Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nasa wrote:Ajet koje si citirala se uopce ne odnosi na silovanje vec na situaciju u kojoj muskarac optuzi neku zenu za blud
Evo ovako, još jednom (ne mogu da vjerujem da ovo ponavljam stalno). Napisala sam: "Znači oni koji se ogriješe o čast žene, a ne dovedu četiri svjedoka, oderi ih 80 puta bičem i nikad više ne priznaji njihovo svjedočenje. Isto ti je i za ženu koja se ogriješi o čast muškarca. Znači svjedoci su ključni. Ne znam šta ti nije jasno. "
Pričam o postupku dokazivanja zločina u šerijatu. Pričam o tome da se postupak u šerijatskom pravu temelju na indicijama.. Pričam o svjedocima, o takozvanim rekla-kazala dokazima, koji se "niđe" u civiliziranom svijetu više ne koriste. Niti se bazirah na priči o silovanju, niti htjedoh oskrnaviti vašu cijenjenu vjeru. Jedino što ja sve vrijeme ponavljam jeste da je šerijat neefikasan, nelogičan, loš i anticivilizacijski. Onaj ajet sam iskoristila da se osvrnem na ta četiri svjedoka, zaboga, a ne jer smatram da se odnosi na silovanje.
Ali ti ajeti nemaju veze sa silovanjem, jesi li skontala.
Ajeti govore o situaciji u kojoj muskarac dodje I kaze ova zena je bludnicila I trazim da se izvrsi kazna nad njom, da bi se kazna izvrsila on mora imati 4 svjedoka.
lua wrote:
nasa wrote:
a prepustam vama ateistima da se bavite pakistanom, saudijom I sl.te da nas obavjestavate
A ova rečenica dolikuje stvarno osobi koja treba uvoditi red na forumu.
dok tvoja otkriva frustriranost jer nisi u stanju da priznas pogresku I sad sam ti ja kriva...
desi se svakom, nije frka, ne uzbudjuj se
nasa wrote:505 hajde ti meni objasni kako oni doslovno primnjenjuju , serijat se jasno poziva I na sunet, pa eto suneta u citiranom hadisu, to sto oni parcijalno ponekad primjenjuju vlastite propise mene ne interesuje u smislu vjere-islama.
Sad da ja trazim slucajeve gdje je silovatelj kaznjen bi bilo kao da branim neke zemlje koje me uopce u smisli islama ne interesuju, mozes ovo shvatiti
Mene interesuje Kur'an i propisi iz Kur'ana te kao pomoc dalje sunet.
a mene interesuje kako ljudi sprovode ta pravila. mozes li ti ovo shvatiti? a cesto vidimo da se sprovodi na nacin na koji ja pokazujem, a nikada, ili jako rijetko, na nacin za koji ti tvrdis da je ispravan. po tome mogu samo zakljuciti da cijeli muslimanski svijet radi pogresno. ili, da oni rade ispravno, a da ti nisi bas shvatila kako treba.
evo iz predhodnog primjera. postoji covjek koji je sef serijatske kancelarije u pakistanu. valjda on zna serijat. to je logicno za zakljuciti, ne? ili ga on zloupotrebljava da bi kaznio silovanu zenu? ili je cijela prica izmisljena da bi se ocrnio islam, kako kolega tvrdi? sta ti mislis sta bi bilo najlogicnije od nabrojanog? nadam se da neces izabrati ovaj zadnji.
nemam zamjerke za to, interesuj se....ako primjecujes ukljucila sam se iskljucivo radi pogresne upotrebe ajeta
Imas niz zemalja koje se pozivaju na serijat u krivicnim postupcima I tu je raznolikosti nevjerovatna, znaci nije to moje tumacenje vs ostalih muslimana vec cinjenicno stanje.
Nije to slucaj samo sa serijatom, nemas dvije zemlje koje identicno djeluju u svim segmentima, a zakoni I uredjenje su im gotovo isti.
Ne mislim da zapad sve izmislja oko nekih serijatskih, nazalost ima puno istine
nasa wrote:
Imas niz zemalja koje se pozivaju na serijat u krivicnim postupcima I tu je raznolikosti nevjerovatna, znaci nije to moje tumacenje vs ostalih muslimana vec cinjenicno stanje.
Nije to slucaj samo sa serijatom, nemas dvije zemlje koje identicno djeluju u svim segmentima, a zakoni I uredjenje su im gotovo isti.
Ne mislim da zapad sve izmislja oko nekih serijatskih, nazalost ima puno istine
sta hoces reci? pozivaju se na serijat, a ne razumiju ga. kako je to moguce? pa serijat je od boga. nije pun rupa kao drzavni zakoni, koji se mogu i mijenjati kada vidimo da su kvarni.
nasa wrote:Ali ti ajeti nemaju veze sa silovanjem, jesi li skontala.
Ajeti govore o situaciji u kojoj muskarac dodje I kaze ova zena je bludnicila I trazim da se izvrsi kazna nad njom, da bi se kazna izvrsila on mora imati 4 svjedoka.
dok tvoja otkriva frustriranost jer nisi u stanju da priznas pogresku I sad sam ti ja kriva...
Počinješ me iznenađivati
Molim te, pročitaj šta pišem, prije nego što nastaviš arogantno i totalno nedolično da se obraćaš korisnicima foruma, moderatorice. Ne znam da li bi caps lock i bold pomogao da ti dočaram da ne pričam o zločinu, nego o dokaznom postupku. Ne pričam o silovanju. Stvarno ne mogu da vjerujem da ne možeš naprosto prihvatiti da me bezveze peglaš i da u suštini ništa nisi rekla osim onog što sam i ja pisala. Fail.
nasa wrote:nemam zamjerke za to, interesuj se....ako primjecujes ukljucila sam se iskljucivo radi pogresne upotrebe ajeta
a trebala si se ukljuciti prije 3 dana kada je kolega apidejzi sugerirao KARIKATUROM (fotografijom) da sam ja OVCA! ili se to ne racuna kao uvreda?
vratis na pocetnu pogledas pdf filozofija, moderator nin I prijavis...e onda ako ga nema mogu I drugi moderatori...postupak na klix-u, zalbe po temama nisu dozvoljene
nasa wrote:Ne, dovoljno je svjedocenje zene.
Serijatska kazna je smrt.
Ovi ajeti nemaju veze sa silovanjem vec ostrim propisima protiv nepravednog optuzivanja zena za blud I sl.
Dovoljno je samo svjedočenje žene da muškarac bude osuđen za silovanje? Ozbiljno?
Da,
U vrijeme Poslanika s.a.w.s., bila je izvrsena kazna nad silovateljem na osnovu dokaza (svjedocenja) zene koju je silovao. Wa'il ibn Hujr prica o dogadjaju kada je jedna zena silovana. Kasnije, kada su neki ljudi prisli, ona je identificirala jednog covjeka i optuzila ga da ju je silovao. On ga uhvatise, i dovedose pred Allahova Poslanika s.a.w.s., koji tada rece zeni "Idi, Allah ti je oprostio" (ovim je htio reci da je , s obzirom da se blud zbio protiv njene volje, pred Allahom ona nema grijeha), a za covjeka koji ju je silovao, rekao je: "Kamenujte ga na smrt".
(Tirmizi, Ebu Davud)
medjutim kako je smrtna kazna u pitanju prepostavljam da za izvrsenje iste danas serijat trazi dokazni postupak I sl. da bi se zaista izvrsila smrtna kazna.
U svim postupcima serijat trazi svjedoke I to cesto 4 ali to nema blage veze s onim sto je ona citirala jer u citiranom ajetu se iskljucivo govori o onim koji optuzuju nekog za blud, ne silovanje,
Ja sa našao ovaj tekst
When a woman went out in the time of the Prophet (PBUH) for prayer, a man attacked her and overpowered [raped] her. She shouted and he went off, and when a man came by, she said: ‘That [man] did such and such to me.’ And when a company of the Emigrants came by, she said: ‘That man did such and such to me.’ They went and seized the man whom they thought had had intercourse with her and brought him to her. She said: ‘Yes, this is he.’ Then they brought him to the Apostle of Allah (SWT). When he [the Prophet (PBUH)] was about to pass sentence, the man who [actually] had assaulted her stood up and said: ‘Apostle of Allah, I am the man who did it to her.’ He [the Prophet (PBUH)] said to her: ‘Go away, for Allah (SWT) has forgiven you [for mistakenly identifying the wrong man].’ But he told the man some good words [Abu Dawud said: meaning the man who was accidentally seized], and of the man who had had intercourse with her, he said: ‘Stone him to death.’ He also said: ‘He has repented to such an extent that if the people of Medina had repented similarly, it would have been accepted from them.’
-4366, Sunan Abu-Dawud
Je li ti to namjerno mijenjaš priču da bi nesto dokazala? Meni ovaj boldani dio daje sasvim novu sliku i priča ne pokazuje da je dovoljno svjedočenje žene. Slažeš se?
nasa wrote:Ali ti ajeti nemaju veze sa silovanjem, jesi li skontala.
Počinješ me iznenađivati
Molim te, pročitaj šta pišem, prije nego što nastaviš arogantno i totalno nedolično da se obraćaš korisnicima foruma, moderatorice. Ne znam da li bi caps lock i bold pomogao da ti dočaram da ne pričam o zločinu, nego o dokaznom postupku. Ne pričam o silovanju. Stvarno ne mogu da vjerujem da ne možeš naprosto prihvatiti da me bezveze peglaš i da u suštini ništa nisi rekla osim onog što sam i ja pisala. Fail.
Dobro, to je postupak kad nnekog optuzis za blud I sta hoces da shvatim I o cemu pricas, odnosno daj mi vezu ajeta koji si citirala s onim sto hoces da dokazes a ja navodno ne shvatam
When a woman went out in the time of the Prophet (PBUH) for prayer, a man attacked her and overpowered [raped] her. She shouted and he went off, and when a man came by, she said: ‘That [man] did such and such to me.’ And when a company of the Emigrants came by, she said: ‘That man did such and such to me.’ They went and seized the man whom they thought had had intercourse with her and brought him to her. She said: ‘Yes, this is he.’ Then they brought him to the Apostle of Allah (SWT). When he [the Prophet (PBUH)] was about to pass sentence, the man who [actually] had assaulted her stood up and said: ‘Apostle of Allah, I am the man who did it to her.’ He [the Prophet (PBUH)] said to her: ‘Go away, for Allah (SWT) has forgiven you [for mistakenly identifying the wrong man].’ But he told the man some good words [Abu Dawud said: meaning the man who was accidentally seized], and of the man who had had intercourse with her, he said: ‘Stone him to death.’ He also said: ‘He has repented to such an extent that if the people of Medina had repented similarly, it would have been accepted from them.’
-4366, Sunan Abu-Dawud
Je li ti to namjerno mijenjaš priču da bi nesto dokazala? Meni ovaj boldani dio daje sasvim novu sliku i priča ne pokazuje da je dovoljno svjedočenje žene. Slažeš se?
Nije mijenja price vec dva izvora hadisa, mora biti dovoljno svjedocenje zene, dalje u postupku da bi se izvrsila smrtna kazna ili muskarac prizna ili se utvrdi odhovornost u dokaznom postupku...
Znaci, da bi se pokrenuo postupak isto kao u nasem zakonu zena podnese prijavu.
Visina kazne ovisi od dokaznog postupka.
Nije istina da zena nema pravo optuzbe za silovanje bez 4 svjedoka.To je ono na sta sam se ja osvrnula.4 svjedoka su joj potrebna ako kaze uhvatila sam muza u prevari hocu da ga se kazni, e onda da bi se on kaznio nije dovoljna njena rijec ve trebaju 4 svjedoka ili obrnuto ako muz optuzi zenu
nasa wrote:
Dobro, to je postupak kad nnekog optuzis za blud I sta hoces da shvatim I o cemu pricas, odnosno daj mi vezu ajeta koji si citirala s onim sto hoces da dokazes a ja navodno ne shvatam
Ajet koji sam citirala isključivo je imao namjeru da potkrijepi moju tvrdnju o tome da dokazni postupak u šerijatu ne valja i da nije u suglasnosti s procedurom koja bi, štiteći ljudska prava, trebala rezultirati adekvatnom presudom. O dokaznom postupku u šerijatskom pravu čitala sam iz Karčićeve knjige "Studije o šerijatskom pravu", gdje ti je obrazloženo kako ta prva faza krivičnog postupka teče. Niti sam rekla da silovana žena treba nešto dokazivati, jer ne znam. Niti sam rekla da se ovaj ajet odnosi na silovanje. Jedino što sve vrijeme ponavljam jeste da šerijatsko pravo ima mnoštvo falinki, koje počinju, eto, od dokazivanja.
Ali do tebe je jer si citarala ppost u kojem te @apsidejzi pita za silovanje I odgovaras sa citiranim ajetom koji se odnosi na sasvim drugo krivicno dijelo prema serijatu.Nema razloga da se ljutis na mene
nasa wrote:Ali do tebe je jer si citarala ppost u kojem te @apsidejzi pita za silovanje I odgovaras sa citiranim ajetom koji se odnosi na sasvim drugo krivicno dijelo prema serijatu.Nema razloga da se ljutis na mene
Nesporazum k'o nesporazum. Uglavnom se izvinjavam ukoliko sam nekoga na vjerskoj osnovi uvrijedila!
-4366, Sunan Abu-Dawud
Nije mijenja price vec dva izvora hadisa, mora biti dovoljno svjedocenje zene, dalje u postupku da bi se izvrsila smrtna kazna ili muskarac prizna ili se utvrdi odhovornost u dokaznom postupku...
Znaci, da bi se pokrenuo postupak isto kao u nasem zakonu zena podnese prijavu.
Visina kazne ovisi od dokaznog postupka.
Nije istina da zena nema pravo optuzbe za silovanje bez 4 svjedoka.To je ono na sta sam se ja osvrnula.4 svjedoka su joj potrebna ako kaze uhvatila sam muza u prevari hocu da ga se kazni, e onda da bi se on kaznio nije dovoljna njena rijec ve trebaju 4 svjedoka ili obrnuto ako muz optuzi zenu
Pravo optužbe ima svako, ti si rekla da moze biti osuđen.
nasa wrote:Dovoljno je samo svjedočenje žene da muškarac bude osuđen za silovanje? Ozbiljno?
Da,
[/quote]
Stojiš li i dalje iza ovog odgovora?
Vezano za hadise, zar ne misliš da je u navedenom slučaju ipak presudno to što je silovatelj priznao djelo? Da nije priznao, misliš li da bi bio osuđen?
@nemesis
Mora biti dovoljno da zena dodje I kaze silovana sam, ne mora sa sobom voditi 4 svjedoka...kakva ce dalje biti presuda ovisi o dokazima.
Ne moze biti dovoljno da samo kaze silovana sam I da se covjek osudi na smrt bez procedure ali u toj procedure nije nuzno ni da prizna pociniteljZnaci dovoljno je da zena optuzi I da se utvrdi da je upravu na neki od nacina....cuj isto kao kod nas ako se nadju dokazi bilo putem dokaznog materijala, svjedoka, priznanja, kazna je smrtna prema serijatu.
Ukoliko nema dovoljno dokaza za izvrsenje smrtne kazne onda se tretira kao napastvovanje I kazne su blaze.
Ja sam se osvrtala na ajet koji pominje svjedoke I pokusala vam objasniti da je to za drugo krivicno dijelo, a ne za silovanje jer za isto nije potrebno da zena voda svjedoke sa sobom ili da u postupku nema kazne bez 4 svjedoka itd.
Ustvari kad pogledas nema tu velike razlike nego u odnosu na nase zakone s tim da serijat predvidja smrtnu kaznu za silovanje.
E sad, ono sto se nekim serijatskim zemljama spocitava je ovaj process dokazivanja gdje se prema zenama koje podnesu prijavu postupa ponekad ocajno Ili se potpuno izvrne cijela situacija ...ali nije to ni u svim zemljama isto niti je uzrok tome u samim zakonima vec u njihovom provodjenju istih.
nasa wrote:@nemesis
Mora biti dovoljno da zena dodje I kaze silovana sam, ne mora sa sobom voditi 4 svjedoka...kakva ce dalje biti presuda ovisi o dokazima.
Ne moze biti dovoljno da samo kaze silovana sam I da se covjek osudi na smrt bez procedure ali u toj procedure nije nuzno ni da prizna pociniteljZnaci dovoljno je da zena optuzi I da se utvrdi da je upravu na neki od nacina....cuj isto kao kod nas ako se nadju dokazi bilo putem dokaznog materijala, svjedoka, priznanja, kazna je smrtna prema serijatu.
Ja sam se osvrtala na ajet koji pominje svjedoke I pokusala vam objasniti da je to za drugo krivicno dijelo, a ne za silovanje jer za isto nije potrebno da zena voda svjedoke sa sobom ili da u postupku nema kazne bez 4 svjedoka itd.
Ustvari kad pogledas nema tu velike razlike nego u odnosu na nase zakone s tim da serijat predvidja smrtnu kaznu za silovanje.
E sad, ono sto se nekim serijatskim zemljama spocitava je ovaj process dokazivanja gdje se prema zenama koje podnesu prijavu postupa ponekad ocajno Ili se potpuno izvrne cijela situacija ...ali nije to ni u svim zemljama isto niti je uzrok tome u samim zakonima vec u njihovom provodjenju istih.
Čitaš li ti sta pišem? Ne razumijem zašto meni pišeš ovo što pišeš. Sposoban sam da razumijem napisani tekst i ne moraš crtati, ali pišeš nešto što nema veze sa mnom. Rekla si da je dovoljno svjedočenje žene da silovatelji bude osuđen, kao dokaz daješ hadis iz koga je izbačen bitan dio. Kada ti ukažem na to, pišeš nešto nevezano. Sada pričaš o tužbi. Je li tebi jasno sta je tužba? Tužiti moze svako i niko nije rekao da ženi za tužbu trebaju svjedoci. Dakle, ako si pogriješila kada si rekla da se silovatelj može osuditi na osnovu izjave silovane osobe, priznaj grešku i idemo dalje, nemoj mi pisati romane o nečemu o čemu ja nisam pričao. Priznaj i da je izostavljeni dio iz tvog hadisa bio ključan za osudu silovatelja i da je čovjek osuđen je je priznao a ne jer je žena to izjavila.
Ne znam stvarno kako je regulisano nadgledanje rada sudija niti ko placa obestecenje...
Znam da imaju pravo podnijeti prijavu ako su pogresno optuzeni I da se u zavisnosti od krivicnog djela kaznjavaju I svjedoci koji su lazno svjedocili itd.
Nisam ti ja bas ni pristalica danasnje verzije serijata I pristupa istom tako da sam se stvarno ukljucila iskljucivo radi onog ajeta koji je zbog nesporazuma izgledalo da je u vezi sa silovanjem.