Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

ReymondReddington

#1451 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

kakaljin wrote: 12/09/2024 18:20
Trappist wrote: 12/09/2024 17:58 cekaj, je li ispade da nedjeljom mogu raditi kafici i restorani, a mercator/bingo ne moze? Moze li mi neko objasniti logiku :-)
To ne znaju objasniti ni ovi sto zagovaraju da se zabrani rad nedeljom
Znaju ali im ne odgovara. Gorivo se isto moze nasuti u subotu ali ipak pumpe neka rade i nedjeljom.

Kafic ako ne radi u nedjelju drzava gubi ogromne pare. Jer tu nedjelju ne mozes vratiti. Ja necu doci u ponedjeljak i naruciti dvije kafe jer nisam u nedjelju popio.

Ako mi treba kila brasna isto je da li je kupio u subotu ili u nedjelju ja cu je kupiti.

Ali usluzne djelatnosti nije isto.
Trappist

#1452 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

hopi wrote: 12/09/2024 18:02 Naravno, tako je i vani, šta tu fali. Kahvić restoran ostavi, šta imaš ići u kupovinu nedjeljom kupi sve sto ti treba. Prilagodiš se tome i sve ok, navikao sam se na to dok sam određeni period proveo u Austriji.
Subotom do 4 5 radi, nedjelja ništa i ćao, kupiš sve sto ti treba i eto. OK bilo je nekih marketa uz zeljeznicku recimo sto su radili tako i nedjeljom valjda zbog putnika.
Evo kod mene u komsiluku Mercator mali radi recimo nedjeljom do 10 i vazda bude svijeta. Ma šta molim te u ta doba imaš ići u kupovinu?
Sta imas ici u kafic nedjeljom? Sta imas ici u restoran, kuhaj kuci. Sta imas sipati gorivo nedjeljom, naspi u ponedjeljak. Sta imas kupovati kartu za voz nedjeljom, ostani kuci ili idi pjeske/biciklom?
Je li vidis gdje idem sa tvojom logikom...
Martin Rigs

#1453 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Mislim da bi odgovor na ovo pitanje trebali dati iskljucivo uposleni u ovom sektoru.
Radnici.
A msm da su skoro stopostotno za uvodjenje neradne nedjelje.
I tu bi rasprava trebala prestati.
Jer o njihovim zivotima je rijec i oni bi trebali bit glavni u donosenju odluke.
Radice benzinske,radice dragstori :lol: ( apoteke) ...
Ko je toliko nesposoban da mu je egzistencija ugrozena jer u nedjelju ne moze kupit hljeb i mlijeko..ne znam ni sta bih mu rekao.
A fino bi bilo vidjeti raspravu o neradnoj suboti i nedjelji kod budzetlija i uopce uposlenim na drzavnoj sisi.
To je prirodno zar ne.
A ova bransa je nizerazredni red ljudi.
Pa neka rade i nedjelju i praznike.
Ko im je kriv sto nisu kupili pardon zavrsili fakultet pa se uhljebili na budzet.
Zajebi to.
Trappist

#1454 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Martin Rigs wrote: 12/09/2024 21:32 Mislim da bi odgovor na ovo pitanje trebali dati iskljucivo uposleni u ovom sektoru.
Radnici.
Jer o njihovim zivotima je rijec i oni bi trebali bit glavni u donosenju odluke.
Ko je toliko nesposoban da mu je egzistencija ugrozena jer u nedjelju ne moze kupit hljeb i mlijeko..ne znam ni sta bih mu rekao.
A fino bi bilo vidjeti raspravu o neradnoj suboti i nedjelji kod budzetlija i uopce uposlenim na drzavnoj sisi.
To je prirodno zar ne.
Ko im je kriv sto nisu kupili pardon zavrsili fakultet pa se uhljebili na budzet.
Zajebi to.
Posteno, ali pitaj onda i ove na benzinskim pumpama, radnike u apotekama, restoranima/kafićima, sto su oni manje bitni?
hopi

#1455 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by hopi »

Trappist wrote: 12/09/2024 19:33
hopi wrote: 12/09/2024 18:02 Naravno, tako je i vani, šta tu fali. Kahvić restoran ostavi, šta imaš ići u kupovinu nedjeljom kupi sve sto ti treba. Prilagodiš se tome i sve ok, navikao sam se na to dok sam određeni period proveo u Austriji.
Subotom do 4 5 radi, nedjelja ništa i ćao, kupiš sve sto ti treba i eto. OK bilo je nekih marketa uz zeljeznicku recimo sto su radili tako i nedjeljom valjda zbog putnika.
Evo kod mene u komsiluku Mercator mali radi recimo nedjeljom do 10 i vazda bude svijeta. Ma šta molim te u ta doba imaš ići u kupovinu?
Sta imas ici u kafic nedjeljom? Sta imas ici u restoran, kuhaj kuci. Sta imas sipati gorivo nedjeljom, naspi u ponedjeljak. Sta imas kupovati kartu za voz nedjeljom, ostani kuci ili idi pjeske/biciklom?
To je vrlo fina logika.
Broj jedan, očigledno funkcioniše u drugim zemljama, koje su eto po nekim parametrima ispred nas, znači nema potrebe da izmišljamo toplu vodu samo prekopiramo od njih.
Broj dva, ti možeš hrane nakupovati da ti bude. Npr dolaze ti gosti na kahvu/pivu u nedjelju. Nema problema, kupiš u subotu sve što ti treba, niti piva niti kahva neće propasti. Zapravo ne znam koja bi to hrana baš za dan propala.
A recimo ako si dogovorio kahvu/ručak u restoranu u nedjelju, ne možeš ga pojesti u subotu. Tj ne mogu ti baš pripremiti hranu u subotu i da te čeka u praznom restoranu za nedjelju. To apsolutno ne ide.
Također, iako možda imaš pun rezervoar goriva možeš voziti da isti potrošiš i naravno da trebaš sipati gorivo. Ta usporedba ti nikako nije ok.
Ovdje se govori o običnim prodavnicama hrane i ostalog. Pa jebeni domod radi u nedjelju navečer do 10, znači hitno ti u nedjelju u pola 10 zatreba tv, bluetooth slušalice ili mikser? How yes no. Ili ti zatreba majica iz zare? Obuci drugu nije ti jedina.
Opet I kažem, zna se koje usluge su potrebne nedjeljom koje ne, i proveo sam određeno vrijeme u Austriji, apsolutno se niko nije žalio sto nedjeljom ne rade prodavnice, jednostavno ljudi se na vukli i to je to.
Martin Rigs

#1456 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Trappist wrote: 12/09/2024 21:39
Martin Rigs wrote: 12/09/2024 21:32 Mislim da bi odgovor na ovo pitanje trebali dati iskljucivo uposleni u ovom sektoru.
Radnici.
To je prirodno zar ne.
Zajebi to.
Posteno, ali pitaj onda i ove na benzinskim pumpama, radnike u apotekama, restoranima/kafićima, sto su oni manje bitni?
..ugostiteljstvo te benzinske i apoteke.
Za ugostitelje i pekare.
Logika kaze da je posao sa pripremom hrane ili hljeba i peciva malo komplikovaniji od same trgovine.
Da,se razumijemo ja sam za neradne dane vikenda svima.
Jer svi smo ljudi.
Benzinske te apoteke..
Pa valjda postoji nesto sto odrzava zivot.
Gorivo i lijekovi moraju bit dostupni stalno.
Majice,govedji gulas u konzervi i pivo bas i ne ..
Ovo je pozitivan korak ako bude usvojeno.
Ne vidim razlog da za njim ne krenu i svi ostali koji neradom nedjeljom nece paralizirati zivot u drzavi.
Trappist

#1457 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

hopi wrote: 12/09/2024 21:39
To je vrlo fina logika.
Broj jedan, očigledno funkcioniše u drugim zemljama, koje su eto po nekim parametrima ispred nas, znači nema potrebe da izmišljamo toplu vodu samo prekopiramo od njih.
Broj dva, ti možeš hrane nakupovati da ti bude. Npr dolaze ti gosti na kahvu/pivu u nedjelju. Nema problema, kupiš u subotu sve što ti treba, niti piva niti kahva neće propasti. Zapravo ne znam koja bi to hrana baš za dan propala.
A recimo ako si dogovorio kahvu/ručak u restoranu u nedjelju, ne možeš ga pojesti u subotu. Tj ne mogu ti baš pripremiti hranu u subotu i da te čeka u praznom restoranu za nedjelju. To apsolutno ne ide.
Također, iako možda imaš pun rezervoar goriva možeš voziti da isti potrošiš i naravno da trebaš sipati gorivo. Ta usporedba ti nikako nije ok.
Ovdje se govori o običnim prodavnicama hrane i ostalog. Pa jebeni domod radi u nedjelju navečer do 10, znači hitno ti u nedjelju u pola 10 zatreba tv, bluetooth slušalice ili mikser? How yes no. Ili ti zatreba majica iz zare? Obuci drugu nije ti jedina.
Opet I kažem, zna se koje usluge su potrebne nedjeljom koje ne, i proveo sam određeno vrijeme u Austriji, apsolutno se niko nije žalio sto nedjeljom ne rade prodavnice, jednostavno ljudi se na vukli i to je to.
Peres sa austrijom. Hajmo onda i druge stvari kopirati iz austrije, moze li? I nije svugdje na zapadu isto, negdje ne rade ni kafići ni restorani, negdje sve radi, negdje svaki grad ima drugu politiku. Ako cemo uspoređivati vec, uporedi sa hrvatskom, gdje nedjeljom ludilo zna biti, a benzinske pumpe pocele prodavati hljeb naravno po vecim cijenama. Najlakse je zabraniti bez da se uopste udje u srz problema. Ponavljam, mercator ne radi, kafic unutra radi, zašto?
hopi

#1458 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by hopi »

Pa eto polako se počelo s nekim pozitivnim stvarima, te pušenje te sada to. Ne znam šta je problem da prihvatimo nešto pozitivno.
To što radi kahvić a ne radi prodavnica sam ti objasnio u postu iznad. Ne znam kako ne razumiješ, pročitaj opet.
Eto bio sam u Ženevi nedavno, slična situacija. Kahvići rade, a prodavnice ne kada sam došao u nedjelju. Tj radilo je par prodavnica tamo u sklopu glavne željezničke stanice,i sve ok otišao tamo kupiti što mi treba.
made_in_sarajevo

#1459 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by made_in_sarajevo »

Mislim da u HR sad pokusavaju progurati da se nedeljom radi ali uz vecu dnevnicu nego ostalim danima i radnicima je to ok, bar sto sam pricao i cuo. Pa ko hoce dogovore se u firmi i radi. Malo je glupo ostaviti grad bez icega ili veceg dijela necega i glupo je pekara nece raditi ali kafic radi. Oslobodi firme nedelje za drzavni trosak i poreze za radnike i da se ta razlika da radnicima. Napenalis inspekcije i uvedes kazne i za inspekciju kad odbiju nekoga kazniti. Necemo se praviti ludi da drzava ne zna ko krade i kako krade na porezima, doprinosima i slicno. Opet milion djelatnosti, nije bas da bingo teta radi 24/7 i oni su u smjenama i slobodne dane imaju. Ne moze svako biti policajac, kasirka u bingu, doktor, advokat, bruda, kriminalac... Sta cemo sa ljudima koji rade ponedeljak-subota pa bi nedelju iskoristili za soping, odlazak negdje u kafice, restorane, kupovinu svega pa na vikendicu ili kupovinu za kuce. Sigurno ce npr i kladionice zatvoriti nedeljom, hoce njih prve jos.

Glupo je u danasnji vakat furati daj nam petak slobodan, daj nedelju slobodnu jer pola tih sto fura takve price provlaci to kroz vjeru. Pusti ljude i napravi zakon ko hoce da radi nek radi i nek bude adekvatno placen. Ima ljudi koji nece da sjede kuci, hoce 7 dana da rade.
Dzontra_Volta

#1460 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dzontra_Volta »

S obzirom da država ne zna drugačije kontrolisati poštivanje Zakona o radu u pogledu slobodnih dana, ja sam za to da se uvede obavezan neradni dan tokom sedmice, ali da svaka firma odluči sama koji će to dan biti.
I to bi se onda moglo primjenjivati i na benzinske pumpe i na pekare i na ugostiteljstvo...
A slobodna nedjelja te ionako sljeduje kad dođe po rasporedu, kao drugi slobodan dan u radnoj sedmici.
ReymondReddington

#1461 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

Martin Rigs wrote: 12/09/2024 21:47
Radnici.
To je prirodno zar ne.
Zajebi to.
Za ugostitelje i pekare.
Logika kaze da je posao sa pripremom hrane ili hljeba i peciva malo komplikovaniji od same trgovine.
Jer svi smo ljudi.
Benzinske te apoteke..
Ne vidim razlog da za njim ne krenu i svi ostali koji neradom nedjeljom nece paralizirati zivot u drzavi.
Ako covjek ide svaki dan u kafic i popije kafu od 2KM to je 14KM. Od tih 14KM drzava uzme dio sebi.
Ako drzava zabrani rad kaficima nedjeljom to znaci da ovaj covjek ce sad dati 12KM sto znaci drzavi manje.

Neko ko trosi 200KM na granape ce i dalje trositi 200KM samo nece moci nedjeljom sto znaci drzavi je to ok.

Ovdje je problem sto drzava uopste to zabranjuje nedjeljom.
Ja da imam neku malu piljaru bi tuzio drzavu zato sto mi zabranjuje rad nedjeljom jer ja hocu da ne radim petkom. Nedjelja mi je najunosniji dan a oni mi zabranjuju dok ostalim bransama dozvoljavaju da rade.
darius_maximus

#1462 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by darius_maximus »

Radnici.
To je prirodno zar ne.
Zajebi to.
Za ugostitelje i pekare.
Jer svi smo ljudi.
Benzinske te apoteke..
Gorivo - POS aparat i završio si točenje i plaćanje goriva
Apoteka - 1-2 dežurne za hitne terapije, Aqua Maris možeš i u ponedjeljak kupiti
Kafa - također aparat i POS i sjedneš u park da popiješ kafu

Odjednom i ti ljudi mogu odmoriti.
Sve može, samo se neće.
zrakomlat

#1463 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zrakomlat »

akcija007 wrote: 12/09/2024 17:42 Treba otvoriti sada supermarket u zeljeznickoj stanici. Svakako zjapi prazna napravili bi buum nesjeljom s tim supermarkettom
Kako se tretira Crvena Jabuka Gastro Market , da li je ugostiteljstvo ili supermarket , moze li npr raditi dio za ugostiteljstvo a supermarket ne ?
Vjerovatno ne, u Mostaru ne radi npr centar Hercegovinapromet, koji u prizemlju ima samoposlugu a na spratu kafić/restoran i igraonu za djecu ili Mepas koji ima više trgovina i kafića.
Dzontra_Volta

#1464 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dzontra_Volta »

zrakomlat wrote: 13/09/2024 00:06
akcija007 wrote: 12/09/2024 17:42 Treba otvoriti sada supermarket u zeljeznickoj stanici. Svakako zjapi prazna napravili bi buum nesjeljom s tim supermarkettom
Kako se tretira Crvena Jabuka Gastro Market , da li je ugostiteljstvo ili supermarket , moze li npr raditi dio za ugostiteljstvo a supermarket ne ?
Vjerovatno ne, u Mostaru ne radi npr centar Hercegovinapromet, koji u prizemlju ima samoposlugu a na spratu kafić/restoran i igraonu za djecu ili Mepas koji ima više trgovina i kafića.
Ali radi recimo kafić u Kortu, a market ne radi.
Može to i u Mepasu, ali su skontali da će to slabo raditi kad radnje ne rade, pa su i ugostitelji uzeli sebi slobodan dan.
Da su glupani stavili Burger King tamo gdje je bio McD, radio bi on nedjeljom (i bio bi pun).
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1465 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Martin Rigs wrote: 12/09/2024 21:32
To je prirodno zar ne.
Zajebi to.
Tako je.

Nek budžetlije rade dva dana po 12 sati
Od sedam do sedam.

Da svi možemo podmiriti svoje administrativne potrebe.
Onda nek odmaraju dva dana , podijele se u dvije grupe , jedna radi dva dana u komadu po 12 sati a druga odmara i u krug.

I onda nek traže da imaju gdje hljeb kupiti nakon 19:00.

Pošteno a , ništa subota i nedelja , dva dana u komadu redom koja te zapadnu ?
Last edited by teskeredzic_22 on 13/09/2024 07:29, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#1466 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

ReymondReddington wrote: 12/09/2024 22:06

Za ugostitelje i pekare.
Jer svi smo ljudi.
Benzinske te apoteke..
Ako covjek ide svaki dan u kafic i popije kafu od 2KM to je 14KM. Od tih 14KM drzava uzme dio sebi.
Ako drzava zabrani rad kaficima nedjeljom to znaci da ovaj covjek ce sad dati 12KM sto znaci drzavi manje.

Neko ko trosi 200KM na granape ce i dalje trositi 200KM samo nece moci nedjeljom sto znaci drzavi je to ok.

Ovdje je problem sto drzava uopste to zabranjuje nedjeljom.
Ja da imam neku malu piljaru bi tuzio drzavu zato sto mi zabranjuje rad nedjeljom jer ja hocu da ne radim petkom. Nedjelja mi je najunosniji dan a oni mi zabranjuju dok ostalim bransama dozvoljavaju da rade.
Subot nedjelja je ustaljena sirom Evrope, tako da…
alibegoa

#1467 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by alibegoa »

A šta imaju raditi doktori nedeljom? Vozači ambulantnih vozila. I što rade u termoelektranama, to sve pogasiti za vikend
goredole

#1468 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

made_in_sarajevo wrote: 12/09/2024 22:00 Glupo je u danasnji vakat furati daj nam petak slobodan, daj nedelju slobodnu jer pola tih sto fura takve price provlaci to kroz vjeru. Pusti ljude i napravi zakon ko hoce da radi nek radi i nek bude adekvatno placen. Ima ljudi koji nece da sjede kuci, hoce 7 dana da rade.
kako toksicno razmisljanje - cuj hoce 7 dana da rade? da li bi isto razmisljao da u tvom kolektivu vecina odluci da hoce 7 dana sedmicno da rade i to od jednom postane "novo normalno"? sta mislis o ljudima koji ne zele da idu na godisnji odmor jer nece da gube topli obrok? po starom obicaju, lako je tudjim gloginje mlatiti.

da je pravde, ljudi bi imali ne jedan vec dva dana za sebe i za svoju porodicu, a neradnim danima bi radili iskljucivo servisi i sluzbe koji su neophodni za funkcioniranje drustva.
k4mi

#1469 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

drzava treba da napravi zakonski okvir da su radnici zasticeni u pogledu radnih sati, za sta vec imamo zakon i nije potrebno nista dodatno osim da imas sistem koji efikasno kontrolise i kaznjava one koji iskoristavaju radnike.

Dalje, treba ostaviti prostor da mogu firme skratiti radno vrijeme sa 40 na 38/36/32 ili koliko vec zele ako misle da ce time lakse privuci radnu snagu. Ne treba drzava ulaziti u to kada je meni dozvoljeno da radim a kada ne. U mom naselju ima mali market gdje vlasnik dodje i radi nedjelju. Radnici mu slobodni a vlasnik radi. I sad mu neko treba reci nema zarade nedjeljom to cemo prepustiti pumpama. U pitanju je mali market gdje je vecina kupovine za trenutnu potrebu.

Dodatno ova zabrana se samo odnosi na radno vrijeme poslovnice, uopste se ne tice radnika. Tako da mogu svaku nedjelju fino doci na posao i spremati radnju za ponedjeljak. A i svakako cemo opet imati situaciju da rade ljudi po 50+ sati samo eto mogu prespavati nedjelju da prezive patnju i naredne.

Tolika briga za radnike (koji ce naravno reci zelimo slobodnu nedjelju) a da li su provjerili koliko je uvecanih satnica isplaceno za sve ove nedjelje koje rade? Da su ljudi posteno placeni za taj rad mozda i rezultat ankete bio drugaciji.

Ali, svakako svejedno je sad diskutovati, ovo ce biti usvojeno, gazde ce biti zadovoljn a radnici ce se opet lomiti.
Haris.ba

#1470 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Haris.ba »

k4mi wrote: 13/09/2024 08:31 Tolika briga za radnike (koji ce naravno reci zelimo slobodnu nedjelju) a da li su provjerili koliko je uvecanih satnica isplaceno za sve ove nedjelje koje rade? Da su ljudi posteno placeni za taj rad mozda i rezultat ankete bio drugaciji.
Zato je jedino rjesenje zabrana uvoza strane radne snage u djelatnostima trgovine.
goredole

#1471 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

k4mi wrote: 13/09/2024 08:31 U mom naselju ima mali market gdje vlasnik dodje i radi nedjelju. Radnici mu slobodni a vlasnik radi. I sad mu neko treba reci nema zarade nedjeljom to cemo prepustiti pumpama. U pitanju je mali market gdje je vecina kupovine za trenutnu potrebu.
sta kada, ne nuzno taj vlasnik, ali vlasnik nekog slicnog marketa bude npr. bolestan i posalje nekog radnika da radi za njega? cuj market za trenutne potrebe...pa jbt kupi sto ti treba u petak ili subotu, kako ti nije mrsko izaci iz kuce radi dvije deke salame i sira i 10 jaja.
kakaljin

#1472 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Radnici.
To je prirodno zar ne.
Zajebi to.
Pa ja nedeljom nista ne treba raditi, Jer radnika ima u svim bransama. A neki da nerade a neki da rade. Ili svi da nerade ili ostaviti slobodno da svako odlucuje hoce li raditi nedeljom ili ne. Trece opcije nema.
kakaljin

#1473 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

hopi wrote: 12/09/2024 21:53 Pa eto polako se počelo s nekim pozitivnim stvarima, te pušenje te sada to. Ne znam šta je problem da prihvatimo nešto pozitivno.
To što radi kahvić a ne radi prodavnica sam ti objasnio u postu iznad. Ne znam kako ne razumiješ, pročitaj opet.
Eto bio sam u Ženevi nedavno, slična situacija. Kahvići rade, a prodavnice ne kada sam došao u nedjelju. Tj radilo je par prodavnica tamo u sklopu glavne željezničke stanice,i sve ok otišao tamo kupiti što mi treba.
Zasto bi i kafic radio ako ne radi prodavnica, ili oboje radi ili oboje ne radi. Na volju njima da odluce. A ne da im se namece i dijeli.
kakaljin

#1474 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

made_in_sarajevo wrote: 12/09/2024 22:00 Mislim da u HR sad pokusavaju progurati da se nedeljom radi ali uz vecu dnevnicu nego ostalim danima i radnicima je to ok, bar sto sam pricao i cuo. Pa ko hoce dogovore se u firmi i radi. Malo je glupo ostaviti grad bez icega ili veceg dijela necega i glupo je pekara nece raditi ali kafic radi. Oslobodi firme nedelje za drzavni trosak i poreze za radnike i da se ta razlika da radnicima. Napenalis inspekcije i uvedes kazne i za inspekciju kad odbiju nekoga kazniti. Necemo se praviti ludi da drzava ne zna ko krade i kako krade na porezima, doprinosima i slicno. Opet milion djelatnosti, nije bas da bingo teta radi 24/7 i oni su u smjenama i slobodne dane imaju. Ne moze svako biti policajac, kasirka u bingu, doktor, advokat, bruda, kriminalac... Sta cemo sa ljudima koji rade ponedeljak-subota pa bi nedelju iskoristili za soping, odlazak negdje u kafice, restorane, kupovinu svega pa na vikendicu ili kupovinu za kuce. Sigurno ce npr i kladionice zatvoriti nedeljom, hoce njih prve jos.

Glupo je u danasnji vakat furati daj nam petak slobodan, daj nedelju slobodnu jer pola tih sto fura takve price provlaci to kroz vjeru. Pusti ljude i napravi zakon ko hoce da radi nek radi i nek bude adekvatno placen. Ima ljudi koji nece da sjede kuci, hoce 7 dana da rade.
Tako i treba ostavi na volju svakome da odlucuje, ali da se prati jeli neko adekvatno placen za rad nedeljom. Sve ostala prica je suplja
goredole

#1475 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

kakaljin wrote: 13/09/2024 08:57
made_in_sarajevo wrote: 12/09/2024 22:00 Mislim da u HR sad pokusavaju progurati da se nedeljom radi ali uz vecu dnevnicu nego ostalim danima i radnicima je to ok, bar sto sam pricao i cuo. Pa ko hoce dogovore se u firmi i radi. Malo je glupo ostaviti grad bez icega ili veceg dijela necega i glupo je pekara nece raditi ali kafic radi. Oslobodi firme nedelje za drzavni trosak i poreze za radnike i da se ta razlika da radnicima. Napenalis inspekcije i uvedes kazne i za inspekciju kad odbiju nekoga kazniti. Necemo se praviti ludi da drzava ne zna ko krade i kako krade na porezima, doprinosima i slicno. Opet milion djelatnosti, nije bas da bingo teta radi 24/7 i oni su u smjenama i slobodne dane imaju. Ne moze svako biti policajac, kasirka u bingu, doktor, advokat, bruda, kriminalac... Sta cemo sa ljudima koji rade ponedeljak-subota pa bi nedelju iskoristili za soping, odlazak negdje u kafice, restorane, kupovinu svega pa na vikendicu ili kupovinu za kuce. Sigurno ce npr i kladionice zatvoriti nedeljom, hoce njih prve jos.

Tako i treba ostavi na volju svakome da odlucuje, ali da se prati jeli neko adekvatno placen za rad nedeljom. Sve ostala prica je suplja
Da li ostaviti na volju i radnicima da odluce da li mogu da se odreknu godisnjeg odmora?
Locked