Ko je za Veceru
Moderator: anex

Nema veze, cvat je vrlo osjeljiv na promjene vremena. Do 1. maja nikako vani možda 1.juni je bolji izbor.skafiskafsnjak wrote:U Hercegovini sam
Prošle i pretprošle godine sam od sjemenki ovih uspjela odgojiti Bhut jolokiu sa puno plodovacinci wrote:
Ko je za VeceruIzvolite , prijatno su me iznenadile na posao
Naruči i meni jednuskafiskafsnjak wrote:Sestra mi je u njemackoj trenutno, a Lidl joj je preko puta)) U subotu dolazi , bas cu reci da vidi ima li
Bilo ih je nekada u Mercatoru, sada kada je Konzum, nisam sigurnaskafiskafsnjak wrote:Gdje si kupio ovu kutiju ?
Nemoj zurit sa sijanjem i nemas problema. Inace paprike vole malo vise zemlje, ali ce se snaci i u situaciji "daj sta das". Kolegici jednoj sam dao sjeme Etna-e koje je zasijala i drzala u maloj saksijici od 5-6 cm promjera i stablo je naraslo do mozda 20tak cm, a izraslo je oko 15tak plodova. Kome sluzi vise za dekoraciju, vjerovatno ce mu i to biti zadovoljavajuce, a ko ih uzgaja radi konzumacije, onda ce im dati vise zemlje... jer Etna moze dati i trocifren broj plodova u sezoni.art vandeley wrote:Imam pitanje, potrebno mi je misljenje, savjet... Koliko je bitno "na vrijeme" presaditi biljku iz manje u vecu saksiju tj. kakve su posljedice ako se to ne ucini vec se drže u manjim zdjelicama do konacnog presađivanja na otvoreno?
Radi se o tome da planiram malo veci broj posijati, razlicitih vrsta pa se nakupi, te da uglavnom sve ide u bastu na otvoreno. Nemam uslova tako veliki broj biljki drzati u zatvorenom do momenta iznosenja vani, pogotovo ne da svaku od njih prebacujem u vecu saksiju kad za to dodje vrijeme. Naravno tu mislim na prostor koji pogoduje biljkama, da je osuncano I toplo u njemu.
Pogotovo mi je to problem zbog toga sto sam zagovornik malo kasnijeg presadjivanja na otvoreno, kao sto @Mu'min rece oko pocetka jula...ili barem negdje od sredine maja ali do tada ce se biljke vec razviti tj. trebale bi s obzirom na vremenski period koji je protekao od sijanja ali zbog skucenog prostora I sprijecenosti da razvija korijen to nece biti slucaj. Hoce li biti kakvih posljedica kad se presade na otvoreno u takvom slucaju?
Odlicneskafiskafsnjak wrote:Kakve su sanse da daju plodove ako su stalno na prozoru u zatvorenom ?
Kao sto sam iznad slike stavio,narasla je jedna 20ak cm ...
Pa iskoristi vrtlarevu metodu kupanja sjemenki u čaju prije sijanja, onda si sigura da one koje ostanu će proklijati.skafiskafsnjak wrote:Mumine, a pricali smo isto tako da, da je mozda bolje malo prije u slucaju da ne proklije dovoljan broj sjemenki ... da ima vremena za drugu turu
Oticon wrote:Pa iskoristi vrtlarevu metodu kupanja sjemenki u čaju prije sijanja, onda si sigura da one koje ostanu će proklijati.