Trappist wrote: ↑12/09/2024 19:33
hopi wrote: ↑12/09/2024 18:02
Naravno, tako je i vani, šta tu fali. Kahvić restoran ostavi, šta imaš ići u kupovinu nedjeljom kupi sve sto ti treba. Prilagodiš se tome i sve ok, navikao sam se na to dok sam određeni period proveo u Austriji.
Subotom do 4 5 radi, nedjelja ništa i ćao, kupiš sve sto ti treba i eto. OK bilo je nekih marketa uz zeljeznicku recimo sto su radili tako i nedjeljom valjda zbog putnika.
Evo kod mene u komsiluku Mercator mali radi recimo nedjeljom do 10 i vazda bude svijeta. Ma šta molim te u ta doba imaš ići u kupovinu?
Sta imas ici u kafic nedjeljom? Sta imas ici u restoran, kuhaj kuci. Sta imas sipati gorivo nedjeljom, naspi u ponedjeljak. Sta imas kupovati kartu za voz nedjeljom, ostani kuci ili idi pjeske/biciklom?
Je li vidis gdje idem sa tvojom logikom...
To je vrlo fina logika.
Broj jedan, očigledno funkcioniše u drugim zemljama, koje su eto po nekim parametrima ispred nas, znači nema potrebe da izmišljamo toplu vodu samo prekopiramo od njih.
Broj dva, ti možeš hrane nakupovati da ti bude. Npr dolaze ti gosti na kahvu/pivu u nedjelju. Nema problema, kupiš u subotu sve što ti treba, niti piva niti kahva neće propasti. Zapravo ne znam koja bi to hrana baš za dan propala.
A recimo ako si dogovorio kahvu/ručak u restoranu u nedjelju, ne možeš ga pojesti u subotu. Tj ne mogu ti baš pripremiti hranu u subotu i da te čeka u praznom restoranu za nedjelju. To apsolutno ne ide.
Također, iako možda imaš pun rezervoar goriva možeš voziti da isti potrošiš i naravno da trebaš sipati gorivo. Ta usporedba ti nikako nije ok.
Ovdje se govori o običnim prodavnicama hrane i ostalog. Pa jebeni domod radi u nedjelju navečer do 10, znači hitno ti u nedjelju u pola 10 zatreba tv, bluetooth slušalice ili mikser? How yes no. Ili ti zatreba majica iz zare? Obuci drugu nije ti jedina.
Opet I kažem, zna se koje usluge su potrebne nedjeljom koje ne, i proveo sam određeno vrijeme u Austriji, apsolutno se niko nije žalio sto nedjeljom ne rade prodavnice, jednostavno ljudi se na vukli i to je to.