam joj ali je ne dizem iz kreveta. na kraju svega ovoga, ona obicno zaspi.
putujucidzindas

#1483 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Rekoh ti ja da su mi ove moje svabe rekle da moram pustiti da place. surova majka. ono, pustis ga 3 minute, pa 5, pa 7, pa sve tako. pa to traje po 3 sata. dijete promuklo, mama se isplakala, niko nije spavo ni danju ni nocu, jer se on onda budi cijelu noc svakih pola sata da provjeri je li sam. pokusavala ja nekoliko dana, nije se nista promijenilo. meni se cini da to kod neke djece jednostavno ne pali.
ja uvecer kad krenemo spavati, podojim ga i onda moram ustati, da tata legne s njim da bi mogao zaspati. dok ja lezim pored njega, tako ga neka euforija i sreca spopadne, da se uopste pored mene ne moze smiriti - stipa me, grli, mazi, udara i rukama i nogama, totalno poblentavi. cim tata legne, smiri se i zaspi za 2 minute :D doduse, mama je inace malo zivac, a tat onako, zen :lol: :lol:
putujucidzindas

#1484 Re: Bebe - ALL ABOUT!

i da, ovaj ne place, ono kao kad place sto je gladan ili mu se spava. ovaj bas urla, onako ko da tersa, bez suza vristi. al dzaba, traje satima. ujutro kad ustanemo, samo dok odem da se umijem, on blagi nervni slom dozivi i ovo me fakat smori. ne plac, vec to sto ne mogu odmaknuti 3 koraka od njeg.
otherside

#1485 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

znam...sve sam to prosla i vjeruj mi, nista se samo od sebe ne promjeni.
kako ti sad vristi, tako ce ti vristati i sa godinu, dvije...a ti ces se nadati da ce kad odraste (i ozeni se :D ) biti razumniji.
uvijek postoji rjesenje ali niko ne kaze da je lagano i ugodno.
naravno da dijete najvise voli da se prisloni uz mamu ili tatu, ne vidim nista neobicno u tome.
na nama je da ih odgajamo i usmjeravamo.
ali, kao sto rekoh, s drugim ce vam se sve samo kazati :lol:
putujucidzindas

#1486 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ma ja poslije ovog necu smjeti pozeljeti drugo :lol: :lol:
safran

#1487 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote:nista....sve ste fulale s prvim djetetom :lol:
nema veze, naucicete s drugim :lol:
moja rodica zivi u holandiji. ona kaze da tamo i pedijatri preporucuju da se beba pusti malo da place i da se ti periodi postepeno produzavaju.
i tako...kaze, prvi dan plak'o 15 min, drugi dan 10, treci dan 5, cetvrti dan skont'o nema fajde :D
Ja sam ovo morala uraditi sa prvom bebom. Kad je imao mjesec dana muž zaglavi u bolnici zbog upale pluća. Ostanemo nas dvoje sami a on spava samo na rukama. Pa i po danu je slabo trpio horizontalni položaj. Skontala sam da je u obostranom interesu da se nauči da spava sam. Trebalo nam je jedno 7 dana - s tim da ga nisam ostavljala da plače po 15 minuta već po 3-4-5 pa onda odem utješim, pa opet ..... . Po danu sve radim samo u ruke ne uzimam dok nije stvarno potrebno. I eto, upalilo je - ali to je lako sa bebom od mjesec dana a ovi od 7-8 mjeseci su mudriji. Sjeti se alhemičarkinog pisma bebe ....
safran

#1488 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

putujucidzindas wrote:ma ja poslije ovog necu smjeti pozeljeti drugo :lol: :lol:
Hoćeš, hoćeš ..... zaboravi se to .... zaboravila si već i porod, zar ne?
putujucidzindas

#1489 Re: Bebe - ALL ABOUT!

safran wrote:
putujucidzindas wrote:ma ja poslije ovog necu smjeti pozeljeti drugo :lol: :lol:
Hoćeš, hoćeš ..... zaboravi se to .... zaboravila si već i porod, zar ne?
ma ja na carski, nisam ga se sjecala ni prije 7 mjeseci :lol:

nista, ja evo odlucujem svecano da pocinjemo danas s naduravanjem, pa ko bude jaci :lol: :lol: posebno zbog tog sto sad vise ne place na nacin na koji je prije plakao, sad tersa 100%.
bojim se i tog sto cu uskoro mozda morati na posao, a on ne zna ni za kog drugog, samo za mamu :lol: :lol:
safran

#1490 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Yoooo, ovih carica što se foliraju .....
Ma polako dzindas - ništa radikalne mjere - postepeno ali čvrsto - uspjećeš.
otherside

#1491 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

tako sam i ja govorila :D
yellow cat

#1492 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

ja nisam karakter, zato ću se valjda do 7. godine buditi zapišana. Zna se kakav ustaješ kad sa djecom spavaš. :D
duboka_misao

#1493 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

yellow cat wrote:ja nisam karakter, zato ću se valjda do 7. godine buditi zapišana. Zna se kakav ustaješ kad sa djecom spavaš. :D
djes zena :kiss: ja neko jutro s malim u krevetu osjetim neku toplinu kako se siri niz bok, u kojoj je on pozi bio to nemogu ni objasniti, onda je doslo da iznenadnog zahladjenja nije mi dugo trebalo da shvatim sta je to :D
vanad

#1494 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

evo malo sam izucavala problem nocnog budjenja (vidi se na mi nedostaje umni rad :-)) i nasla sam vrlo zanimljiv clanak.
Pokusati cu da vam ukratko napisem razlog - meni bar zvuci vrlo zanimljivo.
Cesti nocni podoji od cetvrtog mjeseca starosti djeteta kvare prirodni bioloski ritam organizma. U toku dana je nasa temperatura visocija nego u noci i luce se drugaciji hormoni. Preko dana smo navikli primati hranu u pravilnim intervalima ali u noci se zeludac ne otvara i mi ne osjecamo glad. Kad povecamo obroke u noci povecamo temperaturu i pocnu se luciti drugi hormoni od onih koji nam pomazu da bolje spavamo tako da umjesto kvalitetnog nocnom spavanja imamo osjecaj da samo "dremnemo" kao po danu. Radi toga se desava situacija da se beba probudi 8-10 x za noc i da je zaista gladna i svaki put trazi kratki podoj. Medjutim tu nastaje problem jer onda nije dijete dovoljno gladno preko dana i ne jede dovoljno tako da po noci ponovo trazi siku.
vanad

#1495 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Postoji 7 metoda kako da se odnauci beba nocnom hranjenju. Posto je moja bebana jos mala meni se ovaj cini mozda naj bolji. Jednostavno odredim hranjenje na svaka 3-4 sata. Kad se beba probudi mimo taj trenutak, dobije flasicu sa cajem. To ce je zavarati ali nece i nahraniti. Svaku noc pravimo sve blazi i blazi caj dok nedodjemo do ciste vode. Fazon je u tome sto tim cajem odnosno vodom dijete ne nahranimo tako da ce traziti vise hrane preko dana.
vanad

#1496 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

tek sad vidim koliko sam gresaka u tekstu napravila... :roll:
putujucidzindas

#1497 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vanad wrote:Postoji 7 metoda kako da se odnauci beba nocnom hranjenju. Posto je moja bebana jos mala meni se ovaj cini mozda naj bolji. Jednostavno odredim hranjenje na svaka 3-4 sata. Kad se beba probudi mimo taj trenutak, dobije flasicu sa cajem. To ce je zavarati ali nece i nahraniti. Svaku noc pravimo sve blazi i blazi caj dok nedodjemo do ciste vode. Fazon je u tome sto tim cajem odnosno vodom dijete ne nahranimo tako da ce traziti vise hrane preko dana.
Ja sam probala dvije varijante.

Nisam nikad ni razmisljala o tom da treba prestati dojiti po noci, dok nisam vidjela dvogodisnjeg sina od prijatelja, sa sve i jednim pokvarenim zubom, navodno sve od nocnog dojenja. dotad mi je bilo normalno da, kad god se po noci budi - naravno da se budi da jede, nema mu sta drugo faliti :)

Onda sam naisla upravo na ovo gore. Napravili caj i kad se probudio, pokusali mu dati, ma nema sanse. nece i nece. pokusali to par noci, nista ne pomaze.

drugi put sam odlucila da cu ga samo pokusati umiriti kad bi se probudio. Dojio je nedavno svakih sat vremena po noci. ova metoda je kao, pokusaj da se produzi vrijeme izmedju podoja, dok se ne pomjeri skroz do jutra. i tako bih ja, kad zaplace, jednom ga smirim, sljedeci put doji, pa sljedeci smirim i tako ukrug, do 2 ujutro, kad bi se on totalno probudio i poceo se igrati, pricati i smijati. onda tako sve do 5, a onda krene plakanje pola sata.

ja odlucih da zasad ne pomjeram podoje.
putujucidzindas

#1498 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vanad wrote:tek sad vidim koliko sam gresaka u tekstu napravila... :roll:
ja neki dan pravila neke dokumente na engleskom. covjece, nikako se s mozgom sastaviti :lol: :lol: sto ti je taj zivot mama malih beba :lol:
vanad

#1499 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

pa dobro, zato je metoda 7 :D Ja cu pokusati ovu sa cajem...kazu sto je starija beba to je teze. Ovu stariju sam oducila tako sto sam otisla iz sobe a tata ostao pa smirivao. Ali tad je njoj bilo cca 9 mjeseci. Ne bih i ovaj put cekala tako dugo. U svakom slucaju ja nisam cula da neka beba koja je na AD ima problema sa budjenjem....Zato mi ovo i zvuci logicno.
putujucidzindas

#1500 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vanad wrote:pa dobro, zato je metoda 7 :D Ja cu pokusati ovu sa cajem...kazu sto je starija beba to je teze. Ovu stariju sam oducila tako sto sam otisla iz sobe a tata ostao pa smirivao. Ali tad je njoj bilo cca 9 mjeseci. Ne bih i ovaj put cekala tako dugo. U svakom slucaju ja nisam cula da neka beba koja je na AD ima problema sa budjenjem....Zato mi ovo i zvuci logicno.
hajde daj nam te ostale metode, da vidim sta bih jos mogla pokusati :) nama je definitivno mnogo bolje otkad ga tata uspavljuje.
malci od mog brata, obojica su na AD-u bili. do 3. godine se budili 2x poslije ponoci, pili po punu flasicu mlijeka, jednom ustaje mama, drugi put tata :lol:
Post Reply