Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#1476 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

zigson wrote: 01/11/2024 20:22
Spoiler
Show
Hakiz wrote: 01/11/2024 19:18
zigson wrote: 01/11/2024 17:18 Ljudi, help :lol:
Imam situaciju da trebam da zakacim gornje elemente kuhinje na zid koji je konstrukcije rigips, pa 6cm supljina i onda ide beton iza. Kacio bih gornje elemente na sinu, koje mi tiple i sarafe preporucujete da imaju veliku nosivost u ovom slucaju? Ako ima neko iskustva tacno sa tim..

Ja sam mislio uzeti 8cm fischer tiple da se zabusi u beton a da pocetak dodje na rigips pa u to sinu da uvrcem, e ne znam sad hoce li gips drzati u tom slucaju...

Hvala unaprijed :D
Problem sa tvojom idejom je taj da će samo vrh tipla biti u betonu.

Tiplovi za rigips, oni crveno-sivi Fischer Duo Power, rade tako da je crveni vrh mekan, mekši od sivog tijela, pa kako uvrćeš šaraf, tipl se iza rigipsa gužva u čvor koji sprečava da se tipl izvuče iz rupe. Isti tipl u zidu radi kao obični tipl za zid, ali mora biti cijela dužina tipla u zidu da se sivo tijelo raširi pa frikcijom drži. Ako je samo vrh tipla u zidu, uvrtanjem šarafa će se vrh početi gužvati, ali kako u zidu nema mjesta da napravi čvor, a nema dovoljno dužine tipla u zidu da se raširi i drži, vrh tipla će se izvući iz zida. Ako baš hoćeš tako, računaj debljina rigipsa+6 cm razmak do zida+da tipl dovoljno uđe u zid, barem 5 cm, ako ne i do 8. Pa ti tada trebaju tiplovi i šarafi od 15 do 20 cm dužine. I opet nisi siguran da će onih 5 cm u zidu držati (što je duži tipl, duži mu je vrh).

Mislim da je rigips dovoljno jak, ne trebaš bušiti i u beton. Pa bi Fisher DuoPower 8 mm x 40 ili 50 mm u rigips trebali biti dovoljni. Ili neki drugi tiplovi ali baš za rigips. Ne za beton. 8 mm tipl je, ako se ne varam, 6 mm šaraf. Imaš i Fisher DuoTech, DuoBlade, vidi i njih. Ima i drugih tipova, metalnih ili plastičnih.

Možda, da budeš siguran, da bušiš ne samo kroz rigips, nego na mjestu gdje je metalni nosač za rigips, iako ne znam ima li potrebe. Svakako ti treba detektor da provjeriš ima li iza rigipsa na mjestu bušenja cijevi od vode, plina, kablova od struje, pa njime povjeriš gdje su nosači.

Što se šarafa tiče, čelik (oni srebreni), ne mesing (žuti), odgovarajućeg promjera. Ima u OBI kupiti pakovanja od 2 ili 4 tipla sa 2 ili 4 odgovarajuća šarafa za teške elemente, pa time riješiš dilemu. Za Fischer DuoPower tiplove idu šarafi sa špicem (kao šaraf za drvo).

Ovi tiplovi, takođe, nisu loši:

https://m.youtube.com/watch?v=TLk2laurG ... F1Zg%3D%3D

Tu su ti i tipl i šaraf zajedno.

Ima na youtubeu puno klipova, i na "našem" jeziku, pa prouči.
Hvala puno :thumbup:
Nema na čemu.

Pazi na težinu. Prati uputstvo i za šinu i za tiplove/šarafe i trebalo bi biti OK. Na pakovanjima tiplova bi trebala pisati maksimalna nosivost.

Evo, kod mene na kutiji Fischer DuoPower tiplova 6x30 piše da je maksimalna nosivost kada se tipl potpuno stavi u materijal:

10 kg za siporex, 15 kg za knauf, 15 kg za šuplju ciglu i blok, 50kg za punu ciglu i blok i 90 kg za beton.

Samo ne vidim da piše da li je to za vješanje na plafon ili na zid. Ima neka zvjezdica kao napomena, ali ne vidim gdje piše ta napomena.

Ako nema na kutijama, odeš na web stranicu i pročitaš karakteristike za tvoj tipl.
Hakiz

#1477 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Evo, malo sam gledao, Fischer eksplicitno kuhinjske viseće elemente spominje kod Duo Tec tipla.

Ovaj tipl:

https://www.fischer-international.com/e ... her-duotec
irconbih

#1478 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by irconbih »

Hakiz wrote: 01/11/2024 15:25 Takvo nešta sam pretpostavio. A pretpostavljam i da lijepiš dva komada platna jedan na drugi, možda cijelom površinom (na primjer praviš zastavu ili neku pozadinu i slično), pa ćeš sve saviti u rolnu? Ne lijepiš platno na drugi materijal?

Nebitno, da moram, ovako "naslijepo", kladio bih se na ljepilo u spreju, ali znati ću više sutra.
Platno na platno ide. Pravim nešto poput tepiha/tapiserije. Na poleđinu ide završni materijal (filc/protivklizni filc). Sad taj materijal treba zalijepiti na podlogu gdje je ovo "tkano", da ne bi niti ispadale i sl. Manji formati mogu proći s nekim krutim ljepilom, ali veći se mora moći smotati, a da je flexi i da ne puca.
Hakiz

#1479 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

irconbih wrote: 01/11/2024 22:12
Hakiz wrote: 01/11/2024 15:25 Takvo nešta sam pretpostavio. A pretpostavljam i da lijepiš dva komada platna jedan na drugi, možda cijelom površinom (na primjer praviš zastavu ili neku pozadinu i slično), pa ćeš sve saviti u rolnu? Ne lijepiš platno na drugi materijal?

Nebitno, da moram, ovako "naslijepo", kladio bih se na ljepilo u spreju, ali znati ću više sutra.
Platno na platno ide. Pravim nešto poput tepiha/tapiserije. Na poleđinu ide završni materijal (filc/protivklizni filc). Sad taj materijal treba zalijepiti na podlogu gdje je ovo "tkano", da ne bi niti ispadale i sl. Manji formati mogu proći s nekim krutim ljepilom, ali veći se mora moći smotati, a da je flexi i da ne puca.
Evo, sada sam provjerio, nisam čekao do sutra. Po trenutnom stanju, oba ljepila, i za drvo i u spreju, su elastična toliko da se ljepljeni materijali mogu gužvati, savijati, a da ne ostaju nabori od krutosti ljepila. Ljepilo za drvo se čini malo kruće, ali ne toliko da pravi problem. Vidjet ćemo sutra kada se "potpuno" osuši. Ostaci materijala koje sam ja koristio su od stare majice.

Po ovome sada, ja bih probao sa ljepilom u spreju, ono TKK sa linka u Penny sam koristio. Ljepilo za drvo koje sam koristio je Pattex D3 i nije razblaživano.

Nemoj se osloniti na ovo šta ja pričam, provjeri sam.

Obrati pažnju: Ljepilo za drvo je puno teže nanijeti na platno, jer se "hvata" (normalno, pa ljepilo je :-D ), pa kada se kistom ili špahtlom itd razmazuje vuče platno za sobom. Najbolje je nekim valjkom. I od sredine ka ivicama. Sa druge strane ljepilo u spreju je lakše nanijeti na mekane materijale jer ga ne povlačiš, ne razmazuješ po materijalu, nego ga sprejaš, radiš kao sa bojom u spreju. Ali, "leti" svuda, pazi jer možeš ga udahnuti, može ti odletjeti u oči. Druga stvar, ljepilo za drvo se koristi tako da namažeš obje površine, namjestiš jednu na drugu i pritisneš. Držiš pritisnuto najmanje pola sata, ali bolje je ostaviti pritisnuto 24 sata. Imaš deset do dvadeset minuta vremena (zavisi od proizvođača, jedno ljepilo za drvo može biti brzo pa imaš samo 5 minuta, drugo daje 15 minuta za namještanje) da ponovo odvojiš površine ako pogriješiš, fino ih namjestiš itd. Ljepilo u spreju se koristi tako da posprejaš obje površine, ostaviš ih odvojene da se suše 5 minuta i onda ih spojiš. Ne moraš ih držati pritisnute, dovoljo je da ih samo jače udariš. Ali, tako korišteno ljepilo u spreju se lijepi odmah. Imaš možda sekundu-dvije i ako ne namjestiš odmah kako treba, ne možeš odlijepiti spojeni materijal a da ga ne oštetiš ili upropastiš.
zigson

#1480 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zigson »

kuli1961 wrote: 01/11/2024 21:38
Imam situaciju da trebam da zakacim gornje elemente kuhinje na zid koji je konstrukcije rigips, pa 6cm supljina i onda ide beton iza. Kacio bih gornje elemente na sinu, koje mi tiple i sarafe preporucujete da imaju veliku nosivost u ovom slucaju? Ako ima neko iskustva tacno sa tim..

Ja sam mislio uzeti 8cm fischer tiple da se zabusi u beton a da pocetak dodje na rigips pa u to sinu da uvrcem, e ne znam sad hoce li gips drzati u tom slucaju...

Opcija 1.- kako ti je Hakiz opisao
Opcija 2. - namjenski tipl za rigips,tj gipskartonsku ploču. Na čika guglu upiši "tipl za gipskartonsku ploču", dobićeš puno verzija. Primijetićeš da su neki od prikazanih vijci sami po sebi ,a drugi su zaista tiple, tj u njih se uvrće vijak. Mnogi od njih imaju veliki "šešir", koji se formira uvrtanjem vijka.
Zajedničko im je da svi imaju vrlo veliki, široki "korak". To znači da jako dobro podnose opterećenje i da je potrebna neopsivo velika sila da ih se iščupalo.
Klasični tipl ne koristi, nipošto, ma koliko bio dugačak.
Kada budeš postavljao šinu- vodilicu (na koju idu "kandže", postavljene u unutrašnjosti elementa), nema potrebe da dužina šine bude jednaka širini elementa, minus dvije debljine stijenke kutije. Dovoljno je 12-15 cm šine na svakoj strani elementa, sa po 2 /tiple, vijka. Još ako montaža bude takva da se element oslanja na gornji rub kuhinjske zidne keramike (tu je falc 6-8 mm), potpuno si miran.

@Hakiz hvala i tebi na novom postu
Haris.ba

#1481 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Haris.ba »

Ne treba tebi da nosis samo tezinu kabineta, vec i sudja. Ne zelis valjda sutra da nekoga to poklopi?

Najbolja solucija ti je da iskruzis kvadratice nekih 5x5cm u rigispu, busis tiplu za sipku sa navojem i tih 5,6 cm do rigipsa dubine stavis kvadrat od drveta 5x5 da se izravna sa rigipsom. Uraditi sve te nosace nekih 80cm-1m razmaka i na njih nakaciti sinu.
Fakticki, rigips ti nece nikakvu tezinu nositi.

Image

Desetku ili dvanesku uzeti sipku.
I tiple za navojnu sipku.

Image
Hakiz

#1482 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

zigson wrote: 01/11/2024 23:41
kuli1961 wrote: 01/11/2024 21:38

Opcija 1.- kako ti je Hakiz opisao
Opcija 2. - namjenski tipl za rigips,tj gipskartonsku ploču. Na čika guglu upiši "tipl za gipskartonsku ploču", dobićeš puno verzija. Primijetićeš da su neki od prikazanih vijci sami po sebi ,a drugi su zaista tiple, tj u njih se uvrće vijak. Mnogi od njih imaju veliki "šešir", koji se formira uvrtanjem vijka.
Zajedničko im je da svi imaju vrlo veliki, široki "korak". To znači da jako dobro podnose opterećenje i da je potrebna neopsivo velika sila da ih se iščupalo.
Klasični tipl ne koristi, nipošto, ma koliko bio dugačak.
Kada budeš postavljao šinu- vodilicu (na koju idu "kandže", postavljene u unutrašnjosti elementa), nema potrebe da dužina šine bude jednaka širini elementa, minus dvije debljine stijenke kutije. Dovoljno je 12-15 cm šine na svakoj strani elementa, sa po 2 /tiple, vijka. Još ako montaža bude takva da se element oslanja na gornji rub kuhinjske zidne keramike (tu je falc 6-8 mm), potpuno si miran.

@Hakiz hvala i tebi na novom postu
Nove informacije:

Neki kažu da može direktno na rigips, neki kažu da je rigips, pogotovo ovaj standardni od 12,5 mm, preslab. Dakle, treba se osigurati.

Pa, ovako:

Ako možeš skinuti gipsane ploče i vratiti ih, prići sa zadnje strane rigipsa, iza ploča napravi noseću konstrukciju od drveta. Pa ćeš zašarafljivati u grede te konstrukcije. U tom slučaju ti tiplovi i ne trebaju, direktno šaraf u drvo ide. Ili barem između stubova montiraj grede na visini na koju ćeš montirati šinu sa prednje strane rigipsa.

Ako ne možeš skidati i vraćati rigips ploče, ne možeš prići sa zadnje strane ploča, morat ćeš kao što sam ranije rekao. Pronađi pozicije stubova za montažu rigipsa i zašarafi šine na (kroz rigips pa kroz stub) njih. To jeste, ako ti na šinu idu, recimo, 4 šarafa, gledaj da su barem dva u stubovima. Znaš li da li su stubovi na kojima je montiran rigips drveni ili metalni? Probaj običnim magnetom ako znaš da su metalni. Samo pazi da se ne desi da magnet otkrije neku cijev umjesto stuba, dakle kada magnet uhvati nešta, prevuci ga od plafona do poda. Ako cijelom tom dužinom hvata, to je najvjerovatnije stub. Ako magnetom ne ide, onda su drveni, a tada ti treba detektor za drvo.

Ako ćeš koristiti Fischer DuoPower:

Tipl ti treba biti barem 3 cm duži nego što je debljina rigipsa+debljina stuba na kojem je rigips. To jeste barem 3 cm duži od ukupne dužine svih elemenata kroz koje prolazi. Šaraf treba biti dužine: dužina tipla+debljina šine i malo duži, recimo duži za širinu tipla. Dakle, ako je tipl 8x50 mm, šina debljine, recimo, 5 mm, šaraf treba biti dugačak 50+5+8 mm, to jeste 63 mm. Uglavnom šaraf ne smije biti toliko kratak da kada se uvrne do kraja ne probije vrh tipla. To probijanje je neophodno da bi se tipl počeo gužvati u čvor. Takođe, šaraf mora imati navoje cijelom dužinom. Nemoj koristiti one koji su oko 1/3 dužine ispod glave šarafa bez navoja, pa navoj tek onda počne. Takav šaraf će se uvrtati u tipl dok ima navoja i onda početi okretati tipl u rupi. Neće se moći pritegnuti, ostaće 1/3 dužine neuvrnut.

Ili probaj ovo šta @Haris.ba kaže. Meni izgleda komplikovano, ali možda je fakat dobro.
zigson

#1483 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zigson »

Haris.ba wrote: 01/11/2024 23:47

Ne treba tebi da nosis samo tezinu kabineta, vec i sudja. Ne zelis valjda sutra da nekoga to poklopi?

Najbolja solucija ti je da iskruzis kvadratice nekih 5x5cm u rigispu, busis tiplu za sipku sa navojem i tih 5,6 cm do rigipsa dubine stavis kvadrat od drveta 5x5 da se izravna sa rigipsom. Uraditi sve te nosace nekih 80cm-1m razmaka i na njih nakaciti sinu.
Fakticki, rigips ti nece nikakvu tezinu nositi.

Image

Desetku ili dvanesku uzeti sipku.
I tiple za navojnu sipku.

Image
Kruzim kvadratice u rigipsu i onda tiplam komadice drveta u beton iza rigipsa? A sarafam sinu direktno na te komadice drveta? Ili isto ovako sve samo stezem sipku na drvo maticom a sinu na tu sipku i onda sinu isto maticom stegnem na ostatak sipke koja viri van zida? I plus po saraf u drvo.

@Hakiz hvala ti puno, nema nazalost sanse za skidanje rigipsa i vracanje, a koji su stubovi ne znam, mogu probati sa magnetom/detektorom vidjeti svakako, mada ovo sto je haris napisao mi djeluje super za stabilnost/cvrstocu sto mi je najbitnije
Hvala vama puno, svakako su dobri savjeti za ubuduce.

Doduse jedan majstor mi je rekao da mogu koristiti gips tiple, da ce bolje nositi i ne napreze se gips nazad prema betonskom zidu, samo on ne kaci na sinu nego na kuhinjske nosace.

Nasao sam isto savjet za ove tiple

https://www.fischer.ba/hr-ba/products/c ... -duotec-12

Fischer duotec 12
'Heavy' im je oznaka upotrebe
Image
post a pic
Last edited by zigson on 02/11/2024 09:26, edited 1 time in total.
Haris.ba

#1484 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Haris.ba »

zigson wrote: 02/11/2024 09:07 Kruzim kvadratice u rigipsu i onda tiplam komadice drveta u beton iza rigipsa? A sarafam sinu direktno na te komadice drveta? Ili isto ovako sve samo stezem sipku na drvo maticom a sinu na tu sipku i onda sinu isto maticom stegnem na ostatak sipke koja viri van zida? I plus po saraf u drvo.
Tipla u beton, navojna sipka u tiplu, kvadratic drveta probusis u sredini i stavis kroz navoj sipke samo da ti sluzi kao odbojnik do rigipsa da ti sina za kabinete bude u ravni sa rigipsom.

Poenta je da ti tezinu nosi betonski zid, da nista znacajno ne ovjesis na rigips.

Ni Ameri kojima su objekti puni rigipsa nista teze ne vjesaju u sami rigips, vec u nosive drvene stubove iza rigipsa. Pa stave horizontalni stub izmedju dva vertikalna i u njega sarafe sinu.

Mozes ako ti nije mrsko malo i vise izrezati rigipsa, pa staviti vece horizontalne drvene letve, pa onda dodatno i njih sarafati za beton.
Last edited by Haris.ba on 02/11/2024 09:30, edited 1 time in total.
zigson

#1485 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zigson »

Haris.ba wrote: 02/11/2024 09:25
zigson wrote: 02/11/2024 09:07 Kruzim kvadratice u rigipsu i onda tiplam komadice drveta u beton iza rigipsa? A sarafam sinu direktno na te komadice drveta? Ili isto ovako sve samo stezem sipku na drvo maticom a sinu na tu sipku i onda sinu isto maticom stegnem na ostatak sipke koja viri van zida? I plus po saraf u drvo.
Tipla u beton, navojna sipka u tiplu, kvadratic drveta probusis u sredini i stavis kroz navoj sipke samo da ti sluzi kao odbojnik do rigipsa da ti sina za kabinete bude u ravni sa rigipsom.

Poenta je da ti tezinu nosi betonski zid, da nista znacajno ne ovjesis na rigips.
Znaci sina ide na navojnu sipku i pricvrsti se maticom. Hvala ti puno na savjetu, ovo mi je najcvrsca opcija
Hakiz

#1486 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Šta misliš o ovome:

Koliko je dugačak horizontalni dio zida sa visećim elementima ukupno, recimo da je 2 metra.

Na visini na koju ćeš staviti šinu za elemente izreži horizonzalno rigips u cijeloj dužini od 2 metra. U širini, recimo 8 cm. Sačuvaj izrezani dio.

Ako ti je od betona do stražnje strane rigipsa 5 cm, između nosača rigipsa stavi daske debljine 5 cm, širine 8 cm i dužine koliki je razmak između nosača rigipsa. Te daske pričvrsti na zid iza rigipsa sa po 8 čeličnih šarafa (po dasci 4 gore, 4 dolje) promjera 8 mm (tipl Fischer DuoPower 10 mm) ili barem 6 mm (tipl je 1-2 mm vanjskim promjerom veći od prečnika šarafa, onda treba 8 mm tipl). Šarafi će biti 10 cm dugački (5 kroz dasku i 5 u zid), ako je šaraf 6 mm, onda tipl 8x40 ili 50, ako je šaraf 8 mm, onda tipl 10x40 ili 50.

Recimo da između nosača rigipsa na dužini od 2 metra ima 4 prostora od po 50 cm.

Tako ćeš dobiti na zidu čvrsto montirane 4 horizontalne daske po horizontali dugačke 50 cm, po vertikali visoke 8 cm, u dubinu (debljine, od zida do rigipsa) 5 cm. Koje će taman dodirivati unutrašnju stranu rigipsa.

Onda onaj izrezani komad rigipsa vratiš tako da lijepljenjem i manjim šarafima ga pričvrstiš na daske, pazeći da bude u nivou sa ostalim rigipsom. Gletuješ rezove, rupe od šarafa na rigipsu da se ne vidi rezanje.

Tako si dobio rigips iza kojeg je čvrsta konstrukcija dasaka na zidu.

Onda kroz rigips u te daske montiraš šinu za elemente. Čak ti možda neće trebati tiplovi, kako montiraš kroz rigips u drvo, koristiš samo, na primjer 8x60 šarafe za drvo (12,5 mm rigips, 50 mm daska, 2 mm šina, taman treba 60 mm dugačak šaraf). A ako hoćeš, možeš kroz dasku u zid dužim šarafima i tiplovima. A možeš kombinovati šarafe u drvo i u nosače.

Tako ti daske dobro pričvršćene na zid nose elemente.
Last edited by Hakiz on 02/11/2024 11:04, edited 1 time in total.
zigson

#1487 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zigson »

Hakiz wrote: 02/11/2024 10:51 Šta misliš o ovome:

Koliko je dugačak horizontalni dio zida sa visećim elementima ukupno, recimo da je 2 metra.

Na visini na koju ćeš staviti šinu za elemente izreži horizonzalno rigips u cijeloj dužini od 2 metra. U širini, recimo 8 cm. Sačuvaj izrezani dio.

Ako ti je od betona do stražnje strane rigipsa 5 cm, između nosača rigipsa stavi daske debljine 5 cm, širine 8 cm i dužine koliki je razmak između nosača rigipsa. Te daske pričvrsti na zid iza rigipsa sa po 8 čeličnih šarafa (po dasci 4 gore, 4 dolje) promjera 8 mm (tipl Fischer DuoPower 10 mm) ili barem 6 mm (tipl je 1-2 mm vanjskim promjerom veći od prečnika šarafa, onda treba 8 mm tipl). Recimo da između nosača rigipsa na dužini od 2 metra ima 4 prostora od po 50 cm.

Tako ćeš dobiti na zidu čvrsto montirane 4 horizontalne daske po horizontali dugačke 50 cm, po vertikali visoke 8 cm, u dubinu (debljine) 5 cm. Koje će taman dodirivati unutrašnju stranu rigipsa.

Onda onaj izrezani komad rigipsa vratiš tako da lijepljenjem i manjim šarafima ga pričvrstiš na daske, pazeći da bude u nivou sa ostalim rigipsom. Gletuješ rezove, rupe od šarafa na rigipsu da se ne vidi rezanje.

Tako si dobio rigips iza kojeg je čvrsta konstrukcija na zidu.

Onda kroz rigips u te daske montiraš šinu za elemente. Čak ti možda neće trebati tiplovi, kako montiraš kroz rigips u drvo, koristiš samo, na primjer 8x60 šarafe za drvo. A ako hoćeš možeš kroz dasku u zid dužim šarafima i tiplovima. A možeš kombinovati šarafe u drvo i u nosače.

I ovo je jako dobra opcija, mozda mi je i lakse tako jer cu imati siru rupu, pa ce mi biti lakse daske stavljati bez da trazim profile. Dobio sam ekstra savjeta i hvala vam puno. Necu samo na gips sa tiplima jer su ipak veci elementi (1100 visina) sirine su 600 sa po 2 police tako da je i sam element tezak + sudje.
Hvala vam svima jos jednom.

Edit @Hakiz

Ima i ova opcija:
Image
Image
duplicate filter
Hakiz

#1488 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

zigson wrote: 02/11/2024 11:00 [
Spoiler
Show
quote=Hakiz post_id=19608301 time=1730541067 user_id=306148]
Šta misliš o ovome:

Ako ti je od betona do stražnje strane rigipsa 5 cm, između nosača rigipsa stavi daske debljine 5 cm, širine 8 cm i dužine koliki je razmak između nosača rigipsa. Te daske pričvrsti na zid iza rigipsa sa po 8 čeličnih šarafa (po dasci 4 gore, 4 dolje) promjera 8 mm (tipl Fischer DuoPower 10 mm) ili barem 6 mm (tipl je 1-2 mm vanjskim promjerom veći od prečnika šarafa, onda treba 8 mm tipl). Recimo da između nosača rigipsa na dužini od 2 metra ima 4 prostora od po 50 cm.

Tako ćeš dobiti na zidu čvrsto montirane 4 horizontalne daske po horizontali dugačke 50 cm, po vertikali visoke 8 cm, u dubinu (debljine) 5 cm. Koje će taman dodirivati unutrašnju stranu rigipsa.

Onda kroz rigips u te daske montiraš šinu za elemente. Čak ti možda neće trebati tiplovi, kako montiraš kroz rigips u drvo, koristiš samo, na primjer 8x60 šarafe za drvo. A ako hoćeš možeš kroz dasku u zid dužim šarafima i tiplovima. A možeš kombinovati šarafe u drvo i u nosače.

I ovo je jako dobra opcija, mozda mi je i lakse tako jer cu imati siru rupu, pa ce mi biti lakse daske stavljati bez da trazim profile. Dobio sam ekstra savjeta i hvala vam puno. Necu samo na gips sa tiplima jer su ipak veci elementi (1100 visina) sirine su 600 sa po 2 police tako da je i sam element tezak + sudje.
Hvala vam svima jos jednom
[/quote]

:thumbup:
Hakiz

#1489 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

zigson wrote: 02/11/2024 11:00 [
Spoiler
Show
quote=Hakiz post_id=19608301 time=1730541067 user_id=306148]
Šta misliš o ovome:

Hvala vam svima jos jednom.
[/spoiler]

Edit @Hakiz

Ima i ova opcija:
Image
Image
duplicate filter
[/quote]

Ovo 1 i 2 je slično mom razmišljanju. Razlika je u tome što ja predlažem daske na zid, oni predlažu daske na nosače rigipsa.

Ovo pod 3 je OK, ali možeš li provući iza rigipsa daske dovoljno dugačke da stoje na podu i budu na visini šine za elemente, ili i cijelu tu konstrukciju? Nije problem ispred rigipsa, ali onda se ta daska vidi. Treba je provući iza. Doduše, može se uklopiti da i ako je ispred rigipsa, vidljiva, budi dio dizajna.

Imaš razne prijedloge pa vidi šta ti je u realnoj situaciji najbolje. Kombinuj, modifikuj :-D
zigson

#1490 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zigson »

Hvala jos jednom :thumbup:
Hakiz

#1491 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

irconbih wrote: 01/11/2024 15:18 Savitljivo u smislu da ne puca kada ga smotam u rolu.

Eksperiment završen.

Ljepilo za drvo daje osjećaj krutosti. Savija se, ali osjeti se blaga krutost.

Ljepilo u spreju je potpuno savitljivo.

Probaj sa ljepilom u spreju, ali i ti provjeri prije pravog rada.

Osim što je savitljivo, lako ga je nanijeti na platna.
irconbih

#1492 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by irconbih »

Hvala ti. Probao sam i ja sprej. Kad se nanese na samo jednu stranu, ne suši se nikako, uvijek bude pomalo ljepljivo, ali kad se sastave dva platna sa ljepilom, onda drži kao sašiveno. Ima ljepilo na bazi lateksa, skoro tečno, baš za tepihe i tapiserije. Ono kad se osuši bude kao sloj gume na platnu, savitljivo je i može se razvući koliko platno dopušta. Naravno, toga kod nas nema ili ima neka vrsta tečnog lateksa koji košta kao suho zlato. Ostaje nam improvizacija, kao u svemu.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1493 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by mk ultra »

Drzat ce rigips đoku

Ne budite naivni

Da ne znam kakve tiple i nosace za rigips imas, to je jako limitirano

Meni tako malo teza staklena plafonjera zamalo pala na glavu (tipa oko 4-5kg)
A tiple samo za tu montazu platio 14KM prije 7-8godina, dođe i borer njihov uz to.

Ako moze za konsteukciju koja nosi rigps, onda mozes razmotriti nesto teze, inace labavo drama.
Chloe
Photo mod

#1494 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Chloe »

Momci, imam namještaj star 25 godina, dječija soba, drvo.
Kupljena je sinu, poslije sam namještaj obojala starijoj kćerki, u ljubičasto - zelenu boju,
ima nekih desetak godina. Sad bih taj isti namještaj bojala u bijelo, voljela bih u retro stilu,a li otom - potom.
Sama sam prije sve odradila, planiram i sad.
Išla sam šmirglanjem i vodenim bojama
.
Međutim, kako sad, obzirom da ima tri sloja, temeljnu i dva sloja pokrivne boje ili kako se već zove.

Trebam li skidati prethodnu boju ili je dovoljno samo dobro šmirglanje?

U pitanju je ovakvo drvo

Image
zigson

#1495 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zigson »

Chloe wrote: 14/11/2024 08:50 Momci, imam namještaj star 25 godina, dječija soba, drvo.
Kupljena je sinu, poslije sam namještaj obojala starijoj kćerki, u ljubičasto - zelenu boju,
ima nekih desetak godina. Sad bih taj isti namještaj bojala u bijelo, voljela bih u retro stilu,a li otom - potom.
.
Međutim, kako sad, obzirom da ima tri sloja, temeljnu i dva sloja pokrivne boje ili kako se već zove.

U pitanju je ovakvo drvo

Image
Gledao sam kod amerikanaca ima neka hemija, nanese se, ostavi se odredjeni period vremena i skine se vodom i krpom, skida svu boju, onda smirglas i nanosis novu boju, e sad da me ubijes ne znam kako se to zove i ima li kod nas. Ali ako iko zna zna hakiz :D
Hakiz

#1496 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Zna i @kuli1961 :-D

Ima i kod nas. U prodavnicama auto opreme, u OBI, možda još negdje.

Na primjer https://www.pero.ba/chromos-luxal-desol ... tion-title

@Chloe

Ako ćeš prebojiti, da se ne vidi drvo ispod, dovoljno ti je samo dobro išmirglati. Ako hoćeš ds se kroz "boju" vidi drvo ispod, onda bi trebalo skidati sve do drveta.

Ne znam kako na našem jeziku da objasnim, možda bi išlo bojenje i toniranje, pa ću ovako:

U Engleskom za bojenje da se ne vidi drvo ispod koristi se izraz "painting". Za nanošenje "boje", možda je bolje reći tona, ali da se ispod vidi drvo, vlakna, karakteristike drveta, koristi se izraz "staining".

Razlika između tog dvoga je:

Image

Lijevo, smeđe, je "staining", toniranje, desno, zeleno je "painting", bojenje, farbanje.

Primijeti ćeš da se lievo ispod smeđeg tona vidi drvo, vlakna drveta, čvorovi itd, a desno ispod zelenog to ne vidi.

Ako želiš tonirati, skidaj sve do drveta i nanesi ton. Ako želiš prefarbati, samo fino išmirglaj i nanesi novu boju koja će pokriti sve ispod.

Ako se odlučiš za toniranje, objasnit ćemo ti kako se to radi.

Farbanje ide standardno.
Hakiz

#1497 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 14/11/2024 08:50 Momci, imam namještaj star 25 godina, dječija soba, drvo.
.

U pitanju je ovakvo drvo

Image
Ovo na slici je takozvani skandinavski stil. Ostavi se drvo kakvo jeste, samo premaže bezbojnim sredstvima za zaštitu. Izgleda kao neka jelovina, meko drvo.
Chloe
Photo mod

#1498 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Chloe »

Čini mi se bor - taj namještaj nema laka, golo drvo, svjetlije i vremenom malo potamni. Ja sam komodu, trpezarijski sto i stolice nakon par godina upotrebe malo prebrusila i lakirala, lakše mi za održavati i ljepše izgleda svjetiliji.

Nisi čitao :hm: ranije sam već bojala taj namještaj. Sad ću ponovo isti taj namještaj bojati, nisam sigurna retro ili klasično bojanje.

Pretpostavila sam da moram skinuti prethodnu boju ako želim u retro fazonu, ali nisam bila sigurna da li kod klasičnog bojanja mogu ići direktno sa novom bojom.

Hvala na odgovoru, vjerovatno ću ići klasičnim bojanjem, ako bude nejasnoća budem pitala. :)
Hakiz

#1499 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 14/11/2024 13:08 Čini mi se bor - taj namještaj nema laka, golo drvo, svjetlije i vremenom malo potamni. Ja sam komodu, trpezarijski sto i stolice nakon par godina upotrebe malo prebrusila i lakirala, lakše mi za održavati i ljepše izgleda svjetiliji.

Nisi čitao :hm: ranije sam već bojala taj namještaj. Sad ću ponovo isti taj namještaj bojati, nisam sigurna retro ili klasično bojanje.

Pretpostavila sam da moram skinuti prethodnu boju ako želim u retro fazonu, ali nisam bila sigurna da li kod klasičnog bojanja mogu ići direktno sa novom bojom.

Hvala na odgovoru, vjerovatno ću ići klasičnim bojanjem, ako bude nejasnoća budem pitala. :)
Šta ti znači bojiti retro a šta klasično?

Čitao sam, hoćeš u bijelo. Ne moraš skidati do drveta. Možeš, mislim da je uvijek bolje skidati svu prethodnu boju pa ići iz početka, ali ne moraš. Možda ćeš morati nanijeti više slojeva bijele da ti stara boja ne "probije" kroz bijelu ako je tanak sloj bijele. Ili nanijeti na staru boju neku neutralnu, sivu, koja će spriječiti to "probijanje", pa onda bijelu.
Chloe
Photo mod

#1500 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Chloe »

Ovako nekako .... Novo a staro ... :D

Image

:thumbup: hvala, svakako ću sve dobro išmirglati, i na manjem komadu vidjeti kako će se ponašati boja. Bude li izbijala stara, vidjet ću šta dalje.
Post Reply