Nema na čemu.zigson wrote: ↑01/11/2024 20:22Hvala punoSpoilerShowHakiz wrote: ↑01/11/2024 19:18Problem sa tvojom idejom je taj da će samo vrh tipla biti u betonu.zigson wrote: ↑01/11/2024 17:18 Ljudi, help![]()
Imam situaciju da trebam da zakacim gornje elemente kuhinje na zid koji je konstrukcije rigips, pa 6cm supljina i onda ide beton iza. Kacio bih gornje elemente na sinu, koje mi tiple i sarafe preporucujete da imaju veliku nosivost u ovom slucaju? Ako ima neko iskustva tacno sa tim..
Ja sam mislio uzeti 8cm fischer tiple da se zabusi u beton a da pocetak dodje na rigips pa u to sinu da uvrcem, e ne znam sad hoce li gips drzati u tom slucaju...
Hvala unaprijed![]()
Tiplovi za rigips, oni crveno-sivi Fischer Duo Power, rade tako da je crveni vrh mekan, mekši od sivog tijela, pa kako uvrćeš šaraf, tipl se iza rigipsa gužva u čvor koji sprečava da se tipl izvuče iz rupe. Isti tipl u zidu radi kao obični tipl za zid, ali mora biti cijela dužina tipla u zidu da se sivo tijelo raširi pa frikcijom drži. Ako je samo vrh tipla u zidu, uvrtanjem šarafa će se vrh početi gužvati, ali kako u zidu nema mjesta da napravi čvor, a nema dovoljno dužine tipla u zidu da se raširi i drži, vrh tipla će se izvući iz zida. Ako baš hoćeš tako, računaj debljina rigipsa+6 cm razmak do zida+da tipl dovoljno uđe u zid, barem 5 cm, ako ne i do 8. Pa ti tada trebaju tiplovi i šarafi od 15 do 20 cm dužine. I opet nisi siguran da će onih 5 cm u zidu držati (što je duži tipl, duži mu je vrh).
Mislim da je rigips dovoljno jak, ne trebaš bušiti i u beton. Pa bi Fisher DuoPower 8 mm x 40 ili 50 mm u rigips trebali biti dovoljni. Ili neki drugi tiplovi ali baš za rigips. Ne za beton. 8 mm tipl je, ako se ne varam, 6 mm šaraf. Imaš i Fisher DuoTech, DuoBlade, vidi i njih. Ima i drugih tipova, metalnih ili plastičnih.
Možda, da budeš siguran, da bušiš ne samo kroz rigips, nego na mjestu gdje je metalni nosač za rigips, iako ne znam ima li potrebe. Svakako ti treba detektor da provjeriš ima li iza rigipsa na mjestu bušenja cijevi od vode, plina, kablova od struje, pa njime povjeriš gdje su nosači.
Što se šarafa tiče, čelik (oni srebreni), ne mesing (žuti), odgovarajućeg promjera. Ima u OBI kupiti pakovanja od 2 ili 4 tipla sa 2 ili 4 odgovarajuća šarafa za teške elemente, pa time riješiš dilemu. Za Fischer DuoPower tiplove idu šarafi sa špicem (kao šaraf za drvo).
Ovi tiplovi, takođe, nisu loši:
https://m.youtube.com/watch?v=TLk2laurG ... F1Zg%3D%3D
Tu su ti i tipl i šaraf zajedno.
Ima na youtubeu puno klipova, i na "našem" jeziku, pa prouči.![]()
Pazi na težinu. Prati uputstvo i za šinu i za tiplove/šarafe i trebalo bi biti OK. Na pakovanjima tiplova bi trebala pisati maksimalna nosivost.
Evo, kod mene na kutiji Fischer DuoPower tiplova 6x30 piše da je maksimalna nosivost kada se tipl potpuno stavi u materijal:
10 kg za siporex, 15 kg za knauf, 15 kg za šuplju ciglu i blok, 50kg za punu ciglu i blok i 90 kg za beton.
Samo ne vidim da piše da li je to za vješanje na plafon ili na zid. Ima neka zvjezdica kao napomena, ali ne vidim gdje piše ta napomena.
Ako nema na kutijama, odeš na web stranicu i pročitaš karakteristike za tvoj tipl.