Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#1451 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

2 sjemena BJ su prezivila, narasle nekih 3cm u visinu . 6 sjemena orange habanero prezivjelo .... uglavnom dobro narasle sve, oko 10cm .

Taman cu mozda tamo u martu/aprilu malo plodova imati :)

AHm , a sad u februaru nova sjemena staviti da prokliju :D
Mu'min

#1452 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Gledam moju sjetvu iz 2014, sve sam sijao tek 5.marta. :)
Ove godine ću 1 heftu prije al ništa više. Nema se uslova za sijanje početkom FEB.
skafiskafsnjak

#1453 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pa ja posadio u septembru ahahha . Nema plodova, ali su biljke prezivjele...to mi je bitno :)
biscanka2

#1454 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by biscanka2 »

Raja cuvajte se feferona pogotovo onih previse ljtih. :eh:
U banjama sam upoznala azijatkinju ( nekih 45-50 godina starosti) kompletno joj glavnu srcanu venu mjenjali.
Rece mi da je redovno konzumirala jako ljute zacine izmedju ostalog redovno fafarone .
Doktori su joj striktno podvukli da to iz jelovnika izbaciti mora.
Kako rece da joj je ta jacina izsusila zidove vena te je pocelo dolaziti do pucanja ,kaze jedva je spasili.

Nije da vas strasim nego upozorim da je ona zlatna sredina da se nista ne pretjerava. :curica:
-Spiridon-

#1455 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Nisam još čuo, da bi bile zemlje Azije, Kariba i Latinske Amerike poznate po tome, da je njihovo stanovništvo podležno koronarnim obolenjima, a redovno papaju hranu, od koje bismo mi vatru bljuvali. :evil:

LP
s@mson

#1456 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by s@mson »

biscanka2 wrote:Raja cuvajte se feferona pogotovo onih previse ljtih. :eh:
U banjama sam upoznala azijatkinju ( nekih 45-50 godina starosti) kompletno joj glavnu srcanu venu mjenjali.
Rece mi da je redovno konzumirala jako ljute zacine izmedju ostalog redovno fafarone .
Kako rece da joj je ta jacina izsusila zidove vena te je pocelo dolaziti do pucanja ,kaze jedva je spasili.

Nije da vas strasim nego upozorim da je ona zlatna sredina da se nista ne pretjerava. :curica:
Izvini biscanka, ali vecu glupost od ove da su ljute papricice "izjele" zidove arterija ili vena, odavno ne procitah...
Mislim hajmo se malo obrazovati...
Capsicum

#1457 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

Ma nigdje veze. Redovnim konzumiranjem ljutih papricica samo mozete poboljsati svoje zdravlje (naravno ko vec nema zdravstvenih problema vezanih za zeludac).
Mu'min

#1458 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Azijska hrana je poznata po ljutom i da je tako opasno kako bišćanka napisama (mada hvala što je podijelila sa nama, ja sam to uzeo kao dobronamjerno pisanje) oni to umirali ko domino. :)

Šta je toj ženi uzrok da je obolila ja ne znam a da ima ljudi koji ne smiju ljuto to nije ništa novo. Neki ljuto, slano, slatko, masno, alkohol...

Ono što je biščćanka napisala i sa čime bi se ja složio a to je da ne valja pretjerivati ni sa čim pa ni ljutim paprikama.
Jedno je uzeti BJ i snimiti za YT trpljenje dok se raja smije i komentar: Ja budale! al drugo je to konzumirati preko granica uživanja.

Ja sam rješio problem extramnih scoville-a sa umakom koji ima sve + ljutino Bhut Jolokie u mjerama koje podnosim.
Capsicum

#1459 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

Upravo tako, ne treba ni sa cim pretjerivati. Vjerovatno da mozete umrijeti ili si ozbiljno narusiti zdravlje konzumiranjem vecih kolicina sasvim uobicajenih namirnica kao sto su npr. kafa, alkohol, cigarete, tunjevina, muskatni orascic, spinat itd.

U normalnim kolicinama, ljute paprike vam mogu ubrzati metabolizam, ubrzati rad srca, pojacati znojenje, djelovati protuupalno itd.
biscanka2

#1460 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by biscanka2 »

s@mson wrote:
biscanka2 wrote:Raja cuvajte se feferona pogotovo onih previse ljtih. :eh:

Izvini biscanka, ali vecu glupost od ove da su ljute papricice "izjele" zidove arterija ili vena, odavno ne procitah...
Mislim hajmo se malo obrazovati..
[/url][/url]

:-)

Nisam rekla da se nejede nego da se ograniceno konzumira.
Zenska je pretjeravala ( kako je sama priznala ) a cim joj je doktor to podvukao bit ce da u tome i istine ima sto
pokazuje i oziljk koji se preko cijelog stomaka do polovine prsa pruza.
Takodjer ovo povezujem stim da nam svima organi nedjeluju isto bez obzira o cemu se radilo pa zato nije zgoreg
znati i malo pripaziti. :)
cinci

#1461 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Ko pita ne skita :

Kakvu prihranu koristite dok su josh male biljke ili nije potrebno ? mislim da je tecno gnojivo ali sta je potrebno da sadrzi - azot .... ?

poz
-Spiridon-

#1462 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Male biljke ne treba prihranjivati.

LP
cinci

#1463 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Hvala
cinci

#1464 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

@Spiridon kako su malishani :)

ostali - jel pocela sezona ili josh je rano

pozdrav :razz:
skafiskafsnjak

#1465 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Mumine, vrijeme nam je koje sjeme staviti , zar ne ?
-Spiridon-

#1466 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

cinci wrote:@Spiridon kako su malishani :)

ostali - jel pocela sezona ili josh je rano

pozdrav :razz:
Danas sam u razrijedjeni čaj od kamilice za 24 sata namočio sjemenke četiri sorte (računam na 22 biljke) a na fotografiji je 15 sadnica (7 sorta) koje sam zbog prebrze rasti pod reflektorom preselio na prozor u negrijanu sobu. Moram ih malo "usporiti", jer je do prolječa još daleko ;-)

Image

Sutra im dolazi u društvo još pet komada... :roll:

LP
cinci

#1467 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

i kod mene brzo rastu , neka biljka vec ima po 10 listica ...

ondak da i ja malo usporim rast biljaka ili da ostavim da rastu - sta predlazes (ovo je moja prva sezona ) vec su izgubili i kotiledone .

nece da uginu samo cu da uspore rast na temperaturu oko 15 stepena ? biljka ugine na temp 0 - 1 stepena.

Hvala na info - koje puno znaci kad nesto radis od srca :)

poz
-Spiridon-

#1468 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

cinci wrote:i kod mene brzo rastu , neka biljka vec ima po 10 listica ...

ondak da i ja malo usporim rast biljaka ili da ostavim da rastu - sta predlazes (ovo je moja prva sezona ) vec su izgubili i kotiledone .

nece da uginu samo cu da uspore rast na temperaturu oko 15 stepena ? biljka ugine na temp 0 - 1 stepena.

Hvala na info - koje puno znaci kad nesto radis od srca :)

poz
Vaše pitanje je kompleksno i na njega nije moguče jednoznačno odgovoriti.

Sva zavisi od toga kakve su vaše želje, koliko biljaka uzgajate, koje sorte, kakve uslove imate na raspolaganju...

Ako je govora o samo par biljaka koje čete zasaditi u lonce na prozoru jer želite što prije prve plodove, onda ih pustite, da rastu kako ih volja.

Stvar se zakomplicira kad ih mislite tek sredinom maja zasaditi negdje na otvorenom. Sami znate kakav adekvatan plac imate na raspolaganju, da ih možete u stanu držati do tada, a na netu provjerite koliko te vaše sorte i kako brzo izrastu uvis. Chinensisi su recimo po pravilu sporiji u rasti, dok večina annuuma raste ko korov!

Ne bojte se, neče vam uginuti na 15 stepeni ako odlučite, da im snizite temperaturu.

LP
cinci

#1469 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Image

Danas ima sunca i ovo je nase prvo suncanje ;)

Spiridon Hvala ti i oprosti zbog mojih pitanja .

Poz
-Spiridon-

#1470 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Ljepo vam rastu @cinci :thumbup: Mislim, da čete morati ovoj dvojici sa desne uskoro dati veče lončiče, jer čilijima u ovoj fazi korijen raste mnogo brže nego što mislimo. ;-)
Ako vas još šta zanima, vi samo pitajte. Rado pomognem ako mogu :izet:

LP
skafiskafsnjak

#1471 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja svoje u septembru stavio da prokliju, vise od radoznalosti ...

Orange habanero dobro idu , a BJ su jos male... planiram ih srediom marta vani izbaciti pa da vidim sta ce biti . Razdvojit cu ih po 2 u ovu veliku saksiju .

A ovih dana cu da ubacim nove sjemenke da prokliju ...

Image
Mu'min

#1472 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Svaka čast bruder!
Iznenandio si me pravo.
A i sjeme ti je extra bilo pa zato je krenulo. :) :)
skafiskafsnjak

#1473 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja vala nisam mislio da ce izdrzati...ipak su u zatvorenom stalno... al et jos mjesec na prozoru i onda idu vani, razdvojit cu po 2 stabla u veliku saksiju i to je to. A i BJ prezivila...samo skroz mala , al haj bitno da imam sta izbaciti u martu :)

Mumin, moracemo se dogovoriti za jos bar jos 2 vrste ...
Capsicum

#1474 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

Na ovim prostorima izbaciti ih na otvoreno u martu znaci otprilike baciti ih u kantu... Cak je i april jos vrlo rizican. Znamo svi da kod nas ni snijeg u maju nije neko veliko iznanadjenje. Licno ih prije sredine maja nikad ne bih izbacio na otvoreno. Jedino ako nemas neki mini plastenik ili tako nesto...
skafiskafsnjak

#1475 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

U Hercegovini sam :D
Post Reply