Već si sam puno toga zaključio, naročito što se tiče hemijski tretiranih paleta.daddo_ wrote: ↑17/05/2024 16:17 Pozdrav,
prvo moram reci da je tema odlicna i da moram ugrabiti vremena da sve napisano i procitam.
Vec neko vrijeme istrazujem po internetu i trazim odredjene projekte koje bi sam mogao kao amater probati napraviti. Nesto alata je kupljeno i plan je da se uradi neki sto i stolice za terasu i neki ormat za garazu.
Posto imam dosta paleta planirao sam iste iskoristiti za to, medjutim nedavno sam negdje procitao da nije bas pametno iste koristiti za slicne projekte. Odnosno u zavisnosti na koji nacin je drvo palete tretirano radi insekata. Pa tako imaju odredjene oznake na paletama, recimo: HT- da je drvo tretirano na odredjenoj temperaturi a MB - da je tretirano odredjenim pesticidima.
U vecini slucajeva sto sam procitao se predlaze da se palete koje nisu obiljezene ili su obiljezene sa MB ne treba nikako koristiti. Mada sam takodje negdje procitao da taj plin/pesticid kojim se tretiraju vremenom ispari. U par clanaka predlazu da se cak i palete sa oznakom HT ne koriste posto se nikad ne zna za koji teret su koristene, tipa radi bakterija ili prosipanja ulja i sl. po drvetu.
Dobar dio paleta sam vec rastavio tako da i ne znam koje su oznake bile na istima ali imam dio koje je tek potrebno rastaviti i vidim da je vecinom oznaka HT na njima.
Da li je neko istrazivao ovu temi i da li zna vise o ovome i sta mi moze predloziti? Da li je mozda ipak bolje da batalim palete i kupujem drvo za planirane projekte?
Hvala
Ja bih mogao dodati da pređeš detektorom za metal sve daske koje si od paleta dobio da ne bude skrivenih eksera duboko u dasci od prethodnog korištenja. I kamenčići da se nisu duboko zabili pregledaj.
Ostalo ti je na izbor, kao što si i sam vidio, mišljenja su podijeljena, pa nema univerzalnog odgovora, samo ono šta tebi odgovara. Slično kao objekti od kontejnera, neki se u njih kunu, drugi misle da ne vrijede.