GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The Realist

#14601 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

trambusek88 wrote:
Otoka-Buća Potok ne radi jer je autobus prebačen na Rajlovac umjesto autobusa koji je crko.

Za ovih 15 nebi znao reći, ali trebale bi biti pojačane najopterećenije linije (Buća Potok, Rajlovac, Hrasnica, Vogošća, Ahatovići...) uz to treba da dođe još 10 zglobnih autobusa.

Što se tramvaja tiče, svakako bi bio povećan kapacitet pošto primaju 360 putnika, manje bi putnika ostajalo po stanicama. Znači primaju 140 putnika više nego klasični Sarajevski tramvaj.

Aha, hajde, valjda uskoro ti ostali autobusi dođu, onda će zglobni vjerovatno na ove "pravce", dok će obični na brda, ali taman će se smanjiti opterećenje.

A za tramvaje je fantastična vijest, pa to je nešto manje od duplo većeg kapaciteta. Samo ja sam nekako dojma da u ove naše i sada stane više od 140 putnika :D, ali možda mi se i čini. No, vijest je svakako dobra.

Hvala na informacijama.
Hemera

#14602 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

insaneinthebrain wrote:
saraf_osmica wrote:Eno privatnička đubrad od centrotransa od 3. novembra ponovo kaubojski upada u nove linije

http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /141030118
a javna djubrad od grasa ne zna odrzavati svoje linije. kaubojski ispadaju i ono sto imaju. od dvije linije u moje naselje jednu ne mogu da odrzavaju i to sa novim autobusima iz turske.
sam nastavite da upadate, svaka cast centrotransu :thumbup:
još jedan u nizu neinformisanih stručnjaka
centrotrans eurolines je jedina prevoznička kompanija koja samoinicijativno bez dozvola i procedura nadležnog ministarstva iszmišlja linije,poput ove širokaća -skenderija koja i ne postoji trenutno u sistemu što se može i provjeriti :lol: :lol:

a vamo seremo seremo i seremo samo o nezakonitostima u grasu i sl. kako se prema njima moraju poduzimati sve zakonske represivne mjere da se kazne od onoga što je ukro šaraf do direktora koji je ukrao milione i milijarde

dvostruki aršini,ali to je sve mentalitet "narod zna"

a da ne pričam o slobodnom nahođenju kod stavljanja cijene,na nekim linijama se kreće od 1km do 2,5km
i tako izvan ministarstva i nadležnosti onoga za cijene svako može da formira kako hoće,da diže i spušta ovisno koliko mu odgovara kad vidi saldo na računu firme

sve to u držaavi narod zna...

zašto me to ne ćudi?
pa zato što je na čelu grasa jedan sda kadrovik :
http://sdasa.ba/?page_id=2174 nesuđeni načelnik u svom rodnom trnovu

i krema i kremica centrotrans eurolines kompanije počev od direktora koji je jedan od ološi koji upraopastiše kk bosna sa svojim umijećem menađersko-poslovnim :lol: :lol:
Last edited by Hemera on 30/10/2014 19:13, edited 1 time in total.
supercali

#14603 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Hajvan wrote:
supercali wrote:ja bi jedan taj holandski sredio pa da bude unikat u svijetu posto skontah da se jedino ovdje voze
takodje bi tako uradio sa svakim tramvajem
mislim da bi bili jedini grad u svijetu koji ima sve razlicite modele tramvaja iz svih perioda a ujedno bi to bila i atrakcija po meni

ti autističan izgleda?! :lol:

samo stranicu prije postavih fotke sve različitih modela iz sve različitih epoha iz samo jedng grada- San Francisca.

Niđe na svijetu….

šalim se malo, no bilo bi to fantastično- još kad bi opet uveli otvorene tramvaje u ljetnim mjesecima- pa barem na liniji 1 - uh uh

al ne, daj napaćnoj braći i sestrma 350 noovih ultra-giga-mega modernih tamvaja po cijeni 20 milona jedan :D

da se razumijemo- nemam ništa protiv :)
stranicu prije stavio koliko razlicitih modela?
5-6
a brat bratu ima mali milion razlicitih tramvaja
od onih ceha kojekakvih do niskopodnh raznih pa do ovih vasingtonaca tusrskih azijskih i ko zna kakvih jos
na to nam najbolje moze odgovoriti dresdener pa vidjeti koliko je to izvodivo
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14604 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by -LIBERO- »

Ima li negdje fotka unutrasnjosti tih tramvaja koji ce biti donirani?
insaneinthebrain

#14605 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

Hemera wrote:
insaneinthebrain wrote:
saraf_osmica wrote:Eno privatnička đubrad od centrotransa od 3. novembra ponovo kaubojski upada u nove linije

http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /141030118
a javna djubrad od grasa ne zna odrzavati svoje linije. kaubojski ispadaju i ono sto imaju. od dvije linije u moje naselje jednu ne mogu da odrzavaju i to sa novim autobusima iz turske.
sam nastavite da upadate, svaka cast centrotransu :thumbup:
još jedan u nizu neinformisanih stručnjaka
centrotrans eurolines je jedina prevoznička kompanija koja samoinicijativno bez dozvola i procedura nadležnog ministarstva iszmišlja linije,poput ove širokaća -skenderija koja i ne postoji trenutno u sistemu što se može i provjeriti :lol: :lol:

a vamo seremo seremo i seremo samo o nezakonitostima u grasu i sl. kako se prema njima moraju poduzimati sve zakonske represivne mjere da se kazne od onoga što je ukro šaraf do direktora koji je ukrao milione i milijarde

dvostruki aršini,ali to je sve mentalitet "narod zna"

a da ne pričam o slobodnom nahođenju kod stavljanja cijene,na nekim linijama se kreće od 1km do 2,5km
i tako izvan ministarstva i nadležnosti onoga za cijene svako može da formira kako hoće,da diže i spušta ovisno koliko mu odgovara kad vidi saldo na računu firme

sve to u držaavi narod zna...

zašto me to ne ćudi?
pa zato što je na čelu grasa jedan sda kadrovik :
http://sdasa.ba/?page_id=2174 nesuđeni načelnik u svom rodnom trnovu

i krema i kremica centrotrans eurolines kompanije počev od direktora koji je jedan od ološi koji upraopastiše kk bosna sa svojim umijećem menađersko-poslovnim :lol: :lol:
eto ti mi reci ko je neinformisan, mama mi radila 20 godina u centrontransu i znam kakva su govna al su u grasu veca govna
i nauci se pravopisu pa se onda javljaj :thumbup:
artime

#14606 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by artime »

Ovo će puknut uskoro sve.
trambusek88

#14607 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

-LIBERO- wrote:Ima li negdje fotka unutrasnjosti tih tramvaja koji ce biti donirani?
http://gradskiprevoz.freeforums.org/nab ... 8-240.html
insaneinthebrain

#14608 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

pa ovi isti oni austrijanci sto se hitler u njima vozao sto su ispali iz upotrebe :roll:
drug_profi

#14609 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Hemera wrote:
drugi profil wrote:Svasta bi vi radili. Srecom pa se ne pitate.
Jedino sto je ispravno je stecaj. Ko ne zna kako ide stecaj jkp neka pogleda zakon. To bi odrijesilo ruke ministarstvu da prebija i otpisuje potrazivanja drzave, regulise visak zaposlenih i ukupna davanja. Potrazivanja privatnih povjerioca bi se mogla reprogramirati iz prihoda i da se onda firma postavi na pozitivnu nulu.

...s tipfeler masine...
Ni ti se sva sreca ne pitas,jer ne znas.
Pogledati samo slucaj kako je gras pod garanciju stavio vozila kojima obezbjedjuje prihod i funkcionalnost zivota u gradu za inditektne poreze...sta briga onog tamo za ljude kojima bi taj prevoz koristio i bio vise koristan nego njima,on ce to prodati da namiri svoje,a ti prevoza nemas,a ni Gras imovine.
Procitaj jos.mnogo zakona pored stecajnog pa ces vidjeti da to nije tako kako ti prezentiras kao jednostavnu okolnost
Naravno da se ne pitam ali sam blizi rjesenju nego ovi genijalci sto bi svalili i kurs valute i GDP radi Grasa. Ipak bih manje negativnih posljedica prouzrokovao.
Vi zivite u zabludi da se ovo moze rjesiti bezbolno.
Molim te da provjeris kako ide stecaj preduzeca od javnog znacaja. Sta god da su stavili pod hipoteku naprijed nema dok se ne podvuce crta.

...s tipfeler masine...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14610 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by -LIBERO- »

Stvarno ima puno i sjedecih i stajacih mjesta. Mana je sto su sjedista bez tapacirunga, al ok, mozda i bolje znajuci vandalizam i nagon ka destrukciji pojedinaca.
20 ce biti dovoljno, ako su svi ispravni, da koliko toliko konsoliduje saobracaj.
Bas su stari, al sta da se radi kada smo nesposobni ko drustvo da pratimo trendove u skoro pa svemu, tako i u ovome.

Jos kada bi se odrzavali k'o sto su to ocito Turci radili....ehhhhhh... :D
The Realist

#14611 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

drugi profil wrote: Naravno da se ne pitam ali sam blizi rjesenju nego ovi genijalci sto bi svalili i kurs valute i GDP radi Grasa. Ipak bih manje negativnih posljedica prouzrokovao.
Molim te da provjeris kako ide stecaj preduzeca od javnog znacaja. Sta god da su stavili pod hipoteku naprijed nema dok se ne podvuce crta.
...s tipfeler masine...
Genijalac, ja sam govorio općenito o unutrašnjem dugu, a tu spada i GRAS. Ti misliš da je GRAS jedini koji ima dugove? Ima dugova koje ne možeš bankrotom riješiti, nego moraš isplatiti, a kamate rastu li rastu, ljudi i dalje tuže i dobijaju, pa ti čekaj.....

No, ovo se pogotovo odnosi na to da će se morati smanjiti administracija i sve što ide uz nju, a to znači otpuštanja, a to znači veliki iznosi radi odštete radnicima, koji su vezani kolektivnim ugovorom, a kako to isplatiti, bez bankrota, jer bi uticalo na naše mogućnosti da se vraća vanjski dug? Dok je dug u domaćoj valuti, a država štampa novac, postoji rješenje za te stvari (ali ga treba pametno sprovesti, pa Njemačka je nedavno sama išla na inflaciju i štampanje novca, jer im je trebalo radi izvoza).

Pa zašto misliš da se novac posuđuje u određenim valutama, a ne u domaćim, kako kojoj državi paše?

Samo je pitanje šta mi uopšte možemo tu uraditi, koliko je toga pod našom kontrolom.
The Realist

#14612 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Pregleda fotogorafije, samo mi je žao što su prozori onakvi, ali hej neka voze i sa tolikim kapacitetom bi dobro mogli špicu rasterititi.

Samo ne znam šta se iko ima žaliti!? Dobiješ nešto besplatno i još bi kukako, a dokazali su sa autobusima da ipak pripreme vozila prije nego ih pošalju, ali već se radujem natpisima u Avazu i drugim glasilima koji su kontra SDA, pa da pljuju po tome, jer su ovi to vjerovatno ugovorili, jer niko nema dodira sa nama običnim pukom, a na drugoj strani gledam hvaljenje SDA koji hvale ove poteze kao svoj uspjeh, iako su oni najvećim dijelom krivci što je stanje kakvo jeste.

Barem bi mi, koji koristimo javni saobraćaj, trebali biti sreti sa trenutnim dešavanjima u GRAS-u, kada je vozni park u pitanju.
trambusek88

#14613 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

-LIBERO- wrote:Stvarno ima puno i sjedecih i stajacih mjesta. Mana je sto su sjedista bez tapacirunga, al ok, mozda i bolje znajuci vandalizam i nagon ka destrukciji pojedinaca.
20 ce biti dovoljno, ako su svi ispravni, da koliko toliko konsoliduje saobracaj.
Bas su stari, al sta da se radi kada smo nesposobni ko drustvo da pratimo trendove u skoro pa svemu, tako i u ovome.

Jos kada bi se odrzavali k'o sto su to ocito Turci radili....ehhhhhh... :D
Pa realno ne vjerujem da će ih više od 10-tak biti u saobraćaju, ali i sa tih 10-tak trica bi se dobro rasteretila.

Trenutno na trici radi 11 trodjelnih i 10 dvodjelnih tramvaja. Kad bi tih 10 tramvaja bilo stavljeno na tricu, a kad bi se tramvaji Satra 2 i K2 povukli na druge linije i u rezervu, kapacitet bi se povećao za još oko 1400 putnika.

Inače ovi tramvaji su predviđeni i da mogu voziti u paru, ali na žalost naše stanice nisu dovoljno velike za to.
Hemera

#14614 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

drugi profil wrote:
Hemera wrote:
drugi profil wrote:Svasta bi vi radili. Srecom pa se ne pitate.
Jedino sto je ispravno je stecaj. Ko ne zna kako ide stecaj jkp neka pogleda zakon. To bi odrijesilo ruke ministarstvu da prebija i otpisuje potrazivanja drzave, regulise visak zaposlenih i ukupna davanja. Potrazivanja privatnih povjerioca bi se mogla reprogramirati iz prihoda i da se onda firma postavi na pozitivnu nulu.

...s tipfeler masine...
Ni ti se sva sreca ne pitas,jer ne znas.
Pogledati samo slucaj kako je gras pod garanciju stavio vozila kojima obezbjedjuje prihod i funkcionalnost zivota u gradu za inditektne poreze...sta briga onog tamo za ljude kojima bi taj prevoz koristio i bio vise koristan nego njima,on ce to prodati da namiri svoje,a ti prevoza nemas,a ni Gras imovine.
Procitaj jos.mnogo zakona pored stecajnog pa ces vidjeti da to nije tako kako ti prezentiras kao jednostavnu okolnost
Naravno da se ne pitam ali sam blizi rjesenju nego ovi genijalci sto bi svalili i kurs valute i GDP radi Grasa. Ipak bih manje negativnih posljedica prouzrokovao.

...s tipfeler masine...
Ma ne traži ti niko ovdje da prodaš zlato svijeta da pokriješ rupu,
evo večeras bio ministar na kantonalnoj
i u pravu je kad kaže ne može penzioner sa 1000KM i više imati subvenciju
ili kaže fino djeca dobrostojećih roditelja
a i sami ne mogu plaćati subvencije redovno u ovom obimu,znači čovjek priznao da ne može kanton finansirati subvencije u ovom obimu,on nije promijenio tarifu da spasi preduzeće što ne može da plaća svoju obavezu,a priča o nekakvom stečaju
suština je u promjeni i politike socijalne
i dresdener je u pravu kad govori o privatizaciji i monopolu od strane privatnih kompanija...pa sto se u sarajevo koliko je trziste veliko ne prijavi još neki ŽNJ prevoznik?što bi se neko uvaljivao u probleme finansiranja i moljakanja da ti neko plati subvenciju,kad može raditi na čistoj komercijali onako kako njemu odgovara :roll:

drugo nemoj tabiriti pricu o stecaju kakav se ovdje provodi,prvo kad banke navale na svoje,boli njih briga za tim hoce li biti prijevoza,uostalom ti to nikako ne razumijes i vec jednom sam vodila polemiku sa tim tvojim percepcijama stecaja
problem je sto je sve pod hipotekom,drugo,stecaj ovdje bez detaljno ispitanog i procesuiranog kriminala od ukradenog šarafa do miliona je potpuno opravdavanje kriminala,i zataskavanje istog i na kraju se dolazi do jednostavnog zakljucka da je to namjerno uradjeno da se jedan javni interes stavi pod palicu privatnog monopola!
druga stvar i druga preduzeca su u istim govnima kao i gras po poitanju poslovanja samo ovdje od strucnjaka niko ne pominje stecaj istih,vjerovatno ce mu biti teze upasti u kotlovnicu i samoinicijativno raditi distribuciju grijanja,ili vode npr. nego upadati kao privatnicki monopol koji funkcionise na temelju komercijalnog karaktera-centrotrans
jos uvijek ziviimo u mašti(pogotovo nakon rezultata izbora) da će s enaći neko ko će riješiti problem javnog prijevoza,nije sav javni prijevoz jedan gras,već čitav sistem u kantonu!
dosta je pogledati sjediste grasa i to jesu atraktivne lokacije građevinske u sarajevu,a sve pod hipotekom,a teško se plaćaju dospjele obaveze
što niko ne ulaže u saobraćajnu infrastrukturu da bi imo zdrav osnov za javni prijevoz?
šta meni vrijedi komercijalna linija brza ako stojim ko debil u koloni auta zbog gužve?ujutro se ne nadzire kraj kolonama u gradu od auta do 10h,baška poslijepodne,petkom da ne govorim
Logovan

#14615 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

trambusek88 wrote:
-LIBERO- wrote:Ima li negdje fotka unutrasnjosti tih tramvaja koji ce biti donirani?
Vidi stolica, nema tapacirunga. :-) U neku ruku je i dobro, s obzirom da bi idioti ionako to uništili. :oops: :oops:
drug_profi

#14616 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ja govorim kao laik, i ne pravim se strucnjakom. Mogu koristiti samo skromno znanje iz ekonomije i logiku.
Zdrava logika meni govori da ako je dug vec toliki, znaci da je svaki dan sve veci.
Tu se negdje mora podvuci crta i zaustaviti to. Glavni teret jesu visak zaposlenih, visoke isplate tim zaposlenim i dug prema drzavi, porez, osiguranja i sl.
Ti problemi bi se rjesili odmah sa stecajem, koji nije zakljucavanje vrata.
Sva ostala potrazivanja, od banaka i od privatnih lica bi se mogla reprogramirati nakon toga iz subvencija, ali prvo da se obezbjedi da se moze poslovati makar na nuli da dug ne raste.
Ja ne vidim drugog nacina osim da se na Alipasinom u remizi pojavi izvor nafte.

Sto se tice krpljenja duga iz primarne emisije novca - no comment. :-)
homega

#14617 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by homega »

trambusek88 wrote:
Ovdje piše:
Prednosti:
-Ogroman kapacitet za oko 360 putnika
-Dobra očuvanost
-Jedan od najkvalitetnijih tramvaja u svoje vrijeme.

Mane:
-Lufteri na prozorima su mali i raspoređeni su na svaki drugi prozor.
-Starost od pola vijeka
-Predviđeni su za napon 750v, znači kod nas će imati snagu oko 200kw umjesto 240.

Tip: Duewag GT8
Dimenzije: 26m x 2,4m x 3,35m
Težina bez putnika: 30,5t
Kapacitet: 69 sjedišta, 300 mjesta za stajanje - ukupno 370 putnika

Snaga: 2x120kw (240kw)
Max brzina: 60km/h
Težina punog tramvaja putnicima iznosi oko 50 tona. Mogu li sarajevske šine podnijeti ovoliko opterećenje jednog tramvaja?
The Realist

#14618 Re: Odg: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

drugi profil wrote:Ja govorim kao laik, i ne pravim se strucnjakom. Mogu koristiti samo skromno znanje iz ekonomije i logiku.
Zdrava logika meni govori da ako je dug vec toliki, znaci da je svaki dan sve veci.
Tu se negdje mora podvuci crta i zaustaviti to. Glavni teret jesu visak zaposlenih, visoke isplate tim zaposlenim i dug prema drzavi, porez, osiguranja i sl.
Sva ostala potrazivanja, od banaka i od privatnih lica bi se mogla reprogramirati nakon toga iz subvencija, ali prvo da se obezbjedi da se moze poslovati makar na nuli da dug ne raste.

Sto se tice krpljenja duga iz primarne emisije novca - no comment. :-)
Pa vidis, mene je ovo zanimalo, pa sam spomenuo ljudima koji vise znaju o tome i njihov komentar je bio da nije sada nerjesiv problem smanjivanje administracije (jer me to zanimalo), ukoliko drzava stampa novac.

Na pitanje o inflaciji su odgovorili sta sam tebi napisao.

Uglavnom moze se, s tim da se mora to kako treba odraditi, a onda bi se ustedjeni novac sljedecih godina ulagao u sta treba i vrijednost istom vracala koliko je potrebno.

GRAS je vec druga pruca, jer tu nema ustede novca u buducnosti, ali mene je vise zanimalo ko nama stampa novac i kontrolise pustanje istog.

Teoretski bi se tako mogao rijesiti visak radnika, medjutim tesko da oni mogu poslovati toliko pozitivno da ostalo sami mogu financirati.
homega

#14619 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by homega »

drugi profil wrote:Ja govorim kao laik, i ne pravim se strucnjakom. Mogu koristiti samo skromno znanje iz ekonomije i logiku.
Rješenje je u djelomičnoj privatizaciji GRAS-a, u prodaji vozila i nepotrebnih nekretnina, i u koncesionom najmu saobraćajne infrastrukture - električne mreže i šinske trase, zainteresiranim kupcima, uz postavljanje normalnih, ali strogih uslova za saobraćaj putnika.
Ikarbus IK206

#14620 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Ikarbus IK206 »

Image
Image
Izvor: http://ymtram.mashke.org
Konoya ima 60 Duewag GT8 večina su dobila klima uređaj tako da im je to još 1+ ljeti neče biti pretoplo :D
kox

#14621 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kox »

Ovi donirani autobusi i tramvaji će možda omogućiti kratkoročno poboljšanje gradskog saobraćaja, ali već za godinu ili dvije će sve biti isto ili gore. Opet će se tramvaji i autobusi rashodovati jer nema para za rezervne dijelove, a i ono što se nabavi će se po običaju višestruko preplatiti. Bez rješenja problema GRAS-a kao firme, dakle restruktuiranja sa ili bez stečaja ili čak gašenja i pravljenja novog gradskog saobrćajnog preduzeća na zdravim osnovama neće biti vraćanja gradskog saobraćaja bar na nivo iz npr. 2009 a kamoli poboljšanja.
Hemera

#14622 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

kox wrote:Ovi donirani autobusi i tramvaji će možda omogućiti kratkoročno poboljšanje gradskog saobraćaja, ali već za godinu ili dvije će sve biti isto ili gore. Opet će se tramvaji i autobusi rashodovati jer nema para za rezervne dijelove, a i ono što se nabavi će se po običaju višestruko preplatiti. Bez rješenja problema GRAS-a kao firme, dakle restruktuiranja sa ili bez stečaja ili čak gašenja i pravljenja novog gradskog saobrćajnog preduzeća na zdravim osnovama neće biti vraćanja gradskog saobraćaja bar na nivo iz npr. 2009 a kamoli poboljšanja.
sve to ti tako završi ali prvo anuliraj 150 miliona obaveza :wink:
The Realist

#14623 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Zar ih ne može država oslobiditi plaćanja struje u jednom periodu, pa da se novac može preusmjeriti negdje drugo (doduše, ne znam kolika je ta ušteda godišnje, ali kolika god da je, vjerujem da bi se dio ljudi od tog novca polako mogao slati u penziju i odmah dupla ušteda dolazi)? Razumijem ja da bi onda to svi mogli tražiti, ali elektro može lako pozitivno poslovati, a ovo se tiče ogromnog broja ljudi.

Mada, koga mi zavaravamo. Da hoće samo pohapsiti i oduzeti imovinu onima koji su se obogatili na GRAS-u, mogli bi solidan dio dugova vratiti, ali neće....
trambusek88

#14624 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Kad je GRAS u ratu vozio potpuno džabe, elektrodistribucija nije htjela osloboditi GRAS plaćanja struje, pa su isključili struju za tramvaje zbog duga. Mislim da je to bilo 1995.
The Realist

#14625 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

E hebiga, stvarno smo naopaki.
Post Reply